Az Apple nem tolerálja a webkamerát eltakaró megoldásokat

Címkék

Míg az Apple - különböző indokokkal - kifejezetten ellenzi a webkamerát eltakaró megoldások alkalmazását (pedig a privát szféra védelmét nyilván jobban támogatnák, mint a "bámuld a zöld visszajelző LED-et, hogy működésben van-e a kamera vagy sem" hozzáállás) készülékein, addig van olyan gyártó, ami ennél is tovább megy: a Purism hardveres kill switch beépítésével garantálja a felhasználó védelmét az illetéktelen kamerázással szemben.

Erről értekezik a Purism itt.

Hozzászólások

"bámuld a zöld visszajelző LED-et, hogy működésben van-e a kamera vagy sem"

Ez sem 100% mert elég sok webcamnál szoftveresen ki lehet kapcsolni a zöld ledet, miközben a kamera működik.

Azokon a gepeken, amelyeket huzamosabb ideig hasznaltam (2005 PowerBook, 2006 MacBook, 2008 MacBook Pro, 2011 MacBook Pro, 2018 MacBook Pro, 2020 MacBook Pro), mindegyiken kulon hardver volt erre (gyanitom tehat, hogy az osszesben kulon hardver van). A szenzor helye valtozatos, volt gep, ahol a hangszoro racs alatt volt, volt ahol a kamera modultol jobbra. 

Az Apple írja maga: "Covering the built-in camera might also interfere with the ambient light sensor and prevent features like automatic brightness and True Tone from working"

Persze ebből nem következik egyenesen, hogy maga a webcam állapítja meg a fényerőt. Lehet közvetlenül mellette is a szenzor. 

Ha erosen megvilagitod a geped, akkor lathatod, hogy kb 5-8 mm-re van a kameratol jobbra az ambient light sensor, ami szabad szemmel nem latszik, igy konnyen letakarhatod (ezert a might also interfere). Sem a fenyeroallitast sem a szinhomerseklet allitas mukodesebe nem szol bele, ha csak a kamerat takarod le.

Egész biztosan kevesebbet, mint a fekete szigszalag.

Pont van az irodában ilyen egész vékony sütőpapír-szerű mattfehér áttetsző 3M tape. Nekem olyan van rajta évek óta. De ha sima tixóból teszel rá 4-5 réteget, az is megteszi szerintem. Bár az mintha kicsit sárgás lenne. Mindegy, inkább vigye el picit a színhőmérsékletet, minthogy felvegyék, ahogy rejszolok.

A linkelt anyag alapján nem ellenzi az Apple se. Csak annyit mondtak, hogy ha rácsukod a képernyőt a kis műanyag bizbaszra, akkor letörik.

Mármint a képernyő.

Igen. Meg annyit mondanak, ha nem hallgattál rájuk és széttörött a kijelző, akkor legyen a javításra ~ 436 000 Ft-od meg három hét türelmed, vagy legyen AppleCare+ a zsebedben.

Lefordítom: az Apple azért hozott létre egy support cikket, mert ellenzi ezt a megoldást. Természetesen odaírta a végére workaround-ként, hogy ha a cégednél előírás, akkor szigszalaggal leragaszthatod. Mindezt azért, mert égő lett volna leírni: nincs rendes megoldásuk erre a problémára.

trey @ gépház

OK, persze, tudjuk, hogy ami Apple az drága. A javítása is.

De azért ez a te eszmefuttatásod most olyan, mintha azt állítanád, hogy az Apple gátolja a tradicionális erdélyi építészet térhódítását csak mert szólt, hogy a képernyőbe állított szekerce nem garanciális esemény.

Te meg rettentő naiv vagy. A support dokumentum nem véletlenül született meg.

Ha nem kívánt volna állást foglalni ellene, nem szólalt volna meg a témában. Egyáltalán.

Azért született meg a dokumentum, hogy a sorozatos garanciális rinya esetén legyen mivel hárítani, egy esetleges class action per esetén pedig mire hivatkozni.

trey @ gépház

Jó, értem én, hogy az Apple-nek szoktak lenni érdekes reakciói garanciális ügyekre, de most akkor el kellene dönteni, hogy az Apple a garanciális javítást akarja elkerülni, vagy kimondottan a privát szféra védelme ellen dolgozik, mert a kettő nagyon nem ugyanaz.

