Miért veszélyeztetni polgárai életét az EU azzal, hogy nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinát?

Fórumok

Itt az újabb fordulat, Szlovákia mégiscsak vesz orosz vakcinát

Szlovákia mégiscsak vásárol a koronavírusos betegség elleni Szputnyik V orosz oltóanyagból - jelentette be pénteken Igor Matovič miniszterelnök, ellentmondva a kormány előző esti ülésén hozott döntésnek.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök hozzátette, hogy megállapodott Oroszországgal kétmillió adag Szputnyik V vakcina június végéig történő szállításáról. Ez „egy kisebbfajta csoda” a világban jelenleg tapasztalható oltóanyagszűke közepette – magyarázta.

Csütörtök esti ülésén a koalíciós kormány még elutasította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyásával nem rendelkező orosz vakcina beszerzését. A beszerzést Matovič és pártja, a koalíciót vezető OLaNO javasolta, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt. Veronika Remisová miniszterelnök-helyettes, az Emberekért elnöke leszögezte: ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az EMA.

Pénteken azonban Remisová már úgy nyilatkozott, hogy az OLaNO-hoz tartozó egészségügyi miniszternek, Marek Krajcínak a jelenlegi törvényi helyzetben a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörben is joga van oltóanyagok alkalmazásáról dönteni. Matovič szintén arra bátorította miniszterét, hogy - amint azt más, még nem regisztrált gyógyszerekkel is megtették - engedélyezze a Szputnyik V alkalmazását. A beszerzést a szlovák közegészségügyi hivatal (UVZ) is támogatásáról biztosította.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo – 10:25

Mára már egyértelművé vált, hogy az EU-s országok ráuntak Brüsszel szerencsétlenkedésére, totojázására és külön utakon kezdenek el vakcinát beszerezni onnan, ahonnan tudnak. Ezért a magyar kormányt az ellenzék és az EU keresztre akarta feszíteni. Úgy fest azonban, hogy az EU kisstílű politikai játszmáját megunva, a tagországok elkezdik sorsukat saját kézbe venni.

trey @ gépház

Mert le kellett alkudni.

Mikozben Izraelnek volt annyi esze, hogy tobbet kinalt a piaci arnal az oltasokert, mert az is olcsobb, mint a lezaras. De ott normalis oktatas van tanult lakossaggal, itt meg mindenki hoborogne, hogy "az ukranoknak miert volt 10%-kal olcsobb, monnyonle".

Masik ciki: Szerbia is mar atoltotta magat orosz es kinai oltassal.

Meg India is ugy tunik, hogy az oltassal amit maganak kifejlesztett es kulfoldre el se tervezett adni, mert "nekik sincs eleg" szinten atoltotta magat.

De meg az USA is sokkal jobban all, mint az EU, es az UK-n se rohognek mar a brexit miatt az oltas-fiasco utan. Pedig a tesztek alapjan ugy tunik, hogy az UK-ban fejlesztett AstraZeneca teljesit az osszes oltas kozul a leggyengebben.

... az EU-s országok ráuntak Brüsszel szerencsétlenkedésére, totojázására...

Kedves Trey, ezek szép zsurnalisztikai jelzők, akár ilyenebbeket is írhat egy kellően nekihevült sajtómunkás. Te a tények (szerződések, dokumentumok) felmutatását szorgalmaztad több hozzászólásodban. No hát akkor hogy kommentálnád pl. ezt:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/harom-megdobbento-reszlet-derult-ki-az-astrazeneca-es-a-pfizer-vakcinajarol-megsem-szurta-el-az-eu-a-kozos-beszerzest-470664?fbclid=IwAR2O3EcC6US0C-ek7tgNuv304YljGZw5KBQeoFBfkYP_HWUOkEnyqz3iOFo

"Az is kiderült, hogy a Pfizer eredeti „utolsó árajánlatát” 71%-kal le tudta alkudni a Bizottság a közös uniós ártárgyalások során."

Szerintem pontosan ez a kudarc oka. Meg a szteretipikusan sporolo Izrael is tobbet adott a vakcinakert a listaarnal, mert felfogta, mi az a "tulkereslet". :) Ok okosan ki tudtak szamolni, hogy "mikor kell abbahagyni a sporolast".

Mondd ezt azoknak a szemébe egyenként, akiket már beoltottak, vagy be fognak oltani az orosz vakcinával és adott esetben az életüket mentette meg.

Nem kell aggódnia sem a soros-blognak, sem neked, az orosz vakcina jó szolgálatot fog tenni:

https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3674693272610303

trey @ gépház

Nincs itt semmiféle terelés. Te választ kaptál tőlem a soros-blog habzására. Én még mindig várnék tőle egy kommentet arra, hogy

Szlovákia a magyar példára hivatkozva az EU megkerülésével vásárol 2M orosz vakcinát

Könnyítésként, hogy ne úgy nézzen ki, hogy te égsz, idézhetsz a soros-blogból is idevágót.

trey @ gépház

Ez a putyin apácskád szint a 444 hozzászólás szekcióból jön neked, vagy a Facebook komment szint? :D

Persze, hogy nem jön. Csak nehogy szégyenszem(ed)re majd téged is azzal oltsanak! Bár, belőled kinézem, hogy inkább megdöglenél, minthogy a Sputnik-ot felvedd. Annak ellenére is, hogy orvosi körökben tény, hogy teljesen rendben van az orosz vakcina. :D

trey @ gépház

Neves orvosi szaklap, a The Lancet negvizsgálta és 91,6% hatékonynak találta. Virológusok szerint jó, magyar kardiológus beoltatta vele magát. Még az ellenzék csicskása celeb toxikológus is ajánlja.

De te egy bürokratikus szervezet jóváhgyására vársz. Taps! 😂

Linked: forrás: Népszava 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂

trey @ gépház

Neves orvosi szaklap, a The Lancet negvizsgálta

A The Lancet szerkesztőbizottsága (egy igencsak bürokratikus szervezet) maximum megjelenésre engedélyezett egy közleményt. A vakcinát nem vizsgálták, ugyanis nem dolguk.

És ha ez a fő érved, megjegyezném, hogy szintén a Lancetben jelent meg anno Wakefield az MMR oltás és az autizmus kapcsolatát taglaló cikke.

A ballib embere Zacher is nyugodt szívvel ajánlja:

Négy oltást már engedélyeztek hivatalosan, a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Szputnyikot, ezek közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom

Gondolom, így már meg fog felelni baloldalon is elég sok embernek. Vagy amikor Gy. Ferenc és Klára úr is kijelenti, hogy jó.

Link: https://index.hu/belfold/2021/02/22/koronavirus-jarvany-zacher-gabor-ol…

trey @ gépház

Amilyen "tökös" miniszterelnökök van, nem csodálkoznék rajta, hogy egy, az EU megfelelő helyéről jött telefon után visszatáncolna és inkább hagyná az országát megrohadni a koronában. Láttuk az eddigi "erős kezű" kormányzásának is az eredményét.

https://ujszo.com/kozelet/csak-a-jovahagyott-szputnyik-johet

Csak a jóváhagyott Szputnyik jöhet

A koalíciós SaS párt addig nem támogatja a Szputnyik V nevű orosz koronavírus elleni vakcina beszerzését, amíg azt jóvá nem hagyja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy legalább a szlovák gyógyszerhatóság (ŠÚKL).

Utóbbit biztos NEHÉZ lesz megszerezni (nem). 

trey @ gépház

Hát, ahhoz kellene egy rendes dokumentáció a Szputnyikhoz, adatok a biztonságáról és hatékonyságáról + mivel az EU-n kívülről jön, kell egy HACCP audit a gyártásról.

Ezt annyira lesz nehéz megszerezni, amennyire az oroszok szeretnék, hogy az legyen. De egyelőre nem merik kiadni a dokumentációt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az, hogy szükség van a Szputnyik dokumentációjára, az egy alapvető dolog, fölösleges bürokrácia akkor lenne, ha nem egy létező dologról lenne szó, amit csak el kell küldeni.

A gyógyszerhatóság feladata meg az, hogy tudja, mivel oltják be a népet, és ne engedélyezzel orrba-szájba bármit, amit ahhoz hozzá nem értő emberek (tipikusan ilyenek a politikusok) szeretnének.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem, egyrészt ha valaki elmagyaráz neked dolgokat, akkor ne nyöszörögj, hogy terelés (tényleg ez egy elég primitív védekezési manőver, amit mindig bedobsz, ha tudsz értelmesen válaszolni.. ne csináld, tényleg nem vezet sehová), hanem figyelj és tanulj, másrészt fogalmad sincs, hogy működik ez Szlovákiában, úgy kb. fél újságcikkből próbálsz hiányos tudással levonni következtetéseket, amelyek pontosan olyanok, mint amikor elképzeled, hogy valaki következtetéseket von le hiányos tudással fél újságcikkből.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Elmondta a tisztiorvos, hogy ilyenkor mindig azt kell mérlegelni, hogy mit nyersz. Bizonyos mellékhatások vs. elpatkolsz. Minden létező vakcina jobb mint szövődményekben elpatkolni. Ezt az egyet kell mérlegelni. Semmi mást.

Politikusok persze nem ezt mérlegelik. Hanem, hogy mit nyernek / veszítenek rajta. Pl. a mi baloldalunk. Politikai haszonszerzésből hergelnek minden ellen, amiből hasznot lesnek. Ez nagyon szomorú.

trey @ gépház

"Elmondta a tisztiorvos, hogy ilyenkor mindig azt kell mérlegelni, hogy mit nyersz. "

így van, és ki tudja jobban mérlegelni egy vakcina hatását, mint a hatóság, akinek ez a dolga és ezzel foglalkozik? Ezért nem szabad politikusokra hagyni a döntést.

"Politikusok persze nem ezt mérlegelik. Hanem, hogy mit nyernek / veszítenek rajta. Pl. a mi baloldalunk. "

Most leginkább a kormány, egyrészt ők döntenek, másrészt nekik van vesztenivalójuk. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Persze, hogy az, mert itt megakadt az érvelésed. Mint feljebb, ahol ki kellett volna fejtened, hogy ha Szlovákiában nem vált be az EU-ra várás, akkor szerinted ott most mit kell csinálni. Az imádkozáson kívül :D

Leírnád, hogy mit kellene csinálniuk?

trey @ gépház

Szlovákiában konkétan a miniszterelnök pont hogy szembe megy a kutatók/orvosok ajánlásaival már jó ideje, ennek az eredménye a mostani helyzet, szóval a szlovák gyakorlat önmagában egy jó példa arra, miért hülyeség több állításod is. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Betartani az orvosok/virológusok/stb. ajánlásait

Orvosok, virológusok és toxikológusok állítják, nincs baj az orosz vakcinával. Rusvai, Zacher, Jakab, Merkely, Szlávik és lehetne folytatni a sort.

a miniszterelnök ámokfutása (és az egészségügyi miniszter hülyeségei) helyett

Tehát, szerinted várniuk kellene a nem kellő számban érkező nyugati vakcinára és arra, hogy az EU engedélyezze az orosz/kínai vakcinát. Miközben Szlovákia világelső halálozási adatokat produkál :D

trey @ gépház

"Orvosok, virológusok és toxikológusok állítják, nincs baj az orosz vakcinával."

Az orosz vakcináról ők sem tudnak sokat, így elég erős állítás lenne, hogy nincs baj vele (tekintve, hogy jópár dolog nem ismert vele kapcsolatban). Azt páran tényleg állítják, hogy ennek ellenére oltanának vele.

"Tehát, szerinted várniuk kellene a nem kellő számban érkező nyugati vakcinára és arra, hogy az EU engedélyezze az orosz/kínai vakcinát."

Elsősorban azt magyaráztam el neke, hogy hogy működnek a dolgok, nem azt, hogy szerintem ki mit csináljon, mert láthatóan nem érted.

Illetve arról írtam, hogy Szlovákiában már jó ideje nem szabadna, hogy a miniszterelnök döntsön egyedül, mert az eléggé félrevitte a védekezést, de ezt meg már jóval az első vakcina előtt. A gyakorlatban például: https://www.bumm.sk/belfold/2020/10/29/a-haziorvosok-kemenyen-kritizalj… 

Ennyit az aláírásom margójára is :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az a te bajod, hogy olvasok szlovák lapokat is:

  1. Mi alapján döntene az egészségügyi tárca a Szputnyik V használatáról?

A minisztérium szerint a szakemberek összes ajánlatát figyelembe fogják venni. Annyi biztos, hogy a szakemberek véleményén kívül fontos szerepet fog játszani az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL). A hivatal állítása szerint az egészségügyi tárca egyelőre nem kérte meg őket arra, hogy ítéljék meg az orosz vakcina hatékonyságát.

:D :D :D :D

trey @ gépház

"A minisztérium szerint a szakemberek összes ajánlatát figyelembe fogják venni."

Ha tényleg megrendelik, és rövid időn belül használni kezdni, az azt jelenti, hogy mégsem vették figyelembe. illetve eddig is szartak magasról a szakemberekre, elég valószinűtlen, hogy ez most megváltozna.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez valasztas kerdese. A szlovakok ezt akartak, megkaptak.

Ahogyan Edesapam mondta anno: "Lovat akartam, de nem ezt a reszet." Valoszinuleg ok is igy jartak. Oszinten remelem, hogy akar ok, akar mas hasonlokeppen jaro orszagok polgarai megjutalmazzak a vezetoiket.

A magyar baloldal meg igazabol bohocot/hulyet csinal magabol. Ha majd nyernek, mindenki masbol is...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A Pfizef, a Moderna es az AstraZeneca pedig az egesz EU-t atbaszta a keritesen. Toluk miota is kesnek a szallitmanyok?

Ha szar ervvel akarsz jonni erre, a harlekin mar kimondta lentebb: "whataboutism". Mondd ki te is, mint a tobbi idiota.

orban gazdad baszott at titeket, nyomorultakat amikor elkezdte fikazni a lassan ugyan, de jovogeto nyugati vakcinakat azzal hogy nem jon belole eleg..ti belealttatok es putyin legjobb onkentes csicskaikent elkezdtetek a keleti (meg itt sem levo )  vakcinakat dicserni, nem gondolva arra hogy ok is atbaszhatnak titeket ahogy annyiszor a tortenelem soran. es lon!

de ti rohadtul nem akarjatok ezt eszrevenni es nyomjatok pacekbol tovabb a regi komcsi lozungkat.

ha nem lenne szanalmas, akkor rohejes lenne...

"orban gazdad baszott at titeket, nyomorultakat amikor elkezdte fikazni a lassan ugyan, de jovogeto nyugati vakcinakat azzal hogy nem jon belole eleg.."

Az igazi gond az, hogy a szerződés szerint pontosan érkező vakcinák esetén is nem jön belőle elég. A Pfizer szeptemberre !!! szállítja le folyamatosan a megrendelt mennyiséget. A másik nagyobb gond, hogy a rendelés másik fele nem is látszik mikor fog elkezdődni, mert a Sanofi malária ellenes oltóanyagából fejlesztett vakcinája nem sikerült (300 milliós rendelés!).

Másik oldalról a fertőzések felfutó ágban vannak. Februárban folyamatosan emelkedik, már napi 3000 nagyságrend van. Ha olyan számaink lennének, mint tavaly tavasz végén, akkor nem lenne gond, hogy csak szeptember végére csak a lakosság fele beoltható. Mivel a fertőzések száma nem ilyen, ezért ami nincs az az idő.

Nem véletlen, hogy szlovákok is vesznek oroszt az EU-s beszerzés melle, mert nagyon eldurvult a helyzet náluk.

A németek is szeretnék, ha jönne szputnyik is, még úgy is, hogy nekik van egy külön 30 milliós Pfizer rendelésük az EU rendelésén túl.

Meg USA-nak is, ahol a Moderna onmagaban majdnem eleg lenne, meg oda is megerkezik a rendelt Pfizer Jul 31-ig. Az EU meg szeptemberre ha megkapja, mar szerencseje volt.

Nem ertem, miert olyan nehez elismerni, hogy hulyeseg volt azt a Pfizer vakcinat 70%-kal lealkudni. Igy a Pfizernek az lett a legkevesbe surgos, hogy az EU-ba szallitson eleget.

De kit erdekel, hogy kesik a Pfizer bo fel evet? Az orosz anyag haromnegyede lassan egy hete kesik, a 444 is megirta, hogy ez mennyire nagy problema!!!!444

"kesik a Pfizer bo fel evet"

 

mirol hadovalsz? 2 hetig csokkentett mennyiseget igernek, hogy februartol meg tobbett tudjanak gyartani es kuldeni a szerzodesbe foglaltakhoz kepest..ehhez kepest szargyarto 1 honapra igert elso mennyiseget sem tudjak szallitani az oroszok...

es igen..nagy problema..neked, hogy nem veszed eszre a sajat kettosmercedet..

Ejj az a topic. Bár FLAME-re nagyon jó! :)

Adatok: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Kérdés: EU vagy Oroszország és Kína áll jobban az oltásokkal?

Kérdés: Az EU veszélyezteti az állampolgárait jobban, vagy Oroszország és Kína, hogy nem a helyi lakosságnak adják ezeket be hanem eladják külföldre.

Igen ez fontos kérdés, de nem ezzel indítottad a flamet hanem ezzel: Miért veszélyeztetni polgárai életét az EU azzal, hogy nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinát?

Azt gondoltam ezt kétfelé lehet bontani.

Első állításod: Az EU veszélyeztetni polgárai életét

A második állításod: Azzal veszélyezteti az EU a polgárai életét, mert nem engedélyezi az orosz és a kínai vakcinákat.

Ez a válaszod nem tudom hogyan visz közelebb a két állításod értékeléséhez.

Maradjunk az első témánál: Továbbra is tartom, hogy az EU nem veszélyezteti a saját polgárait. Az EU végrehajtja azt amire a tagállamok felkérték. Megegyeztek közös beszerzésben ami megtörtént emelett felügyeli, hogy a szerződéseknek megfelelően történjenek a szállítások. A tagállamok tavaly abban egyeztek meg, hogy az EU polgárok 100%-át oltani lehessen 2021 végéig. Ezzel az egész EU azon kevesek között lesz a világon ahol az átoltottság miatt fel lehet oldani a korlátozásokat. Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy mindezt Magyarország is támogatta mint az EU része. A megállapodásban az is benne van, hogy a nem EU szerződött gyártókkal bármely EU tagállam köthet különszerződést. Magyarország is teljesen a megállapodás szerint vehetett keleti vakcinákat. Ezért nem értem az állításod második részét, mert ezeket a vakcinákat EU szabály alapján lehet használni ha az adott tagállam szeretné, de ekkor a tagállamnak kell engedélyeznie.

 

Mivel kérdésbe ágyaztad az állításaidat azt mondanám, hogy nem jó a kérdés, mert az EU egyáltalán nem veszélyezteti a polgárait.

 

Szerinted igen?

Hosszasan kifejtettem már itt a kommentekben, de neked is leírom röviden:

Egyetlen mérőfokát ismerek a brüsszeli vakcinabeszerzésnek, ugyanis ők központosították:

van elég / nincs elég

de mint írtam nem kell engedélyeznie ahhoz, hogy használhatóak legyenek. Példa: Magyarország.

Magyarország megkockáztatta, hogy az EU kifejezett rosszallása ellenére szerez be vakcinát. Akkor nem veszélyeztetné, ha ez lenne az álláspontja: van központosított vakcinabeszerzés, DE MIVEL NEM TUDUNK ELEGET BESZEREZNI, minden ország onnan szerezzen be, ahonnan tud. De nem ez az EU álláspontja.

trey @ gépház

Ez jó is lenne, de tavaly a tagállamok közösen 2021 végét jelölték meg arra, hogy legyen elég vakcina. Tömeges oltásra tavaly novemberben  idén áprilist jelölte meg a kormányfő: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-addig-kell-kitartani-amig-vakci…. Idézek:

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is - mondta a miniszterelnök.

Szóval az EU eddig azt csinálta amiben megegyeztek. A szállítások akadoztak, de eleve kisebb mennyiségre vártunk. Nézzük a számokat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu… Sőt azt sem szokták elemezni miért van eltérés az EU országok között: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t… Dánia mért van előrébb 2 százalékponttal mint Magyarország pedig csak az EU vakcinákat használják? Lehet attól függ melyik ország melyik típusból mennyit kötött le?

A beszerzéseket nem brüsszel központosította. A tagállamok egyeztek meg ebben. Erre szerintem jó okuk volt. Brüsszelt szidni azért mert azt csinálja amiben megegyeztek az EU államok köztük Magyarország nem túl fair. Azon jól el lehetne vitatkozni, megérte-e központosítottan beszerezni, de így döntöttek a tagállamok.

 

Jelenleg egyik országban sincs elég szóval mindenki veszélyezteti a polgárait? Két kivétel van Izrael és UAE. Minkettő bevállalta a kísérleti nyúl szerepét, és úgy néz ki Izraelnek bejön a dolog bár belefutottak az oltásellenességbe, és remélem UAE-nek is sikerül az immunizálás. Nálunk is volt erre egy halvány kísérlet a Sputnik-V-el, de nem voltunk képesek ezt jól kijátszani. Mellékesen van pár kivételes helyzetben levő ország ahol elnyomták a terjedést, mi meg nézzük irigykedve a tömött lelátókat meg az embereket a strandokon.

Miért tömegesen elérhetőek a vakcinák? Senkinek sincs elég (kivéve Izrael). Mindenki csak a sajátjából tud adni. Ezért érdekes kérdés, hogy olyan országoktól vettünk akik nem rendelkeznek annyi vakcinával, hogy maguknak elég legyen. Morálisan gondolj bele ami vakcinát keletről kaptunk azokat ott nem kapja meg az ottani lakosság. Itthon én nem értenék egyet azzal ha a Magyarok helyett a külföldnek adnák el a vakcinákat.

 

Mi a méretünkből adódóan járhattuk volna az Izrael vagy UAE utat EU-tól függetlenül (nem így döntött a kormányunk), de az EU egésze ezt nem teheti meg. Az EU 100M+ adagokban gondolkodik, meg próbál morálisan eljárni. Belátható időn belül sem Oroszország, sem Kína nem tudna ennyit szállítani, vagy az ottani népesség sínylené meg ha szállítana. EU szintű engedélyezés ezért irreleváns a teljes EU számára. EU szinten járható még a vakcinagyártási kapacitás bővítése is. Ha benyújtják az engedélyezési kérelmet az EU engedélyezni fogja. Az EU szempontjai - megintcsak az államok megegyezése alapján (egyenlő súllyal):

  • Szállítási határidő, mennyiség, ár
  • Biztonság és hatásosság
  • Gyártói felelősségvállalás

Ebből az Szputnyik-V a másodikat teljesíti de az 1-el és a 3-al gondok vannak. A kínainál a 3. kb esélytelen a 2.-ból a biztonság tuti megvan a hatásosság is valószínű (UAE), az elsőnél viszont ugyanígy gondok lehetnek. Jól tette az ország vezetése, hogy vett Sputnik-V-t meg Sinopharm-ot is, de a szállítás ott sem lesz meg időre. Az Sputnik-Vmár most nagyfokú késésben van, a Kínaiból sem 1 millió jött, de mint mondod minden vakcina számít. A nem megalapozottan engedélyezett vakcina is lehet veszélyes. Vannak dolgok amiket nem szabad elkapkodni. A veszélyt nem csak a biztonságosság jelenti, hanem a hatásosság is, ugyanis ha nyitás után a nem megfelelő hatásosságú vakcinával oltottak között újra kitörhet a járvány.

"Dánia mért van előrébb 2 százalékponttal mint Magyarország pedig csak az EU vakcinákat használják? Lehet attól függ melyik ország melyik típusból mennyit kötött le?"

A fenti ourworldindata oldalon a beadott vakcinák száma van, nem a beoltott emberek száma. Egy embert 2x kell oltani (vakcinától függően) 21-28 napos eltéréssel.

Két stratégia van:

1. Beoltjuk 1 adaggal, a második adagot félre tesszük, hogy bármi gond van a szállítással meglegyen a gyártó által előírt időben az oltás és az oltás egyenletes legyen.

2. Beoltjuk 1 adaggal, a második adaggal még egy embert. Majd később beérkező szállítmányból beoltjuk mindkettőjüket. Ennek egyrészt van egy rizikója, ha 21-28 nap múlva kevesebb érkezik, akkor később kapják meg az oltást, mint kellene. Másrészről amikor a második oltást kell beadni, akkor le fog állni az első oltás, mert mind kell másodikra. Amikor 2x beoltottak mindenkit, újra első oltással tudják folytatni 2x annyi emberrel.

Az egyes országok között a két különböző mód miatt a második oltásra félre tett mennyiség eltérésként jelentkezik.

Az EMA nem azért nem hagyja jóvá a Szputnyikot, mert nem akarja, hanem mert az oroszok még be sem adták az EMÁ-hoz a szputnyik papírjait, így nincs mi alapján jóváhagyni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hova siessenek? Ugy is ellenseges a hangnem a nyugati sajtoban. Majd eladjak Azsiaban, Afrikaban, Del-Amerikaban, hol erdekli oket, hogy 600 millio europainak kell-e epp az oltasuk?

Itt az EMA-nak kellett volna futnia, hogy "hagy engedelyezzuk ma'". Ehelyett ment a hangulatkeltes, hogy biztos nincs is jol tesztelve meg biztos hamisitjak a tesztadatokat, mert "nem elegge demokratikus az orszag, ahonnan szarmazik".

Az a legelső lépés megtörtént, hogy az EU képviselői jelezték szándékukat, hogy vennének vakcinát?

Ha én autót akarok venni, akkor szerinted mi az első lépés? Felhívom a kereskedőt, hogy autót vennék, vagy az jelzi nekem egy random kereskedő, hogy van eladó autója, küldené a papírokat?

trey @ gépház

Igaza van. Nem az oroszoknak fontosabb, hogy az EU-nak legyen orosz vakcinaja. Az EU-nak fontosabb az atoltottsag. Ennek megfeleloen kellett volna viselkedni.

Es mi ugyanugy nem ertjuk, hogy te ezt miert nem erted.

Amugy nemcsak az oroszoknal: a Pfizernel es a Modernanal is hibazott az EU a hozzaallasa miatt.

Hiába kinálati piac, az EMA nem tudja engedélyeztetni, amíg az oroszok ezt nem akarják. Jelenleg ezt nem akarják. Nem az EMA nem akarja, nem mások nem akarják, hanem az oroszok nem szeretnék egyelőre a Szputnyikot az EMA-nál engedélyeztetni. És ez miatt az az EMA nem adhat ki a Szputnyikra engedélyt. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mert tobbet kellett volna kinalni erte, mint amennyiert aruljak. Vettek toluk Europan kivul egy csomoan, egyelore azoknak se tudnak eleget gyartani, akkor hova siessenek.

Az EMA-ra varo EU tagallamok csak akkor latnak idoben orosz vakcinat, ha tobbet kinalnak erte az ertekenel.

Ezt ertsd mar meg. Kurvara az EMA hibaja, de minimum rossz strukturalis szervezese.

Jah, mert annak, hogy az oroszok nagyon szeretnék elfogadtatni a vakcinájukat az EU-ban, csak épp nem adják be hozzá a papírokat az EMA-hoz, mert csak, sokkal több értelme van. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Akkor azt honnan veszed, hogy ok nem adtak be papirokat? Es hogy az EMA amugy "szivesen elfogadta volna"? Netan ezt a "szivesen elfogadast" az EMA is jelezte, vagy csak egy ujsag szerint jelezte, vagy csak szerinted jelezte?

De meg ha igy is lenne:

Tegyuk fel, hogy van 10 kg almad. Meg egy papirod arrol, hogy egyik sem kukacos es nincs permetezve. Van 5 szomszedod, akik vennenek 10-10 kg almat toled, es csak az erdekli oket, hogy van egy papirod arrol, hogy nem kukacos. Az 5 szomszedbol 2 aron felul iger, cserebe annyit ker, hogy meg ma vidd at hozza a kukacos papirral egyutt.

Van egy hatodik szomszed. Meg se keres, veletlen tudod meg, hogy o is venne 5kg almat, de neki nem eleg jo a papir, hogy a tied nem kukacos es nem permetezett, kerne rola masikat, mert biztos hamisitottad, mert szerinte te nem vagy elegge liberalis. Alkudni is akarna, dragallja az eredeti arat.

Te kinek adnal el mennyit almabol? Ki az, akinek biztosan nem jutna?

Értelmetlen amit írsz a "szivesen elfogadas"-ról, szívesen, vagy nem szivesen, ez egy technikai folyamat, ha minden oké, nem csinálhat mást az EMA, csak elfogadja. Ha meg nem, akkor nem.

A németek pl. meg már tárgyaltak az oroszokkal az Sputnyik Németországi gyártásáról is (ami megint csak ellentmond a példádnak), ami megint csak az EMA-tól függ (tehát már csak az oroszoktól) (és ez az oroszoknak is jól jönne, tekintve, hogy brutálisan túligérték magukat eddig gyártással)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Értelmetlen amit írsz a "szivesen elfogadas"-ról, szívesen, vagy nem szivesen, ez egy technikai folyamat, ha minden oké, nem csinálhat mást az EMA, csak elfogadja. Ha meg nem, akkor nem.

Ó, istenem! Egy világválságban, világjárványban, amiben MILLIÓK haltak meg eddig, egy hivatali, bürökratikus folyamatot NEM LEHET MEGVÁLTOZTATNI.

Tudod mi az a rendkívüli helyzet?

trey @ gépház

Mi az, hogy teljesen oké dokumentáció? Azt írnak bele az oroszok, amit akarnak. Az lenne a vizsgálat feladata, hogy minimum ellenőrzi sorról sorra a doksit. De én sokkal jobbnak tartanám, ha nem a doksi után mennének, hanem fognák a LESZÁLLÍTOTT ampullákat és 0-ról elkezdenék bevizsgálni. Ugyanis tök mindegy mi áll egy rakás papírban, ha a leszállított anyag nem ugyanaz.

És ne jöjjünk azzal, hogy így nem lehet, úgy nem lehet. Engem gyerekkoromban orosz vakcinával oltottak. Abban az időben itthon nem, hogy manapság elérhető komoly laboreszközök nem voltak, örültek, ha egy normális mikroszkópra futotta.

Ez az egész nem szól másról, mint büszkeségről. Emberéletek árán.

Jelzem, nagyon leragadtál az orosz vakcinánál, pedig a kérdés a kínaira is szólt.

trey @ gépház

Na csak hogy a kínai vakcináról is legyen szó (amivel el is kezdenek oltani a jövő héten). A hivatalos tájékoztató, lásd

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/Sinopharm_Tajekoztato%20szakembereknek.pdf

szerint (4. oldal)

... A vakcina a 60 éves és idősebb személyeknél is alkalmazható, a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak....

Illetve (8-9.o)

... A Kínán kívül végzett III. fázisú klinikai vizsgálatba összesen 45000, 18 éves vagy annál idősebb
vizsgálati alanyt terveznek bevonni. 2020. október 31-ig, az időközi kiértékelésig, 14312
vizsgálati alanynak adtak be legalább egyszer egy adagot a készítményből, akik közül [...] 14209 vizsgálati alany volt 18-59 éves kor közötti (99,28%) és 103-an voltak 60 évesek vagy annál idősebbek (0,72%)....

valamint (10. o.)

... A Kínán kívül végzett III. fázisú vizsgálatban a vakcina hatásosságának időközi értékelésébe bevonható 60 évnél idősebb személyek aránya 0,63%, végpontot elérő eseteket ezidáig nem jelentettek és ennél a korcsoportnál erre a korcsoportra vonatkozóan a súlyos COVID-19-fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető.( az én kiemelésem)

Most akkor azzal "veszélyezteti polgárai életét az EU", hogy nem engedélyezi a kínai vakcinát?

Engem, mint bőven hatvan fölöttit ennyi erővel olthatnának szentelt vízzel is.

Azért kell minél több forrásból beszerezni, hogy mielőbb lehessen oltani mindenkit, a számára legmegfelelőbbel. Ha a 65 év alattiakat, akiknek megfelel a kínai vakcina (most feltettem a kezem és jelentezek) nem az akadozóan érkező Pfizer-rel oltják, akkor te előbb sorra fogsz kerülni. Mi olyan nehéz ennek a megértésében?

Az ilyen kommentekkel egyébként tele van a fiókom a gyógyszerek mellé adott használati útmutatóval. Mi a hír itt? Mi van a Pfizer vakcinától csoportosan felfordult norvég idősekkel?

https://www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/koronavirus-norvegia-alap…

Immunrendszerre építő vakcinációnál rossz hír, ha valakinek nincs működő immunrendszere. Azokon ez nem fog segíteni.

trey @ gépház

Forrás: https://24.hu/belfold/2021/02/20/koronavirus-vakcina-kinai-sinopharm-haziorvos-kronikus-beteg/

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni védőoltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte György István, az oltási munkacsoport vezetője szombaton.

....

A jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel életkori korlátozás nélkül a krónikus betegeket(kiemelés tőlem), utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják.

Tehát a kínai vakcinával életkori korlátozás nélkül oltanak - anélkül, hogy idősebbeknél akár a gyártónak, akár más szervezetnek a leghalványabb fogalma lenne a védőhatásról - lásd a hivatalos tájékoztatót. Az, hogy nem ártalmas, kicsit kevés a mai helyzetben.

A 2 filléres kérdés: eleve miért nem csak a 60 alattiakat oltják ezzel is?

Nem nagyon értelek. Az előbb írtam le, hogy Pfizer, Astrazeneca, Sputnik is gondothat okoz rozzant embereknél.

Tehát a kínai vakcinával életkori korlátozás nélkül oltanak

Csúsztatás. A vakcina választható. Ha te ragaszkodsz egy típushoz és az NINCS, akkor szépen beállsz a sor végére. Senkit sem oltanak akarata ellenére semmivel sem. Ez a valóság.

trey @ gépház

Na még egy utolsó-utolsó hozzászólás ;-)

Nem nagyon értelek. Az előbb írtam le, hogy Pfizer, Astrazeneca, Sputnik is gondothat okoz rozzant embereknél.

Valóban nem érted - bár azt hiszem, elég érthetően fogalmaztam. Nem az a fő gondom, hogy vajon bele is halhatok-e (én vagy bárki) a kínai vakcina mellékhatásaiba, hanem az, hogy

SEMMI KOMOLY BIZONYÍTÉK/DOKUMENTUM/SZAKIRODALMI UTALÁS NINCS ARRA, HOGY A VAKCINA 60 ÉV FÖLÖTTIEKNÉL IS HATÁSOS, MEGVÉDI ŐKET A COVID (SÚLYOSABB) FORMÁITÓL.

