4K tv mint 4x 1080p "monitor"

Elég régóta gyűröm a jelenlegi felállást monitorok terén(HKC 24" + Flexscan L671). Elég gyakran csatlakozik egy külön laptop a maga kijelzőjével.

Arra gondoltam, hogy beújítok valami modernebbet, ami egy 4k-s TV lenne, amit "3-4 monitorként" használnék(így a lapost is ki tudnám váltani). Win alatt szoftverek vannak ezt megnéztem már, de gondolom linux alatt is megoldható, de elsődlegesen win alatt kellene működnie. 

A gondolatmenetem:

- ha 4 részre osztom akkor is van 4db 1080p-s felosztásom.

- GT 1030-as VGA van alá, ezzel szerintem elmenne

- kedvemre válogathatok hogy éppen hány monitort szeretnék

Viszont! A jelenlegi dolgozóasztalon 66cm "mély" (falnak van nekitolva, a fal és a köztem lévő távolság). Namost a boltban nézegettem ezeket a tv-ket, és olyan 80 cm körül kellene ülnöm tőle, hogy kényelmesen lássak mindent. Ezt nyilván egyszerűen meg tudom oldania jelenlegi helyzetben 20cm-t elhúzom az asztalt és készen is vagyok. Alapvetően erre a falra szerelném fel a tv-t is amúgy.

Kinek milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban? Érdemes ilyenbe belefogni? Az esetek nagy részében youtube, excel, böngésző, notepad, IRC kliens és pdf lenne megjelenítve. Játékok nincsenek.

 

Köszi előre is!

Hozzászólások

Technikailag lehet hogy valamivel szét tudod bontani 4 részre,  de lehet akkor bukod a teljes képernyős hardver gyorsítást ez a hekkelés miatt, bár neked ez nem biztos, hogy fontos. Ahogy én néztem a 4K-s monitorokat, nem voltak tűéles pixelek, távolról oké, közelről meg nem optimális nézni. Ha 4x FullHD-s jobb monitorból raknál össze 4K-t, az jobb, színhűbb képet adna. Én inkább vennék 2-3 normálisabb, kisebb monitort, nem TV-t.

Kipróbálhatnád, hogy valamilyen grafikus programmal összerakod kézzel a 3840 x 2160 pixeles 24 bites képbe, hogy 4 részre bontod, és oda rakod a programjaid, ahogy használnád (youtube screenshot, notepad, excel, chat, stb), majd PNG-be lementve, pendriveon elmész TV-t áruló üzletbe, és megnézed azt a képet, teljes képernyőn, majd megnézed, hova kellene ülnöd, hogy azt sokáig tudd nézni. Megoszthatnád, hogy hány colos esetén volt optimális, melyik típus... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

"nem voltak tűéles pixelek" - ez több dologtól függ. Egyik, hogy némely tv nem rgb, hanem bgr. A másik, hogy nincs szabványos "jelölés" a sharpnessre. Valamelyik tévén a 0 sharpness plusz pc mód adja a rendes képet, míg másikon a 0 sharpness plusz pc mód valójában blurt tesz a képre. (50%-ig kell nyomni a sharpnesst a normál képhez)

"színhűbb képet adna" - Buktató lehet a fos látószögű panel, mert középen ülve a szélén már olyan szögből látod, ahol már torzulnak a színek. Jellemzően VA panelek érintettek, főleg Samsungnak van ilyen, érdemes utánaolvasni a konkrét típusnak. Ez sem mérvadó, mert a "szezon" végére már akár más panel is lehet azonos típusban. 

Ugyan nem tőlem kérdezted. Én 3 év után a 40 collra esküszöm, ha tvt monitorként. Pixelsűrűsége kb mint a 22es fhdnak. Talán jobb választás lehet a 2 darab 24 vagy 27-es 1440p monitor, egyik 90fokkal elforgatva. Nyilván attól függ, mire kell. Most épp egy 55öst használok ~1 éve. Nem rossz, de nem feltétlenül ajánlom. Van egy kellemetlen hatása ennek: hozzászoksz és utána minden fura lesz. 