Mondok egy másik példát, hátha Ritter Kolléga erre is kitalál valami székelylegényes viccet.

Tegyük fel, hogy gyártasz egy terméket, amiben van egy gumimembrán. Tehetséges emberek kitalálják, hogy ez "kiválóan" helyettesíthető óvszerből kivágott darabbal. Csakhogy az nem olyan mechanikai/kémiai tulajdonságokkal rendelkezik, ezért tönkreteheti a gép szerkezetét.

Te hivatalos formában értesíted a vevőidet, hogy nem, az óvszer erre nem jó.

Akkor te most állást foglaltál úgy általában az óvszerhasználat ellen sőt terjeszted az AIDS-et?

Na Ritter, van vicced székelylegénnyel meg kotonnal?! Ha egy mód van rá, legyen benne medve is! ;-)

budos köcsög bmw azt mondja nekem hogy 100asat tankoljak az m3as bmwbe. kurva anyjukat! ez a nyomorek apple meg annyit ker, hogy ha alumínium fóliát hordasz a fejeden akkor a webcamet csak egy vékony szigszalaggal ragaszd le. dogoljenek meg ezek a gecik. pedig a levonó tinkpadomnal az se zavarta a levonot ha egy téglával takarom el a kamerát. köcsög amcsi buzik

ha jol latom akkor <0.2mm vastagsagrol beszelunk, es a "A lenszőke hajszál vastagsága 0,05 mm, a sötét hajszálé akár 0,2 mm is lehet.". tehat beszorul a hajszalam a kepernyo kozes, es letorik a kepernyo az apple szerint???  :o nem tudom mit gondoljak...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Tehát ha jól értem, a címben szereplő Apple-nek semmi köze a body-ban bemutatott témához. Nice.

Van! Ha Macbookot veszel nem tudod hardveresen kikapcsolni a kamerát, marad a ragasztószalag. De akkor azt kockáztatod, hogy tönkreteszed a macbookodat az Apple hivatalos figyelmeztetése szerint. 

Bezzeg a Librem 5 annyira védi a magánszférát, hogy gyárilag szerel hardveres webcam kikapcsolót a notebookjaira. 

(Zárójelben csak annyit, hogy az Apple döntött úgy, hogy divatmárkát csinál magából és csillagászatira árazza be a termékeit. Ezek után nem kell meglepődni ha ilyenkor ők a hivatkozási alap. Apple az IT világ Mészáros Lőrince, akarom mondani Lawrence Butcher-e :)

De akkor azt kockáztatod, hogy tönkreteszed a macbookodat az Apple hivatalos figyelmeztetése szerint. 

False. Az Apple hivatalos figyelmeztetése szerint vastag műanyag szar helyett ragasztószalagot kell használni. ("Make sure the camera cover is not thicker than an average piece of printer paper")

Míg az Apple - különböző indokokkal - kifejezetten ellenzi a webkamerát eltakaró megoldások alkalmazását

Ne csúsztass.

If your work environment requires you to cover the camera on your Mac notebook, follow these guidelines to avoid damaging the display:

  • Make sure the camera cover is not thicker than an average piece of printer paper (0.1mm).
  • Avoid using a camera cover that leaves adhesive residue.
  • If you install a camera cover that is thicker than 0.1mm, remove the camera cover before closing your computer.

Egyáltalán nem ellenzi, csak leírták, hogy ha nem figyelsz oda, drága mulatság lesz.

Biztos kimarad az olvasásnál:

Covering the built-in camera might also interfere with the ambient light sensor and prevent features like automatic brightness and True Tone from working. As an alternative to a camera cover, use the camera indicator light to determine if your camera is active, and decide which apps can use your camera in System Preferences.

trey @ gépház

Azt ellenzi, hogy vastagabb tárggyal takard el a kamerádat, mint amekkora a gépház és a kijelző közötti hely. Mi ezzel a gond? Egyik laptopgyártó sem cseréli garanciálisan a kijelzőt, ha egy külső tárgy miatt törik össze, amikor becsukod. Vagy ha igen, mutass egyet plz.

hagyd rá, trey nem érti mi ez, vagy érti de csak trollkodik. Treynél a webkamerát le lehet takarni egy traktorral is, a laptop garanciája akkor is megmarad!!!! mivel sehol nincs leírva ilyesmi dolog!

