Ledlámpa fényerejének csökkentése lehetséges?

Design alapon választottam egy előszobalámpát, amiről kiderült, hogy túlságosan fényes.

32W-os, 2600lumen, belül 32 led van benne - szerintem - sorba kötve, 4 darab 8 ledes fém csík formájában, amiket kéteres kábelek kötnek össze. Ha egy 8-ast kiveszek - az összekötő kábelét kihúzom -, akkor egyáltalán nem ég.

Van benne egy áramgenerátor, ami 0.2A, és 125-165V van ráírva. A 0.2A-ből arra tippelek, hogy 160V-ot generál.

Van esélyem valamilyen egyszerűbb beavatkozással fixen csökkenteni - akár a feléig - a jelenlegi fényerőt?

Hozzászólások

Ha dimmelhető, akkor igen, egy dimmer kell elé.

Ha nem dimmelhető, akkor nem nagyon lesz rá megoldás a cserén és/vagy az árnyékoláson kívül, mert vagy teljes fényerőn világít vagy sehogy.

Meg kell olvasni haszut mellé mafort.

Ez a konzumér fogyasztói szint. De nem ajánlom mert csak problémák forrása. Eredetileg hagyományos izzókra és halogénlámpákra lett kitalálva. Van többféle dimmer, de csak az egyik való ledes technológiára. A ledlámpa gyártója megoldja saját elektronikáján a klasszikus dimmerekkel való együttműködést úgy ahogy. A budget piac aljára lövik be ezeket a ledlámpákat, mert a "normális" megoldás, hogy távirányítós vagy wifis vezérelhető ledlámpát vásárolsz és a ledlámpa gyártójának hivatalos appjával vagy távirányítójával állítod a fényerőt, vagy akár még a fény színét is. Ha nem akarsz érteni hozzá ez a legjobb megoldás. 

Egyébként a led nagy feszültségtartományon működtethető. Szemben a hagyományos fényforrásokkal. Alacsonyabb feszültségen kisebb lesz a fényereje, kevésbé melegszik, hosszabb az élettartama. Magas feszültségen erős fényereje van, melegszik és rövidebb az élettartama. Egy kistáska méretben stadion reflektor fényerejű hordozható lámpa építhető ledekből, de ahhoz már vízhűtés kell például PC-ből kiberhelve. A témához visszatérve saját házi ledlámpa építéséhez olyan elektronikát kell készíteni amely az egyenáramú feszültségszintet változtatja. Erre kell kicserélni a gyári elektronikát. Ha a fényerő változtatása sem fontos akkor elég csökkenteni a feszültséget például ellenállás sorbakötésével. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

olyan elektronikát kell készíteni amely az egyenáramú feszültségszintet változtatja

Köszönjük a feketeöves elektronikai szaktanácsadást!

Talán mars vissza a nyócadikba, aztán először gondold végig, mit is szeretnél kifejezésre juttatni!

De mindenekelőtt olvasgassál valamit a lednekekről is, mert anélkül megint marhaságot fogsz írni.

Természetesen nem dimmelhető. Én valami olyasmire gondoltam, hogy a 32 led helyett csak 24-et kötnék sorba (vagy akár csak 16-ot!), de ekkor a 0.2A-hez már 125V alatti feszültség tartozna, és nem tudom, erre hogyan reagálna egy áramgenerátor. Működne károsodás nélkül? Lehet ilyet csinálni? Csak kisebb áramerősséget ad? Vagy épp nagyobbat, és pont tönkretesz mindent?

Amúgy a design továbbra is jó, tehát nem a csere irányába mozdulnék.

Az áramgenerátornak pont az a lényege, hogy állandó áramot biztosít. Ha ehhez fele feszültségen kell üzemelnie, akkor le fogja venni felére. Tehát _ELVILEG_ simán kivehetsz akárhány csíkot a láncból és rövidre zárhatod a helyét.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Amúgy a design továbbra is jó, tehát nem a csere irányába mozdulnék.

Esetleg mérd ki, hogy vannak párhuzamosan kötve a LED-ek, és próbáld elvágni. Ha mindegyik sorba van kötve, akkor ragaszd le vagy fessed le minden másodikat, kisebb lesz a fény, ugyanannyit fog fogyasztani.

De a legjobban úgy járnál, ha dimmelhetőt vennél, bármennyire is húzódozol.

Szerintem csak akkor ha tudsz egy vezérlő egységet/dimmert tenni a 12/24V-os ágra, közvetlenül a ledcsíkok elé.

(én pl ilyeneket használok: https://www.ledvonal.hu/smart-led-vilagitas/mi-light-wifi/mi-light-veze…

de ez is ok: https://shelly.cloud/products/shelly-rgbw2-smart-home-automation-led-co…)

 

De az, hogy ha az egyiket kiveszed akkor az egész nem világít, arra utal, hogy nem simán csak sorba vannak kötve. Mert akkor a betábptól a megszakításig  világítani kellene a ledeknek...

