"PiStorm - Az Amiga életben tartása"

Címkék

Egyesek az Amigákat új hardverek segítségével tartják életben. Ilyen hardverek például az ún. accelerator-ok. A PiStorm nevű accelerator-t Claude Schwarz Amiga rajongó tervezte. Nyílt hardver, Schwarz publlikálta a forráskódot és egyéb fájlokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy bárki legyártathassa az eszközt.

Installation is simple – remove the processor from your Amiga 1000, 500 or 500 Plus, and push the PiStorm into its place. Add the Raspberry Pi on top, with a micro-SD card loaded with the lightweight Linux distribution of your choice, and you’re done.

Részletek itt.

Hozzászólások

Azért ez már kicsit a "lekvár teszi el a nagymamát" fíling. Olyan kiegészítők vannak már elég régóta amik túlszárnyalják akár két nagyságrenddel az eredeti hw tudását, a régi hw elemek meg vagy csak inicializáláshoz vagy terminálként vagy sehogy nem vesznek részt a működésében.

A másik, hogy a régi hw képességeket, amik hiánya miatt a PC-ket lenézték, a PC-k már izomból szoftvresen is röhögve tudják, a GPU meg azért egy elég erős segédhardver, nem csak megjelenítéshez.

Úgy érted, hogy harminc, negyven évvel ezelőtt tudták, és ezért kiröhögték a PC-ket, és most már sikerült szoftveresen megoldani? Bámulatos, hogy fejlődik a tudomány! :)

Abban viszont teljes mértékben igazat adok Neked, hogy ez most már inkább hobbi, annak minden előnyével, és hátrányával együtt.

Szerkesztve: 2021. 07. 21., sze – 07:16

Az Amiga CPU-ja helyére egy adapteren keresztül betesznek egy komplett Raspberry Pi-t. (A képek alapján egy Raspberry Pi 3-at)
Ezután az Amiga szoftverek nem használhatók, hanem gyakorlatilag az Amiga házban egy Raspberry Pi fog működni és a Raspberry Pi-on amúgy is futtatható rendszereket lesz képes futtatni.

Nem értem, hogy ez miért jelenti az Amiga életben tartását? Hiszen az Amiga itt csak egy üres csigaház amibe remeterákként beköltözött egy Raspberry Pi.

Persze ez is egy jó kis projekt, de inkább csak a konstruktőrének jelent valamit.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem olvasd el még egyszer.
A lényeg: a cpu helyére kerül egy rpi, amin egy szoftveres cpu emulátor fut, tehát pontosan ugyanazok a szoftverek használhatóak, mint korábban. :D
Hogy miért vagyok benne ennyire biztos?
Mert lassan egy hónapja használok egy ilyet, egészen kellemes, főleg ennyiért.

Igazad van. Elsőkörben ott hagytam abba, hogy a Mikro-SD-re a szokásos Raspberry Pi-n futó Linuxok egyikét lehet tenni.
Aztán kicsivel később, az Amiga emuláció még nemigen használható. 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez nem hagyományos emuláció, hanem speciális hardveremuláció, csak a CPU van emulálva, minden más periféria, amit a CPU használ, az natív amigás marad, busz, memória, videóchip, floppy, stb., tehát ugyanazok a szoftverek futnak, épp úgy natívan. Csak annyi az újdonság, hogy az olcsóság miatt nem FPGA-val van megoldva, hanem RPi-jal, mivel az elérhetőbb a legtöbb embernek és nem drágítja meg túlzottan az egész megoldást.

Egyébként tényleg meglepő, hogy a Commodore platformokat mennyire életben tartják, Amiga OS-ből is idén jött ki új verzió. Nem csak Amiga, idén csak OS-ből kettő jelent meg C64-re, a C64 OS és a TEOS, meg jött ki VIC2 pótlék a Kawari.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként tényleg meglepő, hogy a Commodore platformokat mennyire életben tartják

Mert érzik, hogy annak idején a PC-vel nagyon félrement valami. Nem így kellett volna történnie.
Ez a maréknyi ember egy alternatív valóságot teremt meg a lehetőségeik szintjén.
Tiszteletre méltó, amikor valaki - dacolva a trendekkel és a túlerővel - kitart a saját jóérzése mellett.
Ennek megéléséből táplálkozik ez a sokak által retró hardver nosztalgiának félreértett jelenség szerintem.

