21 éve jelent meg a Windows 2000 SP2

Dolgoztál-e vele?

Igen.
71% (484 szavazat)
Nem.
29% (194 szavazat)
Összes szavazat: 678

Hozzászólások

...hú de lassú volt azokon az új, de amúgy ócska iskolai gépeken, amiken jött.
Sajnos akkor én voltam ott a rendszergazda. :)

a windows 7-ig ezt hasznaltuk az userek gepein, xp es vista skippelve lett.

Az utolsó windows amit desktopon rendszeresen használtam :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez volt az első Windows, amivel már dolgoztam. Igazából bajom nem volt vele soha, de egy olyan semmilyen kiadásnak tartottam mindig is. Az XP túl gyorsan megjelent rá 1 évre, és azonos hardveren jobban futott, több driver volt benne és hasznos dolog, így a 2k értelmetlenné vált. Nekem Windowsból a 3.1 és a NT4 volt a kedvencem. A Vista és a 8, 8.1 volt, ami szinte teljes egészében kimaradt, nem is vesztettem velük semmit. Most meg ha minden igaz, a 11-es jut erre a sorsra, hogy ki sem próbálom, még egy virtuális gépen sem, mert annyira nagy felesleges 0-nak tűnik már felhasználói beszámolók és netes videók alapján. Igaz már a 10-est sem használtam valami sokat, elenyésző mértékben, az XP után Linuxra váltottam, és soha nem nézek vissza, hacsak valami melóhelyen nem kell használni, hanyagolnám a végtelenségig a Windows témát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

w2k és w2k3 voltak, amiket valaha valahol egy kicsit supportáltam, de már 2000-ben is inkább a Linux alatt nyüglődtem a karakterkódolással és egyéb jóságokkal, w2k EOL-nál meg már régen nem is láttam Windowst...

windows 3.1 ota mindennel. windows 2000-t nagyon szerettem, nagy elorelepes volt.

Szerintem minden idők legjobb Windowsa volt, mivel közel nulláról írtak akkor egy új operációs rendszert. Ami azóta megy már csak toldozás-foltozás.

Én úgy tudom, hogy újraírták a kód nagyját. Az NT3.x, 4, Win2k-nál minden újra volt írva. Az XP-ben nem. A Vista megint teljesen 0-ról lett írva, de azóta azt a kódbázist foltozzák, toldozzák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Persze, mindent újraírtak, csak a függvények neveit meghagyták a kernelben, meg a driver interface is kb. ugyanaz, csak kibővítve a plug&play meg energiagazdálkodással kapcsolatos dolgokkal. Gondolod leültek 1-2 évvel az NT4 után, és egy notepad->newval elkezdték az ntkernel.c-t.

Állítom, még a Win11-ben is van NT3-4-ből való kód.

Gondolom nem a kernelben, máshol simán hihető, a Win32 API sem volt egy teljesen új valami.

Érdemes összevetni néhány függvény prototípusát, pl. WinMain:

https://github.com/chrisoldwood/WIN16/blob/master/FRMWRKS/C/C/MAIN.C#L31

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/api/winbase/nf-winbase-w…

Azt azért elég nehezen hiszem, mert a 3.1 még egy 16 bites DOS extender volt, a Win2k meg egy teljesen új drivermodellel, meg egyebekkel operáló tisztán 32 bites cucc. Jó, lehet ilyen segédprogramokban, mint a notepad, meg egyebek, vannak a régi kódból.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

tevedsz, a win 3.1 mar tudott 32 bites appokat futtatni, abban mar volt win32 api.

es a win2k is tudta a win 3.x appokat futtatni, tehat gondolom valamilyen kompatibilitasi layer / emulacio benen volt a regi windozokbol is ehhez.

sajat toolokkal kapcsolatban, bar ez mar offtopic, az officeban a mai napig benne van a 20+ eve irt Equation editor, amit nem is az MS fejlesztett, es nincs is meg nekik a forraskodjuk, cserebe eleg bugos, es ezt a malwarek a mai napig ki is hasznaljak...

