Egy vagy 2 optikai kabel 2 szint koze

Lehet, hogy offtopikba kellene kerdeznem, de a helyzet a kovetkezo:

 

Van ket szint kozott egy utp kabel, ami mission critical: futes vezerles megy vele, tobbek kozott 6/4" csovon zarja el az automatika a csapokat, mig a masik szinten meg a futes keringeto szivattyuja van. Van szunetmentes tapegyseg es atvalto automatika (a szunetmentes tapegyseghez).

Es lan-t szeretnek kiepiteni a ket szint koze, lehetoleg optikai kabellel osszekotve a ket szintet.

 

A kerdesem az, hogy lehetseges-e, hogy egy optikai kabelen menjen a ket dolog (futes vezerles es altalanos szgep halozat), ugy, hogy ne kelljen az osszes switchet szunetmentesre tennem.

Ehhez kapcsolodo kerdes, milyen media konvertert vegyek:)

 

ui: Valoszinu frissitem majd ezt a temat, amint jobban korbejartam a temat. Megnezem, milyen keszreszerelt optikai kabelek vannak, van-e optikai splitter, stb.

Ez egy hosszabb projekt lesz, szerintem nyaron lesz a tenyleges eszkozvasarlas. Szoval barmilyen epito jellegu hozzaszolast szivesen veszek.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 19., p – 17:41

A fűtésvezérlés milyen módon használja az UTP-kábelezést? Mert attól, hogy L1-ben UTP van, még "fölötte" bármi is lehet, amit nem biztos, hogy egyszerű optikába "csomagolni".

Akkor meg 2 vlan-képes switch UPS-en lógva (PoE az ugyebár nem játszik, mert pont a rezes kapcsolatot akarod kigyepálni), optikai uplinkkel vagy UTP-optika médiakonverterrel, megfelelő SFP-vel és kábellel összekötve, és a vlan-szeparációval szétválasztva a fűtős meg a másik hálózatot.

Én egyébként rezes kapcsolaton próbálnám először ki azt, hogy lent/fent egy-egy vlan-képes switch, ami a meglévő rezes kapcsolaton beszélget (trunk port, két vlan-nal (mondjuk vlan2 meg vlan3), és a fűtésvezérlés által használt portokat (access) berakni az egyik (mondjuk vlan2), a többit meg berakni a másik (vlan3) vlan-ba. Ezt követően lehet azon tanakodni, hogy kell-e az optika, vagy sem, és inkább PoE-re gyúrni,mert akkor csak az egyik oldalra/szintre kell ups, a másikra a drót "elviszi" a tápot.

Egyébként ha ennyire mission critical a kapcsolat, én inkább egy plusz kábelt húznék be, mert azzal, hogy bekerül minimum két switch a fűtésvezérlés két "vége" közé, jelentősen rontod a rendszer várható rendelkezésre állását (még akkor is, ha nem két, hanem három switch-et veszel, és egyet felkonfigurálva elraksz a szekrénybe arra az esetre, ha valamelyik bedöglik. (Bár akkor DR-megoldásként lehet azt is csinálni, hogy a switch mindkét szinten kihúz, LAN átvitel átmenetileg nuku, de a fűtés megy.

Egy 4 szálas beltéri optikai kábelnek kb. 200 Ft métere, a 8 szálasnak kb. 300 Ft métere, a 12 szálasnak meg 500 Ft métere. Miért kellene épületen belül, maximum pár tíz méterre kevés szálat behúzni?

Nyilván nem kell feltétlenül minden szálat azonnal felhegeszteni pigtaillel.

Ha szerelt kábelben gondolkodsz, akkor is legfeljebb párezer Ft-os tétel.

Szerintem az optikát semmi nem indokolja. Az UTP (vagy adott esetben STP) is tud gigabitet, ha kell. Switch így is, úgy is fog kelleni, és RJ-45-ös portokkal olcsóbb. Amint előttem leírták, én is két switch-et tennék be, és köztük akár egy vagy két kábelt. A két rendszer (fűtés és szgép hálózat) pedig külön VLAN-okon.