Tehát innentől hit kérdése: lehet, hogy Gyuri bácsi, a bükki füves ember csodaszerei, vagy a szenteltvíz ugyanolyan hatásos lenne. És hát járványhelyzet esetén az egyik legveszélyesebb hit/illúzió az, ha valaki azt hiszi, ő védett, nem kaphatja el.

Hogy a végén konstruktívabb is legyek, a minél több vakcinát, minél hamarabb követelésén túl ennyi vita után/helyett pl. lehetne arra is modellt gyártani, hogy mi a jobb:

T1 időn belül N1 embert beoltani H1 hatékonyságú vakcinával vagy

T2 időn belül N2 embert beoltani H2 hatékonyságú vakcinával.

Több millió embernél nem mindegy, hogy a hatékonyság pl. 75 vagy 90%. Persze a szakmai tisztesség azt kívánja, hogy még fölvegyünk egy-két paramétert, no de ezen gondolkodjon el az, akinek van affinitása a kérdéshez.

Vagy rábaszol az elméleteddel, mert esetleg kiderül, hogy a kínai vakcina HATÉKONYABB lesz a korszerűbb vakcináknál bizonyos értelemeben, mert nem csak a tüskefehérjét viszi be a szervezetbe, hanem az elölt vírussal a vírus összes fehérjéjét, így a mutáns vírusokkal szemben nagyobb védelmet nyújthat mit a többi.

Igen, biztosan meg fogsz halni tőle. Milliókat oltottak már vele. Ne zavarjon, hogy olyan pénzes országokban alkalmazzák jó ideje, mint az Egyesült Arab Emírségek.

Benned egy prekoncepció van mindennel szemben, ami nem nyugati. Nagyon sok ember hajlamos azt hinni, hogy ami nyugatról jön, az csak jó lehet.

trey @ gépház

a kínai vakcina HATÉKONYABB lesz a korszerűbb vakcináknál bizonyos értelemeben, mert nem csak a tüskefehérjét viszi be a szervezetbe, hanem az elölt vírussal a vírus összes fehérjéjét, így a mutáns vírusokkal szemben nagyobb védelmet nyújthat mit a többi.

Mai:

Ezért valószínűbb, hogy megvéd a kínai vakcina a mutánsok ellen

trey @ gépház

1 - Magyarorszagon sinopharm van, nem sinovac (4 kinai vakcina is letezik, igaz, ebbol csak a ket kesobbre kiteszteltet exportaljak (a masik kettot hasznaljak otthon, de nem exportaljak, es senkinek nem mondanak semmit el arrol, hogy hogy teszteltek)

2 - Brazil announced results on January 13, 2021 showing 50.4% effective at preventing symptomatic infections, 78% effective in preventing mild cases needing treatment, and 100% effective in preventing severe cases.[20]Phase III results from an interim analysis of a small sample were announced by Turkey on December 24, 2020 with an efficacy of 91.3%.[21] Additional results were announced by Indonesia on January 11, 2021 with an efficacy of 65.3%. (Wikipedia)

Az ujsagiro meg ugy mukodik, hogy ebbol kicherrypickeli az 50.4% es a kinai oltas parositast, es azt irja cikkicimbe: "50.4%-os hatekonysagu a kinai oltas"

Azért ez mégis egy más kategória: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/91350

Amúgy technológiában mindegyik kínai egyforma és az általános mondás, hogy az biztosan jobb látszik nem állja meg a helyét.

Az viszont igaz amit itthon mondanak: mindegyik jobb mint a vírus.

Miért az indexes hogy működött?

Mindent lehet jól meg rosszul csinálni. Valószínűleg nem véletlen alakult ki ennyi féle technológia. Elég sok versenyző indult, eddig csak pár ért célba. Azok se egy technológiával, pedig ha lenne legjobb, akkor mindenki azt az utat járná (ha tudná).

A brazil helyzet nekem nagyon teszik. Abból a szempontból, hogy valósághoz közelebbi adatokat várok.

Covid: Brazil approves and rolls out AstraZeneca and Sinovac vaccines

Her vaccination was organised by the São Paulo state government, which is led by Mr Bolsonaro's main political rival, João Doria.

Engem gyerekkoromban orosz vakcinával oltottak. Abban az időben itthon nem, hogy manapság elérhető komoly laboreszközök nem voltak, örültek, ha egy normális mikroszkópra futotta.

Ez még túlzásnak is túlzás. Hacsak nem vagy legalább 110 éves.
Az az orosz vakcina és ez az orosz vakcina egyáltalán, hogy hasonlítható össze?
Eddig is tudtam, hogy nem a zsenik közül szöktél meg, de hogy ilyen következtetésekre juss, ez azért nagyon meglep. 
 

Ez az egész nem szól másról, mint büszkeségről. Emberéletek árán.

 

Aki itt vastagon szarik az emberéletekre, az a dakota törzsfőnök, senki más. 
 

Csakhogy az oroszok gyárhatnának Szputnyikot az EU-ban az EU-nak, és ez az a pont ahol kártyavárként omlik össze az elméleted. (hogy érthetőbb legyen, ezek olyan batchek, amit máshol nem lehet eladni, tekintve, hogy akkor legyártódni sem fognak...)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Melyik reszet nem erted annak, hogy a Covid vakcina kinalati piac? Kinalati piacon a vevonek kell konyorogni, es hamarabb megkapasert es hamarabbi adminisztracioert cserebe magasabb arat kinalni.

Sajnos a második mondatod az én tudásom és felfogóképességem is meghaladja ;-) Az összes sebtében előkeresett gazdasági tárgyú irományom szerint a kínálati piac szinonimája a "vevők piaca", vagyis kínálati piacon a vevők diktálnak, az eladóknak az ő igényeikhez kell alkalmazkodni. Te ettől még gondolhatod fordítva, meg a vakcina piacról is lehetnek eredeti meglátásaid,  de az ilyen unortodox elmefuttatások - szerintem - némi óvatossággal kezelendők.

Ez nem igy mukodik. Kinalati piac van. Az EU-nak kellett volna az oroszok es a kinaiak utan futnia.

Izrael ha arra vart volna, hogy "majd a Pfizer beadja magatol a papirokat", hol tartana? (Es az UK?) Hat nem itt.

Az EU/EMA ezt elkurta. Nem kicsit, nagyon.

A kinaiak meg az oroszok majd eladjak annak a 6 milliard embernek az oltast, akik felfogjak, mit jelent az, hogy kinalati piac, a maredek 1 milliard majd megveheti, ha jobban konyorognek azokrol az ellenseges teruletekrol. Ez igy mukodik.

Izrael meg valszeg ahhoz is kothette a magasabb arat, hogy minel hamarabb legyen is naluk. Nyilvan a magasabb ar nem ervenyes, ha a papirok csak jan kozepere erkeztek volna meg. Meg is lett az eredmenye.

Sőt, tovább megyek. Még azt is el kell kezdeni mérlegelni ilyenkor, hogy az oroszok által "kívánt" engedményeket tegyen-e az EU. Nyilvánvaló, hogy az oroszok tudják, hogy nyeregben vannak. Az EU-nak pedig el kell ismernie, hogy ezt a kört nem ők, hanem az oroszok és kínaiak nyerték. Az emberéletek miatt azonban ezt a keserű pirulát le kéne nyelni. Lehet itt gőgösködni, csak a vége az lesz, hogy majd mennek az osztrákok, mennek a németek (vagy már voltak is :D :D) külön utakon az oroszokhoz vásárolni.

Ez lesz az EU-nak az igazi arcvesztés!

trey @ gépház

Mi volt a pontos ütemterv és mennyiben tértek el tőle?

Néhány hír, ami a 444-en nem biztos, hogy eléd kerül:

https://hirado.hu/koronavirus/cikk/2021/02/20/mar-oroszorszag-a-harmadi…

Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

https://mfor.hu/cikkek/makro/egy-nagy-adag-szputnyik-v-vakcina-elindult…

Útnak indítottak százezer adag orosz Szputnyik vakcinát Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

trey @ gépház

Szíjjártó egy hónapja jelentette be, hogy vásároltak kétmilliót, és ebből az első hónapban 600.000 orosz vakcína érkezik. Ebből jött kb. 50.000 és most érkezik 100. Aztán vége az első hónapnak. Ez úgy összesen 150000.

600.000 - 150.000 = 450.000

https://hu.euronews.com/2021/01/22/szijjarto-nagy-mennyisegu-orosz-vakc…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Pontosan ezért kellene az EU-nak engedélyeznie minél több működő vakcinát. Ugyanis könnyen úgy pofára eshet, hogy évtizedekig nem szedi össze magát.

Értem én, hogy az EU-nak (és a faszán csüngő politikai erőknek - igen, itthon is) ezzel be kellene ismernie, hogy szükségük van a keletiekre. Értem miért megy ez nehezen.

trey @ gépház

+johnson and johnson

 

Egyébként itt van egy 57 elemű lista a különböző covid vakcinákról, egy jó részük már a 3. fázison is túl van, van ami még csak az elsőn. A kérdés most már igazából nem a vakcina (mert az van) hanem annak a gyártása.

https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-va…

A szerződés egy hónapja írták alá Moszkvában, az első hónap meg eléggé önmagyarázó dolog (tekintve, hogy soha senki a magyar kormányból nem fogalmazott másként, senki nem javított, hogy valami konkrét dátumtól kellene számolni, szóval ha szerintük sem félrevezető az első hónap megnevezés, akkor fogadjuk el, hogy tényleg az első hónapra gondoltak)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tény az, hogy soha nem láttál még orosz vakcinát, szóval lehet hogy nem is létezik :) 

Próbálj meg tényleg tényleg úgy viselkedni, mint a ki már elmúlt 5, tudja hogy működnek alapvető dolgok a világban, hogy működik az emberek kommunikációja, és megérti, hogy ha hozzád odamegy a főnököd, hogy ma aláírtunk egy szerződést, és az első hónapban ezt-meg ezt kell csinálni, es nem fejti ki bővebben, akkor esetleg az is eszedbe jut, hogy ez az első hónap nem három év múlva lesz, mert akkor azt mondta volna. Mert az emberek  így működnek, ha mondanak valamit, feltételeznek némi intelligenciát a másik oldalon.

Ez néha hiba, én is hiába teszem, de ettől függetlenül ez a jó irány.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tehát, még egyszer. Szállítani szerződés alapján szoktak. Szerződés szövege határozza meg, hogy mi számít teljesítésnek, vagy nem teljesítésnek. Kb. ez az, ami számít.

Biztos lehetsz benne, hogy így van, heti szinten jó pár szerződés, szállítás teljesítést ellenőrzöm, adott esetben írom alá. :D :D Ez a munkám :D :D

Az, hogy adott esetben a portásunk, sofőrünk, marketingesünk vagy vezérigazgatónk éppen hogyan emlékezik egy dátumra, vagy szóban mit mond, a dolgozók az alapján pedig milyen (esetleg fals) következtetést vonnak el, az vajmi keveset számít.

trey @ gépház

Szíjjártónak meg az a dolga, hogy ezt a szerződést kommunikálja felénk, tehát, ha ez rosszul sikerül, ő baszta el a munkáját.

Úgyhogy most vagy feltételezzük, hogy jól csinálta, és tényleg az első hónap alatt az első hónapot értette, vagy ezentúl te sem nagyon hivatkozhatsz a  kormányzati kommunikációra, hiszen az szerinted is hiteltelen...

Nekem mindkét megoldás jó :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De.

A vilag legbutabb emberei azok, akik azt hiszik, hogy a "whataboutism"-ot barmikor bedobhatjak ervnek.

Kezeljuk mar a helyen:

"megvert a ferjem zsinorban a masodik nap"

"Afrikaban meg eheznek is a minden nap megvert es megeroszakolt nok, az sokkal nagyobb problema"

Itt jogosan kiabalnak, hogy whataboutism, mert igenis fontos marad az elso problema.

Itt viszont olyan esetben hasznaltad, ahol a dolgok igenis osszefuggnek, es ra kell mutatni, hogy "mashol is ugyanilyen szar volt", nem csak az altalad hivatkozott (nem is hivatkozott, csak emlitett) szerzodes lett hianyosan teljesitve.

Kurvara leszarom, hogy szerinted "whataboutism" az ervem, mert csak a leghulyebb olvasok hiszik azt, hogy ez problema, az o velemenyuk meg csak rovid ideig szokott erdekelni.

"A vilag legbutabb emberei azok, akik azt hiszik, hogy a "whataboutism"-ot barmikor bedobhatjak ervnek."

Hát, te dobtad be mikor hirtelen egy Szputnyikról szóló beszélgetésben másfelé kezdtél mutogatni.... tényleg buta dolog volt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez még mindig nem fact check. A fact a szerződésben van leírva. Valószínűleg az is benne van a szerződésben kitételként, hogy milyen okok miatt és milyen következményekkel lehet eltérni a szállítási dátumoktól egyik és/vagy másik fél hibájából, vagy esetleg egyik fél számára sem felróható okból ("vis maior"). Ez a fact. A többi csak találgatás.

A fact check a részedről az lenne, ha beleolvasnál az eredeti szerződésbe :D

trey @ gépház

"Tény az, hogy soha nem láttál még orosz vakcinát, szóval lehet hogy nem is létezik"

Szoval az oltasellenesseg mar nem volt eleg neked, inkabb feltalaltad az oltastagadast? :) Nem lett volna egyszerubb elismerni, hogy beneztel valamit?

"Próbálj meg tényleg tényleg úgy viselkedni, mint a ki már elmúlt 5, tudja hogy működnek alapvető dolgok a világban, hogy működik az emberek kommunikációja"

Ez pont toled jon? Te nem erted, hogy ha hiany van valamibol, akkor nem igy allunk a vasarlashoz ahogy az EU tette, es ezt nem igy kommunikaljuk le.

"ha hozzád odamegy a főnököd, hogy ma aláírtunk egy szerződést, és az első hónapban ezt-meg ezt kell csinálni, es nem fejti ki bővebben, akkor esetleg az is eszedbe jut, hogy ez az első hónap nem három év múlva lesz, mert akkor azt mondta volna"

A Pfizer, a Moderna es az AstraZeneca ugyanigy nem szallitotta le a szerzodesben igert oltasokat, mert egyszeruen nem tudtak annyit gyartani. Ez nem orosz es kinai sajatossag. Fogado oldalon sem magyar sajatossag. A vilag legtobb orszaga igy jart. Az nem jart igy, aki beleirta a szerzodesbe, hogy "tobbet fizetunk, ha ido elott jon".

Irhatsz valakivel szerzodest, hogy veszel tole 10x annyi szilciumot, mint amennyi van a bolygon. Ha nem lehet annyi sziliciumot kibanyaszni, az a gyakorlatban nem lesz a tied, csak atvertek, ahogy barki mast.

"Nem lett volna egyszerubb elismerni, hogy beneztel valamit?"

Nem, példával próbálatam rámutatni, milyen abszurd faszság, amit írt. Ebből következően a példámat sem kell komolyan venni. Mivel egy faszságra mutattam rá vele. El se hiszem, hogy ezt magyarázni kell.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

az oroszok víruskutatásban mindig is az élvonalba tartoztak. Legyen szó fegyverként bevethető anyagokról vagy épp gyógyászati vizsgálatokról. Ezt tudósok nem nagyon szokták vitatni. Ezért szólt az összes ellenkezés papírmunkáról a képességeik és lehetőségeik megkérdőjelezése helyett.

Tehát, nem azért mert nem felel meg, hanem a bürökrácia miatt. Ezt próbálod elhitetni. Meg azt, hogy az EU laborjai nem rendelkeznek olyan fejlett eszközökkel, amivel semmi perc alatt ízekre szednék a vakcinát. Ha én lennék a helyükben, nem dokumentációt olvasnék, hanem magam akarnék meggyőződni arról, hogy mi van benne.

Egyébként, politikai okokból játssza a picsáját az EU, de rá fog faragni. Ráadásul pont politikailag ássa a saját gödrét.

trey @ gépház

"Ezt próbálod elhitetni. "

Nem, olvasd el még egyszer.

Illetve egy vakcína engedélyeztetése nem arról szól, hogy szétszedik, és megnézik mi van benne (te jó ég, egyáltalán hogy jutott ez a faszság az eszedbe?)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Jaj, most jön a terelés azon része, hogy át kell nyálazni oroszról EU-nyelvre leferdített 200 billió oldalt, nem úgy van az, hogy csak nekiállnak megvizsgálni laborban. Az megvan, hogy milliószámra oltottak már ezekkel a vakcinákkal? Ezeken a teszteken már túl vagyunk. Nincs hozzá belga nyelvű tájékoztató? Vagy az a NAGY PROBLÉMA, ami miatt nem felelne meg?

trey @ gépház

Pénzért és dacból.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

hangulatkeltés, tények nélkül. Pont. Erről szól a bejegyzés, abszolút színvonal alatti. szóra se érdemes.

Holnaptol indul az oltas a kinai lottyel, krumpliosztassal egybekotve.

Bocs, engem a vedettseg erdekel, nem az, hogy ki hova utazik. :) Amugy azt veszem fel, amit adnak, sot, Te is azt fogod felvenni, vagy varsz ket evet, amig sorra kerulsz az osszes olyan allam polgara utan, akiknek nem az EU szerezte a vakcinat...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Engem is erdekel a vedettseg de nem mindenaron!  Nekem fontos az utazas igy ebbol a prioritasbol fakadoan, nem kivanok oltatni a keleti szarral ha az eu ugy hatarozna hogy korlatozza a szabad mozgast akik keleti szutyokkal vannak oltva. En nem azt fogom felvenni amit adnak es valoban megvarom, sot tovabmegyek, meg ki is fizetnem azt a ket ampulla vakcinat.

Szerkesztve: 2021. 02. 21., v – 14:07

Az EU (en-bloc) hozzaallasa a kinaiakhoz es az oroszokhoz -milyen meglepo- beerett. Egyik sem fog tulzottan egy vele szemben szankciokat alkalmazo/eloiranyzo  gittegyletet segiteni. Lathatolag ugyanis az EU -val szemben idohuzas folyik. Ertheto modon. 
Majd az elhullott emberek fejfajara fel lehet irni, hogy az orosz Navalnij-fele demokracia, a Krim felsziget es az ujgurok erdekeben aldoztak eletuket.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az EU keptelen barmilyen jo alku nyelbeutesere, itt ez szepen megnyilvanul. Az EU -val ellentetben a gazdasag soha nem ideologiai, hanem mindig penzugyi alapon mukodik. A ket emlitett orszagnak boven van egyeb felvevopiaca is, ugyanakkor nagyon szivesen targyalnak egyesevel a "renitens" EU tagallamokkal, mikozben magat az EU -t a leheto leglatvanyosabban ignoraljak. 

A sok kozul ez az egyik ekes peldaja az EU mukodeskeptelensegenek.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

2x szerepel a videoban, hogy gyogyszererzekenyseg eseten egyik vakcinat sem ajanljak es egyszer reklamozza egy orvos a kinait..mikozben papir van a kinairol hogy 60 felett nincsenek adatok rola, sot maga a nagy cecilia nyilatjozta hogy a kinai vakcinanak a legerosebb az immunreakcioja. egyebkent  meg elhangzik hogy a kormany minden felelosseget atharit az olto orvosra, ergo akinek a legkisebb problremaja is van, meg fogjak tagadni az oltasat mert senki nem akar bortonbe menni vagy elete vegeig fizetni.

Na, eljutottunk oda tőled, hogy a gecire kormányellenes RTL Klub kínai vakcinát reklámoz :D :D

Elmondta a Müller, hogy nem kell csodálkozni, ha a kínaival nincs x kor felett adat, ugyanis x kor felett az immunrendszer már nem lesz olyan, mint egy fiatal esetén. A többinél sincs x kor felett adat. Linkeltem feljebb a norvég esetet, ahol leálltak egy időre a Pfizer beadásával öregeknek, mert 18-an leadták a kulcsot. NEM VOLT AZZAL SEM ELÉG ADAT. MÉGIS EU PLECSNI VAN RAJTA.

elhangzik hogy a kormany minden felelosseget atharit az olto orvosra,

Szerinted a kormány meg tudja mondani egyénre pontosan, hogy oltható-e? Te hülyébb vagy mint eddig gondoltam :D Ki más ismerné jobban a saját betegét, mint az, aki napi szinten foglalkozik vele? A kormány? Nem a háziorvosa? Mire gondolsz itt?

trey @ gépház

megint hazudozol..azt irtam hogy a megszolalo orvos reklamozta..az lehet megdobbento szamodra, hogy nem cenzurazta az rtl mint a gazdad altal kozpenzbol fenntartott KESMAszarok szoktak ha eltero velemenyt hallanak.

 

a haziorvos nem foglalkozik naponta a paciense betegsegevel..plane fingja sincs, hogyan reagal egy par honapja lohalalaban fejlesztett vakcinara..eppen ezert *eciseg a teljes felelosseget raharitani.

Szerkesztve: 2021. 02. 23., k – 14:48

trey, azt megmondanád, hogy miért van, hogy "Ha orosz vakcina érkezik, megmozdul a kommunikációs gépezet, ha Pfizer, azt csak úgy megjegyzik"?

 

Miért kell benyalni az oroszoknak??? tényleg nem értem. Hogy adjanak megint egy olyan szar hangos metrót, mint a 3-as? Vagy miért?

https://444.hu/2021/02/23/ha-orosz-vakcina-erkezik-megmozdul-a-kommunik…

 

És az miért van, hogy te teljesen ugyanazt csinálod, amit a propaganda tol a tévében? Téged a fidesz fizet vagy szimplán ennyire hívő vagy? Nem bántólag akarom kérdezni de tényleg látványos, hogy sokszor annyira egy az egyben a fidesz vagy a pestisrácok kommunikációjhát, fordulatait használod, hogy már nem lehet nem észrevenni.

Sajnos nem olvasok soros blogot. Mi áll benne? Seggfájás, hogy megérkezett 100K orosz vakcina? :D Mi lesz itt, ha megjön az összes megrendelt mennyiség, te jó ég!

(Te jó ég! <- Jóbarátok szófordulat, miben Rachel szerepel, akinek Kökényessy Ági a magyar hangja, aki az MTV 1-en narrátor = FIDESZ, FIDESZ, FIDESZ!!!!!!!!! :D :D :D :D : D)

trey @ gépház

trey, azt megmondanád, hogy miért van, hogy "Ha orosz vakcina érkezik, megmozdul a kommunikációs gépezet, ha Pfizer, azt csak úgy megjegyzik"? Miért kell benyalni az oroszoknak??? tényleg nem értem. Hogy adjanak megint egy olyan szar hangos metrót, mint a 3-as? Vagy miért?

 

 

És az miért van, hogy te teljesen ugyanazt csinálod, amit a propaganda tol a tévében? Téged a fidesz fizet vagy szimplán ennyire hívő vagy? Nem bántólag akarom kérdezni de tényleg látványos, hogy sokszor annyira egy az egyben a fidesz vagy a pestisrácok kommunikációjhát, fordulatait használod, hogy már nem lehet nem észrevenni.

Sajnos nem olvasok soros blogot. Mi áll benne? Seggfájás, hogy megérkezett 100K orosz vakcina? :D Mi lesz itt, ha megjön az összes megrendelt mennyiség, te jó ég!

(Te jó ég! <- Jóbarátok szófordulat, miben Rachel szerepel, akinek Kökényessy Ági a magyar hangja, aki az MTV 1-en narrátor = FIDESZ, FIDESZ, FIDESZ!!!!!!!!! :D :D :D :D : D)

Klinikai eset vagy :D

trey @ gépház

Ja, neked az alapprobléma sincs meg, hogy miért nem engedélyezik azonnal és miért nem a külügyminiszter engedélyezi.

Magyarország szabadon különcködhet a vakcinákkal, de nem véletlen, hogy az orosz oltóanyagot még nem hagyták jóvá Európában

Dobj majd egy üzenetet, ha az oroszok pontosan szállítanak. 

Számolok egy kicsit:

Ennyi vakcinát kapott eddig Magyarország

A közlemény szerint a Pfizer-BioNTechtől 773 745, a Sinopharmtól 550 ezer, az AstraZenecától 169 900, a Szputnyikból 145 600, a Modernától 39 600 adag vakcina érkezett. Mivel a lekötött, illetve a beérkezett vakcinákból egy embernek két oltást kell kapnia, a szállítmányok dózisai fele annyi ember oltására elegendők.

Magyarország 19 737 710 adag vakcinát vár az uniós beszerzésből: a Pfizertől 3 296 855, a Modernától 872 ezer, az AstraZenecától 3 270 000, a Janssentől 2 180 000, a CureVactól 250 ezer ember oltására elegendőt. Ebből eddig 491 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg három gyártótól, a Pfizertől, Modernától és az AstraZenecától – tudatták.

Hozzátették: a Janssen és a CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot Magyarországra.

Azt írták: mivel az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsításáért Magyarország orosz és kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, így további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Ezekből eddig 695 600 adag oltóanyag érkezett meg – fűzték hozzá.

Nyugati vakcina érkezett:

982 345 / 19 737 710 * 100 = 4,97%

Az ígért 2,48%-a érkezett meg.

Keleti vakcina érkezett:

695 000 / 3 500 000 * 100 = 19,8%

Az ígért 19,8%-a érkezett meg.

:D :D :D :D :D

HA JÓL LÁTOM, a mai napig KELETI VAKCINÁBÓL SZÁZALÉKOSAN TÖBB ÉRKEZETT MINT AZ UNIÓS BESZERZÉSBŐL. TÉVEDNÉK?

trey @ gépház

Most a százalék a fontos vagy az, hogy hány embert oltottak már be az adott vakcinával? Erre van statisztikád? Amúgy meg a matekra kicsit még gyúrj rá :), lásd a táblázatot: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Most komolyan össze akarod zavarni egy rossz forrással? Ez az aktuális: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Egyébként tudom a választ: aki szerint informatikus létére nem képes egy alsós szöveges feladat szintjén 4 számot helyesen átmásolni, azokkal két műveletet helyesen elvégezni, vagyis aki szerint nem okosabb, mint egy ötödikes, esetleg aki szerint egy prostisrácok szintjét sem elérő propagandista, az Gyurcsány, Soros vagy 444!

Jó volt az a forrás csak régi. Köszi az újabbat. Nem tehetek róla, hogy ezen a színvonalon van a tájékoztatás. Nincs egy oldal ahol ezt követni lehetne. Az sem elegáns, hogy a még nem engedélyezett oltások lekötött mennyisége is bele van számolva, bár ez pár hét múlva megoldódik amint azoknak is meg lesz az engedélye.

Hol? Lassan 2 hónapja keleti vakcina nélkül megy az oltás. Ez volt a múlt. A jövő szebb lehet a keleti vakcinákkal, de a múlt itt van: https://ourworldindata.org/grapher/people-fully-vaccinated-covid?tab=ch… Ezt mind EUs beszerzésű vakcinával értük el 0 saját beszerzésű keleti vakcinával. Hogy rövid legyek mint trey: csak ez számít.

A keleti vakcinák az oltás felgyorsítására kellenek, időben jóval később érkeztek mint az EU vakcinák. Példa: a 3. hullámba teljesen átolva megy bele az egészségügy ami rendkívül jó eredmény, de ezt nem a keleti vakcinákkal értük el. Azokban jövőbeli bizalom van, eredmény még nincs. Ez igaz a veszélyeztetett korosztályokra is. A 3. hullámra 0 védelmünk van a keleti vakcinákból (sajnos). Ha a halálozás a magas fertőzésszám ellenére alacsonyabban marad azt melyik vakcinának köszönhetjük majd?

Ennek nincs köze a matekhoz. A matek az jó (nincs benne számítási hiba) az adatok értelmezése kérdéses. Én a az idézett szövegből dolgoztam. Az általad linkelt táblázat szerint is jobban áll százalékosan a keleti vakcinabeszerzés.

És ha arról van szó, hogy mennyit ígértek és abból eddig mennyi jött meg, akkor a százalékos arány a lényeg.

Akárhogy csűrös-csavarod, szomorú ez a százalékos adat az EU-ra nézve. :(

trey @ gépház

Arról van szó, hogy amíg a nyugatiaknál a lekötött rendelt adagok számával osztottál, addig a keletieknél a felével (ugye 2 adag kell egy főre), csak, hogy kétszer akkora érték jöjjön ki.

Akárhogy csűrös-csavarod, kurva gáz, amit művelsz!

(Egyébként ha kevesebbet rendeltek volna, még jobb lenne a százalékos arány. Éppen ezért ennek a „számításnak” még helyesen sem lenne semmi értelme.)

Tehát, még a te táblázatod szerint is százalékosan kétszer jobban állnak a keletiek :D :D 4,98% vs. 9,94% :D :D

Amit te nem értesz: szerződéses mennyiség hány százalékát szállították le. Lényegtelen, hogy az EU mit hazudott, mennyit fog. Az általa ígértnek mindössze 5%-át sem tudta leszállítani eddig. Decemberben kezdte :D 9750 adaggal :D :D

Ha így folytatódik, a keletiek már teljesíteni fogják az ÁLTALUK VÁLLALT 100%-át, miközben az EU még 20%-nál sem fog tartani :D

Ez lesz a kurva gáz!

trey @ gépház

Fent már idéztem a miniszterelnökünk novemberi beszédéből. Az EU áprilisra ígért tömeges oltáshoz elegenedő mennyiséget. Jelenlegi cél a lakosság 70%-ának beoltása nyárig. Ez november óta nem kellene, hogy meglepetés legyen. A vakcinákat nem az EU ígérte, hanem a gyártók a szerződésnek megfelelően. AZ EU 2021-re szerződött vakcinákra, negyedévenkéni mennyiségekre. Mivel a gyártás felfuttatásában bizonytalanság van így nincs nyilvánosságra hozva a mentrend, de a kormányok tudják. Ezt a menetrendet nem hozták nyilvánosságra itthon sem a keleti vakcinákkal kapcsolatban. Ami nyilatkozatok elhangzottak az alapján a keletiek sem tudnak azonnal szállítani. Lásd: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210220/az-oroszok-sem-tudnak-eleg-v… Ráadásul ősszel mi az AstraZenecát vártuk gyakorlatilag arra fogadtunk: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-astrazeneca-ex… de azzal gond van már megint. közben a Pfizer/Biontec páros (szerencsére ebből rendeltünk még elegendő mennyiséget, de csak az EU növekvő rárendelései miatt lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-magyarorszag-12-millio-adag-kor…) pörgeti fel a gyártást. https://www.globenewswire.com/news-release/2021/02/17/2176787/0/en/Pfiz… Ott az EU-ban ahol nem tudják mit csinálnak EU szinten újabb 75M vakcinát rendeltek 2020 Q2-re. Azért az feltűnhetne, hogy mi van a többi EU országgal ott mindenki hülye csak mi vagyunk a helikopterek? :)

Szóval AstraZenecára fogadtunk valószínűleg mert a Pfizer/Biontec volt a legdrágább. Ezt bebuktuk, de a 12 millióról közben valahogy közel 20 millióra növekedett az EU-n keresztüli lekötött mennyiség. Ez valószínűleg nagymértékben a Pfizer/Biontec extra rendeléseknek köszönhető. Az év 9. hetében járunk és tavaly az utolsó héten kezdték a szállítást így a Pfizer/Biontec kb 774 ezer adagot szállított le. Átlag olyan 77 ezer adagot hetente. Nem mondom, hogy stabilan mert hullámzott a mennyiség. Ezt valahogy nem övezi akkor fanfár mint a 100 ezer Szputnyik-V-öt, pedig majdnem hetente leszállítottak ennyit, immár a 10. hete! Jelenleg ebből az oltásbol kaptuk a legtöbbet és ezzel oltottunk a legtöbbet. (Mellékesen ez a leghatásosabb vakcina = kevesebb embert kell beoltani a nyájimmunitáshoz)

Csak 3 problémát látok:

  1. Még mindig hibás a számításod. Itt az új hivatalos oldal. Kiszámolták, keresd a táblázatban a számolási hibádat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu… Az sem mentség, hogy a hivatalos táblázat is rossz :) Ebben segítek: a Janssen az egy dózisú, vagyis a fő != adag/2. A Te számítási hibád találd meg te. :)
  2. Fontos tudni hogy a számolásunk eredménye mit jelent és abból levonni következtetéseket. Ha kétszer ennyit rendeltünk volna a Szputyik-V-ből akkor most fele annyira örülnénk a beérkezett 145600 adagnak? Ha feleennyit kötünk le Pfizer-Biontec-ből akkor kétszer olyan jól állnánk? Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a lekötött mennyiségeket Magyarország határozta meg nem az EU.
  3. Fent az volt az indokod, hogy csak a rendelkezésre álló vakcina számít. Tény: Magyaroszágon eddig több int 200 ezer ember szerzett védettséget oltás által. Ezt az eredményt kizárólag az EUs vakcinák által értük el, bár mindvégig megvolt a lehetőségünk saját beszerzésre is, de ez csak mostanra jött össze. Az első keleti vakcinával elért védettséget majd egy hónap múlva fogjuk elérni.

A tavalyi 12 milliós nyugati számot vegyem figyelembe, ugyanis onnan tavaly óta kapunk vakcinát vagy belevegyem az extra 2. 3. negyedévre rendelt mennyiségeket is (meg a még nem engedélyezetteket is), hogy megállapíthassam hogy februárban még nem jött meg az augusztusi rendelés? :)

 

A dátumot ne vonjam ki belőle, hogy számodra kedvező szám jöjjön ki? :)

De le tudom írni ha az kell, akkor úgy alakítom a számítást, de elfogult számításokban Te profibb vagy. :)  Értelmét nem látom, hiszen fent megegyeztünk hogy csak a rendelkezésre álló vakcinák számítanak. Nézzünk akkor két számot ami erre ad választ. Magyarországra érkezett vakcinák (2021.02.23) EUs beszerzésből: 879 115 Országos hatáskörben való beszerzésből: 595 600. A rendelkezésre álló vakcinák aránya a használható vakcinákon belül 60% a "keleti vakcina" 40%. Ez a jelenlegi helyzet. Sajnos a rendelés teljesülését nem tudjuk mérni, mert nincs meg a vállalt szállítási ütem. Szóval a kérdésre van vakcina / nincs vakcina a válasz 60%-ban EUn keresztül, 40%-ban saját beszerzésből van vakcina. Ez elég? Az EU lekötés elég a teljes lakosság oltásához, a saját beszerzés csak 35%-ra elég, de ha jól fog menni akkor talán rendelünk még hozzá, de ezt jelenleg nem tudni. valamiért nem rendeltünk a teljes lakosságra. (Hint1: áprilisra várjuk a közös beszerzésből a nagyobb mennyiséget; Hint2: hozzárendelni bármikor lehet -> értelmetlen a teljes rendelés mennyiségében mérni a leszállított mennyiséget a szállítási üztemezés nélkül)

Mi elfogult azon, hogy megnézzük, hogy ki mit vállalt és a vállalt mennyiségből mennyit szállított le? Ha az egyik leszállította az általa vállalt 100%-át, akkor végzett. Mit szeretnél még majd azon túl tőle?

trey @ gépház

Ütemezés nélkül ezzel nem sokat lehet kezdeni. Ha pl Sputnik-V-ből 600ezer lett ígérve 30 napon belül de csak 145ezer lett leszállítva bármilyen életmentő is ez a mennyiség azért a teljesítés nem volt sikeres. Sajnos nem tudunk ütemezést miből mikorra mennyit várunk. Ha tudnánk akkor lehetne jól mérni, melyik gyártó mennyire teljesíti az ígérteket. De sajnos nem tudjuk.