https://blog.0patch.com/2017/11/did-microsoft-just-manually-patch-their…

Nem ültek le 1-2 évvel, gyakran a különböző termékvonalak fejlesztése párhuzamosan ment, és megy. Most se azt hidd, hogy majd a Windows 12-őt a 11 után kezdik írni, már most készül az is. A teljes újraírást is úgy kell érteni, hogy természetesen egy csomó függvény, API az marad, meg header file, mivel azoknál a kereket nem lehet feltalálni. Azt is megértem, hogy most már nem írnak újra egy új NT főverziót, mert 1) a kereket már egyre nehezebb feltalálni, 2) a kódbázis egyre brutálisabban nagyobb, egyre komplexebb, egyre reménytelenebb egy újraírás.

Ami nekem a Windowszal bajom van, hogy nem sokat fejlődik verzióról verzióra, vannak fejlesztések, de csak kisebbek, és az új verziót inkább mesterséges elavultatással és frissítési erőszakkal nyomják le az emberek torkán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, de elotte gondosan ki kellett valasztani azt a modemet, es azt a drivert amivel meg lehet olni. Persze annyiban konnyu dolga volt az embernek, hogy sokkal kisebb volt a paletta amibol valogatni lehetett. Akkoriban a teszteles nem csak uri hobbi volt, az ember neha ugy fejlesztett gepet, hogy bevitte a boltba, ott a kisasztalon a kartyat beszerelte, majd kiprobalgatta. Ha nem fagyott, kifizette. :-)

Ket IBM PC beszelget.
- He, komam, tudod, hogy mi kompatibilisek vagyunk?
- Was? Langsam bitte, nix ugribugri.

Az az egy modem, ami itthon kapható volt, azzal az egy driverrel, ami elérhető volt hozzá, tökéletesen elintézte. Emlékszem, mert számos retail hálózat központjában úgy volt megoldva az adatcsere boltzárások után, hogy a bolt ISDN-en felhívta a szervert. Sajnos az adatcsere elmaradt, mert a szerver eldumpolt.

trey @ gépház

stabilitast igertek es megfelelo driverekkel eleg stabil is volt, foleg a win95/98 vonalhoz kepest.

az hogy valaki irt egy szar drivert arrol nem az MS tehet, de tett ellene kesobb, a WHQL (vagy mi) driver minositessel.

raadasul akkoriban meg az egesz PC architektura (ISA/PCI busz stb) is olyan volt, hogy pl. egy rosszul beallitott DMA transzfer magaval rantotta az egesz gepet, az ellen az OS se tudott semmit tenni.

Most már nem ígérnek semmit, a windows10-et meg vmi csoda idióta társaság gányolja össze havi szinten.

Elég csak az aktuális májusi peccskedd listáját megnézni, kész kupleráj. Meg az install gomb megnyomása előtt körbeolvasni a szekuriti twitteren, mit törtek el ebben a hónapban is az updatek után. NPS/Radius elhasal a CertAuthority peccs-től, az LSASS reboot loop-ba kerül egy Kerberos account AD attributum miatt, a Print spooler hibák kb. minden hónapban jönnek évek óta megbízhatóan, most egy ilyen decemberi már kijavított hibát sikerült msft-éknak újraéleszteni, stb. stb. stb.

Nem tudom az exchange peccsek azért olyan trágyák kb. exchg 2013 óta amilyenek, higy végül az utolsó omprem mail-es cégetnis betereljék az online-ba, vagy itt is ugyanaz a mentalis leépülés ment végbe, mint az OS részlegükben.

A Master képzés 10 évvel ezelőtt történő kivégzése után pl. SQL guruk hogyan képződnek? Akik kb. a bináris adatbázis fájlokból papír ceruza módszerrel tudták olvasni a táblákat. Ilyen tudás már nem kell az intézet határain kívülre? A sajátjaikat se képzik már ilyen szinten? Csak mert a Master tréningek résztvevőinek fele is kb. a msft saját alkalmazottai voltak.

