Elsődleges számítógépemben ... gyárt(o|a)tta processzor van.

Címkék

Az "elsődleges számítógép" itt laptop, notebook, desktop, workstation stb. de nem tablet, okostelefon és egyéb mobileszköz.

AMD
31% (469 szavazat)
Apple
8% (126 szavazat)
Broadcom (pl. Raspberry Pi)
0% (4 szavazat)
Intel
59% (884 szavazat)
Nem tudom.
0% (6 szavazat)
Egyéb, leírom.
0% (2 szavazat)
Nincs ilyen gépem.
0% (2 szavazat)
Összes szavazat: 1493

Hozzászólások

A i9-9900K egy jó választás volt, bár be kell valljam, hogy a döntéskor túldimenzionáltam az egyszálú teljesítményt.
 

Több szálra is vagány proci az még, és még lesz jó pár évig. Az ilyen legendás darabokat max. csak mesterségesen tudják majd elavultatni, utasításkészletek, Win12 majd Redmond jóvoltából, stb.. Az a 9900K csak azért nem volt népszerű proci, mert a maga idejében genya mód túl volt árazva, mivel a legjobbért mindig prémium felárat kérnek el, később meg reálisabbra esett vissza az ára, de addigra meg jöttek nem sok árkülönbözetért a sokkal több magos, cache-es AMD procik, így nem sok ember vette.

Nekem majdnem minden gépben AMD van (egy régi, inteles, pótgépnek tartott ThinkPad az egyetlen kivétel), de nem azért, mert AMD fanboy vagyok, hanem mert általában az a jobb vétel volt az utóbbi években ár/értékarányban, meg asztali platformon általában az AMD tovább támogat egy adott foglalatot, chipsetet, több generációnyi procival, míg Intelnél max. 2 gent él meg egy foglalat/chipset. Laptopnál meg amiatt preferálom az AMD-t, mert Linux alatt jobbak a nyílt GPU driverek az AMD oldalán, meg az integrált GPU-nak általában AMD fronton jobb a teljesítménye, mint az Intelnek, és ez laptopnál kiemelten fontos, mert a GPU avul el benne leghamarabb. Általában, mert az Intel 12. gen elég fasza lett desktopon és mobilon is, az integrált grafikát is beleértve (plusz most mellette szól a PCIe 5.0 és a DDR5 támogatás is), így most jelen felállásban kb. mindegy mit vesz az ember, még az M1 is jól sikerült, CPU és GPU oldaláról egyaránt nézve, ha valakit nem zavar, hogy egy zárt ökoszisztémás, nem bővíthető-javítható platform.

Intelnek szokott még lenni egy olyan előnye mostanában, hogy az Intel maga gyárt, és általában nagyobb készleteket tud legyártani, szállítani, nincs belőle hiány, míg a covid óta az AMD-s procikból gyakran készlethiányok vannak, hogy jó, jó, ajánlott fogyasztói ára se lenne rossz, csak megvenni nem tudod, mert papíron létezik, vennéd online, out of stock mindenhol, ahol meg esetleg lenne, ott meg csak lehúzó áron. Ez már javult valamennyit, de az Intel mindig is jobban fog állni ilyen fronton. Ha most kéne venni, Intel 12. gent vennék, bár ki tudja, lehet kivárnék, hogy a Zen4 milyen lesz.

Plusz amit az Intel mostanában jobban kezd csinálni, hogy az alsó, alsó-közép szegmensben jobb procikat ad ki, i3-12300, a múlt generációkból a 11400F, 10400F, esetleg még az i3-10100 se volt olyan rossz proci, hihetetlen alacsony áron mennek, így ár-értékarányban elég bajnokok, ha valaki alacsony büdzsével akar valami használhatót összedobni. Az AMD mostanában kezdi hanyagolni ezt az árszegmenst, ha ki is hoz procit ebben, pl. Ryzen 3100, 3300, 4300, stb. azt általában kapni nem lehet megint csak, vagy túlárazva, a 5600-ból meg nincs is X, meg az nem egy olcsó proci, meg az már középszegmens, nem alsó-közép (az 1200-at, 2200G-t, Athlon G-sorozatot hagyjuk, azok vicc kategória). Szóval mióta az AMD-nek megszaladt a bolt, eléggé szarik „pórnép” fejére. Az utolsó jó darabok az AMD részéről a Ryzen 1600 és 2600 volt, de az 1600-at a Win11-gyel mesterségesen elavultatták (kivéve az 1600AF-es verzió, ami egy átcímkézett, órajelcsökkentett 2600), a 2600 meg kezd már gyengus lenni az egyre erősebb modern mezőnyben (bár azért használható, nekem is van egy).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

5600X:

https://www.arukereso.hu/processzor-c3139/amd/ryzen-5-5600x-6-core-3-7g…

Az alsó szegmensről: szerintem azért nem érdemes venni, mert annyira nem olcsó, és az túl hamar elavul. De ha valakinek mindenáron kell valami, akkor persze, lehet venni olyat is. Szerintem inkább egy használt régebbi.

