Laptopom webkameráját biztonsági/privacy okokból ...

Ha már elszabadultak az indulatok, nézzük ki mit tesz ez ügyben a saját háza táján ...

nem takarom le, nem is gondoltam eddig arra, hogy le kéne.
10% (122 szavazat)
nem takarom le, mert megbízom a hw és OS gyártóban.
11% (128 szavazat)
nem takarom le, annak ellenére sem, hogy nem bízom a hw és OS gyártóban.
14% (168 szavazat)
nem takarom le, mert hardveresen ki tudom kapcsolni (kill switch).
2% (25 szavazat)
letakarom a laptopgyártó gépbe épített, gyári megoldásával.
12% (134 szavazat)
letakarom valami 3rd party megoldással.
11% (123 szavazat)
letakarom valami saját megoldással.
8% (89 szavazat)
leragasztom szigetelőszalaggal, sebtapasszal stb.
29% (343 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (31 szavazat)
Összes szavazat: 1163

Hozzászólások

Takargatjuk a kamerát, mikor meg áprilisban 40.000 volt a legolcsóbb a nagykerben, mindenki húzta a száját :D

Érdekes a mobiltelefonon senki sem takargatja a kamerát, pedig azt mindenhova magával viszi!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

OFF

Apropó mikrofon. Nem szoktam ész nélkül mindenféle összeesküvés elméletet bekajálni, de a lehallgatásról nem tudom, mit gondoljak. Konkrét eset, amire emlékszem, hogy otthon ültünk a feleségemmel, és beszélgettünk egy (talán horvát?) városról. Ő se keresett rá a városra, meg én sem. Viszont pár órával később a FB elkezdett földobálni arra városra vonatkozó turisztikai hirdetéseket. Volt már több hasonló eset is más témában, de azokról még talán el tudom képzelni, hogy véletlen volt.

Profilozás a varázslat neve. Sokszor ugyanarról az IP-ről jöttök, ugyanazon a lokáción vagytok sokat, gondolom valamiféle módon kommunikáltok is a neten keresztül. Innentől kezdve nem nehéz összerakni ezekből.

Nálunk most született kisbaba de titokban tartottuk az internet elől, nem beszéltünk róla senkinek (csak offline) egy deka babás hirdetést se kapott se párom, se én. Amint messengeren és mailen elküldtem a képet néhány ismerősnek, onnantól kezdve ömlöttek a babás reklámok.

Amúgy nem takarom le, se telefonon, se laptopon. Aki nézni akarja a buta fejemet az nézze nyugodtan ha nincs jobb dolga, nem sok izgalmasat lát.

A sztorit ismertem, a szomorú végét nem, így tényleg nagyon durva.

Amúgy ismerősök nekem is mesélik az ilyen hihetetlen sztorikat hogy épp beszélgettek róla erre délután jött a reklám, gyakorlatilag az általában kimarad a történetekből hogy 2-3 hete már rákeresett valamelyik fél, vagy épp azért került elő a téma mert látott ehhez hasonló hirdetést, vagy épp valamelyik platformon megemlítette, esetleg ismerősei mentek épp nyaralni ha a kiinduló hsz-ről beszélgetünk.

Félelmetesen pontos profilt tudnak manapság építeni rólad, ez nem is kérdéses, de ehhez nem kell összeesküvés elmélet, a legtöbbünk simán otthagyja a lábnyomait a neten utána meg csodálkozik hogy az arcába nyomják a dolgokat. Főleg ha belegondolsz hogy mekkora szerverparkok vannak az ilyen tech cégek mögött amin szépen keresgélik az összefüggéseket az egyre okosabb AI-k.

Félelmetes? Igen. De ebben a világban élünk, ha lehet választani hogy profilomnak hála ne tisztasági betét reklámokat kapjak hanem valamiféle kütyüt ami még érdekelhet is, cserébe ingyenes szolgáltatást kapok (google) akkor hajrá. Úgyse a hirdetésben szereplő dolgot fogom megvenni, max ha felkelti az érdeklődésemet akkor mérlegelek és megkeresem a nekem tetsző dolgot a kategóriából, de inkább jellemző a "aha, tök jó, de inkább nem kell mert minek" kimenetel.

Őszinte leszek, talán ha kétszer használtam, utána kikapcsoltam. Illetve kollégáknál látom hogy néha rájuk tör az ötperc és akkor menőznek vele (oké gúgül, play xy on spotify...karika...karika... playing *tökmás mint amit kért* on spotify. Anyád, nemaz, gyökér. Oké gúgül, goto 10), aztán rájönnek hogy manuálisan töredéke annyi idő alatt meg lehet csinálni amit kérnének tőle.

Nyilván a nagyvízen túl más a helyzet, de per pill szerintem ez a hangvezérlés akkor lesz életminőségbeli előrelépés amikor az egész ház be lesz mikrofonozva és bárhol kérdezhetsz emberi nyelven bármit, nem előre definiált módon. De ilyet kiépíteni meg... hááát... alusapi ide vagy oda, szerintem túlzás. Aztán simán lehet hogy 20 év múlva alap lesz, a franc se tudja, eltörtem a varázsgömbömet költözéskor.

