banki átutalás kontra sárga csekk

Ki fizeti a révészt?

Banki átutalásnál a számlatulajdonos a banki költségek mellett a tranzakciós illetéket is fizeti.
Na de! Ha ugyanazt az összeget ugyanannak a szolgáltatónak csekken fizetem...
Vagy ha neten keresztül bankkártyával..

Hova lesz a különbözet?

Ha jól belegondol az ember, - amit nem szokott - akkor a banki átutalásnál kétszer is kifizetem az illetéket.

Hogy miért?
Azért mert a szolgáltató eleve beszámítja a szolgáltatás árába, hogy kiszámlázza, és beszedi a szolgáltatás árát, a beszedés költségeivel együtt, beleértve az átutalások illetékét is.

Ugyan ez történik ha kártyával fizetek. Befizetem a kiszámlázott összeget, abba benne van az összes ktg.

DE! Ha én a saját költségemen átutalom a pénzt a bankomból, - mert pl nem vagyok posta közelében, vagy mert olyan kedvem van, vagy mert csak - akkor valaki zsebretesz most már vagy 200-400 Ft.-ot csekkenként és havonta, mivel a bank a banki ktg-t, és az illetéket velem fizetteti ki, miközben ezeknek az ára már benne foglaltattak a számlában. Nem tűnik sok pénznek, de ha összeadogatjuk elég komoly is lehet az illeték. És ehhez még hozzájön a banknak fizetendő ktg.

Egyszóval hol van a pénzem?

szerk:

E kis magyarázat:
Rendeztem egy pár csekket ma reggel.
Vannak csekkjeim amin van QR kód, és vannak csekkjeim amin nincs.
Amin van QR kód, azt Simple appal befizetem plusz költség nélkül, de amin nincs, azt csak átutalni tudom, vagy mehetek a postára.

Amíg tavaly befizettem egy egy ilyen QR nélküli csekket 200+ Ft.-árt, addig ez ma 400+ Ft.-ból sikerült. Ami ugye azt jelenti, hogy valaki csendben közel duplájára emelte egy egy átutalás költségét, miközben mind a bank, mint az állami GIRO, mind az állam rekordbevételeket könyvelhetett el az átutalásokból.

Hozzászólások

Először ezt olvasd el! Akkor talán kisebb marhaságokat írsz. ;)

Az átutalás egy szolgáltatás, aminek költsége van. Hurrá, ezt is megtudtuk!

Én nem szoktam azért illetéket fizetni, ha nekem utalnak pénzt. A szolgáltató szokott?

Viszont a szolgátató felszámíthatja a nem elektronikus számlázásból keletkező költség többletet. Sárga csekk nélkül olcsóbb lehet.

valaki zsebretesz most már vagy 200-400 Ft.-ot csekkenként és havonta

Ez vajon hogyan jött ki? Persze nem tudhatom, mekkora palotában élsz. :(

úgy jön ki, hogy amikor csekket fizetsz, akkor befizeted azt az összeget ami a csekken szerepen.
és pont.
valaki, ( a csekk kibocsájtója ) fizeti a költségeket.

bemászok a bankomba, és kitöltök egy átutalási megbízást, ugyanannak a cégnek, ugyanerről az összegről ugyanannak a számlának kiegyenlítésére, akkor a bank 'átutalással kapcsolatos ktg' címen levon tőlem 400+ forintot. ez a 400+ ft. nem csak a bank költségét, de az átutalási illetéket is tartalmazza.

na de az már benne van a számlában amit kifizetek.

Tehát akkor semmi köze a tranzakciós illetékhez, hiszen az a 200Ft és a 400Ft összegben is benne volt. (Értem: Nem ezt kérdezted.)

Az én folyószámlámról 20eFt utalási költsége 34,8Ft, míg 30eFt esetén 151,2Ft. Szerintem gyorsan váltsál bankot, mert amiért pampogsz, az a banki költségek növekedése, és nem a tranzakciós illeték mibenléte. Az utóbbi a fenti két összegre számítva 60 és 90Ft, azaz "nem arányos" az illetékkel.

Tehát költséget csökkenthetsz, ha

  • bankot/számlacsomagot váltasz
  • minimum az előterhelt kifizetéseket (pl. internet előfizetés) csoportos beszedést adsz meg (0Ft)
  • elekronikus számlabemutatást használsz (0Ft) és
  • bankkártyával fizetsz (0Ft)

Soha nem értettem az olyanokat, akik papiralapú számlát elektronikusan fizetnek. Persze lehet kivétel egy-két vidéki cég.

értem a fenntartásaidat:)) az egész katyvaszt a koronavírus állította elő, amikor mostanra 2 lakossági folyószámla kezelése hárul rám a sajátomon kívül.

már arra is nehéz volt rábeszélni a tulajokat, hogy a legalább a jövedelmük egy része a számlájukra utaltassák, szerencsére vagy inkább szerencsétlenségükre a postás, aki eddig kihordta a pénzüket, túlterhelt lett, beteg is volt stb.

a postára sem mehettek mert ök is karanténba kerültek...

tény, hogy igazad van a papír alapú számlák elektronikus fizetésével kapcsolatban, de meg kell érteni, hogy sokan okkal, vagy ok nélkül egyszerűen nem akarnak elektronikus számlát. na de ez van.

