Macron: Az EU vegye fel az atomenergiát a zöldberuházásainak listájára

Fórumok

Párizs ezért – kilenc másik uniós tagállammal, például Lengyelországgal, Magyarországgal és Finnországgal együtt – arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy vegye fel az EU zöldberuházásainak listájára az atomenergiát.

Link: 

Hozzászólások

Valahol a távolban felsír egy Szél Bernadett és vele kórusban a sötétzöld lakosság.

trey @ gépház

Lehet, hogy valaki elővett egy kockás papírt és kiszámolta, hogy mennyi áram marad az EU-ban, szélcsendes borult időben, miután bezártuk az összes szén és atomerőművet?

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

A lenyeg, hogy vegyel elektromos autot. Ezekutan biztos, hogy mukodni fog minden tolto egesz Europaban.

Ja nem, lofaszt: ellenben a hasznaltpiac "problemara" vegre megoldast nyujt a gyartoknak: nem veszel elektromos autot, ha felmerul, hogy egybol kezdheted egy tobbmillios aksicserevel. Inkabb veszel ujat, pont mint regen benzinbol es dieselbol.

hogy egybol kezdheted egy tobbmillios aksicserevel.

 

Utangyartott akksit a nepnek!

 

A gyartok konkretan ellenerdekeltek akkumulator ertekesiteseben, igy jon ki, hogy 6.5MFt-ot ajanl ki akksicserere egy BMW i3-ba.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Macronnak mikor ment el az esze? Az atomenergia mióta zöld?

Szerintem, nem elment, hanem megjött. Miután rájöttek, hogy Szél Bernik, meg Greta Tündérbergek nem tudnak annyi szélkereket fújni egyszerre, hogy az elegendő és olcsó energiát biztosítson minden körülmények közt.

És különösen kényes kérdés lett ez az energiafüggetlenség izé, mikor rájöttek, hogy Putyin nem csak fenyeget, hanem adott esetben a csapokat is elzárja.

trey @ gépház

hangsuly az olcson ezt ne felejtsuk el,ez kb. 99.999% a latban.

Igen, egy atomeromu epitese iszonyatosan nagy es hosszu beruhazas, de osszesegeben igencsak jol ki tud jonni miutan nekikezd termelni. PS: Nem szamoltam bele a "kozpenzjellegnelkuli" szazalekot. Ott mar lehetnek problemak.

A hulladek is kerdeses a hulladek sem azert hulladek, mert hulladek, hanem azert, mert vagy nincs, vagy iszonyatosan draga az ujrahasznositas. Esetunkben ige, itt a b verzio van, mint a PET eseten, hogy a recycle korbol kikerulo alapanyag dragabb mint a "friss" tehat nem a technologia az ami "torott" hanem a gazdasagi kornyezet. Aprosagok, de amig profit az elso, addig ez igy lesz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A hulladek is kerdeses a hulladek sem azert hulladek, mert hulladek, hanem azert, mert vagy nincs, vagy iszonyatosan draga az ujrahasznositas.

Tegyük hozzá: jelenleg, jelenlegi ismereteink szerint. Aki csak néhány 10 évben tud gondolkodni, az hamar megszívhatja. 

trey @ gépház

Tovabb helyesbitenek, Jelenlegi gazdasagi rendszerben.

Technologia megvan, meg a legkori szen-dioxid kivonasra is megvan a technologia, de megis, olcsobb azt a hagyomanyos modon eloallitani az iparban.

Minden gazdasagi, penzugyi, vagyis a cegek profittermeles kotelezettsege az oka, vagyis a reszvenyesek tehetnek mindenrol.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem lesz ott semmiféle gazdasági rendszer, ha a távoli jövőben, egy végletekig kizsákmányolt Föld elhagyásához éppen ezek a nukleáris "hulladékok" kellenek majd, hogy a meneküléshez használt csillaghajót be tudják röffenteni :)

:D

trey @ gépház

Itt is elojott a nagy okossag ahogy latom a futoelemekkel. Meg a hulladek. Meg a tarolas.

