Telekom IPTV - IGMP Proxy

Sziasztok!

 

Adott egy Telekom net, Sagemcom ONT-al (router mode, PPPoE passthrough bekapcsolva)

 

erre van radugva egy OPNsense (proxmox alatt) aminek a LAN portjan egy IGMP snooping kepes switch van.  A switchre egy Androidos telekom TV box van radugva. Szeretnem hasznalni a local halon a boxot, nem pedig az ONT-ra dugva direktbe.

Nagyon sok leirast talaltam a deutsche telekom rol hogy PFsense/OPNsense alatt at lehet vinni a Multicast-ot IGMP Proxyval. Ezt a leirast kovetem: 

https://forum.netgate.com/topic/153234/pfsense-2-4-5-telekom-magentatv

 

(de van sok mas hasonlo leiras is) Viszont sajnos nem igazan jon ossze a dolog... Nyilvan nekem kene ismernem a magyar Telekom upstream IP-jet, de azt nem tom honnan deritsem ki... 

 

A kerdes az lenne, hogy esetleg valakinek mar sikerult az IPTV-t ilyen modon atvinni? (barmilyen "komolyabb" routerrel, tuzfallal etc...)

Hozzászólások

boccs ha eltérítem a topicodat:

engem meg az érdekelne h. egyik LAN-ban (pl LAN1) levő DLNA szerverről hogy tudna videót lejátszani egy site2site policy based IPSEC tunnel másik végén lógó LAN2-beli kliens?

szerintem a tv igmp forgalma nem a pppoe-ben megy hanem nativan, egy masik vlanban

Szerkesztve: 2021. 04. 18., v – 10:30

Nem próbáltam, ezért nem is sikerült. 

De amúgy az IPTV külön VLAN-on van a Telekom dobozba

Szerkesztve: 2021. 04. 18., v – 12:58

Ha az új androidos telekomos boxra gondolsz, annak nem kell külön van vlan. pénteken jött a szerelő, behúzta a koaxot, lerakta sagem hgw-t. az első indításkor a srác erőltette az utp-t a hgw és a settop között, mert hát csak úgy van “garancia”. a boxon muszáj volt ugyanazzal a gmail címmel belépni az “androidba”, ha kihagytad akkor a telekom appba történő sikeres bejelentkezés (telekom fiókkal) után “nincs jogosultság” hibával megállt. a második box a gyerek szobájába ment, de hiába mondtam hogy oda nem akarok a saját gmail címmel belépni, muszáj volt. 

miután elment, a második boxon csináltam egy factory resetet. átvittem a gyerek szobájába, wifire csatlakoztam. a telekom weboldalán hozzáadtam a gyerek gmail címet a telekom tv megosztásnál. a boxon beléptünk a gyerek gmail fiókjával, majd miután a telekom appba kellett belépni, e-mailben küldtek egyszer használatos jelszót (mivel a gyereknek nincs telekom fiókja).

próbaként kipróbáltam telenor mobilnetet telefonon megosztva, úgy is ment a wifin a telekomos tv.

ami bosszantó, hogy a saját Philips androidos tv mellé kell ez a hdmi-s vacak ugyanazzal a android tv rendszerrel. nyilván később lehet lesz saját letölthető app (cseh verziót találtam) így nem kell plusz távirányítóval vacakolni. ez valami teszt időszak, ahhoz kell a homogén infrastruktúra

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

A ph topicban valami olyasmit írtak, hogy ha más netről megy, akkor lehet a sima online tvgo megy sd csatornákkal. Ha meg rendesen iptv-n, akkor hd csatornák.

A multicast mellett még olyan csavar is van, hogy kódolt az iptv adás. Szóval nem elég az, hogy a multicast elérés menjen, az is kell, hogy a box elérje a telekom szerverét, amiről rendszeresen megkapja a dekódoláshoz a kulcsot.

Nalam egyertelmuen latszik, hogy multicastot akar hasznalni (latszik a switchen), Amikor csatornat valtok, latszik, hogy mas IP-hez akar csatlakozni. https://i.imgur.com/sbLdq3p.png

PH! forumon ezt irta egy srac, de nem hinnem hogy kulon VLAN lenne, mert az Android Box ugyanabbol az IP tartomanybol kap IP-t mint barmelyik masik cucc amit radugok az ONT-ra (notebook, etc...) es siman tudjak is pingelni egymast...

https://prohardver.hu/tema/t-online_internet_t-home_tv_hdtv_barmi_gondo…

 

ha mas netre dugom nem arra amit az ONT "tarcsaz", akkor mukodik minden androidos funkcio, de az IPTV nel nincs kep, csak fekete...