Az meg külön érdekes, hogy trey azzal kezd el érvelni, hogy ez valami support dokumentumban van benne, remek. Nyilván ha trey hw gyártó lenne, akkor nem szeretne minden eshetőségre felkészülni és minden egyes esetben cserélné a balfaszok által felaggasztott + összecsukott laptop kijelzőket.. garanciában.

ez a worksfortrey effekt*

Erről csak az a reklám jut eszembe, amikor a "kihajtható" laptopot reklámozták... Egyikben kihajtották, másik is megpróbálta a sajátjával eltört....

Te álltál bele az "ellenzi"-be. Most már a vastagsággal jössz. Ellenzi, hogy letakard kameratakaróval mert összekúrja a kijelzőt. Ellenzi, hogy bármivel letakard, mert egyes funkciók lehet, hogy nem működnek. De, ha mindenáron le akarod takarni, akkor ragaszd le vékony ragasztószalaggal.

A nem ellenzi egy baromság.

"Azt ellenzi, hogy vastagabb tárggyal takard el a kamerádat,"

Így van, például kameratakaróval. A címben ez szerepel: "Az Apple nem tolerálja a webkamerát eltakaró megoldásokat"

Szerinted a szigszalag egy megoldás? :D

(Ja, tudom, egyeseknek mindenre az..)

Ez egy szokásos Apple körbetákolása a problémának, mert ahelyett, hogy tenne rá egy hw kill switch-et, inkább azzal foglalkozik, hogy "szép" legyen. Ez a szar hozzáállás számos helyen tettenérhető nála.

trey @ gépház

Hadd mutassam be, hogy egy olyan piszlicsare marka , mint a Lenovo es annak is az elhanyagolhato Thinkpad sorozatanal, milyen hardware-s kamera killswitchet talaltak ki.

https://time.com/5091574/lenovo-new-thinkpad-yoga-ces-2018/

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

pont úgy ahogy a oneplusnál is. bár érdekes az elmúlt 10 évben téged láttalak egyedül aki nem tudott kihúzni egy 3,5 mm jacket valahonnan pedig edz és van 2 keze meg 20 ujja. nem tudom mi bajod lehet, de ideje lenne megnézetned kórházban is, vagy nem tudom. 

megsúgom, jelenleg azért fikázódsz mint egy óvodás mert a gyártó azt javasolja hogy ne egy vastagabb anyaggal ragaszd le a webcamet, hanem egy vékonyabb anyaggal, hogy ne okozz kárt a gépedben.

megnézném én, hogy a hp vagy a lenovo hogy cseréli ki nekem a kijelzőt, ha megpróbálok egy ennél vastagabb valamivel összecsukni a kínálatukból bármilyen laptopot. megsúgom: sehogy, elhajtanak a retkes gecibe, hiszen szándékos károkozás. 

nem tudom mit tett ellened az apple, de az tuti hogy kezelésre szorulnál miatta. sajnállak.

remélem most is megmagyarázod majd századjára ez alatt, hogy jaj jaj nyenyenye én nem szólok az evónhoz nyenynenyenyene bibibibi

Igazából azt kellene megvizsgálni hogy téged miért zavar az ha trey vagy bárki más lefikkantja az applet. Még ha adott esetben igaza is van akár az applenek. Apple helyére gondolhatod bármilyen más cég nevét is.

Nekem soha nem jutna eszembe semmilyen esetben sem megvédeni egy for profit céget. Még ha alaptalanul is fikazzak. Ez ugyanis munka. Ingyen pedig nem dolgozom. Úgyhogy remélem hogy neked valaki az appletől kifizeti a munkádat valamiképp.

(A másik hasonszőrű krónikus eset a gelei. Szóval úgy tűnik hogy ezek az amcsi nagyvállalatok elég jól tudnak agymosni.)