Azért is írtam, hogy ez már javult, talán most már jobban van készleten, reálisabb árakon, közelebb az ajánlott fogyasztói árhoz, de mennyi idő is kellett ehhez? Még tavaly jött ki az 5600X. Ráadásul nem is az az árszegmens, ha megnézed, hogy egy i5-10400F, i5-11400, i3-12300, i5-12400F mennyivel olcsóbb proci, és kb. hasonló teljesítménnyel (plusz/mínusz persze, nem teljesen ekvivalensek), egyből fogod látni, hogy nem olyan jó vétel (nem is rossz persze). Közben meg a nem X-es 5600-at se hozta ki az AMD, se egy lejjebb pozicionált normális procit, amit pont vehetnének is az emberek. Ez van, megszaladt az AMD-nek, hogy egy ideje ők vannak nyeregben (ez az Alder Lake-kel változott, ráadásul abba a platformba még bele fog menni egy újabb Intel procigeneráció, míg AMD-nél itt van a vége az AM4-nek), és közben pont azokat nem szolgálják ki, a kis büdzséből gépet építőknek, gépbővítőknek, akik korábban eltartották őket, mikor az AMD-nek ment rosszabbul. Ez csak egyszerűen álszentség.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hopsz, akkor erről lemaradtam. Nagyon sokáig nem lehetett. Az egészből nem azt akartam kihozni, hogy AMD-t tilos venni, mert egyes felhasználási módokhoz meg árszegmensekben még mindig jó vétel, csak hogy mióta az AMD sikeres, azóta elfelejti, hogy honnan jött, meg hogy a nehezebb időkben kire számíthatott. Kizárólag erre akartam rámutatni.

Egyébként minden gyártó, cég ilyen. Az Intel is anno, mikor ők voltak fölényben, eltikktakkozgattak majdnem egy évtizedig, és csak minimális csíkszélesség-csökkentések, meg pár %-os IPC ráncfelvarrások voltak, meg 1-1 utasításkészlet betoldozgatása. Ha az Intelen múlna, még mindig mindenki 2-4 mag 4 szálas, 4 MB cache-es procikat használna, mindig azokat hoznák ki megfizethetőre, mert az ought to be enough for anybody, ahogy anno a 640 KB-nak is elégnek kellett lennie.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

szvsz amikor sz*rul ment az AMDnek, akkor a Sony es az MS konzolmegrendelesek tartottak eletben a ceget.

igen, duhito, hogy kisse le*.*jak a DIY szegmenst, de azért feltennem a kerdest, hogy ha korlatozott gyartokapacitasod van, es az egyik piacon ( szerver ) fizetnek atlag $2000 korul, a masik piacon ( DIY ) ugyanazert a lapkaert $500 -at, akkor melyiket reszesited elonyben ?  -- ugy, hogy nemisolyanreg meg nagyjabol a "lassan becsukhatjuk a boltot" szelen egyensulyoztal.

 

** ha az Intelen mult volna, akkor az X86 még mindig 32 bites lenne, es az Itanium leszarmazottait vehetned szerverbe k* dragan.

HUP te Zsiga !

Próbálom kiolvasni azt a kommentekből sugárzó, azok alapján feltételezett nagy AMD piaci fölényt a hozzáértő(bbe)k közében, de egyelőre nem látom.

trey @ gépház

Jelenleg 71 Intel és 27 AMD szavazat van. Statisztikailag erősen szignifikáns a különbség (erős bizonyíték van a hatásra). Normál bizonyítékhoz a különbséghez az egyiknek 39.1-nél kell kisebbnek lennie, erős bizonyítékhoz pedig 34.15-nél (több szavazatnál változnak az arányok).

Ja, új alaplap mennyibe került? 

Hagyjuk már ezt az Intel majmolást, azt kell nézni, hogy adott időben melyik éri meg. Hol ez, hol az. Hirtelen ezek jutnak eszembe (persze lehet, hogy kihagyok párat)

1. Intel 386sx

2. AMD 486DX100

3. Cyrix - istentudjamárhogymi

4. Intel Pentium 166MMX

5. Am5x86 

6. Intel 233MHz

4. Celeron 300MHz - természetesen 450-en hajtva

5. PII-450

6. PIII-650

7. AMD Athlon

8. AMD Duron

9. Intel Core2Duo

10. AMD Phenom II.

11. AMD FX 6100

12. AMD FX 8350

13. Intel 6600K

14. AMD 3800X

 

Szóval szerintem nem jó egy gyártóhoz ragaszkodni elvakultan.

Te elsődleges számítógépnek valamelyik szuperszámítógépet használod? A cikkben és a Trey által felvetett trendekben is nyilván az átlag desktop rendszerekről volt szó.

Hiába adott eddig is rengeteg magot az AMD egy tokozásban, ha ennek a kihasználhatósága iszonyat niche területre esik az otthoni felhasználási körben. A Zen3 volt az első, ami képes volt az átlag ember otthoni elsődleges gépében határozottan jobb teljesítményt felmutatni a konkurens architektúránál. (Ez sem tartott ki a generáció végéig, hiszen az Alder Lake megjelenésével személyes preferencia szintjére csökkent a felhasználói választás súlya.)

Szóval azt csak ismételni tudom, hogy itt azért az Intel nincs sajnálni való helyzetben. Nem vezetnek dominánsan, de úgy gondolom, hogy az senkinek nem is lenne jó. A Genoa a 3D stackeléssel és a Sapphire Rapids a HBM-el szerintem egész izgalmas jövőt vetít előre és végeredményében ez csak a vásárlók érdekeit szolgálja.

Én büszkén vállalom, hogy a "bontószökevényt" addig használom ameddig nem akadályoz a gyengesége. A mostani notebookomat még épp azelőtt vettem, hogy egyértelművé vált volna számomra, hogy az AMD jobb lett, tehát Intel CPU van benne. Azóta vettem bele több RAM-ot, nagyobb SSD-t, új akksit, megvolt az újrapasztázás és egyelőre minden feladatra tökéletesen megfelel. Játszani persze nem elegendő, illetve nagyon ritkán van olyan részfeladatom, amihez erősebb gép kellene, azt az asztali gépemen szoktam megcsinálni.

