Miért veszélyeztetni polgárai életét az EU azzal, hogy nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinát?

Fórumok

Itt az újabb fordulat, Szlovákia mégiscsak vesz orosz vakcinát

Szlovákia mégiscsak vásárol a koronavírusos betegség elleni Szputnyik V orosz oltóanyagból - jelentette be pénteken Igor Matovič miniszterelnök, ellentmondva a kormány előző esti ülésén hozott döntésnek.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök hozzátette, hogy megállapodott Oroszországgal kétmillió adag Szputnyik V vakcina június végéig történő szállításáról. Ez „egy kisebbfajta csoda” a világban jelenleg tapasztalható oltóanyagszűke közepette – magyarázta.

Csütörtök esti ülésén a koalíciós kormány még elutasította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyásával nem rendelkező orosz vakcina beszerzését. A beszerzést Matovič és pártja, a koalíciót vezető OLaNO javasolta, de az ehhez szükséges határozatot megvétózta az egyik koalíciós partner, az Emberekért párt. Veronika Remisová miniszterelnök-helyettes, az Emberekért elnöke leszögezte: ragaszkodnak ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak olyan vakcinával, amelyet nem hagyott jóvá az EMA.

Pénteken azonban Remisová már úgy nyilatkozott, hogy az OLaNO-hoz tartozó egészségügyi miniszternek, Marek Krajcínak a jelenlegi törvényi helyzetben a kabinet jóváhagyása nélkül, saját hatáskörben is joga van oltóanyagok alkalmazásáról dönteni. Matovič szintén arra bátorította miniszterét, hogy - amint azt más, még nem regisztrált gyógyszerekkel is megtették - engedélyezze a Szputnyik V alkalmazását. A beszerzést a szlovák közegészségügyi hivatal (UVZ) is támogatásáról biztosította.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo – 10:25

Mára már egyértelművé vált, hogy az EU-s országok ráuntak Brüsszel szerencsétlenkedésére, totojázására és külön utakon kezdenek el vakcinát beszerezni onnan, ahonnan tudnak. Ezért a magyar kormányt az ellenzék és az EU keresztre akarta feszíteni. Úgy fest azonban, hogy az EU kisstílű politikai játszmáját megunva, a tagországok elkezdik sorsukat saját kézbe venni.

trey @ gépház

Mert le kellett alkudni.

Mikozben Izraelnek volt annyi esze, hogy tobbet kinalt a piaci arnal az oltasokert, mert az is olcsobb, mint a lezaras. De ott normalis oktatas van tanult lakossaggal, itt meg mindenki hoborogne, hogy "az ukranoknak miert volt 10%-kal olcsobb, monnyonle".

Masik ciki: Szerbia is mar atoltotta magat orosz es kinai oltassal.

Meg India is ugy tunik, hogy az oltassal amit maganak kifejlesztett es kulfoldre el se tervezett adni, mert "nekik sincs eleg" szinten atoltotta magat.

De meg az USA is sokkal jobban all, mint az EU, es az UK-n se rohognek mar a brexit miatt az oltas-fiasco utan. Pedig a tesztek alapjan ugy tunik, hogy az UK-ban fejlesztett AstraZeneca teljesit az osszes oltas kozul a leggyengebben.

... az EU-s országok ráuntak Brüsszel szerencsétlenkedésére, totojázására...

Kedves Trey, ezek szép zsurnalisztikai jelzők, akár ilyenebbeket is írhat egy kellően nekihevült sajtómunkás. Te a tények (szerződések, dokumentumok) felmutatását szorgalmaztad több hozzászólásodban. No hát akkor hogy kommentálnád pl. ezt:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/harom-megdobbento-reszlet-derult-ki-az-astrazeneca-es-a-pfizer-vakcinajarol-megsem-szurta-el-az-eu-a-kozos-beszerzest-470664?fbclid=IwAR2O3EcC6US0C-ek7tgNuv304YljGZw5KBQeoFBfkYP_HWUOkEnyqz3iOFo

"Az is kiderült, hogy a Pfizer eredeti „utolsó árajánlatát” 71%-kal le tudta alkudni a Bizottság a közös uniós ártárgyalások során."

Szerintem pontosan ez a kudarc oka. Meg a szteretipikusan sporolo Izrael is tobbet adott a vakcinakert a listaarnal, mert felfogta, mi az a "tulkereslet". :) Ok okosan ki tudtak szamolni, hogy "mikor kell abbahagyni a sporolast".

Mondd ezt azoknak a szemébe egyenként, akiket már beoltottak, vagy be fognak oltani az orosz vakcinával és adott esetben az életüket mentette meg.

Nem kell aggódnia sem a soros-blognak, sem neked, az orosz vakcina jó szolgálatot fog tenni:

https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3674693272610303

trey @ gépház

Nincs itt semmiféle terelés. Te választ kaptál tőlem a soros-blog habzására. Én még mindig várnék tőle egy kommentet arra, hogy

Szlovákia a magyar példára hivatkozva az EU megkerülésével vásárol 2M orosz vakcinát

Könnyítésként, hogy ne úgy nézzen ki, hogy te égsz, idézhetsz a soros-blogból is idevágót.

trey @ gépház

Ez a putyin apácskád szint a 444 hozzászólás szekcióból jön neked, vagy a Facebook komment szint? :D

Persze, hogy nem jön. Csak nehogy szégyenszem(ed)re majd téged is azzal oltsanak! Bár, belőled kinézem, hogy inkább megdöglenél, minthogy a Sputnik-ot felvedd. Annak ellenére is, hogy orvosi körökben tény, hogy teljesen rendben van az orosz vakcina. :D

trey @ gépház

Neves orvosi szaklap, a The Lancet negvizsgálta és 91,6% hatékonynak találta. Virológusok szerint jó, magyar kardiológus beoltatta vele magát. Még az ellenzék csicskása celeb toxikológus is ajánlja.

De te egy bürokratikus szervezet jóváhgyására vársz. Taps! 😂

Linked: forrás: Népszava 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂

trey @ gépház

Neves orvosi szaklap, a The Lancet negvizsgálta

A The Lancet szerkesztőbizottsága (egy igencsak bürokratikus szervezet) maximum megjelenésre engedélyezett egy közleményt. A vakcinát nem vizsgálták, ugyanis nem dolguk.

És ha ez a fő érved, megjegyezném, hogy szintén a Lancetben jelent meg anno Wakefield az MMR oltás és az autizmus kapcsolatát taglaló cikke.

A ballib embere Zacher is nyugodt szívvel ajánlja:

Négy oltást már engedélyeztek hivatalosan, a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Szputnyikot, ezek közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom

Gondolom, így már meg fog felelni baloldalon is elég sok embernek. Vagy amikor Gy. Ferenc és Klára úr is kijelenti, hogy jó.

Link: https://index.hu/belfold/2021/02/22/koronavirus-jarvany-zacher-gabor-ol…

trey @ gépház

Amilyen "tökös" miniszterelnökök van, nem csodálkoznék rajta, hogy egy, az EU megfelelő helyéről jött telefon után visszatáncolna és inkább hagyná az országát megrohadni a koronában. Láttuk az eddigi "erős kezű" kormányzásának is az eredményét.

https://ujszo.com/kozelet/csak-a-jovahagyott-szputnyik-johet

Csak a jóváhagyott Szputnyik jöhet

A koalíciós SaS párt addig nem támogatja a Szputnyik V nevű orosz koronavírus elleni vakcina beszerzését, amíg azt jóvá nem hagyja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy legalább a szlovák gyógyszerhatóság (ŠÚKL).

Utóbbit biztos NEHÉZ lesz megszerezni (nem). 

trey @ gépház

Hát, ahhoz kellene egy rendes dokumentáció a Szputnyikhoz, adatok a biztonságáról és hatékonyságáról + mivel az EU-n kívülről jön, kell egy HACCP audit a gyártásról.

Ezt annyira lesz nehéz megszerezni, amennyire az oroszok szeretnék, hogy az legyen. De egyelőre nem merik kiadni a dokumentációt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az, hogy szükség van a Szputnyik dokumentációjára, az egy alapvető dolog, fölösleges bürokrácia akkor lenne, ha nem egy létező dologról lenne szó, amit csak el kell küldeni.

A gyógyszerhatóság feladata meg az, hogy tudja, mivel oltják be a népet, és ne engedélyezzel orrba-szájba bármit, amit ahhoz hozzá nem értő emberek (tipikusan ilyenek a politikusok) szeretnének.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem, egyrészt ha valaki elmagyaráz neked dolgokat, akkor ne nyöszörögj, hogy terelés (tényleg ez egy elég primitív védekezési manőver, amit mindig bedobsz, ha tudsz értelmesen válaszolni.. ne csináld, tényleg nem vezet sehová), hanem figyelj és tanulj, másrészt fogalmad sincs, hogy működik ez Szlovákiában, úgy kb. fél újságcikkből próbálsz hiányos tudással levonni következtetéseket, amelyek pontosan olyanok, mint amikor elképzeled, hogy valaki következtetéseket von le hiányos tudással fél újságcikkből.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Elmondta a tisztiorvos, hogy ilyenkor mindig azt kell mérlegelni, hogy mit nyersz. Bizonyos mellékhatások vs. elpatkolsz. Minden létező vakcina jobb mint szövődményekben elpatkolni. Ezt az egyet kell mérlegelni. Semmi mást.

Politikusok persze nem ezt mérlegelik. Hanem, hogy mit nyernek / veszítenek rajta. Pl. a mi baloldalunk. Politikai haszonszerzésből hergelnek minden ellen, amiből hasznot lesnek. Ez nagyon szomorú.

trey @ gépház

"Elmondta a tisztiorvos, hogy ilyenkor mindig azt kell mérlegelni, hogy mit nyersz. "

így van, és ki tudja jobban mérlegelni egy vakcina hatását, mint a hatóság, akinek ez a dolga és ezzel foglalkozik? Ezért nem szabad politikusokra hagyni a döntést.

"Politikusok persze nem ezt mérlegelik. Hanem, hogy mit nyernek / veszítenek rajta. Pl. a mi baloldalunk. "

Most leginkább a kormány, egyrészt ők döntenek, másrészt nekik van vesztenivalójuk. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Persze, hogy az, mert itt megakadt az érvelésed. Mint feljebb, ahol ki kellett volna fejtened, hogy ha Szlovákiában nem vált be az EU-ra várás, akkor szerinted ott most mit kell csinálni. Az imádkozáson kívül :D

Leírnád, hogy mit kellene csinálniuk?

trey @ gépház

Szlovákiában konkétan a miniszterelnök pont hogy szembe megy a kutatók/orvosok ajánlásaival már jó ideje, ennek az eredménye a mostani helyzet, szóval a szlovák gyakorlat önmagában egy jó példa arra, miért hülyeség több állításod is. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Betartani az orvosok/virológusok/stb. ajánlásait

Orvosok, virológusok és toxikológusok állítják, nincs baj az orosz vakcinával. Rusvai, Zacher, Jakab, Merkely, Szlávik és lehetne folytatni a sort.

a miniszterelnök ámokfutása (és az egészségügyi miniszter hülyeségei) helyett

Tehát, szerinted várniuk kellene a nem kellő számban érkező nyugati vakcinára és arra, hogy az EU engedélyezze az orosz/kínai vakcinát. Miközben Szlovákia világelső halálozási adatokat produkál :D

trey @ gépház

"Orvosok, virológusok és toxikológusok állítják, nincs baj az orosz vakcinával."

Az orosz vakcináról ők sem tudnak sokat, így elég erős állítás lenne, hogy nincs baj vele (tekintve, hogy jópár dolog nem ismert vele kapcsolatban). Azt páran tényleg állítják, hogy ennek ellenére oltanának vele.

"Tehát, szerinted várniuk kellene a nem kellő számban érkező nyugati vakcinára és arra, hogy az EU engedélyezze az orosz/kínai vakcinát."

Elsősorban azt magyaráztam el neke, hogy hogy működnek a dolgok, nem azt, hogy szerintem ki mit csináljon, mert láthatóan nem érted.

Illetve arról írtam, hogy Szlovákiában már jó ideje nem szabadna, hogy a miniszterelnök döntsön egyedül, mert az eléggé félrevitte a védekezést, de ezt meg már jóval az első vakcina előtt. A gyakorlatban például: https://www.bumm.sk/belfold/2020/10/29/a-haziorvosok-kemenyen-kritizalj… 

Ennyit az aláírásom margójára is :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az a te bajod, hogy olvasok szlovák lapokat is:

 1. Mi alapján döntene az egészségügyi tárca a Szputnyik V használatáról?

A minisztérium szerint a szakemberek összes ajánlatát figyelembe fogják venni. Annyi biztos, hogy a szakemberek véleményén kívül fontos szerepet fog játszani az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL). A hivatal állítása szerint az egészségügyi tárca egyelőre nem kérte meg őket arra, hogy ítéljék meg az orosz vakcina hatékonyságát.

:D :D :D :D

trey @ gépház

"A minisztérium szerint a szakemberek összes ajánlatát figyelembe fogják venni."

Ha tényleg megrendelik, és rövid időn belül használni kezdni, az azt jelenti, hogy mégsem vették figyelembe. illetve eddig is szartak magasról a szakemberekre, elég valószinűtlen, hogy ez most megváltozna.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez valasztas kerdese. A szlovakok ezt akartak, megkaptak.

Ahogyan Edesapam mondta anno: "Lovat akartam, de nem ezt a reszet." Valoszinuleg ok is igy jartak. Oszinten remelem, hogy akar ok, akar mas hasonlokeppen jaro orszagok polgarai megjutalmazzak a vezetoiket.

A magyar baloldal meg igazabol bohocot/hulyet csinal magabol. Ha majd nyernek, mindenki masbol is...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A Pfizef, a Moderna es az AstraZeneca pedig az egesz EU-t atbaszta a keritesen. Toluk miota is kesnek a szallitmanyok?

Ha szar ervvel akarsz jonni erre, a harlekin mar kimondta lentebb: "whataboutism". Mondd ki te is, mint a tobbi idiota.

orban gazdad baszott at titeket, nyomorultakat amikor elkezdte fikazni a lassan ugyan, de jovogeto nyugati vakcinakat azzal hogy nem jon belole eleg..ti belealttatok es putyin legjobb onkentes csicskaikent elkezdtetek a keleti (meg itt sem levo )  vakcinakat dicserni, nem gondolva arra hogy ok is atbaszhatnak titeket ahogy annyiszor a tortenelem soran. es lon!

de ti rohadtul nem akarjatok ezt eszrevenni es nyomjatok pacekbol tovabb a regi komcsi lozungkat.

ha nem lenne szanalmas, akkor rohejes lenne...

"orban gazdad baszott at titeket, nyomorultakat amikor elkezdte fikazni a lassan ugyan, de jovogeto nyugati vakcinakat azzal hogy nem jon belole eleg.."

Az igazi gond az, hogy a szerződés szerint pontosan érkező vakcinák esetén is nem jön belőle elég. A Pfizer szeptemberre !!! szállítja le folyamatosan a megrendelt mennyiséget. A másik nagyobb gond, hogy a rendelés másik fele nem is látszik mikor fog elkezdődni, mert a Sanofi malária ellenes oltóanyagából fejlesztett vakcinája nem sikerült (300 milliós rendelés!).

Másik oldalról a fertőzések felfutó ágban vannak. Februárban folyamatosan emelkedik, már napi 3000 nagyságrend van. Ha olyan számaink lennének, mint tavaly tavasz végén, akkor nem lenne gond, hogy csak szeptember végére csak a lakosság fele beoltható. Mivel a fertőzések száma nem ilyen, ezért ami nincs az az idő.

Nem véletlen, hogy szlovákok is vesznek oroszt az EU-s beszerzés melle, mert nagyon eldurvult a helyzet náluk.

A németek is szeretnék, ha jönne szputnyik is, még úgy is, hogy nekik van egy külön 30 milliós Pfizer rendelésük az EU rendelésén túl.

Meg USA-nak is, ahol a Moderna onmagaban majdnem eleg lenne, meg oda is megerkezik a rendelt Pfizer Jul 31-ig. Az EU meg szeptemberre ha megkapja, mar szerencseje volt.

Nem ertem, miert olyan nehez elismerni, hogy hulyeseg volt azt a Pfizer vakcinat 70%-kal lealkudni. Igy a Pfizernek az lett a legkevesbe surgos, hogy az EU-ba szallitson eleget.

De kit erdekel, hogy kesik a Pfizer bo fel evet? Az orosz anyag haromnegyede lassan egy hete kesik, a 444 is megirta, hogy ez mennyire nagy problema!!!!444

"kesik a Pfizer bo fel evet"

 

mirol hadovalsz? 2 hetig csokkentett mennyiseget igernek, hogy februartol meg tobbett tudjanak gyartani es kuldeni a szerzodesbe foglaltakhoz kepest..ehhez kepest szargyarto 1 honapra igert elso mennyiseget sem tudjak szallitani az oroszok...

es igen..nagy problema..neked, hogy nem veszed eszre a sajat kettosmercedet..

