Az Ubuntu 22.10 PulseAudio-ról PipeWire-re vált(hat)

Címkék

Egy, az Ubuntu Discourse-on futó szálban Heather Ellswort Canonical alkalmazott / Ubuntu desktop fejlesztő arról írt, hogy az ősszel megjelenő Ubuntu 22.10-ben PulseAudio helyett immár az újabb PipeWire szolgáltathatja majd a hangot, mint alapértelmezett hangszerver:

That’s right, as of today the Kinetic ISO (pending, not yet current since the changes were just made) has been updated to run only PipeWire and not PulseAudio […] you can look forward to this for Kinetic,
Részletek itt.

Hozzászólások

Gyors meg kell lepni meg most, amig a systemd hajlando lefordulni PulseAudio nelkul. ;)

Ez ilyen. Ezt nem hiszik el nekem az LTS fan emberkék, hogy a túl hosszú támogatási idejű és túl konzervatív disztróknak sok értelme nincs, főleg desktopon. A Linux világa ugyanis elég élénken és gyorsan változik, új technológiák jönnek, mennek, elég arra gondolni, hogy az OSS-t milyen gyorsan váltotta az ALSA, aztán jött a Pulseadio, majd a Pipewire/Wireplumber, XFree86-ot váltotta az X.org (emlékszem a konfigolás megváltozásával mit összeszívtak az emberek), majd most a Wayland van terjedőben, a systemd is nagyon gyorsan elterjedt, a kernelbe is bekerült egy csomó új dolog, pl. a random generálást, random seedet, stb. teljesen átszabták, sok gyártó kinyitotta a kerneldriverét, az is változás volt, OpenGL-t szorítja ki a Vulkan, a 32 bitet kiszorította a 64 bit (a legtöbb mainstream disztró meg is szüntette az i386-i686-os támogatást), hódít a btrfs és OpenZFS, bejött a zram, elkezdtek terjedni az univerzális csomagformátumok (Snap, Flatpak, Appimage), Electron-appok, Chrome-forkok, az UEFI-t is egyre agresszívebben fogják erőltetni, a Steamdeck, DXVK/Proton is gyökeresen változtatott dolgokon, Python 2-őt, Gtk/+/2-őt, Qt3-4-et váltották az újabb verzióik, és még lehetne sorolni. Ez nem az a platform, ahol sokáig hátra lehet dőlni, meg évekig kimaradni a változásból, meg megvédik a usert visszafelé kompatibiltással, mert elmegy az egész az ember mellett. Átlag 5 évenként tuti van valami jelenetős változás a Linux világában, messze nem haladnak olyan lassan a dolgok, mint pl. a BSD-k esetén. Ez ellen és mellett is lehet érvelni, hogy ez kinek mennyire jó dolog, teljesen megértem, ha valaki utálja, de tény, hogy ez így ment mindig is. Így meg a konzervatívabb disztrókat is szükségszerűen eléri a változás szele, halogatják 1-2 kiadásig egy-egy újdonság bevezetését, aztán be kell adják a derekukat. Nyilván vannak erre kerülőutak, a nem mainstream disztrók, pl. Gentoo, Artix, Devuan, stb., ahol tovább lehet használni régi dolgokat, de az meg sok egyszeri usernek nem szokott opció lenni, mert nem elég felhasználóbarát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

látszik nem fejlesztő vagy. Hidd el nagyon, nagyon jó az állóvíz fejlesztés szempontjából.

Alapvetően nem szabadna, hogy számítson milyen lib dolgozik alattad. Ugye mindig a lehető legmagasabb absztrakciós szinten kellene dolgozni. De valamikor a pogromozó is azt mondja na akkor a jó édes anyukád és eldobja projektet. Ilyen kihalási esemény volt amikor ubiból ki akarták hagyni a lib32-öt.

Macos telefosta az arcélét mindenkinek és elhagyta a lib32-öt és az opengl-t. Az M1 csipes átállás is döcögős. Mondjuk az apple sok mindent megtehet.

Ja és én is még 18.04-en vagyok, mert az apt még mindig a legjobb csomagkezelő. Hosszú idő fog még eltelni mire újabbra cserélem.

GPLv3-as hozzászólás.

Az OpenGL-ért szerintem is kár, az még tökéletes lenne régebbi, de még használhatóbb hardverekre, amik még nem támogattak Vulkant. Igazából ez, amit összefoglalóan leírtam, ez nem csak a Linuxra igaz, hanem mindenféle modern szoftveres trendre. Minden egyre gyorsabb ütemben készül, egyre inkább rohannak a verziókkal, egyre sűrűbben patchelnek, egyre több a security bug. Ma már Windowson sem annyira kényelmes az élet, mint régen volt, hogy egy fő Windows verzióval 5-10 évet elvoltál, ma már Windowson is erőltetik kötelezően a beta update-eket, nagy update-ek nagy átszabásokat jelentenek, funkciókat vesznek ki, állítanak vissza a user háta mögött. 32 bit erőszakos kivezetése is egy általános trend, nem csak linuxos vonás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)