Villamcsapas masodlagos hatasa, gondolom. A teton levo pont-pont Wi-Fi klienst en is igy valasztottam el a halozat tobbi reszetol.

Nalam rb260gs switchek vannak a ket vegen, valami noname aliexpresses SFP modulokkal.

A "mission critical" futes vezerleset viszont biztosan nem bonyolitanam igy el, inkabb csinalnek valami egyszeru optocsatolos megoldast, ugyis elenyeszo az atvitt informacio mennyisege.

Egyebkent leteznek optikai kabel felett tavvezerelheto relek, tobb csatornas kivitelben is, bar nem epp az olcso kategoria.

Hat... nehez lenne ugy csinalni, hogy nem.

Viszont van kiepitett tobb lepcsos tulfeszultseg levezeto rendszerem.

Itt azert nem kozvetlen villamcsapasrol beszelunk. Az eddigi gyakorlati tapasztalataim azt mutatjak, hogy az ilyen jellegu karoknal valamilyen hosszu UTP szakaszrol vagy a telefon, esetleg a kabeltv halozatrol jon be a tulfesz, es az elso rakotott eszkozt (modem, HGW) viszi magaval. Ha szamitogep volt rakotve, akkor meg esetleg annak a halokartyajat, ha switch, annak egy portjat teszi tonkre, es itt megall. Olyat, hogy a 230V halozaton "korbemegy" eddig meg nem lattam. Nem zarnam ki, hogy lehetseges, de azert ahhoz at kellene jutnia ket kapcsolouzemu tapon, meg elslisszolnia ket varisztoros vedelem mellett.

Bár nem vagyok villámvédelmi szaki, de én úgy tudom, hogy jól gondolod.

Ha két helyről is van fémes kapcsolat, jelen esetben a 230 felől és a LAN felől, jó eséllyel nem azonos nyomvonalon haladnak. A kettő által közrezárt hurokban fog feszültség indukálódni. Minél nagyobb, annál több, bár ez még sok tényező függvénye (hol csap be, hogy van levezetve, stb.). Aztán vagy kibírják a leválasztó trafók az etherneten és a 230-on, vagy nem, és akkor vége.

En villamvedelemhez en inkabb valami ilyesmit epitenek be a bejovo halozat felol: https://www.apc.com/shop/hu/hu/products/APC-ProtectNet-%C3%B6n%C3%A1ll%…

Tapasztaltam olyat, hogy cegnel szomszed epuletbe csapott a villam, es mivel a mi kabelmodemunk kozvetlenul valami gerinc jellegu koaxra volt kotve, ezert kihalt a kabelmodem, a moge kotott mikrotik, meg a mikrotik mogotti switch 4portos modulja. Ha egy iyen lett volna a kabelmodem mogott, akkor talan a mikrotik es a switch is meguszta volna.

Részemről az a kérdés, hogy mekkora az esélye a kábelszakadásnak. Üzemben pl. vidáman elszaladt a targonca a kábelköteggel, szóval ott speciel pont jó lett volna, ha van legalább kettő, egymástól viszonylag távol futó nyomvonal. Az se ismeretlen történet, hogy vagy így, vagy úgy, a jómunkásemberek átvágták a kábeleket. Akár földkábelt, akár a falban futót.

Szerkesztve: 2021. 02. 20., szo – 12:35

Lehet én értem félre, de ha azt reméled, hogy optikai kábelnél nem kell áramellátás a switchekhez, akkor ez szerintem kapufa. Gondolom a média konvertereknek is kell áram. Nem lesz csak úgy optikából réz átalakítás áram nélkül. Rézen amúgy a poe adná azt, hogy lehet központilag táplált hálózat, poe-val működő eszközökkel. Optikán nincs poe. 

Olyan viszont van, hogy az optikai switch rezes lan bemeneten át poe-val is táplálható. (https://aqua.hu/halozati-eszkoz-kommunikacio/mikrotik-crs106-1c-5s-clou…)

A mikrotik 5letet koszonom.