és meg tudom érteni, bár más indokok alapján.

felhívott az egyik szolgáltató, hogy elküldik nekem a számlát e-mailben, az mennyivel jobb lesz nekem.
kérdezem tőle hogy titkosított mélben küldi, mert a számlán cím adószám, ügyfélszám meg egy csomó személyes adat van. a mélt meg csak az nem olvassa aki nem akarja.
na még én voltam az akadékoskodó hülye, mondja nekem egy dilettáns ügyfélszolgálatos, aki csoda hogy fel tudja venni a telefont.

na de mindegy.

400Ft egy egyszeri utalás? Bankot kéne váltanod, de sürgősen... A másik, hogy a sárga "csekk" az nem csekk a szó eredeti értelmében, hanem -ahogy rá is van írva- készpénzátutalási megbízás. Megbízod a PEK-et (posta elszámolóközpont), hogy helyetted utaljon át a sárga cetlin feltüntetett kedvezményezett számára x összeget, amit te ott helyben kifizetsz a postásnéninek (esetleg bácsinak). Ennek a költsége darabonként 3-500Ft is lehet, amit az átutalás kedvezményezettje fizet a bevételei terhére. Ezt aköltséget is (és még úgy nagyjából az összeset) szétosztja a neki fizető ügyfelek között, valamilyen arányban rájuk terhelve a költségeit. Értelmesebb szolgáltató valamekkora kedvezményt ad csoportos beszedés, illetve egyedi utalás esetében - biztosítási területen ezen felül a gyakoriság szerint is kapsz kedvezményt (egy év előre olcsóbb, mint négyszer a negyedéves díj).
Ha a bankodban (aminél ha valóban 400Ft egy utalás, akkor mindenképp gondolkodj el bankváltáson) adod fel az utalást, akkor a bank a hirdetményben megadott díjakat fogja felszámítani neked. Ha a számlacsomagodban 400Ft/darab egy egyedi utalás, akkor annyit, ha 23Ft45f, akkor meg annyit. (ja, a ft a a feet, mint angolszász hosszmérték rövidítése, a magyar fizetőeszközé a Ft, nagy F-fel.)

Nekem általában 200 forint körül van, havi 2-3 átutalást végzek. Ez kb. másfél hamburger. Meg nem mozdulok emiatt. Most már van időnként ez a banki költség report, egész hasznos, le szoktam osztani 12 hónapra, kijön 1500 forint, pont jó.

Nem szoktam érteni azokat akik az ingyen bankolásra verik, ez is egy szolgáltatás, van érte tisztes dij. Ha 15 ezer lenne, már intézkednék persze.

A legtöbb szolgáltató, akivel szerződésem van, ad valami kedvezményt ha e-számlát kérsz és csoportos beszedéssel fizetsz. Asszem a legnagyobb különbség 500 forint, szóval bőven kompenzálja a csoportos beszedés 0-20 forintos költségét :)

Pontosan. Nem is értem még mindig, mi ráció van ezekben az icsekkes alkalmazásokban, mikor csoportos beszedéssel minden automatikusan megy.

Több topikban előkerült, ami kb. lejött, az az, hogy így szereti, mert így látja. Meg persze olyan eset is lehet, hogy napról napra be kell osztani a számlák befizetését, mert vagy kevés a bevétel vagy nem havonta jön a fizu, hanem pl. hetente.

Szerkesztve: 2021. 04. 07., sze – 08:22

“amit nem szokott”

 

Olyan kar az ilyen felutesekert. Erdekes tema lehet, de eddig olvastam. Szerintem delutanos lettem ehhez a modszerhez. Okes, az en bajom :)

Tenyleg kar, nem csak ugy irom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én azon lepődtem egyszer meg mikor egy ismerősöm kérésére elmentem egy vastag maréknyi sárga csekkel a postára, hogy mennyire gyors volt az egész. A kisétálással együtt is gyorsabban végeztem, mintha nekem kellett volna egyesével szórakozni velük. És még a szabad levegőn is voltam. És nem lesz munkanélküli a postás sem. Win-win :-)

Hagyd ott az otp-t és egyből nem 260 ft + 0,4% + százalékos jutalék lesz az utalási költséged :)

Merem ajánlani a gránit bankot, ahol ugyanez 0,4%, min. 0 Ft.

Tízezer forintos csekknél ez 330 Ft vs. 40 Ft, ugye nem mindegy...

Másrészt mi az ördögöt fizetsz csekken? Minden szolgáltatónál lehet áttérni online számlázásra, amit bankkártyával tudsz fizetni és sohasem kell utalnod.

Én itt egy vastag user errort látok és nem szolgáltatói hibázást.

