[gyerek] Felhasználói munkamenet időkorlátozása

Fórumok

Sziasztok!

Tudtok javasolni jó módszert arra, hogy a (gyerek) felhasználó munkamenetét napi 2 órában korlátozzam? Utána ne tudja tovább használni a gépet.
Debian stable + GNOME.

Köszönöm előre is.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 05. 19., cs – 08:13

Szerintem engedd el! Nem műszaki okból írom. Ha szigorú 2 órát adsz a gyereknek, akkor csak f@szságra fogja használni a gépet. Nekem 15, 12 és 8 évesek a lányok. A két nagy csak zenét többet hallgat, mint 2 óra (és mindenkinek az a jó, ha ők is és én is a saját Spotify világunkban vagyunk, nem küzdünk a közös erőforrásokért). Amikor volt időkorlát, akkor az mindig játékkal volt kitöltve. Most, hogy nincs, értelmes dolgokat is csinálnak, mert nincs nyomás, hogy megy a szűkös gépidőből (és nem használják lényegesen többet a gépet). Ráadásul ha lecsapod, nem fog többet olvasni: 2 szeret olvasni és olvas így is, egy nem és ő előbb fog papírrepülőt hajtogatni a könyvből, mint olvasni, még akkor is, ha csak könyv van. A TV imho rosszabb, szóval nem zavar a több gépidő. Cserében olyan szabály van bevezetve a családban, hogy vita esetén hivatkozásokkal kell alátámasztani az állításod (a netről). Érdekes módon az olvasni nem szerető gyerek a legjobb ebben.

egyetértek. ha lekorlátozod az frusztrációt fog okozni és csak játszani fog, mert csak ennyi időm van.
én engedem a lányomnak, de azzal a feltétellel hogy nem mehet a tanulás rovására. tehát akkor többet kell tanulni és kevesebb ideje lesz gépezni.

egy barátom mondta hogy amikor bejelentette hogy elköltözik otthonról, a lánya első  kérdése az volt: a gépemhez megadod a jelszót?
 

Nalunk a legjobb megoldas erre az, hogy a gyereknek nincs accountja az otthoni gepekre, jelszava a telefonokhoz....

Amikor szeretne jatszani/tanulni/stb akkor vagy az asszony vagy en belepek neki a gepre es megmondjuk neki meddig hasznalhatja. Amikor lejar az ideje akkor szolunk neki hogy kapcsolja le a gepet.
(Ilyenkor jol jon a telefonon a timer ha nem akarod elfelejteni, illetve mostanaban a gyerek is beallitja maganak a karorajan) A TV az detto ugyan ez, van rajta PIN kod.

Zenehallgatashoz nalunk egy google mini van a gyerek szobajaban, azt orrba-szajba hallgathatja.

A gyerkoc egyebkent 10 eves es imad olvasni (mondjuk szamitogepezni is szeret, meg focizni is).
Eddig ez a modszert teljesen jol bevallt nalunk, mellesleg motivalo tenyezo a gyereknek, mert a gepido a tanulmanyi eredmeny es a jo viselkedes fuggvenyeben emelkedhet, illetve csokkenhet. Itt nagyon fontos az "emelkedhet", mert ugy vettuk eszre, hogy az jobban motival mint amikor csokken, vagy le van tiltva ideiglenesen.

 

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

az a baj, hogy nálunk a gyerkőcök zsenik. 0 percet tanulnak itthon. szín 5-ösök. és el is hiszem nekik, mert én is ilyen voltam, érettségi felkészítőre is csak a csajozás miatt mentem. innen nehéz lenne javítaniuk. mondjuk nem is szabok korlátot nekik semmiben. tényleg semmiben. nagyszülőknél grillezéskor sörözni akart: hadd tudja meg milyen a másnap alapon engedtem.

elég értelmesek, tudják, mi a határ.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Ez a nevelésben bizonyára (direkt vagy indirekt, akaratosan vagy akaratotokon kívül) benne volt/van. Azaz jó lehet az alapozás. A fent leírtakhoz ez kell, illetve, gondolom, 16-18 évesek lehetnek a gyeredeid, nem pedig 8-10. Én is igyekszem úgy, hogy nem technikai korlátokat használok, mert az badarság, hanem a józan eszét próbálom felturbózni . . . sok-sok játékkal, non-verbális dolgokkal, ok-okozattal.

