[KV] Covid után infláció?

Röviden: Igen, én erre fogadnék!

Portfólió cikke a témában:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210121/tiz-eve-erre-varunk-a-gazdas…

Hosszabban:
Iparágunkban az év elején adják ki az új árakat a termelők ami lehetőség szerint egész évre szól. Ez amiatt alakult így ki, hogy rengeteg tender van ahol egész éves árakat kell kikínálniuk a kereskedőknek. Idén a kalkulációtól rosszul lettünk és végül azt az utat választottuk, hogy  a profit nominális növekedése csak a  hivatalos infláció lesz, míg a megnövekedett anyagköltségeket tovább terheljük. Mindezt azért, mert brutális (~10%) áremelésre lett volna különben szükség. A szakmánkban nem igazán jellemző a többszöri áremelés, de arra fogadnék, hogy 2021 más lesz. 

Körülbelül egy hónapja hallottam a rádióban, hogy a pékek kb 10%-os emelést kénytelenek végrehajtani, különben sokuknak be kellene zárniuk. Mivel a társadalom szélesebb körének a kenyérfogyasztása meghatározó a fogyasztási szokásainál így annak árának az emelése kihat a fogyasztói kosárra is.

A portfólió cikke megemlíti, hogy sok gazdasági szereplő csökkentette a kibocsátását, alkalmazkodva ezzel a jelenlegi állapothoz, ami újrainduláskor egyfajta árukínálati szűkösséget fog okozni, ami árfelhajtó hatású lesz. 
 

Szóval: Popcorn bekészít, vagyon likvid állapotba és figyelni a lehetőségeket. Egyik közgazdász doktor barátom, a létező összes kedvezményes hitelt felvette, hogy azzal tudjon startolni, mert arra van nagyobb esély, hogy kelleni fog. Ha meg nem? Semmi baj, bukott pár milliót ezen a "fogadáson", de ha igen, akkor akár sok százat nyerhet. Vagyis a "költségek/várható nyereség" arány kevesebb, mint 1 és emellett az esély, hogy igaza lesz valószínűbb az ismert információk alapján.

Hozzászólások

Inflációs várakozásnál miért jó stratégia vételre berendezkedni? Az árak felfelé másznak, a likvid pénzek értéktelenednek, a hitel kamatai nőnek.

Vagy az a koncepció, hogy a kamatnövekedés miatt bedőlő vagyonelemeket jóárasítva lehet megszerezni? Ezt ingatlanra el tudom képzelni, de hogy ilyen gyorsan borulnának, főleg a moratórium miatt, azt kevésbé.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

"a pékek kb 10%-os emelést kénytelenek végrehajtani"
nem egészen három hónapja 7000 Ft-ot kértek 100 kg búzáért (úgyértem az ecceri mezőgazdasági vállalkozó). nem igazán mertem a tonnaárat kiszámolni. nyilván nem ez a mérvadó mindegyikükre, de azért az elmond valamit, hogy az ősz óta (szinte) minden termelő raktároz, eladni nem nagyon. szóval ha nincs a termékből a piacon, akkor az ára elindul felfelé...

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 14:01

Az ún. matolcsy-tényezővel persze senki sem számol..

Szerkesztve: 2021. 01. 24., v – 19:02

Az inflacio -alapveto elelmiszerek eseteben- egyertelmuen aszerint fog alakulni, hogy az ostermelok szerint:

- Hideg volt a telen, arat kell emelnunk (+10%)
- Nem volt hideg a telen, arat kell emelnunk (+10%)

Ehhez KV sem kell

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nekem másodlagos dimenzió az hogy hazai legyen. Nem fekszi meg a gyomromat, ha szlovák, horvát, spanyol. Ehető, szép és megfizethető legyen (de nem a legolcsóbbért nyúlok automatikusan mint az emberek 90%-a). Ha egy magyar és egy külföldi ugyanolyannak tűnik, akkor a magyart választom, ha nem sokkal drágább, de ennél jobban nem nyomatom a protekciós vásárlást.

Versenyezzen nyugodtan a többi is.