Az indulasnal fontos, hogy a ket szint kozott legyen kommunikacio (csapok helyzete), problema (aramszunet) eseten nyugodtan elmehet a kommunikacio, nem lesz baj.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet van ennél egyszerűbb is, meg nem tudom tényleg az a megfelelő eszköz e számodra. Kb ezt dobta a google, amikor optikai switchre kerestem és meglepődtem, hogy milyen olcsó. Lehet amúgy két médiakonverterrel direktben is át lehet vinni... bár nem tudom mi olcsóbb. Viszont a szerelt kábel végén, ha jól sejtem ilyen sfp csatlakozó lenne, nem utólag rászerelős. Ezt kábelcstornán nem tudod behúzni.

Van olyan is, amin 1 sfp port van, ha csak  a két szint közé kéne egy oda-vissza vonal, akkor lehet két ilyen is elég a két végére
https://mikrotik.com/product/RB260GS#fndtn-gallery

Ha be kell húzni, akkor gondolom utólag felszerelős kábel megoldás kell.

igen-igen... csak kell még a kábel és a switch közé illesző modul... eredetileg arra gondoltam, hogy van amikor fixen a kábel az illesztőbe van kötve és az macerás. De így is lehet valóban.
Lehet itt / vagy kábelfutárnál érdemes körülnézni, hogy milyen egymással kompatibilis dolgokból mennyiért lehet kihozni
https://www.wireless-bolt.hu/44455-sfp-modul-monomodus

Szerintem lehet az  SM 1 cm is, 30 méter is. Ugyanannyi a max transmit power mint a max receive power. Két 10 km es sm transceivert összeköthetsz 10 cm -es hosszal is, (csak SM drágább, mint az MM)

(10 km fölöttieknél már nem , ha jól tudom. (4 és  -9 dBm ).

https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/interfaces-modules/transceiver-modules/data_sheet_c78-455693.html

Tud valaki BiDi transceivert, ami jó a mikrotikekhez ? 

Az sfp csatiba egy illeszto modult lehet rakni, abba megy az optikai csatlakozo. Az LC csatik egesz picik, ahol egy ftp kabel atmegy ott majdnem atfer az is.

Egyebkent en tavaly irigyeltem meg az FTTH bekoteseket csinalo telko szereloktol a szerelheto SC csatlakozoikat. Vettem is egy marekkal, meg hozza egy guriga kabelt es egy olcso szerszamkeszletet. Nemi gyakorlatozast igenyelt, de negyedig probalkozasra mar sikerult csinalnom egy olyan kabelt, ami a vegen logo eszkozok szerint nem csillapit szamottevoen.

A kabel vekony, gyakorlatilag barhova befer, onhordo, jo kul- es belterre is, es nem dragabb, mint az UTP. A csatlakozo szerelese 2-3 perc, darabja kb. 500Ft. A vegere valo aktiv eszkozok egyelore picit dragabbak, de ket switch koze mar szinte mindegy.

Itthonra jo.

ah közben láttam, hogy olyan is van pl
https://mikrotik.com/product/S-3553LC20D

Aszem olcsón olyat találni készen, amin fixen van a modul.. legalábbis linus tech tipses videóban olyat vettek ebayről :D
Ja az 100Gbps volt :D https://www.youtube.com/watch?v=-LytcXun4hU

Nem mondom, hogy nem letezik, de en olyat meg nem lattam, hogy az optikai kabel vegere SFP csatlakozo lett volna szerelve. Inkabb racken belul szoktak ilyesmit hasznalni, de ott is rez a kabel, mert igy lehet sporolni ket konverziot, ami jelentosen csokkenti a kesleltetest. Nekem is van itthon ilyenem ket switch kozott, 1m hosszu.

Hat elsosorban azok a franya anyagiak.