Hát, akkor belül nem standard ledcsíkok vannak, így nem lesz egyszerű, de szinte biztosan nem éri meg széthekkelni.

Soha nem szokott LED strip lenni ezekben, hanem áramgenerátorosan van meghajtva egy x * n darabos füzér, általában úgy, hogy 160-180 V legyen a nyitófeszültségek összege és ebből tesznek párhuzamosan x darabot, hogy meglegyen a szükséges teljesítmény.

akkor csak véleltlenűl nyúltam bele ebbe a termékcsaládba?:

https://www.ledvonal.hu/led-panel/kis-panel/3-watt

 

Olyat kerestem, ami 12/24 voltról megy, mert több kicsi panelt akartam egszerre vezérelni...

És ezekben belül bizony egy közönséges ledcsík van :)

(utólag gondolom ezért ilyen pofátlanul olcsó)

Ha hozzáférsz az áramgenerátor elektronikához, abban van egy kis értékű soros áramfigyelő ellenállás. Forrassz oda nagyobb értékűt és így kisebb áramra szabályoz.

Persze ez a problémán nem segít, de szerintem egy ledes fényforrás, aminek a fényereje fix, az csak egy evolúciós zsákutca.

Önmagában a fényerő változtatás akkora fícsör, hogy nem érdemes fix fényerős cuccokkal szivatni magadat.

 

(Itthon először pl asszony is ódzkodott ezektől, de csak addíg amíg át nem alakítottam az egyik helyiség világítását full ledes, fényerőszabályzós, + smart home-os megoldásra. Onnantól ő is belátta hogy ez tényleg sokkal barátságosabb, hangulatosabb mint egy fix fényerejű akármilyen megoldás)

gondolná az ember, hogy egy WC-ben is...

De amikor éjjel a sötétből bemész ugyan az a fényerő, ami nappal okés, biztosan kiveri a szemedet.

az időzített fényerő váltás ide például a gyakorlatban is igen hasznos fícsör, nem csak parasztvakítás - szó szerint nem az! ;)

Nálam amúgy az van, hogy lépcsőházi nyomókapcsolók vannak és van egy kis uC + FET, ami ez alapján vezérli a LED szalagot:
- egy kattintás: fade in vagy fade out
- nyomás-elengedés: elindul a fade in vagy fade out, megáll a fényerő az elengedésnél
- dupla kattintás: aktuális fényerő tartása szenzor alapján.

Ezen túl van PIR szenzor, de az csak lekapcsolja, ha égve maradt, de itt is annyi plusz van, hogy két lépcsőben, először 50% fényerőre csökkent, ha nem történik semmi egy ideig, akkor teljesen lekapcsolja.

Állati kényelmes, szinte azonnal megtanulható bárki által, nem kell semmi extra okosság, időzítés, központ, toronyóra lánccal: közönséges kezelőszervek vannak stratégiai helyeken és olyan fényt állítok be, ami épp kényelmes.

Olyat lehetett régen kapni pl. a barkácsáruházakban, duo led vagy dual led volt a neve*, sima E27 foglalalattal, a normál ledes izzó árának mondjuk a duplájáért: első kapcsolásra full fényerővel kapcsolt, másodikra jelzőfény (kis fényerő). Nekünk volt több is a lakásban, jól működött és szerettük. Persze a két fényforrás élettertama nem azonos, és amikor cserélni kellett, addigra eltűnt a boltokból. Pedig egyszerű volt, nem kellett hozzá semmi külön extra (fényerőszabályozó, spéci kapcsoló, wifi csatlakozás, stb), tehát bárhol tudtad használni, drága sem volt, de soha többet nem láttam.

Ha valaki ismer ilyet manapság, ossza meg!

*szerk: OSRAM Duled volt: 8W kompakt fénycső + 0.3W led

"Van esélyem valamilyen egyszerűbb beavatkozással fixen csökkenteni - akár a feléig - a jelenlegi fényerőt?"

- színes (vagy  opál) fólia a ledek és a búra közé. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igazából nem.

Valami olyan válaszban reménykedtem, hogy tegyek be például egy diódát az áramgenerátor elé, vagy valami hasonlóan egyszerűben.

A legmegvalósíthatóbbnak még mindig az tűnt, hogy tegyek elé valami opál takarót, de már a 2600 lumenhez is soknak tartottam a 32W-ot. De hogy 1300 lumenhez is 32W-ot fogyasszon, azt már a vallásom nem engedi. Ráadásul azt sem tudom, hogy az így keletkező felesleges hőnek milyen hatásai vannak.

Próbáltam számolgatni párhuzamosan kötött ellenállást is, a ledek fényáramának csökkentésére, de a végeredmény hasonló lenne az opál takaráshoz, bár talán egyszerűbb lett volna kivitelezni.

Úgy tűnik, nincs olyan megoldás, amit kerestem, így rendeltem egy 1300 lumenest hasonló design-ban, ezt meg majd felhasználom máshol. :(