Ha nem is csak áremelés, nem is csak infláció, nem is csak 10% lesz itt a történet, hanem komplett gazdasági világválság lesz, sokkal súlyosabb, mint a legutóbbi 2008-as. Az árak már most szaladnak el mindenhol, mivel mindenből hiány van, a világ nagy részén 2020-ban álltak a gazdaságot, ellátási-szállítási-gyártási zavar volt mindenhol, készletek lefogyva, termelés állt, erre még rájön, hogy lett egy csomó munkanélküli, cégek mentek tönkre. Nem csak magyar viszonylatban lesz ez probléma, de nyugaton is.

A 2020-as gazdasági jelentések, amiket én olvastam, csak ilyen 5-6%-os éves gazdasági kiesésről papoltak, de természetesen az kamu, az 50-60% minimum, egyes országokban ennél is rosszabb. Ez a covid meg 12 ezer haláleset csak a kezdet, az igazi áldozatok majd most jönnek milliószám, munka nélkül, lakhatást elvesztve kerülnek az utcára, na, az nagyságrendekkel nagyobb tragédia lesz mindenhol.

Ha csak annyi lenne, hogy némileg megnövekedett infláció, vagy 10%-os árameléssel megúszható lenne, én lennék a legboldogabb, hogy olyan könnyen megússzuk. Még 20%-ossal is kiegyeznék, de sajnos annál durvább lesz. Sokkal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amikor azt hallom a környezetben, hogy az utolsó, pufajkás, bakancsos, napról-napra élő alkoholista favágót is át akarja terelni a főnöke EVA-ra, úgy, hogy a havi kötelezőt is fizeti, nekem már gyanús.

Valami fog történni, amit nem akarunk....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Ami eddig normálisnak számított, ahhoz egész biztos, hogy nem térhetünk vissza."
"Egészen biztosan szembe kell néznünk újabb, és újabb váratlan eseményekkel. Az úgynevezett "fekete hattyúkkal", talán különböző típusú vírusokkal."
"Most létrehozhatjuk azokat a rendszereket, amikre a XXI. századnak szüksége van."

 

Ez egészen elképesztő, hogy így elmondta, jó nyilván a 90% hülyének mindegy. Én már sejtem egy ideje, de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez hogy fog kinézni. Jó, hát a "hattyús" dögvészt már lemodelleztem (immunrendszer kinyírása, szaporodás csökkentése megoldva), de a XXI. századi globális rabszolgatartást már csak sci-fi szinten tudom elképzelni, és részletekben. Valószínűleg én nem érem meg ezt (R.I.P. 2021), de szerintetek milyen egy ilyen film elképzelt forgatókönyve? Totál káosz? Walking dead szerű utcaharc az élelemért, amit a CNN ad élőben?

Rabszolgatartók beszélgetnek:

- Te baromi drága ezeket etetni, meg tartani.
- Az. Adjunk nekik inkább pénzt, amiből éppen megélnek és oldják meg maguk.
- Hát ez királyul működik, de kezdenek elkanászodni a rabszolgák, csinálni kéne valamit.
- Zárjuk be őket a lakóhelyükön, hogy ne mozgolódjanak.
- Hogy?
- Covid.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Trump nem akarta a tervet, ment. Navalnij hirtelen "véletlenül" Oroszországba ment, tüntetés. Putyin se akarja? Kína nem csinál semmit. Thaiföld nem akar tengerimalacokat. "Logisztikai problémák". Kibertámadások bejelentése. Egyelőre nincs erőszak, de jön a szankcionálás oltásügyben. Kényszer lesz? A zemberek unják a faszságokat, jön a tavasz. Simán éhenhalnak majd, kérdés nélkül? Leverik az éhséglázadásokat, beoltják a rabokat? A zemberek meglepődnek. Jön a következő hattyú, és hullanak? Nehéz ilyen filmet összerakni. 

Nem tudom mit lehet tenni ellene, de Europaban egyelore sikerult ezt megtenni, barmi is az (eddig). Latin-Amerika nagy resze egy jo pelda arra, amikor nincs kozbiztonsag. Mindenkit megtamadnak, aki elfelejt akar egyetlen erteket elrejteni magan, azaz "muveletlen turistakent" mutatkozik a nem megfelelo kornyeken. 
 

Oszinten kivancsi lennek, hogy ok hol rontottak el ennyire.

pl. amit Lázár János Hódmezővásárhelyen csinált az oktatással?