Én konkrétan kipróbáltam a dolgot...

Nem hordok sport cipőket, de el kezdtünk a Nike cipőről beszélgetni, a reklám blokkolókat is kikapcsoltam a próba kedvéért. Kettő napig nem is történt semmi, már azt hittem urban legend. Nos a harmadik napon kezdődtek a Nike cipővel kapcsolatos reklámok.

Tehát biztosan van alapja.

Laca

Vagy az is lehet, hogy egyetlen egyszer csináltál valamit, amiből egy mesterséges intelligencia ledesztillálta, hogy Nike rajongó vagy.

Nekem több ilyen "egyalkalmas kalandom" is volt.

Egyszer egy új telepítés után ki akartam próbálni, hogy van-e hangja a YouTube videóknak. Teljesen random módon egy Tarkan (török popénekes) számba hallgattam bele. Attól kezdve kb. egy hétig török voltam: a legtöbb reklám törökül jelent meg.

Egy másik alkalommal pont itt a HUP-on olvastam valami hálózatanalízisre alkalmas eszközről. Gőzöm nem volt, mi az, rákerestem. Attól kezdve egy hétig villamosmérnök voltam. Ennek valószínűleg az volt az oka, hogy nem olyan eszközről volt szó, amire egy laikus rá szokott keresni. Eleve 3 milliónál kezdődött az ára, tehát akkor nyilván értek hozzá, gondota szegény AI, én meg valójában már a nevére se emlékszem.

Egyébként ezek alapján egészen komolyan elgondolkodtam azon, hogy ha el akarnék "rejtőzni" (nem akarok), akkor egyáltalán nem az lenne a megoldás, hogy mindent kikapcsolok, kihúzom a dugót a falból, meg letakarom a tudatomat szép érett kelkáposzta levelekkel. Épp ellenkezőleg.

Írnék egy olyan "képernyővédőt", ami a gépem üres perceiben a legnagyobb állataságokra keres rá automatikusan. Aztán abból rakjon össze rólam profilt az AI, ha tud. :-)

"Nálunk most született kisbaba de titokban tartottuk az internet elől, nem beszéltünk róla senkinek (csak offline) egy deka babás hirdetést se kapott se párom, se én. Amint messengeren és mailen elküldtem a képet néhány ismerősnek, onnantól kezdve ömlöttek a babás reklámok."

Hihetetlen, hogy ahol baba születik, ott előtte hónapokon keresztül nem durran el akár többszázszor valmailyen babával kapcsolatos (szülés, orvosi dolgok, komplikáción aggódás, kismama fórumok, kiságy, ruha, játék, babaszoba berendezés, baba eü termékek) netes keresés. Ha pedig voltak ilyen netes keresések, akkor biza tudták mikor születik a pici :)

 

Ha tudták is, releváns reklám nem jött, viszont amint kitálaltunk jöttek. Szóval csak meg lehet oldani valahogy :)

Netes keresések is csak baba születése után jöttek, egyébként csak jártunk rendesen dokihoz amolyan klasszikus analóg módon mint anno 30 évvel ezelőtt. Meglepő módon így is megszületett a baba és minden rendben van vele, pont ma volt gyerekdoki nálunk felmérni a helyzetet és meg is dícsértek minket és a babát is. Lehet manapság nehéz elképzelni, de 30-40 éve is megszületett egy baba gugli nélkül, sőt ha tippelnem kéne akkor előtte is :)

Amúgy tudom javasolni a módszert, jóval kevesebb stresszel jár mintha egész nap a netet bújnád és fölösleges parákkal traktálnád magad.

Gratulálok a picihez! (az előbb ez kimaradt a hozzászólásomból)

"Lehet manapság nehéz elképzelni, de 30-40 éve is megszületett egy baba gugli nélkül, sőt ha tippelnem kéne akkor előtte is :)"
Nyilván, az őskorban is a barlangban. De most hogy van net, meg googe, azért az emberek szoktak olvasgatni, tervezgetni már előre.

"Amúgy tudom javasolni a módszert, jóval kevesebb stresszel jár mintha egész nap a netet bújnád és fölösleges parákkal traktálnád magad."
Túl vagyunk kettőn. Az egész napos önparáztatás meg az internet teljes mellőzése között azért van átmenet. Pl utánaolvasol a kötelező vizsgálatoknak, mikor mire kell menni, stb. De ha csak arra gondolok, hogy mondjuk kerestünk kiságyat meg babakocsit a neten, vagy gyerekülést, már az is elég "gyanús", hogy a pizzarendelésen felül hirtelen megváltozott az érdeklődési köröd. Mindent nem lehet analóg módon intézni, vagyis lehet, csak hülyeség, met lehetőségeket hagysz ki.

Köszönjük :)

Azért az őskor meg a net nélkül között is akad egy apró átmenet. A tervezgetés rész nálunk kimaradt, gyerekbútor, babakocsi, babamérleg és hasonló kötelező felszerelések voltak rokonoktól/ismerősöktől, vizsgálatokat és tanácsadást intéztük a dokinál. Illetve most rengeteg ismerős babaváró miatt ugrott bele ebbe a történetbe (mi nem, kapja be a hitel), szóval rengeteg friss émény és tapasztalat volt körülöttünk. A tejfakasztó partim pl egy 5 fős társaság volt citromos sörökkel meg kevés töménnyel felvértezve, de inkább hívnám a dolgot egy 12 órás frissapuka kurzusnak.