Ejj az a topic. Bár FLAME-re nagyon jó! :)

Adatok: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Kérdés: EU vagy Oroszország és Kína áll jobban az oltásokkal?

Kérdés: Az EU veszélyezteti az állampolgárait jobban, vagy Oroszország és Kína, hogy nem a helyi lakosságnak adják ezeket be hanem eladják külföldre.

Igen ez fontos kérdés, de nem ezzel indítottad a flamet hanem ezzel: Miért veszélyeztetni polgárai életét az EU azzal, hogy nem engedélyezi az orosz és kínai vakcinát?

Azt gondoltam ezt kétfelé lehet bontani.

Első állításod: Az EU veszélyeztetni polgárai életét

A második állításod: Azzal veszélyezteti az EU a polgárai életét, mert nem engedélyezi az orosz és a kínai vakcinákat.

Ez a válaszod nem tudom hogyan visz közelebb a két állításod értékeléséhez.

Maradjunk az első témánál: Továbbra is tartom, hogy az EU nem veszélyezteti a saját polgárait. Az EU végrehajtja azt amire a tagállamok felkérték. Megegyeztek közös beszerzésben ami megtörtént emelett felügyeli, hogy a szerződéseknek megfelelően történjenek a szállítások. A tagállamok tavaly abban egyeztek meg, hogy az EU polgárok 100%-át oltani lehessen 2021 végéig. Ezzel az egész EU azon kevesek között lesz a világon ahol az átoltottság miatt fel lehet oldani a korlátozásokat. Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy mindezt Magyarország is támogatta mint az EU része. A megállapodásban az is benne van, hogy a nem EU szerződött gyártókkal bármely EU tagállam köthet különszerződést. Magyarország is teljesen a megállapodás szerint vehetett keleti vakcinákat. Ezért nem értem az állításod második részét, mert ezeket a vakcinákat EU szabály alapján lehet használni ha az adott tagállam szeretné, de ekkor a tagállamnak kell engedélyeznie.

 

Mivel kérdésbe ágyaztad az állításaidat azt mondanám, hogy nem jó a kérdés, mert az EU egyáltalán nem veszélyezteti a polgárait.

 

Szerinted igen?

Hosszasan kifejtettem már itt a kommentekben, de neked is leírom röviden:

Egyetlen mérőfokát ismerek a brüsszeli vakcinabeszerzésnek, ugyanis ők központosították:

van elég / nincs elég

de mint írtam nem kell engedélyeznie ahhoz, hogy használhatóak legyenek. Példa: Magyarország.

Magyarország megkockáztatta, hogy az EU kifejezett rosszallása ellenére szerez be vakcinát. Akkor nem veszélyeztetné, ha ez lenne az álláspontja: van központosított vakcinabeszerzés, DE MIVEL NEM TUDUNK ELEGET BESZEREZNI, minden ország onnan szerezzen be, ahonnan tud. De nem ez az EU álláspontja.

trey @ gépház

Ez jó is lenne, de tavaly a tagállamok közösen 2021 végét jelölték meg arra, hogy legyen elég vakcina. Tömeges oltásra tavaly novemberben  idén áprilist jelölte meg a kormányfő: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-addig-kell-kitartani-amig-vakci…. Idézek:

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is - mondta a miniszterelnök.

Szóval az EU eddig azt csinálta amiben megegyeztek. A szállítások akadoztak, de eleve kisebb mennyiségre vártunk. Nézzük a számokat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu… Sőt azt sem szokták elemezni miért van eltérés az EU országok között: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t… Dánia mért van előrébb 2 százalékponttal mint Magyarország pedig csak az EU vakcinákat használják? Lehet attól függ melyik ország melyik típusból mennyit kötött le?

A beszerzéseket nem brüsszel központosította. A tagállamok egyeztek meg ebben. Erre szerintem jó okuk volt. Brüsszelt szidni azért mert azt csinálja amiben megegyeztek az EU államok köztük Magyarország nem túl fair. Azon jól el lehetne vitatkozni, megérte-e központosítottan beszerezni, de így döntöttek a tagállamok.

 

Jelenleg egyik országban sincs elég szóval mindenki veszélyezteti a polgárait? Két kivétel van Izrael és UAE. Minkettő bevállalta a kísérleti nyúl szerepét, és úgy néz ki Izraelnek bejön a dolog bár belefutottak az oltásellenességbe, és remélem UAE-nek is sikerül az immunizálás. Nálunk is volt erre egy halvány kísérlet a Sputnik-V-el, de nem voltunk képesek ezt jól kijátszani. Mellékesen van pár kivételes helyzetben levő ország ahol elnyomták a terjedést, mi meg nézzük irigykedve a tömött lelátókat meg az embereket a strandokon.

Miért tömegesen elérhetőek a vakcinák? Senkinek sincs elég (kivéve Izrael). Mindenki csak a sajátjából tud adni. Ezért érdekes kérdés, hogy olyan országoktól vettünk akik nem rendelkeznek annyi vakcinával, hogy maguknak elég legyen. Morálisan gondolj bele ami vakcinát keletről kaptunk azokat ott nem kapja meg az ottani lakosság. Itthon én nem értenék egyet azzal ha a Magyarok helyett a külföldnek adnák el a vakcinákat.

 

Mi a méretünkből adódóan járhattuk volna az Izrael vagy UAE utat EU-tól függetlenül (nem így döntött a kormányunk), de az EU egésze ezt nem teheti meg. Az EU 100M+ adagokban gondolkodik, meg próbál morálisan eljárni. Belátható időn belül sem Oroszország, sem Kína nem tudna ennyit szállítani, vagy az ottani népesség sínylené meg ha szállítana. EU szintű engedélyezés ezért irreleváns a teljes EU számára. EU szinten járható még a vakcinagyártási kapacitás bővítése is. Ha benyújtják az engedélyezési kérelmet az EU engedélyezni fogja. Az EU szempontjai - megintcsak az államok megegyezése alapján (egyenlő súllyal):

 • Szállítási határidő, mennyiség, ár
 • Biztonság és hatásosság
 • Gyártói felelősségvállalás

Ebből az Szputnyik-V a másodikat teljesíti de az 1-el és a 3-al gondok vannak. A kínainál a 3. kb esélytelen a 2.-ból a biztonság tuti megvan a hatásosság is valószínű (UAE), az elsőnél viszont ugyanígy gondok lehetnek. Jól tette az ország vezetése, hogy vett Sputnik-V-t meg Sinopharm-ot is, de a szállítás ott sem lesz meg időre. Az Sputnik-Vmár most nagyfokú késésben van, a Kínaiból sem 1 millió jött, de mint mondod minden vakcina számít. A nem megalapozottan engedélyezett vakcina is lehet veszélyes. Vannak dolgok amiket nem szabad elkapkodni. A veszélyt nem csak a biztonságosság jelenti, hanem a hatásosság is, ugyanis ha nyitás után a nem megfelelő hatásosságú vakcinával oltottak között újra kitörhet a járvány.

"Dánia mért van előrébb 2 százalékponttal mint Magyarország pedig csak az EU vakcinákat használják? Lehet attól függ melyik ország melyik típusból mennyit kötött le?"

A fenti ourworldindata oldalon a beadott vakcinák száma van, nem a beoltott emberek száma. Egy embert 2x kell oltani (vakcinától függően) 21-28 napos eltéréssel.

Két stratégia van:

1. Beoltjuk 1 adaggal, a második adagot félre tesszük, hogy bármi gond van a szállítással meglegyen a gyártó által előírt időben az oltás és az oltás egyenletes legyen.

2. Beoltjuk 1 adaggal, a második adaggal még egy embert. Majd később beérkező szállítmányból beoltjuk mindkettőjüket. Ennek egyrészt van egy rizikója, ha 21-28 nap múlva kevesebb érkezik, akkor később kapják meg az oltást, mint kellene. Másrészről amikor a második oltást kell beadni, akkor le fog állni az első oltás, mert mind kell másodikra. Amikor 2x beoltottak mindenkit, újra első oltással tudják folytatni 2x annyi emberrel.

Az egyes országok között a két különböző mód miatt a második oltásra félre tett mennyiség eltérésként jelentkezik.

Az EMA nem azért nem hagyja jóvá a Szputnyikot, mert nem akarja, hanem mert az oroszok még be sem adták az EMÁ-hoz a szputnyik papírjait, így nincs mi alapján jóváhagyni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hova siessenek? Ugy is ellenseges a hangnem a nyugati sajtoban. Majd eladjak Azsiaban, Afrikaban, Del-Amerikaban, hol erdekli oket, hogy 600 millio europainak kell-e epp az oltasuk?

Itt az EMA-nak kellett volna futnia, hogy "hagy engedelyezzuk ma'". Ehelyett ment a hangulatkeltes, hogy biztos nincs is jol tesztelve meg biztos hamisitjak a tesztadatokat, mert "nem elegge demokratikus az orszag, ahonnan szarmazik".

Az a legelső lépés megtörtént, hogy az EU képviselői jelezték szándékukat, hogy vennének vakcinát?

Ha én autót akarok venni, akkor szerinted mi az első lépés? Felhívom a kereskedőt, hogy autót vennék, vagy az jelzi nekem egy random kereskedő, hogy van eladó autója, küldené a papírokat?

trey @ gépház

Igaza van. Nem az oroszoknak fontosabb, hogy az EU-nak legyen orosz vakcinaja. Az EU-nak fontosabb az atoltottsag. Ennek megfeleloen kellett volna viselkedni.

Es mi ugyanugy nem ertjuk, hogy te ezt miert nem erted.

Amugy nemcsak az oroszoknal: a Pfizernel es a Modernanal is hibazott az EU a hozzaallasa miatt.

Hiába kinálati piac, az EMA nem tudja engedélyeztetni, amíg az oroszok ezt nem akarják. Jelenleg ezt nem akarják. Nem az EMA nem akarja, nem mások nem akarják, hanem az oroszok nem szeretnék egyelőre a Szputnyikot az EMA-nál engedélyeztetni. És ez miatt az az EMA nem adhat ki a Szputnyikra engedélyt. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mert tobbet kellett volna kinalni erte, mint amennyiert aruljak. Vettek toluk Europan kivul egy csomoan, egyelore azoknak se tudnak eleget gyartani, akkor hova siessenek.

Az EMA-ra varo EU tagallamok csak akkor latnak idoben orosz vakcinat, ha tobbet kinalnak erte az ertekenel.

Ezt ertsd mar meg. Kurvara az EMA hibaja, de minimum rossz strukturalis szervezese.

Jah, mert annak, hogy az oroszok nagyon szeretnék elfogadtatni a vakcinájukat az EU-ban, csak épp nem adják be hozzá a papírokat az EMA-hoz, mert csak, sokkal több értelme van. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Akkor azt honnan veszed, hogy ok nem adtak be papirokat? Es hogy az EMA amugy "szivesen elfogadta volna"? Netan ezt a "szivesen elfogadast" az EMA is jelezte, vagy csak egy ujsag szerint jelezte, vagy csak szerinted jelezte?

De meg ha igy is lenne:

Tegyuk fel, hogy van 10 kg almad. Meg egy papirod arrol, hogy egyik sem kukacos es nincs permetezve. Van 5 szomszedod, akik vennenek 10-10 kg almat toled, es csak az erdekli oket, hogy van egy papirod arrol, hogy nem kukacos. Az 5 szomszedbol 2 aron felul iger, cserebe annyit ker, hogy meg ma vidd at hozza a kukacos papirral egyutt.

Van egy hatodik szomszed. Meg se keres, veletlen tudod meg, hogy o is venne 5kg almat, de neki nem eleg jo a papir, hogy a tied nem kukacos es nem permetezett, kerne rola masikat, mert biztos hamisitottad, mert szerinte te nem vagy elegge liberalis. Alkudni is akarna, dragallja az eredeti arat.

Te kinek adnal el mennyit almabol? Ki az, akinek biztosan nem jutna?

Értelmetlen amit írsz a "szivesen elfogadas"-ról, szívesen, vagy nem szivesen, ez egy technikai folyamat, ha minden oké, nem csinálhat mást az EMA, csak elfogadja. Ha meg nem, akkor nem.

A németek pl. meg már tárgyaltak az oroszokkal az Sputnyik Németországi gyártásáról is (ami megint csak ellentmond a példádnak), ami megint csak az EMA-tól függ (tehát már csak az oroszoktól) (és ez az oroszoknak is jól jönne, tekintve, hogy brutálisan túligérték magukat eddig gyártással)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Értelmetlen amit írsz a "szivesen elfogadas"-ról, szívesen, vagy nem szivesen, ez egy technikai folyamat, ha minden oké, nem csinálhat mást az EMA, csak elfogadja. Ha meg nem, akkor nem.

Ó, istenem! Egy világválságban, világjárványban, amiben MILLIÓK haltak meg eddig, egy hivatali, bürökratikus folyamatot NEM LEHET MEGVÁLTOZTATNI.

Tudod mi az a rendkívüli helyzet?

trey @ gépház

Mi az, hogy teljesen oké dokumentáció? Azt írnak bele az oroszok, amit akarnak. Az lenne a vizsgálat feladata, hogy minimum ellenőrzi sorról sorra a doksit. De én sokkal jobbnak tartanám, ha nem a doksi után mennének, hanem fognák a LESZÁLLÍTOTT ampullákat és 0-ról elkezdenék bevizsgálni. Ugyanis tök mindegy mi áll egy rakás papírban, ha a leszállított anyag nem ugyanaz.

És ne jöjjünk azzal, hogy így nem lehet, úgy nem lehet. Engem gyerekkoromban orosz vakcinával oltottak. Abban az időben itthon nem, hogy manapság elérhető komoly laboreszközök nem voltak, örültek, ha egy normális mikroszkópra futotta.

Ez az egész nem szól másról, mint büszkeségről. Emberéletek árán.

Jelzem, nagyon leragadtál az orosz vakcinánál, pedig a kérdés a kínaira is szólt.

trey @ gépház

Na csak hogy a kínai vakcináról is legyen szó (amivel el is kezdenek oltani a jövő héten). A hivatalos tájékoztató, lásd

https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/Sinopharm_Tajekoztato%20szakembereknek.pdf

szerint (4. oldal)

... A vakcina a 60 éves és idősebb személyeknél is alkalmazható, a vakcina által biztosított védettség pontos mértékének tekintetében náluk egyelőre korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre, a kutatások zajlanak....

Illetve (8-9.o)

... A Kínán kívül végzett III. fázisú klinikai vizsgálatba összesen 45000, 18 éves vagy annál idősebb
vizsgálati alanyt terveznek bevonni. 2020. október 31-ig, az időközi kiértékelésig, 14312
vizsgálati alanynak adtak be legalább egyszer egy adagot a készítményből, akik közül [...] 14209 vizsgálati alany volt 18-59 éves kor közötti (99,28%) és 103-an voltak 60 évesek vagy annál idősebbek (0,72%)....

valamint (10. o.)

... A Kínán kívül végzett III. fázisú vizsgálatban a vakcina hatásosságának időközi értékelésébe bevonható 60 évnél idősebb személyek aránya 0,63%, végpontot elérő eseteket ezidáig nem jelentettek és ennél a korcsoportnál erre a korcsoportra vonatkozóan a súlyos COVID-19-fertőzéssel szembeni védőhatás még nem megbecsülhető.( az én kiemelésem)

Most akkor azzal "veszélyezteti polgárai életét az EU", hogy nem engedélyezi a kínai vakcinát?

Engem, mint bőven hatvan fölöttit ennyi erővel olthatnának szentelt vízzel is.

Azért kell minél több forrásból beszerezni, hogy mielőbb lehessen oltani mindenkit, a számára legmegfelelőbbel. Ha a 65 év alattiakat, akiknek megfelel a kínai vakcina (most feltettem a kezem és jelentezek) nem az akadozóan érkező Pfizer-rel oltják, akkor te előbb sorra fogsz kerülni. Mi olyan nehéz ennek a megértésében?

Az ilyen kommentekkel egyébként tele van a fiókom a gyógyszerek mellé adott használati útmutatóval. Mi a hír itt? Mi van a Pfizer vakcinától csoportosan felfordult norvég idősekkel?

https://www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/koronavirus-norvegia-alap…

Immunrendszerre építő vakcinációnál rossz hír, ha valakinek nincs működő immunrendszere. Azokon ez nem fog segíteni.

trey @ gépház

Forrás: https://24.hu/belfold/2021/02/20/koronavirus-vakcina-kinai-sinopharm-haziorvos-kronikus-beteg/

Szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni védőoltás beadására van lehetőség, ez több, mint amennyi embert eddig összesen beoltottak – közölte György István, az oltási munkacsoport vezetője szombaton.

....

A jövő héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak. Előbbivel életkori korlátozás nélkül a krónikus betegeket(kiemelés tőlem), utóbbival a 18-59 éves krónikus betegeket oltják.

Tehát a kínai vakcinával életkori korlátozás nélkül oltanak - anélkül, hogy idősebbeknél akár a gyártónak, akár más szervezetnek a leghalványabb fogalma lenne a védőhatásról - lásd a hivatalos tájékoztatót. Az, hogy nem ártalmas, kicsit kevés a mai helyzetben.