Nem ertem akkor, hogyan kene beallitanom, hogy jo legyen...

Az oké, hogy ugyanolyan tartományból kap IP-t :)

De a telekom kütyü hova routeolja a cuccot :)

2 10.0.0.0   255.0.0.0     10.7.112.1 3_IPTV_R_VID_34 DHCP 
5 10.7.112.0 255.255.240.0 0.0.0.0    3_IPTV_R_VID_34 System

Azt nem tudom, hogy az Android TV-s box ezt használja-e, de a WinCE-s remekmű tutira (ha egyszer elér ide is a haladás majd megnézem ;))

Ez engem is érdekelne jelen helyzetben, mert csak nyomorult feketeség van, és nem látom, mi ne működne az igmpproxy-ban.

Az van amit irnak sztm, csak nem tudom, hogyan vedjem ki...

 

A sajat routerel kiepitunk egy PPPoE tunnelt, viszont a multicast adas ez melllett jon... az OPNsense nem tudom hogyan latna "tisztan" a WAN portjara dugott interfeszt es nem a PPPoE tunnel veget  (vagyis a telekom serveret valahol messze)...

 

Valahogy azt kene megoldani, ahogy az ONT csinalja... betarcsaz PPPoE vel, de mellette kepes ugyanazon az optikai bemeneten fogadni a multicast jelet is...

A legviccesebb az, hogyha rakeresel egy random google TV boxon a Telecom TV GO ra, harom appot is talalsz (Szlovakia, Csehorszag, Horvatorszag) ahol siman, a play aruhazbol felrakhatod az appot... Persze nalunk nyilvan nem lehet....

Van sideload de szerintem picsábarúgás lenne belőle (mert úgy tűnik nem a tv go-t használja az app az iptv azonosítószámból kiindulva). Na meg ugye amúgy is launcher az app, valahogy nekem a guglis jobban bejön. :)

Ma láttam egyet jó kis doboz, kíváncsi lennék a development és QA processzekre (na meg, hogy a kamera app az miért alap :D)

mint ahogy fentebb írtam, gondolom teszt üzem van. homogén környezetben az alkalmazást fejlesztik (bár szomszédos ország appja is lehetne alap), és ha minden nagyobb hiba (amik most pár nap alatt valóban előjöttek nálam is) majd mehet a mindenki számára elérhető verzió. 

app a Store-ból letölt, telekom weboldalán előfizet a felhasználó, és dől a lé nekik

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

A szomszédban nem erőltették a Microsoft Ericsson Mediaroom-ot. Amúgy ha nem látnám a picsábarúgást érte simán kipróbálnám a launcherüket egy sima Amlogic dobozon le merném fogadni, hogy működne is. :P Ja a fejlesztői mód bekapcsolása megöli a videótékát (ennyire még a netflix se tolja túl a kretént amúgy :)) Bár a Telekom app vs Magisk óta nem csodálkozok semmin sem (az is milyen már, hogy fenn a Magisk manager Magisk a fasorban sincs mellette és rootolt lesz a készülék :D)

Nem tudom mennyire "valid" info egy play aruhaz komment, de ezt irtak tegnap:

 

https://i.imgur.com/xMgIAzr.png

 

Amugy az is erdekes, hogy egy ilyen HDMI stick-el gond nelkul nezem a Telekom TV GO-t (Nativefier app-al), plusz Netflix, HBO go, vagy barmi... Ugyenezt egy androidossal pl ezzel mar nem tehetem meg...

Nem ugyanaz a verzió.

Performing Streamed Install                                                                                                                 adb: failed to install MTstuff.apk: Failure [INSTALL_FAILED_UPDATE_INCOMPATIBLE: Package hu.telekom.telekomtv signatures do not match previously installed version; ignoring!]                                       

Amúgy feltelepül belép, de lejátszáskor szép fekete (vagy DRM baja van vagy pedig mivel a fiókba is a "TV és vevőegység" alá teszi így tippre "nem go-s" eszköz lenne így meg mivel x+1 stb van mint rendelt "not authorized") 

(Én az utóbbira tippelek, de ha egyszer sok kedvem lesz hozzá majd megnézem egy teljesen zárt Fire TV sticken is :D)

A TV GO-s öt eszközben nem számít bele ami a "TV és vevőegység" alatt van úgyhogy tutira ez lehet, szerintem sohanapján lesz Android TV-s verzió. ;)

Nézegettem ezt a boxot fejlesztői módban. Nekem úgy tűnik, hogy háttérben fut egy service ami a drm dekódolást végzi és ehhez kapcsolódik az a lejátszó amit látunk is.