Itt van egy mikrotik oldal, aszondja:

 

2 sfp+ modul plusz az optikai kabel osszegogyitva 49USD:

https://mikrotik.com/product/s_ao0005

 

Az sfp+ modulok darabja (single mode) 149USD:

https://mikrotik.com/product/xs_31lc10d

 

Esetleg Multimode-osban megkapod 59USD-ert darabjat:

https://mikrotik.com/product/Splus85DLC03D

 

Mondjuk en nem vennek osszegyogyitott optikat, mert azert rezet is kapsz es az is szekrenyen belul van, ez is osszegyogyitott 39USD:

https://mikrotik.com/product/xs_da0003

 

Nem tudom miert kezdtek el ezt az osszegyogyitast. Mar az SFP modulok is gyartospecifikusok, minek ezt tovabb fokozni?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

igen, az FS.com-nál számottevően olcsóbbak ezek a DAC kábelek, igény szerinti méretben, aktív, passzív, etc.
Persze, ha vásárolsz annyit (~80EUR), h ne kelljen külön szállítást fizetni.

Nem utolsó sorban kérheted bármilyen brand-nek "álcázva"

Egyebkent en tavaly irigyeltem meg az FTTH bekoteseket csinalo telko szereloktol a szerelheto SC csatlakozoikat. Vettem is egy marekkal, meg hozza egy guriga kabelt es egy olcso szerszamkeszletet. Nemi gyakorlatozast igenyelt, de negyedig probalkozasra mar sikerult csinalnom egy olyan kabelt, ami a vegen logo eszkozok szerint nem csillapit szamottevoen.

 

Ez erdekes. Leirnad pontosan, hogy mibol mennyit vettel, es mennyibe kerult?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyjából ez a csatlakozó: https://www.aliexpress.com/item/32809872645.html?spm=a2g0o.productlist…

A szerszámkészlet valami ilyesmi volt: https://www.aliexpress.com/item/4000275488788.html?spm=a2g0o.productlis… Nem professzionális termékek, de itthonra bohóckodni jó.

A kábelt egy hálózatépítős ismerősömön keresztül szereztem, ő hozta valami nagykerből (nem kérdeztem, nem mondta, hogy honnan). A felirat és a kinézet alapján kb. ez lehet:

https://www.aliexpress.com/item/1005001840670760.html?spm=a2g0o.product…

Ez egy kisebb guriga volt, 100 méter kábellel.

Nagyjából így kell szerelni: https://www.youtube.com/watch?v=XN3eFQ0mn1c

Szuper, meg a mero es hibakereso se kulonosebben draga hozza:

https://www.aliexpress.com/item/33005520081.html?spm=a2g0o.productlist…

Szerintem meggyoztel, ez lesz a befuto.

 

Szerk: SFP+ modult nem talalok SC/APC csatlakozohoz (amit te is linkeltel), szinte az osszes SFP(+) modul LC csatlakozohoz van (az a pici kis ikercsatlakozo).

Megtenned, hogy az SFP modult is idelinkelet az aliexpressrol?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Erdekelne, hogy gergov hogyan csinalta meg maganal.

Vett egy sc->lc patchkabelt? Pl:

https://www.amazon.com/Fiber-Adapter-Female-Singlemode-Duplex/dp/B004W8…

 

Szerk:

Igen, valoszinu ez a jarhato ut. SC/APC -> LC/UPC 1m-es patchkabel 1USD:

https://www.aliexpress.com/item/10000013459680.html?spm=a2g0o.detail.10…

 

Es kell meg egy SC/APC<->SC/APC  toldo, aminek 0.1USD darabja:

https://www.aliexpress.com/item/32959395635.html?spm=a2g0o.productlist…

 

Szoval single mode kabellel kell nyomulni, csak az SFP modulok dragabbak hozza, de valszeg ez lesz a jovo. A 1gigabites sfp modul alig dragabb a mikrotiknal (single mode vs. multimode, 22USD vs 29USD):

https://mikrotik.com/product/S-31DLC20D-181

https://mikrotik.com/product/S-85DLC05D-180

 

A 10gbps egy kicsit huzos, azt meg kutatni kell (mikrotiknal 149USD)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, valami ilyesmi.

Egyébként nem igaz, hogy nincs SC csatlakozós SFP modul, mert van. :) Illetve média konverterek között is van pár, amibe közvetlenül bedugható.