Az megvan, hogy a "kiegett" az nem "kiegett" ezek nem izzok, vilagit/nem vilagit.

Az uj es a kiegett kozott van tfh 2% diff, nezd ugy, hogy a telefonod 98% erteken "lemerult" feltolteni meg annyira draga, hogy veszel egy ujat ami 100%. Fiokban tartani a regit meg viszonyitva ingyen van.

Kiegett szohasznalat kizarolag gazdasagi alapon ertendo, nem eri meg uzemben tartani nem eri meg ujrahasznositani mert draga, ellenben tarolni olcso/bb/. Tehat profit wins. A profit mindig gyoz. Ez a "modern" gazdasag atka beepitett halala.

Ps: A szamok hasbol jottek, szemleltetes celjabol, de nyugodtan bele lehet kotni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ha rajtam mulna, holnaptol nem volna penz, mint fogalom sem letezne. A maradvany meg epitene a romokon egy valoszinuleg jobb tarsadalmat.

Fixacio az inkabb realitas. Mindent a profit hataroz meg. Kerdez mar meg egy tetszoleges reszvenyest, hogy novekedes es osztalek helyett valasztja e a joerzest, hogy kornyezetbarat volt.

Minden problema, ez igy van.

A fo problema, hogy jaj atom uuu sugarzas mindmeghalunk be van epulve a "kollektiv tudattalanba", az, hogy egy szeneromu mellett nagyobb sugarterhelest tud kapni mindenki mint egy atomeromu kozeleben, az meg szinte ismeretlen.

Utaztal repulon vagy voltal valami kepalkotos vizsgalaton, az nagyobb terheles mint eleted alatt egy eromu okoz.

Ezek a beepult felhamis feligaz vagy teljes baromsagok okozzak a problemat, meg az, hogy nehanyaknak ezt erdemes fenntartani hiszen ez az erdekuk mert ebbol elnek aka. termelnek profitot vagy fizetik oket akik haszonelvezoi.

Tobb retegu es tul sok szereplos jatek ez. Nagyligas jatekosokkal akik vegeredmenyt tekintve boven szarnak rad a kolkeidre meg mindenki masra is de foleg a zold nemzold nekik mindegy.

Rothadt az egesz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ertem, egyetertek, ertem is a tenyezoket (kepalkotast meg mi csinaljuk, legalabbis a piac 2/3-adan), de igy erzem magadat szorakoztatod most kicsit a monologgal. Ezekkel mind tisztaban vagyok.

De koncentraljunk kicsit az eredeti temara! En azt vetettem fel, hogy a kiegett (elhasznalt) futoelemek _hosszutavu_ tarolasi problemaja miatt nagyon nem zold jelenleg az atomenergia szemben azzal, amit a franciak allitanak. Vagyis az elnokuk, nem a franciak. 

Raadasul nincs is koltsegelve. Honnan is tudhatnak, hogy 50 ev mulva jo helyen lesz-e ott a futoelem, vagy mashova kell koltoztetni, vagy 2 km-es lyukat kell vajni a foldbe es belesullyeszteni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Honnan is tudhatnak, hogy 50 ev mulva jo helyen lesz-e ott a futoelem, vagy mashova kell koltoztetni, vagy 2 km-es lyukat kell vajni a foldbe es belesullyeszteni."

Szerintem pl. egy sóbánya ideális hely lenne a fűtőelemek tárolására. Nem kell elásni csak bedobozolni és lerakni az egyik vájatba.

Az atom energia CO2 kibocsájtás szempontjából jelentősen zöldebb, mint a szénerőművek, amiket tudtommal pl Ausztria sem tud elengedni az atomellenesség miatt. A keletkező hulladék kezelése pedig a napelemek esetében sem egyértelműen megoldott.

Én sem tartom ideális iránynak az atomenergiát, de attól nagyon távol vagyunk, hogy a lakosság jelentős része otthon el tudja magát teljesen látni napenergiával. A fizikai behatásokra alapozó erőművek pedig nem tudnak mindenkit ellátni.

Közben Kinában szenvednek csak igazán az áramtermeléssel... 

“Any book worth banning is a book worth reading.”