Mikor az történik, hogy boot után csak karikázik a box és nem tölt be látszólag semmilyen adást, akkor ez a process egyszerűen nem fut. Percekkel később feléled, utána egy sima csatornaváltás után már van adás. 
És itt azt látom, hogy amúgy a box azért akad, mert majdnem csőgázon van hajtva csóró CPU, mert pont ezzel a szoftveres dekódolással lehetetlenítik el, hogy hardverből tolja a videót. 
ADB-vel letiltottam a telekomos launchert meg az összes ilyen service-t a boxon és feltettem egy random launchert, így bár lebutult egy sima droidos boxra, de vlc-vel, kodival ég és föld a különbség, nagyon durván látszik, mennyire rossz a magentás koncepció és öli szét a hw-t.

és kb. ez történik ma a világban minden műszaki hulladék belsejében. Jönnek évről évre az egyre kisebb csíkszélességgel gyártott milliárd-tranziszroros gigaherces nyócmagos ARM  csodaprocesszorok, amik hardverből képesek lennének a világyegyenlet megoldóképletét is lefuttatni pár pillanat alatt. Aztán kapnak egy szarul megírt (ráadásul általános célű, nem feladatspecifikus) oprendszert (hívjuk az egyszerűség kedvéért androidnak), ócskán összebaszott drájvereket, amik az összes hardveres képesség jó ha 1%-t lehetővé teszik. Majd megkapják futtatni a javaszkripttel meg-századolt teljesítményen már feltünően laggoló akadozó gui-kat, és szoftveresen elbarmolt kodekeket.

ugyanazzal a csomagnévvel is fel lehet tenni többféle apk-t a store-ba és szabályokat megadni, hogy milyen készülékre mit tegyen fel. Akár os fajta vagy vezió szerint, de akár konkrét eszközre szűkítve is. Szóval a telefonnal letöltött apk nem biztos, hogy ugyanaz, mint az engedélyezett androidtv -ken, ha van olyan. A sima telefonos apk-ban nincs LEANBACK_LAUNCHER a manifestben, szóval az nem andoidtv-s változat.

A szivas, hogy androidon meg bongeszoben sem toltodik be a tv go (windowson, linuxon mukodik...) szoval lassan kifogyok az otletekbol...

Szerkesztve: 2021. 04. 21., sze – 11:21

beprobalkoztam egy 1422-vel... (meger nekem 4500 Ft ot, ha esetleg sikerul a multicast atiranyitas)

 

Amugy a technikus fullra elcsodalkozott, h ezt igy hogy sikerult a fejlesztoknek... Meg o mondta, hogy ez igy nem lesz hosszu eletu azok kozott, akik PPPoE passthrough hasznalnak, hiszen pont az android box nyujtotta plusz funkciok nem mennek igy....

Elv beszel a fejlesztokkel h ilyenkor most mi van.... es visszahiv.

 

Azt is elarulta, hogy nincs tervben (es valszeg nem is lesz soha) az, hogy az android tv go app elerheto legyen mas andoid/google TV boxokra... Mivel nem celjuk a TV platformot net alapuva alakitani (elhagyva a multicastot). Fuggetlenul attol, hogy mas leanyvallalatnal (csehek, szlovakok, horvatok) ezt megleptek.

Tényleg multicastos :)

{"nodeStatus":{"dbversion":"44","nodes":[{"activities":{"provisionalTunes":"","recordingActivities":"","tuneActivities":[{"bitrate":"9000000","consumer":"1","contentType":"1","stopped":"false","url":"udp:\/\/239.1.XX.XX:YYYY/tudommitnezteltavalynyaron"}]},"device":"this-is-a-device-id-here","lastUserActivity":"aztishogymikornyultalataviranyitohoz","version":"verzio"}

Ha amúgy sikerült volna a fejlesztőknek akkor mindenki TV Gozna ahelyett , hogy fizeti a havidijat az X+ box után. :P

Ez se rossz egy prod boxtól:

PropertiesHelper: Read /data/misc/ethernet/dhcpconfig.txt >>>
PropertiesHelper: random:[0102030405060708]
PropertiesHelper: password:[12345678]
PropertiesHelper: timestamp:[1122334455667788]
PropertiesHelper: username:[GAOKEJUN]