Nem kill switch meg cover kell, hanem nem kéne kamerát beépíteni. Csak drágítja a gépet, a beépített kamera minősége mindig fos, és még ilyen privacy problémákat is felvet. Plusz nehezebb a képernyővel együtt pozicionálni, hogy merre nézzen. Aki kamerázni akar, használjon külső webcamet, normálisabb képminőségűt, ha meg már nincs rá szüksége, kihúzza az USB-ből. Ez pont az Apple stílusába illene, hogy ehhez is dongle kelljen, lenne egy plusz dolog, amit megvehettetnének még a userrel, miután megvette a 4 milkás Macbookot meg az 1000 dolláros monitorállványt, pl. iCam 1500 dollárért, de lehetőleg azt is csak úgy, hogy csak a Mac-kel legyen kompatibilis, mással még véletlenül sem. Mert az iLehúzás az kell, hogy érezzék a fanok a prémium érzést, hogy ez nem ilyen igénytelen platform, ahol 10 dolláros kínai PC webkamera van ám, holmi olcsó műanyag retesszel, hanem ez minőség, amivel Steve Works szelleme előtt is tisztelegnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Notebookok felhasználási módjait tekintve, például repülőn az ülésben bénázva vele eléggé körülményes egy külsős usb webcam. Évekkel ezelőtt még lehetett kapni notebookokat webcam nélkül. Sőt jellemzően a konzervatív céges notebookok általában webcam nélkül jöttek ki, még a zongoralakkos, ledvillogós otthoni notebookok beépített webcammal. Majd valahogy a céges modellekbe is csendesen beépültek a webkamerák. Szerintem elég lenne visszahozni a webcam nélküli üzleti notebookokat. Még extra pénzt is lehetne kérni azért, hogy _nincs_ webcam a notebookban. 

Repülőn ne webcamezzen a kedves user. Aludjon, olvasson, vagy használjon valami mást a laptopján. Azzal viszont egyetértek, hogy lassan már a webcam hiányáért külön pénzt lehetne kérni, sokan harapnának rá, mint biztonsági feature-re, sokkal biztonságosabb ha nincs is, mintha el van reteszelve, mert akkor még a hangot mindig veheti.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miért tennéd?

Nem túl praktikus. Ha van is wifi, a tapasztalataim szerint nem folyamatos, és nincs akkora sávszél, hogy videochatelj.

De ha mégis összejön, akkor sem illő. Veled utaznak mások, akik esetleg nyugodtan szeretnének pihenni, esetleg nem bekerülni a felvételedbe :) 

Mert minek? Repülőn épp jutsz el egyik pontból a másikba. Nem akkor kezdesz üzleti videókonferenciát meg Chaturbate camsessiont indítani. Ha más nem azért, mert a körülmények sem ideálisak, kicsi sávszél, kevés hely, rossz világítás, a többi utas személyiségi jogai miatt sem, meg zavarhatod őket vele, hogy webcamba pofázol bele, épp ezért nem megengedett az sem, hogy diszkózz meg partit rendezz ott. Lekamerázod a szükséges dolgokat a járatra felszállás ELŐTT és UTÁN. A járaton magán kussban utazol, nem camkonferenciázol. Tudom, ha valaki komoly, öltönyös-nyakkendős mánáger, annak muszáj kitenni a Rolexet, meg az egy milkás laptopot, hogy mindenki lássa, hogy ő nem ilyen segélyen tengődő lúzer, hanem egizsztenciája van nekije bele, ami előtt tisztelegni kell, neki dolga, életcélja, hivatása van, nem nolifer, ahogy az Átlag Joskák. Mert nyilván, a komoly üzleti tárgyalás nem várhat, egy percet sem, ki kell álljon a füledből a BT füles, meg nyomatni kell nonstop a tárgyalásokat, az idő az pénz, nem úgy van, hogy akár csak fosni is megállhat az ember. Így aztán legyen repülés, vagy szőnyegbombázás, a business nem állhat meg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Megjegyezném, hogy egy 14 órás repülőúton igen nagy szellemi erőfeszítéssel jár, ha nem akarsz semmilyen konstruktív dolgot csinálni.

Azzal meg már nem is bonyolítanám a témát, hogy van ám olyan ülés is a repülőn, ahol nincs melletted másik utas, akinek a személyiségi jogait lábbal tipornád a webkamerával. :)

https://www.google.com/search?q=Sony+Vaio+C1+from+1998&oq=Sony+Vaio+C1+from+1998&aqs=chrome..69i57.216j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

egy évvel később sem volt még webcam:

https://en.wikipedia.org/wiki/IBook

 

Emlékeim szerint több mint 5 évet kellett arra várni, hogy az Apple-nek is legyen webcamos laptopja.

Szerintem SJ-nek volt rá válasza is. :) Ha nem is, de ez megfelelt volna a márkának: "Nem életszerű, hogy valaki egy kis méretű rossz minőségű kamerát akarjon használni."

amikor meg berakja:

"Most már elérhetőek a jó minőségű kamerák azért, a már a felhasználói élményt lehet vele javítani."