Szerkesztve: 2022. 05. 19., cs – 11:44

A limitálás teljesen kontraproduktív. Kölcsönös bizalmat kell építeni és ezzel pont, hogy rombolod. Privát szféra nekik is kell.
Fenti hozzászólásokban hozott jutalmazás/szigor és teljes korlát igénye mindenen frusztrálja a gyereket, később felnőtt korban ez hozhat káros szokásokat, túlfogyasztást, túlhasználatot.

Ez nem informatikai, hanem pedagógiai kérdés.
Ha nem hiszed, akkor nézz ki pár szokásodat amivel egyébként csak a hasznos időt égeted és ezekkel kapcsolatban add a gyerek kezébe az irányítás, limitálás lehetőségét.

+1, nem korlátozni kell a gyereket, hanem megértetni vele, hogy mi az "egészséges" géphasználat. Persze a tiltással is lehet fejlődést ösztönözni, majd kitalálja, hogy hogyan kerülheti meg, bár azzal nem mész sokra, hogy már ilyen kis korában elkezdi a kerülőutakat keresni és titkolózni.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

"A máz"

Lehetne egy ilyen címlapfelirat a mai korra, biza'! 

Én nagyon szeretném, ha az én családomban a "máz" csakis a szülinapi tortán jelenne meg. Az egymás meghallgatása és a dolgok kibeszélése igazul, nyíltan egy jó útnak tűnik. Erre a felnőtteknek is szükségük van/lenne, nem csak a gyerekekenek van/legyen (!) !

Nalunk annyi van, hogy a mobilja 22:30-kor lezar (hetkoznapokon), hogy ne nyomkodja kesoig. Persze van laptop/tablet amin nincs ilyen korlatozas.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mindenképpen úgy zárd le a gépet, hogy gondolkodnia kelljen a feltöréséhez.

Ha ez sikerül neki, nehezítsd a dolgát, mindig csak egy kicsivel.

így majd faszán megtanulja a security/hacking/social engineering alapjait :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A "Felhasználói munkamenet" -be meg nem is kotott bele senki? :D

Még most verd agyon amíg nem visz el több pénzt! Ha még sem akarod, akkor ülj le vele és beszélgessetek :) Többet ér mint a tiltás.

Mivel még senki nem monda az aduász megoldást, így írom én, amit ilyenkor mindig meg kell tenni:

Két pofon kellene neki, és ki kellene zavarni az udvarra! :-)

Kiváncsiságból: Mennyi idős a gyerek? Függőség-szerűen használja túl a gépet, például játszik, közösségi hálón lóg vagy esetleg a hupon trollkodik?

Akkor meg is van a probléma, amire igazából keresed a megoldást!

Szerintem üljetek le, beszéljétek meg, hogy mi érdekli, sport, szakkör, bármi, jönnek a nyári táborok, szeptembertől új lehetőségek, sok sikert!

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Nem. Itt ebben a fórumtémában arra keressük (együtt a gyerekkel) a megoldást, hogy limitáljuk a képernyő előtt töltött időt. Telefonon ez a módszer már sikerrel járt.
Attól még igazad van abban, amit írtál, de arra másképp keressük a megoldást.

Kum Gábor

Írsz egy scriptet:
#!/bin/sh
sleep 7200
gnome-session-quit

Ez 2 óra után kijeletkezteti a usert. Bejelentkezel a gyereknek (nyilván login jelszót ne tudja), elindítod a scriptet, és 2 óra után kijelentkezik a script automatikusa. De emberi oldalról nézve szerintem sem jó ötlet ennyire szigorúan és mereven korlátozni, mert meg fogja utálni az egész rendszert és sok jóra nem fog vezetni az egész. Ha nem akarod, hogy annyit gépezzen, próbáljatok neki valami másik tevékenységet, hobbit, programot szervezni, amit jobban élvez, és nem akar majd a gép előtt lenni annyit.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt nem mondtam, hogy triviális, csak hogy emberi oldalról kéne közelíteni a megoldás felé, mert akármilyen nehéz, csak az lesz tartós. Ezek a technikai korlátok csak ideig-óráig működnek, nem lesz hatása, pont azért, mert önálló akarat, ki fogja kerülni=játszani, átvált játékkonzolra, telóra vagy ami épp kéznél lesz, vagy elpazarolja az idejét még haszontalanabb, károsabb dolgokra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

kill `pidof script`

Egyetértek a többiekkel, ne technikai korlát legyen. Én is adtam olyan feladatokat, amik segítségével megtanulják használni is a számítógépet, internetet. Például mi adott ország fővárosa, ki volt egy adott személy, szóval egy kis Google. Most már magának keresi meg, ami érdekli.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com