A vampire team szerint a saját core-juk _sokkal_ jobb. Gyorsabb, de azért azzal is vannak bajok. :D
Amúgy meg nem tökmindegy? Verilogban is lehet szart csinálni, meg kódból is. A végeredmény ugyanaz. Jelenleg a Pistorm a kevésbé szar kategóriába esik, meg korlátozottan, de működik vele az oldalkocsi. :D

Az FPGA alapú, csodavámpírral szerte-szétfagy a masina. :)

Jah, a Vampire-ban lakó core neve: 68080. Nem szabad szoftver. :/ 

Én sose értettem ezeket a gyorsítókat. Se a Vampire-t, se a PiStormot. Maga az egész célkitűzésük értelmetlen, felpörgetik a CPU teljesítményt meg a RAM mennyiséget többszörösére. Csak épp ennek nem sok értelme van, mert ami classic Amiga szoftver, az úgyis fut általában nem túl nagy bővítéssel, ami meg annyira teljesítményintenzív feladat, azt az ember úgyse egy retró Amigán áll neki csinálni. Ezért ezek a gyorsítók max. csak pótcselekvésnek jók.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legutóbbi Checkpoint podcastban volt interjú BSzilivel, ő PC-s játékokat portol Amigára, 68060 turbókártyával, mert ezzel már elég gyors ahhoz, hogy késő 90-es évekbeli FPS-t lehessen futttatni rajta (kb. annyira gyors, mint az akkori PC-k.)

Hát, mondjuk azért az sem mindegy, hogy mondjuk a Frontier hány fps-t produkál A500-on, ha éppen azzal támad kedved játszani egyet! ;)
https://youtu.be/CTcWH6WSh4Y?t=51

Nem tudom, milyen a vámpír, de az open source TG68K legalább 100%-ban (na jó, kivéve a BKPT utasítást, aminek amúgy csak külső hw-rel lenne értelme) átmegy a Toni Wilen féle 68020 CPU teszten. Van még 1-2 dolog, ami hiányzik belőle, de a kompatibilitása marha jó. A sebesség meg csak attól függ, hogy milyen FPGA-t raksz alá (hány MHz-en tudod hajtani), meg milyen fast RAM-ot cache-el.

De akkor itt az Amiga mint olyan egy csigaház végülis nem ? Ez olyan mint a Trabantba beleheggeszteni egy Ferrari motort és azt mondani rá, hogy de az egy Trabant, mert hát gurul meg úgy néz ki :)

Átolvastam a cikket, de fixme, itt az amiga cpu helyére raksz egy PiStormot -> rPI-t tetszőleges linux distróval és emulálsz egy Amiga környezetet úgy, hogy közben az eredeti Amiga HW-t semennyire sem használja ez a kütyü ? Kivéve maga a CPU foglalat ugye, mert hát abban "fut".

Így ez konkrétan egy emulátor, belehekkelve egy Amiga házba + az alaplapba. Gondolom az eredeti HWból semmit nem ér el ez a kütyü, mivel nincs is róla tudomása hogy milyen HW van körülötte. De fixme.

Ez olyan mint a Trabantba beleheggeszteni egy Ferrari motort és azt mondani rá, hogy de az egy Trabant, mert hát gurul meg úgy néz ki :)

Azt mondod, a Saab nem Saab, mert Opel motor hajtja? A Nissan nem Nissan, mert Mercedes motor hajtja?

trey @ gépház

Nincs igazad.
Mindent elér sőt kiegésziti és nem az rpi prociát használja egy az egyben hanem csak a digitális jeleket kezeli le. Ez nem motor cserte vagyis az de nem az benne a pláne. Hanem hogy egy bővítő egység. Nem a legjobb a piacon de árban nem rossz.