Önmagában nem elég, keverni kellene a lakóhelyeket is lakópark x% szociális bérlakás (nem az egyik sarokban külön bejárattal). 

Tálán, ha az elit felismeri a bekért vagy arannyal, vagy vérrel fizet.

Szerintem azzal, hogy a jómódúak tömörülnek az adott terület árai is kiemelkednek és a tömegeknek esélyük nincs odaköltözni. 

Lehet geci dolog, de nekem ez (nyertesként) tetszik. Örülök, hogy a gyerekem uzsonnáját nem fogja elvenni egy másik gyerek. És annak is, hogy az ilyen gyerekek "hiánya"miatt jobban halad majd az oktatás.

Ez tényleg egy nagyon jó cikk általánosságban, képet ad róla, milyen korlátoltan gondolkodnak az emberek bármilyen szinten is. Mindennek a vége eddig is a féktelen/önelégült önzőség volt, és az, hogy az élni és élni hagyni elvet alig képesek értelmezni néhányan. Az emberiség egy evolúciós zsákutca, erre az egész történelme a bizonyíték. Az IQ EQ nélkül lófaszt se ér, erre a jelenlegi helyzet is ékes bizonyíték.

Kösz a cikket.

Orwell írta állítólag:

"If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on the human face - forever."

Külön érdekes ebben a World Economic Forum valamiben, hogy nem emlékszem, hogy valaha is szavaztam volna rájuk, vagy hogy bárki is szavazott volna rájuk. Mégis mintha olyan dolgokba akarnának beleszólni, amikbe még a megválasztott kormányok sem szoktak. Ez a Klaus Schwab az ismeretlenségből előugrott, és megmondja, hogy hogyan fogunk élni a jövőben. Nem is érdekelne, de valami miatt az összes sajtó úgy foglalkozik vele, mintha valami autoritás lenne.

Ez olyan küldetéstudatos szektatag lehet, nevezhetjük ezt bárminek, akár háttérhatalomnak, vagy faszom tudja.

Tipikusan úgy viselkednek, ahogy a fentebbi cikkben le van írva, hogy nekik van egy ötletük a Föld megmentésére (túlnépesedés, szegénység, klímaválság, szennyezés), és erre kitaláltak egy módszert, ami csak jó lehet, mert magasztos célt szolgál, azaz felhatalmazást nyertek az önigazolás által. Úgy tűnik meg is akarják kezdeni, függetlenül attól, mi az eredménye, és van-e joguk mások életéről dönteni. Nyilván a fentiek tükrében elmebetegek, viszont megtehetik, mert minden adott hozzá, ami eszköz. Lehet, hogy élvezik is. Vagy tévedek, de ez nagyon meglepő lenne a utóbbi hónapok történései alapján, főleg úgy hogy teljesen függetlenül jutottam ugyanarra, amire soktízezren.

Egyébként az is vicces ebben, hogy ha ezt a fekete hattyús faszságot én idézőjelek nélkül írnám le egy kommentben, ugyan úgy megkapnám, hogy egy beszívott konteós vagyok. De ha Klaus Schwab mondja el a tévében, akkor a legtöbben fel se fogják, hogy ez egy elmeháborodott idióta, és el sem gondolkodnak rajta, hogy miket mondott. :D

Hozzáértők az egész helyzetet újnak tartják mivel egyszerre van munkanélküliség és áruhiány. Ilyen még nem volt. Kérdés, hogy hogyan lehet ezt jól kezelni? Ugye, ha a munkahelyeket támogatják, akkor az áruhiány és az infláció lesz a  gond, ha a munkahelyeket nem tartják meg, akkor válság lesz és még lehet így is áruhiány.

Emiatt gondolom én, hogy alacsony költséggel kell zsákolni a pénzt. 

A 2020-as gazdasági jelentések, amiket én olvastam, csak ilyen 5-6%-os éves gazdasági kiesésről papoltak, de természetesen az kamu, az 50-60% minimum, egyes országokban ennél is rosszabb.