Ha nem tűéles nálad a 4k monitor pixele, akkor ott valami hiba van. Ha monitor, akkor különösképpen. Ha tévé, akkor lehet hardveres oka is.

Ha tévéknél szokásos overscan áll fenn, akkor belenagyít a képbe és nem natívan teszi ki a képpontokat, ettől elmosódott lesz. De ez eléggé észrevehető pécével, mert levágódnak a szélek.
Ha a tévé nem rgb vagy 4:4:4 chroma subsamplinget használ vagy nem olyan módban van használva, hanem 4:2:2 vagy  tán 4:2:0, akkor a színinformáció alacsonyabb felbontással kerül megjelenítésre, emiatt a betűk homályosak és szivárványos szélűek: https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling

Ha csak szoftveres a gond, lehet arról van szó, hogy nem natív felbontáson használod, mert 1:1 hozzárendelésnél lenne tűéles. Ha felskáláztatod 150%-ra vagy bármire, akkor homályos lesz az, ami nem kezeli, hogy ne kis felbontásban rendereljen és azt nagyítsa, hanem natívan rendereljen nagyobb méretben. A linux és a win is eléggé változatos módon tudja rosszul csinálni. A programoknál nagyban függ attól is, hogy milyen multiplatform frameworkkel készültek, hogy mennyire rosszul kezelik ezt. 

Jó hírem van: nekem van ilyen tapasztalatom 2017. decembere óta. Az én monitorom egy Philips BDM4350UC.

Rövid vélemény: király. Bővebben: egészen más megvilágításba fog kerülni az életed egy megfelelő méretű 4k-s monitor használata után.
Én Windows-zal használom. Nekem kellett pár hónap a megszokáshoz. Már nem válnék meg tőle. Végre látok. Lehet normálisan dolgozni, doksit olvasni.
A monitor tud PIP/PBP módot. Tehát feloszthatom a monitor menüjében a képet mondjuk 2-3-4 részre (választható) és megmondhatom, hogy melyik bemenetről melyik alképernyőre tegye a képet. Nekem eddig a max felosztás 3 volt - hdmi1:set top box, hdmi2: asztali gép, dp1: laptop.
Én kb. 60-80 cm-ről nézem a monitort székem állásától függően. Megszokást igényel és a fényerőt le kellett venni megfelelő szintre.

Eddig eszembe sem jutott ilyen, de el tudnám képzelni én is. Nálam van egy asztali gép két monitorral és - home office - egy notebook szintén két kijelzővel (notebook + monitor). Ezt szépen össze tudnám rakni egy helyre. Sőt virtualbox-nak is tudnék adni egy külön képet, azon kívül néha hoznak egy-egy gépet, hogy ránézzek, azzal sem kéne külön foglalkozni, hanem mehetne az is ide. Persze nem muszáj egyszerre mindet, de már a lehetőség is jó lenne nekem, főleg, ha a kevésbé fontos kijelzők kisebbek lehetnének.

Szerkesztve: 2020. 09. 02., sze – 23:02

Létezik olyan monitor, ami maga tudja azt, hogy négy külön inputot kitegyen egymás mellé. Na azzal tényleg tudhatsz olyat, mintha több monitor lenne. Esetleg létezhet külön input boxként is hasonló megoldás, de biztos nem olcsó. Szoftveresen nem lesz négy független. 

Amúgy, ha megtapasztalod, hogy függőlegesen mennyivel több hely van a dupla fullhd magas monitoron, akkor nem akarod majd felezni. És egymás mellett szépen elfér két fél képernyős ablak, sok függőleges tartalommal. Én natív 4k módban haszálom a 32es monitoromat. Utána, ha normál dual monitoros asztalhoz ülök, kész szenvedés. El nem tudom képzelni, anno hogy fért el bármi is a 800 meg azelőtt a 600 vagy még kevesebb soros képernyőkön. Vagyis emlékszem: sokkal kevesebb információ volt egyszerre és pár pixelből volt kirakva egy-egy betű :D Minden sokkal egyszerűbb és fapadosabb felületű volt.

Szerkesztve: 2020. 09. 02., sze – 23:46

Nekem csak rossz tapasztalatom van, nem véletlenül sokkal olcsóbb egy ekkora TV, mint egy ugyan ilyen méretű monitor.