Minden alternatív megoldás megoldás...

Szóval a lényeg, hogy ez csak egy gyorsabb Motorola 68000 CPU-t emulál, de a gép többi része (Copper, Blitter, Paula, stb.) az ugyanúgy működik tovább, mintha az eredeti proci lenne benne.

Üdv Mindenkinek!

Tegyünk rendbe valamit. Ez egy közösség ami a retró gépek szerelmeseiből és azon belül az amiga szerelmesei. Ezek a gépek lassan kifogynak az ic-k ből ilettve magában a perifériákban és busz rendszerekben sok tartalék van még. Én is sokat javítok ilyen masinákat és veszélyeztetve vannak az alkatrész hiányában. Abba nem megyek bele mennyivel is finomabb gépek ezek mint bármelyik mostani ipari hulladék. Ez a projrkt szerintem nem a leg hatásosabb bár megvannak a jó és rossz oildalai. Ha valakit érdekel le tudom írbi mik is ezek de emberek ezek a gépek működnek és vannak szerelmeseik. Kezeleljük ezt helyén. Ez egy fantasztikus projek abban a tekintetben hogy volt valaki aki leült kitalálta megcsinálta és még valamilyen formában alfa állapotban is műkötget.

Igen nem egy legujabb vasak ezek de ezek működnek és élvezhetőek. én a magam részéről azt mondom hogy aki nem ismerné az Amiga gépeket hogy egy ilyen megoldás azt használja ki hogy amúgy is rendelkezett egy remek bővítési busszal. Ezért egy ilyen megoldás nem nekrofilia hanem érdekes kisérlet amit tudom a pc érában már ismeretlen fogalom. Maga a CPU helyettesítésére vannak jobb megoldások pl FPGA (Vampire) megoldások. Viszont vannak froppáns dolgokbenne.

Továbbá értsük meg ez nem csopán egy CPU lap... Ez egy kmplett bővítő modul a cpu foglaltban. Továbra is kihasznál minden integrált áramkört maga a gép. annyi az egész hogy bővítő modulok nem a pcb-n kapcsolódnak a cpu és a buszhoz hanem ezen a tokon keresztül. És nem a CPU hoz kell az x Ghz hanem ahoz hogy a buszon valos időben lehesen manipulációkat végezni. 

Mire jobb a nagyobb cpu? A pcb ben mire? Pl szebb grafika rövidebb töltési idők és ha nem tudná valai most jelent meg az Amiga OS 3.2 azaz még van fejlesztés hozzá. Demo, Játékok, Böngésző.... Igazából ha nem lenne ekkora katyvasz a web világban semmi nem idokolná lényegében hogy bárki is nyugdilyazza. Én MP3 at halgatok böngészés közben egy Amiga 500 VampireV2-el.

Minden alternatív megoldás megoldás...

Tapasztalatok:
 

Vampire V2: A500 ba való FPGA szimulációs kártya előnye hogy a cpu helyére megy és van hozzá kész OS. Hátránya hogy az sd kártya nem alapértelmezett kell hozzá kis ide cf átalakító nethez meg egy 3v3 enc28j60. A videó gyorsítása 1080 amivel csak az a gond hogy nagyon kicsi a távolság amit elvisel ezért érdemes közel tenni egy HDMI erősítőt. Szépen játsza az mp3-at a Paula ic-n. Nem olcsó és a kompatibilitás is kissé bajos de azért megküzd a legtöbb dologgal. Hátrány hogy a régi programok de inkább a játékok az OCS ic-n mennek ki. Ezért bekerült egy RPI scan dubler nálam ami szintén HDMI-n viszi ki a jelet. Ez sem cseréli ki a gyári IC-t hanem leolvassa a jeleket és azt alakítja át. egy HDMI választóval remekül lehet használni. Netezésre HTML4 alatt remekül dolgozik és a https sem akasztja ki hála az open ssl-nek. Ami még bajos az a háttér tár. Mert ha nincs ethernet akkor a WinUae trükközéssel lehet másolni rá ami megoldható de kissé kényelmetlen. Azt tudni kell hogy a V4 miatt a V2 már nem készül.