Mivel ez az egész nálam kb. a játék kategóriába esik, SFP modulokból sem drágákat választottam, valami noname 1000BASE-BX10 típusúakat vettem, darabonként kb. 3000 Ft-ért. Létezik belőlük SC csatlakozós változat is: https://www.aliexpress.com/item/1005001711659013.html?spm=a2g0o.product…

Nem is értem, miért akarsz SFP+-ot, egy fűtésvezérléshez kicsit overkillnek tűnik a 10Gbit.

A privátban írt kérdésedet megírtam az ismerősömnek, de egyelőre nem válaszolt.

2. dolgot szeretnék kiepiteni:
1. futesvezerles, ezt fuggetlenre. Mert nyugodtabban alszok ha fuggetlen (nyugodtan piszkalhatom a tobbi routert, jatszhatok, alakithatom az otthoni halozatomat, anelkul, hogy belenyulnek a futesbe).

 

2. A 2 szintet ossze szeretnem kotni optikaval a szamitogepeknek. Ennek gondoltam 10gbps-ot. Meg nincs kiepitve a halozat a ket szint kozott,  ezert gondolkodom, olvasok utana.

 

Az biztos, hogy a ket szint nem lesz osszekotve rez gyengearammal. Csak optika.

 

Koszonom a valaszodat meg, hogy utanakerdeztel. Igazabol segitettel tovabblendulni egy holtponton.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ertem.

Otthon szerelheto (tehat forraszto nelkul) csatlakozo az SC/APC es az SC/UPC.

A forrasztok ara meredeken zuhan. Tavaly meg 1000-1500usd vokt mostmar 500-800 usd kozott eleg jok vannak. 4-5 ev, es 100-200usd koze beesik. Akkor veszek egyet. Akar lecserelhetem a csatlakozoimat veszek pigtailt es osszeforrasztom.

 

Most akkor a jarhato ut egy 0.1usd sc-sc toldo, es egy sc-lc patch kabel 1usd-ert, magat a kabelt pedig sc csatival szerelem, amihez 40 usdert szerelokeszlet.

 

Erre jutottam.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazi "jómunkásemberek" lehettek, igazi gányolást hagynak maguk után, gondolom papíron meg "optikai hegesztés" szerepel aranyáron.

Ha majd szakadozik az internet télen hidegben / nyáron melegben - majd lehet vitatkozni a szolgáltatóval - de az már egy másik történet lesz :)

Ez egy igen velos velemeny ahhoz kepest, hogy latszolag teljesen tajekozatlan vagy a temaban, ugyanis a Digi es a Telekom egeszen biztosan felhasznalok szazezreit kototte be ilyen technologiaval FTTH halozaton. Altalaban olyan kabelt hoznak, aminek az egyik vege elore van szerelve csatlakozoval, a masikra meg egy ilyet tesznek.

Nalam egyebkent lassan ot eve megy. Egyszer volt egy ket napos kimaradas, de az is az utcan volt hiba. Ha jol emlekszem, valamit rosszul hegesztettek meg, es eltort.

https://mikrotik.com/product/crs305_1g_4s_in

https://mikrotik.com/product/RB260GSP

 

A fogyasztasukkal van bajom. Meg fogok porogni a fogyasztason de valszeg ezekkel elindulok (2-2) a tobbire meg ahogy lesz idom.

De ez olyan nyaron lesz kerdes (kabelezes), a mostani problemamat (kazan) megoldottam wifi alapon. Meg jo hogy 2 het es vege a futesi szezonnak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A masodik a poe miatt, plusz a kazannak eleg az 1gbps.

En csak a gerincet gondoltam 10gbps-ra.

 

De huzosan sokat esznek. Szerintem <3W-ba be kellene ferniuk a halozati cuccoknak. Na majd valami eu rendelet lesz egyszer erre is...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, gondoltam hogy futok egy kort passziv optikai switchel, es akkor le lehet egy egy reszt full kapcsolni (pl. ejszakara).

De lehet, hogy nem erdemes pocsolni vele. Majd meglatom.