Biztos a TV-n is sok múlik, de amit én láttam annak a képminősége nagyon gagyi egy monitoréhoz képest.

Maximum játékra tudom elképzelni, ahol jó messziről nézed, és a játék hevében nem tűnik fel, hogy túszaturált, túlélesített óriási méretű pixelekből áll az egész...

Hát, a monitor is a legalja a történetnek.

200.000-ért adnak monitorokat:

- 1 HDMI csatlakozóval

- audio nélkül

- távirányító nélkül, aztán kotorászhatsz a gombok között. A Videoton TV-m is kényelmesebb volt.

 

Annyira tré az egész, hogy letettem a monitorokról. Inkább legyen elmosódott kép, de ezt az amatőrséget ne.

elmosódott kép + szar hangzás vs gombok nyomogatása néha végül is :D se a tv-men se a monitorjaimon nem használom és nem is használtam soha a beépített hangszórókat :D sose bírtam elviselni

ezt a gombok miatti nyavalygást se igazán értem, miért kellene azt piszkálni állandó jelleggel?

Van aki videót is néz a számítógépén. Lehet, hogy rossz a hangfalak minősége, de legalább nem karácsonyfa tőle az egész asztal. A barbone PC sem hasít túlzottan, de legalább felszerelheted a TV háta mögé és nem foglal helyet.

 

Bevallom, az a nagy problémám, hogy az LG flatron wide Monitor-TV-m tönkrement és nem találok értelmes alternatívát, pedig fizetnék is rendesen (1680x1050). Nem képesek olyan készüléket csinálni, ami eléri egy 15 éves Monitor-TV szintjét.

 

- LG Monitor-TV-k most: 1366*768 felbontás. A telefonom is többet tud ennél.

- 30 inch alatt nincs TV

- a monitoroknál szar az audio (már ha van), 2x3W, szánalmas, Videoton TV-n is jobb

- a TV-knek sok a késleltetése

- a monitornál nincs távirányító

- lehet HDMI splitterrel karácsonyfázni, mert 2 HDMI-t a monitorra már nem raknak

 

Mind ótvar szar. Lehet, hogy bontóból beszerzek egy panelt a 15 éves Monitor-TV-mhez. Hihetetlen, hogy 2020-ban nem képesek értelmes készüléket gyártani.

Inkább ne legyen a lakásomban külön LCD készülék a TV-hez, a számítógéphez, a zene hallgatáshoz, a szövegszerkesztéshez, a böngészéshez, meg tudom is én mihez.

Én évek óta használok így 40" (később 43") 4K TV-t helytakarékossági okokból, DE nem napi állandó használatra, csak időszakosan, mikor 1-1 komolyabb task-al nem férek el magán a laposon.

A felbontás tűéles és részletes, azzal nincs hiba, viszont a szín- és fényviszonyok alapból harsányabbak, mint egy jó monitor esetén és a TV-n körülményesebben hangolhatóak. Általános "irodai" használatnál szerintem ez nem sokat számít, de mondjuk Photoshopban színeket nem ezen kell állítani (retushoz viszont kimondottan jó a 40+", 4K)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

tavaly ota egy 55"-os Q60-as TV-t hasznalok, 80cm-re van, az ablakok a kepernyo 1/4-ere vannak meretezve a KDE altal, csak a kepernyo megfelelo szelere kell mozgatni hozza egerrel, a gyakrabban hasznalt ablakok a kepernyo aljan vannak mert az van szemmagassagban, amire csak ritkan pillantok ra az a kepernyo tetejen van, ha masik bemenetet is latni akarnam PIP-el megoldhato lenne, ott a hirado szokott menni. elotte 2db 27"-os monitor volt, lenyegeben csak 2x magasabb lett a kijelzo, illetve ha valamit nagyban kell latnom az igy megoldhato. szinekben, pixelek mereteben, stb. nem latok kulonbseget. hdmi2.1-es kabellel hasznalom hogy ne legyen tomorites. hangban van kulonbseg, sokkal jobb a hangja mint a monitore volt.

neked aztan fura humorod van...