Igazából ez egyfajta kísérlet is volt részemről, na meg ismerősök arca is leesett mert nem számítottak rá, szóval nem csak a net nem tudta, de a nagyon szűk családi körön (meg nyilván akiktől kaptunk dolgokat) kívül senki. Igaz sokat segített a helyzeten ez a korona is mert nullára estek az élő találkozások, nem volt gyanús hogy nem járunk koncertekre/összejövetelekre, mert senki nem járt. Én nem érzem hogy lehetőségeket hagytam ki, mindent sikerült beszerezni, gyerekszobát felépíteni, ruhákat intézni, kötelező dolgokat összeszedni. Most utólag végignézegettem a netet hogy miről maradtam le, szummában kb ugyanott lennénk, valamit sikerült olcsóbban beszerezni, valamit pedig kicsit drágábban, de nem vész, 2-3k huf magasságáról beszélgetünk oda-vissza.

Összességében a kevesebb feszkó miatt szerintem csak nyertünk rajta, de ez egyéni ízlés kérdése, mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja. Mindenesetre ha már a kiinduló topiknál vagyunk nálam cáfolódott a lehallgatás elmélet. Ha direkt odagyelsz és nem hagysz lábnyomokat a neten akkor nem fogják tudni a dolgaidat. Ha kifecseged akkor meg ne lepődj meg rajta ha a gugli hamarabb küldi a boldog babanap kártyát mint a nagyi.

Mi egy munkahelyi ebéd közben arról beszélgettünk, hogy az egyik kollégának valami családtagja szakított a pasijával, és hogy megy hozzájuk vendégségbe, de a csaj vegán, úgyhogy ezzel lesznek gondok.

Legközelebb az egyik közösségi site-on valamilyen vegán ismerkedős app hirdetése jött fel. Mindezt úgy, hogy barátnőm is volt, és a vegánság is rendkívül messze áll tőlem. Szóval az anekdotikus érvelés mindkét irányban működik. :)

Nem volt papucs megbízása a gugli-fackúp csapatnak. Feleségemmel elmélkedtünk egy robot porszívón, de elvetettük a dolgot. 3 hónapig bombázott az instagram Aldis porszívóval. Aztán tervezgettünk (szándékosan) pc vásárlást. Igyekeztem egy konkrét márkát emlegetni. Meg lett az eredménye. Jöttek a használt és új DELL reklámok...

Ezt a nagyfiam (szintén Botond) demózta nekem pár hónapja: Ülünk a vacsoránál, pont erről a témáról beszélgettünk. Azt mondja fogadjunk, nem találom ki, milyen reklámot dob föl a Googe, ha azt mondom, "nagy autólopás Szentendrén". Kipróbáltuk, és tényleg egy GTA San Andreas reklám virított a varázsszó után indított Google search sessiönben. (Hozzá kell tenni, hogy soha senki nem játszott GTAval a háztartásunkban, és a demó alatt szándékosan nem hangzott el angolul a cím.) Ezen azért jól szórakoztunk, el is meséltem rögtön egy tanulságos történetet a Jereváni Rádióról. Tán még vannak itt, akik tudják mi az...

Csaba

Nekem szándékosan soha nem sikerült még ezt bemutatnom. Ha véletlenül olyan reklámok jönnek föl, amiről korábban beszélgettünk, akkor azokról utólag kiderül, hogy az interneten vagy laptopon, vagy mibolon már rákerestünk. Az említett 1 eset volt az, amikor nem tudtunk róla, hogy internetes keresésben, vagy levélben, vagy bárhol előjött volna az adott város neve.

Én át szoktam időnként tekinteni hogy milyen alkalmazások használhatják és csak az kapja meg, amit rendszeresen használok és kell is (pl. banki alkalmazás QR olvasás). Amit már ritkábban (havi 1-2) azt csak egy alkalomra adom meg, amire pedig nincs feltétlenül szükségem azt letiltom, de ez vonatkozik minden más lehetőségre (pl. mikrofon, naptár, névjegylista, stb).

A desktop oprendszerek még nem tartanak ilyen messze sajnos, bár a nejem macOS -én már láttam hasonló engedélyezős felületet.

Szerkesztve: 2020. 08. 03., h – 14:50

Miután kaptam egy email-t, hogy rögzítették a webkamerámon keresztül, hogy mit csinálok, miközben olyan oldalakat nézek, azóta takarom. Szerencsére volt annyi eszem, fizettem, így nem kerültek ki a képek (videók). Javaslom mindenkinek a fizetést, ha kap ilyen levelet - meg persze takarás elvtársak, takarás!

Nem vagyok biztos benne, hogy ez most nem trollkodás, de azt ugye tudod, hogy vannak olyan zsarolólevelek, amik random mentek ki, de nem azért, mert rajtakaptak, hanem azért, mert "hátha van olyan lúzer, aki fizet ilyenért"?

