Teams Debian rendszeren

Fórumok

Holnap állás intervjum lesz és Teams -en akarnak velem beszélni. Kaptam hozzá meghívót.

Még az év elején felcsaptam egy Teams -et egy régi (C2D) munkaállomásra, akkor (némi nyüglődéssel) sikerült kapcsolódnom, akkor is meghívóval (egy másik cégtől).

Most el akartam volna lépni a Teams -ba, de nem tudtam, valami mást is kér mint az én "személyes" fiókom:
"This is the version of Teams only supports work or school accounts managed by organization."

Betudok lépni, de ezen az üzeneten túl semmi. Ki kellene próbálni működik e a mikrofon és a kamera.
Mit lehet ezzel kezdeni, hogy tudnék belépni, hogy kipróbálhassam a rendszerem.

OFF: Anno nem kellett kamera és a mikrofonom is eléggé zűrös volt (konkrétan zajos). Volt fiókon V2.0 Bluetooth USB gadget. és egy bluetooth füles, amit a telefonomhoz is használok. Kicsit furcsán működik xfce4 + blueman, de a hangot sikerült a fülhallgatóba küldeni. A mikrofont nem tudom hogy tudnám kipróbálni (a fülhallgató is kicsit zavarosan működik).
Kamerának felgyűrtem egy egyszerű kis web kamerát (még évekkel ezelőtt fillérekért vettem) és megnéztem mit látok mpv -vel.

Hozzászólások

Az imént egy barátomtól kaptam egy meghívót amire rákattintva minden működött :)

De azért továbbra is homályos minek ez a céges account história.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Szerintem, kevered a dolgokat. Ha valaki be akar hivni egy konferenciaba, akkor "Guest"-kent fog tudni meghivni teged, mert ugye kulso szemely vagy. Ha viszont ugyonazon a "ceg" ala tartoztok, akkor ugye eleve van olyan accountod, aminel te is abban a "ceg"-ben vagy benne, es latod az ott levo naptarban a meetinget, ha azzal az accounttal lepsz be. 

Chrome-ból működik hibátlanul, ne telepíts semmit.

"Sose a gép a hülye."

Pont ezzel vagyok elfoglalva - telepítem a chrome -ot.

Egyébként mi az, hogy hibátlanul működik?

Mivel jelentkezel be?
Ha jól értem 1. kell egy vlmi céges account  2. kell a "személyes" fiókod (általában email cím) 3. és persze a jelszó.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Nem kell semmi céges account. Klikk a kapott linkre, pár pillanat míg a böngésző betölti a klienst, majd kéri, hogy írd be a nevedet aztán betesz a várakozó szobába, ahonnan a megbeszélés irányítója majd beenged.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Persze, hogy működik. Elvileg bármelyik böngészőből. A hivatalos Teams kliens is csak egy Electron-app, azaz egy Chrome van benne álcázva webappnak, de minden épp úgy egy böngészőablakban fut, mintha böngészőből nyitná meg az ember. Ezért is nincs sok értelmük ezeknek a kliensprogiknak, hogy látszólag natív app látszatát keltik, pedig nem azok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Továbbá lényeges különbség lehet, hogy desktop kliens esetén ő maga a böngésző is, míg webes kliens esetén "csupán" egy webapp. Így pl. ha egy teamhez szeretnénk felvenni egy külsős webappot (pl. egy külön fülre), akkor az a böngészős változatban beágyazott külső oldalnak (3rd party, eltérő origin stb.) számít, míg a desktop kliensben nem. Ha kicsit szigorúbb egy külsős webapp policy-je, akkor a webes teamsben nem fog menni, mert nem engedi magát beágyazni.

nekem ez van: teams 1.4.00.13653-1, valami preview, archlinux AUR-ból.

semmi account nélkül, amikor klikkeltem a meghívóra, indította ezzel, minden ment rendesen.

Most hogy felcsaptam a chrome -ot, elindítottam a firefox mellett, feldobott egy ablakot, hogy kell neki valami keyring. Semelyik jelszavamat nem fogadta el :(
Az aut.log -ban a következő:

Nov 14 20:59:08 slv11 gcr-prompter[3808]: Gcr: calling the PromptDone method on /org/gnome/keyring/Prompt/p5@:1.76, and ignoring reply
Nov 14 20:59:19 slv11 gcr-prompter[3808]: Gcr: 10 second inactivity timeout, quitting
Nov 14 20:59:19 slv11 gcr-prompter[3808]: Gcr: unregistering prompter
Nov 14 20:59:19 slv11 gcr-prompter[3808]: Gcr: disposing prompter
Nov 14 20:59:19 slv11 gcr-prompter[3808]: Gcr: finalizing prompter

Nem tudok másra gondolni mint a Teams -re.

Mi ez, vagy hogy lehetne kitalálni mi ez?