Az asztali gépem már AMD, mert azt már később vettem mint a notebookomat. (De inkább a notebookom az elsődleges, ezért azt jelöltem be.) Viszont ezzel nem vagyok 100%-ig elégedett, benchmarkoltam 1-2 feladatot, és olcsóbb régebbi Intelek jobban teljesítettek nála. Egyszálú teljesítményben az Intel van a topon, és a középmezőny összehasonlításában is ugyanaz az egyszálú teljesítmény olcsóbb Intelből. Márpedig a mai napig nagyon sok dologra egyszálú teljesítmény kell.

Úgyhogy ez egyszálú teljesítmény miatt ha ma vennék gépet, akkor lehet hogy mégis Intelnél maradnék.

Csak rovid ido szakaszokra volt AMD jobb, utana, intel kihoz valami energia zabalot hogy megverje Single threaden.
https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-9-5900X-vs-Intel-i7-1270…  (~400USD mindketto)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

regi elsodleges notebookom intel core i7 3610qm 2x27" fhd kulso monitorral
kesobb mikor 4K hdmi kijelzot akartam hasznalni nem talaltam intelben ami meghajtotta volna, par ev mulva volt de csak valami 24Hz-el, en meg nem vartam meg mig kegyeskednek megcsinalni. a linuxos intel driver sem erte meg el a 3.0-as verziot, a 2.99.917 2014.12.22-en kerult bele a debian/experientalba, es mai napig ez van, gitben vannak kisebb patchek.

amd oldalrol letrehoztak az amdgpu drivert, ezzel meg vagyok elegedve.

regi elsodleges asztali gepben amd 3200g

mostani elsodleges asztali gepben amd 5600g

regi masodlagos notebookom intel core i3 3217u

mostani masodlagos notebookom amd 5900hx

home szerverben amd 4350g

regi jatek gepben amd 2600x

mostani jatek gepben amd 5800x

badblockolos gepben amd athlon2

backup szerverben amd 2200g
 

+ rokonsagban csak ryzenes gepeket raktam ossze, ez 5db gep

neked aztan fura humorod van...

olyanom nincs, nem tudom megnezni. illetve ami legjobban hasonlit a home szerverben levo, de ott nincs grafikus felulet. hanyas kernellel hasznalod? minden verzioban latok valami javitast. amit meg kiprobalhatsz hogy ujabb amdgpu firmware-eket hasznalsz:

git clone git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git
 

milyen DE-vel hasznalod? nekem regi chipsetbe integralt nvidia grafikanal ki kellett kapcsolnom a compositorban az opengl-t hogy a KDE-t jol mutassa.

jol ertem hogy van benne egy nvidia kartya is, es inkabb azt hasznalod?

neked aztan fura humorod van...

Ubuntu 21.10 és 22.04 is csinálta. Ezekben más mindennek is a verziója, mégis fennállt a gond. Felteszem hogy félkész a driver hozzá. Sok energiát nem fektettem bele, csak használtam azt amit az uborka gyárilag betolt. Talán van amd féle binary is. De mivel néha játszom, egyszerűbb fixen nvidia -t tolni.

Nálad lehet valami, mert én is Renoirt hajtok, Ryzen 4700U-ban, és nekem teljesen jól működik Arch alatt, semmi bug nincs. Egyszer volt valamelyik 5.15.0-ás kernellel, hogy néhány napig nem vette vissza energiatakarékosra az órajelét a GPU, de épp csak pár fokkal volt melegebb (míg nem olvastam róla fórumokon, észre se vettem, hogy nálam is olyan), és tényleg pár nap alatt javították is. Ezt leszámítva semmi probléma nem volt vele, pedig játszok is (natív linuxos játékokkal, és Steam + Protonnal is), meg desktopon is használom, még a hardveres videódekódolás is megy videólejátszáskor (kivéve böngésző, de az a linuxos böngészőknek általános gyenge pontja minden GPU-val, nem a driver hibája), minden működik, még a freesync is.

Lockscreenen nem tudom mit értesz, login managert? Mert azok általában nem valami jó GPU támogatásúak, nekem még régi inteles laptopokon volt velük bajom, Intel GPU-val. Azóta (meg a minimalizmus miatt is) nem használok login managert, tty1-ről jelentkezek be automatikusan startx+xinitrc-vel bspwm-be. Lockscreenem meg transparens alock asciiquariummal. Ha meg tty2-ről jelentkezek be, akkor egy másik WM indul. Ha tty3-7-ről, akkor meg simán tty konzolt kapok. Ennek csak egy hátránya van, hogy a lockscreenről nekem kell gondoskodni, meg mikor jelentkezek be, akkor a felhasználói nevet is nekem kell gépelni, nem csak a jelszót, de ez felfogható egy minimális kényelmetlenség árán biztonsági feature-nek is, mert egy esetleges támadónak nem csak a jelszót kell kitalálnia, hanem a felhasználói nevet sem ismeri.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

céges gép (aminél nincs belepofázásod kb. semmibe eszed amit kapsz oszt kuss) szerintem 99% intel. A zen4-el jön állítólag(!) végre az amd-kánaán, mert eddig mindenkit (hp dell és tsai) lepénzelt az intel h. egyáltalán nem árulhat amd-s gépet. Vagy ha igen, akkor azt nagyon kis mennyiségben, és a konfigba rakjon vmi nagyon lehúzó gyengítést, ami miatt az se akarja megvenni aki amúgy valóban ryzen laptopot akarna.

Az h. zen4-nél ez hogy fog megváltozni (vagy marad minden ugyanúgy a következő 4-5évben is), azt majd a jövő megmondja.