Ilyen záradéka mnidegyiknek lehet, sőt a gyártók valószínűleg levédték magukat jogilag. Mindegyiknél a jövőbeli szállítás egy olyan ígéret amire nincs kapacitásuk akkor amikor megígérték (maximum terveik). Ebben a tekintetben nincs különbség honnan vesszük a vakcinát. És abban sem, hogy mind elmarad az ígérettől. Az mondjuk kérdés lehet mennyivel. Comirnaty vakcináról tudjuk, hogy kb 3hétig (jó lenne ezeket az adatokat látni a hivatalos oldalon) kb 20%-al alatta voltak a vállalt adagnak. Orosz vakcina ehhez képest

  1. Szijjártó Péter: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-decembertol-kerulhet-magyar… - Orosz vakcina: December kis mennyiség, Január nagy mennyiségű vásárlás. 
  2. Ehhez képest: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-6000-ampullanyi-orosz-vakci… Kis mennyiség pipa, (bár nem adták akkor be senkinek) Nagy mennyiség sehol.
  3. Aztán meglett a szerződés. 600, majd csak 200 aztán jött 145 ezer. A védekezésből lehet tudni a helyzet elismerését, a fogadkozásból meg azt hogy legközelebb odafigyelnek: https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3674693272610303

Igen, azért baszott von der Leyen az asztalra, mert egyébként szerződésszerű volt :D Nem. A Pfizer bejelentette egyoldalúan, hogy csökkenteni kívánja a mennyiséget. Ilyen biztos, hogy nem volt a szerződésben.

Egyébként a ti nótátok még vasárnap az volt, hogy NEM JÖN OROSZ VAKCINA. Elég sokat változott a narratívátok 4 kerek nap alatt :D

trey @ gépház

Az enyém biztos nem. Én kíváncsian vártam a 600e orosz vakcinát. Fenntartásaim voltak, hogy nem fogják tudni szállítani ami bejött, de ennek egyáltalán nem örülök. Jól jött volna ha tudják tartani az ígéretet, de nem tudták. Tudod csak az a vakcina számít amit már beadtak (amelyiket 2szer kell azt kétszer). Attól hogy ebből politikát csinálnak a politikusok. (mindegyik) attól még a matek az matek, a vírus az vírus. Ez meg itt a flame topik tudom - itt nem politizálni az kihagyott ziccer :)

Az itt éppen felfutóban levő brit variánsa a COVID-19-nek sem kérdez.

Egy dolog számít: van-e védettséged vagy nincs.

FRISS:

Reuters: Az AstraZeneca feleannyi vakcinát tud leszállítani az EU-nak, mint amennyit vállalt

Az AstraZeneca gyógyszergyár arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak – közölte egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes a Reuters hírügynökséggel. A hírt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Link #1: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-eu-astrazeneca/exclu…

Link #2: https://index.hu/kulfold/2021/02/24/astrazeneca-szallitas-fele/

:(

trey @ gépház

Fent már linkeltem ezt a hosszú szövegben amit nem olvastál :)

Ezért írtam, hogy tavaly ez volt itthon a favoritnak tartott vakcina most úgy néz ki ha erre fogadunk, nagyon rossz helyzetben lennénk. Az EU taktika a minél több gyártóval való szerződés egy jó taktika (nem gyors de biztonságos). Kiegészíteni ezt a keleti vakcinákkal ami ugyanezt az elvet viszi tovább mégjobb. Ha nézed a rendelt mennyiségeket a Pfizer az AstraZeneca és a Janssen-ből kötöttünk le nagyobb mennyiséget. Egy feleződése még elviselhető. Ha javítják a Janssen számait itt és engedélyezik gyakorlatilag az lesz a legtöbb ember számára előrendelt vakcina. Remélem hamarosan engedélyezik. Azt nem értem miért nem rendeltünk többet mint amennyi kell. Abban az esetben nagyobb biztonságban lennénk. Bár a szállítás % számolók szomorúak lennének :P

Mi a lényeg? Azt, amit az elején is írtam? Hogy az EU-nak minél több lábon kellene állnia és mielőbb engedélyeznie kellene az orosz és kínai vakcinát? Mi történt ez ügyben az EU-ban az elmúlt 4-5 napban, amióta erről beszélgetünk?

(LÓFASZ SE)

Lazán:

https://www.origo.hu/nagyvilag/20210223-tarsadalmi-es-gazdasagi-valsagb…

trey @ gépház

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

Röviden se az Oroszok se a Kíniak nem akarták engedélyeztetni az EU ban az oltásukat. Cserébe az EU sem akarja engedélyezni az oltásukat. Ez van  a színfalak mögött.

Előtte meg megy a pávatánc. 

Nem most kell nekik sírni, mind Kína mind Oroszország is beállattak volna a sorba, szépen folyamatosan küldhetek volna a dokumentációt, megkapták volna minden nyűgét pl etikai bizottság, egy beoltottnak  elreped a fogkoronája, akkor leállhatnak egy hétre, amíg eldönti az etikai bizottság, hogy az oltástól volt e.

Egyébként meg ha OV annyira akkarta volna, amikor decemberbe jött már orosz vakcina elindíthatott volna egy az EU nak is megfelelő vakcina tesztet.  

Jajj nem elemezném ezt a propaganda kiáltványt, csak 1 konktrét ferdítés ahol összemossák a politikai hatalomszerzést és a sikeres oltást:

A világ nagyhatalmai, Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vagy nagyon jól állnak az oltások területén, vagy pedig jelentős befolyásra tesznek szert azáltal, hogy számos ország az ő vakcináikat használja.

Kína és Oroszország nyomába sem ér az EU-nak, de még Magyarországnak sem az oltások területén. A vessző utáni rész pedig remélem nem igaz legalábbis Magyarországra. Szerinted a Kínai vagy Orosz politikai befolyás jó nekünk?

Fent írtam. AstraZenecát presszionálják, Pfizer-ből vettek még 200M adagot, 75M-t Q2-re de ezt még február elején. Beállítottak egy új Pfizer/Biontech üzemet gyártásra 750M/év kapacitással: https://www.dw.com/en/biontech-starts-vaccine-production-at-new-site-in…

Azóta rendeltek még Modernát, beindították a HERA inkubátrort, hogy gyorsan lehessen reagálni az új megjelenő variánsokra: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/time…

Arról nem én tehetek, hogy nincs benne a híradóban és az Origó sem ír róla.

És az EU-nak ez mitől lenne jó ha venne Kínai vagy Orosz vakcinát amikor saját maguknak sem tudnak eleget gyártani? Ha megnézed aki jól áll az oltással vagy kicsi gazdag ország (Izrael, UAE) vagy saját gyártási kapacitással rendelkezik (USA, UK). EU méretben valószínű nem tudnának szállítani a keleti gyártók, ha akarnának már rég benyújtották volna az EMA-nak az engedélyezési kérelmet. (Amúgy az EU is saját kapacitásépítésen dolgozik)

Már korábban is bizonyítottad, hogy lövésed nincs szerződésekkel, teljesítésekkel kapcsolatban. Mit erőlködnék veled? Majd Klára úr szól von der Leyennek, hogy basszon oda megint az asztalra és akkor a nyugat majd  jobban teljesít. Addig maradnak a száraz tények. A kelet jobban teljesít.

trey @ gépház

"Már korábban is bizonyítottad, hogy lövésed nincs szerződésekkel, teljesítésekkel kapcsolatban."

Nem, a probléma nálad van az összetett mondatok megértésével. Meg úgy általában...

Száraz tény: a Szputnyik első hónapjában az ígért mennyiség negyedét szállították le. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nincs, nem tudják egyenletesen hozni a színvonalat :D

De megfontolandó, főleg ha külföldi utazást tervezel a nyárra uniós országba. Ha a lengyel barátaink ilyen szabályozást csinálnak és a vakcinaútlevél tartalmazza az oltáshoz használt vakcina típusát akkor lehet meglepetés.

Első körben kellene a 444 blogtól egy hiteles forrásra mutató link, hogy el tudjam olvasni, hogy mi a valóság. Az alulra odabiggyesztett link nélküli (MTI) sovány. Ha ez megvan, meg kell majd várni, hogy mi lesz az döntés a többi országban (főleg, ha ilyen ütemben "jön" a nyugati vakcina :D), mert a turizmusból élő déli országok nem basszák agyon a nyári szezonjukat, mert abból élnek. A keleti oltóanyagok, ha hozzák a paramétereket (márpedig hozzák, mert jó védettséget adnak), akkor nincs semmi más ok a tiltásukra, mint politikai. Az meg ezen országok részéről politikai öngyilkosság.

Egyébként pedig, bárhova mész, a legrosszabb ami történhet, hogy kérni fognak még egy plusz PCR tesztet, ahogy eddig. Eddig sem a kiutazással volt a probléma, hanem a visszatéréssel, hogy itthon 10 nap karantén várt. Az lesz a kérdés, hogy ez hogyan fog változni.

Szerk.: a popcorn-t kibontottam:

https://index.hu/kulfold/2021/02/25/tanacs_vakcina_utlevel_korlatozasok/

Vagyis azok, akik már megkapták a vakcinát egy hivatalos dokumentummal mozoghatnának szabadabban a tagállamok között. A turizmusra nagy mértékben támaszkodó tagállamok, például Görögország támogatja az ötletet. Harry Theocharis, turizmusért felelős miniszter a Financial Times brit napilapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a nyári szezonig megoldást kell találni a problémára.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos reakciókat elnézve pár ország meglehetősen szűklátókörűen gondolkodik. Sokkal többet kell tennünk ahhoz most, hogy felkészüljünk a következő időszakra

– fogalmazott Theocharis, hozzátéve, hogy az európai gazdaság újraindítása a turizmus élénkítése nélkül nehezen elképzelhető. Az unión belül uralkodó tehetetlenségre utal, hogy Görögország Izraellel már megállapodott a kérdést illetően. Az oltottságot igazoló izraeli turisták ugyanis már beléphetnek Görögországba. 

trey @ gépház

Nem tudom honnan vették de itt  a 14-es pont. https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd-do-polski-kwara/8953,Obostrzenia-n… itt meg a konkrét lista: http://www.urpl.gov.pl/pl/printpdf/6043

Amúgy logikus, hogy az EU-ban csak az EMA által bevizsgált vakcinát fogadják el hivatalos esetekben. Itthon sem fogadunk el semmilyen szert ha a Magyar hatóságok nem viszgálták be és nem engedélyezték. A világban sokféle vakcina van.A szabályzó a legegyszerűbben úgy jár el ha nem próbálja definiálni a COVID-19 vakcinát hanem hivatkozik az EMA jóváhagyott listára. EU-n belül a COVID19 vakcina == EMA által bevizsgált és enedélyezett vakcina. Elég egyszerű. Házi főzet itt nem játszik :)

EU szabályozásban irreleváns ki mit mond a vakcinájáról. Félő, hogyez lesz a szabály: az EMA engedélyezett vakcina megkövetelése. Ettől még mind a Sputnik-V mind a Sinovac be lehet viszgálva, ha kezdeményezik ezt az EMA-nál, de egyelőre nem tették. A Horvátok biztos beengednek minket ha kell különleges szabályozással, de az EU idegenforgalmát nem fogja agyonverni ha a 446 millió emberből nem utazhat szabadon 3.5 millió. Kiszámoljam a százalékot? Nyárra már itt lesz a Janssen (egylövetű) és a Pfizer is gondolkodik a egyadagos vakcinán (nyárra az is meglehet), és akkor nincs a macera a 2 oltással meg a 4-6 hét várakozással +1 hét védettséggel. 

A konzuli szolgálat semmit nem ír a vakcináról pedig dec 28 óta van rá lengyel szabályozás. Itt vannak az aktuális (feb 23) szabályok: https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd-do-polski-kwara/8953,Obostrzenia-n… (Érdekes lengyelül a 14-es pont, angolul a 13-as. konkrét szabályozás nem találgatás.)

 

Ha találgatnom kéne a lengyel határellenőrzés a lengyel szabályok alapján jár el nem a magyar konzuli szolgálat leírása alapján. :)

A legújabb szabályozást lobogtattam: https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd-do-polski-kwara/8953,Obostrzenia-n…

A lista dec28 óta van hatályban azóta nem változott. Értsd: azóta van ez a szabály.

A konzuli oldalon is megtaláltam rá a hivatkozást (a karanténkötelezettség kivételeinél):

  • a COVID-19 ellen beoltott személyek (ha az oltás az EU-ban elfogadott oltóanyaggal történt)

A 13. pont alatt lekattintott link:

http://www.urpl.gov.pl/pl/urz%C4%85d/szczepionki-covid-19

Wysłane przez admin w Wto, 22/12/2020 - 23:54

Úgy néz ki aki utazni is akar, jobb ha EMA engedélyes vakcinával oltat.

Ez volt a nagy általánosításod. Ami árnyalja:

  • ki a fasz akar most utazni (az lesz a kérdés, hogy mi lesz a listán nyáron)
  • ki a fasz akar Lengyelországba utazni (kemény kérdés)
  • PCR teszttel is lehet utazni
  • nem a másik országba való BEUTAZÁS volt a nagy probléma eddig se, hanem a visszatérés

Ha pedig praktikussági okokat nézek ... TFH beoltatod magad itthon a listán levő vakcinákkal. El fogja fogadni a lengyel hatóság az itt kiállított igazolást? (Jelzem, pl. Szlovákiába csak angol vagy szlovák nyelvű PCR teszttel lehet beutazni.  Már azzal sem. Ad ki jelenleg a magyar hatóság lengyel vagy angol nyelvű igazolást oltásról? Vagyis van már vakcinaútlevél?)

Vagyis ma, ha biztosra akarsz menni, angol nyelvű, 3 napnál nem régebbi PCR teszttel indulsz el.

trey @ gépház

Az miért baj ha az a jóváhagyott lista? Trükkös mert a lista az aktuális, de a dátum régi. :)

Hivatalos oldal linkeli, Magyar konzuli szolgálat megírja -> ez a hivatalos.

Ebből megállapíthatjuk, hogy az oltásokat megkülönbözteti a lengyel szabályozás.

Ez nem érint ha autóval mész, vagy van friss PCR teszted, szóval van lehetőség csak kényelmetlen...

Az szerintem is feltételezés (de rendkívül valószínű), hogy ha fokozott határőrzést vezetnek be egy szakaszon (megállítják az autókat), akkor ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni rájuk mint a szervezett utazásosokra. (vagy PCR teszt, vagy EMA által jóváhagyott vakcina)

Megint feltételezés: szerinted az EU mikor volt valaha is rugalmas szabályozás tekintetében? Ebből gondolom, hogy vakcina == EMA által elfogadott vakcina (abban az esetben ha lesz EU szintű vakcinaútlevél).

Az miért baj ha az a jóváhagyott lista? Trükkös mert a lista az aktuális, de a dátum régi. :)

Azért, mert valószínűleg akkor készült, amikor a keleti vakcinák még nem voltak elérhetők. 

Inkább ezek a kérdések nyomósak most:

  • hányan kaptak itthon már 2 lövés vakcinát + eltelt 2-3 hét (ennyi kell hivatalosan a teljes védelem kialakulásához)
  • hányadik naptól veszik a lengyel hatóságok, hogy valaki védett a vakcina által?
  • elfogadnak-e magyar nyelvű igazolást? Eddig csak ilyet láttam: https://twitter.com/gmicsk0/status/1364190300026138624/photo/1

Én a helyedben jelenleg semmilyen vakcinával való utazásra nem építenék, bármit is írtak december 22-én a lengyelek.

Az már csak bónusz kérdés tőlem, hogy miből gondolja bárki is, hogy aki be van oltva, az nem potenciális vírusterjesztő :D Attól még, hogy be van oltva és nem okoz neki a fertőzés súlyos szövődményt, simán lehet vírushordozó, vagyis egy vakcinaigazolással simán behurcolhatja a fertőzést a határon. :D :D :D

trey @ gépház

Ne akassz ki :) A lengyel oldal is meg a konzuli is megírta mi a követelmény: EMA engedélyes vakcina. Irreleveáns mi volt elérhető és mi nem.

A nyomós kérdéseidre:

 

1. Hányan immunizálódtak. Ez a linket már nem egyszer tettem be és maximálisan egyetértek ez a fontos kérdés! A link: https://ourworldindata.org/grapher/people-fully-vaccinated-covid?tab=ch…

2. 3. pontra. Ha lesz EU szintű vakcinaútlevél. Ha nem akkor országonkénti külön szabályozások lesznek mint most a lengyeleknek. A lengyelek vagy angol vagy lengyel igazolást fogadnak el (benne van a leírásukban).

Van már oltás amivel van tapasztalat is a terjesztésre vonatkozóan: https://qubit.hu/2021/02/22/az-izraeli-tomegoltasok-alapjan-nemcsak-a-b…

A qubitos linkedre: az lófasz. Olaszországba egy ember hurcolta be a vírust. Az hogy "jelentősen csökkenti" az annyi mint halottnak a csók. Ha egy variánst bevisz egy ember, az már pont elég a bajhoz.

Most már el kellene döntened, hogy miről beszélünk. A jelenről vagy a jövőről.

trey @ gépház

Igen a mérték is lényeges, de rendkívül fontos. Mindvégig az R érték határozza meg a járvány nagyságát. Nézd meg az angol variánst. A megnövekedett a fertőzőképeség igen durva hatást váltott ki nézd csak a szlovák adatokat meg az itthoni járvány felfutását. A fertőzőképesség csökkenés ugyanilyen hatásosan tudja az ellenkező irányba befolyásolni a járvány lefolyását. (ha egyáltalán be tud indulni a járvány)

"A világban sokféle vakcina van.A szabályzó a legegyszerűbben úgy jár el ha nem próbálja definiálni a COVID-19 vakcinát hanem hivatkozik az EMA jóváhagyott listára. EU-n belül a COVID19 vakcina == EMA által bevizsgált és enedélyezett vakcina. "

Akkor lehet szorítani, hogy mások ne kövessék és a fenti legegyszerűbb megoldást válasszák, mert akkor be kell adatnod az összes vakcinát, mert egyik helyen egyikkel másik helyen másikkal oltanak.

"... az EU idegenforgalmát nem fogja agyonverni ha a 446 millió emberből nem utazhat szabadon 3.5 millió."

Igen, de nem csak az EU-ról van szó. Hozhat ilyen intézkedést pl. USA is, hogy neki a (készülő) francia vakcina nem vakcina.

Az index index cikk folytatásában van érdekesebb rész is:

"Az EU Observer brüsszeli lap szerint azonban mások mellett az EU két vezető gazdasága, Franciaország és Németország is ellenzi az ötletet, ezért a mostani csúcson nem várható döntés. "

Nem tudom volt-e arra bármikor precedens, hogy olyan döntést hozzon az EU, amely franciák és a németek közösen nem akarnak.

Vagy választanak egy olyan megoldást, hogy WHO által jóváhagyott vakcina. Vagy megköveteleik a saját hatóságaik vizsgálatát, vagy a hatóságok közösen alkotnak egy "bizalmi kört".

Az EU sem zár ki semilyen vakcinát ha az átment az egedélyezési folyamaton. Azért az sem lenne jó ha hamis vagy hatékonytalan vakcinák ugyanolyan jogokat biztosítanának a beutazóknak, és biztos lehetsz benne, hogy US sem fog beengedni egy ideig senkit akinek nem tudható az oltottságának a mértéke (milyen hatékony (egyáltalán hatékony) anyaggol oltották-e).

Ezek a dolgok idővel megoldódnak, a kritikus időszak az most jön.

Fent linkeltem a Pfizer vakcináját vizsgálták e tekinteben és azt találták, hogy az oltás csökkenti a terjesztést is. A többi oltásról ezt nem tudjuk és a Pfizer-ről is csak ez az egy hír van.

A nyájimmunátiás elérése után, már majdnem mindegy ki jön nem tud beíndítani nagy járványt. Ezért írtam, hogy idővel ez nem lesz probléma. 3. országokból EU, US biztosan hoszabb ideig szabályozni fogja ezt a kérdést mert lesznek sajnos országok ahol nem lesz meg idén a teljes átoltottság.A PCR tesztet tuti meghagyják lehetőségnek, hiszen nem lehet mindenkit oltani. A nagy kérdés még, hogy elérjük-e a nyájimmunitást vagy van annyi oltásellenes, hogy ez reménytelen lesz. Megintcsak Izrael-t kell figyelni. Lelassult az oltás mert a fiatalok meg a mélyen vallásosak nem akarnak oltakozni, pedig vakcina van ott elég.

Igen ez hasonló mint egynéhány vakcinánál maga a hatásosság vizsgálata. :) Bár erre itthon az a mondás ha elegendő embert oltottak vele akkor jöhet a vakcina nem kell ide peer review :P

Izraelben egy ország szintű teszt folyik ezeknek a fontos kérdéseknek a megválaszolására. Igen nagy minta, valós körülmények. Jól csinálták mind az Izraeliek mind a Pfizer/Biontec páros.

Más vakcinák sajnos még messze nem tartanak itt.

Dehogy. Azoknál nemhogy peer review-re várás van hanem tanulmány sincs erről a kérdésről, pedig igen fontos és ebben egyet is értettünk. :) -> el vannak maradva időben. (majd remélem lesz valamikor)

Az tényleg terelés, hogy hatásosságról sincs kielégítő információ sajnos. Ezt elismerem.

A Sinovac-ról UAE adatok nagyon jók lennének (valamiért lassul ott az oltási ütem), a Sputnik-V meg egy Lancet cikket tud hozni, de valós körülmények közötti nagy átoltottság melletti vizsgálatot nem.

Úgy néz ki szétoffoltuk a flamet :D

Viszont visszatérhetünk az eredeti témára a veszélyeztetésre. Fent kérdeztem miért járnak előttünk átoltottságban más EU országok. Itt a válasz: https://telex.hu/koronavirus/2021/02/25/moderna-vakcina-eu-brusszel-izr…

Nem hívtuk le az összes elérhető vakcinát az EUból :( :( :( A Moderna szállított, és szállít is. Miért nem kellett az nekünk?

Nem veszélyezteti a Magyar kormány a polgárai életét, hogy nem rendelt az elérhető vakcinából???

A matekhoz nem kell peer review, bár néha van tévedés mint fent láttuk, főleg ha politikai felhasználásra szánt számítást végzünk :P

Az újság megkérdezte, de nem kapott választ, pedig teljesen logikus és egyszerű kérdés. Elég lett volna egy: hülyék vagytok nem tudtok számolni válasz is. Ilyen sem volt.

Pedig ez igen fontos kérdés. Választ adna erre is: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Miért áll még mindig jobban Románia és Dánia nálunk ha nálunk már oltunk a keleti vakcinákkal is???

"Miért áll még mindig jobban Románia és Dánia nálunk ha nálunk már oltunk a keleti vakcinákkal is???"

Viszont mi jobban allunk Olaszorszagnal, Franciaorszagnal es Nemetorszagnal.

Dania benyulta es nem engedte at a hataron a svedek adagjait, sajat tagallami hataskoru nemzetbiztonsagi szabalyukra hivatkozva. Ok azzal oltanak, ami papiron a svedeknek jart volna.

Romaniat nem tudom, de el tudom kepzelni, hogy ok is rendeltek mashonnan, nem csak a "nagy EU kozosbol".

De vegyuk eszre (ha mar ourworldindata), hogy miota elkezdtunk a kinaival oltani a legtobb EU tagallam 0.15% / nap sebesseggel olt, mi meg most erjuk el a ketszereset (0.3% / nap). Es ez csak az elmult par napban emelkedik erosen.

Igen az elvárás az az, hogy jobbak leszünk mint más EU ország hiszen hogyan is lenne másként. Nekünk van plusszban vakcinánk, nekik meg nincs. Teljesen jó ötlet volt máshonnan is vásárolni. Az majd kiderül, hogy feláldoztuk-e a biztonságot a gyorsaságért. (szerintem biztonságosak a keleti vakcinák). Az viszont óriási hiba ha nem hívtuk le az összes számunkra elérhető vakcinát. Ezt jó lenne tisztán látni.

Ez még nagyobb bűn onnan nézve, hogy a 3. hullám hamarabb érkezett mint a "keleti" vakcinák. Azokból mire immunitás lesz addigra sokan megfertőződnek és meghalnak (bár az EUn keresztül beszerzett vakcinák által a legérintettebbek többsége már védve van - napról napra nő ez a szám!).

Mi várható: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210203IPR97001/meps… ehhez képes az Állás: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Ebből azért jobban lehet számítani, hogy mi lesz. Ez arra is válaszol valamennyire, hogy hogyan teljesítettek az EU szerződésen keresztül a gyártók (ezekben az országokban). Nem hozták a számokat de nem is maradtak el katasztrófálisan. Viszonyításképp: Oroszból az igéret elsőször az volt hogy januártól nagyobb mennyiség, majd februárra 600e adag, majd csak 200e adag végül első hónapban csak 145e adag sikerült.

Nem, ez egy számítás ami válaszra vár, csak az illetékesnek nem volt ideje/kedve válaszolni. A levezetés logikus a számításban nincs hiba.

Én kíváncsian várom a választ mert mint írtam eddig is zavart, hogy eloltottunk inden oltást és mégis sok EU tagország jobban állt nálunk. (mi az átlagot vagy annál kicsit jobbat hoztunk)

Ez egy megoldása lehet ennek a kérdésnek. (de nem biztos, hogy az igazi) Téged ez nem érdekel? Ezek a vakcinák már védettséget adtak volna 3. hullámra ha lehívtuk volna, ellentétben a keleti rendeléssel.

 

Fent megegyeztünk, hogy minden elérhető vakcinát meg kell szerezni. Ha nem így tesz valaki az a vezetés felelőtlen és veszélyezteti a polgárait. Ez a Te nyitó állításod.

Itt felmerült 1 gyanú, van 1 logikus megalapozott számítás. Van egy kérdés. Csak válasz nincs.

Én erre teljesen egyszerűnek látom a válaszadást (ha félretesszük a politikát). Ide nem kell sok részlet. Tudod egyszerű % számítás :D

Válaszok:

- Rosszul számol a Telex mert (nem vett figyelembe valamilyen tényt, vagy nem jó az alapfeletevés mert nem is annyi járt volna, azt gondolták 1 adagos lesz stb...)

- Nem kötöttük le az összeset mert... (mondjuk mert sok Sputnik-V-t vártunk januártól, az AstraZeneca-ban bíztunk, spóroltunk minek több vakcina mint amennyi kell stb...)

 

Az EU elosztási képlete amit a Telex használt működik a Pfizer/Biontec, AstraZeneca, Janssen, CureVac mennyiségekre, de csak fele adagot ad a Moderna-ra.

Rengeteg EUs országban előrébb járnak a teljesen beoltottak arányában: https://www.euronews.com/2021/02/24/covid-19-vaccinations-in-europe-whi… (21edikek vagyun a listázott 33 országból)

EU képlet alapján járt volna plusz 1.7M adag. Kb 20000-el  több embert tudtunk volna már teljesen immunizálni ha az meglett volna. Hol van?

Ütjük az EU-nál az asztalt a jussunkért?

Én már azt is problémának látom, hogy nem válaszoltak erre a fontos kérdésre. Te nem?

Arra reagáltam, hogy nem ismerem az újságírói kérdésfeltétel részleteit. 

Én inkább visszamennék az elejére:

Tények:

  •  nincs az EU-ban elég vakcina
  • az elmúlt napokban - amióta ez a topik fut - az EU semmit sem tett, hogy legyen, közben emberek halnak meg ezerszám

Részemről itt van a vége a sztorinak.

trey @ gépház

Ja én azt követtem. E-mailben küldhetik el a kérdéseket. Az operatív törzs ebből kiválogatja amire válaszolni szeretne és arra válaszol is. Azt én sem tudom kitől kérdezték még meg. Sajnos nincs élő kérdésfeltevés pedig van már technológia amivel ez megoldható lenne.

Tények:

- Sehol sincs elegendő vakcina ez nem EU specialitás (kivéve Izrael és UAE). EU-nak volt egy terve. Ezt a tervet hajtja végre. Annak megfelelően ahogy megegyeztek tavaly a tagországok. A tervet az EU beszállítók kis késéssel de teljesítik. Nyárra akarnak 70%-os átoltottságot, eddig kis elmaradással követik a tervet. Hol a probléma ezzel? A 4 meghatárózó világhatalomból: 1. US 2. EU 3. Kína 4. Oroszország. Én is szeretném hogy az EU legyen az első helyen de azért lássuk be ez a realitás. Az "add uram de azonnal" (és mennyit engedsz a feléből)  hozzállású ügyfeleket szerintem ti sem kedvelitek. EUs vakcinák segítségével naponta nő az immunizáltak száma. (a keletiekkel ez majd március végére jön el) Aki most lép/kapkod az már elkésett. (legalábbis a 3. hullámról lekésett)

- Az EU-nak van egy terve és azt hajtja végre. Fent írtam mennyi mindent tesznek. Arról vitázhatunk, hogy ezek jó lépések-e, de amit néztem azok plusz vakcinarendelések, felkészülés a vírus variációkra, Janssen engedélyezési folyamata. Nem tűnnek rossz lépéseknek. Az hogy idehaza nem nagyon hallunk ezekről az nem az EU hibája. Most készülnek a következő lépésekre mint vakcinaútlevél és a beszerzéssel kapcsolatos ügyek. https://index.hu/kulfold/2021/02/25/tanacs_vakcina_utlevel_korlatozasok/

 

Onnan indultunk, hogy az EU veszélyezteti a polgárait teljesen légbőlkapott dolgok alapján. Oda jutottunk, hogy a számok alapján a mi kormányunk kockáztatott: nem rendelt eleget Moderna-ból (ezt bebuktuk), szerződött a szerződéskötéskor még nem bevizsgált és gyártási problémákkal küzdő vakcinákra (ez talán bejön de hordozott kockázatot. Orosz 2 hónapot késett, és akkor sem jön elegendő.). Mindezt azért, hogy nyerjünk?! kb egy (nyári) hónapot. (a politikai haszonszerzés szálat nem elemzem)

Mellébeszélsz még mindig. Onnan indultuk, hogy a szlovákok orosz vakcinát akarnak rendelni kerülőúton, mert az EU baszik engedélyezni. A magyar viszonyokat, Moderna szálat te szőtted bele az egészbe.

Közben a tények: szlovákok listavezetők halálozásban, EU nem nagyon tesz semmit

trey @ gépház

A veszélyeztetés-t próbáltam értelmezni. Elnézést, hogy hazai példát hoztam de ezt gondoltam egyértelműnek.

Tények: Oroszok nem kérték az egedélyezést, de még a szlovákok sem. Szlovákok orvosi segítséget kértek amit kaptak is. Sőt még mi sem kértük!

Milyen alapon engedélyezze az EU? Most ülnek össze megbeszélhetik és ha úgy döntenek még akár meg is kereshetik az Oroszokat, de irreleváns. Szerződéskötés, bevizsgálás, szállítás mind idő hogyan segít ez a mostani helyzeten? Mi sem küldtünk át vakcinát pedig most jól állunk nem? (és mi azonnal tudnánk adni persze csak EUsat mert ott csak azok vannak engedélyezve)

Figyelj újabb tények: a probléma a szlovákoknál MOST van keleti vakcinát leghamarabb optimális esetben (optimális feltételezés!) olyan 2 hónap alatt tudnának szerezni és 3 hónap kellene az első ember immunizálásához.

A mostani problémára hol megoldás a 3. hónaptól való immunizálás? (Mi november végén már tárgyaltunk az oroszokkal, decemberben már nagyon bizakodóak voltunk. február végén kaptuk az első adagot, március végén lesz meg az első Sputnik-V-el immunizált ember. Sajna a mi 3. hullámunkra sem lesz nagy hatása a kelti vakcináknak)

Igen, ezt nevezik terelésnek. Jelzem, miközben ezt írom, megint emberek haltak meg Szlovákiában.

Az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) megerősítette, hogy az úgynevezett tudományos tanácsadásba bekapcsolódva részt vett az orosz készítmény EU-s alkalmazásának ügyében folytatott megbeszéléseken. A termék külföldi értékesítésével foglalkozó orosz állami befektetési alap (RDIF) pedig közölte, hogy már januárban benyújtották az engedélyeztetési kérelmet.

Ugyanakkor az RDIF csupán az EMA egyik együttműködő partnerétől, az európai gyógyszerfelügyeleti hatóságok vezetőinek szervezetétől (Heads of Medicines Agencies- HMA) rendelkezik igazolással arról, hogy benyújtott dokumentumokat - írta a Wirtschaftswoche.

Link:  https://ujszo.com/kulfold/nem-erkezett-kerelem-az-europai-gyogyszerugyn…

NEM NYÚJTOTT BE :D :D

Ha a fentiek igazak, akkor valaki nem segítő szándékkal él, hanem szándékos akadályozással nehezíti az oroszokat.

trey @ gépház

"Ha a fentiek igazak, akkor valaki nem segítő szándékkal él, hanem szándékos akadályozással nehezíti az oroszokat."