ACA500 : Ez is egy remek bővítő gyors semmi extrát nem ad grafikailag vagy hálózatban. Viszon ad CF kártyát azaz HDD-t

PiStorm: Alpha hamarosan érkezik egy hozzám tesztelésre de ami a hátránya hoy addig az amiga sem éled fel amég a linux az RPI-n nem áll fel. Ami jó hogy van egy mokolt hálózat és hogy ssh-n lehet felmásolni a dolgokat. Negatív a sok manuális configolás linux alatt hogy a GPIO-n mit szimuláljon de mivel alpha ez nem akkora nagy gond. A másik hogy amiga alatt a hideg reset alatt ami valjuk be azért be esik mindig marha lassú a boot. és ugye csak utánna ad reset jelet ami inditja az alaplapot. ebből is látszik hogy ez nem egy szimulátor hanem a HW hoz közeli de SW megoldás.. Nem mindtha az FPGA nem az lenne.

Ami közös hogy mind ad extra memoriát. 

Minden fejlesztésről kimondhatjuk hogy nehézkes sokesetben bugos, de teszem hozzá az AMIGA OS nem free és a speciális áram körök sem sokat segítenek. Viszont engem lenyűgöznek ezek a gépek melyek 30 év után is köszönik jól vannak.

A koléga amit emlitett hogy a doboz sem kell az a MISTER vagy Vampire v4 Sandonline , Chameleon. Ezeket is próbáltam és a tapasztalatom hogy mindegyik másra jó. Amit sokan nem tudnak hogy nem egy halott platform a mai napig hegesztik. 

Az tény hogy nem main stream cuccok de ami azt illeti ebben az esetben a tegnapi cuccok sem mára. Ebben az a jó hogy levertek egy cölöpöt hogy jó akkor ebből hozzuk ki a maximumot. Teszem hozzá a powerPC re is van OS és nem is rossz. Nem árt néha vissza tekinteni és meglátjuk mennyire nem is fejleszt senki semmit.

Minden alternatív megoldás megoldás...

Azért van még, lehet, hogy nem ismered.
HC508 és Classic 520, oldalsó portra megy, az a HC508- ad kickstartot, A600/A1200 szerű ide-t, meg 8 mega fastramot. :) A kickstart flashelhető. Classic 520 az EC020, 28Mhz-en (az is szigor), meg van rajta integrált SD-Drive is (sd kártya adapter, adatcserére). A Classic 520 megy A1000-el is, HC508-ból az utolsó revízió is, a korábbiak nem nagyon.
 

ACA500-ból meg van már plusz, ami egyből sokkal viccesebb, mint a sima ACA500. :)

Pistorm: remélem a B carrier boardot sikerült megszerezni, mert az picit jobb. Az A314 interfész tökjó, csak pokolian lassú, a "hálózati interfész" a jelenlegi állapotában egy tap interfész a linuxon, szóval kell a netfilterrel is mókolni egy picit, az sem olyan nagyon gyors, de működik. Nem csak RoadShow-al, hanem bármivel (_régi_ AmiTCP-vel, MiamiDX-el is megy, az icompos AmiTCP-vel erősen véleményes). RTG, hez meg vagy az aminetes P96 kell, vagy az icompos utolsó. A legnagyobb hátrány, hogy ha nem akarsz adatvesztést, akkor bizony innentől shutdownolni kell az Amigát (mehet cli-ből is a pi sudo poweroff :D).