Biztos igazad van és nem is mennék szembe veled. Nálam 5-6 Gen-es Intel-ek muzsikálnak, amíg le nem cserélem őket ( a Win11 kompatibilitás miatt). Alapjában véve én Linuxos vagyok, de elvárom a cuccomtól, hogy legyen kompatibilis a redmondi trenddel is.
Ez van, a családban, az ismerősi körben Windowst használnak. Nem szeretném Őket odalökni a nagy katyvaszba, ahol mindenki is ért mindenhez, aztán csak a pénz lehúzás megy. Viszonylag érdekel a redmondi vonal is, nem okoz gondot egy seggel két lovat űlni.
Lényegében nem zárkózom el az Intel platformtól sem, de az 11 Gen-től kezdődik (ha új beszerzésről van szó). Elvileg, fizikailag javították bennük a Specter-Meltdown sebezhetőséget. Ha lehet hinni nekik.  

Az Intel legalább tíz évig szívatta a világot a TIKK-TOKK elvével, ezért az anyjukat hátulról szárazon nyugodtan. :-)

Aki a Spectre/Meltdown es most kozt vett CPU-t (es nem egy egesz 2020 elotti Mac-et), csak annak volt alkalma valtani akkor is, ha amugy tudja, hogy az a jobb.

Az Intel elmult 20 eve tele volt hibas strategiakkal. A legsulyosabb hiba talan az XScale (Intel gyartotta ARM early 00s idejen) kukazasa volt. a GSM/4G chipek gyartasaban es fejleszteseben is igen gyengen teljesitettek, de ott legalabb felfele buktak. :)

Nagyon sokan céges gépet használnak, az az elsődleges gépük (lehet, hogy saját, otthoni gépük nincs is), és a cégek javarészt Intel CPU-val szerelt notebookokat adnak az alkalmazottaknak.

(A mi cégünknél is mindenben Intel CPU van, de az otthoni gépemhez tudatosan AMD CPU-t vettem.)

Nekem fordítva meglepő, hogy az Intel ennyire túlsúlyban van. Az várható volt,, hogy többségben lesz, de ennyire? Tippem szerint nem az AMD-vel van bajuk, de a többség régebbi gépeket használ, még egy olyan korszakból, mikor az Intel dominált. Ezt ugyan elkezdték lecserélni az emberek Ryzenre, de még csak épp megindult a folyamat néhány éve, és nem tudott még felzárkózni. Csak tipp.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

i9-9880H egy Thinkpad-ben. Bár igaz, hogy vétel után azzal kezdtem, - több netes fórumon való tájékozódás után - hogy újrapasztáztam a bordát felette, majd levettem 135 mV-tal a feszültséget és azóta 30%-kal több teljesítményt paszíroztam ki belőle, 1 óra akkuidőt javult és nem égeti le a lábamat, ha nagy ritkán az ölembe veszem. :))

Az akkuidőhöz az is kellett, hogy a skypeot csak akkor futtatom, amikor szükségem van rá. <3 M$.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Ez már szó szerint mindenre igaz.

1 hónapja én cseréltem ki a feszültségszabályozót a (20 éves tinglitangli) kocsi generátorán, persze egy szakértő rokon segítségével, mert 3 műhely is 100k+ ajánlatot adott az egész generátor cseréjére, mert b.sszák megnézni. 2 óra volt az egész. Na jó, 3, mert be kellett menni egy boltba másik szabályozóért. Pedig én nem tartozom az otthon mókolósok széles körébe. Vagyis most már benne vagyok a klubban, de mind1. Én inkább kifizetem a szolgáltatások 99%-át, engedve, hogy szakemberek oldják meg a dolgokat helyettem elvileg sokkal profibban, mert dolgozhatok is ahelyett pénzért, hogy mókoljak. És ez csak csepp a tengerben.

Na, de egy szó mint száz: itt tartunk.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

ha massal csinaltatod penzert, tobbet kell azert a penzert dolgoznod hogy kifizesd :) persze nem a vezerigazgatokrol beszelek.

nalam anno egy autoklubos szakember nem tudta megmondani hogy az autoban nem az inditomotor romlott el, csak leesett a test kabel, vettem masik inditomotort, a szervizben meg mondtak hogy a testkabel log.

neked aztan fura humorod van...

ha massal csinaltatod penzert, tobbet kell azert a penzert dolgoznod hogy kifizesd :) persze nem a vezerigazgatokrol beszelek.

Nem kell vezérigazgatónak lenni ahhoz, h kevesebbe kerüljön. Az én fenti példámnál az anyagköltség 10k HUF volt, pedig Bosch alkatrészt vettünk, vagyis gyárit. A műhely valszeg még olcsóbban szerzi be, viszont rak rá hasznot is nyilván. Még ha fel is szorzom a nettó 2-3 h ráfordított időt, - ami egy műhelyben, szakembernek lenne 1 h - 35k HUF-os műhelyes órabérrel számolva (fölé lövök jóval, hacsak nem márkaszervízről beszélünk), akkor sem lesz az egész ktg. 60k HUF-nál több.

Ha én felszorzom csak a saját órabéremmel a tökölést, amit csináltunk (és a rokonét nem is számolom) megfelelő szerszámok és hely hiányában, akkor vesztettem a történeten. Legalábbis anyagilag, mert cserébe tanultam egy sor érdekes dolgot és a kocsi működik azóta is kifogástalanul. És nem kellett 2 hetet sem várnom a javításra.

nalam anno egy autoklubos szakember nem tudta megmondani hogy az autoban nem az inditomotor romlott el, csak leesett a test kabel, vettem masik inditomotort, a szervizben meg mondtak hogy a testkabel log.

Pont ezért nem mókolok 99%-ban semmivel, amihez nem értek. A szituációd tökéletesen mutatja miért nem jelenek meg - többek között - alkatrésszel egy műhelyben.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Tudnék mesélni. :D

Asus TUF A15-öm van AMD Ryzen 5800H-val és nVidia Geforce RTX 3060-nal.