A 2 filléres kérdés: eleve miért nem csak a 60 alattiakat oltják ezzel is?

Nem nagyon értelek. Az előbb írtam le, hogy Pfizer, Astrazeneca, Sputnik is gondothat okoz rozzant embereknél.

Tehát a kínai vakcinával életkori korlátozás nélkül oltanak

Csúsztatás. A vakcina választható. Ha te ragaszkodsz egy típushoz és az NINCS, akkor szépen beállsz a sor végére. Senkit sem oltanak akarata ellenére semmivel sem. Ez a valóság.

trey @ gépház

Na még egy utolsó-utolsó hozzászólás ;-)

Nem nagyon értelek. Az előbb írtam le, hogy Pfizer, Astrazeneca, Sputnik is gondothat okoz rozzant embereknél.

Valóban nem érted - bár azt hiszem, elég érthetően fogalmaztam. Nem az a fő gondom, hogy vajon bele is halhatok-e (én vagy bárki) a kínai vakcina mellékhatásaiba, hanem az, hogy

SEMMI KOMOLY BIZONYÍTÉK/DOKUMENTUM/SZAKIRODALMI UTALÁS NINCS ARRA, HOGY A VAKCINA 60 ÉV FÖLÖTTIEKNÉL IS HATÁSOS, MEGVÉDI ŐKET A COVID (SÚLYOSABB) FORMÁITÓL.

Tehát innentől hit kérdése: lehet, hogy Gyuri bácsi, a bükki füves ember csodaszerei, vagy a szenteltvíz ugyanolyan hatásos lenne. És hát járványhelyzet esetén az egyik legveszélyesebb hit/illúzió az, ha valaki azt hiszi, ő védett, nem kaphatja el.

Hogy a végén konstruktívabb is legyek, a minél több vakcinát, minél hamarabb követelésén túl ennyi vita után/helyett pl. lehetne arra is modellt gyártani, hogy mi a jobb:

T1 időn belül N1 embert beoltani H1 hatékonyságú vakcinával vagy

T2 időn belül N2 embert beoltani H2 hatékonyságú vakcinával.

Több millió embernél nem mindegy, hogy a hatékonyság pl. 75 vagy 90%. Persze a szakmai tisztesség azt kívánja, hogy még fölvegyünk egy-két paramétert, no de ezen gondolkodjon el az, akinek van affinitása a kérdéshez.

Vagy rábaszol az elméleteddel, mert esetleg kiderül, hogy a kínai vakcina HATÉKONYABB lesz a korszerűbb vakcináknál bizonyos értelemeben, mert nem csak a tüskefehérjét viszi be a szervezetbe, hanem az elölt vírussal a vírus összes fehérjéjét, így a mutáns vírusokkal szemben nagyobb védelmet nyújthat mit a többi.

Igen, biztosan meg fogsz halni tőle. Milliókat oltottak már vele. Ne zavarjon, hogy olyan pénzes országokban alkalmazzák jó ideje, mint az Egyesült Arab Emírségek.

Benned egy prekoncepció van mindennel szemben, ami nem nyugati. Nagyon sok ember hajlamos azt hinni, hogy ami nyugatról jön, az csak jó lehet.

trey @ gépház

a kínai vakcina HATÉKONYABB lesz a korszerűbb vakcináknál bizonyos értelemeben, mert nem csak a tüskefehérjét viszi be a szervezetbe, hanem az elölt vírussal a vírus összes fehérjéjét, így a mutáns vírusokkal szemben nagyobb védelmet nyújthat mit a többi.

Mai:

Ezért valószínűbb, hogy megvéd a kínai vakcina a mutánsok ellen

trey @ gépház

1 - Magyarorszagon sinopharm van, nem sinovac (4 kinai vakcina is letezik, igaz, ebbol csak a ket kesobbre kiteszteltet exportaljak (a masik kettot hasznaljak otthon, de nem exportaljak, es senkinek nem mondanak semmit el arrol, hogy hogy teszteltek)

2 - Brazil announced results on January 13, 2021 showing 50.4% effective at preventing symptomatic infections, 78% effective in preventing mild cases needing treatment, and 100% effective in preventing severe cases.[20]Phase III results from an interim analysis of a small sample were announced by Turkey on December 24, 2020 with an efficacy of 91.3%.[21] Additional results were announced by Indonesia on January 11, 2021 with an efficacy of 65.3%. (Wikipedia)

Az ujsagiro meg ugy mukodik, hogy ebbol kicherrypickeli az 50.4% es a kinai oltas parositast, es azt irja cikkicimbe: "50.4%-os hatekonysagu a kinai oltas"

Azért ez mégis egy más kategória: https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/91350

Amúgy technológiában mindegyik kínai egyforma és az általános mondás, hogy az biztosan jobb látszik nem állja meg a helyét.

Az viszont igaz amit itthon mondanak: mindegyik jobb mint a vírus.

Miért az indexes hogy működött?

Mindent lehet jól meg rosszul csinálni. Valószínűleg nem véletlen alakult ki ennyi féle technológia. Elég sok versenyző indult, eddig csak pár ért célba. Azok se egy technológiával, pedig ha lenne legjobb, akkor mindenki azt az utat járná (ha tudná).

A brazil helyzet nekem nagyon teszik. Abból a szempontból, hogy valósághoz közelebbi adatokat várok.

Covid: Brazil approves and rolls out AstraZeneca and Sinovac vaccines

Her vaccination was organised by the São Paulo state government, which is led by Mr Bolsonaro's main political rival, João Doria.

Engem gyerekkoromban orosz vakcinával oltottak. Abban az időben itthon nem, hogy manapság elérhető komoly laboreszközök nem voltak, örültek, ha egy normális mikroszkópra futotta.

Ez még túlzásnak is túlzás. Hacsak nem vagy legalább 110 éves.
Az az orosz vakcina és ez az orosz vakcina egyáltalán, hogy hasonlítható össze?
Eddig is tudtam, hogy nem a zsenik közül szöktél meg, de hogy ilyen következtetésekre juss, ez azért nagyon meglep. 
 

Ez az egész nem szól másról, mint büszkeségről. Emberéletek árán.

 

Aki itt vastagon szarik az emberéletekre, az a dakota törzsfőnök, senki más. 
 

Csakhogy az oroszok gyárhatnának Szputnyikot az EU-ban az EU-nak, és ez az a pont ahol kártyavárként omlik össze az elméleted. (hogy érthetőbb legyen, ezek olyan batchek, amit máshol nem lehet eladni, tekintve, hogy akkor legyártódni sem fognak...)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Melyik reszet nem erted annak, hogy a Covid vakcina kinalati piac? Kinalati piacon a vevonek kell konyorogni, es hamarabb megkapasert es hamarabbi adminisztracioert cserebe magasabb arat kinalni.

Sajnos a második mondatod az én tudásom és felfogóképességem is meghaladja ;-) Az összes sebtében előkeresett gazdasági tárgyú irományom szerint a kínálati piac szinonimája a "vevők piaca", vagyis kínálati piacon a vevők diktálnak, az eladóknak az ő igényeikhez kell alkalmazkodni. Te ettől még gondolhatod fordítva, meg a vakcina piacról is lehetnek eredeti meglátásaid,  de az ilyen unortodox elmefuttatások - szerintem - némi óvatossággal kezelendők.

Ez nem igy mukodik. Kinalati piac van. Az EU-nak kellett volna az oroszok es a kinaiak utan futnia.

Izrael ha arra vart volna, hogy "majd a Pfizer beadja magatol a papirokat", hol tartana? (Es az UK?) Hat nem itt.

Az EU/EMA ezt elkurta. Nem kicsit, nagyon.

A kinaiak meg az oroszok majd eladjak annak a 6 milliard embernek az oltast, akik felfogjak, mit jelent az, hogy kinalati piac, a maredek 1 milliard majd megveheti, ha jobban konyorognek azokrol az ellenseges teruletekrol. Ez igy mukodik.

Izrael meg valszeg ahhoz is kothette a magasabb arat, hogy minel hamarabb legyen is naluk. Nyilvan a magasabb ar nem ervenyes, ha a papirok csak jan kozepere erkeztek volna meg. Meg is lett az eredmenye.

Sőt, tovább megyek. Még azt is el kell kezdeni mérlegelni ilyenkor, hogy az oroszok által "kívánt" engedményeket tegyen-e az EU. Nyilvánvaló, hogy az oroszok tudják, hogy nyeregben vannak. Az EU-nak pedig el kell ismernie, hogy ezt a kört nem ők, hanem az oroszok és kínaiak nyerték. Az emberéletek miatt azonban ezt a keserű pirulát le kéne nyelni. Lehet itt gőgösködni, csak a vége az lesz, hogy majd mennek az osztrákok, mennek a németek (vagy már voltak is :D :D) külön utakon az oroszokhoz vásárolni.

Ez lesz az EU-nak az igazi arcvesztés!

trey @ gépház

Mi volt a pontos ütemterv és mennyiben tértek el tőle?

Néhány hír, ami a 444-en nem biztos, hogy eléd kerül:

https://hirado.hu/koronavirus/cikk/2021/02/20/mar-oroszorszag-a-harmadi…

Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

https://mfor.hu/cikkek/makro/egy-nagy-adag-szputnyik-v-vakcina-elindult…

Útnak indítottak százezer adag orosz Szputnyik vakcinát Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

trey @ gépház

Szíjjártó egy hónapja jelentette be, hogy vásároltak kétmilliót, és ebből az első hónapban 600.000 orosz vakcína érkezik. Ebből jött kb. 50.000 és most érkezik 100. Aztán vége az első hónapnak. Ez úgy összesen 150000.

600.000 - 150.000 = 450.000

https://hu.euronews.com/2021/01/22/szijjarto-nagy-mennyisegu-orosz-vakc…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Pontosan ezért kellene az EU-nak engedélyeznie minél több működő vakcinát. Ugyanis könnyen úgy pofára eshet, hogy évtizedekig nem szedi össze magát.

Értem én, hogy az EU-nak (és a faszán csüngő politikai erőknek - igen, itthon is) ezzel be kellene ismernie, hogy szükségük van a keletiekre. Értem miért megy ez nehezen.

trey @ gépház

+johnson and johnson

 

Egyébként itt van egy 57 elemű lista a különböző covid vakcinákról, egy jó részük már a 3. fázison is túl van, van ami még csak az elsőn. A kérdés most már igazából nem a vakcina (mert az van) hanem annak a gyártása.

https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-va…

A szerződés egy hónapja írták alá Moszkvában, az első hónap meg eléggé önmagyarázó dolog (tekintve, hogy soha senki a magyar kormányból nem fogalmazott másként, senki nem javított, hogy valami konkrét dátumtól kellene számolni, szóval ha szerintük sem félrevezető az első hónap megnevezés, akkor fogadjuk el, hogy tényleg az első hónapra gondoltak)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tény az, hogy soha nem láttál még orosz vakcinát, szóval lehet hogy nem is létezik :) 

Próbálj meg tényleg tényleg úgy viselkedni, mint a ki már elmúlt 5, tudja hogy működnek alapvető dolgok a világban, hogy működik az emberek kommunikációja, és megérti, hogy ha hozzád odamegy a főnököd, hogy ma aláírtunk egy szerződést, és az első hónapban ezt-meg ezt kell csinálni, es nem fejti ki bővebben, akkor esetleg az is eszedbe jut, hogy ez az első hónap nem három év múlva lesz, mert akkor azt mondta volna. Mert az emberek  így működnek, ha mondanak valamit, feltételeznek némi intelligenciát a másik oldalon.

Ez néha hiba, én is hiába teszem, de ettől függetlenül ez a jó irány.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tehát, még egyszer. Szállítani szerződés alapján szoktak. Szerződés szövege határozza meg, hogy mi számít teljesítésnek, vagy nem teljesítésnek. Kb. ez az, ami számít.

Biztos lehetsz benne, hogy így van, heti szinten jó pár szerződés, szállítás teljesítést ellenőrzöm, adott esetben írom alá. :D :D Ez a munkám :D :D

Az, hogy adott esetben a portásunk, sofőrünk, marketingesünk vagy vezérigazgatónk éppen hogyan emlékezik egy dátumra, vagy szóban mit mond, a dolgozók az alapján pedig milyen (esetleg fals) következtetést vonnak el, az vajmi keveset számít.

trey @ gépház

Szíjjártónak meg az a dolga, hogy ezt a szerződést kommunikálja felénk, tehát, ha ez rosszul sikerül, ő baszta el a munkáját.

Úgyhogy most vagy feltételezzük, hogy jól csinálta, és tényleg az első hónap alatt az első hónapot értette, vagy ezentúl te sem nagyon hivatkozhatsz a  kormányzati kommunikációra, hiszen az szerinted is hiteltelen...

Nekem mindkét megoldás jó :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De.

A vilag legbutabb emberei azok, akik azt hiszik, hogy a "whataboutism"-ot barmikor bedobhatjak ervnek.

Kezeljuk mar a helyen:

"megvert a ferjem zsinorban a masodik nap"

"Afrikaban meg eheznek is a minden nap megvert es megeroszakolt nok, az sokkal nagyobb problema"

Itt jogosan kiabalnak, hogy whataboutism, mert igenis fontos marad az elso problema.

Itt viszont olyan esetben hasznaltad, ahol a dolgok igenis osszefuggnek, es ra kell mutatni, hogy "mashol is ugyanilyen szar volt", nem csak az altalad hivatkozott (nem is hivatkozott, csak emlitett) szerzodes lett hianyosan teljesitve.

Kurvara leszarom, hogy szerinted "whataboutism" az ervem, mert csak a leghulyebb olvasok hiszik azt, hogy ez problema, az o velemenyuk meg csak rovid ideig szokott erdekelni.

"A vilag legbutabb emberei azok, akik azt hiszik, hogy a "whataboutism"-ot barmikor bedobhatjak ervnek."

Hát, te dobtad be mikor hirtelen egy Szputnyikról szóló beszélgetésben másfelé kezdtél mutogatni.... tényleg buta dolog volt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez még mindig nem fact check. A fact a szerződésben van leírva. Valószínűleg az is benne van a szerződésben kitételként, hogy milyen okok miatt és milyen következményekkel lehet eltérni a szállítási dátumoktól egyik és/vagy másik fél hibájából, vagy esetleg egyik fél számára sem felróható okból ("vis maior"). Ez a fact. A többi csak találgatás.

A fact check a részedről az lenne, ha beleolvasnál az eredeti szerződésbe :D

trey @ gépház

"Tény az, hogy soha nem láttál még orosz vakcinát, szóval lehet hogy nem is létezik"

Szoval az oltasellenesseg mar nem volt eleg neked, inkabb feltalaltad az oltastagadast? :) Nem lett volna egyszerubb elismerni, hogy beneztel valamit?

"Próbálj meg tényleg tényleg úgy viselkedni, mint a ki már elmúlt 5, tudja hogy működnek alapvető dolgok a világban, hogy működik az emberek kommunikációja"

Ez pont toled jon? Te nem erted, hogy ha hiany van valamibol, akkor nem igy allunk a vasarlashoz ahogy az EU tette, es ezt nem igy kommunikaljuk le.

"ha hozzád odamegy a főnököd, hogy ma aláírtunk egy szerződést, és az első hónapban ezt-meg ezt kell csinálni, es nem fejti ki bővebben, akkor esetleg az is eszedbe jut, hogy ez az első hónap nem három év múlva lesz, mert akkor azt mondta volna"

A Pfizer, a Moderna es az AstraZeneca ugyanigy nem szallitotta le a szerzodesben igert oltasokat, mert egyszeruen nem tudtak annyit gyartani. Ez nem orosz es kinai sajatossag. Fogado oldalon sem magyar sajatossag. A vilag legtobb orszaga igy jart. Az nem jart igy, aki beleirta a szerzodesbe, hogy "tobbet fizetunk, ha ido elott jon".

Irhatsz valakivel szerzodest, hogy veszel tole 10x annyi szilciumot, mint amennyi van a bolygon. Ha nem lehet annyi sziliciumot kibanyaszni, az a gyakorlatban nem lesz a tied, csak atvertek, ahogy barki mast.

"Nem lett volna egyszerubb elismerni, hogy beneztel valamit?"

Nem, példával próbálatam rámutatni, milyen abszurd faszság, amit írt. Ebből következően a példámat sem kell komolyan venni. Mivel egy faszságra mutattam rá vele. El se hiszem, hogy ezt magyarázni kell.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

az oroszok víruskutatásban mindig is az élvonalba tartoztak. Legyen szó fegyverként bevethető anyagokról vagy épp gyógyászati vizsgálatokról. Ezt tudósok nem nagyon szokták vitatni. Ezért szólt az összes ellenkezés papírmunkáról a képességeik és lehetőségeik megkérdőjelezése helyett.