Abból gondolom, hogy viccelsz, hogy zsarolónak fizetni az olyan, mintha kútba dobálnád,, sosem lesz vége.

trey @ gépház

Ne légy már ennyire naív, a Lánchidat nem lehet így megvenni!

Előbb fel kell újíttatni, nem tudtad?

Szóval le kell akasztani a kampókról, betolni az Alagútba, ami valójában a híd szárazdokkja, és ott rendberakni.

Utána még gond lehet, hogy kell három árajánlat (vagy ha Lölö nevében beszélsz akkor egy darab hárámszoros árú ajánlat) és utána szabad a vásár.

BTW, ha gondolod, megfelelő ellentételezésért én addig is elintézem az Alagút bérlését, mert a teljes légtere véletlenül az én birtokomba került amikor egy fúrt kútra való engedélyemben elnézték a helyrajzi számot, és a földhivatalban a nevemre írták az Alagutat cakli-pakli. (Most pereskedek velem, hogy a vízszintes luk is kútnak minősül-e, de szerencsére az EU kiadott egy szivárványos direktívát, hogy minden kút és alagút a pozíciójától függetlenül egyenrangú, úgyhogy nyerőre állok, amíg rá nem jönnek, hogy ez csak a bio mobil kutakra érvényes.)

Kicsit eltértem, a lényeg, hogy fizess! Inkább most mint később! :-)

Már bocsánat, de hogy gondolod te ezt a simlit hogy a tied lenne az Alagút?! Hogy a csudába lehetne már az a tied, amikor az abban a hegyben van benne amely hegy cakpakk az enyém?! Szerintem valamit nagyon elnéztél. Egyáltalán, most hallok először róla hogy a hegyemben valamiféle alagút van! Az biztos hogy én nem engedtem meg senkinek se hogy a portámon lyukakat fúrogasson, szóval ha te valóban azt állítod hogy ott van egy alagút ami a tied, akkor te vagy a bűnös akit fel kell jelentsek, mert illegális bányaművelést folytatott a birtokomon!

Ennek megfelelően követelem hogy nyolc napon belül fizess tízmilliót, persze dollárban! Amíg a pénz meg nem érkezik, addig szó sem lehet róla hogy megengedjem a Lánchíd alagútba tologatását!

Bátorkodom kételkedni okfejtésed helyességében. Mert ad absurdum víve az okoskodásodat, ebből az következne hogy apránként elhordod a hegyet, aztán ráfogod hogy az egész terület a tied, mert már nincs ott a hegy ami az enyém!

Akárhogyis nézzük, de ha te ott kivájtál magadnak egy Alagutat, akkor az azt jelenti hogy elhordtál onnan jónéhány száz köbméter (megkockáztatom, akár egy egész köbkilométer!) anyagot az ÉN HEGYEMBŐL, amit vissza kell szolgáltatnod! Azaz, tessék megkeresni azt az anyagot - akárhol is legyen! - ami eredetileg az alagút helyén volt, aztán azt szállítsd vissza oda, és pakold be a helyire, de pontosan ám, hogy minden egyes atom és molekula a maga korábbi helyén legyen! Ez a legkevesebb, hogy helyreállítod az eredeti állapotot! Ebben az esetben eltekintek tőle hogy megtérítsd az eltelt idő alatt fennálló esztétikai kárt, nevezetesen, hogy az emberek addig csak egy tátongó, üres lyukat bámulhattak mintha Földanya kiöregedett, elhagyott ivarnyílása lenne, és nem a romantikus, mohlepte hegyoldalt...

Lehet hogy láncból van egy része, de én láttam fotót róla és azon biza ott éktelenkedett valami rém hosszú vas tartószerkezet is, ami nyilvánvalóan semmi más se lehet csakis fallikus szimbólum! Ez megengedhetetlen a mi keresztény országunkban, pláne hogy az Alagút közelében van, mert hát ugye ott egy NYÍLÁS, és ott egy hosszú, merev valami... Ez nyilvánvaló célzás arra hogy PARÁZNASÁG, ez szándékosan lett így tervezve hogy a mi istenfélő népünket a bűn útjára csábítsák! És még GYEREKEK IS közlekednek ezen az ocsmányságon! Követelem hogy az a hidat azonnal bontsák le és olvasszák be! Különben se lehet más az egész mint az aljas cionista/hímsoviniszta/élvhajhász/libeálfasiszta/szocialistaultrakonzervatív/sorosista Nyugat trükkje, így próbál rést ütni a népünkön (a hegyen már sikerült is rést ütnie az ügynökeiknek, ez az Alagút...)! A bizonyság meg erre az, hogy nyilvánvalóan kihasználnak bennünket, mnindent ellopnak az országunkból, már a Lánchidi oroszlánnak is hiányzik a nyelve! Követelem hogy pereljék be Brüsszelt a nyelv hiánya miatt! A lánchidat bontsák le, az oroszlánoknak meg adják vissza a nyelvét, mert mi az hogy egy ragadozó nyelv nélkül, ez ÁLLATKÍNZÁS! Nem akarom megvárni míg én leszek a Soros és az én nyelvemet lopják el!