Bármikor, amikor Linux Mint alatt valamit telepítek, újra kell telepítenem utána az nv drivert, mert különben újraindítás után csak a legelső, feltelepített kernelverzióval hajlandó elindulni. XD

Na, hát ennek örülök. A kivételek erősítik a szabályt és letörik az urban legend-eket. Kéne majd a közeljövőben egy gamer funkciókra is hadra vehető noti. Ezt a párosítást alapból kilőttem a rossz előítéletek és rossz hírek kapcsán. Pedig, ha vissza gondolok az előzetes keresések találataira, emiatt sok konfigot kilőttem a listából. :-)

Még nem lépett elő elsődlegessé, de már készülődik a Ryzen 5600G alapú konfig. Addig Inteles noti.

Én 5700G-t vettem, bár erősen húztam a 12600K felé is, kb. egy árban voltak, de az intel kb. 20%-ot vert rá szálanként.

Ami miatt mégis AMD-t vettem:

  • AM4 alaplapjaim már voltak, és nem feltétlenül akartam bővíteni az alaplap típusokat,
  • Az intel erősebb, de többet is fogyaszt (bár asztalon ez nem annyira szempont),
  • Az AMD jóval erősebb integrált grafikája.
  • Az intelhez való alaplapok jóval drágábbak voltak (akkor még).

Szerintem egyáltalán nem bántam meg a döntésemet, én elégedett vagyok az 5700G-vel. Az 5600G még jobb ár/érték arányú.

Lehet érdemes lett volna megvárni az AM5-öt, de szerintem eleinte nagyon drága lesz hozzá minden (proci, RAM, alaplap), úgyhogy igazából majd talán jövő év vége felé érheti meg AM5-be beruházni. Addigra talán a gyerekbetegségeit is kinövi.

Szerkesztve: 2022. 06. 07., k – 12:28

munkára használt laptop: Intel - de ezt adta cég, nem én választottam.

otthoni, játékra használt gép: AMD - és ez tudatos választás volt ;)

Most azért így 2022-ben, ha elkezd az ember fia új hardvert keresni és van is kis gyógyija a világhoz. Alap desktop vasnak minimum kell egy olyan proci ami legalább 4 fizikai mag (+logikaiak), min. 8GB memória és legalább 250GB SSD. Nem árt ha FHD kijelző is párosul hozzá, es a platfpom adta USB+ perifériák. Ezek Windows vonalon a minimum, szerintem. 

Szerkesztve: 2022. 06. 07., k – 14:18

5950X van az asztalimban, megkoszontem nekik hogy kerestek nekem egy csomo penzt, de ha iden jon az uj, cserelem alaplappal egyutt ;-)

igen, az 5950X amikor kijott, megrendeltem. nem nottem ki, csupan az AMD-nek szeretnek penzt adni - o is ad nekem a reszvenyekbol. a legkevesebb amit megtehetek hogy a flagship CPUjukat hasznalom :-D

de nyilvan az arazastol is fugg, plussz a kovetkezo gepet nem tudom akarom-e vizhuteni, ezt meg akkor eladnam ugy ahogy van.

Jelenleg intel, egy jó 4690k, sajnos ekkor még nem igazán volt értelmes választás AMD oldalról.

Ha most kéne asztali gépet összerakni tuti AMD lenne, laptopban pedig rágott almás.

Szerkesztve: 2022. 06. 07., k – 16:20

325 Intel, 163 AMD => 211-nél kisebb így még mindig erősen szignifikáns a különbség ;)

Szerkesztve: 2022. 06. 07., k – 16:29

Ez volt kicsi gépben :) Olcsón!

model name    : Intel(R) Celeron(R) CPU J3455 @ 1.50GHz

Jelenleg még Intel, a Ryzen 7000 megjelenését követően lesz AMD.

Csak is az Intel!

A 486-osom óta csak Intel procim van! :)

Nincs kedve valakinek csinálni egy pontozásos listát a CPU-król egy Excel táblába? Lehetnének az oszlopok:

- magok száma

- szálak száma

- 1 szál ghz

- l1 cache

- l2 cache

- benchmark pontszám

- ár

- egyéb

A képlet:

= 0 + LN( pozitív tulajdonság 1 ) + LN( pozitív tulajdonság 2 ) - LN( negatív tulajdonság 1 ) .. stb

az ár negatív mert kisebb a jobb.

Vagy ha tudtok olyan oldalt amit lehet scrape-elni, akkor írnék rá script-et és lehúznám a tulajdonságokat, de csak árral lenne jó. Ha dolláros iránymutató ár, az is több lenne mint a semmi. Jó lenne időnként ránézni a pontszámokra. Illetve GPU-k terén is jó lenne egy komolyabb matematikai pontozást látni.

Ez nem rossz.

Akár árukeresővel érdekes lenne össze drótozni, és az ajánlott árakon végezni egy statisztikai elemzést egy megbízható limitet számolva, például eltávolítani az alsó és felső extrémeket és mediánt venni stb.

Nem lenne rossz egy olyan script, amit lehetne havonta frissíteni különböző hardverekkel (CPU, GPU, memória, monitorok, ez utóbbinál belevenni a pontozott tulajdonságokba a kontraszt értéket, lumen-t, frissítési sebességet stb). Egy ilyen pontozást nem tudna megverni semmilyen vélemény, mert az a vélemény nem tud fejben sok ezer tulajdonság kombinációt elemezni. Az embereknek meg nagyon egyszerű lenne a vásárlási döntés: a top pontszámokból választanak, azon belül akármilyen preferációkkal, például adott típus vagy csak adott ár értéken belül stb).

Ha valakit érdekel egy ilyen lista frissen tartása, akkor szívesen segítek a matematikai háttérrel.