Tehát, nem azért mert nem felel meg, hanem a bürökrácia miatt. Ezt próbálod elhitetni. Meg azt, hogy az EU laborjai nem rendelkeznek olyan fejlett eszközökkel, amivel semmi perc alatt ízekre szednék a vakcinát. Ha én lennék a helyükben, nem dokumentációt olvasnék, hanem magam akarnék meggyőződni arról, hogy mi van benne.

Egyébként, politikai okokból játssza a picsáját az EU, de rá fog faragni. Ráadásul pont politikailag ássa a saját gödrét.

trey @ gépház

"Ezt próbálod elhitetni. "

Nem, olvasd el még egyszer.

Illetve egy vakcína engedélyeztetése nem arról szól, hogy szétszedik, és megnézik mi van benne (te jó ég, egyáltalán hogy jutott ez a faszság az eszedbe?)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Jaj, most jön a terelés azon része, hogy át kell nyálazni oroszról EU-nyelvre leferdített 200 billió oldalt, nem úgy van az, hogy csak nekiállnak megvizsgálni laborban. Az megvan, hogy milliószámra oltottak már ezekkel a vakcinákkal? Ezeken a teszteken már túl vagyunk. Nincs hozzá belga nyelvű tájékoztató? Vagy az a NAGY PROBLÉMA, ami miatt nem felelne meg?

trey @ gépház

hangulatkeltés, tények nélkül. Pont. Erről szól a bejegyzés, abszolút színvonal alatti. szóra se érdemes.

Holnaptol indul az oltas a kinai lottyel, krumpliosztassal egybekotve.

Bocs, engem a vedettseg erdekel, nem az, hogy ki hova utazik. :) Amugy azt veszem fel, amit adnak, sot, Te is azt fogod felvenni, vagy varsz ket evet, amig sorra kerulsz az osszes olyan allam polgara utan, akiknek nem az EU szerezte a vakcinat...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Engem is erdekel a vedettseg de nem mindenaron!  Nekem fontos az utazas igy ebbol a prioritasbol fakadoan, nem kivanok oltatni a keleti szarral ha az eu ugy hatarozna hogy korlatozza a szabad mozgast akik keleti szutyokkal vannak oltva. En nem azt fogom felvenni amit adnak es valoban megvarom, sot tovabmegyek, meg ki is fizetnem azt a ket ampulla vakcinat.

Szerkesztve: 2021. 02. 21., v – 14:07

Az EU (en-bloc) hozzaallasa a kinaiakhoz es az oroszokhoz -milyen meglepo- beerett. Egyik sem fog tulzottan egy vele szemben szankciokat alkalmazo/eloiranyzo  gittegyletet segiteni. Lathatolag ugyanis az EU -val szemben idohuzas folyik. Ertheto modon. 
Majd az elhullott emberek fejfajara fel lehet irni, hogy az orosz Navalnij-fele demokracia, a Krim felsziget es az ujgurok erdekeben aldoztak eletuket.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az EU keptelen barmilyen jo alku nyelbeutesere, itt ez szepen megnyilvanul. Az EU -val ellentetben a gazdasag soha nem ideologiai, hanem mindig penzugyi alapon mukodik. A ket emlitett orszagnak boven van egyeb felvevopiaca is, ugyanakkor nagyon szivesen targyalnak egyesevel a "renitens" EU tagallamokkal, mikozben magat az EU -t a leheto leglatvanyosabban ignoraljak. 

A sok kozul ez az egyik ekes peldaja az EU mukodeskeptelensegenek.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

2x szerepel a videoban, hogy gyogyszererzekenyseg eseten egyik vakcinat sem ajanljak es egyszer reklamozza egy orvos a kinait..mikozben papir van a kinairol hogy 60 felett nincsenek adatok rola, sot maga a nagy cecilia nyilatjozta hogy a kinai vakcinanak a legerosebb az immunreakcioja. egyebkent  meg elhangzik hogy a kormany minden felelosseget atharit az olto orvosra, ergo akinek a legkisebb problremaja is van, meg fogjak tagadni az oltasat mert senki nem akar bortonbe menni vagy elete vegeig fizetni.

Na, eljutottunk oda tőled, hogy a gecire kormányellenes RTL Klub kínai vakcinát reklámoz :D :D

Elmondta a Müller, hogy nem kell csodálkozni, ha a kínaival nincs x kor felett adat, ugyanis x kor felett az immunrendszer már nem lesz olyan, mint egy fiatal esetén. A többinél sincs x kor felett adat. Linkeltem feljebb a norvég esetet, ahol leálltak egy időre a Pfizer beadásával öregeknek, mert 18-an leadták a kulcsot. NEM VOLT AZZAL SEM ELÉG ADAT. MÉGIS EU PLECSNI VAN RAJTA.

elhangzik hogy a kormany minden felelosseget atharit az olto orvosra,

Szerinted a kormány meg tudja mondani egyénre pontosan, hogy oltható-e? Te hülyébb vagy mint eddig gondoltam :D Ki más ismerné jobban a saját betegét, mint az, aki napi szinten foglalkozik vele? A kormány? Nem a háziorvosa? Mire gondolsz itt?

trey @ gépház

megint hazudozol..azt irtam hogy a megszolalo orvos reklamozta..az lehet megdobbento szamodra, hogy nem cenzurazta az rtl mint a gazdad altal kozpenzbol fenntartott KESMAszarok szoktak ha eltero velemenyt hallanak.

 

a haziorvos nem foglalkozik naponta a paciense betegsegevel..plane fingja sincs, hogyan reagal egy par honapja lohalalaban fejlesztett vakcinara..eppen ezert *eciseg a teljes felelosseget raharitani.

Szerkesztve: 2021. 02. 23., k – 14:48

trey, azt megmondanád, hogy miért van, hogy "Ha orosz vakcina érkezik, megmozdul a kommunikációs gépezet, ha Pfizer, azt csak úgy megjegyzik"?

 

Miért kell benyalni az oroszoknak??? tényleg nem értem. Hogy adjanak megint egy olyan szar hangos metrót, mint a 3-as? Vagy miért?

https://444.hu/2021/02/23/ha-orosz-vakcina-erkezik-megmozdul-a-kommunik…

 

És az miért van, hogy te teljesen ugyanazt csinálod, amit a propaganda tol a tévében? Téged a fidesz fizet vagy szimplán ennyire hívő vagy? Nem bántólag akarom kérdezni de tényleg látványos, hogy sokszor annyira egy az egyben a fidesz vagy a pestisrácok kommunikációjhát, fordulatait használod, hogy már nem lehet nem észrevenni.

Sajnos nem olvasok soros blogot. Mi áll benne? Seggfájás, hogy megérkezett 100K orosz vakcina? :D Mi lesz itt, ha megjön az összes megrendelt mennyiség, te jó ég!

(Te jó ég! <- Jóbarátok szófordulat, miben Rachel szerepel, akinek Kökényessy Ági a magyar hangja, aki az MTV 1-en narrátor = FIDESZ, FIDESZ, FIDESZ!!!!!!!!! :D :D :D :D : D)

trey @ gépház

trey, azt megmondanád, hogy miért van, hogy "Ha orosz vakcina érkezik, megmozdul a kommunikációs gépezet, ha Pfizer, azt csak úgy megjegyzik"? Miért kell benyalni az oroszoknak??? tényleg nem értem. Hogy adjanak megint egy olyan szar hangos metrót, mint a 3-as? Vagy miért?

 

 

És az miért van, hogy te teljesen ugyanazt csinálod, amit a propaganda tol a tévében? Téged a fidesz fizet vagy szimplán ennyire hívő vagy? Nem bántólag akarom kérdezni de tényleg látványos, hogy sokszor annyira egy az egyben a fidesz vagy a pestisrácok kommunikációjhát, fordulatait használod, hogy már nem lehet nem észrevenni.

Sajnos nem olvasok soros blogot. Mi áll benne? Seggfájás, hogy megérkezett 100K orosz vakcina? :D Mi lesz itt, ha megjön az összes megrendelt mennyiség, te jó ég!

(Te jó ég! <- Jóbarátok szófordulat, miben Rachel szerepel, akinek Kökényessy Ági a magyar hangja, aki az MTV 1-en narrátor = FIDESZ, FIDESZ, FIDESZ!!!!!!!!! :D :D :D :D : D)

Klinikai eset vagy :D

trey @ gépház

Ja, neked az alapprobléma sincs meg, hogy miért nem engedélyezik azonnal és miért nem a külügyminiszter engedélyezi.

Magyarország szabadon különcködhet a vakcinákkal, de nem véletlen, hogy az orosz oltóanyagot még nem hagyták jóvá Európában

Dobj majd egy üzenetet, ha az oroszok pontosan szállítanak. 

Számolok egy kicsit:

Ennyi vakcinát kapott eddig Magyarország

A közlemény szerint a Pfizer-BioNTechtől 773 745, a Sinopharmtól 550 ezer, az AstraZenecától 169 900, a Szputnyikból 145 600, a Modernától 39 600 adag vakcina érkezett. Mivel a lekötött, illetve a beérkezett vakcinákból egy embernek két oltást kell kapnia, a szállítmányok dózisai fele annyi ember oltására elegendők.

Magyarország 19 737 710 adag vakcinát vár az uniós beszerzésből: a Pfizertől 3 296 855, a Modernától 872 ezer, az AstraZenecától 3 270 000, a Janssentől 2 180 000, a CureVactól 250 ezer ember oltására elegendőt. Ebből eddig 491 ezer ember oltására elég vakcina érkezett meg három gyártótól, a Pfizertől, Modernától és az AstraZenecától – tudatták.

Hozzátették: a Janssen és a CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot Magyarországra.

Azt írták: mivel az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsításáért Magyarország orosz és kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, így további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Ezekből eddig 695 600 adag oltóanyag érkezett meg – fűzték hozzá.

Nyugati vakcina érkezett:

982 345 / 19 737 710 * 100 = 4,97%

Az ígért 2,48%-a érkezett meg.

Keleti vakcina érkezett:

695 000 / 3 500 000 * 100 = 19,8%

Az ígért 19,8%-a érkezett meg.

:D :D :D :D :D

HA JÓL LÁTOM, a mai napig KELETI VAKCINÁBÓL SZÁZALÉKOSAN TÖBB ÉRKEZETT MINT AZ UNIÓS BESZERZÉSBŐL. TÉVEDNÉK?

trey @ gépház

Most a százalék a fontos vagy az, hogy hány embert oltottak már be az adott vakcinával? Erre van statisztikád? Amúgy meg a matekra kicsit még gyúrj rá :), lásd a táblázatot: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Most komolyan össze akarod zavarni egy rossz forrással? Ez az aktuális: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Egyébként tudom a választ: aki szerint informatikus létére nem képes egy alsós szöveges feladat szintjén 4 számot helyesen átmásolni, azokkal két műveletet helyesen elvégezni, vagyis aki szerint nem okosabb, mint egy ötödikes, esetleg aki szerint egy prostisrácok szintjét sem elérő propagandista, az Gyurcsány, Soros vagy 444!

Jó volt az a forrás csak régi. Köszi az újabbat. Nem tehetek róla, hogy ezen a színvonalon van a tájékoztatás. Nincs egy oldal ahol ezt követni lehetne. Az sem elegáns, hogy a még nem engedélyezett oltások lekötött mennyisége is bele van számolva, bár ez pár hét múlva megoldódik amint azoknak is meg lesz az engedélye.

Hol? Lassan 2 hónapja keleti vakcina nélkül megy az oltás. Ez volt a múlt. A jövő szebb lehet a keleti vakcinákkal, de a múlt itt van: https://ourworldindata.org/grapher/people-fully-vaccinated-covid?tab=ch… Ezt mind EUs beszerzésű vakcinával értük el 0 saját beszerzésű keleti vakcinával. Hogy rövid legyek mint trey: csak ez számít.

A keleti vakcinák az oltás felgyorsítására kellenek, időben jóval később érkeztek mint az EU vakcinák. Példa: a 3. hullámba teljesen átolva megy bele az egészségügy ami rendkívül jó eredmény, de ezt nem a keleti vakcinákkal értük el. Azokban jövőbeli bizalom van, eredmény még nincs. Ez igaz a veszélyeztetett korosztályokra is. A 3. hullámra 0 védelmünk van a keleti vakcinákból (sajnos). Ha a halálozás a magas fertőzésszám ellenére alacsonyabban marad azt melyik vakcinának köszönhetjük majd?

Ennek nincs köze a matekhoz. A matek az jó (nincs benne számítási hiba) az adatok értelmezése kérdéses. Én a az idézett szövegből dolgoztam. Az általad linkelt táblázat szerint is jobban áll százalékosan a keleti vakcinabeszerzés.

És ha arról van szó, hogy mennyit ígértek és abból eddig mennyi jött meg, akkor a százalékos arány a lényeg.

Akárhogy csűrös-csavarod, szomorú ez a százalékos adat az EU-ra nézve. :(

trey @ gépház

Arról van szó, hogy amíg a nyugatiaknál a lekötött rendelt adagok számával osztottál, addig a keletieknél a felével (ugye 2 adag kell egy főre), csak, hogy kétszer akkora érték jöjjön ki.

Akárhogy csűrös-csavarod, kurva gáz, amit művelsz!

(Egyébként ha kevesebbet rendeltek volna, még jobb lenne a százalékos arány. Éppen ezért ennek a „számításnak” még helyesen sem lenne semmi értelme.)

Tehát, még a te táblázatod szerint is százalékosan kétszer jobban állnak a keletiek :D :D 4,98% vs. 9,94% :D :D

Amit te nem értesz: szerződéses mennyiség hány százalékát szállították le. Lényegtelen, hogy az EU mit hazudott, mennyit fog. Az általa ígértnek mindössze 5%-át sem tudta leszállítani eddig. Decemberben kezdte :D 9750 adaggal :D :D

Ha így folytatódik, a keletiek már teljesíteni fogják az ÁLTALUK VÁLLALT 100%-át, miközben az EU még 20%-nál sem fog tartani :D

Ez lesz a kurva gáz!

trey @ gépház

Fent már idéztem a miniszterelnökünk novemberi beszédéből. Az EU áprilisra ígért tömeges oltáshoz elegenedő mennyiséget. Jelenlegi cél a lakosság 70%-ának beoltása nyárig. Ez november óta nem kellene, hogy meglepetés legyen. A vakcinákat nem az EU ígérte, hanem a gyártók a szerződésnek megfelelően. AZ EU 2021-re szerződött vakcinákra, negyedévenkéni mennyiségekre. Mivel a gyártás felfuttatásában bizonytalanság van így nincs nyilvánosságra hozva a mentrend, de a kormányok tudják. Ezt a menetrendet nem hozták nyilvánosságra itthon sem a keleti vakcinákkal kapcsolatban. Ami nyilatkozatok elhangzottak az alapján a keletiek sem tudnak azonnal szállítani. Lásd: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210220/az-oroszok-sem-tudnak-eleg-v… Ráadásul ősszel mi az AstraZenecát vártuk gyakorlatilag arra fogadtunk: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-astrazeneca-ex… de azzal gond van már megint. közben a Pfizer/Biontec páros (szerencsére ebből rendeltünk még elegendő mennyiséget, de csak az EU növekvő rárendelései miatt lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-magyarorszag-12-millio-adag-kor…) pörgeti fel a gyártást. https://www.globenewswire.com/news-release/2021/02/17/2176787/0/en/Pfiz… Ott az EU-ban ahol nem tudják mit csinálnak EU szinten újabb 75M vakcinát rendeltek 2020 Q2-re. Azért az feltűnhetne, hogy mi van a többi EU országgal ott mindenki hülye csak mi vagyunk a helikopterek? :)

Szóval AstraZenecára fogadtunk valószínűleg mert a Pfizer/Biontec volt a legdrágább. Ezt bebuktuk, de a 12 millióról közben valahogy közel 20 millióra növekedett az EU-n keresztüli lekötött mennyiség. Ez valószínűleg nagymértékben a Pfizer/Biontec extra rendeléseknek köszönhető. Az év 9. hetében járunk és tavaly az utolsó héten kezdték a szállítást így a Pfizer/Biontec kb 774 ezer adagot szállított le. Átlag olyan 77 ezer adagot hetente. Nem mondom, hogy stabilan mert hullámzott a mennyiség. Ezt valahogy nem övezi akkor fanfár mint a 100 ezer Szputnyik-V-öt, pedig majdnem hetente leszállítottak ennyit, immár a 10. hete! Jelenleg ebből az oltásbol kaptuk a legtöbbet és ezzel oltottunk a legtöbbet. (Mellékesen ez a leghatásosabb vakcina = kevesebb embert kell beoltani a nyájimmunitáshoz)

Csak 3 problémát látok:

 1. Még mindig hibás a számításod. Itt az új hivatalos oldal. Kiszámolták, keresd a táblázatban a számolási hibádat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu… Az sem mentség, hogy a hivatalos táblázat is rossz :) Ebben segítek: a Janssen az egy dózisú, vagyis a fő != adag/2. A Te számítási hibád találd meg te. :)
 2. Fontos tudni hogy a számolásunk eredménye mit jelent és abból levonni következtetéseket. Ha kétszer ennyit rendeltünk volna a Szputyik-V-ből akkor most fele annyira örülnénk a beérkezett 145600 adagnak? Ha feleennyit kötünk le Pfizer-Biontec-ből akkor kétszer olyan jól állnánk? Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a lekötött mennyiségeket Magyarország határozta meg nem az EU.
 3. Fent az volt az indokod, hogy csak a rendelkezésre álló vakcina számít. Tény: Magyaroszágon eddig több int 200 ezer ember szerzett védettséget oltás által. Ezt az eredményt kizárólag az EUs vakcinák által értük el, bár mindvégig megvolt a lehetőségünk saját beszerzésre is, de ez csak mostanra jött össze. Az első keleti vakcinával elért védettséget majd egy hónap múlva fogjuk elérni.