Ne haragudj, de e mellett nem tudok elmenni szó nélkül, ez akkora fogalmatlanság. Magyarország GDP-je 1942-ben (az utolsó "békeév") 25700M USD, ezt a háború és a következményei ledolgozták 1946-ra (az első új békeév) 15500M USD-ra. Ez ugye 39%-os csökkenés, pedig ebben benne volt hogy gyakorlatilag szétbombázták a teljes ipari infrastruktúrát, amit nem, azt vagy a németek, vagy a ruszkik elszállították, a termelő réteget megtizedelték a hadiesemények, a szellemi elit elfüstölve, vagy szibériába hajtva, ritka esetben csak elmenekülve. Szinte csak a mezőgazdaság tudott továbbmenni, az is visszalépett vagy száz évet a technológiában.

Ehhez képest vizionálsz 50-60%os csökkenést a COVID járvány miatt. Igen, a munkanélküliség nő, a kereslet csökken, de ez a mai helyzet még nagyságrendben sem hasonlítható a háborús puszításhoz, remélem, ezt belátod.

Csaba

Lehet az én 50%-os becslésem is túlzás, de ha még csak 25%, az is brutális lesz. 1942-es adatokból kiindulni nem lehet, mert az II. vh. eleve onnan indult, hogy gazdasági világválságból, a megmaradt gazdasági teljesítményt felőrölte a háború, a következményei meg a maradékot is tönkrették. Szóval annyira a padlón voltunk, hogy nem érdemes az akkori időből a százalékokat elemezni, persze, hogy a padlóról nem tudtunk már sokkal lejjebb csúszni. Akkor ráadásul kevésbé volt fejlettebb a technológia, gyártás, szállítás, nem volt még ilyen gazdaságpörgető, fogyasztói társadalom, meg ilyen szintű média-tömegmarketing.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Es akkor most olcsobb lett a kenyer?"

Ja nem

Én szélsőséges esetekre számítok. Lesz ami drágább lesz és lesz ami olcsóbb. Kolléga alább jó szemű és leesett neki. Éttermet veszel féláron, miközben nagy az infláció az egy lehetséges jó válasz erre a helyzetre, mindezt teszed alacsony költségű hitellel.

Raadasul az inflacio ellenere is jo tanacs hogy ilyen idokben penzt kell tartalekolni.

Akinek van penztartaleka, az olcsobban jut hozza bajba jutott, de kesobb stabilizalodo uzletagak reszvenyeihez. Aki meg tavaly megvette 10%-kal olcsobban a lisztet, az meg messze nem nyert annyit, mint aki felvasarolja az utcaban az osszes csod szelen allo ettermet, es 5 ev mulva vigan megel belole.

Ha az ember azon gondolkodi felvásárolja az utcaban az osszes csod szelen allo ettermet, annak nem kell törödnie ezzel.

A takarékosság soha nem rossz. Nem gond, ha az embernek van 4-5-6 havi tartaléka. De hozzáértés nélkül elég sokan akármennyi éteremet vesznek, legfeljebb annyival többet visznek csődbe. Legyen, pénzed az egy jó tanács csak nem sok haszna van. Akinek van, az valószínűleg tudja is forgatni. Akinek meg nincs annak nem ajánlott most gyorsan pénzé tenni a lakását, hogy majd most jól befekteti, megforgatja (volt ismerősöm elkapta a tőzsde láz, ment is a ház).

Akik abban a homokozóban építenek homokvárat az meg ismerik a szabályokat.  Bár régen volt ismerős, aki szerintem már ott játszott és arra panaszkodott szinte soha nincs szabad pénze, mindig minden be van forgatva.  (bár ez még a rendszerváltás után nem sokkal volt)

Vannak akik most verik tobb aruhitelbe/hitelkartyan stabil negativ balance-ba magukat, mert "rossz ha naluk van penz, mert inflacio lesz". A tanacsunk leginkabb ennek a retegnek szol.

De hallgathatnak random sales-esre is helyettunk, es eltuntethetik a penzuket nekik tetszo modon. :)

"volt ismerősöm elkapta a tőzsde láz, ment is a ház"

Egy valamit biztosan nem sugalltunk: hogy menjenek az emberek abbol a penzbol tozsdezni, ami kenyerre kell. Tozsdezni csak "leszarom penzbol", meg "bankszamla aljan talalt mashova nem kello" penzbol szabad. Sose ertettem azokat, akik felvettek egy 15%-os hitelt, hogy majd 30%-ot csinalnak belole a tozsden, mert egy random sales-es eroszakosan azt igerte, aztan nem jott be amit josolt. Sajnalni nemelyiket tudom, mert nem kapta meg ezt a nevelest es tanitast. De erteni nem ertem.