Leginkább maguk az oroszok, tekintve, hogy a fenti cikk is arról szól, hogy mindenki támogatja, hogy jöjjön már a Szputnyik, az EMA-hoz meg mégsincs beadva.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tehát, ha a fenti igaz, akkor látszik, hogy az oroszok szeretnék engedélyeztetni, max. a folyamatokkal nincsenek tisztában (ne vessük rájuk a követ, nem EU tagok), az EU látja, hogy az oroszok próbálkoznak, de CSAK AZÉRT SE SEGÍTIK A FOLYAMATOT.

De egyébként, ők nem veszélyeztetik a polgáraik életét :D :D :D :D :D :D

trey @ gépház

Nem akarlak elkeseríteni, de biztosan van orosz készítmény, még lehet vakcina is az EU-ban most is engedélyezve, igaz nem a COVID-19-re fejlesztett Szputyik-V.

Ha ez segít az orosz barátainknak. оставить заявку: https://www.ema.europa.eu/en

Arra viszont nem válaszoltál, hogy hogyan segítene az EU az engedélyezéssel ami kb 1 hónap azoknak akikkel folyamatosan együtt dolgoznak. Nézd pl a mostani Janssen folyamatot, ezt amúgy a napokban az USA-ban az FDA jóváhagyta, de az EU még nem.

Tudod a vakcina a megelőzére szolgál. Ezt nem gondoltam volna, hogy el kell magyarázni :D

Aki most betegszik le az 5-7 nappal ezelőtt fertőződött. A második oltást 2 héttel ezelőtt kellett volna megkapnia az elsőt meg mondjuk 5 héttel ezelőtt, hogy elkerülje a fertőződést nagy eséllyel. Még mindig nem értem, hogyan segítene ezen az orosz vakcina ami hónapok múlva nyújtana csak védettséget. Nálunk is még 1 hónap pedig már itt van a vakcina és oltunk is vele.

Vagy előbb találja fel ez EU az időgépet? 

Azért kell beadni, hogy az EU engedélyezhesse a vakcinát (amihez jó ha tudjak dolgokat róla)

Azért az oroszoknak, mert nekik van meg (ha egyáltalán valakinek megvan) a vakcina dokumentációja.

Azért az EU-hoz, mert az EU-ban lenne fasza engedélyeztetni a vakcinát.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Így gondoltam én is, de ez az EU érdeke, nem az oroszoké.

Talán nem így kellene hozzáállni az oroszokhoz. Putyin most ezerrel veri az EU koporsójába a szöget. Neki az EU gyengítése az érdeke, amellett a tagállamokkal megkötheti a bizniszt ha akarja.

Nagyon vissza kellene venni az arcból ott nyugaton.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Az első bekezdésnél befejezted az olvasást? A másodikban az áll:

"Neki az EU gyengítése az érdeke, amellett a tagállamokkal megkötheti a bizniszt ha akarja."

Pontosan ez történik.

Úgy tudom egyelőre a vakcinákra kereslet van, nem pedig kínálat. Az eladó diktál. Még ha ez az EU-nak nevezett szent tehén nem is akarja felfogni, akkor is.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Putyin most ezerrel veri az EU koporsójába a szöget. Neki az EU gyengítése az érdeke, amellett a tagállamokkal megkötheti a bizniszt ha akarja.

Ezt a szöget nem Putyin veri, hanem pl a németek amikor a közös megállapodás ellenében olyan gyártótól (Pfizer) rendeltek állami hatáskörben külön adagot ami a megegyezés szerint tilos lett volna. Érdekes, ezen csak pár államfő akadt ki, az ET, EP nem tárgyatla az ügyet..

Ezt a szöget nem Putyin veri, hanem pl a németek amikor a közös megállapodás ellenében olyan gyártótól (Pfizer) rendeltek állami hatáskörben külön adagot ami a megegyezés szerint tilos lett volna. Érdekes, ezen csak pár államfő akadt ki, az ET, EP nem tárgyatla az ügyet..

Javíts ki tényekkel, de tudtommal akkor szállítanak majd, amikor az EU pakkot már leszállították, erről szólt a megállapodás. És őszintén szólva nem értem, hogy ez miért is lenne baj...

semmi gond. a közös megállapodásban az szerepelt, hogy a nemzeti kormányok nem tárgyalnak külön azokkal beszállítókkal akikkel közös megegyezéses rendszerben tárgyalnak eu-s szinten. ezt ilyen formában egyedül a németek rúgták fel, senki más. (vagy legalábbis egyedül ebből lett sajtó hír).

The terms of the EU scheme state that participating countries must, "agree not to launch their own procedures for advance purchase of [a] vaccine with the same manufacturers", that the EU has an agreement with.

The Commission is required to notify these countries of any agreement it is about to conclude and they have five working days to opt out if they don't agree with the terms of the deal. The Commission confirmed that no country has used the opt-out so far.

However, the German government - a participant - signed its own side deal with Pfizer for 30 million extra doses in September.

In January, the European Commission refused to say whether this had broken the terms of the EU scheme.

forrás: https://www.bbc.com/news/explainers-56286235

hja, hogy ha már az eu deal keretében lehívható összes adag leszállítása után? semmi. De ez egy korábbi történet. 

Nem, ez erről szól, hogy miután az EU megkapott mindet, szabadon lehet rendelni. Ezért rendeltek. Vélhetően ezért nem volt belőle semmi ügy, mert nem tilos szerződést kötni az EU szállítás utáni adagokra, gondolom csak azok a politikusok nyünnyögtek, akik ennek nem néztek utána kellően. Ahogy ezek szerint te sem.

Article 7: Obligation not to negotiate separately

By signing the present Agreement, the Participating Member States confirm their participation in the procedure and agree not to launch their own procedures for advance purchase of that vaccine with the same manufacturers. In case an APA containing an obligation to acquire vaccine doses has been concluded with a specific manufacturer, the Member States having made use of the opt-out provided under the present Agreement can enter into separate negotiations with the same manufacturer after the APA under the present Agreement has been signed.

Persze lehet akárhogy csűrni-csavarni. nem véletlen nam voltak hajlandóak állásfoglalást kiadni :)

Persze lehet akárhogy csűrni-csavarni. nem véletlen nam voltak hajlandóak állásfoglalást kiadni :)

Oké, tehát te most úgy gondolod, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

nem tudom, hogy miért nem akarod érteni a "side deal" kifejezést.

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-a…

Természetesen minden közös beszerzés lezárult már sőt le is lett szállítva ugye? :)

Természetesen szerződhet már akár a szerződés hatálya alatt is a közös beszerzéstől függetlenül: ott van leírva a dokumentumban.. ha eláll a szerződésben foglaltaktól.

Az, hogy a szerződés hatálya meddig terjed ki biztos ugyancsak benne van, de mivel nálam láthatóan tájékozottabb vagy a témában mindjárt megírod.

leírtam, hogy mit gondolok.

Te most úgy gondolod, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

Nem. Azt gondolom, hogy (pongyolán fogalmazva) az volt oda írva, hogy aki önként szerződés hatálya alá veti magát az átadja az adott gyártókkal való tárgyalási jogát átadja a közös testületnek. amennyiben nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel a lefektetett feltételek mentén változtathat -akár menet közben is- a szándékán. De olvasd el szerintem még egyszer azt a doksit.

Nem. Azt gondolom, hogy (pongyolán fogalmazva) az volt oda írva, hogy aki önként szerződés hatálya alá veti magát az átadja az adott gyártókkal való tárgyalási jogát átadja a közös testületnek. amennyiben nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel a lefektetett feltételek mentén változtathat -akár menet közben is- a szándékán. De olvasd el szerintem még egyszer azt a doksit.

Oké, nem. Aztán újra elővezeted ugyanazt: szóval azt jelenti szerinted, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

A közös deal ki fog futni 2021 őszén valamikor, amikorra a Pfizer leszállítja az 500 millió dózist és opcionálisan még 100 milliót, ha az EU kéri. Mi az a jogi akadály a doksiban ami szerint az EU deal _utáni_ időszakra ne köthetne szerződést bármelyik ország?

Hűha.

A közös deal ki fog futni 2021 őszén valamikor[..]

és utána bármikor szerződhet szabadon aki akar: feltéve, hogy a szerződést nem hosszabbítják meg, vagy az adott illető meggondolja magát és visszakozik belőle. erre oda van írva az eljárásrend.

Mi az a jogi akadály a doksiban ami szerint az EU deal _utáni_ időszakra ne köthetne szerződést bármelyik ország?

Senki nem állította, hogy a közös megegyezési időszak lejárata vagy az alóli korábbi mentesülés esetén ne tárgyalhatna bárki szíve joga szerint. A probléma ott volt, hogy 2020 szeptemberében a deal még nagyon is érvényben van(akkor is érvényben volt meg most is :) ). Olyannyira, hogy mint a fentebb is linkelt cikkben láthatod a csoport is több alkalommal szerződik a gyártókkal adott mennyiségekre stb. Az árak nem nyilvánosak, de gondolom próbálnak abban is, meg a gyártási helyszínek + kapacitás stb bővítésében is egyezkedni.

De a németek esetében nem 2121 szeptemberi jövő tervről van szó, hanem megtörtént és lezajlott cselekményről.

és utána bármikor szerződhet szabadon aki akar: feltéve, hogy a szerződést nem hosszabbítják meg, vagy az adott illető meggondolja magát és visszakozik belőle. erre oda van írva az eljárásrend.

Semmi olyan feltétel nincs, hogy visszakozni kellene az egészből, ha a deal kifutása _utáni_ időszakra szerződik egy ország. Ezt te fantáziálod bele a helyzetbe, ez a szalmabábod.

Senki nem állította, hogy a közös megegyezési időszak lejárata vagy az alóli korábbi mentesülés esetén ne tárgyalhatna bárki szíve joga szerint. A probléma ott volt, hogy 2020 szeptemberében a deal még nagyon is érvényben van(akkor is érvényben volt meg most is :) ). Olyannyira, hogy mint a fentebb is linkelt cikkben láthatod a csoport is több alkalommal szerződik a gyártókkal adott mennyiségekre stb. Az árak nem nyilvánosak, de gondolom próbálnak abban is, meg a gyártási helyszínek + kapacitás stb bővítésében is egyezkedni.

Nem a szerződés kötésének időpontja számít, hanem a szállítás időpontja. Amint a Pfizer/BioNTech leszállította az 500+100 millió egységet, az ezen felüli vakcinákra szabad piac vonatkozik, amire nyilván lehet hónapokkal korábban szerződést kötni.

De a németek esetében nem 2121 szeptemberi jövő tervről van szó, hanem megtörtént és lezajlott cselekményről.

Ismét leírom: a szerződés tavalyi, a szállítás viszont az EU deal utáni. Nálad vannak olyan tények, hogy már meg is kapták a külön szerződés alapján vakcinát? Mert pont azért nincs nyünnyögés miatta, mert ezt bárki megteheti, hogy a deal utáni időszakra szerződik.

Kiemelheted, de ez nem jelenti azt, hogy az EU deal _utáni_ időszakra ne lehetne külön szerződni.

Megkérdeztem többször is: ez azt jelenti szerinted, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

Ha szerinted nem jelenti ezt (és mintha ezt írtad volna) és szeptemberben kifut a Pfizer EU deal, leszállították az 500+100 millió dózist, akkor szakértő véleményed szerint októberi szállításra mikor lehet leghamarabb szerződést kötni?

nézd meg a közös egyezmény célját: az volt, hogy az egyes tagállamok ne verjék fel az árat azzal, hogy egymás ellenében licitálnak kapacitásokra. /legalábbis azon gyártóknál akikre ez a megegyezés szól. a többieknél ugyanúgy kialakulhat(ott) ez a helyzet és gondolom el is indult ilyen folyamat../ (mint ahogyan ennek egy jó példája volt ahogyan az USA egyes tagállamai egymás ellenében tornászták iszonyatos árakra az alapvető, védekezés kapcsán már amúgy is hiánycikknek számító árukat).

Ennek szellemében szerinted helyénvaló intézkedés volt 2020 szeptemberében szerződni? (és akkor eltekintünk attól a kérdéstől, hogy megsértették-e az egyezséget, tekintettel arra, hogy ebben úgy tűnik nem fogunk mi egyet érteni..)

nézd meg a közös egyezmény célját: az volt, hogy az egyes tagállamok ne verjék fel az árat azzal, hogy egymás ellenében licitálnak kapacitásokra.

És Németország felverte az ára azzal, hogy a deal megkötése után a deal utáni időszakra szerződött?

Ennek szellemében szerinted helyénvaló intézkedés volt 2020 szeptemberében szerződni? (és akkor eltekintünk attól a kérdéstől, hogy megsértették-e az egyezséget, tekintettel arra, hogy ebben úgy tűnik nem fogunk mi egyet érteni..)

Mivelhogy ekkor a deal már megvolt, igen, teljesen helyénvaló. Ha idén szeptemberben kifut a Pfizer EU deal, leszállították az 500+100 millió dózist, akkor szakértő véleményed szerint októberi szállításra mikor lehet leghamarabb szerződést kötni?

a megegyezés egy keret. a megegyezés nem egyszeri rendelésről szólt, azon belül ha megnézted a fenti bejelentést pl 2021 februárban is rendeltek *közösen* adagokat.. ..többek között a Pfizer-től is. Ennek az 500+100opcionálisnak a februári bejelentés szerinti időkerete:

[..]delivery expected by the end of 2021[..] forrás a fent linkelt Pfizer sajtó nyilatkozat

És Németország felverte az árat azzal[..]

Ha mások is a németek példáját követi(k) bizonyára.

a deal utáni időszakra szerződött?

Megtaláltad valahol a német szerződés pontos szövegét? Benne van, hogy csak az után kezdik a szállítást, hogy minden közösen rendelt adag (amit ugye a megegyezés végéig bármikor kiegészíthetnének akár most a napokban is...) után kerül leszállításra?

a megegyezés egy keret. a megegyezés nem egyszeri rendelésről szólt, azon belül ha megnézted a fenti bejelentést pl 2021 februárban is rendeltek *közösen* adagokat.. ..többek között a Pfizer-től is. Ennek az 500+100opcionálisnak a februári bejelentés szerinti időkerete:

Teljesen mindegy, hogy a deal miről szólt, ha a deal utáni szállításról lehet szerződni. Tilos a deal lejárta utáni időszakra szerződni? Meg kell várni a deal utáni időszakra szerződéssel a deal végét és az utolsó naptári nap után lehet csak szerződni?

Ha mások is a németek példáját követi(k) bizonyára.

A deal árai ettől miért is változnak?

Megtaláltad valahol a német szerződés pontos szövegét? Benne van, hogy csak az után kezdik a szállítást, hogy minden közösen rendelt adag (amit ugye a megegyezés végéig bármikor kiegészíthetnének akár most a napokban is...) után kerül leszállításra?

Jens Spahn szerint erről szólt, és minden jel arra mutat, hogy addig nem kapnak extra adagokat, amíg az EU a deal dózisokat meg nem kapta, 30 millió oltást nem lehet titokban beadni. Nálad vannak ettől eltérő tények? Mert kurvára nem érdekel, hogy a különbejáratú saját ideológiád szerint mi minden történhetett volna. Az érdekel, hogy mi az, ami megtörtént.

szakértő véleményed

Nono. Véleményem van. Azt nem állítottam magamról, hogy szakértő vagyok, azt inkább Te sugalltad, hogy minden részletével tisztában vagy a megállapodásoknak :) pl

[..]csak azok a politikusok nyünnyögtek, akik ennek nem néztek utána kellően. Ahogy ezek szerint te sem.[..]

De ezek után nincs több kérdésem:

igen, teljesen helyénvaló

Apa, kezdődik (a balhé):

Az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója, Pascal Soriot szerint az EU azért maradt le a britek mögött, mert jóval később szerződött.

„Az Oxfordi Egyetem márt tavaly januárban elkezdte a vakcinakutatásokat, és a brit kormány nagyon korán be is kapcsolódott ebbe, már tavaly január–februárban. Támogatták a vakcina kifejlesztését, és támogatták azt a tőkeberuházást, ami a gyártás felfuttatásához volt szükséges az Egyesült Királyságban és a hollandiai gyárunkban is”  – mondta Pascal Soriot.

Közben a német sajtó is egyre hangosabban bírálja az unió vezetését. A Tagesschau cikkében a vakcinagyártók arra panaszkodnak, hogy az EU túl későn rendelte meg a vakcinákat, emiatt a gyártáshoz szükséges kapacitásokat a cégek nem tudták időben beszerezni.

A szintén német Bild pedig néhány napja arról írt, hogy a CSU frakcióvezetője élesen kritizálta az EU-t, mert se nem rendeltek időben, se nem fizettek időben, és eközben a tagállamok saját hatáskörben lévő mozgásterét beszűkítették.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/02/25/kozponti-tema-az-unios-vakcin…

:D :D :D 

trey @ gépház

Ejj olvass már a sorok között. Gyönyörű hír, szerintem ezeket egyszer tanítani fogják média iskolákban propaganda órán :D :D :D

 

1. Lecke - keverjük a hírt véleménnyel

Brüsszeli tudósító: Hogyan csempésszünk véleményt a hírbe. Megoldás tegyük utána ", nagy kérdés, hogy sikerül-e". 

2. Lecke - hasonlítsunk össze nem összehasonlítható entitásokat, de úgy hogy összehasnlíthatónak tűnjön.

Hmm Izraelt összehasonlítani az EU-val... miért nem US, Kína és Oroszország az összehasonlítás alapja? A küzdősportokban is vannak súlycsoportok. Láttak már a híradósok térképet? :D :D :D

3. Lecke - csúsztatás és számmisztika

Nevezzük átoltottnak aki már egy adagot kapott. Olyan apróságokkal ne törődjünk, hogy két oltás kell a védettséghez.

4. Lecke - emeljük ki hogy mi vagyunk a legjobbak

Magyarországon ez a szám az uniós átlag feletti, jelenleg a lakosság több mint 7 százaléka átoltott.

Ne foglalkozzunk vele, hogy a 200e embert tudtunk csak immunizálni. A 7 szebb mint a 2. :)

5. Lecke - hivatkozzunk ismeretlen szakértőkre akik sugallják, hogy példaképek vagyunk (hallgassuk el, hogy van más oltóanyag is a világon amit bármely EU ország beszerezhet ha akar, csak a mi utunk az igazi)

Szakértők szerint nem véletlen, hogy egyre többen követik Magyarországot, már más uniós tagállam is szeretne orosz és kínai oltóanyagokat.

6. Lecke - hivatkozzunk megnevezett, de irreleváns szakértőre. XXI. század intézet véleménye a vakcináról :D

Ráadásul a szakértőnk nem tudja mit szakért. Későinek találja a mutánsok elleni engedélyeztetési gyorsítás kidolgozását mikor 1db olyan vakcina nincs a csőben amit kifejezetten a mutánsok ellen fejlesztettek. Az 5-ös pontban reklámozott vakcinákról ráadásul semmilyen tényszerű információ nem érhető el a mutánsokkal kapcsolatban, de ez valamiért nem érdekes...

7. Lecke - legyünk biztosak a narratívánkban és keressünk ehhez passzoló anyagot innen-onnan (Soriot, Tagesschau, Bild) jelige: igazságtartalom nem számít.

Szerintem Soriot jobban tudhatja, de eszerint az AstraZeneca szerződést korábban kötöte az EU mint UK: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/harom-megdobbento-reszlet-de… A múltkor arra hivatkozott, hogy az UK üzem háromszor termelékenyebb mint a belga és ez a baj.

A CSU frakcióvezetője mit gondol, ha ugyanazoktól a gyártóktól rendelnek ők is (főleg az AstraZeneca mert onnan akartak) akkor azt előbb megkapták volna mint az EU, vagy több lett volna a vakcina? :D  Mire fel? Mozgástere meg annyiban van, ha nem azoktól a gyártóktól rendel akkor szabad a pálya. Mi mutatjuk az utat. :D (Azt a kérdést viszont ne tegye fel például, hogy az EU-ban tomboló Brit mutációval szemben mennyire hatékony a Sinovac. A CEO megmondta hatékony. Adat nincs róla, aki kérdezte már nem kérdez többet. :D

8. Lecke - a végére tegyünk kis színest, mert a tömény propaganda mégiscsak zsenánt, újságírók vagyunk vagy nem?! :D :D :D

 

Azt azért nem tudtuk meg Magyarország miért nem csatlakozott az elgédetlenkedőkhöz ha már ennyi probléma van az EU-ban. Most fontos ez nekünk vagy nem? Máskor nem voltunk ilyen szégyenlősek. :D

Ne már, hoztál egy "cikket" ahol számszerűen hamis adatot közöltek. Ez már nem az első eset. Közben meg peer review-ra váró tudományos cikket megkérdőjeleztél :D

Eddig azt hittem téged nem érdekelnek a számok, vagy ha érdekelnek is hadilábon állsz velük, mert egy szimpla százalékszámítás kifogott rajtad. (A számok jelentéséről, értelemzéséről most nem is beszélek)

Ott bizonyítottad, hogy számodra fontosabb a narratíva mint a pontos számítás.

 

Erre hoztál egy adatsort amire már utaltam ebben a flame-ben. Tettem rá következtetéstéseket, de úgy néz ki ez sem ment át. Mint az sem, hogy én egész végig támogattam a keleti vakcinabeszerzést, szerintem jól csinálta a kormány. (ha ezért eladtuk a függetelnségünket akkor nem annyira, de a pandémia szempontjából mndenképp) A keleti vakcinákkal előnyre fogunk szert tenni az EU átlaghoz képest és ez nagyon jó. Azt tippeltem, hogy ezzel nyerni fogunk kb 1 hónapot az EU átlaghoz képest. (mindeközben reméljük, hogy rendesen fognak szállítani és a hatékonyság is megfelelő lesz)

Szerénynek szerény, de nem vélemény. Az átoltottság az immunizáltságot jelenti.

Az állítás:

Magyarországon ez a szám az uniós átlag feletti, jelenleg a lakosság több mint 7 százaléka átoltott.

A valóság:

https://ourworldindata.org/grapher/share-people-fully-vaccinated-covid?…

Az újságíró szerint az EU négy hónapon át alkudozott, amíg lealkudta az árat 13 euróra, és ennek tudható be, hogy Izrael és az Egyesült Államok is előrébb tart a lakosság átoltásával.

Baden-Württembergben a 80 évesek még mindig várakoznak az időpontjukra, New Jerseyben meg elég, ha valaki dohányzik ahhoz, hogy beoltsák. Na de mennyit spóroltunk! A zsugoriság menő. Vagy mégsem

– mondja Fleischauer péntek hajnali műsorának beharangozójában.

Az Egyesült Államokban tavaly december 14-én adták be az első Covid–19 elleni oltást. Az Európai Unióban két héttel később kezdődött az oltások beadása.

Link:  https://index.hu/kulfold/2021/02/26/focus_lejaratokampany_eb/

trey @ gépház

Már írtam, de nem figyelsz. Kit érdekel egy újságíró véleménye? Mitől jobb az ő véleménye mint a tiéd?

Ő is nagy szakértője a témának. Pont mi te vagy én :D :D :D

Pont a Pfizer/Biontec tartja legjobban az előre megállapodott szállítási ütemet. Az AstraZeneca szállítással vannak óriási gondok. (Ott valami más probléma is lehet, mert a tesztfázisnál is óriási hibákat vétettek, a CEO meg félrebeszél). Ez másnak is feltűnt és rengeteg felhasználatlan van belőle az EUban. Az USA rengeteg Moderna vakcinával rendelkezik, de mi valamiért nem kértünk belőle sokat. (EU szinten sem, de a Magyar talány a fele mennyiségről sem tisztázódott még)

Fent írtam milyen Izraelt az EUhoz hasonlítani ebben a kérdésben, az USA-hoz hasonlítás viszont teljesen jogos. Nézd a magyar vakcina adatokat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Ebből az látszik, hogy az EU rendelésből a Pfizer/Biontec és az AstraZeneca volt a két stratégiai nagy mennyiségben rendelt oltóanyag. A Pfizer/Biontec szállít az AstraZeneca meg nem igazán. Az EU és így mi is az AstraZeneca-t bebukta keményen... Az EU lépett már és rárendelt a Pfizerre, de ez már csak kármentés...

Lenne, de nem az. Egy teljes mértékben hiteltelen cikkből vontál le következtetést: "(apa kezdődik)".  Ami lehet akár igaz is, de ezen cikk alapján?! :D

Az feltűnt, hogy a szuper cikk a tárgyalásból senki résztvevőt nem szólaltatott meg a vakcina témában (bár ezt megtette a vakcinaútlevél témájában). Nem írta meg mely országok elégedetlenek, és mi a beadványuk mondanivalója.

Szóval szerinted a nyitáshoz elég ha van vakcinánk?

Kétszer beadni már nem is kell, hogy legyen eredmény?

Levontam egy következtetést, a cikkben elhangzott AstraZeneca vezető kijelentése nyomán:

Az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója, Pascal Soriot szerint az EU azért maradt le a britek mögött, mert jóval később szerződött.

AZ EU ELBASZTA, mert KÉSŐN LÉPETT és LEALKUDTA A VAKCINA árát. Eredmény: ezért nincs elég vakcina.

Ez egybecseng a német újságíró szavaival. (Tudom, mindegyiket Orbán irányítja.)

Tovább súlyosbította, amikor elkezdte a hergelő kampányt a keleti vakcinák ellen.

Ez itt a téma.

trey @ gépház

Őket sem az EU akadályozta ebben, ahogy minket sem ;-)

A fenti cikk alapján még a rendelkezésre álló vakcinákat sem tudják beadni sok helyen. lásd: Astrazeneca Németországban: https://www.theguardian.com/world/2021/feb/25/acceptance-problem-as-mos…

Ezért vicces amikor az EU-t hibáztatják ebben a kérdésben mikor lett volna lehetőség nemzeti hatáskörben is lépni.

Vagyis nem tudják beadni, mert az emberek nem kérik. (Ez is egy magyarázat az EU országok eltérő számaira)

Előbb utóbb mindenki eljut majd ide. Nálunk a Sinopharm és Sputnik-V körüli bizonytalanságok az AstraZeneca limitáltsága miatt is bizonytalanság van.

Még a nagy oltástámogatású országokban is mint Izrael eljutottak ide.

Ez a grafikon lesz a következő probléma a vakcinahiány után: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccine-willingness?tab=chart&…

(és már ebben az alacsony átoltottságú állapotban is elértek ehhez a problémához a nagy EU államok)

Jah későn lépett: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/harom-megdobbento-reszlet-de…

Szerintem itt az AstraZeneca a hunyó.

1. Elrontották a tesztelést

2. Nem tudják szállítani a megállapodott mennyiségeket

3. A második negyedévre is felezték a várható szállításokat az EU felé.

Az EU ott követte el a hibát, hogy megbízott bennük.

Jött válasz: (a Moderna) "Drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei"

Portfolio a vakcinaárakról:

Pfizer/BioNTech 14 USD
Moderna 31 USD
AstraZeneca 5 USD
Szputnyik V 6 USD
Sinopharm 62 USD

Eszerint tényleg drágább, 2x, és pont feleannyi, mint a kínai. Azt a Portfolio sem írja, hogy mi mennyiért vesszük.

Jó lenne tudni, hogy mi lett azzal a Moderna mennyiséggel, amiről lemondtunk. Ha például lecsaptak rá a dánok, akkor részben meg is van, hogy mitől járnak előrébb.

$ grep -c egy$ word.list
100

"Jó lenne tudni, hogy mi lett azzal a Moderna mennyiséggel, amiről lemondtunk."

Az év végén érkezne. Addig lakosság arányosan kapjuk a vakcinákat. Hátrány ez miatt akkor lesz, ha hirtelen az EU megkapja a megrendelt összes Moderna vakcinát és mivel a rendeltet megkaptuk, már nem érkezik nekük több és várni kell a Pfizer vagy AstraZeneka-ra.

Amíg lassabban jön mint pl. a Pfizer, addig nincs hatása. Hátrány akkor van, ha messze megelőzi szállításban a Moderna a többit.

"Az év végén érkezne. Addig lakosság arányosan kapjuk a vakcinákat."

Mar egy hete ugyanezt magyarazom neki meg nehany masiknak itt is meg egy masik topikban is. Es csodalkoznak, hogy elfogyott a turelmem. :)

Gusztustalan, hogy a telex ekkora okorseget leirt ilyen nagybetukkel. Es gaz, hogy polgartarsaink ennyire nem tudnak szamolni.

Szerintem nem volt ökörség.

Azt a tiszta választ még mindig nem sikerült elérni, hogy kimondják az eredetileg (nem a mostani rárendelés) rendelhető mennyiségből kihasználtuk-e a maximálisat. Mert hogy ebből nem kértünk az teljesen OK: https://www.biopharma-reporter.com/Article/2021/02/18/EU-adds-350-milli….

Ez tényleg csak q3,q4 és 22.

Ebből sem rendeltünk rá pedig ez Q2-ben jönne (Pfizer): https://www.dw.com/en/coronavirus-biontech-pfizer-pledges-75-million-mo…

Ha már Moderna - ebből lehet, hogy lett volna értelme rárendelni (de ezt sem tudjuk mert nincs tájékoztatás, és a kommunikációban ezt nem említik - vagy ez lenne az utalás arra, hogy drága? - ekkor már tárgyaltunk az oroszokkal és úgy volt hogy januártól szállítani is fognak): https://www.ft.com/content/9a3af55e-c66c-4451-a34e-7110ce005cd0

Nem lehet, hogy erről van szó? Ez pont duplázta az EU rendeléseket akkor (és tippre volt 2021Q1 és Q2 rész is benne).

Ja cikkcím hülyeségével nem vitatkozom - clickbait az arra fogékonyakna...

Azt azért érzed, hogy van itt ködösítés. Most kb ez rajzolódik ki (de nem 100%ig tiszta):

1. Eredeti mennyiség (80M) ezt teljesen lekötöttük

2. Decemberi rárendelés (80M) - ezt nem kértük (nyilatkozatból kompletten kihagyva)

3. Februári rárendelés - erre fókuszál a nyilatkozat és nem is téved ez tényleg cask 21 q3,q4 és 22

Szerintem a telex a 2.-at hiányolta, vagy legalább is a tájékoztatást. A novemberi nyilatkozatokból, hogy 12M ember oltására van EU vakcinánk és abból, hogy most is 12M emberre elegendő EU vakcinánk van azt gondolom nem rendeltünk rá még semmiből. (Sokszor keverik az adag és a mennyi embernek elegendő számokat sajnos)

Ehelyett a taktikánk az orosz és kínai vakcinákra alapult. Ez mennyiségben jóval nagyobb mint a kiesett Moderna, de nem menti a helyzetet, hogy lemondtunk számunkra elérhető (minőségi) vakcinákról.  A kommunikáció rendkívül álságos ezzel kapcsolatban.

"Ehelyett a taktikánk az orosz és kínai vakcinákra alapult. Ez mennyiségben jóval nagyobb mint a kiesett Moderna, de nem menti a helyzetet, hogy lemondtunk számunkra elérhető (minőségi) vakcinákról.  A kommunikáció rendkívül álságos ezzel kapcsolatban."

Igen, ez akár igaz is lenne, csak bekavart a képbe a britt mutáns (is). A novemberi lezárások ellenére úgy nő a járványgörbe mint ősszel, amikor nem volt igazi zárás.

Ha minél hamarabb oltani akarunk, akkor azt csak nem EU beszerzéssel lehet megoldani, mert azok úgy jönnek ahogy jönnek. A közös beszerzés egyben azt is jelenti, hogy ezekkel a gyártókkal nem lehet külön megállapodást kötni, hogy fizetünk 10x árat csak nekünk küldjetek 20M adagot most.
Az elérhető vakcina mennyiségket csak olyan gyártóval lehet növelni, akivel az EU közös beszerzés keretében nem állapodott meg. Ez jeleneleg az orosz meg a kínai. Ha valamikor erre is kiterjed az EU megállapodása, akkor ezekkel nem lehet szintén külön megállapodni.

Amennyiben maradunk csak az EU rendelésnél, akkor az az év folyamán érkezik. Ez alapján a szükséges mértékű átoltottság (ha mindenki kéri) az év vége fele lehet meg. Az az igazi baj, hogy erről a COVID nem tud és nem veszi figyelmbe, hogy nem tavasszal csak az idén terveztük beoltani a lakosságot.

Most két lehetőség van:

1. Extra mennyiséggel (orosz+kínai) probáljuk felgyorsítani az oltás, hogy minél hamarabb minél több ember be legyen oltva

2. Még brutálisabb zárással megpróbáljuk kihúzni az év végéig, hogy legyen minőségi vakcina (valami hasonló mint Viktortia államban vagy a spanyoloknál volt)

A kisebbik rossz, ha kapsz egy bármilyen vakcinát, mintha év végéig a boltba mehetsz hetente egyszer-kétszer mire megjön a minőségi vakcina.

Nekem bármelyik vakcina jöhet.

Az időbeliséget vedd figyelembe. Az, hogy most van orosz és kínai vakcinánk már az annak a munkának köszönhető amit novemberben kezdtek. Novemberben nem kavart be a brit mutáns, simán a második hullám csúcsa körül jártunk. Az EU vakcinációs terve 70%-os átoltottság június végére és 100% év végéig. Ezt a nyárra meglesz a 70% veszélyeztették/veszélyeztetik a szállítási elmaradások. Ez a legújabb információ a múlt hétről: https://twitter.com/MamerEric/status/1365027528935694343/photo/2 

Az EU lakossága 447 millió, ebből nem tudom mennyi oltható (elöregedő társadalom) tippelni lehet ~ 15% 0-14 éves -> kb 380m vakcina kellene a beoltáshoz. Az ábrából láthatod, hogy Q2-re majdnem meglesz ez a mennyiség, ha confirmed deliveries-ből is bejön akkor a ~100% is meglesz. A vakcinák jó része 2 adagos itt nem látszik hogy ez ennyi embert jelent-e vagy csak a felét. Figyelmbe veszi -e a Janssen 1 adagos vakcináit. stb...

Innentől csak találgatni lehet, de az EU egésze június végére 46% (ha csak a confirmed jön) és 69% (ha bejön a jóváhagyásra váró mennyiség is) között lesz valahol oltottságban. (ez nem számol az esetleges egy addagos vakcinákkal, természetesen a számok jobbak akkor ha egyadagos vakcinák is vannak hiszen abból fele adag kell...)

A mostani lehetőségeinket a tavaly év végi akcióink határozzák meg. Most már csak várni kell a hívást és beadatni ami jut...

Közben megtaláltam a számokat a következő helyen: https://twitter.com/MamerEric/status/1365027528935694343/photo/3 szóval 365m oltandó 255m a 70%hoz, szóval olyan 50% és 70% között lesz.