Egy mérésvezérlő gépünkön még ez fut.

Az XP-vel együtt az utolsó rendszerek egyike, amin még majdnem tudod, hogy mi történik.

Az a durva, hogy a boot splash screen-en (ami a fenti fotón is látszik) megy végig az a "Starting up" kék progress bar.

Na, a Windows internals könyvben (talán a 4. kiadás olyan 2003 körül), le van írva melyik kocka / kb százalék környékén pontosan mi történik. Ha adott fázisban döglött meg a boot, tudtad h. kb. hol járt a betöltésben, és mi lehet a hunyó. Mielőtt még vki debuggert rákötött volna. Nyilván kellett hozzá h. egyszerre csak 1 dolgot csináljon, meghatározott sorrendben, és ezt nem variálták az élete során.

Ma ez már persze nem működik. Megkapod a fancy ablakok logót a tökfekete háttér előtt és örülj h.egyáltalán vmi képet látsz. Nemhogy mérhető progress bar, sokszor már semmilyen animáció sincs h. töltődik-e éppen vagy egyáltalán csinál-e bármit is. Mivel már a hdd led-et is lespórolják minden laptopról, sok szerencsét kitalálni ilyenkor, vajon eszeveszettül tölt valamit vagy tényleg csontrafagyott.

Sokszor az nem derül már ki számomra h. vajon windows 8-8.1-10 (ha 10 akkor annak melyik alverziója a kb. tízféle release-ből) vagy 11 bámul rám.

De ez működik a Win2k óta is, Linuxon, BSD-ken stb. a kernel bootscreen írja, ha nem takarod ki valami speciálisan dizájnolt splash boot logo-val. Pontosan látod, hogy hol döglik meg, mi futott le, milyen service-re vár. Épp úgy tudod mi történik a rendszeren. Persze ezt a Windows is könnyen implementálhatná, de az MS pont ezt nem akarja, hogy belelássál a rendszerbe, mert az nem a tiéd, nem neked készült, nem nyúlhatsz bele, nem szólhatsz bele mit hogy zajlik rajta, a gépet a MS-é, ők döntik el, hogy mi folyik rajta, mikor frissíts, mikor indítsd újra, milyen appot futtathatsz.

HDD LED nekem nem hiányzik. SSD-kre nem kell, mert azok olyan gyorsak, hogy nem nagyon látod felvillani, hacsak gigákat nem másolsz folyamatosan, de még azzal is elég gyorsan végez. HDD-nél meg a mechanikus hangjából hallod, hogy dolgozik. Persze, akár rá is tehetnék azt a nyomorult LED-et, a termék gyártási árát pár centtel dobná meg, sokat nem spórolnak rajta, de sokat se vesztünk vele.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sokkal kenyelnesebben lehetett uzemeltetni nint az NT -t. Az AD kivaltotta a Novell NDS -t, nem kellett a klienssel szuttyogni, egyszerubb volt a file share, SP1 utan mar nem tudok ra rosszat mondani, bar lehet, hogy akkor meg tudtam volna, csak megszepitette az ido.

Az biztos, hogy nagyon sokaig ez volt a desktop gepemen is, masok mar reg XP-t hasznaltak, (es szoptak), mig en kivartam mig elkeszul. Ugxanezt szerettem volna a Win 10-el is, higy maradok a hetesen amig a 10 elkeszul, csak aztan mielott kinotte volba a gyerekbetegsegeit, a MS kidobta a szemetbe, es most ujra betazik a 11-el. Szanalmas, hogy a szinte tokeletes ergonomiat nyujto Win 2000 felszinet nem tudja a legujabb termekuk, tele van koncepciohibaval, cirka mint egy fuves wannabe fejleszto felpimpelt linux demo live cd disztribuxioja masfel evtizeddel ezelottrol.