Bár lehet a Gaoke Jun a fészbukos kínai nevem. :)

Nem feltetlen, kaphattunk volna egy uj ASZF-t, hogy matol 5 helyett alapbol 2  TV GO egyideju login az engedelyezett (elmeletileg egy TV es egy mobil) aztan ha valaki tobbet akar, akkor lehet szepen annyit fizetni, mint egy plusz IPTV boxert :) Ott pedig lehetett volna valasztani, hogy "virtualis" vagy "fizikai" eszkozt kersz.  (jegyzem meg, ez szamomra szimpatikusabb huzas lett volna....)

Miért? A cég által elképzelt szituációban nincs saját router, hanem ott van, amit adtak, arra kapcsolódik minden. A saját boxuk kábelen csatlakozik. És akkor egy hálózatban van iptv és az androidtv szolgáltatásait, chromecast módot is látják a hálózatban lévő eszközök, nem?

Akik eddig is spéci megoldást használtak, azok most is ugyanott vannak, mint korábban. Csak van központi műsor visszanézés kb. Legalábbis nekem ez jött le az egészből.

Nekem csak ingyenes tv go közszolgálati van aktiválva a netelőfizetés mellé, de az sem működik a weblapon :D  Authentication Error User not provisioned. (invalid_credentials)

Omg - megpróbáltam ráregisztrálni újra, és nem engedi, mert úgy tűnik, hogy ehhez lekéri a rendszerben tárolt személyim érvényességét és mivel lejárt és csere alatt van, így visszadobja a BM rendszere.

Ja nem, semmi előnye. Csak mivel érdekel a streaming, iptv, digitális tévé téma, ezért akartam fiókot, hogy ki tudjam próbálni az androidos szoftverüket. Megnézni a felületüket. (ami amúgy elég sok hasonlóságot mutatott a mindigtv-s go felülettel). Régebben, amíg volt analóg minicsomag, az csökkentette a havidíjat. Most már rendes iptv nem csökkenti itt, hanem növeli az össz díjat, így nem kötöttem olyat helyette.

Telekomból csak vezetékes netem van, nincs más vezetékes alternatíva.
Közszolgáltira akár a telenor mytv otthon is jobb lenne, ha arra lenne igényem. Abból meg azért van előfizetésem, mert a (közszolgálat + hbo go) csomag benne van a mobilnet szolgáltatás árában, így gyakorlatilag ingyen van (amikor kötöttem még 3500ft értékben lehetett más szolgáltatásokra regisztrálni plusz díj nélkül). Mindig tv go előfizetésem meg azért van, mert anyám antennás tévét használ :D Digim és upc-voda streamingem nincs :D

Szerkesztve: 2021. 07. 22., cs – 15:56

Sziasztok!

Nem nyitnák új topicot, mert nagyon hasonló a kérdésem.
Adott egy telekom net és egy telekom IPTV. (Androidos box)
Ha bekötök a modem/router és a box közé egy TP-link TL-SG116-t akkor kap ipt de csak 10sec-ig megy az adás. 
IGMP Snooping leírás alapján tudja. Mi lehet a gond? 

Köszi!

lattam. de en a kinaiaknak semmit nem hiszek el amit leirnak, mert altalaban a nagy resze ugysem igaz...

igmp proxyt viszont irtam mar, es teszteltem is telekomos halozaton, tudom milyen a hw igenye, es azt is, hogy ezekben a buta switchekben nincs olyan cpu amin el tudna futni... raadasul igmp v2 es v3 is letezik, nem kompatibilisek, es a telekom emlekeim szeirnt mindkettot hasznalja (boxtol fuggoen).

Szerkesztve: 2021. 07. 22., cs – 16:52

Nekem is volt ez a 10 masodperces dolog a PPPoE routerrel es az Androidos boxokkal, de megoldottam, este atnezem pontosan a setupot, es leirom.

Szerkesztve: 2021. 07. 22., cs – 21:45

Nem olvastam el az összes hozzászólást, tehát ha még érdekes az eredeti nyitó kérdés:

DSL-en használom az androidos boxot egy hibrid Huawei routerrel.