"Innentől csak találgatni lehet, de az EU egésze június végére 46% (ha csak a confirmed jön) és 69% (ha bejön a jóváhagyásra váró mennyiség is) között lesz valahol oltottságban. "

Úgy legyen.

Nekem az a bajom, hogy 2 hónap alatt kb 7% átoltottságot értünk el. Ha márciusban ez marad, akkor sacc/kb 10,5%/negyedév az oltási sebesség. Ezzel a 70% 6,6 negyedév ami összesen 20 hónap lenne, vagyis +17 hónap. Ha duplázzák a mennyiséget, akkor csak a fele 2,8 negyedév +8,5 hónap, ami december közepe. Ha négyszerezni sikerül, akkor +4,3 hónap, ami kb július eleje-közepe.

2x mennyiséggel év végére lenne meg a 70%, a 4x-el nyár elejére-közepére. Ami biztosnak látszik az a decemberi, a nyárihoz már "kis" szerencse kell.

A 70% irányszám állítólag ez a "régi" vírusra jó, a fertőzöbb mutánsokra (újság hírek szerint 2x fertőzöbbek, mert nemcsak fertőző képesebbek, de hosszabb is a fertőzési időszakuk) 80-90% átoltottság kellene. A másik nyugtalanító hírek amit olvasni, hogy ezek már a gyerekeket is betegítik meg, ami eddig úgy tűnt őket nem érinti.

A másik oldalon meg ott van a korlátozások mellett felfutó járványgörbe. Ha egy szép lecsengő szakasz volna és május környékére ott volnánk mint tavaly, akkor még a decemberi céldátum is teljesen vállalható szerintem. Ami kérdés számomra, hogy ennek fényében megéri-e várni?

Ja ez a másik amit nem akaródznak nyilvánosságra hozni. Pedig a terv egyszerű volt: 2021 q1: veszélyeztetett korosztályok beoltása, q2 az általános vakcináció q2 végére 70% elérése.

Mivel a q1 és q2 teljesen más volument kíván, így a q1-ből nem lehet következtetni a q2-re. Itt a terv akikről tudjuk: https://www.europarl.europa.eu/resources/library/images/20210204PHT9713…

Itt össze is néztem a tervet és a teljesülést a 3 országra: https://hup.hu/comment/2596005#comment-2596005

Orbán Viktor tavaly novemberben azt mondta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-addig-kell-kitartani-amig-vakci…

Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina.
    Úgy számol - folytatta Orbán Viktor -, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is.
    Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az "asztalon tartani".
    Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is - mondta a miniszterelnök.

Most meg meg, hogy összejött az Orosz meg a Kínai üzlet, megint lehet ütni az EU-t, és hirdetni, hogy megmenekültünk. :) De ha nézed e számokat mi is csak kipótolni vettük az EU vakcinákat nem kihelyettesíteni.

Amúgy jó volt a terv még úgy is, hogy máshonnan nem jött másfél hónapig semmi csak az EUból.

Szlovákok most hogy veszenk Szputnyik-Vt így ők is 100% köré érhenek június végére, de anélkül is magas lenne az átoltottság.

 

A legrémisztőbb, hogy a dán egészgégügyi hivatal oldalán azt olvastam, hogy az ottani oltási programnak nem célja a nyájimmunitás elérése. Nem terveznek senkit oltásra kényszeríteni.

Ha innen nézed tavasszal a legtöbb országban az lesz a gond, hogy hiába van vakcina ha nincs akinek beadják. (Ez a pont már most eljött Németországban, Franciaországban mert az öregek nem akarnak AstraZeneca-t)

Ez csak addig működik, amíg nem fogadják el mások is az Orosz és Kínai oltást. Utána indul a vakcina háború ki tud többet fizetni (ki ígér egyéb dolgokat pl Németek gyorsan befejezik a gázvezetéket).

A kit tud többet fizetni versenyt megnyernénk szerinted? Biztosan? Super Mario: kicsoda valójában az új olasz miniszterelnök?

Biontech Manufacturing Marburg mi lenne ha eszükbe jutna, hogy nem kell a Marburgi gyár termelését beleadni a közösbe ("nem lehet külön megállapodást kötni" találnak egy jogi kiskaput) az viszi aki többet fizet és a körön belül van Németország, Franciaország stb. (750 millió oltóanyag-dózis évente egy-két hónap alatt meglenne Németország)

Ez jó trükk lenne, ha nem lenne jelentősége az oltások közötti eltéréseknek. De van. Nyárig még várok pár fordulatot az ügyben. :D

Remélem azért a magyar hatóságok nyilvántartják ki mit kapott és erről adnak igazolást is a polgárnak, mert ha nem akkor az nagyon durva.

OK, hogy azzal nem lehet utazni, de ebben nem (csak) az utazás a fő szempont. A déliek szerintem közúton mindenkit át fognak engedni aki arra megy, csak jöjjenek a túristák...

Az egész megint egy műbalhé keltés volt. Szerinted melyik nációval találkozom a legtöbbet minden éven a görög szigeteken? Az orosszal. Aki volt arra, pontosan tudja, hogy olyan sok orosz nyaral ott, hogy "Fur and Mexa" boltok épültek rájuk ezerszám.

Majd biztos nem fogják beengedni a Sputnik-V-vel oltott oroszokat :D :D :D :D

trey @ gépház

A jogi csűrés csavarásban lehetnek még meglepetések.

Mondok egy rossz scenariot: Görögök EU-ból EU vakcinaútlevéllel fogadnak csak el (ami csak EMA vakcinákra vonatkozik), de mondjuk az Oroszországból jövőknek elfogadják az Orosz hatóság által jóváhagyottakat. Ezzel mi szívhatunk hiába vagyunk ugyanazzal oltva...

Ezért mondtam, hogy lesz ebben még fordulat, plusz a déliek mindekit engedni akarnak akit csak tudnak...

Meg attól, hogy a bizonyítványban nem lesz az oltás típusa, még lehet igazolásod arról, hogy mivel oltottak be...

Amúgy ha van egy nemzetközi oltási bizonyítványod, oda nem kérheted, hogy vezessék be ezt az oltást is? Van valaki itt, aki ért ehhez egy picit?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

:D

Kíváncsi vagyok, hogy meddig tudod csűrni-csavarni. Ha pont olyan ellenőrzés lesz Görögországban a beutazáshoz mint tavaly nyáron (le se szarták, az előregisztrációs papírra rá se néztek), akkor nem lesz ott semmilyen vakcinatípus ellenőrzés.

trey @ gépház

Nem akarom csűrni-csavarni. Abban egyet értek, hogy valójában mindenkit beengednek, sőt még reklámozni is fogják hogy minél többen menjenek. :)

De addig lesz ekörül mindenféle hajcihő, és írtam egy nem túl kedvező lehetséges kimenetet.

Tudom, hogy arrafelé nem annyira szabálykövetőek...  

Egy Bloomberg által megszerzett dokumentum tanúsága szerint az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az Európai Unió fogadja el a kínai és orosz vakcinát a közös uniós védettségi igazolások kiállításakor.

ROTFL

Javasolják, hogy az EU-ban fogadják el a kínai és orosz vakcina alapján kiadott védettségi igazolást

https://index.hu/kulfold/2021/03/09/az-europai-bizottsag-javasolja-a-ki…

trey @ gépház

Erről volt már szó a feb végi tanácson is, amúgy oltás sem kell az igazolványhoz. :) Ha van akkor viszont a típusát szeretnék szerepeltetni... Igazából ez már csak a Sinopharm ról szól a Szpurnyiknak lesz rendes engedélye mire lesz igazolvány. (pont ehhez hasonló fordulatokat vártam)

Amúgy ezt kifejezetten Magyarország miatt csinálják így.

Azoknak is az EU állít ki vakcina útlevelet, vagy azok inkább egy vackina "vízummal" jönnek?

Az EU elfogadhat más állam által kiállítot vakcina útlevelet is. (Mint a Görögög/Izrael megállapodás) https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/gorogorszag-vakcinautlevel-megal…

Itt inkább arról van szó, hogy a vakcinaútlevél igazolja a védettséget minden EU-ban használt vakcinára. (Minden EU tagállam által engedélyezett vakcinára. Ebben mi vagyunk kivételek. A legtöbb tagállam csak EMA engedélyes vakcinát használ)

Lesz még ebben munka mire elkészül.

"Itt inkább arról van szó, hogy a vakcinaútlevél igazolja a védettséget minden EU-ban használt vakcinára."

Nem csak azt, az is benne van, ha valaki átesett a betegségen és a PCR tesztek is. Aki nincs oltva és nem is volt beteg, az ezzel igazolhatja, hogy 24-72 órával korábban (hol mennyit írnak elő) volt egy negatív tesztje. Mivel digitális lesz az egész, így akár hetente többször is frissíthető az adattartalom, ahogy "lejárt" az elvárt PCR teszt érvényessége.

"Ebben mi vagyunk kivételek. A legtöbb tagállam csak EMA engedélyes vakcinát használ."

Egyrészt, igen, kivételek vagyunk. Másrészt jelen helyzetben tagállami hatáskörben is lehet engedélyezni, nem kell az EMA engedély hozzá, vagyis nem csak az EMA engedélyezhet.

Kivételes, de jogszerű amit csinálunk.

LOL

Egy hete még arról meséltél, hogy a keletivel oltottak majd hátrányban lesznek, mert az almighty EU jól nem fogja elfogadni.

Mondjuk én nem aggódom, mert amilyen szerencsém lesz, én a legratyibb (szívesen a kutyának se kellő) AstraZeneca-t fogom kapni. Mivel eldöntöttem, hogy a legelsőt, amit kínálnak elfogadom ...

trey @ gépház

Itt pont jót akar EU, mert nem akarja engedi a tagállamoknak az egyéni szabályozást, viszont a lehető legkevesebb embert akarja kirekeszteni a rendszerből. Erre a legnagyobb veszély ha nem tudnak megegyezni, és tagállami szinten szabályozzák. Akkor aztán lesz mindenféle. A legyelek sem tarthatják majd így fent a jelenlegi szabályozásukat. (amitől féltem, hogy elterjed a gyakorlat. Szerencsére jó irányba akarják változtatni. A mi "primitív" megoldásunkat, hogy nem tüntetjük fel a vakcinát is remélem hangolják még)

 

Az AstreZeneca hiába van lesajnálva, a legrosszabtól megvéd még a dél afrikai variánssal szemben is. (tudom én is lesajnáltam, de ha felajánlanák simán elfogadnám) Ugyanaz a logika mint a kínai esetében: a semminél sokkal de sokkal jobb. A nyájimmunitással viszont gondok lesznek ha elterjed a dél afrikai variáns mert valószínűleg a továbbfertőzést sem állítja meg. Lélekben készülj a 3. oltásra ami valószínűleg valamelyik mRNA lesz.

"A mi "primitív" megoldásunkat, hogy nem tüntetjük fel a vakcinát is remélem hangolják még"

A dánoknak is épp ilyen "primitív" megoldásuk van. A miénk is belső használatra van, nem az lesz ami majd EU szinten használnak. Az még tervezés alatt van, az EB három hónapot adott magának, hogy kitalálja a működését.

A hazai majd ahhoz kellhet, hogy bizonyos szabályok alól mentességet kapjanak a beoltottak, pl.: 8 után is az utcán lehetnek vagy mehetnek kondi terembe. Itthon nem számít mivel oltották az embereket.

A magyar igazolvány egyébként sem alkalmas ez EU-ra, még akkor sem ha rajta lenne mivel oltották az illetőt, mert korona vírus teszt eredményének nincs "hely" rajta.

Ez kell is, hogy segítse az oltási hajlandóságot. Nálunk oltanak a legtöbb különböző vakcinával, ha bejön olyan variáns ahol különbség lesz a a vakcinák között lehet nem lenne rossz szabályozni azok alapján. Másik oldalról meg az nem lenne szerencsés ha ez alapján lenne megkülönböztetés. (többeknek az sem tetszik, hogy egyáltalán lesz megkülönböztetés) Szóval a "primitív" lehet, hogy nem baj sőt előny, viszont a használhatóságát korlátozza.

Annyiban sem számít, hogy mivel oltottak ha az adott oltás nincs itthon engedélyezve? (ez nem sok embert érinthet)

"Annyiban sem számít, hogy mivel oltottak ha az adott oltás nincs itthon engedélyezve?"

Ennek nem sok értelme van.

Ott van pl. USA, ahol J&J engedélyezték február végén, jelenleg az EU-ban nem. Akkor el kell-e fogadni ezt európában vagy sem? Majd valamikor (akár néhány napon belül) elfogadják, akkor igen. Még az is lehet, hogy akit az elfogadás előtt oltottak be az USA-ban, az nem jó, akit később az meg jöhet?

Vagy a hírek szerint Új-Zélandon csak Pfizer/BioNTech-el oltanak, ha ilyen a logika, akkor oda Moderna-val oltott sem mehetne?

Indiában meg a sajátjukkal oltanak, amit nem is exportálnak. Egy indiai akkor nem jöhetne az EU-ba, illetve indiába nem mehetne senki, mert külföldön nem kap olyan oltást, mint ott amit használnak.

Hasonló van kínával is, a Sinopharm és Sinovac megy exportra, közben otthon náluk meg kettő másik vakcinával oltanak, amit viszont nem exportálnak sehova.

Zavar az erőben, avagy az önjáró miniszterelnök.

1) Orbán Viktor ma reggel:

“Ha nem lenne itt a kínai és az orosz vakcina, akkor nagy bajban lennénk. Az unió által rendelt vakcinák nem érkeznek” – mondta Orbán Viktor

2) Müller Cecilia, szintén ma:

...Megjegyezte, hogy csütörtökön 74 400 adag AstraZeneca és 40 800 adag Moderna vakcina érkezett az országba.

Kénytelen vagyok ismét szép emlékű fizikatanárom, Erdei tanár úr bölcs tanácsát idézni:

Mindenkit csak annyira nézzünk hülyének, ami még hihető!

Úgy tűnik, most egy egész ország van hülyének nézve...

Szerkesztve: 2021. 03. 01., h – 16:40

Szlovákia ma 2 katonai gépet küldött Moszkvába, úgy tűnik Szputnyik vakcinaszállítmányt hoznak. 17:30-ra van bejelentve sajtótájékoztató.

https://ipravda.sk/res/2021/03/01/thumbs/spartan-nestandard1.jpg

Érdekesség, hogy Szlovákia összesen 2 db C-27J repülőgéppel rendelkezik, szóval ma a flotta 100%-a megjárta Moszkvát :)

Jaj, szegények! Várniuk kell jövő hétig! :D :D :D

HALLÓ, az EU lakosok jelentős részének fülig fog érni a szája, ha ha nyár elejéig bezárólag megkapják az első oltást. De az is lehet, hogy lesz olyan, amelyik év végéig sem kerül sorra.

Ne komolytalankodj!

trey @ gépház

Nálunk is lesz aki év év végéig sem kerül sorra. Az oltás nem kötelező.

Kíváncsi leszek hogyan növelik az oltási hajlandóságot. A ráengedjük a népre a brit mutációt módszer kétség kívül növelni fogja majd az oltási hajlandóságot, de ez sem lesz elég. (és igen sok áldozattal fog járni)

Nézzük ahol van rendes tájékoztatás mit mondanak: https://www.sst.dk/en/english/corona-eng/vaccination-against-covid-19

The primary purpose of the vaccination programme is not to achieve herd immunity. In Denmark, we have prioritised vaccinating risk groups first. We expect to see a rapid effect of this strategy on reducing local outbreaks and COVID-19 fatalities in nursing homes and among those at higher risk of severe illness from COVID-19.

Nálunk ez a cél? Aki akarja megkapja és már nyitunk is?

Egyelőre vagy hazugok vagy bénák:

 

 

 

A kormányfő december 18-án egész pontosan a következőket mondta: „Tehát ma egy általános országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll. Az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik.”Lehet persze ez is, meglátjuk. Egyelőre az látszik higy vagy hazudnak nekünk vagy alkalmatlanul buták

 

 

 

 

  • Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak.” (2020. december 18.)
  • „Ha sok vakcina van itt, akkor sokat és gyorsan oltunk.” (2021. január 03.)
  • „Egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve.” (2020. január 19.)

Igen, van! Itt lehet figyelni a számokat!
 

https://hup.hu/node/172867

Kommenteket ott is várom. Gondolom sok lesz majd :D

Sajnos se egy blr, se egy summer, se egy viraghj kommentet nem látok ott. Pedig lenne mit kommentelni. A hétvégi oltási kampány adatai még benne sincsenek!

trey @ gépház

miért, ha erősen megbűvölve figyeljük a számokat, akkor kiderül, hogy ezek közül az állítások közül bármi is igaz? Te szereted, ha hazudnak neked? Én nem.

 

 

"Tehát ma egy általános országos, egy-két nap alatt történő teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll. Az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik.”

 

 

 

  • Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő átoltásnak a föltételei megvannak.” (2020. december 18.)
  • „Ha sok vakcina van itt, akkor sokat és gyorsan oltunk.” (2021. január 03.)
  • „Egymillió embernek a két nap alatt történő beoltására is fel vagyunk készülve.” (2020. január 19.)

Egyszerűbb ide írni ;-)

Először is őszintén örülök, hogy ilyen szépen nő az átoltottság. Megjegyzem ebben nagy (döntő?) szerepe van a háziorvosok munkájának, akik az oltás megszervezésében és végrehajtásában sokszor nehéz föltételek, kevés információ birtokában próbálnak helytállni.

Aminek nem örülök: kiderült, hogy Magyarország Kormánya önmagában (a háziorvosok közreműködése nélkül), központilag nem képes egy gyors oltási kampányt végrehajtani, ehhez nincsenek sem megfelelő adatbázisai, sem megfelelő informatikai háttere.

Végül ami inkább csak elszomorít, hogy  a jelenlegi (csöppet sem könnyű helyzetben) Magyarország Miniszterelnöke össze-vissza beszél, időnként bombasztikus bejelentéseket tesz; olyanokat, amiknek a valósággal való korrelációja 0.

Az RTL Klub péntek esti Híradójából kiderült: a vakcinákat kiszállították, és hétvégén telephelyenként ügyeleti jelleggel 1–5 oltóhelyet garantálnak azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.

A 444 úgy tudja: volt, aki fogta magát, és az eredeti SMS-ben megjelölt időpontra ellátogatva meg is kapta az oltását.

:D :D :D :D :D

https://index.hu/belfold/2021/03/06/astrazeneca-vakcina_oltopont_sms/

trey @ gépház

Kovács Zoltán: Újabb 100 ezer ember kaphat oltást a hétvégén

Ezen a hétvégén újabb százezer honfitársunk kaphatja meg az oltást, amivel vasárnap estére átlépjük az egymilliós határt – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton a közmédiának.

Kovács Zoltán közölte azt is, hogy az oltási tervnek megfelelően ezen a hétvégén is tervezetten és nagy számban oltják azokat, akik regisztráltak. Hozzátette: Magyarország az átoltottság tekintetében a második Európában, és

a magyar ütemtervvel az ország az európai lista élére fog kerülni.

xD

trey @ gépház

https://www.origo.hu/itthon/20210305-operativ-torzs-tajekoztato-2021-ma…

György István, az ITM államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője  arról tájékoztatott, hogy (…) A hétvégén 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor:  ebből 114 660 Pfizer-, 40 ezer Moderna- és 250 ezer Sinopharm-vakcina.

Most akkor az államtitkár úr hazudott tegnap?

Én szeretném :) Jobb 1-2 hónap full lockdown, majd 5-6 hónap "nyitva tartás" mint fél éves 70%-os...

Tavaly az első lock down jó eredményre vezetett. Elnyomott járvány, több hónapos szinte teljes nyitás. (Oké hátrány is volt az emberek nem hitték el, hogy ez "komoly" járvány...)

Mindezt vakcina nélkül értük el. A gazdasági vs ember élet dilemma egy hamis dilemma.

A történelmi adatok azt mutatják, hogy a korán és "komolyan" zárók jöttek ki a járványokból előnyösebben.

A történelmi adatok azt mutatják, hogy a korán és "komolyan" zárók jöttek ki a járványokból előnyösebben.

ROTFL
 

Csehország gyakorlatilag október óta zár alatt (halálozási lista első helyezettje?), Szlovákia december közepe óta. Milyen adatok igazolják az állításod?

trey @ gépház

Uj-Zelandra, Ausztraliara es Kinara gondolhat. Mindharomnak hotelkaranten rendszert kell fenntartania a mai napig, amibol neha maga a szemelyzet viszi el a fertozest.

 

Viszont ezek az orszagok onellatoak nagyjabol, mikozben Europa egy atjarohaz, es egy szabvanyos csavart nem tud lassan szomszedos orszagok segitsege nelkul legyartani.

Persze ezekre gondoltam. Európa is elég önellátó ha az egészet nézzük. Azt belátom miért nem tudjuk ugyanazt az utat járni, azt viszont nem értem, miért csak most zárunk miközben látható volt, hogy jön a 3. hullám. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hozzánk később érkeznek ezek a hullámok. Az első hulámnál ezt jól ki is használtuk, de most nagyon későn léptünk. A késői zárásnak és a korai nyitásnak megvannak a következményei (mint ahogy régen is megvoltak): https://www.nationalgeographic.com/history/article/how-cities-flattened…

A történelmi gazdasági hatások: https://www.weforum.org/agenda/2020/04/pandemic-economy-lessons-1918-fl…

  • Cities that intervened earlier and more aggressively actually experienced a relative increase in real economic activity after the pandemic subsided.

Oké akkor nem volt vakcina, de a vakcinációnak nincs jelentős hatása a mostani hullámra sajnos, ebben a szakaszban nem szabadott volna ennyire elengedni a járványt.

"Európa is elég önellátó ha az egészet nézzük. "

Nem. Raadasul az "osszeuropai megoldas" sokadik esetben ugy szar, ahogy van. Es meg akkor is szar lenne, ha a tagallamok vegul nem ternenek el tole (mint minden mas esetben).

"viszont nem értem, miért csak most zárunk miközben látható volt, hogy jön a 3. hullám"

Mert hiaba zarunk, ha a hatarokat nyitva kell bizonyos esetekre tartani. Extrem pelda erre UK: akkora legforgalmi atjarohaz, hogy tavaly a kocsmakat is 2-3 honappal kesobb nyithattak csak meg (juliusban), mint a mainland Europe. Pedig a helyiek szigorubb szabalyok szerint kellett eljenek, mint a magyarok Magyarorszagon 2020 tavaszan, megis Magyarorszagon volt kisebb az R0.

Kb az mukodne, hogy nyar elejeig azert zarunk picit, hogy ne legyenek terhelve a korhazak, nyaron elveznenk, hogy nyitott kocsmak es vendeglatas mellett is 1 alatt van az R0, viszont mar most bejelentenek elore, hogy szept kozepe es okt kozepe kozt egy honapig senki se ki, se be, repulojaratok is mind torolve, hatarok is mind lezarva, kiveve par hatarmenti addig kialitott specialis munkasengedely. Szept kozepeig mindenki szerezzen mindenbol eleget, es menjen a vegso celorszagaba, sot, celmegyejebe, ahol azt a honapot tolti majd. Van ra 3-4 honapja megszervezni.

Abban egyetértek EUnak se felhatalmazása se képessége nincs egy ilyen összehangolt védekezést levezényelni. Egy kiszámíthatóbb stratégia viszont jót tett volna. Most kb az az érzés, hogy improvizálunk. A regionális helyzettel sem tudom mit kezdünk, azon kívül hogy Ausztria a laboratóriumunk... (lehet a szlovákokra kellett volna most jobban figyelni)

A zárás hatása hasonló ha korábban vagy később zárunk a határforgalom szempontjából, de a járvány felfutásában, és még lehet a lezárás hosszában is talán előnyösebb a korai zárás. Magyarországon tavaly a járvány felfutásához képest nagyon korán zártunk. A határátkelést nem tudom mennyire veszi figyelembe az oltási stratégia. (Reptéren mindenki oltva? Nemzetközi áruforgalom? Nemzetközi Ingázók? Határőrség? stb...) Azzal is lehetne csökkenteni a hatását. (persze csak idővel) A 3. hullámra nem jött össze a korai zárás...

Szerkesztve: 2021. 03. 07., v – 18:20

azt esetleg tudja valaki, hogy ha a lenti üzenetet kaptam a https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra oldalon a regisztrálás(????) után, akkor fognak értesíteni, ha menni kell oltatni magam? A megadott telefonszámon vagy az email címen? Az űrlapon az adatvédelmit beikszeltem (fölső pipa), a kapcsolatttartást nem (alsó pipa).

 

Ön sikeresen regisztrált a koronavírus elleni oltásra.

Amennyiben jóváhagyta a kapcsolattartást, akkor értesíteni fogjuk a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről."

 

Egyébként valami értelmes és egyértelmű üzenetet nem lehetett volna írni? A további lépés akkor most azt jelenti, hogy értesítenek az oltásról vagy sem? Vagy most mi van?? Vagy csak kevés az ÍKÚM? :-)

trey, segíts légyszi, neked, gondolom, van piros telefonod a pártközpontba, tizensok éve már hup tag vagyok, szóval csak van valami protekcióm nekem is, nem?  :-)

 

egyébként meg vegyük komolyan, tényleg érdekel :-) Nem szeretnék egy hülye pipa miatt lemaradni

Ha központilag oltanak, kapsz egy SMS-t. Aztán majd egy másikat, hogy mégsem. Vagy semmit.

Ha jó a kínai, hívd fel a háziorvosod, valószínűleg másnap mehetsz felvenni az oltást. (Nekem laborra kellett mennem egy hete, szemben van a háziorvosom rendelője. Megkérdezte, jó-e a kínai. Mondtam, igen. „Akkor fáradjon be!”)

Más országokban hogy kezelik az ilyen nem közvetlenül a gyártótól vásároljuk, hanem egy noname cégen keresztül, hogy lefölözhessük a hasznot dolgot? Pl. így: https://444.hu/2021/03/22/az-egeszsegugyi-miniszter-ferjenek-cegetol-is…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Már kiderült, hogy itt miért ilyen szar a kórházban elhunytak aránya?

Nem több, mint máshol, ahol jól kezelték a járványt, lásd a 'case fatality ratio' Ausztráliával összevetve: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSe…

Dolgoznak már az egészségügyben a válaszon? Előbb-utóbb valaki fel fogja tenni ezt a kellemetlen kérdést.

Mármint azzal kapcsolatban, hogy a mi a kormány felelőssége a későn és rosszul meghozott döntések kapcsán? Hát, bizony, az kellemetlen kérdés és fel kellene tenni...

Mármint azzal kapcsolatban, hogy a mi a kormány felelőssége a későn és rosszul meghozott döntések kapcsán?

Kik fogják feltenni? Akik a konzultációban óvatos nyitást jeleztek vissza :D :D :D :D 

Ne komolytalankodj. Nem ül fel mindenki a DK-s halálkampánynak. Ahogy jön a jó idő, az emberek meg fognak vadulni és még inkább nyitást akarnak majd. Mutogathatod nekik, hogy napi 300 halott, le se szarják. És valahol igazuk van. Nem lehet évekig otthon ülni.

trey @ gépház

Nem igazán látok én társadalmi érdeklődést erre. Azt látom, hogy a hírportálok napi szinten harsogják (gyorsan és egyszerűen lehet szalagcímet gyártani), de itt nem látok sem tüntetést, sem különösebb érdeklődést ez iránt. Ahogy említettem, az emberek nem zárást, hanem inkább nyitást várnak. Szóval kik fogják feltenni a kérdést?

trey @ gépház

Igen, meg kell nézni, kik is irányítják ezt az egészet...

Kásler? (őt eléggé lekapcsolták, de az arcát még mindig adja ehhez)

Egészségügyért Felelős Államtitkárság..

Operatív törzs...

Kormány

"Dolgoznak már az egészségügyben a válaszon? Előbb-utóbb valaki fel fogja tenni ezt a kellemetlen kérdést."

Igen, fel kell ezeknek tenni a kellemetlen kérdéseket (meg úgy általában az egészségügy szétbaszásával kapcsolatban).

(Azt nem tudom, hogy dolgoznak-e a válaszon. Azt tippelném, hogy nem)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ó, nem erre gondoltam. Hanem pl. elkezdték-e szakmailag átvenni pl. azt a protokollt, amivel állítólag még több ember életét meg lehet menteni. Ehhez nem kell semmi, mert rendelkezésre áll a legtöbb hazai kórházakban. Ezt maga a orvos állította.

https://index.hu/belfold/2021/03/07/kiskunhalas_koronavirus_lelegezteto…

Tehát, lesznek itt szakmai kérdések is.

trey @ gépház

Láttál te már orvosi szakmai protokollt? Tudod, precízen megadott határértékek, megfelelő bizonyítékok stb. Ez az utasítás semmilyen szakmai követelménynek nem felel meg. Hogy miért, az akár egy laikus számára is érthetően a cikkben elég részletesen ki van fejtve. Ezek objektív dolgok, semmi köze ahhoz, hogy van néhány balfasz az orvosok között is.

Fórumozó által vizionált világ: "Hogy miért, az akár egy laikus számára is érthetően a cikkben elég részletesen ki van fejtve." Olvasom a cikket - értek a virológiához is! Már wikipediából polihisztor lettem. A Lancet cikket is jól megszakértettem

Valóság: Ezek bonyolult szakmai kérdések, amikhez sok év tanulás szükséges csak a kompetencia megszerzéséhez. 

__________

"Nem azzal kerülsz bajba, amit nem tudsz, hanem azzal, amit biztosan tudsz, de mégsem úgy van." (Mark Twain)

"amely az ellátásban résztvevő orvosok és szakértők szerint pontatlanul megfogalmazott, így ebben a formában veszélyes is lehet."

DK Komáromi Zoltán, LMP Kiss Csaba háziorvosok ketten vannak szóval már többes szám. Neveket nem ír, az egyébként mindig tárgyilagos és elfogulatlan napi.hu, így nem tudjuk név szerint kik az ellenvéleményen levő orvosok és mennyire tekinthetők szakértőknek. 

Egy hónapja még kínai vakcina ellen FUD-oló napi.hu kompetenciája csöppet kérdéses

Mi az hogy elkezdték?

Szakmaiatlannak és aggályosnak tartják az orvosok Kásler Miklós covidterápiás utasítását 

Mire jók a korház parancsnokok (katonák) mit érnek az általuk kinevezett kórházigazgatók? Mit ér a teljhatalom ha olyannal védekezel, hogy nem hajtják végre?

Mintha Gyurcsány alatt lett volna ilyen gyenge az államhatalom. 

Vagy esetleg Kásler Miklósnak nem volt ideje kiadni az utasítást, fontosabb dolga akadt?

8331-gyel nőtt a halálozás Magyarországon 2020-ban a korábbi évek átlagaihoz képest – mondta Vukovich Gabriella hétfőn az MTI-nek.

[...]

Hozzátette ugyanakkor, hogy az EU 27 tagállama közül még ezzel együtt is a hatodik legalacsonyabb többlethalálozást lehetett Magyarországon mérni.

[...]

Vukovich Gabriella arra is felhívta a figyelmet: az uniós tagállamok között nem egységes, mikor sorolnak egy elhunytat a koronavírus áldozatai közé. Németországban például a többlethalálozásnak csak a felét fedi le a koronavírusban elhunytak száma, máshol pedig még ezt az arányt sem éri el – közölte. 

Magyarország ebből a szempontból transzparens gyakorlatot folytat, ez olvasható ki abból, hogy tavaly 9884 elhunytat soroltak hivatalosan a vírus áldozatai közé, míg a többlethalálozás ennél kevesebb, 8331 fő volt – mondta Vukovich Gabriella.

Link: https://index.hu/belfold/2021/03/22/nyolcezerrel-tobb-ember-halt-meg-ta…

^^^ Amikor nem jön ki a matek :D :D

trey @ gépház

Ezt olvasgasd inkább: https://demografia.hu/kiadvanyokonline/index.php/korfa/article/view/281…

Az első hullámot példásan hoztuk, csak a gazdaság nagyon nagy ütést kapott. A 2. hullámot már nem kezeltük jól de nem voltunk kiemelkedően se jók se rosszak.

A harmadik hullámot kiemelkedően rosszul kezeljük.

Ehhez nem kell sok magyarázat: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSe…

Valószínűleg semmibe veszed azt a tényt is, az elsős és második hullámban egy kevésbé virulens, enyhébb lefolyású betegséget okozó vírussal volt dolgunk, most pedig a mutánsok sokkal fertőzőbbek és a betegség lefolyása is súlyosabb.

Kár, hogy vannak ezek a fránya tények.

trey @ gépház

Máshol nem ezek voltak? Első hullámnál szuperül kihasználtuk, hogy hozzánk később érkezett. A 3. hullám ugyanígy később érkezett hozzánk. Az angol variáns végigsöpört európán, mégis megoldották. Mi végignéztük a cseheket, szlovákokat és komoly megelőző intézkedések nélkül magunkra húztuk a 3. hullámot.

 

A napi halálozási csúcsok a grafikonból hullámonként:

  1. 1.57
  2. 18.26
  3. 20.23 és még emelkedik

 

Ennyivel fertőzőbb az angol variáns? 

Az én szempontomból semmiképpen. Kifejtettem már párszor, hogy én kurván nem vagyok a full lockdown híve. Ma is dolgozom, holnap is szeretnék. Ehhez az kell, hogy ne legyen full lockdown.

Hogy te hogyan értékeled, az a te dolgod.

trey @ gépház

A szálban a halálozási adatokról volt szó nem a személyes preferenciáidról. Egyet értek a full lockdown az szívás, de full lockdown nélkül is alacsonyabb számokat lehetett volna hozni pl egy koraibb zárással (mostanihoz hasonló intézkedések mellett).

Ezen nincs mit szépíteni: vagy nem a halálozási számok alacsonyan tartása volt a cél vagy csak simán elbénázták (pl abban a hitben, hogy a vakcináció majd jelentősen lassítja). 

vagy nem a halálozási számok alacsonyan tartása volt a cél

Szerintem nem ez volt a legfőbb cél. Ha én lettem volna döntéshelyzetben, nekem sem ez lett volna a legfőbb célom. Az én célom az élők és potenciálisan menthetők mentése lett volna a célom, úgy, ahogy azt az orvosok is tették a világ minden táján. Ebbe beletartozik, hogy aki élő, az ne egy sötét középkori szintre süllyedjen vissza hoszzú évekre vagy évtizedekre. 

trey @ gépház

potenciálisan menthetők mentése lett volna a célom

Neked az a torz a világképedben, hogy szerinted csak azok halnak meg, akik amúgy is meghaltak volna pár hónapon belül... pedig ez nagyon nem így van, 5-10-15-25 évek vesznek el, nem hónapok.