Akkor kellett volna a microsoftnak ez a windows dolgot elengednie, és csinálni egy épeszű oprendszer unix alapokon.

Akkor lett volna n+1 Linux disztribució a jelenlegi FOSS komponensekkel, vagy az összes kernelen felüli részt át kellett volna írnia Linuxra a partnereivel együtt.
A végén pedig mit nyertek volna vele?

UI fejlesztéséért és a QA-ért felelős vezetőket kellett volna kirúgnia, más bajt nem igazán látok a Windows-al.

Szerintem nagy kérdőjel, hogy mi lesz a desktop OS-ek sorsa.
Nem is nagyon akarnak beleinvesztálni úgy tűnik.

Gondolom a kolléga az OSX féle lépésre gondolt, amit az Apple helyesen lépett, mert nekik nem volt rendes OS-ük, a 9x vonal tudását súrolták az elődök, míg a Microsoftnál ott volt a még akkor modernnek számító NT kernel. Tetű volt a bootolás Windows2000-el, de egy frissítéssel (+ egy kis RAM többlet) olyan szépen mentek rajta a játékok (is), hogy kár lett volna (akkor) eldobni az NT kernelt. Most már azért necces...

Nekem az XP féle csicsa nem jött be (a gyorsabb boot viszont bejött), gyakran le is kapcsoltam a témázást (amit amúgy régebbi Windows-okon is el lehetett játszani külsős programmal és mintha az az XP-s témázás valami külsős program felvásárlásával lett beintegrálva, de javítsatok ki)

Vagy csináltak volna egy normális, rétegezett, moduláris rendszert, nem egy a 80-as évek stílusában összegányolt win32API alapú förmedvényt, amibõl a ma ismert kódszörny lett, ahol maga a Microsoft nem jutott el évek alatt odáig, hogy csak a Control Panel-t egy platform alá hozza. Aztán voltak gányolások mint a VFAT, voltak jó ötletek amiket nem mertek végigvinni, mint a .NET alapú API, és voltak nagyon rossz ötletek mint a windows 8 UI, Metro, UWP.

Általában az egészet kísérti a DOS-os múlt, az egy taskos, single useres OS tetejére gányolt grafikus felület szelleme.

Akkor lett volna n+1 Linux disztribució

UNIX-ot mondott, akár BSD vagy valami System V is lehetett volna.

UI fejlesztéséért és a QA-ért felelős vezetőket kellett volna kirúgnia, más bajt nem igazán látok a Windows-al.

Az NT kernellel lehet, hogy nincs különösebb gond, de ami felette van (azaz maga a windows)...na, azzal csak baj van.

Az NT kernellel lehet, hogy nincs különösebb gond, de ami felette van (azaz maga a windows)...na, azzal csak baj van.

Percig sem mondom, hogy a Windows tökéletes, de nagyon erős túlzás, hogy csak a baj van vele. Out of the box nyújtott olyan dolgokat, amik vagy nem voltak elérhetőek a konkurenciánál, vagy mélyvíz volt beállítani őket egy átlagfelhasználónak. ACL, titkosított fájlrendszer, helyi erőforrások átvitele távoli kapcsolatnál, fejlett energiagazdálkodás, local administrator fiók védelme, layer 7 firewall, talán Kerberos is először Windows-on jelent meg az elterjedt OS-el közül.

Ugyanez igaz szerveroldalra is.

A titkosított fájlrendszert speciel kár volt felhozni; lehet, hogy könnyű beállítani, de ha újrarakod azt a windows-t, amelyikkel létrehoztad, akkor rászívtál, búcsút inthetsz az adataidnak. (#1, #2, #3) Szóval azért annyira még sem egyszerű egy átlagfelhasználónak. A tűzfalat is kár volt felhozni; most nem tudom, hogy áll vele az ms, de annak idején egy vicc volt; a biztonság sose volt a windows erőssége.
Kerberos kapcsán eléggé önkényes ez a limitált szkóp, hogy "elterjedt" rendszerek, hiszen abból szigorúan éve egy darab van a windowson kívül: az OSX.

