ZOOM linuxon

Sziasztok.

Linux Mint és Slackware 14.2 disztrókat használok firefox böngészővel.

Néha szükségem van az online zoom használatára, de még mindig nem voltam képes eléggé kiforrottan alkalmazni ennek lehetőségeit.

Kérdés: mi a legjobb megoldás? firefox beépülő modulként használni a zoomot? (5-10 percenként megszakad)

(A zoomot berámoltam az /opt könyvtáramba, learchiváltam, sqshfs-képfájlt csináltam belőle vésztartaléknak, hátha valami megbarmolná.)

Mitől szakadhat meg a kapcsolat? (nem a hálózati, hanem a zoom-kapcsolat)

Mi az, amit feltétlenül figyelnem kell, hogy minden flottul menjen?

Hozzászólások

Nekem a Linuxos klienssel nem volt még  ilyen gondom és a sima weboldallal sem.

Érdemes lehet kipróbálni a régebbi, 17.x-es verziót is, mert az újjal friss bugok érkeztek.

:wq

Sávszélesség akadozása esetén milyen lehetőségeim vannak?
Pl. a kép szaggathat, de a hang ne szaggasson.
Sajnos eddigi kísérletezéseim nem voltak elég alaposak.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

a hang ne szaggasson

Olyan nagy buffer használata, amelyik kitart az elakadás idejére. Mondjuk a visszhangelnyomásnak így annyi, meg nem lesz túl valós idejű a kommunikáció. De ugye vannak fiziaki korlátok. Ha nem megy adat a csatornán, akkor sem fog, ha hangosan követeljük, hogy menjen. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Viszont ha a hang eleve nem 64093846987321 bitesen jönne, hanem csak 16 vagy 8 bitesben, SOKOL rádió minőségben...
Nemtom.
Az az érzésem, hogy a zoomot egy ultrahiper rendszerhez fejlesztették ki, ami állandóan megköveteli a konzumer ,,fejlődést''

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

A boldogság kulcsa, hogy te magad választod meg az eszközeidet. Mi céhesen Teams-et használunk, ennek van natív linuxos, windows-os kliense, de megy Google Chrome-ból is webes klienssel is. Ezen felül többször említettem, hogy létezik egy Seren nevű konzolos, terminálos kliens, p2p VoIP kapcsolatot lehet vele csinálni, még szerver sem kell hozzá, ha router-en, tűzfalon portot nyitsz neki. Opus codec-et használ, jó a hangja, bitrátát konfigurálhatod, de emlékeim szerint talán beszéd közben is lehet módosítani a bitrátát, bár ebben nem vagyok biztos, hiszen a néhány kB/s minden nehézség nélkül megy folyamatosan.

Aztán azt sem tartom kizártnak, hogy pipewire segítségével program nélkül is lehetne VoIP telefonálni, mert van a pipewire-nek hálózati interface-e, szóval talán ssh tunnelingen is megoldható, mi több, a pipewire képet is át tud vinni. Nyilván elég nyűgös kliens nélkül, de egy scriptet össze lehet rá dobni próbából. Ha kell tömörítés, akkor kell pipe-olni valami codec-be, vagy egyéb modul interface-en megoldani.

A fentebb említett Seren képet nem visz át, de konferenciára alkalmas. Visszhang elnyomás nincs benne, viszont a pipewire-ben van. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2022. 01. 29., szo – 12:25

0.3.44-es pipewire esetén érdemes figyelni erre a bugra:

Crackling sound in Zoom since 0.3.44

Wim Taymans javította már, de még nincs kiadva, tehát húzd ki git repóból, s fordítsd le, csinálj belőle csomagot. x86_64-re rpm csomagot tudok csinálni, de az a lagjobb, ha mindenki magának fordít.

Szerk.: A 115875dc commitig bezárólag - ezt is beleértve - lefordítottam, feltelepítettem a gépemre, hibátlanul működik, ezen hallgatok épp zenét. :) Ebben elvileg ez a Zoomot érintő bug már javítva van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

appimage lenne nekem ebből a legjobb x86_32-re, mert be kell ismernem, hogy vannak programok, alrendszerek, amelyekbe tényleg nem akarok mélyen belesüllyedni, csak használni akarom -- de stabil állapotban.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ha az egyszerűség kedvéért feltennéd deb-ből  Mintre a klienst?