Akkor sem tudsz jobban dönteni mint egy matematikai pontozás. Nem arról van szó hogy sok időt rászánva tudsz-e találni egyetlen olyan ajánlatot, ami nagy eséllyel jó. Hanem amikor egy számtenger van (oszlopok és sorok) és mindent mindennel összevetve kellene sok termék esetén minél jobb döntést hozni. Esélytelen emberként.

Az optimalizálás lényege, hogy minél több szempontot minél jobban figyelembe vegyünk. Nincs tökéletes, de a munka ordas részének 99%-át el lehet végeztetni vele. Utána a top értékekben való szemezgetés már könnyű.

Egy szemléltetés hogy miért nehéz a döntés. Ha több tulajdonságot vizsgálunk, mondjuk 8-at, és tulajdonságonként van mondjuk 10 lehetséges érték (pedig ennél sokkal több van folytonos értékeknél ha csak értelmes szint ugrásokat veszünk, akkor is), és 100 terméket vizsgálunk, akkor a kombinációk száma 8^10 * 100 = 100 milliárd, és akkor még nem hasonlítottuk egymáshoz soronként a termékeket, ahol 100 termék minden mindennel kb négyzetes ( n ( n+1 ) / 2 ), pontosan 4950 eset, tehát 1000 milliárd vizsgálandó kombinációról beszélünk. Ezt így hogy? És csak 8 tulajdonság csupán 100 termékkel.

Ez helyett villámgyorsan könnyen számolható egy pontszám, ami felfoghatatlan időt spórol és erősen az optimális döntés felé terel.

Az optimalizálás lényege, hogy minél több szempontot minél jobban figyelembe vegyünk.

pontosan. itt meg is bukott a pontszanrendszered, mert gep vasarlasnal eloszor megvizsgaljuk mire kell, aztan megjobban megegyszer.

jatszunk? mivel?

szerver lesz? mit fog csinalni?

utana pedig kell egy kltsgkeret

az adott feladatra kell optimalis valaszt nyujtani, nem kalapaccsal rohangalva mindent szegnek nezni

A pontszámozásom nem vesz figyelembe mindent, mert nincs rá információ sok esetben, viszont az alhalmaz kiválasztható és akkor azon belül lesz érvényes a magasabb pontszám.

A maradék alhalmazból való döntést nem tudod megúszni, ezért kell a segítség ezen belül is.

Most vettem telefont a pontozásom alapján. Tudtam, hogy milyen összeg keretnél kevesebbet akarok költeni, illetve alma termék nem kell, illetve bizonyos szolgáltató modellje érdekel stb. Viszont ezen belül is maradt rengeteg készülék, ahol ugyanúgy döntenem kellett. Ott hiába nézegeted a tulajdonságokat és az árat, soha nem fogod tudni egyben felfogni a sok millió kombinációt. Felesleges is erre erőfeszítést tenni.

Mivel egyszerű a számítás, így azonnal és gyorsan az optimális top halmaz felé lökött, ahol azonnal tudtam választani a magas pontszámúak közül.

de a telefon nem PC! es meg itt is kb. vegigfutottad azokat a koroket amiket fentebb irtam.
ha ilyen egyszeru lenne a dolog, akkor besetalnal a boltba es lenne 1-10-ig 10 fele gep 10 arcedulaval es csokolom :)
ha csak az alap CPU/RAM/MB/VGA/SSD otost veszem szamitasba, mar akkor sem tudom egy pontozassal eldonteni, hogy az RTX3060 jobb-e vagy a Crucial SSD...

telefonban nincs modularitas, nem tudsz "jatszani" melyik komponens a fontosabb, legyen az akar HW-elem, akar support, akar barmi mas, plusz ertelmes pontozashoz minimum a komponens araval is illik sulyozni
raadasul egy-egy HW sem egyertelmuen jobb egy masiknal, megintcsak: ok, de miben? fogyasztas? single thread performance? multithread? cache? PCIe lanes? lehet sorolni, mindig oda lyukadunk ki, hogy ok, de mire kell...

Végtelenben gondolkodsz. 0% vagy 100%. Ezek nem léteznek univerzumunkban. Csak hibával lehet közelíteni bármit. A cél csupán az, hogy a jobb döntés felé tereljen.

Valszeg érzelmi kérdést csinálsz ebből, de ettől nyugodtan tekints el és próbáld objektíven szemlélni. Az egész célja az, hogy jobb döntés felé tereljen, nem az hogy megmondja, mit csináljál.

Biztos néztél már Excel táblát sok termékkel, sok oszloppal és rengeteg paraméterrel. Ugye nem azt akarod sugallni, hogy te képes vagy billiós nagyságrendű kombináció összehasonlítására fejben, akár csak megközelítőleg? :) Bebizonyítom neked, hogy miért rendkívül hasznos a pontozás egy döntés megtámogatására. Tekintsd az alábbi táblázatot 100 sorral és 8 oszloppal, melyet szintetikus adatokkal generáltam és ahol az első 5 oszlop pozitív tulajdonság (nagyobb érték jobb), a maradék 3 oszlop pedig negatív (kisebb érték jobb):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Z2PgSqWQT1nVkunep_uAGpnwMciNO6W…

Ki tudod nekem jelölni ránézésre a top 10 terméket ár érték aránya szempontjából úgy, hogy minden paramétert figyelembe veszel minél jobban? Nem tiltja meg semmi, hogy a rosszabb ajánlatot válaszd, vagy az akármilyet. Én viszont keresem a jobb ár értéket.

Ugyanez több sor és oszlop estén?