Nem takarom le és nem is érdekel.
A munkahelyi gépen kamerát takargatóktól kérdem. Mi olyat látnának, amit munka közben csinálsz - amivel vissza tudnak élni? Túrod az orrod és jajj? (Az, hogy mit látnak a háttérben - kb mellébeszélés, mert szig. biz. anyagot nem teszünk ki a falra. :) Szerintem. )

Milyen előnyei lehetnek, ha valaki körül tud nézni egy irodában, vagy lakásban észrevétlenül? Nem feltétlenül adatot akar lopni, vagy téged kukkolni.
Van amikor az is elég, hogy lássa mi mindened van otthon, ha még nem raktad ki valamelyik közösségi oldalra, mert óvatos vagy.

Ez kicsit az a kategória, hogy nem posztolunk nyaralós képeket sem csak úgy, mert az felhívás a betörőnek :)

baseball ütővel csak a térdét meg a bokáját egyengették meg a srácnak/mindenáron el akart mászni a rendőrök elől és megunták a kergetőzést/ mégis a tulajnak kellett megmagyaráznia, hogy mivel a telken belül volt az illető miért nem csak "segíteni jött" a notebookokat a kerítés szélére hordani..

Észrevétlenül? Kicsit pánik üzemmód a dolog így.

Mert:
- Ha dolgozok és előtte ülök, akkor a pofázmányom látja a delikvens - én meg nézek bambán a képébe "hogy oszt mi van". (Kíváncsiságból bekapcsoltam a kamerát. Itt munkahelyen messzebb van a gép és a plafon és a sarka látszik, meg az alatta levő kb 80 cm + a kisszekrény fent, amin láthat kb 8-10 féle dobozos szoftvert. Ó jajj!)

- Ha nem dolgozok: Akkor ki van kapcsolva a lapos. (Ha még szándékomban áll, akkor meg lehajtva, vagy alszik.)

- Ha otthon vagyok, közelebb ülök, több minden kitakarva, de megcsodálhatja a lámpám - egészségére. Ha valakinek azon lóg az aranyékszer gyűjteménye - fura ízlésű. :)

Ez tök jó, hogy nálad nem tudnak így leskelődni, de sok olyan ismerősöm van, aki nem ennyire strict és még csak nem is ért hozzá, miért kellene.

Próbaképpen megnéztem a lapost - az egész nappalit látni lehet benne, bár nem a ruhaszárítót, vagy a könyvespolcot keresik. A tv-t már inkább.

Fogalmazzunk úgy, hogy nagyon meglepődnék, ha ezen szoftverek miatt - bárkit - meg tudnának környékezni a cégtől. Az általános IT-nek se szólnak (külön hiszti kell, hogy ugyan méltóztassanak egy ticketet felvenni), ha ilyen jellegű kérdések merülnek fel, jönnek hozzánk szó nélkül.

(Csak úgy "zárójelben": Ha valamelyik kollégám olyan sötét lenne, hogy bármi infót kiad a "Helló, az IT-ről vagyok"jellegű megkeresésnek, azon is jól meglepődnék. Elég rendesen tudatosak. Távoli support esetén is rákérdeznek mindenre is...)

Nem olyan régen volt, hogy antivirus cégek ügyfélaadatbázisa szivárgott, és ezzel csináltak social engineeringet (az XXX antivirus cégtől vagyok, a feladott hibajegyükre a fixet az alábbi linket tudja letölteni). Igaz, ott használtak konkrét hibajegy számokat, de szerintem ez anélkül is átmenne sok IT-n, ha minden más stimmelne (van hibajegyük, és azt a vírusirtót használják, amire a levél hivatkozik). Ezeket az infókat meg egy ilyen képről pont össze lehet szedni. Nem az end usernél használják az infót feltétlen.

BIOS-ban van letiltva és/vagy Qubes OS-ben PCI passthrough segítségével nem használt VM-hez van rendelve.

Én főleg a vírus óta használok ilyen kamerára ragasztható filléres csúszkát és ugyanez ragasztható telefonra is (bár ott csak pár hetet marad a helyén). Sajnos egyre több meeting-en "kötelező" a videó is a hang mellett és nekem ad egy kis privacy érzetet, ha le van takarva mikor nem kell.

Nem takarom le mert alapból megbízom az oprendszeremben (frissen tartott manjaro Linux) meg azokban az alkalmazásokban amikkel szoktam időnként használni (pl. zoom, discord, slack, társai). Mindegyik minden alkalommal engedélyt kér, nem szokta csak úgy elindítani. Ráadásul ha aktív a hardver, világít is.

A mai böngészők szintén engedélyt kérnek ha a vadnyugati webes kontent videózni szeretne, szóval ott is meg lehet fogni a próbálkozókat. Egy kicsit túllihegettnek tartom ezt a kameratakarós ügyet.