Engem nem kell meggyőznöd. A multi-monitor nekem sem jön be. Inkább egyetlen nagy méretű és felbontású monitor, ami lehet tv is. A cikket mint "témához kapcsolódó" linkeltem. Nincs igazi konklúziója. Talán csak annyi, hogy játékra nem túl  optimális a tévé. Ebben nem vagyok túl kompetens mert nem vagyok egy nagy gamer. Annyit megjegyeznék, hogy PS, Xbox, Nintendo konzolok default megjelenítője a tévé, és azért nem hallottam, hogy használhatatlanok a késleltetés miatt. 

Ami a produktív munkát illeti, nyilván olyan tévé típust kell választani, ahol kikapcsolható minden képmódosító filter. 

Én anno az írás által is emlegetett chroma subsampling miatt nem vettem tévét monitor helyett. Valamint azért, mert hdmi2.0-át nem tudott a notim és akkor még nem találtam olcsó aktív displayport-hdmi2.0 átalakítót. 
Ma már a 4:4:4 sem ritka és vettem pár dp-hdmi2.0 átalakítót :D Így már lehet a tévé nyerne.

Én egy LG 49SM8200PLA -t használok 2020 év eleje óta. Tud PC módot, azonnali válaszidővel. (Jelentsen ez bármit is). 4 hdmi portja van, 2 laptop, 1 desktop és egy settopbox van rajta. Ez idő alatt HO-ban használva nem fájdult meg a fejem tőle. Szerintem jó döntés volt.

Szerkesztve: 2021. 03. 26., p – 14:21

Sikeresen megvettem egy Philips 242E2FA monitort, megy is vissza a feladónak.

Hihetetlen, hogy mennyire ótvar tré hangok képesek ezek kiadni. Ráírják, hogy van hangfal, de jobb lenne, ha nem lenne.

 

Lehet, hogy leállok a monitor vásárlással, igazából szánalmas az egész, amit kínálnak. Inkább egy jó HDTV kellene.

LG Flatron Wide Monitor TV.

Közepes hang, 1680x1024 felbontás, M228WA, 5ms válaszidő, 10 éves. Sajnos elromlott 10 év után a hangja.

 

Manapság meg HD Ready hulladékokat tolnak, "nagyon jó" 20ms-es válaszidő mellett, kínai gagyi 1000Ft-os hangfallal, már ha van benne.

És nehogy azt gondold, hogy az IPS egy kicsit is jobb megjelenésben, mint a TN. Megérkezett, láttam, egyáltanán nincs jobb képe, mint a 10 évvel ezelőtti csotrinak.

 

Megy ám a környezetvédelem, spórolnak az árammal, nincs rendes megvilágítása, sötét, de cserébe 1 hét alatt kukázható az egész. Árammal spórolnak, ahelyett, hogy a szart takarítanák el.

 

A tisztelt monitor 1 napot élt itt, emagnál már ki is töltöttem a visszaútra a dokumentációt. Mehet, mert kicsi a lakás, még egy szemét nem fér el benne.

Az új monitor megy a kukába, a csotri még döcög hang nélkül.

Csak tudnám merre árulnak közepes hangminőségű, full hd, <8 ms készüléket. Telnek a hónapok, ömlik a szar, nem győzöm visszaküldeni.

 

Jelenleg 74.000Ft-ért adják, én "akciósan" 50.000-ért vettem, de 7.400-nál többet nem ér az egész. Hulladék, inkább a pénzemet bámulom, mint ezt.

Végülis szereztem egy 10 kHUF-os hangfalat. 4x5W mélynyomóval (3.1). Egy hét alatt megjött Lengyelországból.

 

https://www.aliexpress.com/item/32991238327.html?spm=a2g0s.9042311.0.0…

 

Ennyire nem képesek a gyártók. Egy vacak kínai hangfal kenterbe veri a Philips, BenQ, LG... teljes részlegeit.

Szépen jön a basszus, bár nem egy JBL, viszont nem is 40 kHUF.

 

Még a prémium kategóriákban is az egércincogást nyomják, pedig 70.000-be már beleférne egy vacak mélynyomó.