A tavalyi 12 milliós nyugati számot vegyem figyelembe, ugyanis onnan tavaly óta kapunk vakcinát vagy belevegyem az extra 2. 3. negyedévre rendelt mennyiségeket is (meg a még nem engedélyezetteket is), hogy megállapíthassam hogy februárban még nem jött meg az augusztusi rendelés? :)

 

A dátumot ne vonjam ki belőle, hogy számodra kedvező szám jöjjön ki? :)

De le tudom írni ha az kell, akkor úgy alakítom a számítást, de elfogult számításokban Te profibb vagy. :)  Értelmét nem látom, hiszen fent megegyeztünk hogy csak a rendelkezésre álló vakcinák számítanak. Nézzünk akkor két számot ami erre ad választ. Magyarországra érkezett vakcinák (2021.02.23) EUs beszerzésből: 879 115 Országos hatáskörben való beszerzésből: 595 600. A rendelkezésre álló vakcinák aránya a használható vakcinákon belül 60% a "keleti vakcina" 40%. Ez a jelenlegi helyzet. Sajnos a rendelés teljesülését nem tudjuk mérni, mert nincs meg a vállalt szállítási ütem. Szóval a kérdésre van vakcina / nincs vakcina a válasz 60%-ban EUn keresztül, 40%-ban saját beszerzésből van vakcina. Ez elég? Az EU lekötés elég a teljes lakosság oltásához, a saját beszerzés csak 35%-ra elég, de ha jól fog menni akkor talán rendelünk még hozzá, de ezt jelenleg nem tudni. valamiért nem rendeltünk a teljes lakosságra. (Hint1: áprilisra várjuk a közös beszerzésből a nagyobb mennyiséget; Hint2: hozzárendelni bármikor lehet -> értelmetlen a teljes rendelés mennyiségében mérni a leszállított mennyiséget a szállítási üztemezés nélkül)

Mi elfogult azon, hogy megnézzük, hogy ki mit vállalt és a vállalt mennyiségből mennyit szállított le? Ha az egyik leszállította az általa vállalt 100%-át, akkor végzett. Mit szeretnél még majd azon túl tőle?

trey @ gépház

Ütemezés nélkül ezzel nem sokat lehet kezdeni. Ha pl Sputnik-V-ből 600ezer lett ígérve 30 napon belül de csak 145ezer lett leszállítva bármilyen életmentő is ez a mennyiség azért a teljesítés nem volt sikeres. Sajnos nem tudunk ütemezést miből mikorra mennyit várunk. Ha tudnánk akkor lehetne jól mérni, melyik gyártó mennyire teljesíti az ígérteket. De sajnos nem tudjuk.

Ilyen záradéka mnidegyiknek lehet, sőt a gyártók valószínűleg levédték magukat jogilag. Mindegyiknél a jövőbeli szállítás egy olyan ígéret amire nincs kapacitásuk akkor amikor megígérték (maximum terveik). Ebben a tekintetben nincs különbség honnan vesszük a vakcinát. És abban sem, hogy mind elmarad az ígérettől. Az mondjuk kérdés lehet mennyivel. Comirnaty vakcináról tudjuk, hogy kb 3hétig (jó lenne ezeket az adatokat látni a hivatalos oldalon) kb 20%-al alatta voltak a vállalt adagnak. Orosz vakcina ehhez képest

 1. Szijjártó Péter: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-decembertol-kerulhet-magyar… - Orosz vakcina: December kis mennyiség, Január nagy mennyiségű vásárlás. 
 2. Ehhez képest: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/szijjarto-6000-ampullanyi-orosz-vakci… Kis mennyiség pipa, (bár nem adták akkor be senkinek) Nagy mennyiség sehol.
 3. Aztán meglett a szerződés. 600, majd csak 200 aztán jött 145 ezer. A védekezésből lehet tudni a helyzet elismerését, a fogadkozásból meg azt hogy legközelebb odafigyelnek: https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3674693272610303

Igen, azért baszott von der Leyen az asztalra, mert egyébként szerződésszerű volt :D Nem. A Pfizer bejelentette egyoldalúan, hogy csökkenteni kívánja a mennyiséget. Ilyen biztos, hogy nem volt a szerződésben.

Egyébként a ti nótátok még vasárnap az volt, hogy NEM JÖN OROSZ VAKCINA. Elég sokat változott a narratívátok 4 kerek nap alatt :D

trey @ gépház

Az enyém biztos nem. Én kíváncsian vártam a 600e orosz vakcinát. Fenntartásaim voltak, hogy nem fogják tudni szállítani ami bejött, de ennek egyáltalán nem örülök. Jól jött volna ha tudják tartani az ígéretet, de nem tudták. Tudod csak az a vakcina számít amit már beadtak (amelyiket 2szer kell azt kétszer). Attól hogy ebből politikát csinálnak a politikusok. (mindegyik) attól még a matek az matek, a vírus az vírus. Ez meg itt a flame topik tudom - itt nem politizálni az kihagyott ziccer :)

Az itt éppen felfutóban levő brit variánsa a COVID-19-nek sem kérdez.

Egy dolog számít: van-e védettséged vagy nincs.

FRISS:

Reuters: Az AstraZeneca feleannyi vakcinát tud leszállítani az EU-nak, mint amennyit vállalt

Az AstraZeneca gyógyszergyár arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei év második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, koronavírus elleni oltóanyagnak – közölte egy névtelenül nyilatkozó uniós illetékes a Reuters hírügynökséggel. A hírt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

Link #1: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-eu-astrazeneca/exclu…

Link #2: https://index.hu/kulfold/2021/02/24/astrazeneca-szallitas-fele/

:(

trey @ gépház

Fent már linkeltem ezt a hosszú szövegben amit nem olvastál :)

Ezért írtam, hogy tavaly ez volt itthon a favoritnak tartott vakcina most úgy néz ki ha erre fogadunk, nagyon rossz helyzetben lennénk. Az EU taktika a minél több gyártóval való szerződés egy jó taktika (nem gyors de biztonságos). Kiegészíteni ezt a keleti vakcinákkal ami ugyanezt az elvet viszi tovább mégjobb. Ha nézed a rendelt mennyiségeket a Pfizer az AstraZeneca és a Janssen-ből kötöttünk le nagyobb mennyiséget. Egy feleződése még elviselhető. Ha javítják a Janssen számait itt és engedélyezik gyakorlatilag az lesz a legtöbb ember számára előrendelt vakcina. Remélem hamarosan engedélyezik. Azt nem értem miért nem rendeltünk többet mint amennyi kell. Abban az esetben nagyobb biztonságban lennénk. Bár a szállítás % számolók szomorúak lennének :P

Mi a lényeg? Azt, amit az elején is írtam? Hogy az EU-nak minél több lábon kellene állnia és mielőbb engedélyeznie kellene az orosz és kínai vakcinát? Mi történt ez ügyben az EU-ban az elmúlt 4-5 napban, amióta erről beszélgetünk?

(LÓFASZ SE)

Lazán:

https://www.origo.hu/nagyvilag/20210223-tarsadalmi-es-gazdasagi-valsagb…

trey @ gépház

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

Röviden se az Oroszok se a Kíniak nem akarták engedélyeztetni az EU ban az oltásukat. Cserébe az EU sem akarja engedélyezni az oltásukat. Ez van  a színfalak mögött.

Előtte meg megy a pávatánc. 

Nem most kell nekik sírni, mind Kína mind Oroszország is beállattak volna a sorba, szépen folyamatosan küldhetek volna a dokumentációt, megkapták volna minden nyűgét pl etikai bizottság, egy beoltottnak  elreped a fogkoronája, akkor leállhatnak egy hétre, amíg eldönti az etikai bizottság, hogy az oltástól volt e.

Egyébként meg ha OV annyira akkarta volna, amikor decemberbe jött már orosz vakcina elindíthatott volna egy az EU nak is megfelelő vakcina tesztet.  

Jajj nem elemezném ezt a propaganda kiáltványt, csak 1 konktrét ferdítés ahol összemossák a politikai hatalomszerzést és a sikeres oltást:

A világ nagyhatalmai, Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vagy nagyon jól állnak az oltások területén, vagy pedig jelentős befolyásra tesznek szert azáltal, hogy számos ország az ő vakcináikat használja.

Kína és Oroszország nyomába sem ér az EU-nak, de még Magyarországnak sem az oltások területén. A vessző utáni rész pedig remélem nem igaz legalábbis Magyarországra. Szerinted a Kínai vagy Orosz politikai befolyás jó nekünk?

Fent írtam. AstraZenecát presszionálják, Pfizer-ből vettek még 200M adagot, 75M-t Q2-re de ezt még február elején. Beállítottak egy új Pfizer/Biontech üzemet gyártásra 750M/év kapacitással: https://www.dw.com/en/biontech-starts-vaccine-production-at-new-site-in…

Azóta rendeltek még Modernát, beindították a HERA inkubátrort, hogy gyorsan lehessen reagálni az új megjelenő variánsokra: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/time…

Arról nem én tehetek, hogy nincs benne a híradóban és az Origó sem ír róla.

És az EU-nak ez mitől lenne jó ha venne Kínai vagy Orosz vakcinát amikor saját maguknak sem tudnak eleget gyártani? Ha megnézed aki jól áll az oltással vagy kicsi gazdag ország (Izrael, UAE) vagy saját gyártási kapacitással rendelkezik (USA, UK). EU méretben valószínű nem tudnának szállítani a keleti gyártók, ha akarnának már rég benyújtották volna az EMA-nak az engedélyezési kérelmet. (Amúgy az EU is saját kapacitásépítésen dolgozik)

Már korábban is bizonyítottad, hogy lövésed nincs szerződésekkel, teljesítésekkel kapcsolatban. Mit erőlködnék veled? Majd Klára úr szól von der Leyennek, hogy basszon oda megint az asztalra és akkor a nyugat majd  jobban teljesít. Addig maradnak a száraz tények. A kelet jobban teljesít.

trey @ gépház

"Már korábban is bizonyítottad, hogy lövésed nincs szerződésekkel, teljesítésekkel kapcsolatban."

Nem, a probléma nálad van az összetett mondatok megértésével. Meg úgy általában...

Száraz tény: a Szputnyik első hónapjában az ígért mennyiség negyedét szállították le. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nincs, nem tudják egyenletesen hozni a színvonalat :D

De megfontolandó, főleg ha külföldi utazást tervezel a nyárra uniós országba. Ha a lengyel barátaink ilyen szabályozást csinálnak és a vakcinaútlevél tartalmazza az oltáshoz használt vakcina típusát akkor lehet meglepetés.

Első körben kellene a 444 blogtól egy hiteles forrásra mutató link, hogy el tudjam olvasni, hogy mi a valóság. Az alulra odabiggyesztett link nélküli (MTI) sovány. Ha ez megvan, meg kell majd várni, hogy mi lesz az döntés a többi országban (főleg, ha ilyen ütemben "jön" a nyugati vakcina :D), mert a turizmusból élő déli országok nem basszák agyon a nyári szezonjukat, mert abból élnek. A keleti oltóanyagok, ha hozzák a paramétereket (márpedig hozzák, mert jó védettséget adnak), akkor nincs semmi más ok a tiltásukra, mint politikai. Az meg ezen országok részéről politikai öngyilkosság.

Egyébként pedig, bárhova mész, a legrosszabb ami történhet, hogy kérni fognak még egy plusz PCR tesztet, ahogy eddig. Eddig sem a kiutazással volt a probléma, hanem a visszatéréssel, hogy itthon 10 nap karantén várt. Az lesz a kérdés, hogy ez hogyan fog változni.

Szerk.: a popcorn-t kibontottam:

https://index.hu/kulfold/2021/02/25/tanacs_vakcina_utlevel_korlatozasok/

Vagyis azok, akik már megkapták a vakcinát egy hivatalos dokumentummal mozoghatnának szabadabban a tagállamok között. A turizmusra nagy mértékben támaszkodó tagállamok, például Görögország támogatja az ötletet. Harry Theocharis, turizmusért felelős miniszter a Financial Times brit napilapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a nyári szezonig megoldást kell találni a problémára.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos reakciókat elnézve pár ország meglehetősen szűklátókörűen gondolkodik. Sokkal többet kell tennünk ahhoz most, hogy felkészüljünk a következő időszakra

– fogalmazott Theocharis, hozzátéve, hogy az európai gazdaság újraindítása a turizmus élénkítése nélkül nehezen elképzelhető. Az unión belül uralkodó tehetetlenségre utal, hogy Görögország Izraellel már megállapodott a kérdést illetően. Az oltottságot igazoló izraeli turisták ugyanis már beléphetnek Görögországba. 

trey @ gépház

Nem tudom honnan vették de itt  a 14-es pont. https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd-do-polski-kwara/8953,Obostrzenia-n… itt meg a konkrét lista: http://www.urpl.gov.pl/pl/printpdf/6043

Amúgy logikus, hogy az EU-ban csak az EMA által bevizsgált vakcinát fogadják el hivatalos esetekben. Itthon sem fogadunk el semmilyen szert ha a Magyar hatóságok nem viszgálták be és nem engedélyezték. A világban sokféle vakcina van.A szabályzó a legegyszerűbben úgy jár el ha nem próbálja definiálni a COVID-19 vakcinát hanem hivatkozik az EMA jóváhagyott listára. EU-n belül a COVID19 vakcina == EMA által bevizsgált és enedélyezett vakcina. Elég egyszerű. Házi főzet itt nem játszik :)

EU szabályozásban irreleváns ki mit mond a vakcinájáról. Félő, hogyez lesz a szabály: az EMA engedélyezett vakcina megkövetelése. Ettől még mind a Sputnik-V mind a Sinovac be lehet viszgálva, ha kezdeményezik ezt az EMA-nál, de egyelőre nem tették. A Horvátok biztos beengednek minket ha kell különleges szabályozással, de az EU idegenforgalmát nem fogja agyonverni ha a 446 millió emberből nem utazhat szabadon 3.5 millió. Kiszámoljam a százalékot? Nyárra már itt lesz a Janssen (egylövetű) és a Pfizer is gondolkodik a egyadagos vakcinán (nyárra az is meglehet), és akkor nincs a macera a 2 oltással meg a 4-6 hét várakozással +1 hét védettséggel. 

A konzuli szolgálat semmit nem ír a vakcináról pedig dec 28 óta van rá lengyel szabályozás. Itt vannak az aktuális (feb 23) szabályok: https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd-do-polski-kwara/8953,Obostrzenia-n… (Érdekes lengyelül a 14-es pont, angolul a 13-as. konkrét szabályozás nem találgatás.)

 

Ha találgatnom kéne a lengyel határellenőrzés a lengyel szabályok alapján jár el nem a magyar konzuli szolgálat leírása alapján. :)

A legújabb szabályozást lobogtattam: https://strazgraniczna.pl/pl/k-wjazd-do-polski-kwara/8953,Obostrzenia-n…

A lista dec28 óta van hatályban azóta nem változott. Értsd: azóta van ez a szabály.

A konzuli oldalon is megtaláltam rá a hivatkozást (a karanténkötelezettség kivételeinél):

 • a COVID-19 ellen beoltott személyek (ha az oltás az EU-ban elfogadott oltóanyaggal történt)

A 13. pont alatt lekattintott link:

http://www.urpl.gov.pl/pl/urz%C4%85d/szczepionki-covid-19

Wysłane przez admin w Wto, 22/12/2020 - 23:54

Úgy néz ki aki utazni is akar, jobb ha EMA engedélyes vakcinával oltat.

Ez volt a nagy általánosításod. Ami árnyalja:

 • ki a fasz akar most utazni (az lesz a kérdés, hogy mi lesz a listán nyáron)
 • ki a fasz akar Lengyelországba utazni (kemény kérdés)
 • PCR teszttel is lehet utazni
 • nem a másik országba való BEUTAZÁS volt a nagy probléma eddig se, hanem a visszatérés

Ha pedig praktikussági okokat nézek ... TFH beoltatod magad itthon a listán levő vakcinákkal. El fogja fogadni a lengyel hatóság az itt kiállított igazolást? (Jelzem, pl. Szlovákiába csak angol vagy szlovák nyelvű PCR teszttel lehet beutazni.  Már azzal sem. Ad ki jelenleg a magyar hatóság lengyel vagy angol nyelvű igazolást oltásról? Vagyis van már vakcinaútlevél?)