A felállás:

  • Huawei HGW (DMZ az Edge router)
  • Ubiquiti Edge router
  • Android box

Az IP-ket egy Synology NAS osztja. (kb mindenki lát mindenkit) A multicasthoz az Edge routeren állítottam IGMP proxyt a tv-s box és a HGW felé menő portokra. (az ubinál található leírás alapján konzolból)

És működés van. WiFi-n is. Szóval igen, lhet ilyet., hogy a Sagemmel hogyan, azt gőzöm sincs.

Szerkesztve: 2021. 07. 23., p – 09:46

En a kovetkezo nagyon ronda megoldast hoztam ossze erre a 10 masodperces problemara, mert Vanda nem tudott segiteni, illetve akivel beszeltem azt mondta, a sajat PPPoE routered mogott is mennie kellene (nem tudom ezt hogy teszteltek le, gyanitom, hogy ugy....):

- Telekom modem ugye PPPoE atengedos modban van

- Mogotte router (Mikrotik)

- 2 Androidos boxot feldugtam a T modemre, ES A T MODEMBEN KIKAPCSOLTAM A DHCP-t!

- Mikrotik 1-es portja PPPOE behivast csinal

- Mikrotik 2-es portja ossze van kotve a T modemmel, tehat 2 link van a T es a Mikrotik kozott, de mivel az 1-es port ami behiv nem resze a BRIDGE-nek, ezert nem lesz hurok a ket kabel miatt.

Ahogy tapasztaltam az Androidos doboznak egyszerre kell ralatnia a T-s multicastos networkre, amit a T modeme ad, ES  netet is el kell ernie, ami most a Mikrotiken keresztul el is er (mivel onnan kap DHCP-t es az a default gw)

A fenti setuppal azt ertem el, hogy rendesen megy a TV adas, de minden csatornavaltas 5 masodpercig tart, magyarul nem nagyon akarunk valtogatni. Mondjuk nincs is mi kozott :) Nincs semmi IGMP varazslat, lehet az kellene a gyorsabb valtashoz, majd ha lesz idom kidebuggolom.

Sok sikert!
 

Szuper, mukodik :D

 

Egy kerdes meg csak. Ilyen esetben az ONT nem "szol bele" a local haloba ugye? nem szeretnem ha valami tuzfal szabaly, vagy egyeb szures bezavarna.... (ugye most a belso switch is az ONT-ra van kotve mert nincs csak ket port a gepen ahol az OPNsense fut)

 

Szerk:

Atkotottem inkabb igy:

 

https://i.ibb.co/dWKp7f0/image.png

Azert sajna meg mindig nem minden kerek...

 

Unifi Wifim van, es olyan problemat tapasztalok hogy kulonbozo appok, pl OTP app, Telekom, TV GO, Unifi appja, stb nem nyilik meg... Az egyetlen megoldas, ha az Unifi Controlleren bekapcsolom az SSID-ra a "Block LAN to WLAN Multicast and Broadcast Data" parancsot. Ettol megjavul minden app, viszont, minden olyan eszkoz, ami Wifin multicastot hasznalna, az meghal... (bébiőr, chromecast, de pl a Shelly switheim sem erem el... ) Most csinaltam egy kulon SSID-t minden masnak a mobilokon, tableteken es notebookokon kivul, ahol engedelyezve van a multicast, csak felek, hogy majd ott nem fog-e valamelyik cuccnak bekavarni a jovoben..

Valahogy azt kene megoldani, hogy a Multicast ne "menjen ra" a halozatoma... Maradjon csak az Android box es a Telekom ONT kozott. Jelenleg igy nez ki az infra:

 

https://i.ibb.co/fdvxQn1/image.png

Az otleteim:

1. VLAN-ozas. Ha kulon VLAN-ba tennem a Telekom ONT-ot, akkor nem lenne kozos a Multicast. Sajna nem jo, mert mas az Android box es a halozat tobbi reszenek a gateway-e, nem tom ossze route-olni a ket VLAN-t.

2. valahogy a Switchen szurni a Multicast-ot. Ket lehetoseg lenne, az IGMP Snooping, illetve a Storm Control. Mindkettot tudja a switchem, de sajnos egyik sem segit. Storm Control-al csak annyit tok mondani, hogy korlatozom a multicast savszelesseget, de ettol meg ugyanugy lehal a wifin egy csomo app...

Lehet ezt valahogy elegansabban megoldani?

ha wifin viszed, nem lassu a wifid? Mert nekem amikor a wifi is benne volt a jatekban (nyilvan az igmp hianya miatt) jott a multicast a wifin is, es emiatt a wifi kliensem alig jutott szohoz, par mbit forgalmat tudtam generalni wifin, ha ment a tv :) amugy meg 2-300mbit/sec-et tudott ott a halozat.