BTW mindegy mi az adott dolog, kb ez megy 20 éve. Én az ilyet nem szopom be, kb ezért is ellenszenves a márka. Hányok a gőgtől és a hazugságaiktól. Sosincs belátás, mindig meg van magyarázva.

“The camera is engineered so that it can’t activate without the camera indicator light also turning on. This is how you can tell if your camera is on”

en meg az ilyen olvasni nem tud balfaszoktol hanyok mint te meg trey. szopjatok be csak jo melyre a librem marketing posztjat. 

remelem a kocsidba is utangyartott feket veszel, nehogy beszopasson a gyarto hogy a sajat draga szarjait beszeli rad. 

eleve elkepzelni se tudom milyen merteku fogyatekossag szükséges ahhoz, hogy felhaborodjak azon, hogy a gyarto leirja hogy ne rakj be vastagabb dolgot a billentyuzet es a kijelzo koze mint ami elfer. sztem alljatok le a piarol vagy az adott kabitoszerrol amit nyomattok mert hamarosan nagyobb gaz lesz ebbol. 

mi lesz a következo? a kurva anyját az applenek amiért az o laptopjainak a kijelzojet is fel kell hajtani ahhoz hogy lasd mit csinalsz ? hova tovább! ha írni akarsz valamit még a gombot is le kell nyomni!!!!! fuhhh, ettől aztán igen dühös lettem!!!!!!4!!4!4

Persze, aztán mindenki, aki webcamozni szeretne 2020™-ban, menjen vissza a 90-es™ évekbe™ és hurcolásszon magával egy külön eszközt, lógassa-gabalyítsa a vezetékét (ha vezetékes), meg töltögesse az akksiját (ha vezeték nélküli), extra™ kényelmetlenséget™ okozva magának, ráadásul kinevettetve™ magát a modern™, integrált megoldásokat preferáló, előrehaladott™, innovációkedvelő munkatársaival, csakmert Raynes Kartács™ nem építene webcamot laptopokba. Ennyi erővel élhetnénk barlangban™ is és használhatnánk kőbaltát™.

Van itt a fórumon egy srác, aki a Win XP-t ajnározza és hasonló ötletei vannak.

Őrá mindig jut elég fősodratú önjelölt igazságosztó.

Én csak ott helyettesítek, ahol e nagyurak a kettős mércéjüknek köszönhetően hallgatásba burkolóznak.

... gondolom, nagyon megdrágítaná a készüléket néhány mechanikus kapcsoló beiktatása... (kamra, mikrofon)...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Az az implicit beismerése lenne, hogy a vackaikon nem az enduser az irányító főnök, hanem a sutyiban települő backdoor-ok és 3betűs titkosszolgák megfigyelő szarjai. Különben 'faszér kéne letakarni kamerát / némítani mikrofont ha épp nem fut az a látható program  amit a legitim user használ?

vicces, hogy pont egy olyan laptop elől mondod ezt aminél szintúgy nincs webkam takaró.

ezek szerint te is vakon megbízol a zöld ledben, de persze tudom az ubuntunál ilyen nem fordulhat elő meeeeeeee opeeeenszóóóóósz és te ugye átnézted a forráskódot töviről hegyire huhuuuuu. mindezt úgy, hogy a google """""""ingyenes""""""" oprendszerét használod a telefonodon. :D (tudod, azért ingyenes, mert te vagy a termék :D) nevetséges vagy. :D

egészen pontosan ennyire vagy hiteles -> 0

ahogy látom leragasztva sincs. miért nem ragasztasz oda egy lego darabkát aztán csukod le a kijelzőt? gondolom ha baja lesz a lenovo vihogva cseréli ki. :D :D :D

Gábor, hagyd már abba a heroinozást, látod, hogy nem tesz jót!

azert egy traktor es egy motorkerekpar kozott nemcsak dizajnbeli elteres van.

Kicsit megakasztottal: ezt poennak irod, vagy tenyleg magyarazni kell?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

szerinted nem szánalmas az egész thread? jelen esetben elvárás hogy ne működjön a fizika az apple gépeinél és nagyobb tárgyakat tudjunk berakni annál kissebb helyekre. :D

kb az elmúlt évtizedben ugyanez volt a design az apple gépeinél. érdekes, hogy eddig nem merült ez fel, hirtelen pedig a világ egyik legnagyobb problémája. :D szerintem ez rohadtul szánalmas.