Ebbe beletartozik, hogy aki élő, az ne egy sötét középkori szintre süllyedjen vissza hoszzú évekre vagy évtizedekre.

Ez azért egy kurva nagy hazugság, főleg annak fényében, hogy több tucat ország megoldotta a járványkezelés tankönyvi esetét és napokra se süllyedtek középkori szintre, a gazdaságuk se érezte meg. De ez a fajta érvelés nálad megszokott, hogy felépítesz egy irreálisan szélsőséges másik lehetőséget és úgy állítod be a dolgokat, mintha csak az lenne a másik alternatíva és nem lenne több opció.

A tények hiányoznak csak a kommentedből. Linkek, számok stb.

Ja, a tiedben mennyi tény volt? Gondoltam én is annyit hozok. A finnek visszasüllyedtek a középkorba? Ausztrálok? Új-Zéland? Mennyi ellentmondás, ami a hazugságodat támasztja alá.

Amikor linkelem, hogy nem halálosabb itt a vírus, akkor figyelmen kívül hagyod, van értelme annak, hogy hozzak számokat?

Az én szempontomból semmiképpen.

Úgy érted, hogy az éppen aktuális szempontjaid szerint semmiképpen?

Ma is dolgozom, holnap is szeretnék. Ehhez az kell, hogy ne legyen full lockdown.

Az epidemiológia szerinti lockdown nem jelenti azt, hogy senki nem dolgozik. Szerintem fogalmad nincs arról, hogy kellene jól kezelni egy járványt és a legfőbb baj az, hogy se a kormánynak nincs erről fogalma, se az egészségügyet irányító miniszternek. Látványos és könnyen marketingelhető dolgokat művelnek, amelyek viszont egyáltalán nem hatékonyak és ez jól látszik azokon a számokon, amelyek most már nem érdekelnek, pedig több tucat országot balfaszoztál pár hónapja pont ilyen számok miatt.

Kinek dolgozok szerinted otthonról, ha az egész ipar leáll? :D Vicces gyerek vagy. Majd megmondom az öntödének és a kovácsüzemnek, hogy öntsenek otthon vasat :D

Ha meg elküldik őket leállásra, arra az időre szerinted hosszú távon kifizetnek minket?

pedig több tucat országot balfaszoztál pár hónapja pont ilyen számok miatt.

Hát, olyan gyönge vírus mellett olyan számokat produkálni olyan egészségüggyel (még nyugati mércével is kiemelkedő az a régió), ami az olaszoknál volt, az tényleg nagy balfaszkodás volt. Kicsit változott a kép azóta.

trey @ gépház

Kinek dolgozok szerinted otthonról, ha az egész ipar leáll?

Mondom én, fogalmad nincs arról, hogy kellene jól kezelni egy járványt és a legfőbb baj az, hogy se a kormánynak nincs erről fogalma, se az egészségügyet irányító miniszternek.

Hát, olyan gyönge vírus mellett olyan számokat produkálni olyan egészségüggyel (még nyugati mércével is kiemelkedő az a régió), ami az olaszoknál volt, az tényleg nagy balfaszkodás volt.

Ja? Nem, a vírus nem sokkal erősebb most sem, a case fatality ratio ugyanannyi, 50 százalékkal terjed jobban és csak azokat az országokat ütötte meg idén, amelyek balfaszok voltak a járványkezelésben.

Lásd például az egymillió lakos feletti top 5 országot: https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSe…

Kicsit változott a kép azóta.

Igen, változott, a kormány elbaszta a védekezést, minden zsetont feltett az pirosra, hogy majd az oltások segítenek, baszott foglalkozni a járvány kezelésével, aztán kijött a fekete. Ennyi történt. Ja, és még az oltásoknál is mutyiztak cégekkel, arra azért volt eszük, gondolom máshoz nem értenek, a mutyi meg gerincvelőből megy.

"formálisan javasolja a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsnak a brit piacra történő európai uniós oltóanyag-eladástilalmat"

Inkorrekt mentalitás! Amerikai szemüvegen át nézve amit az EU csinál az üzleti világba való beavatkozással már maga kommunizmus. Eurosoc megoldás. Kötnek egy béna szerződést ahol nincs semmilyen érdemi szankció kikötve ha a gyógyszergyártó teljesítései egy szint alatt maradnak. Majd mivel szerződést elszarták a brüsszeliek, rendeleti úton próbálnak korrigálni és csak úgy megtiltják a nem állami gyógyszergyártónak, hogy szabadon rendelkezzen a saját termékével. 

Ha a gyógyszergyártóval kötött szerződésben nincs kikötve az exporttilalom, márpedig nincs, akkor más gyártóhoz kellene fordulni az EU-nak és ott okosabb szerződéseket kötni. Kínái gyógyszergyártóval nem akarnak politikai okokból. Orosz gyógyszergyártóval  nem akarnak politikai okokból. Indiai gyógyszergyártó sem kell. 

Ez a szocialista piacgazdaság oximoron hülyeség, amit az EU-ban tolnak ide vezet. Nem akarnak állami gyógyszergyártót, amely számára nem a piaci versenyben való megfelelés az elsődleges és ilyen esetekben százmilliószámra ontaná a vakcinákat mint a kínai Sinopharm. Legyen piaci szabadverseny de azért legyen olcsó vakcina is méghozzá sok. És amikor ez a egész tákolmány az EU nyakába hullik szimplán tiltsuk be az exportot mint valami banánköztársaságban. 

Vajon miért van nulla darab EU gyógyszergyártó amely ma covid elleni vakcinával rendelkezik?!

Igen, ám de egy piacgazdaságban annak adod el, aki a legtöbbet fizeti.

Ha a putri soron kikönyörög egy család tőled 10 Ft egy szelet kenyeret, azt máshonnan meg vesz, 60 Ft-ért akkor lehet, elgondolkozol azon, hogy legközelebb te is 60 ért ad mivel nekik megér annyit.

Mennyiért is vettük a kínai Vakcinát? 

"Mennyiért is vettük a kínai Vakcinát? "

Mert az EU-ból nem kapunk eleget.

"Ha a putri soron kikönyörög egy család tőled 10 Ft egy szelet kenyeret, azt máshonnan meg vesz, 60 Ft-ért akkor lehet, elgondolkozol azon, hogy legközelebb te is 60 ért ad mivel nekik megér annyit."

Itt a putrisor a brüsszeli bizottság, amely fillérekre próbálja lelókupeckedni a vakcinák árát, majd csodálkozik, hogy mások kik többet is adnak érte előbb kapnak a szűkös legyártott mennyiségből. 

Az veszélyes. Kiderült volna, hogy a piac működik. (Valamelyik influenza ellen oltottak már kis hazánkba be 2 millió embert, igaz nem volt ekkora felfordulás miatta, valami tehetetlen szervezésre irányításra képtelen ember vezette akkor az országot nem emlékszem ki volt az)

Add hozzá az árhoz a repülő utat + 5* hotelben eltöltött éjszakák árát. Ott így mentik meg a hoteleket.

Nem is tagadják az Emírségekben, hogy ez üzlet ami a turizmusukat is megmenti. Nem mehetett akárki vakcina vakációra, csak a Knightsbridge Circle elit klub tagjai, ahol a 25 ezer GBP éves díj, nem egyszeri pénz. Már korábban be kellett lépni oda, ehhez a lehetőséghez. Ebben viszont benne van a repülőút is. A nagy fizetőképes igényekre való tekintettel hozták be az új jelentkező tagoknak a 10 ezer fontos lehetőséget, de nekik maguknak kell állnia a repülőút és ott tartózkodás költségeit. Természetesen senki nem a vakcináért fizet, hanem az utazás lehetőségéért. De ha már úgyis ott vannak, az Emirátusok kormánya beoltja őket is mint ott tartózkodó külföldieket. Ügyes!

Volt egy 65 év feletti korhatár az akcióra, de attól tartok ezt a feltételt eléggé rugalmasan kezelték. 

Itt a putrisor a brüsszeli bizottság, amely fillérekre próbálja lelókupeckedni a vakcinák árát, majd csodálkozik, hogy mások kik többet is adnak érte

Hát, tudod azért nem mindegy, hogy vki egymilió db akármit szándékozik venni tőled, vagy kétszázmilliót. 
Amúgy meg, itt hamarosan kínálati piac fog kialakulni, ergo, a jelenlegi ár tizedének is örülni fognak a gyártók.

Nem mindegy, de darabszám ellenére sem érzik úgy a gyártók, hogy jó árat kapnak az EU-tól. Ez meg is látszik az EU-ba leszállított vakcinák számában. 
Szerintem az a kínálati piac még odébb van. Egyelőre azt sem tudjuk pontosan mennyi időn belül kell rendszeresen újraoltani... a Föld teljes lakosságát. 
Bármikor bekavarhat egy olyan új mutáció ami ellen nem hat egyik vagy akár a több vakcina sem, akkor idő előtt be kellene oltani az érintetteket ha az a mutáció terjedni kezd. 

Vajon miért van nulla darab EU gyógyszergyártó amely ma covid elleni vakcinával rendelkezik?!

Szerintem ezt olvasd el. Után is tartod?

Vaccines: The EU is at the mercy of Big Pharma

Még csak alaposak sem voltak. Mögöttük álló lobbi erőbe be kellene számolni minden résztvevőt, a nyomdát, aki tájékoztató nyomatja, aki a dobozt, aki ampullát, aki az alu lapocskát gyártja mag a gumikorongot, esetleg a logisztikát is, ez mind mind munkahely az EU-n belül.

Lesz ampulla, amelybe majd a vírus elleni vakcina kerül

Vaccine producer oszlop ami itt számít. Az ott szereplő aktornál áll rendelkezésre a szükséges kompetencia a vakcina, mint szellemi produktum kifejlesztésére. Subcontractor csak a "gyártósori melós", ilyen még Latin-Amerikában is akad. 

Vaccine producer oszlopban jelenleg csak olyan EU gyártók vannak, amelyek jelenleg nem rendelkeznek gyártható, biztonságos és hatékony vakcinákkal. 

Miért megy a verseny az orosz Sputnik V EU-n belüli gyártásáért ha közben minden van az EU-ban? Gyárak amik a világnak nem de EU-nak elég vakcinát tudnak gyártani, vakcinák szellemi tulajdonjoga. India Dél-Afria és társaik szeretnék ha lemondanának a vakcina jogokról a gyógyszerkutatók, mert úgy többet lehetne gyártani. Az ő oldalukat értem. De az EU rejtély mit akar. Van EU-n belüli szellemi tulajdon? Akkor miért gyártanának orosz vakcinát EU gyárakban? Miért tervezi ezt már Németország is? A Biontech egyedül is elég lenne a tűzoltásra, mert az alacsony tárolási hőmérséklet az EU-ban sehol nem akadály vélhetően. Vagy mégsem rendelkezhet annyira önállóan a Biontech a Pfizer nélkül? 

Nekem tipem van.

Politikus a népnek akar megfelelni mennyi időt sacolsz az engedélyezésre és a gyártás beindításra? (elvileg Magyarország a 2. negyedévben 6 millió vakcinát fog kapni az "EU" ból)

Ha ez megvalósul, akkor már vakcina bőség lesz (azt tippelem, hogy eddigre lenne meg a Sputnik EU-n belüli gyártása), hogy akkor mire jó?  A politikusoknak és baráti körüknek pár Adria yachtozásra + pár kelet európai szépségkirálynő  a yachton, hát nem megéri?

Nagyon kihagysz valamit, a kapacitást mindenki 2 hónap alatt akar vakcinát számolj, legyen havi 400 milliós gyártási kapacitás, utána mit csinálsz vele? (mindenki saját gyártást akar Brazília, Törökország, India, stb )

De az EU rejtély mit akar. 

Nincs olyan hogy EU akarat, tagállamok vannak, ha azt szeretnéd, hogy legyen EU akarat, akkor minimum az USA mintájára kell átszervezni (Vírus ellen hatékonyabb, a jobban központosított Kínai minta) ha ezt szeretnéd, akkor adott hova kell menned reklamálni, lehet tudni ki fúr minden ilyen törekvést  a legjobban.

Hát Brüsszelben a bizottság egy ideje úgy viselkedik mint külön tagnemzetek felett álló entitás, pedig nem az. 

Szóval arra utaltam, hogy a Sptnik V EU gyárakban való gyártása arról árulkodik, hogy valami okból kifolyólag ezt például a Pfizer-BioNTech vakcinájával nem tudják meglépni a pánik módba kapcsolt országok. Pedig engedélyezés itt is van. Kínálati piac azért nem lesz, mert ez nem egy életben egyszer típusú vakcina. Nem beszélnek most az ismételt oltások időközértől amikor 2025 utánra lenne átoltottság Afrika egyes országaiban a jelen gyártási tempóban. Évente közel 8 milliárd vakcina nagyon sokáig vakcinahiányt feltételez, már most látszik hamarosan a gyerekeket is be kell oltani. A gyártási kapacitás ekkora mértékre felpörgetése nem egyszerű feladat. Szerintem lesz egy pont ebben, ahonnan már a fizetésképtelen országok igényeinek a kielégítése következik. Itt a profit alapon működő gyógyszergyártók behúzzák majd egy csöppet a féket. Kína és vélhetően India külpolitikai érdekekből tovább megy a gyártással és egyéb, nem pénzbeli módon oldják meg a kompenzációt. Kínának ehhez vannak saját szellemi tulajdonú vakcinái. Indiának is, de ők valamiért licencelnek is, bár ezért nem szeretnének fizetni. Szerintem az örökké lassú reagálású EU elől el fogják vinni ezeket csóró ország piacokat a kínaiak és indiaiak. Igazából nem is piacok, de valahol mégis. 

Évente közel 8 milliárd vakcina nagyon sokáig vakcinahiányt feltételez, 

Éppen kezdtem kétségbeesni mi lesz a Pakisztán és Afganisztán határán élő törzsekkel, aztán szembejött ez.

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V: kérdések és válaszok a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban

Igazából nem is piacok, de valahol mégis.

Azok a piacok a magyar vakcinának is jók lesznek. Vevő megveszem, ha adsz kölcsön, ok. Mennyi 10 fabatka /db kellene 1 millió jó akkor kellene 1,1 millió hitel itt ez a cég aki még beszáll a buliba tudod alkotmányos költség. Ja, ilyen nekünk is van, legyen 1,2 az a hitel. Kifizetni úgy sem fogjuk/fogják soha, mert mindig megújítjuk/ják az adósságot. Nekem már most kicsinek tűnik az a vakcina gyár, amit itthon terveznek. 

Brüsszel szigorít, mert nagy gondban van a vakcinák miatt

Az ügyvezető alelnök elképzelhetőnek tartja, hogy a nehézségek miatt az Európai Unió, amely az egyik legnagyobb oltóanyagexportőr szigorításokat rendel el

Elképesztő, hogy most, hogy nagy nehezen elkezdik beismerni, hogy elbaszták, elképzelhetőnek tartják, hogy MAJD szigorítanak. A első napon el kellett volna rendelni a szigorítást. De nem, még most sem, még most is csak ott tartunk, hogy majd lehet ...

trey @ gépház

Mi az, hogy most??? Ez csak egy sokadik felvonás: https://voxeu.org/content/export-controls-covid-19-vaccines-has-eu-open… Az export kontroll január óta téma. Összetett a kérdés, mert vissza is üthet, mindenesetre tárgyalási alapnak talán használni lehet...

A mi szerződéseinkben milyen biztosítékok vannak? Még egy export kontroll-al sem tudunk fenyegetőzni az oroszok felé... A kínaiakkal meg nem is közvetlen a szerződés. A szerzödött partnerünk simán eltűnhet ha gond van. Van erre példa itthon több is.

Az a baj, hogy nem most, hanem még mindig ott tartanak, hogy MAJD :D

Vagy nem :D, hanem :(

Az oroszok és kínaiak szívességet tesznek, hogy kisegítenek minket. Mivel kibaszott hiány van vakcinából, eladhatnák másnak is. Ők nehezen vonhatók felelősségre. Szemben az EU-val, aminek kötelessége a polgárait megsegíteni.

trey @ gépház

Nem teheti meg: az allampolgart es a lakcimmel rendelkezot mindig be kell engedni az adott orszagba. Ez nemzetkozi egyezmeny boven Covid elott ota, de a Covid alatt se merte senki felrugni. Lehet adni 30 nap karantent a 10-14 helyett, lehet fizettetni vele "karantenhotelt", de beengedni muszaj, ha allampolgar, vagy rezidens.

Na ezért kell megvonni az állampolgárságot! :-) Volt rá példa EU tagországban, például visszatérő ISIS harcosoknál és házastársaiknál. 

Most már mindegy mert bejutott a brit mutáns ami a harmadik hullám fő okozója. De ha jönne egy sokkal durvább mutáns, amely úgy tizedeli a lakosságot mint a Contagion filmben látható, szerintem senkit nem érdekelnének a jog adta lehetőségek meg nemzetközi szerződések. Teljes határzár és a mesterlövészek az EU belső határokon is. A kint maradt állampolgárok meg úgy jártak. 

Ez nem elég durva? Elaludt a kormány az intézkedésekkel. Müller Cecília megmondta február 18-án, hogy jön a 3. hullám: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-harmadik-hulla…

Össze is sikerült hozni egy zárás szerűséget március 8-ra. Miközben a fokozatos nyitásról konzultáltunk úgy néz ki fokozatos zárás lesz. (azt ne kérdezd ennek mi értelme így)

Szlovákiában csúcson volt a járvány és szabadon jöhettek. Nemhogy mesterlövész nem volt, de még komoly határzár sem. Trey még örült is neki mert nálunk vásároltak és pörgették a gazdaságunkat.

Trey még örült is neki mert nálunk vásároltak és pörgették a gazdaságunkat.

Félreértés ne essék, ennek most is örülnék. Egyébként az iparkamara nyitást szorgalmaz a MOK-kal ellentétben. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/egyeztetes-orban-viktorral--javaslatokat-t…

Nem a vásárlókat kell innen elűzni, hanem az Angliából irányuló családlátogatásokat, fog- és egyéb orvoshoz hazajövést, mert ott nem futja, drága stb. Ezeket a nemzetgazdasági szempontból értéktelen és halasztható dolgokat.

trey @ gépház

Nem a vásárlókat kell innen elűzni, hanem az Angliából irányuló családlátogatásokat, fog- és egyéb orvoshoz hazajövést, mert ott nem futja, drága stb.

Miért gondolod, hogy így jutott be? Mi van akkor, ha az átjáró szlovák hozták be, mert náluk 2-3 héttel korábban megjelent?

Ezeket a nemzetgazdasági szempontból értéktelen és halasztható dolgokat.

Ez jelenleg eléggé teoretikus felvetés, mert kb. január vége óta nem behurcolással terjed a z N501Y mutáció, hanem a helyiek között.

Ha az átjáró szlovákok hozták be (természetesen, fingod nincs róla, nem hogy bizonyítékod), annak legalább volt értelme. Embereket tartottak el itthon. Utóbbinak semmi.

Aha, ahogy neked sincs fingod róla, hogy az UK-ból ideutazók hozták be és hogy mennyi embert tartanak el, nem hogy bizonyítékod. Csak valamiért a saját szellemi fosásodat megalapozottnak tartod, nem először. Ráadásul kérdeztem, hogy miből gondolod, de hát látszik, hogy semmi alapja...

A definicio letezese nem jelenti azt, hogy konnyu jogi ut van arra, hogy megtegyek.

ISIS eseten szinten nemzetkozi egyezmenyekbe foglalt sulyos buncselekmenytipusok elkovetoirol van szo (lasd magyar BTK eleje). De lehet nem is ezert, hanem azert lettek hontalanok, mert ok mondtak, le mert ok az "Iszlam Allam" allampolgarai. Ezenkivul hontalan lehet valaki, akinek megszunik az orszaga.

De ritkan lesz valaki hontalan, es nem lehet tomegesen megtenni artatlan, vagy sulyos buncselekmenyt amugy nem elkoveto allampolgarokkal.

Kína Wuhan, eltörjük a lábadat ha megszeged a karantént Drákói de bejött a szigor. Alig vannak ma már covid halottak Kínában. A megoldás ráadásul praktikus, mert törött lábbal utána egy darabig nem fog mászkálni a delikvens és covidot terjeszteni. A fogak kiütését viszont nem tartom célravezetőnek. Ez nem egy zombikalipszis, akkor lenne értelme, már legalábbis ha a wwZ logika megállja a helyét. :-)

Kínába autóval be sem lehet hajtani a határon. Azaz lehet, de kínai rendszám kell az ottani autózásra, engedély, konvoj. Az utóbbi nem kötelező, de mivel kínai kísérőautó feltétel, a napi díja miatt célszerű konvojban megoldani. Így is pár ezer euróra jön ki a belső kínai autózás. Így inkább autót bérel minden turista és vonattal vagy repülővel utazik be. Azokat a belépési pontokat pedig könnyű ellenőrzés alá vonni. 
Bérelt autót sem érdemes vezetni, olcsóbban kijön hozzá egy kínai sofőr. Kamikaze bátor biztosításra utazó harcosok nagy rutinnal ugranak az autó elé ha meglátnak egy külföldit a volánnál. 

Mi koze van ennek ehhez? Kiszabhatnak birsagot, amiert elhagyja valaki az orszagot, foleg ha az a sajat allampolgaruk. De vissza kell engedniuk nekik is a brit allampolgarokat es rezidenseket. Befenyithetnek mindenkit, hogy hotel karanten £2000 10 napig, de vissza kell engedni az orszagba ha allampolgar, vagy rezidens. Ez az egyik legfontosabb, leginkabb komolyan vett nemzetkozi egyezmeny.

A cáfolat már megtörtént. Ez most utólagos magyarázkodás, eléggé ciki. A Sandra Gallina szőrös lólába is kilóg. Azért nincs elég vakcina Németországban, Franciaországban, Olaszországban ahol most orosz vakcina gyártását tervezik és a többi EU tagállamban, mert mindenhol spóroltak a vakcinák árán? Mi van azzal a közös brüsszeli vakcinabeszerzéssel, hogy "ne licitáljanak egymásra az EU tagállamai"?! Ekkora kamu magyarázkodást is csak a ballib szektások képesek elhinni. 

A szélsőjobb a Fidesz lett évek kemény munkájával, lásd az EP mely pártcsaládjai várják tárt karokkal; el is vette a levegőt teljesen a Jobbik elől, amiből a Mi Hazánk kiválásával nagyjából a jobbosok és a szalonnácik maradtak, a Fidesztől immár balra.

Az Auschwitzban a győzelem jelét mutató jobbikos volt Jakab Péter span és roncsderbi versenyző Hajnády Kristóf a ti köreitekben minek számít? 

Izrael Miniszterelnöke Orbán egyik legjobb barátja - csak, hogy további tényekkel zavarjam a flamelésedet. 

Szóval mondd kedves Auth Gábor, te miféle anyagot szívsz? Csak mert van egy ismerősöm akit lehet, hogy érdekelne klinikai tesztelésre. 

Ez a magyarországi politika kiskátéja. Izrael barátja törvényszerűen nem lehet szélsőjobboldali. Mellékszabály Oroszország barátja sem lehet szélsőjobboldali, mert a Szovjetunió volt a nácik első számú ideológiai és katonai ellensége, de csak akkor ha az első szabály is teljesül. Mindkét okból kifolyólag fogalmilag kizárt a Fidesz szélsőjobboldalisága. A náciivadék németek véleménye ebben a kérdésben természetesen indifferens. A rendszerváltás utáni úgynevezett magyar közéletben hangadó hegemóniát szerzett szövetség kovácsolta ilyenre a szabályokat. Már nem lehet változtatni rajta.

Úgy egyébként ez az egész bal-jobb felosztás egy baromság. Még egy alkalmi ruhát, vagy a jobb öltönyödet is több számmal jellemzik. Pont egy egy politikai pártot lehetne egy 1 dimenziós skálán elhelyezni?! Antidemokratikus, hogy ennek az értelmetlen politikai skálának az egyik oldalát megbélyegezzük miközben a másik oldalát nem. Az már a választás szabadságának a korlátozása. De ez csak az én privát véleményem. A fentiek az elfogadott játékszabályok. Sakkban sem lehet játék közben módosítani a szabályokat, mondjuk módosítani királynő lépéslehetőségeit mert az ellenfélnek nem tetszik. A Fidesz nem szélsőjobbos. Az ellenzéki Jobbik amely ma is antiszemita viszont az. Így természetesen a teljes ellenzék szélsőjobbos, mert amelyik párszövetség egy szélsőjobbos náci pártot tud a soraiban a teljes szövetségre nézve szélsőjobbos. Ezek a politikai játékszabályok, amelyek adottak. Lett volna rá két évtized, hogy ezeket átírják a rendszerváltók. Teccettek volna akkor okoskodni.

Ez a magyarországi politika kiskátéja. Izrael barátja törvényszerűen nem lehet szélsőjobboldali.

Ez maximum a te hitvallásod, a szélsőjobboldali eléggé mást jelent, mint amit leírtál, mert ismét megpróbáltad kihegyezni arra, hogy szélsőjobboldal = antiszemita.

Pont egy egy politikai pártot lehetne egy 1 dimenziós skálán elhelyezni?!

Mégis megpróbáltad ezt a bravúrt mind a két bekezdésedben, holott az antiszemitizmus egy dimenziója a pártoknak, ugyan gyakrabban előfordul a szélsőjobboldalon, de nem lesz attól egy párt szélsőjobboldali, mert antiszemita és ez igaz fordítva is: egy szélsőjobboldali párt nem lesz attól nem szélsőjobbos, mert barátja Izraelnek. Legjobb példák erre az izraeli szélsőjobboldali pártok, amitől láthatóan ledobja az agyad a szíjat.

Szélsőjobboldal = antiszemita
akkor is ha neked nem tetszik. Ez a magyarországi szabály. Akárhányszor leírhatod a személyes ellenvéleményed ez attól még így marad. 

"Legjobb példák erre az izraeli szélsőjobboldali pártok, amitől láthatóan ledobja az agyad a szíjat."
Csak szomorúan konstatáltam, hogy egy náci vagy! Aki ilyet ír Magyarországon az náci. A Jobbikosok és általában a nácik régi vesszőparipája ez. 

Szélsőjobboldal = antiszemita akkor is ha neked nem tetszik.

Semmit köze ahhoz, hogy nekem ez tetszik-e vagy nem, egyszerűen nem ez a definíciója a szélsőjobboldalnak.

Ez a magyarországi szabály. Akárhányszor leírhatod a személyes ellenvéleményed ez attól még így marad. 

Nem, ez sehol nem szabály és nem személyes ellenvéleményem van, hanem egyszerűen nem ez a definíció, de rögtön az elején sejtettem, hogy nálad ez a két dolog így van összekötve.

Csak szomorúan konstatáltam, hogy egy náci vagy! Aki ilyet ír Magyarországon az náci. A Jobbikosok és általában a nácik régi vesszőparipája ez.

Attól náci vagyok, hogy leírom, hogy a The Jewish Home vagy a Religious Zionist Party szélsőjobboldali párt? Ők maguk is ezt írják magukról, tehát akkor ők is nácik? Nem lehet, hogy egyszerűen neked van egy rossz definíciód a szélsőjobboldalra?

"Semmit köze ahhoz, hogy nekem ez tetszik-e vagy nem, egyszerűen nem ez a definíciója a szélsőjobboldalnak"
De pontosan az a definíciója a szélsőjobbnak amit leírtam. Ennek már a puszta vitatása is nácizmus. 

"Attól náci vagyok, hogy leírom, hogy a The Jewish Home vagy a Religious Zionist Party szélsőjobboldali párt?"
Igen, ettől már náci vagy. 

Nem mondanám, hogy kedvemre valók lennének ezek a magyarországi definíciók de, hogy egy klasszikussal éljek ez nálunk történelmileg így alakult. 

De pontosan az a definíciója a szélsőjobbnak amit leírtam. Ennek már a puszta vitatása is nácizmus. 

Bocsánat, de lófaszt, nem az a szélsőjobboldali definíciója, hogy antiszemita, lásd erre például az izraeli szélsőjobboldali pártokat. Rugózhatsz ezen még, de csak a szánalmas vergődésed látszik az egészből, egyszerűen nem a te saját különbejáratú definíciód szerint működik a világ...

"Attól náci vagyok, hogy leírom, hogy a The Jewish Home vagy a Religious Zionist Party szélsőjobboldali párt?"

Igen, ettől már náci vagy. 

Aham. Ha követed a linket és onnan tovább a pártok saját bemutatkozását, akkor látod, hogy ők írják magukról... szóval szerinted ők is antiszemiták, ha azt mondják magukról, hogy szélsőjobboldali zsidó pártok? Könnyen lehet, hogy nem a te definíciód az elfogadott...

Nem mondanám, hogy kedvemre valók lennének ezek a magyarországi definíciók de, hogy egy klasszikussal éljek ez nálunk történelmileg így alakult. 

Úgy tűnik, hogy ez csak nálad alakult így történelmileg, esetleg próbáld átgondolni, hogy ha egy csomó tény nem illik bele a világképedbe és az ideológiádba, akkor a nem a tényekkel van a baj, hanem a világképed és az ideológiád nem fedi a valóságot.

A Worldometers adatai szerint Magyarország az egymillió főre jutó koronavírusos halálozások száma Magyarországon 1965 fő a járvány kirobbanása óta, amivel közvetlenül a törpeállam San Marino és Csehország mögött foglalunk helyet. Magyarországon ezzel már magasabb a halálozási arány, mint Spanyolországban vagy Franciaországban, amelyek a járvány főbb nyugat-európai gócpontjainak számítottak hosszú időn keresztül, de például az Egyesült Államoknál is rosszabb számokat produkálunk.

Szerdára az egymillió főre vetített halálozások tekintetében megelőztük Belgiumot is.

https://hvg.hu/gazdasag/20210324_Unio_Rapex_riasztas_maszk_magyar_korma…

 

Bár a fertőzésveszély miatt korábban az Európai Unió termékriasztási rendszere, a Rapex figyelmeztetést adott ki a kínai Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. nevű cég FFP2-es maszkjai ellen, a Külgazdasági Külügyminisztérium mégis 7,8 millió darabot vásárolt belőlük

 

koszonjuk orbannak hogy egy feketoves futsalost nevezett ki kulugyminiszternek es a teljes dunakeszi kinizsit felvettek a miniszteriumba!

Az álhírekkel ellentétben Magyarország nem vásárolt rossz minőségű maszkokat Kínából – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön, az MTI-vel.

...

A tárca „Gyurcsány Ferenc zavarkeltése és a baloldali álhírek ellen” című közleményében arra reagált, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) napközben sajtóhírekre hivatkozva azt közölte, a külügyminisztérium több millió darabot vásárolt abból a maszktípusból, amire az Európai Unió termékriasztási rendszere figyelmeztetést adott ki fertőzésveszély miatt.

...

A Gyömrői-sarok Projekt Kft. az MTI kérdésére megerősítette, hogy az Ouleok cégtől nem szállított maszkot Magyarországra. Lehetőségként ez a cég is felvetődött, de a céget megvizsgálták, a lehetőséget elvetették, szerződést nem kötöttek. A maszkokat más cégektől vásárolták.

https://index.hu/belfold/2021/03/25/kkm_maszk/

Megtennéd, hogy nem terjesztesz kamu híreket?

Nyilván. Tudod, én csak szeretném látni, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium milyen dokumentumokat tett közzé, amelyekkel cáfolt. Eddig egy ilyet se tudtál mutatni, tehát ott tartunk, hogy bemondásra kell elhinnünk, hogy nem az történt, amiről a szerződések szólnak. Szóval, hol vannak ilyenek?

Ja nem. Bemondásra kellett volna elhinnünk, hogy az történt...

Arról ott van a szerződés, amiben említve van.

Látom, az átlátszós dokumentumok nem támasztották alá a prekoncepciód, így az utolsó szalmaszálba kapaszkodsz.

Abban pont, hogy benne van, hogy ennyi és ilyen maszkra szerződtek azzal a céggel. Amiről nincs papír, az az, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium állt, hogy a kiadott szerződések ellenére mégsem történt meg ez az üzlet. Szóval még mindig ott tartunk, hogy úttörőbecsületszavukat adták, hogy azt a tételt mégsem vették meg.

Dolgozz meg a gazdáid kenyeréért, ne engem próbálj csicskáztatni.

Ezt javaslom neked is. Amúgy te még mindig külföldről osztod az észt?

Úgy tudom pont az EU-s szabályzás miatt kell mindenképpen stróman az ilyen EU-n kívüli beszerzéseknél.

Az meg szerintem evidens, hogy Szijjártó nem Klára urat bízta meg. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Az engem is. De én nem ezt írtam.

Viszont ez jobban érdekelne:

elméletileg közvetlenül is létrejöhetett volna

Azt hiszem az ATV-n elemezték az orosz vakcina beszerzést, ott hangzott el, hogy ilyen esetben mindig kell stróman.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2021. 04. 06., k – 12:23

Eltakarította a DK a kínai vakcina ellen indított petícióját is?

A kínai vakcina beadása ellen januárban, majd később már a betiltásáért indított petíciót a DK, azt kérve, hogy ne lehessen olyan kínai szérummal oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség.

Link: https://magyarnemzet.hu/belfold/tovabbra-sem-enyhul-a-dk-oltasellenes-u…

Nem csodálnám a Penz-eset után ...

trey @ gépház

https://telex.hu/koronavirus/2021/04/06/dk-penz-andras-facebook-poszt-8…

Mindehhez a DK kedden egy közleményt küldött ki. Ebben azt írják, „az igazság ezzel szemben az, hogy a DK oltáspárti közösség, a fideszes lufikeresztények által hiányolt posztok pedig mind a mai napig megtalálhatóak András személyes, egyébként nyilvános Facebook-oldalán – ott, ahol ezeket eredetileg is közzétette. Vagyis senki nem törölt semmit, sehonnan. Annyi történt mindössze, hogy a bértollnokok tudatosan összekeverték barátunk nyilvános magánprofilját és politikusi oldalát, hogy hazugságaikat ezzel támasszák alá. A Demokratikus Koalíció szerint gyomorforgató, hogy a magát kereszténynek hazudó Fidesz és talpasai odáig süllyedtek, hogy a kereszténység egyik legnagyobb ünnepén a politikai haszonszerzés reményében gyalázták meg halott barátunk emlékét”.