Naaa tovabb vittem a "ronda megoldast" :D minden ugy van, ahogy te irtad, csak en engedtem az ONT-nak, hogy kiepitsen egy masodik PPPoE kapcsolatot. Adtam neki egy IP-t a local halozatombol, a DHCP ugyanugy kikapcsolva, az Android Boxnak meg adtam egy fix IP cimet, ahol a gateway az ONT, nem pedig az en sajat eszkozom. Igy bar a masodik PPPoE kapcsolaton megy a net fele, van Multicast (gyors csatorna valltas), de egy alhaloban maradt minden massal. Megy a Chromecast, a Plex, etc... :) Nyilvan ez csak akkor megy igy, ha csak egy subneted van, de otthon azert ritka a tobb... (illetve ha van is, masra van, pl IoT)

Nalad amugy nem fagyott meg az Unicast stream ha megallitottad az adast? Nekem ez volt az ok, ami miatt Problaltam megoldani az Multicastot...

 

Amugy igy nez ki, a route beallitas nalam az ONT-on... ezt kene valahogy lekepeznem OPNsense be, gondolom IGMP proxyval meg tuzfal szabalyokkal...

 

https://i.ibb.co/S3gW9zm/image.png

Szerkesztve: 2021. 07. 25., v – 18:19

-

Bookmark

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Taktikai visszatalálós komment, most belefutottam én is ebbe, jövő héten kitesztelem hogy lehetne megoldani.

PfSense-en:

Van a sima ppp0 WAN, van ugyanez az ethernet port amin a ppp0 kimegy 192.168.1.2 OPT1-ként a telekom doboz 192.168.1.1 ipje a gateway.

IGMP Proxy
Name	Type	Values	Description	Actions
LAN	    downstream	0.0.0.0/0	 	 
OPT1	upstream	0.0.0.0/0	 

LAN rules:                                      gateway
1 /2.32 MiB  IPv4 IGMP	*	*	*	*	        OPT1_GW	none	 		    
56 /2.91 GiB IPv4 *	LAN net	*	10.0.0.1/8	*	OPT1_GW	none	 		    

OPT1 rules:
0 /2.56 GiB IPv4 UDP	*	*	239.0.0.0/4	*	*	none	 		    
0 /576 KiB  IPv4 IGMP	*	*	239.0.0.0/4	*	*	none	 		    

Telekom TV box dhcpjére Addition DHCP Options:
Option 60 Text IPTV_RG

Így az Androidos TV Box megy bár nem túl szép mert a tartományokból biztos lehetne faragni, de ha rengeteg szabadidőm lesz majd majd egyszer befejezem a projektet. 

Nekem Technicolor FGA2233-as ONT-re van csatlakoztatva Mikrotik 7.9. Ezekkel a beállításokkal tökéletesen működik, megy a Multi-, és az Unicast is rajtuk.

1. ONT tárcsáz be PPPOE-val. Local oldalon a 10.0.0.X a címe. Így a Mikrotik válláról le van véve a PPPOE, amúgy sem az erőssége az egyszálú kezelés miatt, bár lehet, hogy bírná.

2. Mikrotik ETH1 port DHCP-vel kapja az IP-t az ONT-tól (static), és ez mellett még be van állítva a DMZ-nek is. (Így a dupla portforwardot is megúszom). A Mikrotik mögötti háló a 192.168.1.X-en van.

3. Mikrotikon a többi ETH port össze van rántva BRIDGE-be, azon az IGMP Snooping be van kapcsolva. Az Android Box-ok is ide vannak kötve.

4. Mikrotik-en a Routing/IGMP Proxy menüben a BRIDGE be van állítva mint Querier interface. Az ETH1 interface pedig, mint UpStream van beállítva eléggé engedékeny módon, Alternative Subnets-nek a 0.0.0.0/0 van megadva. Ezen majd még dolgozok, hogy finomítsak rajta. Elvileg a 239.1.4.X, a 239.255.255.25X és a 239.192.152.X felé kell csak engedélyezni a forgalmat. 

Ezekkel a beállításokkal simán megy az IPTV, mindenféle lassú csatornaváltás mentesen, IGMP-n keresztül (ROUTING/IGMP Proxy fülön látszik szépen a forgalom). Mellette simán a helyi hálón is el tudja érni az Android Box a helyi tartalmakat :D