Hagyd ott az otp-t és egyből nem 260 ft + 0,4% + százalékos jutalék lesz az utalási költséged :)

Merem ajánlani a gránit bankot, ahol ugyanez 0,4%, min. 0 Ft.

Én mégis ajánlanám az OTP-t, mert 0 Ft + 0,2%-ért utalhatsz.

Minden szolgáltatónál lehet áttérni online számlázásra

Ez nem feltétlenül igaz :)

Akartam is írni - igaz, én Diamond csomagban vagyok - és én mondom meg, mennyit fizetek a számlavezetésért havonta :-) Meg az "apránként" megtakarítási program is ott van, ami tetszik: én 1000Ft-ra felkerekítéssel rakom el az "aprót" rendszeresen a kártyás költések után.
Ja, és a mobilos app is kifejezetten jó cucc - és szédítően gyors is. (És nem csak az ödönbank gyagya gyurijához képest, mert az nem nagy kunszt...)

Ha az önkormányzat azért szopat, mert két centivel odébb parkoltál, mint kéne, akkor nyugodtan befizetheted a büntetést csekkautomatán, 300 forintos címletekben, a végösszegnek jelentős része nem náluk fog landolni.

Szerkesztve: 2021. 04. 07., sze – 15:38

B verzió: ki a francot érdekel 4-500 forint havonta? Ugyanezt a kérdést szoktam feltenni azoknak akik képesek havi 1000 forint környéki banki költség miatt bankváltást rendezni.

Egyébként e-számlázást kell kérni, kártyával fizetni, és máris nem kell annyi papir, meg olcsóbb is lesz, ha olyan fontos. A legtöbb szolgáltató automatikusan megadja ezt a kedvezményt, ha x ideig kártyázol / utalsz / csop beszedsz.

Jobb helyeken azért nem jut eszébe az embernek ezzel foglalkozni, mert szinte minden ingyen van. Készpénzfelvétel akárhányszor, nagy összegig, szinte tök mindegy, hogy ki tartja karban az automatát (és különben is, miért kéne, hogy érdekeljen ez bárkit is), ha meg valami egzotikus gép, figyelmeztet. Az átutalás ingyenes, a számlavezetést nem Mari néni csinálja, hanem számítógép, szóval még jó, hogy ingyenes, a bankkártya és a hitelkártya ingyenes, a megújítás ingyenes. Mindez a hanyatló nyugaton. Ezt otthon, ahol egyébként sokkal árérzékenyebbek az emberek, miért nem alap?

A francokat ingyenes. Mindennek megvan az ára, csak máshol kell keresni az árcimkét. Ne próbáld meg beadni / elhinni, hogy a menő nyugaton ingyen dolgoznak a bankok. Lehet hogy Magyarországon is sok igyenes ajánlat létezik, én arra próbáltam rámutatni hogy engem speciel havi 1-2 ezer forintig nem érdekel, hogy mennyibe kerül a bankolás, mert ez is egy szolgáltatás, aminek ára van, és kész.

ki a francot érdekel 4-500 forint havonta?

de jól megy egyeseknek:)))
azért vannak akik kettesek, és érdekli őket hogy a pénzükért mit kapnak:))

Ugyanezt a kérdést szoktam feltenni azoknak akik képesek havi 1000 forint környéki banki költség miatt bankváltást rendezni.

nos itt inkább a díj majdnem megduplázódásáról van szó.
és hát a zemberek egyre többet használják a banki szolgáltatásokat. akkor mire az emelés?

Egyébként e-számlázást kell kérni, kártyával fizetni..

na igen. de - habár ez nem látható - ennek a költségeit is az ügyfél fizeti végső soron, csak nincs külön elszámolás/számla/nyugta róla. vagy azt gondolod, hogy ezeket a költségeket, ill a költségek emelkedését majd valaki lenyeli?
hát nem. mindenképpen a végfelhasználó, vagyis a fogyasztó fizeti.

és akkor még a kártyakibocsájtó is a pénzéért ácsingózik, na meg a kártyakibocsájtó bankja :))

Az a 4-500 Ft sokszor 4-500 is lehet, pont emiatt a hozzaallas miatt. Nade: 500x12=6000, az mar szemmel jol lathato osszeg lehet, ha van 2-3 szamla a csaladban. Nalunk 1 OTP Smart van (81 Ft havi koltseggel) es egy Granit digitalis, 0 Ft koltseggel. Cserebe hasznalhatjak a penzunket :)
Ha valaki tobbet ker, valtok. Ez nalam elvi kerdes, nem szeretem a sokszoros lehuzast.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nalunk 1 OTP Smart van (81 Ft havi koltseggel) es egy Granit digitalis, 0 Ft koltseggel.

Ebben már a bankkártya is benne van? Úgy mondjuk nem rossz.

Egyébként nemt'om, évi 6000 az tipikusan az az összeg amiért ki sem mozdulnék otthonról - a bankváltást végigjátszani többe kerülne, és semmi garancia, hogy egy év múlva nem lesz-e éppen az új bank a drágább (vagy éppen rosszabb)