Nyugaton raadasul ezt allamositottak is: kotelezo magannyugdijpenztar olyanoknak is, akiknek amugy 5 szamjegyu euro a minuszuk. Tobbet fizetnek eletukben kamatokra, mint amennyit a kotelezo magannyugdijpenztaron nyernek, de a lenyeg, hogy "ongondoskodasra lettek kenyszeritve".

Vannak akik most verik tobb aruhitelbe/hitelkartyan stabil negativ balance-ba magukat, mert "rossz ha naluk van penz, mert inflacio lesz". A tanacsunk leginkabb ennek a retegnek szol.

Úgy gondolom, ez a réteg mindig meg fogja találni a "racionális" okot, hogy miért kell magát eladósítania hitelkártyával, mindegy, hogy van-e infláció. :)

Nem ilyen egyszerű volt az a történet, volt pénze betette megforgatta keresett vele. Rájött több pénzből többet kereshetne. Több pénzt meg úgy szerzett, hogy eladta a házat (többet hoz a pénze, ha okosan forgatja mint az albérlet). Egy darabig ment is. Aztán bukott egy szépet. 

Megoldás az is, hogy felveszel 1%-os szumma költséggel pénzt és kölcsön adod a saját tőkédet 1.1%-ra a tulajdonosnak, aki beteszi MÁP+-ba.

Van 0 % áruhitel? Ha mindenképp meg kell venni valamit amit lehet 0% venni akkor akár kijöhet a matek úgy is ha a pénzedből MÁP+ veszel és hitelell veszed. ;) Van jó hitel meg van rossz hitel az dönt mit teszel a pénzel. Aki meg hülyeségekre költik azok menthetetlenek (takarító megkapta az első nagyobb fizetését 500k halálra dolgozta magátt, 1 hétvégre elvitt egy uj  nőt egy 5* hotelbe, utána meg éhezett), különben se hinném, hogy ide járnának tanácsért. 

Régen és ma.

Nyugaton raadasul ezt allamositottak is: kotelezo magannyugdijpenztar olyanoknak is, akiknek amugy 5 szamjegyu euro a minuszuk. Tobbet fizetnek eletukben kamatokra, mint amennyit a kotelezo magannyugdijpenztaron nyernek, de a lenyeg, hogy "ongondoskodasra lettek kenyszeritve".

Miért ez a pénz most náluk marad? Vagy csak "magáncég" helyett az állam veszi el tőlük?

Mert Nyugaton nem lehet olyasmi ugy, mint a Budacash-es? Nem fordulhatna elo pont ugy, ahogy itthon is? Az Arcadia magannyugdijpenztaraival mar megtortent: kiderult, hogy nem is volt ott a penz, amit a userek befizettek.

Hogy tudsz ilyesmit ellenorizni egy olyan rendszerben, ahol azt mondjak betettek neked a penzt es 30 evig hozza se nyulhatsz kotelezo jelleggel? Kiirhatnak neked a mobilappjukon meg a webes feluleten egy szep nagy szamot, csak az Arcadia UK eseten kiderult, hogy az a szam nem volt valos. Ilyenkor allami garancia van. Ha ugy nezzuk, a magyar kormany "leroviditette" ezt az utat, es "csak az allami garancia" van. Ismerte ugyanis elegge a penzugyi vallalatok valodi mukodesi szokasait.

Miota be van vezetve a rendszer, meg mindig messze vagyunk attol, hogy annyi kifizetendo mint befizeto legyen. Pedig ott aztan lesz nemulass.

(Ha a Budacash es a Questor "tul magyar" pelda, jusson eszedbe a sok crypto-valto, aki lelepett a cryptoval, meg nehany masik, amelyik nem vette meg neked a crypto-t miutan fizettel, igy kenytelen volt erosen korlatozni a kiveveset, a kivett crypto penzze valtasat. Csak mert nem jott be a "certifikatkent kezeles", es tul veszteseges lenne.)