Android -> iphone váltás in a nutshell: szar a térerő a lakhelyemen, telekom kötöttség van, így a wlan call/vowifi volt szükséges, ami csak olyan androidokkal elérhető amik nem tetszettek, így maradt az iphone (a szolgáltató mondja meg, hogy engedi-e a készüléket vagy sem, szóval hiába támogatja kb minden telefon, ha csak összvissz ~20 modell működik a telekommal).

arch -> manjaro váltás in a nutshell: tervezett újrahúzás volt mert szét volt már taknyolva a rendszer, és a LUKS+LVM lemezkezelést manjaroval gyorsabban összeütöttem, mint sima arch-al (egyébként a két rendszer 99%-ban ugyanaz, szóval annyira nem gáz szerintem :D )

Köszi az aggódást azért! :)

Csak egy kicsit gáz. Mint arch felhasználó aggódtam egy kicsit a szellemi épséged miatt. :) Egyébként ha olvasod a fórumokat akkor tudhatod, hogy ezért már lincselnek. Még mielőtt valaki félreértené csak vicc volt! 
Android -> iphone váltás már jobban meglepett, de így már értem.

En egy budos goreny vagyok aki nem el szocialis eletet.

(Kiveve az IRL kerti bulikat, de egyreszt ahhoz nem kell laptop, masreszt IT vonalon belul maradva irrelevans.)

Szoval nem trecselek naphosszat a gepen, olyannyira nem, hogy most a karanten alatt amikor a kollegak mar nem birtak ki hogy ne lassanak engem (fene a gusztusukat) akkor leszedtem azt a szigszalagot amit egy demonstracio kereteben ragasztottam ra evekkel egy Linux Akademia kereteben.

Magyaran a security az johet a lustasagbol is, de igy legalabb biztos vagyok benne, hogy az asszony nem fog tarkon csapni a billentyuzettel azert, mert egy script kiddie egy 0day exploittal felvette es kozzetette a pornhubon hogy mit csinalunk a nappaliban amikor a korabbi produktum (ket ovodas) eppen nem zavar minket.

Mivel a mikrofon mukodik igy is, nem lehetetlen hogy lehallgattak, ami jobban belegondolva szivfacsaroan szomoruva tett. Leginkabb azert, mert rajottem, hogy a nappalinkban csak es kizarolag rohadt unalmas dolgokrol esik szo.

Nem irigylem azt a szegeny kinai hekkert akinek kiadtak a megfigyelesunket, remelem legalabb jol megfizetik. :-)

Szerkesztve: 2020. 08. 03., h – 15:53

Mobiltelefonon OnePlus 7T pro pop-up kamerája gyárilag beépített eltakarásnak számít? Mert ugyan ki tudja magát nyitni, de észrevétlenül nem tud rögzíteni.
Amúgy így lassan egy év távlatából azt mondom, hogy kellően megbízható ez a mechanika, rengetegszer nyílik-záródik (arcfelismerés miatt minden feloldáskor), és nem akar elromlani.

Ennek a mechanikának egyébként laptopban is örülnék, biztosabb visszajelzés, mint egy kis led, amit vagy ki lehet iktatni, vagy nem...

Nagy Péter

Igen, azt ismerem, de előnyösebbnek érzem, ha a monitor tetején van a kamera. Nekem azon a gépen, amikor nálam volt, csak a mellkasom látszott, ha nem mentem hátrébb, ha gépeltem, akkor pedig benne volt a kezem is a képben. Nem arra néz a kamera, amerre a képernyő, hanem fixen egy adott szögben, így ha kicsit jobban hátra van nyitva a kijelződ, mert nem vízszintes a laptop helye, máris nem lát a kamera. De amúgy az ötlet remek, csak még a megvalósításon kellene kicsit dolgozni.

Nagy Péter

A cégesen le van tiltva eszközkezelőben, mert különben kékhalált dob a windóz. Legalábbis így tudják benn a cégnél, így aztán amíg nem kapok új gépet, nem nézhetik a búrámat. Maszek gépen meg nem olyan a rendszer, hogy csak úgy leselkedjen.

Mellesleg nem az a kifogásom a kamera ellen, hogy meglátja valaki a pofámon a háromnapos borostát, hanem az, ha épp családom mászkál mögöttem nem épp nagyestélyibe öltözve, miközben a kollégákkal meetingelünk...

Erre én azt találtam ki, hogy úgy ülök, hogy könyvespolc+fal van mögöttem. A gyerekek meg az asztal másik oldalán hagyják szanaszét a játékaikat. Csak az asztalt és a széket kellett megfordítani.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez a kamerás meetingelés mióta ilyen nagy divat? Rendszeresen csinálunk HO miatt meetingeket, ügyfelekkel szintén, de kamera sose volt és nem is nagyon van tervezve (az elmúlt 3 melóhelyemen). Esetleg desktop share ha valamit mutogatni akarsz, de annak mi a hozzáadott értéke hogy ott vigyorogsz? Aztán simán lehet hogy csak az informatikai vonalon ritka az ilyen. 

