KATA - game over?

Fórumok

https://bankmonitor.hu/cikk/husba-vago-valtozasok-jonnek-a-kata-adozasb…

Érdekes, hogy a sok évnyi folyamatos lazítás és vonzóvá tétel után (aminek következtében többszázezer adózó választotta a katát) hirtelen kemény megszorításokat vezet be a kormány. Olyanra már láttunk példát, hogy sokakat érintő, komoly változásról a sajtóhír felröppenése és a hivatalos életbelépés között maximum hetek vagy 1-2 hónap telt el. Ennyit a kiszámítható és stabil jogszabályi vagy adó környezetről.

Szerintem a KATA-sok jórésze hajlandó lenne többet adózni, de az, hogy a palánk másik felére rúgjuk őket páros lábbal, 1-2 hónapos felkészülési idővel, felháborító. Főleg úgy, hogy egyeztetés nulla, felkészülési idő nulla. Gratulálok.

Hozzászólások

Tudom ezzel nem leszek itt népszerű, de az nem - tisztességes -  KATA, ha ugyanannak a cégnek számlázol 90%-ban és ott is dolgozol heti 40 órában.

Többi munkavállalóval szemben kicseszés, hogy KATAs fizet mondjuk 10%-ék adót, a másik meg szuperbruttóból kb. 50%-ot.

 Festő, kozmetikus ilyesmi az tényleg lehet KATA, de én ott is megemelném a havi 50-60ezres minimumot.

Az a baj, hogy valóban vannak csalók, de nem mindenki az. Pl. ha külföldi cégnek dolgozol, akkor nem leszel alkalmazott (nem is lehetsz legtöbbször), pedig egy helyre fogsz számlázni. Akkor is így van, ha több nemzetközi ügyfeled van, de nem nekik számlázol közvetlenül, hanem egy közvetítő cégnek.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Tehát annak a bevételnek ami 50+ %-odat adja, a 40%-át adózod. Nem összetett matek példa, hogy ebből az lesz, hogy decemberben egy rakás KATÁS számlagyáros lesz, hogy a legnagyobb ügyfelét lenyomja 49%-ra, ír bárkinek egy számlát egy hajszál pontosan kiszámolt összegre.

Egyúttal ösztönöznek arra, hogy ne legyen egy nagy ügyfeled, és pár kicsi, mert ez közelebb van a kiszervezett munkáshoz, mint a törvény szeretné. Szívás, de van workaround, és nem tudom érinti-e ez a KATÁ-sok nagyobbik részét. Ez hasonló lesz, mint amikor a designer nem nekem, én meg az ügyfélnek számláztam a teljes fejlesztés díját, hanem a designer az ügyfélnek, én az ügyfélnek, néha designer nekem szolgáltatásért (jutalék, management, ...).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Erre szeretnék egy NAV-os állásfoglalást látni. :)
Arra kell figyelni, hogy minden más formában ellentétben a KATA-nál a kisadózót vegzálják a vélelmezett munkaviszony megdöntésére, tehát rajta verik le, nem a külföldi cégen.

Ami extra a történetben, hogy a közösségi bevételeket külön bevallásokon (1765, 17A60) minden hónapban be kell nyújtani, az adminisztrációs teher is gyakorlatilag az áfaköröshöz lesz hasonló.

Nálam nem így volt. Van KATA-s válallkozásom és ügyfelem a saját cégem ahol 50%-os tulajdonos vagyok. KATA-s vállakozóként készítem az ERP-t és évente egyszer számlázom az éves díjat. A cégben ügyvezető vagyok és nem IT-s. Ez munkaviszonynak semmiképpen nem tekinthető, hiszen egy termék évesdíját/licencét számlázom. Továbbá évente egyszer kapok pénzt és a munkaviszony vélelmében meghatározott pontok egyike sem igaz rám. A tevékenységet csinálhatnám sima EV-ként is, akkor 12M esetén 1,2M-mel kellene több adót fizetnem. Persze lehetőségem van ezt a KATA-s tevékenységet külföldre is vinni. Nekem mindegy. Alkalmazkodom.