Penznek valóban két Facebook-oldala volt: az egyik a hivatalos oldala, a másik pedig a magánprofilja. Azt már egy gyors ránézés után látni lehet, hogy Penz magánprofilján – amin egyébként több poszt is teljesen nyilvános – ott vannak a posztok, amikben bejelenti, hogy megfertőződött.

Előbb március 22-én posztolt arról, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, majd még aznap csináltak rajta CT- és laborvizsgálatokat.

Amúgy pont ebből látszik, hogy megfelelően működik az EMA és tények alapján képesek a korábbi álláspontjukat felülvizsgálni. A beadott oltások 0,0006% esetén merült fel vérrögképződés, ha egy 3 ezer fős klinikai harmadik fázist nézünk, akkor 3000 oltásból 0,018 embernél derülhetett ki ez a mellékhatás.

Az orosz és kínai oltásokkal kapcsolatban tudnál mutatni mellékhatásokkal és hatásokkal kapcsolatos pontos és transzparens statisztikát? Érdekelne.

Amúgy pont ebből látszik, hogy megfelelően működik az EMA

ROTFLMAO

:D :D :D

Persze! :D

EMA a seggem. Már rég vérhigítóval adják itthon egyes helyeken* az AstraZeneca-t, nem vártak az EMA kínos bejelentésére. Kíváncsi leszek mi lesz a közleményükben. Lehet, hogy az, hogy "adják vérhigítóval" :D :D :D

(* Balaton déli parti kistelepülés)

trey @ gépház

Már rég vérhigítóval adják itthon egyes helyeken* az AstraZeneca-t, nem vártak az EMA kínos bejelentésére.

:D :D :D

ROTFLMAO

:D

Az orosz és kínai oltásokkal kapcsolatban tudnál mutatni mellékhatásokkal és hatásokkal kapcsolatos pontos és transzparens statisztikát? Érdekelne.

Tudnál mutatni ezekkel az vakcinákkal összefüggő, többszörös (több országban, egyszerre nagyobb számban) halálesetekről szóló híreket? :D :D :D

:D :D :D

Lehet, hogy szarnak rá és nincs pontos és részletes utókövetése az oltásnak, ez olyan oroszos dolog. Miért, AstraZeneca halálozás volt itthon?

:D

Az orosz és kínai oltásokkal kapcsolatban tudnál mutatni mellékhatásokkal és hatásokkal kapcsolatos pontos és transzparens statisztikát? Érdekelne.

Több (10) milliót adtak be mindegyikből. Milyen statisztikát vársz?

:D :D :D

Ugyanolyat, mint amit a hanyatló nyugat vezet az oltásokkal kapcsolatban.

:D

Az orosz és kínai oltásokkal kapcsolatban tudnál mutatni mellékhatásokkal és hatásokkal kapcsolatos pontos és transzparens statisztikát? Érdekelne.

Olyat, hogy egyik nap engedélyezik, másik nap nincs összefüggés, harmadnap lehet, hogy van összefüggés, ötödnap meg "van összefüggés az AstraZeneca és a vérrögképződés között" ...

A tudomány így működik, hogy amikor jönnek az adatok, akkor azok alapján változnak a következtetések, különben vallásnak, dogmának vagy hitnek neveznénk és nem tudománynak.

Az AstraZeneca harmadik fázisában ~21000 ember vett részt, a vérrögképződés összesen az esetek 0,0006 százaléka esetén mellékhatás, vagyis 0,125 személynek lehetett ilyen tünete, nyilván nem volt ilyen és erre adott az EMA vészhelyzeti engedélyt. Ahogy egyre több oltást adnak be, egyre több adat jön, amelyek pontosítják a protokollt és azt, hogy kinek adható az oltás, illetve milyen ritka mellékhatások jöhetnek elő.

Ilyet szeretnél? :D

Aham, statisztikát, hogy mennyi oltásból milyen mellékhatásokból mennyi volt. Transzparens adatokat szeretnék, olyat, amit a hanyatló nyugat közzétesz. Különben egyszerűen ott tartunk, hogy te alapok, tények és adatok nélkül hiszel valamiben. Várj, végülis itt tartunk.

Mind a két "keleti" oltásnak módosult a protokollja az eltelt hónapok alatt, hogy milyen betegségek és egészségi állapotok esetén adható. Mi alapján módosult? Meg tudnád mondani? Hasukra csaptak, hogy január közepétől márpedig nem adható be autoimmun betegeknek vagy voltak esetleg ebből súlyos szövődmények? Amelyeket orosz és kínai szokások szerint nem hoztak nyilvánosságra? Próbálj néha gondolkodni is egy kicsit... bár ez egy olyan kérés, mintha egy istenhívőnek mondanám, hogy gondolja át a vallása irracionalitását.

Dehogy ignorálok. Röhögök. Sőt! Röfögök! Most éppen azon, hogy az EU éppen kezdi megtalálni a bűnbakot az elbaszott vakcinabeszerzésére az AstraZeneca-ban:

Uniós biztos: Az AstraZeneca miatt nem sikerült elég embert beoltani

:D :D :D

Már haladunk afelé, hogy az EMA mikor fog alámuzsikálni ennek az egésznek :D :D

trey @ gépház

:D :D :D

Hát, elég keveset szállítanak a vállalt mennyiséghez képest, az tény. Nagyjából annyi a különbség a szerződésben vállalt és a leszállított AZ között, mint a szerződésben vállalt és a leszállított Sputnik V között. De hát neked ugye akkora kettős mércéd van, hogy már a kettős mércét is kettős mércével kell mérjed.

:D

Az orosz és kínai oltásokkal kapcsolatban tudnál mutatni mellékhatásokkal és hatásokkal kapcsolatos pontos és transzparens statisztikát? Érdekelne.

"A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál,"

 

https://telex.hu/kulfold/2021/04/08/oroszorszag-szputnyik-visszaszolgal…

 

azért ez elég gáz

Nyilvánvaló, hogy a fitymálgatás nem kell az oroszoknak. 22 billióan állnak sorba náluk vakcinára várva. Már mondtam: ha nem kell a szlovákoknak, mert politikai kérdést csinálnak belőle, adják vissza, hozzák ide.

Pontosan ezt csináltam volna én is az oroszok helyében.

trey @ gépház

A Szputnyik vizsgálata, pont hogy szakmai kérdés, ki is derült, hogy valamit kamuznak az oroszok...

Politikai megoldás gondolkodás nélkül mindent elhinni, és bármit beadni az embereknek vizsgálat nélkül. Ahogy az Magyarországon történt.

Érezd a különbséget :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

https://ujszo.com/kozelet/matovic-nem-adja-fel-nem-adja-a-szputnyikot

„Amikor behoztuk a Szputnyik V-t a kassai repülőtérre, a gyűlölettől vérszemet kaptak. Elindították a saját geopolitikai, piszkos játékukat az oroszországi »hibrid fegyver« ellen, és mindegy volt számukra, hogy előrehozott választásokra kerül-e sor, és újra a maffia lép hatalomra. Ma pedig befejezték munkájukat – a téveszméikkel, amelyek a Denník N-nen keresztül az egész világba eljuttattak, arra kényszerítették az oroszokat, hogy azt mondják, elég – kérelmezték a Szputnyik visszaszállítását, a szerződés megszüntetését. GRATULÁLOK, IDIÓTÁK!” – írja a közösségi oldalán megosztott bejegyzésben Igor Matovič (OĽaNO) azzal, hogy szlovákiaiak millióinak egészségét sodorták ezzel veszélybe. „Bontsatok pezsgőt” – fűzte hozzá. 

Bedőltél egy szlovák belpolitikai játszmának. Ennél okosabbnak gondoltalak.

OROSZORSZÁGI HIBRID FEGYVER <- itt beszartam a röhögéstől, csak nem a kamupártos Gődény a "szaktanácsadójuk"? :D

trey @ gépház

Ha szeretnél jobban belemerülni a szlovák politikába, az első dolog, amit meg kell tanulnod, hogy Matovicot nem szabad komolyan venni.

Illetve ettől még egy vakcina vizsgálata továbbra is szakmai kérdés marad. Főleg ha tényleg kiderülnek róla így dolgok, mint ahogy az Szlovákiában történt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

ezek szerint nem hallgattál harlequin-re, pedig ezt írta neked: "Politikai megoldás gondolkodás nélkül mindent elhinni,".

Nem kéne benyalnod mindent.

Egy vakcina vizsgálata szakmai kérdés, úgy látom, te amellett kardoskodsz, hogy ne legyen leellenőrizhető, hogy mivel oltják az embereket. Ez felelőtlenség és az emberek oltási kedvét csökkenti. Vagyis te oltásellenes vagy

szerintem ez már nem kognitív disszonancia. De mindegy. Mondjuk ez szerintem nagyon durva,

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál,"

 

Próbálom értelmezni. Mert ugye ha nincs takargatnivalójuk az oroszoknak, akkor nyiltan állnak a vizsgálatok elé és utána az orruk alá dörgölik, hogy vazze, hülyék vagytok és tuti az orosz vakcina.  De nem ezt tették. Innen vagy az van, hogy béna a kommunikációjuk (nem hiszem) vagy takargatnivalójuk van az általuk szállított oltással vagy annak minőségével kapcsolatban.  Nem nagyon látok más opciót.

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal,

Reméljük, hogy nem az történt, hogy a szlovák hatóság (ki tudja kinek a zsebében vannak) fogalmatlanságból összekeverte a Sputnyik V első és második komponensét :D

Szputnyik V Vakcina összetétele

Kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére.

Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja)a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza.

:D :D :D 

Lehet, hogy nem csak az oroszok, hanem a tudományos világ is röhög rajtuk.

trey @ gépház

Es hol van Orban nepszerusege? Mondjuk Fegyorehez vagy Jakobpetiehez kepest? ("El tudom vesziteni a valasztoim felet 3 ev alatt" Ferit ide se veszem)

Ha a magyaroknal nem egyenesen aranyos a josag es a nepszeruseg, miert kene a szlovakoknal ebbol az allitasbol kiindulnunk?

Jah, igen, Trey valamiért úgy hozta le, hogy amit Matovic azt csinálja, amit a szlovákok szeretnének, közben meg ő az a politikus, akit még a kormánypárti választók is nagyrészt fasznak tartanak.

pl. https://www.bumm.sk/belfold/2021/03/14/felmeres-a-kormanybol-sulikban-b…

A magyar bevizsgálás nem a "de a szlovákoknak megfelel." hanem Matovic teljesen önjáró módon kitalálta...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Vicces, ahogy az oltásellenes DK-sok elkezdenek másokat oltásellenesezni. A HUP a tanú rá, hogy gyakorlatilag az elsők közt regisztráltam, milliószor írtam le, hogy nekem bármelyik vakcina jó, mindenkit arra bátorítottam, hogy oltassa be magát.

Erre leírod, hogy oltásellenes vagyok. :D

Ha én oltásellenes vagyok, akkor te szimplán értelmi fogyatékos.

trey @ gépház

most mit csináljak? A tények ezt mutatják, hogy ellenzed, hogy egy szakértő gyógyszerhatóság vizsgálja a vakcinát, hogy ezzel biztosítsa, hogy az emberek megfelelő oltást kapnak. Ezzel te csökkented az oltási kedvet, vagyis oltásellenes vagy.

Ez logika. És ahogy te írtad, nekem 280-as az IQ-m, szóval nekem van logikám, jó lenne, ha nem vitatkoznál, mert úgy sincs esélyed. Vagy azért vitatkozol, mert ez az egyszerű összefüggést nem látod át? :-)

Dehogy logika. Szimpla ostobaság:

A te logikád szerint Brüsszel oltásellenes :D :D 

Kérlek ne erőltesd a baromságaidat.

trey @ gépház

na de most próbálj már meg egyszer gondolkozni is és nem a propagandát tolni. Gondolj bele, hogy a Gődény féléknek az ilyen az olaj a tűzre és elég sok követőjük van. És akkor ezek még csak a buták, ezek mellett ott vannak a szimplán bizalmatlanok is, akiknek csökkenti az oltási hajlandóságát, ha olyat látnak, hogy egy oltás megbízhatósága megkérdőjeleződik.

 

Olyan ez, mint hogy ha lenne sűrűbben őszinte jelentés, hogy mi megy most a kórházakban az pl emelné az oltási hajlandóságot, mert páran rádöbbennének, hogy azért elég szar megfulladva meghalni és mostanában sokan halnak meg így.

 

Szerintem ehhez nem kell 280-as IQ, hogy megértse valaki, nézzük neked sikerült-e

Nem láttalak nyálat verni, amikor a Pfizer is beadta a tökéletes mintáját vizsgálatra, aztán elkezdte gyártani a silányabbat. [1]

Vagy ez, ha nyugati multik csinálják, akkor gyártástechnológiai™ sajátosság™, ha az oroszok, akkor kamuzás™?

Some of the correspondence has been manipulated by the perpetrators prior to publication in a way which could undermine trust in vaccines.  

Ezt bizonyítani is tudja, mondjuk a teljes levelezés leközlésével és a kiszivárogtatottal való tételes összehasonlításával, vagy csak a Pfizer profitérdekében varrják hackerék nyakába az egészet?

Hackeléssel ellopok tőled pár milliót, emiatt veszélybe kerül az életed, mert életmentő műtétre akartad költeni.

Te magánnyomozóval kideríted, hogy nálam van a pénz.

Én visszaadom.

Innentől te engem megbízhatónak tartasz és erősödik a bizalmad irányomban.

^ Csakhogy értsd milyen tisztogatást végzett szökőárként a tudatodon a multibuzi nyugati lakájmédia.

Jajj. A példád nem tudom, hogyan kapcsolódik az ügyhöz.

Az EMA vegzálta a (nagy multikról van szó!) gyártókat, mert ez a dolga. Sokak szerint nagyon lassan hagyta jóvá a vakcinákat. Lehet azért mert alapos volt? A kikerült információk alapján az jön le nekem, hogy azért lassúak mert dolgoznak és nem azért mert sokáig ülnek a papírokon.

Itthon is olyan nagy a bizalom irántuk, hogy az EMA engedélyezett vakcinákat szinte azonnal felhasználjuk.

Ezt a Pfizer baszta el elsősorban, nem az EMA. Ő ügyeskedett a bevizsgált mintadarab vs gyártósorról lekerülő vakcinák különbözőségével, a Volkswagen-től ellesett módon. A Pfizer pedig, tetszik-nemtetszik, multi.

Az EMA eltűrte, később mosdatta, így valószínűleg a zsebében van, a szervezetet politikai befolyással kézivezérléssel irányító mögöttes brüsszeli sleppen keresztül.

Veled ellentétben én el tudom képzelni, hogy egy tömegtermelésben sosem használt technológiával előállított 0. szériás vakcina nem lesz tökéletes. Sőt az lenne gyanúsabb ha nem így lenne. Ez igaz a többi vakcinára is. Az EMA kötelezte őket a javításra. Nézd vissza mekkora média viszhangja volt, hogy az EUban később kezdődtek az oltások...

Elképzelni én is el tudom.

Azt már kevésbé, hogy a billgeci-milliárdokból felpumpált Pfizer-BioNTech ezt ne tudta volna előre és nem tudta volna a különbözőséget megelőzni, ha akarta volna. Ahogy azt sem tudom elképzelni, hogy a nyugatbuzi EMA kussolása erről megalapozott volt, és hogy az egyetlen, igazsághoz (és multiék kényszerű korrekciójához) vezető út hackeréken keresztül vezetett volna. Mégis így történt.

Ami szomorúbb, hogy akik a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatban reflexből transzparenciát hiányolnak, szeretik a homokba dugni a fejecskéiket a nyugatnyaló nyelvecskéjükkel együtt, amikor multiékról derülnek ki kellemetlen igazságok.

Azt már kevésbé, hogy a billgeci-milliárdokból felpumpált Pfizer-BioNTech

2016-ban kapott az alapítványtól a Pfizer a streptococcus elleni oltás kutatására, illetve 2019-ben a HIV és a TBC elleni oltás/gyógyszer kutatására. Hogy ezeknek mi köze az aktuális dolgokhoz azt vélhetően csak te tudod.

Ami szomorúbb, hogy akik a kínai és orosz vakcinákkal kapcsolatban reflexből transzparenciát hiányolnak

Ettől még nincs transzparencia az orosz és a kínai vakcinák esetén.

2016-ban kapott az alapítványtól a Pfizer a streptococcus elleni oltás kutatására, illetve 2019-ben a HIV és a TBC elleni oltás/gyógyszer kutatására.

Szóval az állítást, hogy billgeci-pénzen lett felpumpálva, csak igazoltad. Köszönöm.

Hogy ezeknek mi köze az aktuális dolgokhoz azt vélhetően csak te tudod.

Én, meg aki hajlandó egy kicsit levenni a szemellenzőjét. Az összefüggés triviális: ők gyártják jelenleg a legerőteljesebb nyugati marketingszéllel megtámogatott vakcinát. Egy olyan kísérleti technológiával, aminek a hosszútávú mellékhatásáról semmit sem tudunk bizonyítottan, csak sejtünk.

Ettől még nincs transzparencia az orosz és a kínai vakcinák esetén.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

Még szerencse, hogy multiéknál van transzparencia™. Ami náluk azt jelenti, hogy versenyelőnyért cserébe megpróbálják átbaszni a hatóságot és hackereknek kell kiszivárogtatni az igazságot, hogy megtudjuk.

Szóval az állítást, hogy billgeci-pénzen lett felpumpálva, csak igazoltad. Köszönöm.

Kifejtenéd egy rövid bekezdésben, hogy miért jó a világnak az, hogy betegségek elleni oltásokat és/vagy gyógyszereket nem támogat valaki?

Az összefüggés triviális: ők gyártják jelenleg a legerőteljesebb nyugati marketingszéllel megtámogatott vakcinát.

És egyelőre a legjobbat is, illetve egyelőre ők tudják gyártani a legtöbbet is.

Egy olyan kísérleti technológiával, aminek a hosszútávú mellékhatásáról semmit sem tudunk bizonyítottan, csak sejtünk.

Nagyjából 1990 óta vannak ezzel kísérletek, az első emberi alkalmazása 12 évvel ezelőtt volt, azóta követik a hosszútávú mellékhatásait. Ennél lényegesen kevesebb idő alatt fejlesztették ki például a járványos gyermekbénulás elleni oltást. Egyszer már kérdeztem, de kerülted a választ: mennyi időnek kell szerinted eltelnie?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

A te érvelési hibád meg általában az összes ott olvasható, soroljam fel? Mivel lennénk előrébb, amikor újra-és-újra elköveted?

Kifejtenéd egy rövid bekezdésben, hogy miért jó a világnak az, hogy betegségek elleni oltásokat és/vagy gyógyszereket nem támogat valaki?

Azért baj, mert üzleti érdekből teszi és ekkor érdekelt lesz abban, hogy a járvány minél jobban elterjedjen és minél többen beoltassák magukat. Rossz ösztönző és rossz üzenet a kormányoknak is. Tehát, pl. kezelhetik lazábban a Horvátországban nyaralgatást, mert majd úgyis lesz gyorsan™ legyártható mRNS vakcina.

Nagyjából 1990 óta vannak ezzel kísérletek

Állatkísérletek.

az első emberi alkalmazása 12 évvel ezelőtt volt, azóta követik a hosszútávú mellékhatásait

Ellentétben az elölt vírust tartalmazó vakcinákkal, ahol 100 éve gyakorlatilag a teljes európai lakosságra levetíthető tapasztalatunk van a megbízhatóságáról, rövid és hosszú távú mellékhatásokról.

Egyszer már kérdeztem, de kerülted a választ: mennyi időnek kell szerinted eltelnie?

Nem kell terelni. Nem az eltelt idő itt a lényeg, hanem használt technológia megbízhatósága. A gyermekbénulás elleni oltáshoz hasonlítani a jelenlegi helyzetet pedig nettó skatulyaogikára és szűklátókörűségre utal. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy rászoruljunk egy kísérleti technológiára, amiről nagy tömegeket tekintve semmilyen tapasztalatunk nincs hosszú- és középtávú használat esetére.

Azért baj, mert üzleti érdekből teszi és ekkor érdekelt lesz abban, hogy a járvány minél jobban elterjedjen és minél többen beoltassák magukat.

Ez semmiből nem következik, ez egy összeesküvéselmélet. Amúgy jól értem, oltásellenes lettél? Vagy csak a szokásos laggard hozzáállásod, hogy semmi új ne legyen, csak olyan, ami akkor volt új, amikor még nem éltél vagy fiatal voltál? 

Rossz ösztönző és rossz üzenet a kormányoknak is. Tehát, pl. kezelhetik lazábban a Horvátországban nyaralgatást, mert majd úgyis lesz gyorsan™ legyártható mRNS vakcina.

Aham. Persze.

Állatkísérletek.

És?

Ellentétben az elölt vírust tartalmazó vakcinákkal, ahol 100 éve gyakorlatilag a teljes európai lakosságra levetíthető tapasztalatunk van a megbízhatóságáról, rövid és hosszú távú mellékhatásokról.

És? Szerinted az elölt vírust tartalmazó vakcinákat az első emberi alkalmazás után hány évvel kezdték széles körben használni? 100 évet vártak? 10 évet vártak? 2 évet vártak?

Nem az eltelt idő itt a lényeg, hanem használt technológia megbízhatósága.

A járványos gyermekbénulás ellen például teljesen új technológiát használtak.

A gyermekbénulás elleni oltáshoz hasonlítani a jelenlegi helyzetet pedig nettó skatulyaogikára és szűklátókörűségre utal.

Minden paraméterében összehasonlítható: vírus okozza, a fertőzöttek 70-80 százaléka tünetmentesen átvészeli, 10-15 százaléka enyhe tünetekkel maradéktalanul felgyógyul, 5-10 százaléka súlyos szövődményekkel gyógyul és 1-2 százalék meghal. Szerintem csak nehéz feloldanod a kognitív disszonanciádat.

Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy rászoruljunk egy kísérleti technológiára, amiről nagy tömegeket tekintve semmilyen tapasztalatunk nincs hosszú- és középtávú használat esetére.

Hanem mégis mit kellene csinálni? Az elmúlt két hónap erősebb zárásával se lehetett megállítani a vírust, mert még mindig vannak gődényisták, oltásellenensek és egyéb hülyék szép számmal.

Ez semmiből nem következik, ez egy összeesküvéselmélet.

Uncsi már ez. Minden összeesküvés™, amit eltakar előled a szemellenződ. Miközben teljesen egyértelmű, hogy profitérdekelt lesz a vakcinaeladásban valaki, ha befektet egy ilyen cégbe. A vakcinaeladás pedig a járvány terjedésének közvetlen következménye.

Amúgy jól értem, oltásellenes lettél?

Nem jól érted.

Vagy csak a szokásos laggard hozzáállásod, hogy semmi új ne legyen, csak olyan, ami akkor volt új, amikor még nem éltél vagy fiatal voltál?

Igen, van benne egy kis laggard hozzáállás, mivel amit ismerünk, amiről évszázadnyi tapasztalatunk van, azt tudjuk biztonsággal használni. Sajnálom, hogy ilyen alapdolgokat is képes benned felülírni a szélsőséges fejlődésmánia.

És? Szerinted az elölt vírust tartalmazó vakcinákat az első emberi alkalmazás után hány évvel kezdték széles körben használni? 100 évet vártak? 10 évet vártak? 2 évet vártak?

Nem vártak, de akkor nem is volt más választásuk. A COVID-19 idején volt és van most is. A járványos gyermekbénulás esetén is igaz ez.

Minden paraméterében összehasonlítható

A vírus jellege lehet, hogy igen, de azt hiába ragadod ki a saját kontextusából és ülteted át egy 70 évvel későbbi tudományos és egészségügyi környezetbe, attól még nem lesz igazad, se nem lesz összehasonlítható.

Hanem mégis mit kellene csinálni?

A kérdés úgy hangzik: Mit kellett volna 2020-ban, amikor a Pfizer vakcinát kutyafuttában, pár hónap alatt vadkifejlesztették. Például nem kellett volna kiengedni nyáron külföldre az embereket nyaralgatni, nem kellett volna zöldországosat játszani és oda kellett volna figyelni, legalább olyan jól, mint 2020 áprilisában. Thaiföldön meg tudták csinálni. Itt is meg tudták volna, ha a kormány nem lazázza el. Csakhát sajnos ellazázták, viszont mostanra, hogy beindult a járvány, már bőven rendelkezésre áll a piacon rengeteg klasszikus technológiával készült, nem mRNS vakcina, és a kormány le is kötött belőlük annyit, hogy akár az egész lakosság beoltható lenne vele.

Miközben teljesen egyértelmű, hogy profitérdekelt lesz a vakcinaeladásban valaki, ha befektet egy ilyen cégbe.

Alapítványa van, egy vasat nem kap vissza ezekből a befektetésekből.

A vakcinaeladás pedig a járvány terjedésének közvetlen következménye.

Ez így van, a tél pedig a kabát- és csizmagyárosok miatt van.

Nem vártak, de akkor nem is volt más választásuk. A COVID-19 idején volt és van most is. A járványos gyermekbénulás esetén is igaz ez.

Miért ne lett volna választásuk? Ugyanazokat a számokat hozza a két vírus. Ráadásul a járványos gyermekbénulás a tombolása csúcspontján 100-150 esetet hozott egymillió lakosra, a Covid-19 pedig 15-20 ezer esetet egymillió lakosra.

A vírus jellege lehet, hogy igen, de azt hiába ragadod ki a saját kontextusából és ülteted át egy 70 évvel későbbi tudományos és egészségügyi környezetbe, attól még nem lesz igazad, se nem lesz összehasonlítható.

Nem ragadom ki, létező betegség mind a kettő, járvány volt és van mind a kettőből. Te próbáld relativizálni, hogy ne kelljen szembenézned azzal, hogy pár év alatt oltották át a nyugati népességet egy pár év alatt kifejlesztett új oltással.

Mit kellett volna 2020-ban, amikor a Pfizer vakcinát kutyafuttában, pár hónap alatt vadkifejlesztették.

Ismét leírom: 1990-ben kezdődtek az első kísérletek ezzel a technológiával, 12 éve már emberek is kapták klinikai I-II fázisban, csak annyi változott, hogy konkrétan mi a legyártandó mRNS és hogy lehet hatékonyan gyártani nagy tételben. Minden más 10-30 éves, nem pár hónapos.

Például nem kellett volna kiengedni nyáron külföldre az embereket nyaralgatni, nem kellett volna zöldországosat játszani és oda kellett volna figyelni, legalább olyan jól, mint 2020 áprilisában.

Hogyne, csak épp összekevered a járványkezelést a megelőzéssel.

Thaiföldön meg tudták csinálni.

Ott is oltanak. Kínában is. Ausztráliában is. Szingapúrban is. Mert nem hajbazer™ a szakértőjük, hanem epidemiológusok.

már bőven rendelkezésre áll a piacon rengeteg klasszikus technológiával készült, nem mRNS vakcina

Nem áll rendelkezésre. Ráadásul már a kínaiak is klinikai harmadik fázisban vannak a saját mRNS vakcinával és nyíltan beismerik, hogy nem eléggé hatékony az első generációs oltásuk: https://apnews.com/article/beijing-immunizations-chengdu-coronavirus-pa…

Szerinted miért vettek 100 millió egység Pfizert a kínaiak?

Alapítványa van, egy vasat nem kap vissza ezekből a befektetésekből.

Vagy de (investment): https://www.go-bio.de/en/bill-gates-invests-in-mainz-1854.html

Ez így van, a tél pedig a kabát- és csizmagyárosok miatt van.

Ott baszod el a gondolatmenetet, hogy ebből nem következik, hogy a telet a kabát- és csizmagyárosok csinálják. Ha azt mondanám, hogy ők csinálják, akkor lenne összeesküvés-elmélet. Én viszont azt nem mondtam, hogy Bill Geci terjesztette el a koronavírust. Csak azt, hogy a Pfizer-BioNTech, amibe Bill Geci is befektetett, profitérdekelt abban, hogy a koronavírus minél jobban terjedjen a nem beoltottak (vagy akár más, konkurens vakcinával beoltottak) körében. Ez igaz attól függetlenül, hogy ők mesterségesen elősegítik-e a vírus terjedését vagy sem (szerintem nem).

Te próbáld relativizálni, hogy ne kelljen szembenézned azzal, hogy pár év alatt oltották át a nyugati népességet egy pár év alatt kifejlesztett új oltással.

Szembenéztem vele, mert ez a valóság. Csak ehhez a valósághoz az is hozzátartozik, hogy az 50-es években nem volt még olyan, több generáción kipróbált, megbízható alternatíva az oltásra, amilyen most van az emberkísérleti mRNS oltásokkal szemben.

12 éve már emberek is kapták klinikai I-II fázisban, csak annyi változott, hogy konkrétan mi a legyártandó mRNS és hogy lehet hatékonyan gyártani nagy tételben

Ez az első nagy tételes kipróbálás 12 év óta. Ismét leírom: az elölt vírussal készült vakcinákkal egész generációkat beoltottak már az elmúlt évszázadban. 12 év kislétszámú amatőrködését szeretnéd több százmillió emberen vett tapasztalatokhoz hasonlítani?

Ott is oltanak. Kínában is.

De messze nem annyi százalékát a lakosságnak, amennyit itt és nincsenek sürgetve, mert jól kezelték a járványt.

Mert nem hajbazer™ a szakértőjük, hanem epidemiológusok.

Pedig nagyobb eséllyel volt hajbazer a szakértőjük, mert hajbazer nem az ő járványkezelésüket kifogásolta, hanem az európait és hajbazer egyetért azzal, hogy a vírust sokkal célszerűbb az elterjedés előtt megfogni, hatékony járványkezeléssel. Ami a kínaiaknak és a thaiföldieknek sikerült is.

nyíltan beismerik, hogy nem eléggé hatékony az első generációs oltásuk

A SinoVac 50%-a valóban nem hatékony, nem világos mit kell ennek a beismerésén lovagolni. A Sinopharm 79%-a viszont hatékony, 100%-ban véd a halálos kimenelteltől és azért a +13%-ért nem biztos, hogy megéri kockáztatni az mRNS ismeretlenségéből eredő, esetleges hosszú távú szövődményeket, például az autoimmun-betegség kialakulását, amit az mRNS vakcinák elősegíthetnek.

Nem áll rendelkezésre.

De igen, amennyiben sikerül elnyújtani és ellaposítani a járványgörbét. Loop: áprilisban komolyan vett korlátozások vs túlzott ellazulás nyáron. A járványkezelés nem abból áll, hogy megvárjuk, amíg multiék jönnek a világmegváltó™ technológiájukkal, aztán megfelelő mennyiségű állami milliárdok befektetői profittá konvertálásával megmentenek minket a járványtól.

Szerinted miért vettek 100 millió egység Pfizert a kínaiak?

Stratégiai tartalék.

Vagy de (investment): https://www.go-bio.de/en/bill-gates-invests-in-mainz-1854.html

Mindent így hívnak, amikor pénzt adnak egy cégnek, de az alapítványnak nincs ebből bevétele. Olvass utána kérlek, mielőtt nonszensz dolgokat terjesztesz, idézhetnél bármit, ami szerint az alapítvány ebből bevételhet jutott.

Ott baszod el a gondolatmenetet, hogy ebből nem következik, hogy a telet a kabát- és csizmagyárosok csinálják.

Ó, mert a vírusokat és a járványt az oltást gyártók csinálják? Te nem baszod el véletlenül a gondolatmenetet? :D

Csak ehhez a valósághoz az is hozzátartozik, hogy az 50-es években nem volt még olyan, több generáción kipróbált, megbízható alternatíva az oltásra, amilyen most van az emberkísérleti mRNS oltásokkal szemben.

Ja, hogy a laggardság már megint... egyrészt akkor lehetett kísérletezni? Másrészt a hatékonyságával és a mellékhatásaival problémák vannak azoknak a több generáción kipróbált oltásoknak. A legnagyobb probléma az, hogy nehéz gyártani, ezen túl pedig a nehéz gyártás miatt adjuvánsokkal kell segíteni a hatékonyságot (amelyek helyi allergiás és egyéb reakciókkal zajt csapnak az oltás környékén a szövetekben, hogy odavonzzák az immunrendszer sejteit, hogy rátaláljanak az elölt vírusfehérjékre). Ezért fejlesztik a második és harmadik generációs oltásokat, hogy minél kevesebb mellékhatása legyen az oltásnak, erre jössz te és minden ilyen témában, ahol valami új történik, beleböfögöd, hogy mit okozHAT szerinted és 50 vagy 100 évet várni kellne, de legalább addig, amíg meghalsz.

Szóval, ha van egy működő, de problémás dolog, akkor ne javítsák, mert csak. Az egész építményed a laggadságra van felhúzva, hogy régen minden jobb volt és a változás rossz. A logikai hibád ott van, hogy ami neked most pont jó, azt annak köszönheted, hogy egy emberöltővel korábban nem a hozzád hasonló laggardokra hallgattak, hanem fejlődtek, különben még mindig a fákon kapaszodnánk.

Ez az első nagy tételes kipróbálás 12 év óta. Ismét leírom: az elölt vírussal készült vakcinákkal egész generációkat beoltottak már az elmúlt évszázadban. 12 év kislétszámú amatőrködését szeretnéd több százmillió emberen vett tapasztalatokhoz hasonlítani?

Mert, mennyi időnek kellene eltelnie és mennyi embernek kell megkapnia, hogy hajbazer™ laggard™ áldását adja egy kevesebb problémát okozó oltásra? Mondj már erre konkrétumot.

Pedig nagyobb eséllyel volt hajbazer a szakértőjük, mert hajbazer nem az ő járványkezelésüket kifogásolta, hanem az európait és hajbazer egyetért azzal, hogy a vírust sokkal célszerűbb az elterjedés előtt megfogni, hatékony járványkezeléssel. Ami a kínaiaknak és a thaiföldieknek sikerült is.

Pedig ők is oltanak. És nem első generációs oltással, szóval mégse hajbazer™ laggard™ a szakértőjük. Hanem epidemiológusok és virulógusok.