UK nem igazán érdekel, de szerintem, ha kicsit megkapargatnák a felszínt, akkor kiderülhetne, hogy a szabályzó hatóság (állam) nem igazán járt el körültekintően.

Arcadia nem ott volt, hogy zöld úr pár milliárdot kivett majd eladta a céget? Kaya Ibrahim és Josip Tot

"csak az allami garancia"

Megnézted mennyi van ott a számládon? Átvet MOL részvények vajon ott vannak?

Értem én, hogy nálad a magánnyugdíjpénztár valamiért a rossz szinonimája, ezért muszáj mindig azt felhoznod. Azonban ez nem a magánnyugdíjpénztár mint olyan sara, hanem potenciálisan a befektetői alapoké. Felhoztad az Arcadiát mint nyugdíjpénztári példát (egy gyors keresés alapján én nem találtam rá, de ez végül is lényegtelen, biztos volt ilyen), valamint felhoztál két hazai példát (Questor, Budacash), amelyeknek semmi közük a magánnyugdíjakhoz, madj néhány crypto váltót, akiknek meg még kevésbé.

Abban igazad van, hogy egy ilyen hosszú távú befektetés esetén, amit nem vehetsz ki egyik napról a másikra, van kockázat, de ezt a kockázatot elsősorban az adott ország pénzügyi felügyeletének kellene mérsékelni nyugdíjpénztár esetén. Nem olyan nagy ügy, ezt alapvetően jól meg lehet oldani, ha egy ilyen pénztár bedől, mert nincs meg az a befektetés, amit a tagi számlákon kimutatnak, azt egy audit során elég könnyű kiszúrni. Ha meg ez nem történik meg, akkor az bizony a felügyelet sara is, tehát akár az állami garancia is jogos ez esetben.

Azert egy google-be beutott "arcadia pension scheme news" belefert volna.

"ezt a kockázatot elsősorban az adott ország pénzügyi felügyeletének kellene mérsékelni nyugdíjpénztár esetén"

Aminek az utolso lepese az allami garancia kepbekerulese a legnagyobb valsag idejen. Es a magyar kormany akkori penzugyi szakertoi (felek, hogy bar a partszin azonos, ez a szakerto garda gyengebb minosegure valthatott szemelyes okokbol azota) ezt anno elore lattak.

Biztos belefért volna, nem ezekkel a szavakkal kerestem, de ahogy írtam is, nem lényeges, egy a sok közül. Bancsőd, brókercsőd is van rengeteg. Az már érdekesebb lenne, ha arról lenne statisztika, hogy hány nyugdíjpénztár létezik, és ezek közül mennyi ment csődbe. (tudom az érvedet, még nem volt rá idejük, de majd fognak. ezzel persze bármikor lehet jönni, mert egyelőre még nincs időgép, hogy jelenidőben cáfolni lehessen. de alátámasztani sem lehet, ezt ne feledd)

Az utolsó lépés egyébként lehet az állami garancia, de ahogy létezik OBA és befektetővédelmi alap (azt épp nem tudom, hogy utóbbi vajon magába foglalja-e a nyugdíjpénztárakat), addig nem feltétlenül az állami garancia kell ide. És leírtam azt is, hogy a kockázat mérséklése nem feltétlenül az állami garancia, hanem a megfelelő audit, felügyelet.

Megérteném az aggályaidat, ha általánosságban a hosszú távú értékpapír-befektetésekkel kapcsolatban lenne, azonban azt, hogy a magánnyugdíjpénztárak a kockázatosak, és a többivel nincs problémád, azt nem.

"Megérteném az aggályaidat, ha általánosságban a hosszú távú értékpapír-befektetésekkel kapcsolatban lenne, azonban azt, hogy a magánnyugdíjpénztárak a kockázatosak, és a többivel nincs problémád, azt nem."

A tobbivel szemben is vannak aggalyaim. Nekem eleve gyanus, ha tobb mint 5 evig nem ferhetek hozza a penzemhez, hanem csak egy szamot nezegethetek egy webappon/mobilappon, hogy hol tartok.

Amiert "kiemelt" helyen emlitem ezek kozul a kotelezo magannyugidjpenztart: a "kotelezo" jellege miatt. Allami szabalyozassal kergetik bele a usereket egy nagy atveresbe, amibol nehez opt-outolni.