Csakis úgy csinálnám, hogy előbb a régit maradéktalanul leszedném, új könyvtárban futna még a firefox is.

A deb milyen forrásból legyen? Mert a repóban nincs fenn, és össze-vissza mindenütt találni moindeféle zoom-verziót.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Az futott eddig. És szakadozott, de gőzöm sincs, mitől.
Sajnos azonban eldöntöttem, hogy a bizonytalanság miatt mégsem jelentkezem a tanfolyamra (nem akarok három napig ugyanúgy anyázni a megszakadásokkal, mint múltkor) -- tehát lőttek az egésznek.

Ennyit a bolondbiztos oktatási rendszerekről...

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ahogy sza2king is írta, ott a gyári oldalon. Én nem használom, de szüleimnek feltettem kb. 2 éve Mintre, mert ők azzal tartanak kapcsolatot ismerősökkel majdnem napi szinten. Eddig nem panaszkodtak, pedig elég analfabéták a géphez. Annyi nyűg van, hogy időnként kézzel le kell tölteni megint és frissíteni, de nem túl bonyoult egy scriptet jrni rá akár.

Nos, ismét lesz egy zoom tanfolyás, Előre reszketek, de nem a tananyagtól, hanem hogy milyen hajtépésem lesz zoomon.
A mikrofont és a zajszűrést megoldottam, kép jött, de hangot nem hallottam.
Valami olyasmi kell állítólag (a múltkorit elfelejtetem), hogy a Linux Mint rendszerhangszórója is a zoom által használatba kerüljön.

Vagy nemtom... Segghülyének érzem magam, ami nem újdonság.

A "tiszta" telepítést úgy oldottam meg, hogy átmenetileg a firefox új könyvtárat kapott, ahova gyorsítótárazhat, és csak a google és fb logint valósítottam meg a böngészővel, mást nem. Meg persze a zoom pluginját felraktam, az /opt-be a fejlesztői oldalról letöltött binárissal együtt. Más tudtommal nem kell.

Leteszteltem az előadóval, 10 perc alatt sem sikerült rájönnöm, miért nem hallom őt, de legalább a mikrofonomat beállítottuk. (BOYA külső mikrofon, a diktíafonomé.)

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Nekem néha a hang (mikrofonom) bolondul meg a desktopon (túloldal úgy jellemezte, hogy "chipmonk" hangom van, vsz webcam beépített mikrofonja zavar be), ha fontos meeting/oktatás van, akkor be szoktam lépni telefonról IS, így ugyan kétszer vagyok bent, de az egyik biztosan jó.

Lépjek be egy androidos tablettel (is)?

--------

Azt nem sikerült eldöntenem, hogy a speaker menünél található belső hangforrás vagy a Same as system lenne a jó.

Vagy valami más hozná nekem a hangot? (MINDEN firefox-plugint letiltottam, üres a gyorsítótár, friss a teljes oprendszer, minden atombaba... Nem lehet hiba, csak hát lenni én hülye.)

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ma kellett, eleg gyorsan. Webrol letoltheto deb nem ment fel Elementary-ra, csomaghiany miatt. Aztan snap-bol ment a zoom-client. 5mp-is halkan hallottak, aztan minden rendben ment. 

A webről letöltött nekem csak dpkg-val ment fel, a grafikus csomagkezelő hülyeséget írt ki.

Felraktam a firefox-plugint, amit a zoom honlapján ajánlottak, utána néhány eltés (borzalmas kinézetű ms-office tördelésű) doksiból kibogarásztam az esetleges mások által is nehézkesnek minősülő dolgokat, majd sikeresen beüzemeltem.

A mikrofon  és hang beállítása után a videó jött. Amikor már élesben indult az előadás, a már beállított értétek után sem volt rendesen hang meg kép, a hülye kis ikonokkal le kellett tiltani, majd ismét rányomva lett miden. Hang, kép, mikrofon.
Mintha a beállítópanel mentéseit a kliensprogram felé nem mennének át automatikusan -- ezt jól érzem?

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.