Viszont én konkrétan nem ilyesmikre gondoltam, hogy mit támogat, vagy mit nem támogat (és még egyszer, nem az NT kernelről beszélünk, hanem a felette terpeszkedő windows-ról), hanem, hogy mit hogyan csinál...és az bizony minden csak nem problémamentes. És most nem is a bugokra gondolok (pedig azokból is világbajnok a windows), hanem magukra a megoldásokra.
Pl. itt van a ShowCursor(), ami egy számlálót léptet fel és alá a true/false state-ek tárolása helyett, minek következtében kettő db. ShowCursor(false) azt fogja eredményezni, hogy kettő darab ShowCursor(true) kel ahhoz, hogy visszakapcsold a kurzort. A számlálót nem lehet lekérdezni, tehát, ha valamit elkúrtál, vagy valaki megszopatott, akkor majd pisloghatsz, hogy miért nem tudod eltüntetni, vagy megjeleníteni a kurzort.
Ez így egy teljesen nonszensz koncepció és ilyenből van hatvannyolcezer a windowsban.

A Windowszal technikai oldalon csak két probléma van: túlságosan a GUI-hoz és az NTFS-hez van hozzádrótozva fixen már kernelszinten, és csak x86 only (igen, tudom, hogy van ARM-es verzió, de azt kb. a kutya se használja, így hagyjuk). Ezen felül nagy baj nem lenne vele, ha a MS-nak nem lenne ilyen genyó hozzáállása, hogy mindent lekorlátoz, elrejt a user elől, nem állítható, nem kapcsolható ki, nem szabható testre, stb.. Se egy rendes modern fájlrendszer (az NTFS egy vicc, lassú, töredező szutyok, az ReFS meg épp úgy NTFS átcímkézve, plusz 1-2 extra), se egy rendes csomagkezelő, semmi nem moduláris, egészen a legutóbbi évekig még egy rendes terminál sem volt benne, se egy rendes szövegszerkesztő vagy fájlkezelő (a Notepad meg a File Explorer-ük egy vicc megint csak, se több panel kezelése, se fültámogatás, se semmi), a Notepad is nemrég kapott meg olyan alap feature-öket, mint UTF-8 támogatás, Unix-sorvégek, sötét téma, de pl. a virtuális asztalkora, tiling funkciókra is évtizedeket kellett várni. Plusz ez a szokásos bajkeverés a telemetriával, kötelező update-tel, kényszerített online fiókkal, reklámokkal, elszállt, felesleges hardverkövetelményekkel (Win11 esete, TPM, secure boot, stb.). Ezek egyike se technológiai akadály, amit nem tudna a MS leküzdeni, ez mind tudatos választás a részükről.

Szerver oldalon már régóta csak a Windows-kliensek felé nyújtott AD-vel tartják magukat. Céges felhasználóknál, közigazgatásban, oktatásban meg az MS Office-szal. Plusz néhány exkluzív appal (Adobe kreatív szoftverek, AutoCAD, stb.), de ezek meg megint könnyen változtathatók lennének, ha az illetések szoftvercégek kiadnák Linuxra, onnantól a MS a Windowszal zúgna le a lefolyóba. Eddig még a gaming volt akadály, de már ez is változni látszik. A MS egyébként mindig is ebben volt jó, 1-2 exkluzív húzóappal bebiztosította, hogy a platformja egyeduralkodjon, és magához kösse a fejlesztőket, API-kat (pl DirectX). Mindig is csak ebben voltak jók, nem a technológiában.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Se egy rendes modern fájlrendszer (az NTFS egy vicc, lassú, töredező szutyok,

Mitől lesz modern egy fájlrendszer? Naplózás, logikai volume-ok, soft raid, snapshot, ACL, titkosítás, kvóták - 20 éve benne vannak.
Nem tudom, hogy jobban töredezik-e, mint az újabb FOSS fájlrendeszerek, de 2022-ben van még igazán relevanciája?

semmi nem moduláris,

Mennyire legyen az?
Embeeded cuccokra biztosan alkalmatlan, lightweight szolgáltatásokra viszont igen.
A konténerizációból lényegében kimaradt, a Windows Container nem terjedt el és sok megkötés van benne.

se egy rendes csomagkezelő,

Van több is (msi, nuget alapú cuccok), de egyik sincs enforce-olva.