Gondolom nem úgy kell érteni, hogy bekapcsolt kamerával kell dolgozni egész nap (az egy másik munkakör, ugye :)), hanem hogy amíg tartott a meeting, addig lássák egymást.

gazda szeme hizlalja a jószágot

Pedig milyen igaz mondás ez! A kamerás meetingjeimen sokkal ritkábban kell azért megismételni kérdést, mert az illető kolléga nem hallotta, mert véletlenül pont akkor szakadozott a kapcsolat. Szóval a webkamerától még a wifi is erősebb lesz. :D

Gondolom nem úgy kell érteni, hogy bekapcsolt kamerával kell dolgozni egész nap (az egy másik munkakör, ugye)

Hallottam már olyanról, hogy földrajzilag kettéosztott csapat azt találta ki, hogy folyamatosan ment egy-egy webkamera mindkét helyen, és egy-egy nagy képernyőn a csapat másik felének az irodáját lehetett látni.

Az emberek néha odaülhettek csak úgy beszélgetni, de ha nem beszélgettek, akkor is lehetett látni, hogy épp valami történik, és odamenni, megkérdezni, hogy mi az esemény, stb.

Az a konkrét csapat ezt arra találta ki, hogy jobban egy csapatként tudjanak dolgozni, és azt mondták, hogy mindenkinek tetszett a dolog, szóval a kísérleti idő után megtartották.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kommunikáció során az információ átadásnak többféle csatornája van: maguk a szavak, a beszéd módja, testbeszéd, gesztusok, arckifejezés, stb.

Most fejből nem emlékszem a konkrét százalékokra, de valami olyasmi rémlik, hogy a vizuális dolgok adnak valami 40-50%-ot, a hanggal kapcsolatos dolgok 30-40%-ot, és a maradék a konkrét szavak.

A lényeg az, hogy attól függően, hogy egy csatornán ezeknek az információknak mekkora része tud átmenni, változik a kommunikáció hatásossága.

A legjobb a személyes találkozás és beszélgetés, pl. az Agile manifesto-ban is szerepel ez: “The most efficient and effective method of conveying information to and within a development team is face-to-face conversation.”

De ez nem azt jelenti, hogy ha nincs lehetőség face-to-face beszélgetésre, akkor vége a világnak. Egyszerűen ki kell választani azt, ami az adott körülmények között elérhető leghatékonyabb.

A sorrend pedig a hatékonyságot nézve így van: face2face, videotelefonálás, telefonálás, azonnali üzenetküldés (chat), nem azonnali üzenetküldés (pl. email).

Szóval van konkrétan hozzáadott értéke annak, hogy ott vigyorogsz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezt értékelem ugyan, de Team-t nem használok.

Tavaly az egyik projekten a skót lányok valamiért nagyon ajánlgatták a mindenki által használt Slack helyett, de nem tudott semmi olyasmit felmutatni, ami miatt a többiek átszoktak volna rá. Nekem valami konkrét hiba is volt, már nem emlékszem, talán kizárólag Edge alól működött és a Firefox meg a Chrome nem volt neki jó, vagy hasonló.

Azt nem is tudom, hogy itthon menne-e. Van Linuxos kliens illetve megy rendesen böngészőből Linux alól? (Ez hülyeségnek hangzik, de egyáltalán nem egyértelmű, hogy majd működik. Sokat szívtunk azzal, hogy mondjuk a Mac felhasználók hiába próbálták a Skype for Business-t, nem jött össze, vagy pl. nekem azt hiszem a Zoom volt legutóbb, ahol a hangot hallottam, de a megosztott képernyő helyett csak feketeséget mutatott a böngésző (klienset következő alkalommal vért pisilve működésre bírtam, azzal ment minden). Vagy webinar.com-ról böngészőben csatlakozva nem tudok képernyőt megosztani, stb.)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A laptopom kamerája egy üres falra néz. Amúgy a céges gépen (céges Ubuntu) van retesz, az el van húzva, de ha nem lenne, nem szenvednék vele külön.

Ha valakit az arcom érdekel, miközben rejszolok, hajrá! Remélem, betagel, amikor megosztja fészen. :)

A telefon kamerája behúzós, de amikor nem olyan volt, akkor sem érdekelt különösebben.

Amúgy viccesnek találom, hogy a semmire nem jó webkamera képén megy a para, az állandóan hallgatózó telefon, ami miatt a google és a facebook és még ki tudja, ki azt is tudja, mikor mész szarni, az senkit nem érdekel! :DDD

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Nem takarom le.

Ha valaki annyi erőt fektet bele, hogy bejöjjön a belső hálózatomra és feltörje a laptopomat, akkor igazán megérdemli azt a jutalmat, hogy az unottan bámuló fejemet nézhesse.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ha a dokkoloban van es csukva is a laptop, az "beepitett" vedelemnek szamit vagy egyebnek?
ha valaki a ceges vpnen betor csak azert, hogy a webcamet lesegesse annak van ennel nagyobb baja is

Egy picike szigszalag.

Senkinek nem árt - engem viszont már nem egyszer mentett meg, hogy a reggeli hangoutba még sietve gatyában, reggeliből maradt cicabajusszal a gép elé huppantam be és csak percekkel később vettem észre, hogy kamerástól léptem be a megbeszélésre.