A SinoVac 50%-a valóban nem hatékony, nem világos mit kell ennek a beismerésén lovagolni. A Sinopharm 79%-a viszont hatékony, 100%-ban véd a halálos kimenelteltől és azért a +13%-ért nem biztos, hogy megéri kockáztatni az mRNS ismeretlenségéből eredő, esetleges hosszú távú szövődményeket, például az autoimmun-betegség kialakulását, amit az mRNS vakcinák elősegíthetnek.

Nagy szerencsénk, hogy nem hajbazer™ laggard™ dönti el ezt, hanem olyan szakemberek, akik évtizedek óta ezzel foglalkoznak.

De igen, amennyiben sikerül elnyújtani és ellaposítani a járványgörbét.

Akkor se áll elég rendelkezésre. Ráadásul még drága is.

Stratégiai tartalék.

Ha tudnak elég vakcinát gyártani az első generációsból, akkor minek? Magadat cáfolod. Ráadásul miért van klinikai fázisban a kínaiak mRNS vakcinája? Tudom már! Mindenki hülye, főleg a kutatók, az orvosok és a szakértők, csak hajbazer™ laggard™ látja jól a dolgokat.

Ó, mert a vírusokat és a járványt az oltást gyártók csinálják? Te nem baszod el véletlenül a gondolatmenetet? :D

Nem. Te próbáltad ezt sugallni, hogy felragaszdhasd rám az összeesküvés-elméletes címkét. Miközben én ilyet nem mondtam. De az is lehet, hogy az összeesküvés-elmélet fogalmával nem vagy tisztában. De akkor még egyszer, tisztán, érthetően: A Pfizer-BioNTech-nek profitérdeke a járvány terjedése a nem beoltottak körében, mivel ez nagyságrendi vakcinavásárlást eredményez. Ez nem jelenti azt, hogy a Pfizer-BioNTech bármilyen eszközzel is elősegítené a járvány terjedését a nem beoltottak körében. Tehát nem esküdtek össze, a járvány gyorsabb-lassabb terjedése egyes országokban egy rajta kívülálló externália. Amin profitot realizál.

egyrészt akkor lehetett kísérletezni?

Igen. Korábban sok mindent lehetett, ami most már nem számít se humánusnak, se etikusnak. Például elektrosokkolni. A laggardságot pedig, ha a pejoratív értelmét vesszük (merthogy nyilván így használtad szélsőséges fejlődésmániásként velem szemben), igazából te testesíted meg azzal, hogy szerinted lehet most is nyugodtan emberkísérletezni multiék profitérdekében úgy, hogy valójában nem szorulunk rá.

Az egész építményed a laggadságra van felhúzva, hogy régen minden jobb volt és a változás rossz.

A változás nem rossz. A változás erőltetése rossz. Pláne, ha a profit érdekében teszik.

A logikai hibád ott van, hogy ami neked most pont jó, azt annak köszönheted, hogy egy emberöltővel korábban nem a hozzád hasonló laggardokra hallgattak

Ugyanaz lenne a véleményem, mint az egy emberöltővel ezelőttieknek, ha nem lenne más választásunk, mint az mRNS vakcina.

Mert, mennyi időnek kellene eltelnie és mennyi embernek kell megkapnia, hogy hajbazer™ laggard™ áldását adja egy kevesebb problémát okozó oltásra? Mondj már erre konkrétumot.

Csak és kizárólag önkénteseken tesztelném minimum 20 évig.

Pedig ők is oltanak. És nem első generációs oltással, szóval mégse hajbazer™ laggard™ a szakértőjük. Hanem epidemiológusok és virulógusok.

Oltanak mindenfélével, de itt ami a lényeg, hogy nincsenek rászorulva az mRNS-re.

Akkor se áll elég rendelkezésre. Ráadásul még drága is.

Tessék gyártani akkor.

Ha tudnak elég vakcinát gyártani az első generációsból, akkor minek?

Tehát nem vagy tisztában a stratégiai tartalék jelentésével. Akkor elmagyarázom: Kijöhet olyan mutáns, amire kellhet a jelenleg 92%-os hatásfokú Pfizer és az átmeneti időszakban kénytelenek lesznek azzal oltani. De az is lehet, hogy találnak egy gócpontot, ahol hirtelen kell több millió embert beoltani.

Nem. Te próbáltad ezt sugallni, hogy felragaszdhasd rám az összeesküvés-elméletes címkét. Miközben én ilyet nem mondtam.

Nem mondtad, írtad: Miközben teljesen egyértelmű, hogy profitérdekelt lesz a vakcinaeladásban valaki, ha befektet egy ilyen cégbe. A vakcinaeladás pedig a járvány terjedésének közvetlen következménye.

A Pfizer-BioNTech-nek profitérdeke a járvány terjedése a nem beoltottak körében, mivel ez nagyságrendi vakcinavásárlást eredményez.

Ezért hogyan is befolyásolta a járványt a Pfizer-BioNTech?

A változás nem rossz. A változás erőltetése rossz. Pláne, ha a profit érdekében teszik.

Szerintem nincs erőltetve, sőt, hátráltatva van olyan laggardok miatt, mint te. Egyébként te nem pénzért dolgozol?

Ugyanaz lenne a véleményem, mint az egy emberöltővel ezelőttieknek, ha nem lenne más választásunk, mint az mRNS vakcina.

Aham, szóval a Sabin-cseppeket elleneznéd és a Salk-oltást erőltetnéd?

Csak és kizárólag önkénteseken tesztelném minimum 20 évig.

Ebből 12 év eltelt, miért pont 20 év? Hogy több legyen, mint 12? A Sabin-cseppeket ezek szerint önkénteseken kellett volna tesztelni és 1955 helyett 1975 után lehetett volna csak bevezetni, addig 20 éven át maradt volna a Salk-oltás, ami a továbbfertőzést és az enyhe megmaradó tüneteket nem akadályozta meg? Nagy szerencsénk, hogy nem laggard™ hajbazer™ volt  a szakértőnk... bár volt azért elég sok ellenzője a Sabin-cseppeknek akkoriban, leginkább politikai okokból.

Oltanak mindenfélével, de itt ami a lényeg, hogy nincsenek rászorulva az mRNS-re.

Hát pedig nagyrészt azzal oltanak...

Tessék gyártani akkor.

Majd laggard™ hajbazer™ gyárt, valami oknál fogva a kínaiak se ezt erőltetik...

Kijöhet olyan mutáns, amire kellhet a jelenleg 92%-os hatásfokú Pfizer és az átmeneti időszakban kénytelenek lesznek azzal oltani. De az is lehet, hogy találnak egy gócpontot, ahol hirtelen kell több millió embert beoltani.

...laggard™ hajbazer™ szakértőt hallottuk, és most következzenek a sporthírek... :D

"Miért veszélyeztetni polgárai életét az EU azzal, hogy nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinát?"

Nem biztos hogy olyan rosszul tették, a kínaiak bevallották hogy nem igazán működik az oltásuk.

Most akkor hogy is van ez a veszélyeztetéssel? Akit kínaival oltottak az elhiszi hogy védett, aztán tessék.

https://apnews.com/article/beijing-immunizations-chengdu-coronavirus-pa…

"Everything fails, all the time."

"Beijing has distributed hundreds of millions of doses abroad while trying to promote doubt about the effectiveness of the Pfizer-BioNTech vaccine"

Es ezt igy minden forras nelkul. Igy nez ki egy propogandacikk.

Az igaz, hogy a kinai nem a leghatekonyabb (kb az AstraZeneca-val sorolhato egy kategoriaba, illetve azt kevessel veri).

Viszont az is igaz, hogy annyira hagyomanyos technologiakkal keszult, hogy 50+ eve tudjuk, hogy azok a technologiak komoly problemat okozni nem fognak. Ugyhogy "veszelyeztetesrol" biztosan nem lehet beszelni. Max arrol, hogy "nem a leghatekonyabb oltasok koze tartozik".

Max arrol, hogy "nem a leghatekonyabb oltasok koze tartozik".

Ez akkor baj, ha a brit N501Y miatt például 80-85 százalékos közösségi immunitás kellene, viszont ezt 100 százalék feletti népesség oltásával lehetne csak elérni az adott oltással...

Max arrol, hogy "nem a leghatekonyabb oltasok koze tartozik".

Ez akkor baj, ha a brit N501Y miatt például 80-85 százalékos közösségi immunitás kellene, viszont ezt 100 százalék feletti népesség oltásával lehetne csak elérni az adott oltással...

Igen, de akkor az AstraZeneca is kuka, kb. maradt a Pfizer, Moderna es a Sputnik V.

De ne csinaljunk ugy, mintha egy 79%-os oltassal valo atoltottsag nem jelentene azt, hogy az R0 lejjebb megy bizonyos intezkedesek mellett, es emiatt kevesebb intezkedes szukseges. Raadasul az atesetteknek is van valami immunitasa, legalabb akkora, hogy nem ismert olyan eset, hogy valakinek masodjara is szuksege lett  volna korhazi ellatasra, es mindemelle eleg valoszinu, hogy kevesbe is terjesztik, mint aki elsore kapja el.

85%+ bizonyossag Japannak, Uj Zelandnak, meg Ausztralianak kell majd.

Csak épp a hatékonysága (76%) marad alul a Szputnyikéhoz (81%) képest és kockázatosabb beadni a vérrögképződés miatt.

Sputnik V esetén is voltak halálesetek amúgy, csak mivel nagy tömegben több millió adag felett eddig csak az oroszoknál adták még be, ott nem nagyon követik akkurátusan ezeket, nem tudjuk, annyi a hivatalos indoklás, hogy nincs összefüggés. A vérrögképződés meg 0,0004 százalékos, egymillió emberből 4 embert érint, könnyen lehet ekkora arányú súlyos mellékhatás a Sputnik V kapcsán is, csak ugye nem transzparensek ezek az adatok.

Igen, de akkor az AstraZeneca is kuka, kb. maradt a Pfizer, Moderna es a Sputnik V.

Pfizer és Moderna, főleg, ha kell harmadik oltás, mert akkor új vektorvírust kell keresni az AZ és Sputnik V hordozójának. Ez a fő probléma a második generációsokkal, hogy immunitás tud kialakulni a vektorvírusra is.

De ne csinaljunk ugy, mintha egy 79%-os oltassal valo atoltottsag nem jelentene azt, hogy az R0 lejjebb megy bizonyos intezkedesek mellett, es emiatt kevesebb intezkedes szukseges.

Az adott variáns fertőzőképességétől függ az, hogy mekkora átoltottság szükséges, marad-e annyi még fertőzhető gazdatest, ahol immunis mutáns alakul ki az oltásokra. Az alapvariáns korlátozások nélküli megállításához 50-60 százalékos közösségi immunitás szükséges, az N501Y variánshoz pedig már 80-85 százalékos közösségi immunitás szükséges. Vagy maradnak a korlátozások is.

Raadasul az atesetteknek is van valami immunitasa, legalabb akkora, hogy nem ismert olyan eset, hogy valakinek masodjara is szuksege lett  volna korhazi ellatasra, es mindemelle eleg valoszinu, hogy kevesbe is terjesztik, mint aki elsore kapja el.

Ez jelenleg wishful thinking a részedről.

"Vagy maradnak a korlátozások is."

Azert nem mindegy mennyi es milyen korlatozas.

"Ez jelenleg wishful thinking a részedről."

Ezt most csak ugy - alatamasztas kepessege nelkul (szokas szerint) - idebofogted, vagy van valami adatod arrol, hogy egy atlagos "masodjara pozitiv" hany szazalekban produkalt egyaltalan tuneteket, tuleltek volna-e korhaz nelkul, es atlagosan hany embert fertozott le egy "ujra pozitiv" szemely (osszehasonlitva "elsore pozitiv" esetekkel)?

Akkor ebben tevedtem: ismert ilyen eset. De igen ritka. Ennyi ujrafertozodott meg a baranyhimlonel is van.

Azert a holland 89 eves kemot kapo rakos nonel valoszinuleg egy influezna is halalos lett volna, vagy egy pneumococcus-os tudogyulladas. A masik kettorol keves az adat, de meglepne, ha jo allapotu betegekrol lenne szo.

Abban azert megegyezhetunk, hogy ez egy ritka kivetel? Vagy induljunk ki Franko hipotezisebol, hogy ilyenkor meg az R0 se csokken?

Ezt most csak ugy - alatamasztas kepessege nelkul (szokas szerint) - idebofogted

Bocsánat, nem láttam semmi hivatkozást a részedről, elolvastam újra, de nem találtam meg, idéznéd? Különben sajnálatos módon ott tartunk, hogy ideböfögtél egy wishful thinking mondatot. Nemde?

A te ervelesi hibad: bizonyitasi kenyszer atharitasa.

Baszki... te állítottál valamit, aztán meg rám hárítottad a bizonyítási kényszert, most meg ott tartunk, mintha én állítottam volna valamit, amit bizonyítanom kellene. :D

Linket nincs most idom keresni, de aki ismerosom "masodjara pozitiv" volt az tunetmentes (2 pelda, statisztikahoz nem eleg), es akikkel talalkozott, akikkel lakik, azok nem fertozodtek meg.

Micsoda megalapozott infektológiai szakvélemény, azt kell mondjam, hogy meg kell hajolnom érveid súlya alatt.

A te ervelesi hibad: bizonyitasi kenyszer atharitasa.

Hozzászokhattál volna már, hogy ha te állítasz valamit, amivel az elitista mérnök uraság nem ért egyet, akkor rögtön tudományos értekezést, meg tanulmányokat kér az állítás bizonyítására, de ha ő állít valamit az úgy van és mindenki más hülye, meg összeesküvés-elmélet hívő.

Az egyik dologban amugy most igazuk volt.

Tevesen felteteleztem, hogy nagyon hangos lenne a sajtoban, ha valaki ujrafertozodes utan halna meg. Ezert azt hittem nem volt ilyen.

Blr hozott odaillo linket, ha mar feladtam egy magaslabdat.

A gond csak annyi, hogy azt hiszik, hogy ha kicserelem a "soha nem fordult elo" szofordulatot "igen ritkan fordul elo"-re (ritkabban, mint az AstraZeneca-s verrog, pedig az is nagyon ritka), akkor se lesz igazam. Es ezt alatamaszto link mar nem fog erkezni, de a sperma a monitoron fog fojni, hogy az egyik allitasom teves volt, es igazoltak.

Rajtam meg vagy van sapka, vagy nincs.

Ettol meg nem lesz az igaz, hogy az atesett tomegek lete nem csokkenti az R0-t (ahogy azt Franko sejteti), ha meg megis, azt tovabbra sem nekem kene igazolni.

ha kicserelem a "soha nem fordult elo" szofordulatot "igen ritkan fordul elo"-re (ritkabban, mint az AstraZeneca-s verrog, pedig az is nagyon ritka), akkor se lesz igazam

Ezt valójában nem tudjuk. Amikor rákerestem, én sem tudtam szimplán kórházba került esetet találni, csak halálesetet, mert azt írják meg, az a szenzáció.

Ettol meg nem lesz az igaz, hogy az atesett tomegek lete nem csokkenti az R0-t (ahogy azt Franko sejteti), ha meg megis, azt tovabbra sem nekem kene igazolni

Itt van szép színes-szagos ábrán: https://path.azureedge.net/media/images/Infograph-HerdImmunity-r04_bLuz…

Hozzá tartozó cikk: https://www.path.org/articles/understanding-journey-herd-immunity/

Szóval a baj az, hogy az N501Y mutációval a 75% közösségi immunitás nem elég. A többit már leírtam.

"a 75% közösségi immunitás nem elég"

Ahhoz nem eleg, hogy fesztivalok legyenek, de kocsmanyitashoz eleg. (En is elmagyaraztam ezt fentebb, csak most adok ra peldat is).

Egyebkent melyik linked igazolja azt, hogy az R0-t nem csokkenti az ateses? (Hint: egyik se, de ezt a multkor a 30 C+ "sivatagos" topikban se ertetted)

Ahhoz nem eleg, hogy fesztivalok legyenek, de kocsmanyitashoz eleg.

Aham. Vagyis nem elég.

Egyebkent melyik linked igazolja azt, hogy az R0-t nem csokkenti az ateses?

Elolvastad és meg is értetted, amit linkeltem?

Hint: egyik se, de ezt a multkor a 30 C+ "sivatagos" topikban se ertetted

Azt, amelyikben olyanokat említettél, hogy szerinted hol nem terjed és hoztam ellenpéldákat, amire aztán nem reagáltál? Végülis ki lehet szállni úgy a vitából, hogy nem reagálsz, aztán máshol újrakezded, hogy nem értettem meg...

"Elolvastad és meg is értetted, amit linkeltem?"

Igen. Nem talaltam benne olyat, hogy a tomeges ateses biztos, hogy semmivel sem csokkenti az R0-t.

"szerinted hol nem terjed és hoztam ellenpéldákat"

Nagyon jo, eszembe is juttattad Texas-t es Floridat. Az egyebkent jol mukodo Moderna vakcina meg nincs 50%-nak beadva, megis csokkennek a 28-29 C-ban a szamok nagyon keves korlatozassal/korlatozasok nelkul eppen.

Erveltel ott Alaszkaval, es utana azt ignoraltad, hogy a skandinav orszagoknak sincs eselyuk a klimajukkal olyan rossz szamokat produkalni, mint a nekunk a mienkkel, vagy a brit, vagy a New York - New Jersey, vagy stb.

Megis mi az, ami szerinted bizonyitja, hogy "a virus tul hidegben es tul melegben is pont annyira terjed, mint a neki optimalis oszies homersekletintervallumban"? Mert a texas-i szamok es alaszkai szamok amikkel ott erveltel, ezt azert ebben a formaban nem igazoltak.

Nem talaltam benne olyat, hogy a tomeges ateses biztos, hogy semmivel sem csokkenti az R0-t.

Az R0 az adott vírus nagyrészt elméleti száma, hogy mennyire fertőzőképes általánosságban, ez akkor csökken vagy növekszik, ha mutálódik a vírus vagy környezetfüggő. Az Re vagy Rt az adott vírus reprodukciós száma, hogy éppen aktuálisan, a gyakorlatban mennyire terjed. Nem lehet, hogy kevered ezt a két dolgot?

Nagyon jo, eszembe is juttattad Texas-t es Floridat. Az egyebkent jol mukodo Moderna vakcina meg nincs 50%-nak beadva, megis csokkennek a 28-29 C-ban a szamok nagyon keves korlatozassal/korlatozasok nelkul eppen.

Az 50 százalékos átoltottság egy 90% feletti vakcinával azért elég sokat segít ezen, de valóban, nyilván csak attól lehet, hogy 28-29 °C van épp arra...

Megis mi az, ami szerinted bizonyitja, hogy "a virus tul hidegben es tul melegben is pont annyira terjed, mint a neki optimalis oszies homersekletintervallumban"? Mert a texas-i szamok es alaszkai szamok amikkel ott erveltel, ezt azert ebben a formaban nem igazoltak.

Aham... miért, mennyire kellett volna ott terjednie a te részletes számításait szerint?

"Az 50 százalékos átoltottság egy 90% feletti vakcinával azért elég sokat segít ezen, de valóban, nyilván csak attól lehet, hogy 28-29 °C van épp arra..."

Vagy a ketto egyuttes hatasatol?

Az Re/Rt, mint nevezektani dolog az viszont olyan, amiben igazad van. :)

"Aham... miért, mennyire kellett volna ott terjednie a te részletes számításait szerint?"

Pontosan mire kersz szamolast? Mert en leirtam en mire kerek toled.

Na akkor most vállon veregetem magam, mert én már februárban megmondtam, bár utána Trey nagyon kiosztott :)

https://hup.hu/comment/2592966#comment-2592966

"... Hogy a végén konstruktívabb is legyek, a minél több vakcinát, minél hamarabb követelésén túl ennyi vita után/helyett pl. lehetne arra is modellt gyártani, hogy mi a jobb:

T1 időn belül N1 embert beoltani H1 hatékonyságú vakcinával vagy

T2 időn belül N2 embert beoltani H2 hatékonyságú vakcinával.

Több millió embernél nem mindegy, hogy a hatékonyság pl. 75 vagy 90%. Persze a szakmai tisztesség azt kívánja, hogy még fölvegyünk egy-két paramétert, no de ezen gondolkodjon el az, akinek van affinitása a kérdéshez...."

Kb. itt tartunk most, lassan kellene és lehetne értelmes modellek gyártásán gondolkodni - bár a szegedi kollégák már valószínűleg gőzerővel dolgoznak rajta.

Kb. itt tartunk most, lassan kellene és lehetne értelmes modellek gyártásán gondolkodni - bár a szegedi kollégák már valószínűleg gőzerővel dolgoznak rajta.

Gyártják már a modelleket, abból esett ki, hogy az N501Y variáns nagyobb fertőzőképessége miatt 75-80 százalékos közösségi immunitásra lenne szükség, amit nem igazán lehet elérni 75-80 százaléknál kisebb hatásosságú vakcinákkal...

"Beijing has distributed hundreds of millions of doses abroad while trying to promote doubt about the effectiveness of the Pfizer-BioNTech vaccine"

Es ezt igy minden forras nelkul. Igy nez ki egy propogandacikk.

Ha még elolvastál volna néhány sort a hivatkozott AP cikkéből, íme:

In a message to The Associated Press, Gao said late Sunday night he was speaking about the effectiveness rates for “vaccines in the world, not particularly for China.” He did not respond to further questions about which vaccines he was referring to.

He directed the AP to an interview he did with the state-owned Global Times, which has published several articles raising doubts about the safety of Pfizer’s mRNA vaccine.

A Gao által megadott Global Times, a kínai állami szócső megfelelő forrás? Hogy megkíméljelek a további erőfeszítésektől, elég a https://www.google.com/search?q=%22Global+Times%22+%22mRNA+vaccine%22 keresés első 1-2 találatába belenézni, hogyan próbálták/próbálják a nyugati mRNA vakcinákat ekézni. (És persze a széljárás változásának megfelelően az ő, közben elkészült mRNA vakcinájukat promotálni.)

Oke, errol a kinaiak altali Pfizer/Moderna ekezesrol nem tudtam.

Viszont pont annyira log ki ezekben a cikkekben a lolab, mint amikor az amerikai ujsag/arra hivatkozo lap ir az orosz es a kinai oltasrol. A kinait mondjuk ugy nez ki jogosan szidtak. En is arra szamitottam, hogy az jobb lesz, ellenben a Szputnyik joval jobban teljesit, mint vartam volna (ott inkabb a gyartasi sebesseg a gond, ami ironikusan egyedul a kinaiaknal volt rendben).

Viszont pont annyira log ki ezekben a cikkekben a lolab...

Ez természetes, lóláb (vagy ahogy régebben hívták, vörös farok ;) mindenütt van.

A különbség az, hogy ha a nyugati vakcinákkal bármi probléma van, a hír először a nyugati sajtóban jelenik meg. Aztán persze mindenki átveszi, csiszolgatja ízlése szerint ;)

Ezzel szemben a keleti vakcinákkal kapcsolatban  finoman szólva nem jellemző, hogy a gyártó ország sajtójában érdemi információk, kritikus vélemények jelennének meg ilyen esetekben. Ha mégis, gyorsan letagadják, mint a legutóbbi esetben a kínai főmufti.

Pedig a jelenlegi helyzetben szó szerint életfontosságú, hogy minden vakcináról minél előbb kiderüljenek a tömeges felhasználás során szerzett újabb tapasztalatok.

Oke, errol a kinaiak altali Pfizer/Moderna ekezesrol nem tudtam.

Belföldre szólt. Amikor pedig nem tudták már kordában tartani, akkor rendeltek 100 millió egység Pfizert. Illetve ráfeküdtek a saját mRNS fejlesztésekre, mert azért nem hülyék, pontosan tudják, hogy mennyi probléma van az első generációs oltásokkal, mind mellékhatásokat, mind hatást nézve. Most jött el az idő, hogy a tolják a saját mRNS oltást, azzal, hogy az első generációs oltásokkal baj van, csak ez is belpiacra szólt volna, aztán kicsit megszaladt a szája az embernek...

"mind mellékhatásokat, mind hatást nézve"

A hatast tekintve tenyleg vannak hianyossagok. Nem eppen dobogos. Egyedul a "gyartasi sebesseg" versenyt nyerte meg. De mellekhatasok tekinteteben egyaltalan nem gaz.

Amugy az orosz jobban (kiveve erkezesi sebesseg), a kinai oltasok rosszabbul teljesitenek, mint vartam volna.

De mellekhatasok tekinteteben egyaltalan nem gaz.

Hogyne lenne baj, az adjuvánsok egy csomó enyhe és közepes mellékhatást okoznak.

Egyedul a "gyartasi sebesseg" versenyt nyerte meg.

A kínai? Kb. 40 milliót exportáltak eddig és 160 milliót adtak be helyben (az összeset tekintve), a Pfizer-BioNTech egymaga 13 milliót szállít stabilan hetente december vége óta.

Igen, a SinoVac 50%-a valóban nem hatékony. Fifty-fifty alapon nem lehet oltani egy olyan betegség ellen, ahol 61% kell a nyájimmunitáshoz.

A Sinopharm (amit Magyarországon is engedélyeztek) pedig továbbra is hatékony a maga 79%-ával.

Persze, a multibuzi, nyugati AP hírügynökség elfelejti nem összemosni a kettőt. A lakájmédia fogalma az AP-nál kezdődik.

A Sinopharm (amit Magyarországon is engedélyeztek) pedig továbbra is hatékony a maga 79%-ával.

Erről van már hivatalos és ellenőrzött publikáció vagy még mindig a gyártónak hiszünk, mert ezt mondta? A SinoVac esetén is többet mondott a gyártó, csak a valóságban a visszamérésnél derült ki, hogy nem annyi.

A nyugatbuzi napi.hu sokakról beszél, de egyetlen konkrét számot nem képes prezentálni. Egyszerű clickbait hangulatkeltés, amit művelnek.

A Sinopharm vakcinát eredetileg 3 dózisosra tervezték, de klinikai tapasztalatok igazolták, hogy az esetek többségében elég a 2 vakcina is. Ezek után számonkérni a harmadik dózist nettó bigott nyugatbuzizmus, erről cikket írni nettó demagógia.

Eredetileg 12 adagosra tervezték  100$ per adag. (így is a legolcsóbb lett volna, nem a multiknak megy a pénz, igaz?) De aztán rájöttek ennyire hülye nincs, pedig itt bizonygatod, hogy van.

Mennyibe kerülne ebből 3 adag?

Mennyibe az AZ?

Nemsokára lesz elég vakcina, több lesz mint a szabad váll. Akkor majd lesz egy kis piaci verseny, ki adhatja ingyen a fejlődő világnak (még opció az adósrabszolgaság, de ezt Kína is szereti már).
 

(nem a kínai vonalra reagálva:)

legyen mondjuk 30 dollár a pfizerből két adag (nagyon felülbecsülve). Ha ezt beszorzom mondjuk 3 milliárd emberrel (hasracsapás), akik olyan országban él, ami nehezen fizetné ki, akkor is kijön mondjuk 100 kb milliárd dollár. Nem tűnik egy nagy összegnek. Persze van logisztikai költség is meg sok lesz az oltásellenes is, de szerintem anyagi akadálya annak nincs, hogy ezt a mostani vakcinát megkapja mindenki a földön, aki akarja. Persze, hogy utána mi lesz egy esetleges következő járványnál, az más kérdés

Nem tűnik egy nagy összegnek. 

Más pénzéből nekem sem tűnik egy nagy összegnek. 

akik olyan országban él, ami nehezen fizetné ki, 

Minden ország el van adósodva, említettek valahol olyat hogy visszafizetik? Elvileg minden ország megveheti, ha talál valakit, aki ad neki hitelt. (Eximbank ha minden kötél szakad) Kérdés mire ad hitelt a legolcsóbbra vagy arra, amit az érdekei épp diktálnak? Mennyi vakcinával is rendelte túl magát a fejlet világ? Mi lesz azokkal? Nyilván ki kell fizetni. Minden kormány a mögötte álló gazdasági humanitárius érdekek szempontok szerint valószínűleg elosztogatja (eladja ad rá hitelt, amiből megvehetik tőle).  

Először ismerte el egy kínai tisztviselő, hogy gondok lehetnek az oltóanyagaik hatékonyságával.

[...]

Gao Fu azt mondta, vizsgálják, hogyan oldják meg azt a problémát, miszerint „a meglévő vakcinák hatékonysága nem magas”. A kínai cenzorok ugyanakkor gyorsan törölték, ha valaki  Gao Fu nyilatkozatát kitette a WeChat-re.  

https://444.hu/2021/04/11/a-kinai-jarvanyugyi-kozpont-vezetoje-elismert…

https://444.hu/2021/04/12/joval-kevesebb-masodik-koros-oltas-jon-holnap…

Csakhogy a külügyminiszter által bejelentett mennyiség (140 ezer adag) jóval, 110 ezer adaggal kevesebb, mint amennyit le kellene szállítaniuk az oroszoknak. Pedig a beadása elég sürgős.

A mostani második körös szállítmány előfutára, 250 ezer adag első körös oltás még március 21-én jött meg. A mostani előírások szerint az első után 21 nappal kell beadni a második Szputnyikot. Csakhogy az új szállítmány - ha holnap késő este érkezik, ahogy Szijjártó mondta - már 23 napos különbséggel érkezik az első után. 

A beérkező orosz szállítmányokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ még laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, hogy ellenőrizze az összetételküket. Eddig nagyjából bő egy hét volt a vizsgálatok ideje, utána szabadították fel a szállítmányokat és kezdtek el vele oltani. A március 21-én érkezett első körös 250 ezer adag felszabadítását március 29-én jelentette be Müller Cecília, azon a héten kezdtek oltani ezzel a készlettel.

Vagyis rekordgyorsaságú vizsgálattal még behozható a csúszás. De akkor is hiányzik egyelőre még 110 ezer második körös oltás, amivel el kellene kezdeni oltani hamarosan.

az orosz metróról tudom, hogy gyenge a minősége, zajos, zötyög, az illesztései láthatóan rosszak. És ez a következő 30 évben maradni fog, biztos.

 

a belgrád vasút hasonló lehet, mint a Fudam egyetem, amiről van itt egy idézet:

– A Kínai Népköztársaság egyik legjobb egyeteme, a Fudan mégis ott van a globális toplisták élén, pedig az ország nem a szabadság pici szigete.

– A saját szakterületemen, a közgazdaságtanban vannak nagyon jó kínai kutatók, de ők szinte kivétel nélkül amerikai egyetemeken tanultak, onnan tértek haza.

Nem ismerek olyan kínai iskolát, amelytől bárki nagy tudományos áttörést várna. Ami Kínából eddig jött, az alkalmazás, elméleti továbbgondolás, de nem új elmélet.

Ha a többi tudományt nézzük, akkor is azt látjuk, hogy tudományos Nobel-díjat a Kínai Népköztársaságból eddig talán csak egyvalaki kapott. A tudományos élvonalhoz képest ezért Kína egyelőre eléggé vidéki helynek tűnik.

– Akkor nem a tudományos siker garanciája, hogy felépítjük a pesti Fudant?

– Szerintem a Fudan magyarországi megtelepítése a tervezett formában felsőoktatási szempontból nem értelmezhető. Külpolitikailag igen.

– Ezt hogy érti?

– A Fudan „eljegyzési gyűrű” Kínának. A közgazdaságtanban a drága eljegyzési gyűrű arra szimbolikus példa, amikor valaki megpróbálja hitelessé tenni együttműködési, szövetségesi ígéretét. Minél drágább ugyanis a gyűrű, annál jobban hisz a menyasszony a vőlegény házassági ígéretének. Miért? Azért, mert annál nagyobb a vőlegény vesztesége, ha a házasság előtt ejti a menyasszonyt. Általában is igaz, hogy minél drágább egy biztosíték, minél érzékenyebb veszteség az elvesztése annak, aki adja, annál hitelesebb. Ez magyarázza a Fudan-projekt látszólag irracionális méretét, óriási költségét. A kormány szorosabb szövetségesi viszonyt akar Kínával, de Kína biztosítékot kér, hogy Magyarország nem táncol ki belőle. A bevállalt költségek része a külpolitika konfliktus: az Egyesült Államok éppen úgy reagált, mint egy sértődött, megcsalt menyasszony. De része a belpolitikai konfliktus is, beleértve azt is, hogy a kormánypárti, „konzervatív-jobboldali” megmondóemberek arra kényszerülnek, hogy az egyetem kínai kommunista hátterét bagatellizálják. A Kínától felvett óriáshitel pedig egy egyszerű magyar költségvetési ígéretnél sokkal jobban garantálja, hogy a beruházás az ígért formában valósul majd meg. A remélt politikai haszon a szomszédainknál szorosabb együttműködés Kínával. De mivel egyelőre még a másik szuperhatalom is a menyasszonyunk, ez egy több lehetséges kimenetelű, kockázatos játszma.

 

 

https://www.valaszonline.hu/2021/05/04/mike-karoly-kapitalizmus-fudan-i…

 

na szóval az orosz metró is ilyen menyasszonyi pénz lehetett. Mondjuk olyan szempontból logikus, hogy a minősége elég rossz, szóval csak arra jó volt, hogy megtanultunk nyelni és ezzel elkötelezettséget mutatni. Szerintem az oroszokkal kapcsolatban erre szükség is van, mert tőlük nem sok jót várhatunk.

Bár azóta pl kiderültek olyanok, hogy az oroszok csehország területén lőszerraktárat robbantottak, szóval szerintem biztos, hogy rossz lóra tettünk ezzel. Kínával sem látom, hogy hol fog kifizetődni ez az eddig kb 1200 milliárdos költség és akkor ez csak a pénzügyi és csak az eddigi része.

mit hallgattak el az orosz/kínai vakcinákért cserébe?

+

Fundan ~500 milliárd, Belgrád-Budapest vasút ~800 milliárd, Paks II ~ 3000 milliárd, orosz vasút és metró projektek ~ 200 milliárd

komoly időutazó képessége lehet a kormányzatnak ha coivd vakcináért cserébe állapodott meg paksról, BB-ról stb.

Én meg azt képzeltem a vélekedés szerint "milyen elmaradottak vagyunk[..]". Pedig közben ilyen csúcstechnikát(időgépet) rejtegetnek?

komoly időutazó képessége lehet a kormányzatnak ha coivd vakcináért cserébe állapodott meg paksról, BB-ról stb.

Nem, szó nincs arról, hogy mindez a vakcináért cserébe történt, az is csak egy ilyen üzlet a többi felsorolt között, ezért írtam, hogy a "vakcina ebből a legkevesebb", ott van a többi, ami mind-mind egy rossz üzlet a magyar gazdaságnak.