Hogyan csinálj pillanatok alatt nagy kárt egy szerverszobában?

Fórumok

Adj egy fogyatékos kezébe füstgránátot:

Füstgránát robbant a jobbikos szakértő kezében

Az Országgyűlési Őrségtől 18 órakor érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy az épületben füst keletkezett. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az épületben jogszerűen tartózkodó személyek környezetében ismeretlen körülmények között pirotechnikai eszköz elműködött, ami beindította az épület tűzjelzőrendszerét.

[...]

Nem sérült meg senki, de a füst akkora volt, hogy aktiválta a tűzjelző rendszert, és működésbe lépett a tűzvédelmi rendszer. Az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában emiatt milliós nagyságrendű kár keletkezett

[...]

Késő este a Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményt adott ki, amelyben azt írják, tisztázatlan, hogy a füstgránát hogyan és mikor kerülhetett az épületbe. A dobozon 2018-as lejárati idő szerepel, amiből arra következtetnek, hogy az eszköz jóval korábban kerülhetett az irodába. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 05., p – 08:31

Javaslatok jobbikos "szakértők" számára, a jövőre nézve:

  • legközelebb, ha tányéraknát, kézigránátot találnak, azt is piszkálják nyugodtan
  • ha nem értenek valamihez, fogdossák, tapogassák
  • véletlenül se értesítsék a hatóságokat, hogy azok szállítsanak el egy lejárt (feltehetően instabil) pirotechnikai eszközt
  • és - később jól jöhet tüntetésre - hordjanak még több ilyen eszközt egy képviselői irodaházba, mert ott az ilyen alapvető, szükséges tartozék

trey @ gépház

Szerintem ez nem valami lejárt világháborús eszköz volt, hanem azok a szabadon kapható, "látvány" füstgránátok amiket pl. meccseken, vagy fotózásokhoz szoktak használni. Ami miatt Fekete-Győr ellen is vádat emeltek. Kültéren teljesen ártalmatlan, már dugtak ilyet az én orrom alá is képzésen. Kellemesen büdös és nem látsz tőle semmit :) Beltérben ilyennel játszani viszont mindenképpen hülyeség.

"Késő este a Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményt adott ki, amelyben azt írják, tisztázatlan, hogy a füstgránát hogyan és mikor kerülhetett az épületbe. A dobozon 2018-as lejárati idő szerepel, amiből arra következtetnek, hogy az eszköz jóval korábban kerülhetett az irodába."

 

Szerintem ez még abból az időből maradt ott, amikor még dinamittal bányászták a bitcoint a képviselők.

> Sol omnibus lucet.

Csak három és félmillióba fájt (a szerverszoba és környéke). Hiába. Kis pénz , kis foci. ;)

https://www.parlament.hu/639_tuzjelzo

Sajnos az nem derül ki , hogy ezért mi járt, mert a szerződésmódosítások "műszaki tartalmát" már nem szokás kitenni.

Jól működő tűzvédelmi rendszernek tűnik amúgy, ahol egy kis füst milliós kárt tud csinálni a szerverszobában. (az igazán vicces az lenne , ha az épület másik végén lenne a szerver szoba ami sajnos nem derül ki. :))

Pince szinti átalakítások

Kivitelezés előkészítése 
A szerver helyiségben a kivitelezés időtartama alatt is bent maradnak a szerver szekrények és egyéb berendezési tárgyak, így nagyon fontos azok védelme, a munkavégzés megkezdése előtt gondoskodni kell a gépek, szekrények por elleni megfelelő védelméről, és fóliázásáról, a padló mechanikai védelméről. 

...

Irodaházában a szerverterem klímagépeinek cseréje, új klímarendszer 
gépészeti, villamos és irányítástechnikai kiépítése, a meglévő SAUTER 
NovaPro Open épületfelügyeleti rendszerbe történő integrálása és a 
munkákkal érintett helyiségek építészeti, gépészeti, villamos felújítása, 
átalakítása, valamint az elektromágneses védelemi rendszerek kiegészítése és 
módosítása a szerződés II. pontja és mellékletei szerinti műszaki tartalom, a 
tervek, dokumentáció, valamint a Vállalkozó által benyújtott árazott 
költségvetés alapján. (A 2016. június 24-i tárgyaláson megbeszéltek szerint az 
EMC csökkentett műszaki tartalommal valósítandó meg, a tűzjelző rendszer 
nem kerül kiépítésre.)
 

 

 

Innen van: https://www.parlament.hu/644_OIKlima

Ezekszerint ha füst van az emeleten a pincét is oltsák biztos ami biztos. 

Te figyelj Trey, abban egyetértünk, hogy a füstgránátnak nincs helye a parlamentben. Sok ködös agy van ott már anélkül is.