Ezek az SFP interface-ek meg olyan 60-70C-ra is fel tudnak melegedni, az meg csak energia:) A semmibol nem lesz ho.

 

Meg annyit, hogy 10gps interface-ek tobbet is fogyasztanak. Valaszeg az energia takarekossag nem szempont tervezeskor.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valaszeg az energia takarekossag nem szempont tervezeskor.

De, tuti az, mivel a fizikai méretet korlátozó tényező, és az nagyon komoly üzleti szempont (konkrétan hogy hány port fér el 1RU-ban).

Az SFP létezésének az egyik legfőbb oka (vs GBIC) pontosan ez volt, és az SC->LC váltás is emiatt történt: egy port kevesebb helyet foglaljon el.

https://mikrotik.com/product/crs305_1g_4s_in

https://mikrotik.com/product/RB260GSP

 

Ez nem lesz jo, mert a cuccaim rendes poet tamogatnak (802.3af), passzivot egyaltalan nem.

 

Plusz jo lenne ha maga a switch is lehetne igazi poen, nem passzivon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

olyat mutass, ahol 802.3af/at a bemenet es 802.3af/at a kimenet is. Es 3-5W-ot fogyaszt (ha nem ad poe-t).

Sajnos ez ezt nem tudja: RB260GSP

Passziv poe be, passziv poe ki.

 

Az unifi-k meg 12-15W-ot fogyasztanak.

 

Neztem meg ezt:

https://mikrotik.com/product/hex_s

De ez is 802.3af poe be, es passziv poe ki.

 

Meg ezen gondolkodom:

https://mikrotik.com/product/RB960PGS

Ez passziv poe be, es 802.3af ki.

 

Meg nem talaltam meg a kedvemre valot. Van most nekem 2 poe switchem, egy TP-link, es egy ubiquity edgeswitch ( ES-24-250W ).

A TP-link gagyi, mert unmanaged, es nem mutatja, hogy melyik port mennyit fogyaszt, es nem lehet elvenni az aramot es visszaadni (power cycle) egy portrol.

Az edgeswitch teljesen jo. Mindent tud. Le lehet parancssorbol kerdezni portonkent a fogyasztast es ujra is lehet inditani barmelyik cuccot.

 

Csak sokat fogyaszt, es boszme hangos. Persze nincs poe in rajta.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van ket szint kozott egy utp kabel, ami mission critical: futes vezerles megy vele, tobbek kozott 6/4" csovon zarja el az automatika a csapokat, mig a masik szinten meg a futes keringeto szivattyuja van.

Szerintem rossz irányból közelíted meg a problémát.

Alakíts ki önállóan működő lazán csatolt rendszer az ilyen komponensekből és találd ki, hogy mi a legkevésbé fájdalmas/veszélyes állapot, amire be kell állniuk, ha nem tudnak egymásról, mert úgyis fel kell készülnöd olyan helyzetre, hogy megszakad közöttük a kommunikáció...

Nem azt varom el az optikatol, hogy uzembiztosabb legyen, sot mivel tobb aktiv eszkoz kerul be a rendszerbe, igy tuti nem lesz olyan biztos.

 

El akarom kuloniteni a futest a tobbitol. Optikai kabelbol van tobb eru. Gondoltam, hogy az nem akkora gaz, ha egy kabelt huzok be, csak masik eret hasznalom a futesre.

De lehet megis az lesz a legegyszerubb (es legolcsobb) ha ketto kabelt huzok be ugyanabba a vedocsobe es ugyanazon a nyomvonalon viszem.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem azt varom el az optikatol, hogy uzembiztosabb legyen, sot mivel tobb aktiv eszkoz kerul be a rendszerbe, igy tuti nem lesz olyan biztos.

A "mission critical" kifejezésből pedig ez látszott.

El akarom kuloniteni a futest a tobbitol.

Minek? Milyen kockázattal mi fog bekövetkezni, ha nem?

Amúgy, ha ennyire mission critical a dolog és csak két dolgot kellene összekötni függetlenül és mind a két oldal szünetmentes lesz, akkor miért nem RS-485?