(Az is tema volt, hogy a te magannyugdijpenztarad meg akkor jar le, amikor meg nem hiszem hogy tul sok baj lesz, de az en korosztalyomnak financialis ongyilkossag)

Nekem eleve gyanus, ha tobb mint 5 evig nem ferhetek hozza a penzemhez, hanem csak egy szamot nezegethetek egy webappon/mobilappon, hogy hol tartok.

Ez valamilyen szinten érthető, nekem az szúr szemet, hogy a sok számodra gyanús dologból kiemeled a magánnyugdíjpénztárat, és csak azzal szemben hangoztatod a fenntartásaidat. Mindezt pl. olyankor is, amikor összeveted az állami nyugdíjrendszerrel, azzal szemben pedig annyi különbség van, hogy a magánnyugdíjpénztárnál nézheted, hogy hol tartasz, az államinál jelenleg csak annyit, hogy mennyit fizettél bele. Szóval magán vs. állami esetén ezen az alapon az államit kéne nagyobb fenntartásokkal kezelni.

(nekem nincs magánnyugdíjpénztáram, nekem csak önkéntesben van tagságom)

"a sok számodra gyanús dologból kiemeled a magánnyugdíjpénztárat, és csak azzal szemben hangoztatod a fenntartásaidat"

Ez nem igaz. Crypto-s topicokban is tobb emberrel vitaztam, hogy honnan tudjak, hogy ahol a szines grafikonok miatt tartjak a cryptojukat, az nem a kovetkezo MtGox. A papir/offline wallet mellett erveltem.

A kotelezo magannyugdijpenztarnak egyedul a "kotelezo" jelleget emeltem ki: "beledefaultolnak" csomo embert, aki amugy nem ertene es nem is fog erteni a penzugyekhez.

De mas tekintetben sem szeretek a megtakaritasaimmal elkotelezodni. Ezert van coinbase es crypto.com mellett egy etoro-s tozsdeportfoliom is, de a legtobb cryptot ki szoktam hozni offline walletbe. Es meg igy is zavar, hogy az allami garanciaval regulated bankomban van a penzem legnagyobb resze. De ennel hozzaferhetobbet es biztosabbat meg nem tudtam kitalalni.

"a magánnyugdíjpénztárnál nézheted, hogy hol tartasz, az államinál jelenleg csak annyit, hogy mennyit fizettél bele"

UK: HMRC mutatja az allamit is, hogy mennyi lesz. Magyarorszag ettol valoban messze all.

Ha jól értem az egész érvelésed mivel az állam nem tudja megoldani a piac (magánnyugdíj alapok) felügyeletét ezért a legjobb megoldás, ha  a pénzt is rá bízzuk?

Nem lenne jobb egy biztosítást előírni ezen alapoknak (vagy inkább a tagoknak) ezen biztosítok, ellenőriznék (valószínűleg elég jól mivel pénzt kifizetni a biztosító nem annyira szeret).

A befektetési alapkezelő nem biztosító. A nyugdíjpénztár nem biztosító. Teljesen más kategória a kettő. Az emberek többsége pedig valóban nem ért a tőzsdéhez, valamivel viszont kell nyugdíjra takarékoskodni. A banki kamat a béka segge alatt van, az erre jelenleg alkalmatlan. Nem sok maradt. Talán valami befektetési alap, ami kellő diverzitással fektet be? (oh, wait)

https://www.mnb.hu/letoltes/inflacios-alapmutato-aktualis-havi-ertekele…

 

Két bankárral is beszéltem a múlt héten, mindketten arról számoltak be, hogy még soha életükben nem kötöttek annyi hitelszerződést, mint idén. Véleményük szerint látható, hogy a számlapénzek felhalmozása hozott magával egy újabb hiteligény megugrást, ami azzal jár, hogy a fogyasztás megugrik és a számlapénzek eltűnnek. Emiatt ők maguk is inflációra/kereslet megugrásra számítanak. Majd a hitelmoratórium lejárta után egy újabb hideg-zuhanyra. Persze sokaknak ekkor is megoldás lehet majd egy hitelátütemezés. Egyes becslések szerint Budapest és Pest megye lakossága 2-300e emberrel fog növekedni 2030-ra. Ha ezek az adatok igazak, akkor legrosszabb esetben sem lesz nagy esés az ingatatlan piacon. BTW nekem egy oldalazás is kiváló, mert eközben a pénzem a kamatok miatt növekszik.