Az azonban nagyon gáz és óriási dilettantizmusra utal hogy, 

1, van szerverszoba (tekintsünk el komolyabb megnevezéstől) és abban olyan tűzoltó rendszer van ami nem független az épület többi részétől és nem az oxigén kiszorítással operál hanem valami ártalmas megoldással

2, még ezt el is mondják

1 képviselő 6 havi keresetéből azért ez egy szuperül megoldható feladat lenne. Persze nem meglepő a dilettantizmus, csak te nem szoktad hirdetni ezt mostanában ha kormányzati. 

Pedig lehet annyi, ha nagy volt a szerverszoba + közbeszerzési árakon szerzik be (tehát 5x-10x szorzó). A kérdés inkább az, hogy miért indul be bármilyen oltási rendszer egy olyan helyiségben, ahol nem érzékelt (elvileg) füstöt a rendszer. Jól is néznénk ki, ha egy cégnél rossz helyen cigizik valaki, majd mindenütt beindul az oltás (nem riasztás) és nem csak egy szektorban. Bár nagyon régen nem foglalkozom már tűzvédelemmel, de ehhez nagyon el kellett rontani valamit a rendszer tervezésekor vagy olyan kiterjedt füstnek kellett lennie, ami egy rakás szektort lefed. Mondjuk ekkor sem értem, hogy hősebesség érzékelővel nem volt megerősítés? Azt sem értem, hogy a szakaszhatárokon lévő tűzvédelmi ajtók nem voltak zárva?

Ha jól emlékszem rá, amiket mi régen patronoknak hívtunk azok (önállóan) hőre indultak és nem füstre. Léteztek olyan rendszerek, amik csak füstre is indultak, de azok rendszerbe voltak kötve és egy központi logika (a központ) döntötte el, hogy mikor "süljenek" el.

Szerkesztve: 2021. 03. 05., p – 11:07

én kb 10 éve voltam utoljára szerver szobában, de akkor elmondták, hogy micsoda tuti, tűzvédelem meg ilyesmi. De azért azt nem hiszem, hogy azt úgy tervezték meg, hogy ha kint tűz van, akkor beindul a szerver szobában is a tűzoltás (főleg hogy a szoba fala meg az ajtó micsoda tuti tűzvédelmi cuccból volt építve). Ez biztos jó így?

Egy szerverszobának több oldalról is védettnek kellene lennie az ilyesmi ellen. Nézzük meg kicsit jobban, mik ezek:

- független klíma (tehát, nem az épület központi klímacsatornáin keresztül hűtik (elterjedj megoldás erre a fan coil))

- légtömör helyiség, tehát nem "szelel" sehol, nem megy ki és nem jön be kontrollálatlan levegő (pl kábelcsatornákon, gipszkarton illesztéseknél ...stb)

- független (lokális) oltóközponttal rendelkezik, ami összeköttetésben van a házközponti tűzjelző rendszerrel átjelzés és vezérlés végett. Ha a lokális központ jelzést ad, a házautomatikai rendszernek le kell állítani a klímákat, esetleg a betápot is. Ezzel párhuzamosan megindul az oltás, a lokális központ - jellemzően - 30 másodperces előjelzés után (hagyd el a helyiséget) lezárja az ajtókat, amiket ezután a vésznyitóval lehet nyitni amig az oltás tart. A szolenoidok kinyitják a palackokat és megkezdődik az oltás.

- oltógáz: ez ugyebár többféle lehet, senki se gondoljon arra hogy megnyitotta az automata a sprinklert és lelocsolt mindent. Vannak kémiai és fizikai módon oltó gázok. Az égéshez ugyebár 3 dolog szükséges: éghető anyag, oxigén, hő. Ha ebből 1-et semlegesítesz, akkor az égés megszűnik.

 

A palackok ára több mint borsos, még egy kis szerverszoba (pl 20 nm) lefedésére alkalmas mennyiség is olyan ~1-1.5M Huf (pl FM200 kémiai (hűtő) gázzal, de inergen (o2 kiszorítós) gázzal már kb 2M), attól függően milyen típusú a gáz. Szóval a pár milliós kár a palackok pótlásából adódik.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Az inergen es a novetec gázok úgy vannak tervezve, hogy a megfelelő fojtóelegy összetétele az alatt van amiben még az ember tud lélegezni. Az inergen safety margin-je 10% alatti valahol 5% körül. A novetec meg 30%+.  Mint látható, pontos tervezés kell hogy a tűz meg legyen állítva de az ember ne haljon meg. Ha bent marad. De. Ne maradjon benn. Amikor ez aktiválódik ténylegesen van bent tűz (már ha nem dilettánsok tervezték/kivitelezték). Emellett a záraknak belülről nyithatóaknak kell lenniük elektromos áram nélkül is.

Szerintem egeszen kedvezmenyes aron megtudtak a honatyak, hogy aki tervezte/kivitelezte/atvette a tuzvedelmi rendszert, az nem volt a helyzet magaslatan. Jobb igy - nekik - mint ha egy tenyleges tuz eseten derul ki mindez.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2021. 03. 07., v – 18:19

nemide