Amit látni kell, hogy a pontozásom azt csinálja, hogy összeszorzom az értékeket (vagy osztok a negatív tulajdonságnál). És mivel szorzást végzünk, ezért a tulajdonságok egymástól függetlenül kombinálódnak. Ez fantasztikus erő, mert így nem folyásolják be egymást, mert ezzel ellentétben összeadásnál a nagyobb érték dominálna, de szorzásnál nem. Ezért egy nagyon érdekes, független súlyozásos optimumot kapunk.

A log-ját csak azért veszem, mert az a sorrendet nem folyásolja be (monoton növekvő függvény), de vissza húzza kezelhető intervallumba az értékeket. Nem utolsó sorban pedig összeadás lesz a művelet szorzás helyett így a log-gal, de mégis a szorzás tulajdonságaival.

Nem ez az egyetlen optimum, mert az is döntés kérdése, hogy mit és hogyan vegyünk figyelembe. Ami engem érdekel az az, hogy milyen olyan általános eljárást tudok létrehozni, ami minél erősebben tud generalizálódni és nem kell hozzá parametrikus döntés a részemről.

nem tudom mennyire erzelmi kerdes az optimalis megoldas felkutatasa, nem vagyok pszichomokus. :D
epphogy Te probalod meg egy szimpla A>B-vel magyarazni a dolgot, de ez nem letezik a jelenlegi informaciotechnologiai univerzumban.

kuravara mindegy, mert nem tudjuk mit jelentenek a szamok, mit jelentenek?

klasszikusan:
- mennyi?
- 30!
- mi 30?
- mi mennyi?

megeyszer, taskhoz veszunk toolt. azt amelyik a legalkalmasabb ra, nem azt amelyik mindenre es semmire valo.

hozzunk autos hasonlatot, mert az mindig mukodik :)
hiaba dobja ki a "matek", hogy a Mazda MX5 a legjobb valasztas, ha a cel, hogy beleultesd a csaladot reggelente.
ha van egy kis eszed, akkor megnezed, hogy az altalad kigondolt feladatra mi optimalis. ez research kerdese es ha mar megtalaltad azt a parat ami jo, onnantol nem kell tobb100 sort vegignezned. pl. pont nem gondolnam, hogy tul sok opciod van mondjuk 60-100k HUF kozott CPU-t venni, raadasul a gyartok nem hulyek, hidd el, hogy bearazzak a "teljesitmenyt", onnantol pedig goto 1, az kell dontson, hogy melyik jobb arra amire neked kell, illetve milyen platformot szeretnel epiteni. hiaba optimalis egy 12th gen intel, ha a draga hozza az alaplap+DDR5, borul a matek :)

Az általad kiválasztott tulajdonságokon felül ugyanúgy maradhat variancia a többi tulajdonságnál, hogy adott forgalmazó mit ajánl és mennyiért. CPU-nál L2 cache vagy akármi. És ha ott is szeretnél jó ár-érték arányt, akkor nem megúszható a döntés. Ezt írtam többször :)

Autónál, ha kinézi valaki a használtautó.hu oldalon hogy Mazdát akar benzines és 2007 utánit, akkor a maradék halmazon belül továbbra is nagy a kombinációk száma. Ott ugyanúgy kell a jobb döntés.

Wikipedián vannak procilisták, de azok a táblázatok se annyira részletesek, épp csak mag/szál, cache, foglalat, de ár jellemzően nincs, nem is csoda, az mindig változik, idővel, bolttal, stb.. Ennek a pontozásnak nincs értelme, mert nem csak a nyers teljesítménymutató/ár számít, hanem feature-ök is, pl. támogatott utasításkészlet, szoftveres támogatás, későbbi bővíthetőség. Hiszen a pontozási rendszeretek alapján a Ryzen 1600 egy jó proci lenne, és ténylegesen is az, de pl. az a tény, hogy a Win11 támogatásból kizárták, már szépen be is nyomorítja. Vagy pl. ha valakinek hardveres AVX512 kell, azt se támogatja. Tehát kinek mi. Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mire veszi a gépet, milyen felhasználás, milyen időtávra, milyen bővíthetőséget akar.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ennek a pontozásnak nincs értelme, mert nem csak a nyers teljesítménymutató/ár számít, hanem feature-ök is, pl. támogatott utasításkészlet, szoftveres támogatás, későbbi bővíthetőség.

Kicsit túl lett gondolva a threadben a feladat, de ez egy faék egyszerű döntéselméleti modell, olyan kritériumot veszel fel benne, amilyet akarsz. Láttam már olyat is, ahol különböző beszállítókat hasonlítottak össze, és az egyik, közepes súlyú kritérium az volt, hogy a munkavállalók 1-10-ig hányasra értékelik a céget.

LN(...)

Miért? Én inkább súlyoznám a szempontokat. Lesz olyan, akinek pénz nem számít, ha plusz néhány megahertz kijön még overclockolva a CPU-ból, másoknak meg az lesz a dealbreaker, hogy márpedig ő csak AMD-t hajlandó venni, kivéve ha az alternatíva annyival jobb, hogy megéri kimomzdulni a komfortzónából.

Nem rossz amit felvetsz, csak nincs szükség rá az alábbi okok miatt:

Ugye súlyozást általában súlyozott aritmetikai átlagnál kell és érdemes használni, azt is normalizált értékekhez.

Viszont az én eljárásomnál összeadás helyett szorzás a domain, melynél függetlenül tudnak kombinálódni a különböző tulajdonságok értékei. Nem az van, hogy az összeadás miatt a nagyobb érték dominálja a végeredményt, hanem teljesen független.

És ez izgalmas, mert így az eljárás non-parametrikus tud lenni, ami mindig a legjobban áhított, vagyis hogy ne kelljen beletenni egy emberi döntést. Ugyanis a súly értéke az szintén egy emberi döntés és mérlegelendő. 2 legyen vagy 1.9 ? Látható, hogy a súlyozott átlagnál a súlyra hivatkozás szőnyeg alá sepri a problémát, vagy másképp fogalmazva, feljebb tolja. Tehát parametrikus marad és ezért nem jó megoldás. Nem univerzálisan generális megoldás.