Ezek egyike se technológiai akadály, amit nem tudna a MS leküzdeni, ez mind tudatos választás a részükről.

Ezek mögött szerintem jogi szabályozás áll. Microsoft-nak semmibe nem tellett volna lecserélni a notepad-ot, de gondolom megtámadták volna azzal, hogy csökkenti a versenyt, ahogy az integrált böngésző esetén is ez történt.
 

 felesleges hardverkövetelményekkel (Win11 esete, TPM, secure boot, stb.

Erre adtak magyarázatot, de nyilván ha van is dependencia ezekre, opcionálissá tehették volna.

A csomagkezelőknél nem is a csomagkezelő hiánya a baj, mert van többféle is, hanem inkább a csomagekezelői kultúra hiánya. Mindenki csak felhányja a cuccokat a saját koncepciója szerint, az uninstall meg vagy eltakarít mindent utána, vagy nem. De inkább vagy nem. A registry-t pl. szabályszerűen teleszemetelik az installerek, de ki már nem takarítják ki az uninstallerek. (De ha már itt tartunk, maga a registry az egyik legnagyobb Achilles-ina a windowsnak, feleslegesen komplex tárolás, feleslegesen konvulens tárolási struktúrák és megoldások és mivel a rendszer mindent is innen olvas ki, így a méretével fordítottan arányos a rendszer sebessége...)

Ami a jogi szabályozást illeti, mennyibe tellene az ms-nek odamenni pár populáris 3rd party cucc fejlesztőihez és azt mondani, hogy "gyerekek, a legújabb windows-ba szeretnénk belerakni a cuccotok X.Y.Z branch-ét; mit ér meg nektek a dolog és megoldható-e, hogy a kódotokat auditáljuk"? Mert szerintem semennyibe és alig hinném, hogy az IrfanView, a TotalCommander, vagy a Notepad++ fejlesztői úgy reagálnának, hogy elküldik őket a picsába, hanem kapnának az alkalmon, hogy a) orbitális méretű piacot hasítsanak azzal, hogy by default a rendszer részévé válnak és b) még egy zsák lóvét is keressenek vele.
A baj, hogy az ms nem alkuszik, csak felvásárol, vagy eltapos; náluk az üzleti kultúra ebből áll és állt mindig is. (Köszi bilgéc...)

Remélem sem Irfan, se Ghislerék, se a notepad++ készítői nem paktálnak le a msft-al. Amihez a msft eddig hozzáért, abból mind szar lett.

Ghisler írta a a fórumában, hogy ne küldjenek neki pénzt támogatást egyebeket, tisztességesen megélnek a befolyó regisztrációs díjakból. Mit tudna neki adni a mikroszoft, amiért cserébe neki mit kéne bevállalnia vagy feladnia? 

Irfan is csinálja a programját 20+ éve, ha a pénz számítana szerinted nem tette volna már 10 éve fizetőssé?

Ez tény, de itt nem arról van szó, hogy beleszólnak, vagy akármi, hanem, hogy bundled lenne a windowsban. Attól még nem menne tönkre egyik sem.

Hát, ha neki nem kell, akkor nem kell, csak példa volt a TC.

Szerinted nem profitál belőle így is?

Bár csak múltidőben írhatnám a "dolgoztál" vele kérdést.

Egy helyen még dolgozom is vele, várhatóan ma is....

Nagy Péter