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A sok bénázás közepette, módosítottam a Teams fiókhoz tartozó jelszavamat.
Mikor elindítom a Chrome -ot pár másodperc múlva felszólít hogy adjak meg egy jelszót és mint kiderült ez a módosítás előtti jelszavam a Teams -hez, azt elfogadja és boldog.
Ami a napló bejegyzésből hiányzik (nekem) az, hogy milyen kulcs készletről is van szó.

OFF: Az a baj, hogy a munkakeresés melegében több helyen is használtam a "régi" jelszót. Ráadásul előfordul hogy más fiókkal jelentkeztem be. Kezd kialakulni egy azonosító/jelszó káosz :(

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Kicsit mintha emelkedne a homály.

Tavasszal kreáltam egy accountot a saját cég nevemmel és email címemmel. Most (mivel ezt már tökre elfelejtettem) csináltam egy másikat, a gmail -es címemmel, amolyan privát. Ha a web -ről (chrome -al) kapcsolódom szépen be is tudok lépni, felkínálja mind két lehetőséget, mint cég és mint "Personal".
Jó, lenne. Viszont így nem találja a mikrofonomat és nincs "Device" menüpont a "Settings" menüben :(

Újra indítottam (biztos ami biztos) majd az applikációval nyitottam, az új gmail -es címmel. Ott csak(!) a céges profilba engedett be, ott viszont van "Device" menü szépen beállítottam és működik a teszt hívás.

Nem épp "power user" szint de ez a szoftver rendszer is kicsit túldimenzionált.

Ja és ha elindítom a Chrome -ot, azzal nyit, hogy neki kell a keyring -hez a hozzáférés, amihez egy már elavult jelszót kell megadnom akkor békén hagy. Amíg a jelszót nem ütöm be, vagy átlépem addig még asztalt sem válthatok, "dupla Nelson" -ba fogja a gépet.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Debian-on amikor rákattintottam Teams meghívóra, eleinte azt választottam, hogy a böngészőben menjen. Aztán egy idő után, amikor rendszeres lett, a böngészőben arra kattintottam, hogy töltse le a Linux-os klienst. Ezt letöltötte, azóta Linux alól a klienst használom.

Működik, aptitude-ból lehet frissíteni.

Bejelentkezni lehet, pl. a céges meetingekbe így szoktam belépni, de nem muszáj. Bejelentkezés nélkül Guest-ként lépek be.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A Guest belépés gondolom akkor működik, ha az admin már felvett a csapatba.

Nekem úgy tűnik, mindenképp kell a kliens, csak ez engedi, hogy beállítsam a device -kat.

OFF? Mivel létrehoztam egy saját céges accountot,  megpróbáltam a nejemet "beszervezni", a gmail -es címe szerint, amit alapvetően a telefonján kezel. Megkapta a felkérést de mindenféle jelszót kért a rendszer, ami persze nem volt épp a keze ügyében. A sokrésűségnek és a biztonságnak ára van. Az FB messenger -éhez képest sokkal zűrösebb kezelni.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Most is kevered a dolgokat szerintem. Ha van egy "ceges" accountod, es oda fel akarod venni ot, akkor ott letrehozol neki egy ceges "accountot" es az ott letrehozott jelszoval/tokennel/akarmivel fog tudni belepni (beallitastol fuggoen elsonek akar jelszo nelkul is es majd kesobb allit be jelszot), es ilyenkor ugye azt kell valasztania a loginnal, hogy ceges fiokkal lep be. Ha belepeskor azt valasztod, hogy szemelyes fiokkal lepsz be, akkor az ugyonerre az accountra letrehozott Microsoft Live ID-vel kell belepni, ami lehet, hogy regota letezik mar, mert pl ez volt hasznalva anno Skype-nal, vagy az MSN Messengernel. 

A Guest belépés gondolom akkor működik, ha az admin már felvett a csapatba.

Szerintem pont fordítva, a Guest belépés akkor működik, ha megvan nekem a link a meetinghez, viszont nincs accountom (vagy nem vagyok bejelentkezve a Teams-be).

Nekem úgy tűnik, mindenképp kell a kliens, csak ez engedi, hogy beállítsam a device -kat.

Nem tudom, valahogy böngészőből is használtam régebben (de ez megváltozhatott, mert Linux alól jellemzően az appot használom kb. 8 hónapja).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ugyan nálam Linux Mint 20 van (~Ubuntu 20.04), de a telepített Teams-szel én sem tudtam bejelentkezni, pedig anno még a régi Skype-os fiókomat is "újraregisztráltatta" velem. (Vagy át kellett alakítani valami MS-fiókká, vagy nem tudom, miről is szólt a dolog.) Chromiumban viszont működik a mások által már említett meghívós dolog.

Valamiért elsőre nem sikerült, de újraindítás után minden összeállt, sikerült :)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

QOS szempontjából a telepített Teams kliens minek számít? VOIP, Media, HTTP/S?
A böngészős HTTPS?

Vergődés van a távoktatással, folyton disconnectál gyenge net miatt (este húzok kábelt a wifi helyett).