De ha valaki akarja, akkor lehet súlyozni, csak itt a szorzásban a szorzandó értéket a súly hatványára kell emelni, vagy ha log-ja van véve az értékeknek amit javaslok, akkor a log-ot kell szorozni. Például a Mhz log-ját duplával számolni. Például:

0 + ln( cpu magok ) + ln (mhz ) * 2 + ln ( cache ) - ln ( bruttó ár ) ... stb

Még fontos, hogy bármennyire szűkíthető a válogatandó lista. Tehát tekinthető csak AMD Ryzen proci, csak 3 Ghz felett és csak 8 MB cache felett, max 80e forintárt stb. A pontozás ezen túlmenőleg is segít, mert a maradék halmazból ugyanúgy dönteni kell. Tehát lehet nyugodtan hibrid a döntés, hogy leszűkíted egy alhalmazra emberileg, és azon belül döntetsz gépileg. Ez hasonló a Bayes területhez is, ahol ugye emberi döntésű "prior" van és ehhez megy hozzá a gépi döntés a "posterior" (végső) válószínűség kiszámításához, szemben a frekvencia alapú stat-tal, ahol csak gépi posterior van (ami amúgy sok adatnál megbízhatóbb).

így az eljárás non-parametrikus tud lenni, ami mindig a legjobban áhított, vagyis hogy ne kelljen beletenni egy emberi döntést

Ebben nem értünk egyet. :)

Van két proci, nagyon leegyszerűsítve a paramétereket, ceteris paribus:

  1. Egy maggal rendelkezik, X teljesítményű, Y forintba kerül
  2. Négy maggal rendelkezik, a négy mag együtt X teljesítményű, Y forintba kerül

Melyiket választod általános felhasználású desktop PC-hez?

Melyiket választod, ha az alkalmazásod, amit futtatsz, single-threaded? :)

Ugyanis a súly értéke az szintén egy emberi döntés és mérlegelendő. 2 legyen vagy 1.9 ? Látható, hogy a súlyozott átlagnál a súlyra hivatkozás szőnyeg alá sepri a problémát, vagy másképp fogalmazva, feljebb tolja. Tehát parametrikus marad és ezért nem jó megoldás.

Igen igen, viszont nem mindegy, hogy 8 paraméter fontosságát kell meghatározni, vagy pár millió lehetőséget kell fejben kombinálni. :)

Ráadásul ez a néhány szorzó sokszor számszerűsíthető valamennyire, ha nem is 100% objektivitással. 

AMD 5700G

na az úgy volt, hogy az öreg pci tvzsuga miatt kellett a 32 bites pci slot.

szóval lett MSI B350 Tomahawk mert azon volt. Aztán PC-Mate, mert ugyanaz a pcb, csak 1-1 minta alapján jobb, mint a Toma.

R7 1700 - 2700 - 2700X - 3700X - 3800XT

elméletileg itt vége a B350 vonalnak, szóval az 5700G mellé jött a Biostar B550GTA, mert ezen még mindig van 1 db. 32 bites pci, aminek segedelmével pl. ma is tudtam nézni az Olasz - Magyar meccset.

De hamarosan visszajön a B350 PC-Mate ide az asztalra, átrakom bele az 5700G -t mert időközben megjelent hozzá az 5xxx procikat ismerő bios, kb. leszarom, hogy béta, a 3800XThez is az volt.

HUP te Zsiga !

lehet.

van a monitoraimnak tobb bemenete, sot kep a kepben is mukod, szoval a "dscaler szepen elketyeg a hatterben, aztan amikor felzug a tomeg, akkor egy katt es latom az ismetlest" erv ezzel gyengul.

majd ha kifekszik a zsuga, vagy elfogy alola a pci slot, akkor elgondolkozom az elet eme nagy kerdésén.

HUP te Zsiga !

AMD Ryzen 7 5700G with Radeon Graphics

Elégedett vagyok vele. Kis notebookban pedig Intel Pentium N4200, de ez utóbbi nem a fő gépem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Asztali gépben (egyre kevesebbet használom, már csak számítások futtatására, ha a laptop kevés, és hobbiprojekt): i7-3770. Szerintem akkor még jó választás volt, egyszálú lebegőpontos számolásban elverte az azonos árú AMD-t. Laptopban i5-4300U. Nem a CPU alapján választottam, nagyon jó ajánlat volt a gép (Latitude E5250), flottából kivett, refurbished, karcmentes, új elem. Nagyon meg vagyok elégedve: végre egy laptop, amiben nincsenek mindenféle zárt driveres szarok (ATI/nVidia), hanem Intel video, Intel wifi, minden megy open source driverrel. A CPU elég gyors, majd ha nem lesz az, lecserélem. Melóban van egy i7-10700 számítások futtatására, és ha az sem elég, cluster. Hogy ez miért Intel? Fogalmam sincs, az IT részleg vette.

Az azért érdekelne, hogy akinek Broadcom/ARM proci van a FŐ gépében, az milyen gépet használ, milyen OS-sel, milyen felhasználásra. Csak érdekel, mert szimplán hihetetlennek tartom, hogy lenne itt a HUP-on ilyen ember. Szerintem csak félreértették néhányan a szavazást, ami kizárólag az elsődleges (fő) gépre terjedt ki, nem arra, hogy van-e valakinek még valami sokadlagos gépe, szervere, Rpi-je elfekvőben, amit kiegészítő jelleggel használgat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miert gyárt(o|a)tta, es nem gyárt[oa]tta?