ezt ok latjak is, vagy csak sejtekesuk van? furcsa, mert a fel internet azert sipakol, mert a kocsmak/ettermek/szinhazak zarva vannak, es elfogyott a penzuk. teny hogy az emberek egy reszenel tobb marad (nincs mire elb*szni :D), de akiknek nincs munkaja azoknak logikus hogy hitelt vesznek fel, torleszteni meg majd ugyis kesobb kell.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Cser Tamás is úgy véli, hogy érik egy korrekció a piacokon, de a kérdés az, hogy buborékban vagyunk-e vagy nem, mert ha nem, akkor még érdemes beszállni.

 

mekkora bullshit. ilyeneket en is tudok irni. vagy X, vagy nem X, de valamelyik a ketto kozul! peldaul ma is tudom, hogy a tozsde vagy le, vagy fel, vagy oldalra fog menni!!! 100%-ig biztos vagyok benne.

 

remelem nem ilyen szennyujsagokat olvasol mint a portfolio a penzugyi hireidhez?

Az, de nem mindegyik véleménye az. Mit ajánlasz a portfolio helyett ahol belföldről olvashatok?

Nem mellesleg egyetemeken a közgáztanárok is ezt javasolják belföldre. Nem ez a tökéletes, én magam is sok mindennel nem értek egyet, de még mindig a legértelmesebb hazai pénzügyi oldal.

nem tudom, mert nem erdekel a magyar gazdasag, igy nem kovetem. ha szimplan befektetesi vonalrol nezem, tozsderol, akkor teljesen lenyegtelen szereplo a nemzetkozi piacon.

 

remelem te sem foleg HUF-ban fektetsz be... :)

 

az utobbi par ev pedig bebizonyitotta hogy a klasszikus kozgaz sok reszet ki lehet dobni az ablakon. 2% inflacios traget van a FEDnel, nyomtattak merhetetlen mennyisegu penzt, de mivel mindenki mas is nyomtat, igy latszolag mukodik. ECB is nyomtatott par milliardot, a svajci nemzeti bank is...

Arra fogadnék, hogy nominálisan, ha MÁP+-t veszek és 5 év múlva veszek ingatlant, akkor azzal jobban járok, mintha most vennék ingatlant. Inflációt nem venném bele, mert láttam 10++% inflációnál 10++%-os esés is már. (2008-2013)

X > PV(Y) = Y/1.05^5, ha az alternatíva a MÁP+.

Tehat ez egy A vagy B, semmikeppen sem C vagy D tipped szerint gyakorlatilag, ha jol ertem. :)

A 2008-13-as peldadat ertem. De en mar azt hittem, hogy mostanra esnek az ingatlanarak, de megse akarnak esni. Viszont bedolhet a kovetkezo par evben par hitel, ami meg az A esetet is kihozhatja.

Szerintem bátorságból nincs hiány.  

Van egy alábecsült kockázata a lakossági állampapíroknak

Engem nem érint te téged hátha.

„A fenti árfolyamok maximum 30 millió Ft névértékű állampapír vételére, valamint a rendelkezésre álló készlet, de maximum 50 millió Ft erejéig történő eladásra jelentenek kötelezettséget MÁK esetében. Bármely árfolyam változtatásának, és a forgalmazás felfüggesztésének jogát a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Forgalmazó) fenntartja”

A  MÁP+al egy bajom van az infláció.

https://444.hu/2021/03/11/magasabb-inflaciora-es-gyengulo-forintra-lehe…

 

Eközben a négy legnagyobb műanyag granulátum gyártó áll Európában. Az alapanyag hiány  előre láthatólag szeptemberig nem oldódik meg. A kereskedők vis maiort jelentettek. A feldolgozók többsége kb még egy hónapig tud gyártani. Mit jelent ez? Globális csomagolóanyag hiány miatti drágulást soha nem látott mértékben. A csomagolóanyag felhasználói akár leállásra vagy jobb esetben csak áremelésre kényszerülhetnek. Emiatt mindennek az ára megindul felfele.