A Vámpírról meg az a véleményem, hogy papíron tökjó, de kb. olyan szinten telibeszar mindent, hogy az már fáj. Az A1060-at (ami az első pc kártya Amigához) vámpírral nem lehet egyáltalán használni - mondjuk mást se, z2 adapterrel - pistormmal így féiig életre lehet kelteni (van baj itt is, a buszidőzítésekkel van baj, nem kicsi), de a legtöbb motyó megindul (grafkártya, hálókártya, ide vezérlő, ilyenek), amivel gond van azok a DMA-s kártyák... a500/A1000-en. A2000-ben a buster miatt ezek a problémák nem jönnek elő. Ja, meg a legfőbb gond - ami amúgy már nagyjából le van küzdve - a lassú chipram elérés. Ebben is volt fejlődés. nem kicsi.

Szóval, szó sincs teljes gép emulációról a pistormnál, az csak egy szoftveres cpu emulátor -nem a legjobb, amúgy- ami az rpi-n fut. Ha kitekered a konfigból  a mindent is, ami amiga, vagy 68k mac specifikus, akkor elvben megy más motyóban is. Nekem az Atari ST is megszólalt vele. Ez azért nem semmi. (vámpírral meg se nyikkan, pedig elvben az is egy cpu szimulátor lenne, csak annak is egy vacak. :D)

 

A PiStorm bootot ha gyorsítani akarjátok, akkor a megoldás, hogy kell tákolni rá egy olyan kernelt, ahol minden userspace toolt és adatfájlt, ami kell a boothoz, initramfs-be teszitek be. És lehetőleg ne Ubuntu / Debian alapra legyen építve, hanem legalább Alpine vagy valami teljesen erre a célra tervezett cucc legyen.

Szerkesztve: 2021. 08. 06., p – 06:55

Úgy látom vannak még itt elhivatott Amigások. Még a járvány előtt sikerült egy nagyon szép A500+ beszereznem. Kisiskolás koromban láttam egyet az unokatestvéremnél, azóta szerettem volna.

A vas már megvan. Elkezdtem kutatni, hogy mivel tudnám az eredeti állapotát minél jobban megtartani, de fejleszteni is szeretném.

Én a Classic 520 és a TerribleFire 536 gyorsítókkal szemezek. A TerribleFire-el van valakinek "testközeli" tapasztalata?

 

*szerk.: Nem hagyott nyugodni, vettem egy nagy levegőt és megrendeltem a TF536 kártyát. Sajnos az EU-s vám rendeletek miatt drágább lesz, mint a gép, de remélem megéri.

Hát, ha a Classic 520-at választottad volna, azon nincs VÁM, lévén, hogy magyar fejlesztés és talán van még Viktornak készleten.

Szerkesztve: 2021. 07. 23., p – 19:00

Na, ha már így elkezdtetek a gyorsítókról, meg az Amigákról beszélgetni... Én jelenleg három Amiga configot pofozgatok (igazából kettőt). '98-ban ugyan eladtam a PowerPC turbókártyát belőle, de megtartottam az akkori Amiga 1200-asomat. Vettem mellé egy Amiga 500-at pár éve, meg egy másik A1200 alaplapot.
Az A500 kapott egy 50 MHz-es HC-508 turbót, ami egy remek cucc, ráadásul magyar fejlesztés. Ez ugye amellett, hogy gyors, tud még pár extrát is.
Az A1200 alaplap bekerült egy Elbox 1200 Blacbox toronyba, egy Mediator 1200 TX Black PCI, egy Voodoo 2, egy Radeon 9250 Pro és egy Sound Blaster mellé. Mindezt meghajtva egy Apollo 1260/80 MHz-es turbókártyával. Ezt a gépet használom a fejlesztéseimhez tesztelésre.

Fater, nálam meg van két szett, meg a resztli. :D A szett az A1000-től az A4000T-ig. :) A resztlivel együtt már ötvennél járok, meg a csingilingik. :) Mediátorom nincs, volt, nem tetszett. De Ateo-bus-om van, mert az elmebeteg. :) Meg sokféle mindenféle vacak, ehhez  a 36+éves architektúrához. :) Csak halkan merem elárulni, hogy A1000-ből van már öt. :)

És a teljesen jelentéktelen, a pistorm emulálja a mindent is - pedig, nem - videó. :D
https://twitter.com/rATdrAg0n/status/1419011568357068808