Szerkesztve: 2020. 08. 03., h – 19:20
lrwxr-xr-x  1 root  wheel         6 Mar 29  2018 /dev/video@ -> video0
crw-------  1 root  wheel   44,   0 Jul 26 19:20 /dev/video0
crw-------  1 root  wheel   44,   1 Jul 26 19:20 /dev/video1

 

$ sysctl kern.audio.record                
kern.audio.record=0

Nincs kamera.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Laptopom webkameráját biztonsági/privacy okokból ...
... esovel megaztattam es tonkre ment

Hmm... Vagy csak az NSA / KBG / Moszat / MI7 akarja ezt elhitetni veled, és a beázás óta blokkolják, ha te próbálod, de ők rögzítik minden ásításodat

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

[x] nem takarom le, mert hardveresen ki tudom kapcsolni

 

...mert BIOS-ból kikapcsoltam.

Elozoleg a szigszalag volt a nyero, viszont post-COVID vennem kellett egy elhuzhato lapot, hogy tudjak a nagyobb csaladommal is beszelni.

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Úgy tudtam csak a nők szokták a webcamot leragasztani :)
 

Egyéb: szeretnék a laptopra venni olyan felragasztható elhúzható csúszkát. Már vagy egy éve fent van a todo listámon, de folyton elfelejtem. Cserébe az asztali gépen egy kőkori Logitech webkamera van,amiben van kézzel zárható privacy guard. Na, az default le van zárva, mert a nappalira néz.

Csaba

A szigetelőszalagosra szavaztam, de az amivel így tettem csak a „kisegítő laptopom”, amit olcsón vettem, használtan. A fő laptopomon (amin e sorokat is írom) nincs szigszalag, egyszerűen mert eleve olyat vettem annak idején újonnan, amiben nincs se webkamera, se mikrofon beépítve...

Webkamera eleve sose kell nekem, mikrofon néha igen, de akkor direkt rádugok egyet külön, és kész.

Csak egy kérdésem lenne.

 

Még ezen a portálon is akad olyan ember aki hisz abban, hogy egy szoftveres "letiltással" (azaz a Beállítások menüpontban kikapcsol valamit) tényleg megakadályoz bármit is?

Mert hogy a laposföldeseknél meg a chemtraileseknél éppen megszakértik az 5G-t és hasonló szakszerű eredményekre jutnak azzal kapcsolatban az rendben van, de hogy ITT...???

A szoftveres lekapcsolas senki szerint nem ved meg a harombetusoktol ha azok rad szalnak, de az itteni kozosseg csak azokat a felhasznalokat terrorizalja akik megerdemlik, ezert mi biztonsagban erezzuk magunkat toluk.

A szoftveres lekapcsolas arra jo, hogy egy HO meeting soran ne kelljen azzal torodni hogy milyen a hajam, vagy hogy a kanikulaban van e rajtam polo, es ha a felesegem elsetal mogottem egy mosolyba oltozotten akkor szegeny kollegak (akiknek kevesbe dogos a nojuk) ne essenek ki a kontextusbol, mert az lassitja a workflowt.

Illetve meg a sorettel lovunk fele tamadok eselyet is csokkenti, de ez vitatott, hogy mennyire.

Szerintem megakadályozza a legalapabb próbálkozásokat. Nálam BIOS-ból van letiltva a mikrofon, az valamivel többet akadályoz meg. (Azt is megkockáztatom, hogy eddig mindent megakadályozott, azaz eddig senki nem kapcsolta vissza a mikrofonomat. Vagy mondjuk cserélte le a BIOS-omat olyanra, hogy az oprendszernek azt mondja hogy nincs mikrofon, de a saját programjának azért ad. Vagy akármi)

Nem volt szívem szétszedni egyik céges notimat sem, de nem a kamera tápról kapja a led az áramot? Ha igen, akkor ezt szoftveresen nem lehet kikapcsolni.

Laptop: Ócska laptop, keskenysávú internet... ha valaki képadatot venne innen, az észrevehető lenne.

PC: se kamera, se mikrofon

Mobil: ideje 99.99%-át zsebben tölti, vagy pihenve, vagy routerként működve.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

A kamera túl sok érdekes információt nem továbbíthat, max. a fejemet. Ettől a látványtól meg milyen jogon fosztanék meg bárkit? A mikorofonok már érdekesebbek, hasznos információt is többet lehet velük begyűjteni, de leárnyékolni a telefonom mikrofonját picit kontraproduktív lenne, ha meg az szabadon hallgatózhat, akkor tökmindegy, hogy mit csinál a többi eszköz.

Ave, Saabi.

Szerkesztve: 2020. 08. 04., k – 13:16

Fel se nyitom, nem vagyok mazochista, hogy a miniatűr 15 inches nem-IPS képernyőn vakoskodjak, a szar billentyűzetet használjam és a kezem mindig hozzáérjen véletlenül a tapipadhoz, hogy elmenjen a kurzor is.

Ha azt vesszük, hogy néha hordozni kell és muszáj, hogy nyitva legyen, le van takarva 3rd party megoldással. 

Nem takarom le, mert nézegesse az irodában a falat aki akarja.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Két céges notebookra feltettem takarót, a legújabban kapottra nem, a magán notebookokon sose volt. Viszont használaton kívül le vannak hajtva. De aki a webkamerától parázik, jobban jár, ha a mikrofont is kiiktatja valahogy.