Ugyan minek magyaráznád el, hogy mi a különbség a "dizájn mindenek felett" elképzelés miatt síkba baszott MacBook kijelző (amire nem tanácsos _semmit se_ ragasztani, hacsak nem akarsz magyarázkodni a kettétört kijelző felett a Genius gyereknek) és az ésszerűen kialakított, káván két bemélyedés plusz a kijelzőnél még egy, hogy megvédje pont az ilyen ostoba hibáktól?

Frissített kép:

https://live.staticflickr.com/65535/50183333983_23ca353f00_b.jpg

Ez a különbség aközt, amit mérnök szemléletben terveznek, meg aközt, amit divatszemléletben.

trey @ gépház

hol a faszba írta bárki hogy semmit se? pont az van, hogy arra kér a dokumentum hogy lehetőleg egy nagyon vékony valamit ragassz rá. én nem értem, ti nem láttatok még ollót?

hidd el le lehet ragasztani a szenzor nélkül is a kamerát.

mondjuk minek is magyarázok neked bármit, egy jack kábel kihúzására is képtelen vagy, miközben egy low budget thinkpadnél akarod bebizonyítani hogy az a mérnöki munka csúcsa.

pont most tört szarrá 3 t500on a zsanér itt a környéken. kettőnél zsanér törés, a harmadiknál meg az egész fedlap ketté repedt egy szimpla kijelző nyitástól. hát ha neked ez a mérnöki szemlélet csúcsa akkor sajnállak. :D:D:D

 

Ez a különbség aközt, amit mérnök szemléletben terveznek, meg aközt, amit divatszemléletben.

és akkor ezek után mi a faszért várod el ugyanazt a működést egy ubuntu portálon? kurva kíváncsi lennék rá, és nem csak én.

mintha egy mezőgazdsági gép fórumon leszaroznánk a ferrari 458 italiat, mert azzal nem lehet a veteményesben elakadás nélkül közlekedni.

szerintem túl sok harry pottert néztél. mondom, rakj be 2-3 lego darabkát és hajtds le izomból azt a szart. biztos kibirja. :D én meg addig ragasztok egy diszkrét fekete szigszalagot a webcamomra meg körbetekerem a fejem alufóliával nehogy a gyíklények ellopják a gondolataimat is JAJMOSTMILESZ

Mechanikus kapcsolókkal az a baj, hogy sokkal könnyebben válnak kontakthibássá is, aztán meg amiatt menne a nyafogás. Na meg volt már olyan eset, hogy nem advanced user véletlenül átállította a wifi kapcsolót kikapcsolt állapotba (régebbi Delleken valahol a CD-rom környékén volt, át lehetett állítani véletlenül), aztán jött a probléma, hogy nincs net :)

Szerkesztve: 2020. 08. 03., h – 10:47

Egyes DELL laptopokban (pl. 5400) az integrált kamera része az eltakaró is. Egy kis bütyök kiáll a kamera mellett, amit eltolva, a kamera lencse és a kijelző káva között eltol egy kis ablakot. Több hónap használat után vettem észre, nagyon diszkrét. A manuális a tuti, minden szoftveres varázslás csak ámítás.

https://i.imgur.com/EoYzT2w.png

https://i.imgur.com/fYxSbSR.png

Mondjuk nem laptop, de pl. a Lenovo all-in-one egyik modelljen a komplett kameraegyseg csuszik a monitorban es ha elhuzod akkor egy piros csik jelzi hogy el lett huzva (ki van kapcsolva).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Polycom Studio privacy shutter: egy kis retesz elhúzol, és egy műanyag lapot betol a kamera optikája elé

https://documents.polycom.com/bundle/plcm-studio-ug-1-0/page/r2758089.h…

Egyszerű és biztonságos. Ennél már csak az biztosabb megoldás a leskelődés ellen, ha kihúzod a tápját, de az annyira nem egyszerű/elegáns.

A "no tolerance for webcam covers" cím eleve kétértelmű, mindenki azt érti bele, amelyiket akarja :)

Persze a Librem-esek részéről eléggé genyó volt ez a húzás, de hát nem ritka ez a fajta marketing, az Apple is előszeretettel élt ezzel a módszerrel egy időben.