Vagyis ma, ha biztosra akarsz menni, angol nyelvű, 3 napnál nem régebbi PCR teszttel indulsz el.

trey @ gépház

Az miért baj ha az a jóváhagyott lista? Trükkös mert a lista az aktuális, de a dátum régi. :)

Hivatalos oldal linkeli, Magyar konzuli szolgálat megírja -> ez a hivatalos.

Ebből megállapíthatjuk, hogy az oltásokat megkülönbözteti a lengyel szabályozás.

Ez nem érint ha autóval mész, vagy van friss PCR teszted, szóval van lehetőség csak kényelmetlen...

Az szerintem is feltételezés (de rendkívül valószínű), hogy ha fokozott határőrzést vezetnek be egy szakaszon (megállítják az autókat), akkor ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni rájuk mint a szervezett utazásosokra. (vagy PCR teszt, vagy EMA által jóváhagyott vakcina)

Megint feltételezés: szerinted az EU mikor volt valaha is rugalmas szabályozás tekintetében? Ebből gondolom, hogy vakcina == EMA által elfogadott vakcina (abban az esetben ha lesz EU szintű vakcinaútlevél).

Az miért baj ha az a jóváhagyott lista? Trükkös mert a lista az aktuális, de a dátum régi. :)

Azért, mert valószínűleg akkor készült, amikor a keleti vakcinák még nem voltak elérhetők. 

Inkább ezek a kérdések nyomósak most:

 • hányan kaptak itthon már 2 lövés vakcinát + eltelt 2-3 hét (ennyi kell hivatalosan a teljes védelem kialakulásához)
 • hányadik naptól veszik a lengyel hatóságok, hogy valaki védett a vakcina által?
 • elfogadnak-e magyar nyelvű igazolást? Eddig csak ilyet láttam: https://twitter.com/gmicsk0/status/1364190300026138624/photo/1

Én a helyedben jelenleg semmilyen vakcinával való utazásra nem építenék, bármit is írtak december 22-én a lengyelek.

Az már csak bónusz kérdés tőlem, hogy miből gondolja bárki is, hogy aki be van oltva, az nem potenciális vírusterjesztő :D Attól még, hogy be van oltva és nem okoz neki a fertőzés súlyos szövődményt, simán lehet vírushordozó, vagyis egy vakcinaigazolással simán behurcolhatja a fertőzést a határon. :D :D :D

trey @ gépház

Ne akassz ki :) A lengyel oldal is meg a konzuli is megírta mi a követelmény: EMA engedélyes vakcina. Irreleveáns mi volt elérhető és mi nem.

A nyomós kérdéseidre:

 

1. Hányan immunizálódtak. Ez a linket már nem egyszer tettem be és maximálisan egyetértek ez a fontos kérdés! A link: https://ourworldindata.org/grapher/people-fully-vaccinated-covid?tab=ch…

2. 3. pontra. Ha lesz EU szintű vakcinaútlevél. Ha nem akkor országonkénti külön szabályozások lesznek mint most a lengyeleknek. A lengyelek vagy angol vagy lengyel igazolást fogadnak el (benne van a leírásukban).

Van már oltás amivel van tapasztalat is a terjesztésre vonatkozóan: https://qubit.hu/2021/02/22/az-izraeli-tomegoltasok-alapjan-nemcsak-a-b…

A qubitos linkedre: az lófasz. Olaszországba egy ember hurcolta be a vírust. Az hogy "jelentősen csökkenti" az annyi mint halottnak a csók. Ha egy variánst bevisz egy ember, az már pont elég a bajhoz.

Most már el kellene döntened, hogy miről beszélünk. A jelenről vagy a jövőről.

trey @ gépház

Igen a mérték is lényeges, de rendkívül fontos. Mindvégig az R érték határozza meg a járvány nagyságát. Nézd meg az angol variánst. A megnövekedett a fertőzőképeség igen durva hatást váltott ki nézd csak a szlovák adatokat meg az itthoni járvány felfutását. A fertőzőképesség csökkenés ugyanilyen hatásosan tudja az ellenkező irányba befolyásolni a járvány lefolyását. (ha egyáltalán be tud indulni a járvány)

"A világban sokféle vakcina van.A szabályzó a legegyszerűbben úgy jár el ha nem próbálja definiálni a COVID-19 vakcinát hanem hivatkozik az EMA jóváhagyott listára. EU-n belül a COVID19 vakcina == EMA által bevizsgált és enedélyezett vakcina. "

Akkor lehet szorítani, hogy mások ne kövessék és a fenti legegyszerűbb megoldást válasszák, mert akkor be kell adatnod az összes vakcinát, mert egyik helyen egyikkel másik helyen másikkal oltanak.

"... az EU idegenforgalmát nem fogja agyonverni ha a 446 millió emberből nem utazhat szabadon 3.5 millió."

Igen, de nem csak az EU-ról van szó. Hozhat ilyen intézkedést pl. USA is, hogy neki a (készülő) francia vakcina nem vakcina.

Az index index cikk folytatásában van érdekesebb rész is:

"Az EU Observer brüsszeli lap szerint azonban mások mellett az EU két vezető gazdasága, Franciaország és Németország is ellenzi az ötletet, ezért a mostani csúcson nem várható döntés. "

Nem tudom volt-e arra bármikor precedens, hogy olyan döntést hozzon az EU, amely franciák és a németek közösen nem akarnak.

Vagy választanak egy olyan megoldást, hogy WHO által jóváhagyott vakcina. Vagy megköveteleik a saját hatóságaik vizsgálatát, vagy a hatóságok közösen alkotnak egy "bizalmi kört".

Az EU sem zár ki semilyen vakcinát ha az átment az egedélyezési folyamaton. Azért az sem lenne jó ha hamis vagy hatékonytalan vakcinák ugyanolyan jogokat biztosítanának a beutazóknak, és biztos lehetsz benne, hogy US sem fog beengedni egy ideig senkit akinek nem tudható az oltottságának a mértéke (milyen hatékony (egyáltalán hatékony) anyaggol oltották-e).

Ezek a dolgok idővel megoldódnak, a kritikus időszak az most jön.

Fent linkeltem a Pfizer vakcináját vizsgálták e tekinteben és azt találták, hogy az oltás csökkenti a terjesztést is. A többi oltásról ezt nem tudjuk és a Pfizer-ről is csak ez az egy hír van.

A nyájimmunátiás elérése után, már majdnem mindegy ki jön nem tud beíndítani nagy járványt. Ezért írtam, hogy idővel ez nem lesz probléma. 3. országokból EU, US biztosan hoszabb ideig szabályozni fogja ezt a kérdést mert lesznek sajnos országok ahol nem lesz meg idén a teljes átoltottság.A PCR tesztet tuti meghagyják lehetőségnek, hiszen nem lehet mindenkit oltani. A nagy kérdés még, hogy elérjük-e a nyájimmunitást vagy van annyi oltásellenes, hogy ez reménytelen lesz. Megintcsak Izrael-t kell figyelni. Lelassult az oltás mert a fiatalok meg a mélyen vallásosak nem akarnak oltakozni, pedig vakcina van ott elég.

Igen ez hasonló mint egynéhány vakcinánál maga a hatásosság vizsgálata. :) Bár erre itthon az a mondás ha elegendő embert oltottak vele akkor jöhet a vakcina nem kell ide peer review :P

Izraelben egy ország szintű teszt folyik ezeknek a fontos kérdéseknek a megválaszolására. Igen nagy minta, valós körülmények. Jól csinálták mind az Izraeliek mind a Pfizer/Biontec páros.

Más vakcinák sajnos még messze nem tartanak itt.

Dehogy. Azoknál nemhogy peer review-re várás van hanem tanulmány sincs erről a kérdésről, pedig igen fontos és ebben egyet is értettünk. :) -> el vannak maradva időben. (majd remélem lesz valamikor)

Az tényleg terelés, hogy hatásosságról sincs kielégítő információ sajnos. Ezt elismerem.

A Sinovac-ról UAE adatok nagyon jók lennének (valamiért lassul ott az oltási ütem), a Sputnik-V meg egy Lancet cikket tud hozni, de valós körülmények közötti nagy átoltottság melletti vizsgálatot nem.

Úgy néz ki szétoffoltuk a flamet :D

Viszont visszatérhetünk az eredeti témára a veszélyeztetésre. Fent kérdeztem miért járnak előttünk átoltottságban más EU országok. Itt a válasz: https://telex.hu/koronavirus/2021/02/25/moderna-vakcina-eu-brusszel-izr…

Nem hívtuk le az összes elérhető vakcinát az EUból :( :( :( A Moderna szállított, és szállít is. Miért nem kellett az nekünk?

Nem veszélyezteti a Magyar kormány a polgárai életét, hogy nem rendelt az elérhető vakcinából???

A matekhoz nem kell peer review, bár néha van tévedés mint fent láttuk, főleg ha politikai felhasználásra szánt számítást végzünk :P

Az újság megkérdezte, de nem kapott választ, pedig teljesen logikus és egyszerű kérdés. Elég lett volna egy: hülyék vagytok nem tudtok számolni válasz is. Ilyen sem volt.

Pedig ez igen fontos kérdés. Választ adna erre is: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Miért áll még mindig jobban Románia és Dánia nálunk ha nálunk már oltunk a keleti vakcinákkal is???

"Miért áll még mindig jobban Románia és Dánia nálunk ha nálunk már oltunk a keleti vakcinákkal is???"

Viszont mi jobban allunk Olaszorszagnal, Franciaorszagnal es Nemetorszagnal.

Dania benyulta es nem engedte at a hataron a svedek adagjait, sajat tagallami hataskoru nemzetbiztonsagi szabalyukra hivatkozva. Ok azzal oltanak, ami papiron a svedeknek jart volna.

Romaniat nem tudom, de el tudom kepzelni, hogy ok is rendeltek mashonnan, nem csak a "nagy EU kozosbol".

De vegyuk eszre (ha mar ourworldindata), hogy miota elkezdtunk a kinaival oltani a legtobb EU tagallam 0.15% / nap sebesseggel olt, mi meg most erjuk el a ketszereset (0.3% / nap). Es ez csak az elmult par napban emelkedik erosen.

Igen az elvárás az az, hogy jobbak leszünk mint más EU ország hiszen hogyan is lenne másként. Nekünk van plusszban vakcinánk, nekik meg nincs. Teljesen jó ötlet volt máshonnan is vásárolni. Az majd kiderül, hogy feláldoztuk-e a biztonságot a gyorsaságért. (szerintem biztonságosak a keleti vakcinák). Az viszont óriási hiba ha nem hívtuk le az összes számunkra elérhető vakcinát. Ezt jó lenne tisztán látni.

Ez még nagyobb bűn onnan nézve, hogy a 3. hullám hamarabb érkezett mint a "keleti" vakcinák. Azokból mire immunitás lesz addigra sokan megfertőződnek és meghalnak (bár az EUn keresztül beszerzett vakcinák által a legérintettebbek többsége már védve van - napról napra nő ez a szám!).

Mi várható: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210203IPR97001/meps… ehhez képes az Állás: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccination-doses-per-capita?t…

Ebből azért jobban lehet számítani, hogy mi lesz. Ez arra is válaszol valamennyire, hogy hogyan teljesítettek az EU szerződésen keresztül a gyártók (ezekben az országokban). Nem hozták a számokat de nem is maradtak el katasztrófálisan. Viszonyításképp: Oroszból az igéret elsőször az volt hogy januártól nagyobb mennyiség, majd februárra 600e adag, majd csak 200e adag végül első hónapban csak 145e adag sikerült.

Nem, ez egy számítás ami válaszra vár, csak az illetékesnek nem volt ideje/kedve válaszolni. A levezetés logikus a számításban nincs hiba.

Én kíváncsian várom a választ mert mint írtam eddig is zavart, hogy eloltottunk inden oltást és mégis sok EU tagország jobban állt nálunk. (mi az átlagot vagy annál kicsit jobbat hoztunk)

Ez egy megoldása lehet ennek a kérdésnek. (de nem biztos, hogy az igazi) Téged ez nem érdekel? Ezek a vakcinák már védettséget adtak volna 3. hullámra ha lehívtuk volna, ellentétben a keleti rendeléssel.

 

Fent megegyeztünk, hogy minden elérhető vakcinát meg kell szerezni. Ha nem így tesz valaki az a vezetés felelőtlen és veszélyezteti a polgárait. Ez a Te nyitó állításod.

Itt felmerült 1 gyanú, van 1 logikus megalapozott számítás. Van egy kérdés. Csak válasz nincs.

Én erre teljesen egyszerűnek látom a válaszadást (ha félretesszük a politikát). Ide nem kell sok részlet. Tudod egyszerű % számítás :D

Válaszok:

- Rosszul számol a Telex mert (nem vett figyelembe valamilyen tényt, vagy nem jó az alapfeletevés mert nem is annyi járt volna, azt gondolták 1 adagos lesz stb...)

- Nem kötöttük le az összeset mert... (mondjuk mert sok Sputnik-V-t vártunk januártól, az AstraZeneca-ban bíztunk, spóroltunk minek több vakcina mint amennyi kell stb...)

 

Az EU elosztási képlete amit a Telex használt működik a Pfizer/Biontec, AstraZeneca, Janssen, CureVac mennyiségekre, de csak fele adagot ad a Moderna-ra.

Rengeteg EUs országban előrébb járnak a teljesen beoltottak arányában: https://www.euronews.com/2021/02/24/covid-19-vaccinations-in-europe-whi… (21edikek vagyun a listázott 33 országból)

EU képlet alapján járt volna plusz 1.7M adag. Kb 20000-el  több embert tudtunk volna már teljesen immunizálni ha az meglett volna. Hol van?

Ütjük az EU-nál az asztalt a jussunkért?

Én már azt is problémának látom, hogy nem válaszoltak erre a fontos kérdésre. Te nem?

Arra reagáltam, hogy nem ismerem az újságírói kérdésfeltétel részleteit. 

Én inkább visszamennék az elejére:

Tények:

 •  nincs az EU-ban elég vakcina
 • az elmúlt napokban - amióta ez a topik fut - az EU semmit sem tett, hogy legyen, közben emberek halnak meg ezerszám

Részemről itt van a vége a sztorinak.

trey @ gépház

Ja én azt követtem. E-mailben küldhetik el a kérdéseket. Az operatív törzs ebből kiválogatja amire válaszolni szeretne és arra válaszol is. Azt én sem tudom kitől kérdezték még meg. Sajnos nincs élő kérdésfeltevés pedig van már technológia amivel ez megoldható lenne.

Tények:

- Sehol sincs elegendő vakcina ez nem EU specialitás (kivéve Izrael és UAE). EU-nak volt egy terve. Ezt a tervet hajtja végre. Annak megfelelően ahogy megegyeztek tavaly a tagországok. A tervet az EU beszállítók kis késéssel de teljesítik. Nyárra akarnak 70%-os átoltottságot, eddig kis elmaradással követik a tervet. Hol a probléma ezzel? A 4 meghatárózó világhatalomból: 1. US 2. EU 3. Kína 4. Oroszország. Én is szeretném hogy az EU legyen az első helyen de azért lássuk be ez a realitás. Az "add uram de azonnal" (és mennyit engedsz a feléből)  hozzállású ügyfeleket szerintem ti sem kedvelitek. EUs vakcinák segítségével naponta nő az immunizáltak száma. (a keletiekkel ez majd március végére jön el) Aki most lép/kapkod az már elkésett. (legalábbis a 3. hullámról lekésett)

- Az EU-nak van egy terve és azt hajtja végre. Fent írtam mennyi mindent tesznek. Arról vitázhatunk, hogy ezek jó lépések-e, de amit néztem azok plusz vakcinarendelések, felkészülés a vírus variációkra, Janssen engedélyezési folyamata. Nem tűnnek rossz lépéseknek. Az hogy idehaza nem nagyon hallunk ezekről az nem az EU hibája. Most készülnek a következő lépésekre mint vakcinaútlevél és a beszerzéssel kapcsolatos ügyek. https://index.hu/kulfold/2021/02/25/tanacs_vakcina_utlevel_korlatozasok/

 

Onnan indultunk, hogy az EU veszélyezteti a polgárait teljesen légbőlkapott dolgok alapján. Oda jutottunk, hogy a számok alapján a mi kormányunk kockáztatott: nem rendelt eleget Moderna-ból (ezt bebuktuk), szerződött a szerződéskötéskor még nem bevizsgált és gyártási problémákkal küzdő vakcinákra (ez talán bejön de hordozott kockázatot. Orosz 2 hónapot késett, és akkor sem jön elegendő.). Mindezt azért, hogy nyerjünk?! kb egy (nyári) hónapot. (a politikai haszonszerzés szálat nem elemzem)

Mellébeszélsz még mindig. Onnan indultuk, hogy a szlovákok orosz vakcinát akarnak rendelni kerülőúton, mert az EU baszik engedélyezni. A magyar viszonyokat, Moderna szálat te szőtted bele az egészbe.

Közben a tények: szlovákok listavezetők halálozásban, EU nem nagyon tesz semmit

trey @ gépház

A veszélyeztetés-t próbáltam értelmezni. Elnézést, hogy hazai példát hoztam de ezt gondoltam egyértelműnek.

Tények: Oroszok nem kérték az egedélyezést, de még a szlovákok sem. Szlovákok orvosi segítséget kértek amit kaptak is. Sőt még mi sem kértük!

Milyen alapon engedélyezze az EU? Most ülnek össze megbeszélhetik és ha úgy döntenek még akár meg is kereshetik az Oroszokat, de irreleváns. Szerződéskötés, bevizsgálás, szállítás mind idő hogyan segít ez a mostani helyzeten? Mi sem küldtünk át vakcinát pedig most jól állunk nem? (és mi azonnal tudnánk adni persze csak EUsat mert ott csak azok vannak engedélyezve)

Figyelj újabb tények: a probléma a szlovákoknál MOST van keleti vakcinát leghamarabb optimális esetben (optimális feltételezés!) olyan 2 hónap alatt tudnának szerezni és 3 hónap kellene az első ember immunizálásához.

A mostani problémára hol megoldás a 3. hónaptól való immunizálás? (Mi november végén már tárgyaltunk az oroszokkal, decemberben már nagyon bizakodóak voltunk. február végén kaptuk az első adagot, március végén lesz meg az első Sputnik-V-el immunizált ember. Sajna a mi 3. hullámunkra sem lesz nagy hatása a kelti vakcináknak)

Igen, ezt nevezik terelésnek. Jelzem, miközben ezt írom, megint emberek haltak meg Szlovákiában.

Az oltóanyagokért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) megerősítette, hogy az úgynevezett tudományos tanácsadásba bekapcsolódva részt vett az orosz készítmény EU-s alkalmazásának ügyében folytatott megbeszéléseken. A termék külföldi értékesítésével foglalkozó orosz állami befektetési alap (RDIF) pedig közölte, hogy már januárban benyújtották az engedélyeztetési kérelmet.

Ugyanakkor az RDIF csupán az EMA egyik együttműködő partnerétől, az európai gyógyszerfelügyeleti hatóságok vezetőinek szervezetétől (Heads of Medicines Agencies- HMA) rendelkezik igazolással arról, hogy benyújtott dokumentumokat - írta a Wirtschaftswoche.

Link:  https://ujszo.com/kulfold/nem-erkezett-kerelem-az-europai-gyogyszerugyn…

NEM NYÚJTOTT BE :D :D

Ha a fentiek igazak, akkor valaki nem segítő szándékkal él, hanem szándékos akadályozással nehezíti az oroszokat.

trey @ gépház

"Ha a fentiek igazak, akkor valaki nem segítő szándékkal él, hanem szándékos akadályozással nehezíti az oroszokat."

Leginkább maguk az oroszok, tekintve, hogy a fenti cikk is arról szól, hogy mindenki támogatja, hogy jöjjön már a Szputnyik, az EMA-hoz meg mégsincs beadva.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tehát, ha a fenti igaz, akkor látszik, hogy az oroszok szeretnék engedélyeztetni, max. a folyamatokkal nincsenek tisztában (ne vessük rájuk a követ, nem EU tagok), az EU látja, hogy az oroszok próbálkoznak, de CSAK AZÉRT SE SEGÍTIK A FOLYAMATOT.

De egyébként, ők nem veszélyeztetik a polgáraik életét :D :D :D :D :D :D

trey @ gépház

Nem akarlak elkeseríteni, de biztosan van orosz készítmény, még lehet vakcina is az EU-ban most is engedélyezve, igaz nem a COVID-19-re fejlesztett Szputyik-V.

Ha ez segít az orosz barátainknak. оставить заявку: https://www.ema.europa.eu/en

Arra viszont nem válaszoltál, hogy hogyan segítene az EU az engedélyezéssel ami kb 1 hónap azoknak akikkel folyamatosan együtt dolgoznak. Nézd pl a mostani Janssen folyamatot, ezt amúgy a napokban az USA-ban az FDA jóváhagyta, de az EU még nem.

Tudod a vakcina a megelőzére szolgál. Ezt nem gondoltam volna, hogy el kell magyarázni :D

Aki most betegszik le az 5-7 nappal ezelőtt fertőződött. A második oltást 2 héttel ezelőtt kellett volna megkapnia az elsőt meg mondjuk 5 héttel ezelőtt, hogy elkerülje a fertőződést nagy eséllyel. Még mindig nem értem, hogyan segítene ezen az orosz vakcina ami hónapok múlva nyújtana csak védettséget. Nálunk is még 1 hónap pedig már itt van a vakcina és oltunk is vele.

Vagy előbb találja fel ez EU az időgépet? 

Azért kell beadni, hogy az EU engedélyezhesse a vakcinát (amihez jó ha tudjak dolgokat róla)

Azért az oroszoknak, mert nekik van meg (ha egyáltalán valakinek megvan) a vakcina dokumentációja.

Azért az EU-hoz, mert az EU-ban lenne fasza engedélyeztetni a vakcinát.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Így gondoltam én is, de ez az EU érdeke, nem az oroszoké.

Talán nem így kellene hozzáállni az oroszokhoz. Putyin most ezerrel veri az EU koporsójába a szöget. Neki az EU gyengítése az érdeke, amellett a tagállamokkal megkötheti a bizniszt ha akarja.

Nagyon vissza kellene venni az arcból ott nyugaton.

Az első bekezdésnél befejezted az olvasást? A másodikban az áll:

"Neki az EU gyengítése az érdeke, amellett a tagállamokkal megkötheti a bizniszt ha akarja."

Pontosan ez történik.

Úgy tudom egyelőre a vakcinákra kereslet van, nem pedig kínálat. Az eladó diktál. Még ha ez az EU-nak nevezett szent tehén nem is akarja felfogni, akkor is.

Putyin most ezerrel veri az EU koporsójába a szöget. Neki az EU gyengítése az érdeke, amellett a tagállamokkal megkötheti a bizniszt ha akarja.

Ezt a szöget nem Putyin veri, hanem pl a németek amikor a közös megállapodás ellenében olyan gyártótól (Pfizer) rendeltek állami hatáskörben külön adagot ami a megegyezés szerint tilos lett volna. Érdekes, ezen csak pár államfő akadt ki, az ET, EP nem tárgyatla az ügyet..

Ezt a szöget nem Putyin veri, hanem pl a németek amikor a közös megállapodás ellenében olyan gyártótól (Pfizer) rendeltek állami hatáskörben külön adagot ami a megegyezés szerint tilos lett volna. Érdekes, ezen csak pár államfő akadt ki, az ET, EP nem tárgyatla az ügyet..

Javíts ki tényekkel, de tudtommal akkor szállítanak majd, amikor az EU pakkot már leszállították, erről szólt a megállapodás. És őszintén szólva nem értem, hogy ez miért is lenne baj...

semmi gond. a közös megállapodásban az szerepelt, hogy a nemzeti kormányok nem tárgyalnak külön azokkal beszállítókkal akikkel közös megegyezéses rendszerben tárgyalnak eu-s szinten. ezt ilyen formában egyedül a németek rúgták fel, senki más. (vagy legalábbis egyedül ebből lett sajtó hír).

The terms of the EU scheme state that participating countries must, "agree not to launch their own procedures for advance purchase of [a] vaccine with the same manufacturers", that the EU has an agreement with.

The Commission is required to notify these countries of any agreement it is about to conclude and they have five working days to opt out if they don't agree with the terms of the deal. The Commission confirmed that no country has used the opt-out so far.

However, the German government - a participant - signed its own side deal with Pfizer for 30 million extra doses in September.

In January, the European Commission refused to say whether this had broken the terms of the EU scheme.

forrás: https://www.bbc.com/news/explainers-56286235

hja, hogy ha már az eu deal keretében lehívható összes adag leszállítása után? semmi. De ez egy korábbi történet. 

Nem, ez erről szól, hogy miután az EU megkapott mindet, szabadon lehet rendelni. Ezért rendeltek. Vélhetően ezért nem volt belőle semmi ügy, mert nem tilos szerződést kötni az EU szállítás utáni adagokra, gondolom csak azok a politikusok nyünnyögtek, akik ennek nem néztek utána kellően. Ahogy ezek szerint te sem.

Article 7: Obligation not to negotiate separately

By signing the present Agreement, the Participating Member States confirm their participation in the procedure and agree not to launch their own procedures for advance purchase of that vaccine with the same manufacturers. In case an APA containing an obligation to acquire vaccine doses has been concluded with a specific manufacturer, the Member States having made use of the opt-out provided under the present Agreement can enter into separate negotiations with the same manufacturer after the APA under the present Agreement has been signed.

Persze lehet akárhogy csűrni-csavarni. nem véletlen nam voltak hajlandóak állásfoglalást kiadni :)

Persze lehet akárhogy csűrni-csavarni. nem véletlen nam voltak hajlandóak állásfoglalást kiadni :)

Oké, tehát te most úgy gondolod, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

nem tudom, hogy miért nem akarod érteni a "side deal" kifejezést.

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-a…

Természetesen minden közös beszerzés lezárult már sőt le is lett szállítva ugye? :)

Természetesen szerződhet már akár a szerződés hatálya alatt is a közös beszerzéstől függetlenül: ott van leírva a dokumentumban.. ha eláll a szerződésben foglaltaktól.

Az, hogy a szerződés hatálya meddig terjed ki biztos ugyancsak benne van, de mivel nálam láthatóan tájékozottabb vagy a témában mindjárt megírod.

leírtam, hogy mit gondolok.

Te most úgy gondolod, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

Nem. Azt gondolom, hogy (pongyolán fogalmazva) az volt oda írva, hogy aki önként szerződés hatálya alá veti magát az átadja az adott gyártókkal való tárgyalási jogát átadja a közös testületnek. amennyiben nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel a lefektetett feltételek mentén változtathat -akár menet közben is- a szándékán. De olvasd el szerintem még egyszer azt a doksit.

Nem. Azt gondolom, hogy (pongyolán fogalmazva) az volt oda írva, hogy aki önként szerződés hatálya alá veti magát az átadja az adott gyártókkal való tárgyalási jogát átadja a közös testületnek. amennyiben nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel a lefektetett feltételek mentén változtathat -akár menet közben is- a szándékán. De olvasd el szerintem még egyszer azt a doksit.

Oké, nem. Aztán újra elővezeted ugyanazt: szóval azt jelenti szerinted, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

A közös deal ki fog futni 2021 őszén valamikor, amikorra a Pfizer leszállítja az 500 millió dózist és opcionálisan még 100 milliót, ha az EU kéri. Mi az a jogi akadály a doksiban ami szerint az EU deal _utáni_ időszakra ne köthetne szerződést bármelyik ország?

Hűha.

A közös deal ki fog futni 2021 őszén valamikor[..]

és utána bármikor szerződhet szabadon aki akar: feltéve, hogy a szerződést nem hosszabbítják meg, vagy az adott illető meggondolja magát és visszakozik belőle. erre oda van írva az eljárásrend.

Mi az a jogi akadály a doksiban ami szerint az EU deal _utáni_ időszakra ne köthetne szerződést bármelyik ország?

Senki nem állította, hogy a közös megegyezési időszak lejárata vagy az alóli korábbi mentesülés esetén ne tárgyalhatna bárki szíve joga szerint. A probléma ott volt, hogy 2020 szeptemberében a deal még nagyon is érvényben van(akkor is érvényben volt meg most is :) ). Olyannyira, hogy mint a fentebb is linkelt cikkben láthatod a csoport is több alkalommal szerződik a gyártókkal adott mennyiségekre stb. Az árak nem nyilvánosak, de gondolom próbálnak abban is, meg a gyártási helyszínek + kapacitás stb bővítésében is egyezkedni.

De a németek esetében nem 2121 szeptemberi jövő tervről van szó, hanem megtörtént és lezajlott cselekményről.

és utána bármikor szerződhet szabadon aki akar: feltéve, hogy a szerződést nem hosszabbítják meg, vagy az adott illető meggondolja magát és visszakozik belőle. erre oda van írva az eljárásrend.

Semmi olyan feltétel nincs, hogy visszakozni kellene az egészből, ha a deal kifutása _utáni_ időszakra szerződik egy ország. Ezt te fantáziálod bele a helyzetbe, ez a szalmabábod.

Senki nem állította, hogy a közös megegyezési időszak lejárata vagy az alóli korábbi mentesülés esetén ne tárgyalhatna bárki szíve joga szerint. A probléma ott volt, hogy 2020 szeptemberében a deal még nagyon is érvényben van(akkor is érvényben volt meg most is :) ). Olyannyira, hogy mint a fentebb is linkelt cikkben láthatod a csoport is több alkalommal szerződik a gyártókkal adott mennyiségekre stb. Az árak nem nyilvánosak, de gondolom próbálnak abban is, meg a gyártási helyszínek + kapacitás stb bővítésében is egyezkedni.

Nem a szerződés kötésének időpontja számít, hanem a szállítás időpontja. Amint a Pfizer/BioNTech leszállította az 500+100 millió egységet, az ezen felüli vakcinákra szabad piac vonatkozik, amire nyilván lehet hónapokkal korábban szerződést kötni.

De a németek esetében nem 2121 szeptemberi jövő tervről van szó, hanem megtörtént és lezajlott cselekményről.

Ismét leírom: a szerződés tavalyi, a szállítás viszont az EU deal utáni. Nálad vannak olyan tények, hogy már meg is kapták a külön szerződés alapján vakcinát? Mert pont azért nincs nyünnyögés miatta, mert ezt bárki megteheti, hogy a deal utáni időszakra szerződik.

Kiemelheted, de ez nem jelenti azt, hogy az EU deal _utáni_ időszakra ne lehetne külön szerződni.

Megkérdeztem többször is: ez azt jelenti szerinted, hogy soha többé nem szerződhet egyik EU ország sem egyik olyan céggel Covid-19 vakcina kapcsán, amelyik részt vett a közös EU vakcina-üzletben?

Ha szerinted nem jelenti ezt (és mintha ezt írtad volna) és szeptemberben kifut a Pfizer EU deal, leszállították az 500+100 millió dózist, akkor szakértő véleményed szerint októberi szállításra mikor lehet leghamarabb szerződést kötni?

nézd meg a közös egyezmény célját: az volt, hogy az egyes tagállamok ne verjék fel az árat azzal, hogy egymás ellenében licitálnak kapacitásokra. /legalábbis azon gyártóknál akikre ez a megegyezés szól. a többieknél ugyanúgy kialakulhat(ott) ez a helyzet és gondolom el is indult ilyen folyamat../ (mint ahogyan ennek egy jó példája volt ahogyan az USA egyes tagállamai egymás ellenében tornászták iszonyatos árakra az alapvető, védekezés kapcsán már amúgy is hiánycikknek számító árukat).

Ennek szellemében szerinted helyénvaló intézkedés volt 2020 szeptemberében szerződni? (és akkor eltekintünk attól a kérdéstől, hogy megsértették-e az egyezséget, tekintettel arra, hogy ebben úgy tűnik nem fogunk mi egyet érteni..)

nézd meg a közös egyezmény célját: az volt, hogy az egyes tagállamok ne verjék fel az árat azzal, hogy egymás ellenében licitálnak kapacitásokra.

És Németország felverte az ára azzal, hogy a deal megkötése után a deal utáni időszakra szerződött?

Ennek szellemében szerinted helyénvaló intézkedés volt 2020 szeptemberében szerződni? (és akkor eltekintünk attól a kérdéstől, hogy megsértették-e az egyezséget, tekintettel arra, hogy ebben úgy tűnik nem fogunk mi egyet érteni..)

Mivelhogy ekkor a deal már megvolt, igen, teljesen helyénvaló. Ha idén szeptemberben kifut a Pfizer EU deal, leszállították az 500+100 millió dózist, akkor szakértő véleményed szerint októberi szállításra mikor lehet leghamarabb szerződést kötni?

a megegyezés egy keret. a megegyezés nem egyszeri rendelésről szólt, azon belül ha megnézted a fenti bejelentést pl 2021 februárban is rendeltek *közösen* adagokat.. ..többek között a Pfizer-től is. Ennek az 500+100opcionálisnak a februári bejelentés szerinti időkerete:

[..]delivery expected by the end of 2021[..] forrás a fent linkelt Pfizer sajtó nyilatkozat

És Németország felverte az árat azzal[..]

Ha mások is a németek példáját követi(k) bizonyára.

a deal utáni időszakra szerződött?

Megtaláltad valahol a német szerződés pontos szövegét? Benne van, hogy csak az után kezdik a szállítást, hogy minden közösen rendelt adag (amit ugye a megegyezés végéig bármikor kiegészíthetnének akár most a napokban is...) után kerül leszállításra?

a megegyezés egy keret. a megegyezés nem egyszeri rendelésről szólt, azon belül ha megnézted a fenti bejelentést pl 2021 februárban is rendeltek *közösen* adagokat.. ..többek között a Pfizer-től is. Ennek az 500+100opcionálisnak a februári bejelentés szerinti időkerete:

Teljesen mindegy, hogy a deal miről szólt, ha a deal utáni szállításról lehet szerződni. Tilos a deal lejárta utáni időszakra szerződni? Meg kell várni a deal utáni időszakra szerződéssel a deal végét és az utolsó naptári nap után lehet csak szerződni?

Ha mások is a németek példáját követi(k) bizonyára.

A deal árai ettől miért is változnak?

Megtaláltad valahol a német szerződés pontos szövegét? Benne van, hogy csak az után kezdik a szállítást, hogy minden közösen rendelt adag (amit ugye a megegyezés végéig bármikor kiegészíthetnének akár most a napokban is...) után kerül leszállításra?

Jens Spahn szerint erről szólt, és minden jel arra mutat, hogy addig nem kapnak extra adagokat, amíg az EU a deal dózisokat meg nem kapta, 30 millió oltást nem lehet titokban beadni. Nálad vannak ettől eltérő tények? Mert kurvára nem érdekel, hogy a különbejáratú saját ideológiád szerint mi minden történhetett volna. Az érdekel, hogy mi az, ami megtörtént.

szakértő véleményed

Nono. Véleményem van. Azt nem állítottam magamról, hogy szakértő vagyok, azt inkább Te sugalltad, hogy minden részletével tisztában vagy a megállapodásoknak :) pl

[..]csak azok a politikusok nyünnyögtek, akik ennek nem néztek utána kellően. Ahogy ezek szerint te sem.[..]

De ezek után nincs több kérdésem:

igen, teljesen helyénvaló

Apa, kezdődik (a balhé):

Az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója, Pascal Soriot szerint az EU azért maradt le a britek mögött, mert jóval később szerződött.

„Az Oxfordi Egyetem márt tavaly januárban elkezdte a vakcinakutatásokat, és a brit kormány nagyon korán be is kapcsolódott ebbe, már tavaly január–februárban. Támogatták a vakcina kifejlesztését, és támogatták azt a tőkeberuházást, ami a gyártás felfuttatásához volt szükséges az Egyesült Királyságban és a hollandiai gyárunkban is”  – mondta Pascal Soriot.

Közben a német sajtó is egyre hangosabban bírálja az unió vezetését. A Tagesschau cikkében a vakcinagyártók arra panaszkodnak, hogy az EU túl későn rendelte meg a vakcinákat, emiatt a gyártáshoz szükséges kapacitásokat a cégek nem tudták időben beszerezni.

A szintén német Bild pedig néhány napja arról írt, hogy a CSU frakcióvezetője élesen kritizálta az EU-t, mert se nem rendeltek időben, se nem fizettek időben, és eközben a tagállamok saját hatáskörben lévő mozgásterét beszűkítették.

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2021/02/25/kozponti-tema-az-unios-vakcin…

:D :D :D 

trey @ gépház

Ejj olvass már a sorok között. Gyönyörű hír, szerintem ezeket egyszer tanítani fogják média iskolákban propaganda órán :D :D :D

 

1. Lecke - keverjük a hírt véleménnyel

Brüsszeli tudósító: Hogyan csempésszünk véleményt a hírbe. Megoldás tegyük utána ", nagy kérdés, hogy sikerül-e". 

2. Lecke - hasonlítsunk össze nem összehasonlítható entitásokat, de úgy hogy összehasnlíthatónak tűnjön.

Hmm Izraelt összehasonlítani az EU-val... miért nem US, Kína és Oroszország az összehasonlítás alapja? A küzdősportokban is vannak súlycsoportok. Láttak már a híradósok térképet? :D :D :D

3. Lecke - csúsztatás és számmisztika

Nevezzük átoltottnak aki már egy adagot kapott. Olyan apróságokkal ne törődjünk, hogy két oltás kell a védettséghez.

4. Lecke - emeljük ki hogy mi vagyunk a legjobbak

Magyarországon ez a szám az uniós átlag feletti, jelenleg a lakosság több mint 7 százaléka átoltott.

Ne foglalkozzunk vele, hogy a 200e embert tudtunk csak immunizálni. A 7 szebb mint a 2. :)

5. Lecke - hivatkozzunk ismeretlen szakértőkre akik sugallják, hogy példaképek vagyunk (hallgassuk el, hogy van más oltóanyag is a világon amit bármely EU ország beszerezhet ha akar, csak a mi utunk az igazi)

Szakértők szerint nem véletlen, hogy egyre többen követik Magyarországot, már más uniós tagállam is szeretne orosz és kínai oltóanyagokat.

6. Lecke - hivatkozzunk megnevezett, de irreleváns szakértőre. XXI. század intézet véleménye a vakcináról :D

Ráadásul a szakértőnk nem tudja mit szakért. Későinek találja a mutánsok elleni engedélyeztetési gyorsítás kidolgozását mikor 1db olyan vakcina nincs a csőben amit kifejezetten a mutánsok ellen fejlesztettek. Az 5-ös pontban reklámozott vakcinákról ráadásul semmilyen tényszerű információ nem érhető el a mutánsokkal kapcsolatban, de ez valamiért nem érdekes...

7. Lecke - legyünk biztosak a narratívánkban és keressünk ehhez passzoló anyagot innen-onnan (Soriot, Tagesschau, Bild) jelige: igazságtartalom nem számít.

Szerintem Soriot jobban tudhatja, de eszerint az AstraZeneca szerződést korábban kötöte az EU mint UK: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/harom-megdobbento-reszlet-de… A múltkor arra hivatkozott, hogy az UK üzem háromszor termelékenyebb mint a belga és ez a baj.

A CSU frakcióvezetője mit gondol, ha ugyanazoktól a gyártóktól rendelnek ők is (főleg az AstraZeneca mert onnan akartak) akkor azt előbb megkapták volna mint az EU, vagy több lett volna a vakcina? :D  Mire fel? Mozgástere meg annyiban van, ha nem azoktól a gyártóktól rendel akkor szabad a pálya. Mi mutatjuk az utat. :D (Azt a kérdést viszont ne tegye fel például, hogy az EU-ban tomboló Brit mutációval szemben mennyire hatékony a Sinovac. A CEO megmondta hatékony. Adat nincs róla, aki kérdezte már nem kérdez többet. :D

8. Lecke - a végére tegyünk kis színest, mert a tömény propaganda mégiscsak zsenánt, újságírók vagyunk vagy nem?! :D :D :D

 

Azt azért nem tudtuk meg Magyarország miért nem csatlakozott az elgédetlenkedőkhöz ha már ennyi probléma van az EU-ban. Most fontos ez nekünk vagy nem? Máskor nem voltunk ilyen szégyenlősek. :D

Ne már, hoztál egy "cikket" ahol számszerűen hamis adatot közöltek. Ez már nem az első eset. Közben meg peer review-ra váró tudományos cikket megkérdőjeleztél :D

Eddig azt hittem téged nem érdekelnek a számok, vagy ha érdekelnek is hadilábon állsz velük, mert egy szimpla százalékszámítás kifogott rajtad. (A számok jelentéséről, értelemzéséről most nem is beszélek)

Ott bizonyítottad, hogy számodra fontosabb a narratíva mint a pontos számítás.

 

Erre hoztál egy adatsort amire már utaltam ebben a flame-ben. Tettem rá következtetéstéseket, de úgy néz ki ez sem ment át. Mint az sem, hogy én egész végig támogattam a keleti vakcinabeszerzést, szerintem jól csinálta a kormány. (ha ezért eladtuk a függetelnségünket akkor nem annyira, de a pandémia szempontjából mndenképp) A keleti vakcinákkal előnyre fogunk szert tenni az EU átlaghoz képest és ez nagyon jó. Azt tippeltem, hogy ezzel nyerni fogunk kb 1 hónapot az EU átlaghoz képest. (mindeközben reméljük, hogy rendesen fognak szállítani és a hatékonyság is megfelelő lesz)

Szerénynek szerény, de nem vélemény. Az átoltottság az immunizáltságot jelenti.

Az állítás:

Magyarországon ez a szám az uniós átlag feletti, jelenleg a lakosság több mint 7 százaléka átoltott.

A valóság:

https://ourworldindata.org/grapher/share-people-fully-vaccinated-covid?…

Az újságíró szerint az EU négy hónapon át alkudozott, amíg lealkudta az árat 13 euróra, és ennek tudható be, hogy Izrael és az Egyesült Államok is előrébb tart a lakosság átoltásával.

Baden-Württembergben a 80 évesek még mindig várakoznak az időpontjukra, New Jerseyben meg elég, ha valaki dohányzik ahhoz, hogy beoltsák. Na de mennyit spóroltunk! A zsugoriság menő. Vagy mégsem

– mondja Fleischauer péntek hajnali műsorának beharangozójában.

Az Egyesült Államokban tavaly december 14-én adták be az első Covid–19 elleni oltást. Az Európai Unióban két héttel később kezdődött az oltások beadása.

Link:  https://index.hu/kulfold/2021/02/26/focus_lejaratokampany_eb/

trey @ gépház

Már írtam, de nem figyelsz. Kit érdekel egy újságíró véleménye? Mitől jobb az ő véleménye mint a tiéd?

Ő is nagy szakértője a témának. Pont mi te vagy én :D :D :D

Pont a Pfizer/Biontec tartja legjobban az előre megállapodott szállítási ütemet. Az AstraZeneca szállítással vannak óriási gondok. (Ott valami más probléma is lehet, mert a tesztfázisnál is óriási hibákat vétettek, a CEO meg félrebeszél). Ez másnak is feltűnt és rengeteg felhasználatlan van belőle az EUban. Az USA rengeteg Moderna vakcinával rendelkezik, de mi valamiért nem kértünk belőle sokat. (EU szinten sem, de a Magyar talány a fele mennyiségről sem tisztázódott még)

Fent írtam milyen Izraelt az EUhoz hasonlítani ebben a kérdésben, az USA-hoz hasonlítás viszont teljesen jogos. Nézd a magyar vakcina adatokat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

Ebből az látszik, hogy az EU rendelésből a Pfizer/Biontec és az AstraZeneca volt a két stratégiai nagy mennyiségben rendelt oltóanyag. A Pfizer/Biontec szállít az AstraZeneca meg nem igazán. Az EU és így mi is az AstraZeneca-t bebukta keményen... Az EU lépett már és rárendelt a Pfizerre, de ez már csak kármentés...

Lenne, de nem az. Egy teljes mértékben hiteltelen cikkből vontál le következtetést: "(apa kezdődik)".  Ami lehet akár igaz is, de ezen cikk alapján?! :D

Az feltűnt, hogy a szuper cikk a tárgyalásból senki résztvevőt nem szólaltatott meg a vakcina témában (bár ezt megtette a vakcinaútlevél témájában). Nem írta meg mely országok elégedetlenek, és mi a beadványuk mondanivalója.

Szóval szerinted a nyitáshoz elég ha van vakcinánk?

Kétszer beadni már nem is kell, hogy legyen eredmény?

Levontam egy következtetést, a cikkben elhangzott AstraZeneca vezető kijelentése nyomán:

Az AstraZeneca elnök-vezérigazgatója, Pascal Soriot szerint az EU azért maradt le a britek mögött, mert jóval később szerződött.

AZ EU ELBASZTA, mert KÉSŐN LÉPETT és LEALKUDTA A VAKCINA árát. Eredmény: ezért nincs elég vakcina.

Ez egybecseng a német újságíró szavaival. (Tudom, mindegyiket Orbán irányítja.)

Tovább súlyosbította, amikor elkezdte a hergelő kampányt a keleti vakcinák ellen.

Ez itt a téma.

trey @ gépház

Őket sem az EU akadályozta ebben, ahogy minket sem ;-)

A fenti cikk alapján még a rendelkezésre álló vakcinákat sem tudják beadni sok helyen. lásd: Astrazeneca Németországban: https://www.theguardian.com/world/2021/feb/25/acceptance-problem-as-mos…

Ezért vicces amikor az EU-t hibáztatják ebben a kérdésben mikor lett volna lehetőség nemzeti hatáskörben is lépni.

Vagyis nem tudják beadni, mert az emberek nem kérik. (Ez is egy magyarázat az EU országok eltérő számaira)

Előbb utóbb mindenki eljut majd ide. Nálunk a Sinopharm és Sputnik-V körüli bizonytalanságok az AstraZeneca limitáltsága miatt is bizonytalanság van.

Még a nagy oltástámogatású országokban is mint Izrael eljutottak ide.

Ez a grafikon lesz a következő probléma a vakcinahiány után: https://ourworldindata.org/grapher/covid-vaccine-willingness?tab=chart&…

(és már ebben az alacsony átoltottságú állapotban is elértek ehhez a problémához a nagy EU államok)

Jah későn lépett: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210219/harom-megdobbento-reszlet-de…

Szerintem itt az AstraZeneca a hunyó.

1. Elrontották a tesztelést

2. Nem tudják szállítani a megállapodott mennyiségeket

3. A második negyedévre is felezték a várható szállításokat az EU felé.

Az EU ott követte el a hibát, hogy megbízott bennük.

Jött válasz: (a Moderna) "Drágább, mint a Pfizer, és kedvezőtlenebbek a szállítási feltételei"

Portfolio a vakcinaárakról:

Pfizer/BioNTech 14 USD
Moderna 31 USD
AstraZeneca 5 USD
Szputnyik V 6 USD
Sinopharm 62 USD

Eszerint tényleg drágább, 2x, és pont feleannyi, mint a kínai. Azt a Portfolio sem írja, hogy mi mennyiért vesszük.

Jó lenne tudni, hogy mi lett azzal a Moderna mennyiséggel, amiről lemondtunk. Ha például lecsaptak rá a dánok, akkor részben meg is van, hogy mitől járnak előrébb.

$ grep -c egy$ word.list
100

"Jó lenne tudni, hogy mi lett azzal a Moderna mennyiséggel, amiről lemondtunk."

Az év végén érkezne. Addig lakosság arányosan kapjuk a vakcinákat. Hátrány ez miatt akkor lesz, ha hirtelen az EU megkapja a megrendelt összes Moderna vakcinát és mivel a rendeltet megkaptuk, már nem érkezik nekük több és várni kell a Pfizer vagy AstraZeneka-ra.

Amíg lassabban jön mint pl. a Pfizer, addig nincs hatása. Hátrány akkor van, ha messze megelőzi szállításban a Moderna a többit.

"Az év végén érkezne. Addig lakosság arányosan kapjuk a vakcinákat."

Mar egy hete ugyanezt magyarazom neki meg nehany masiknak itt is meg egy masik topikban is. Es csodalkoznak, hogy elfogyott a turelmem. :)

Gusztustalan, hogy a telex ekkora okorseget leirt ilyen nagybetukkel. Es gaz, hogy polgartarsaink ennyire nem tudnak szamolni.

Szerintem nem volt ökörség.

Azt a tiszta választ még mindig nem sikerült elérni, hogy kimondják az eredetileg (nem a mostani rárendelés) rendelhető mennyiségből kihasználtuk-e a maximálisat. Mert hogy ebből nem kértünk az teljesen OK: https://www.biopharma-reporter.com/Article/2021/02/18/EU-adds-350-milli….

Ez tényleg csak q3,q4 és 22.

Ebből sem rendeltünk rá pedig ez Q2-ben jönne (Pfizer): https://www.dw.com/en/coronavirus-biontech-pfizer-pledges-75-million-mo…

Ha már Moderna - ebből lehet, hogy lett volna értelme rárendelni (de ezt sem tudjuk mert nincs tájékoztatás, és a kommunikációban ezt nem említik - vagy ez lenne az utalás arra, hogy drága? - ekkor már tárgyaltunk az oroszokkal és úgy volt hogy januártól szállítani is fognak): https://www.ft.com/content/9a3af55e-c66c-4451-a34e-7110ce005cd0

Nem lehet, hogy erről van szó? Ez pont duplázta az EU rendeléseket akkor (és tippre volt 2021Q1 és Q2 rész is benne).

Ja cikkcím hülyeségével nem vitatkozom - clickbait az arra fogékonyakna...

Azt azért érzed, hogy van itt ködösítés. Most kb ez rajzolódik ki (de nem 100%ig tiszta):

1. Eredeti mennyiség (80M) ezt teljesen lekötöttük

2. Decemberi rárendelés (80M) - ezt nem kértük (nyilatkozatból kompletten kihagyva)

3. Februári rárendelés - erre fókuszál a nyilatkozat és nem is téved ez tényleg cask 21 q3,q4 és 22

Szerintem a telex a 2.-at hiányolta, vagy legalább is a tájékoztatást. A novemberi nyilatkozatokból, hogy 12M ember oltására van EU vakcinánk és abból, hogy most is 12M emberre elegendő EU vakcinánk van azt gondolom nem rendeltünk rá még semmiből. (Sokszor keverik az adag és a mennyi embernek elegendő számokat sajnos)

Ehelyett a taktikánk az orosz és kínai vakcinákra alapult. Ez mennyiségben jóval nagyobb mint a kiesett Moderna, de nem menti a helyzetet, hogy lemondtunk számunkra elérhető (minőségi) vakcinákról.  A kommunikáció rendkívül álságos ezzel kapcsolatban.