Hivatalosan az AFA-t kerestek rajta, de az egesz tortenet arrol szolt hogy elkezdte ugyanazt az adozasi modszert hasznalni amit a Google meg az Apple meg sok mas nagy ceg, hogy valami mashol levo cegnek kifizette a nyereseget licenszdij cimszoval.

Ez mint tudjuk teljesen legalis, es raadasul azutan kezdte el csinalni miutan pl. 2011-ben o maga volt egesz Magyarorszagon a legnagyobb egyeni adobefizeto (13 milliard forint SZJA-t es nyeresegadot fizetett be) es meg ezek utan is allandoan vegzaltak a hatosagok, mert a mocskos kis fidesz ra akarta tenni a kezet az egesz uzletre 2010 utan, latvan hogy mennyi kurva sok penzrol van szo ami nem az ovek (szazmilliardok).

Na ezutan jott az IT kiszervezese Luxemburgba, meg a licenszdijjak fizetese offshore-ba, ami velemenyem szerint teljesen ertheto. Megprobalta becsuletesen, a hatalmon levok megprobaltak kirabolni, o meg nem hagyta :)

"készítem az ERP"

Tegyük fel, hogy én vagyok a NAV: miért volt szükség a KATA-s beszámlázásra, ha a céged munkaviszonyként is ki tudta volna fizetni a munkádat?

Btw, ez így kapcsolt vállalkozás is:
https://ado.hu/ado/mi-minosul-kapcsolt-vallalkozasnak/

 ha a céged munkaviszonyként is ki tudta volna fizetni a munkádat?

Azert a munkaviszonyhoz 2 fel kell.

Miert akarna valaki alkalmazottkent elmenni valahova, ha utana a szellemi termeke a cege lesz es nem az ove es ezt nem tudja szabadon eladni masnak?

 

Azaz ha Oregon meg egy valakinek eladja a programjat, azt maris nem tehetne meg alkalmazottkent.

 

Ha neked mindegy, hogy amit keszitesz a te szellemi tulajdonod marad, vagy a cege ahol dolgozol, akkor nem szoltam. De ez egy sarkallatos pont szoftverfejlesztesnel, ahol minimalis erokifejtessel ugyanazt a munkat tobb helyre is el lehet adni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1. A cégnél ügyvezető vagyok. Nem programozó és a cégnek nem profilja az IT.

2. Nem kacsolt vállalkozás, mert az 50%-ot nem haladja meg.

3. A kiszámlázott tétel termék.

4. Kimutatható versenyelőnyt okoz annak megvásárlása/használata (lásd versenytársak benchmarking)

5. Igazolható a teljesítés (pl a NAV felé a számlázó is engem regisztrál, mint készítő)

....

n

 

...és még kurva sok indok, de nincs miért gondolkodnom sem rajta.

Nem szükséges keresztbeszámlázni. Nem kell "tisztességes" vállalkozónak álcázni magadat, el kell olvasni a törvényt és aszerint kell működni. (ha a fenti életbe lép az már más tészta, én a jelenlegi helyzetet mondom). Az aki az elmúlt években fel-alá zsonglőrködött a körbeszámlázással nem tisztességesebb és nem törvénykövetőbb annál aki ~5 éve egy helyre számlázik és abból él. Nem ezt írja a törvény ugyanis.

Annyiból igazságtalan a helyzet hogy egyes munkakörökre rá lehet húzni a vállalkozói státuszt, másokra meg nem. A törvénybe bele van írva, hogy mik a feltételek (dinamikus, általad irányított munkaidő, saját helyszín, saját eszköz, stb. stb.), és ezek a feltételek egyes munkakörökre minden további nélkül alkalmazhatók, másokra meg egyáltalán nem. (pl. informatikus és csemegepultos).

Az igazságos az lenne ha ezt a részt eltörölnék a törvényből és korlátlanul választhatná bárki a KATA -t, cserébe viselje annak következményeit (szar nyugdíj, no szabi, no betegszabi, és semmiféle védelem amit a munka törvénykönyve és más törvények előírnak).

Amikor megjelent a KATA, akkor a fix összeg miatt rávágtam, hogy egy lépés az anarchisták álma felé, hogy nincs kapcsolatod az állammal, ami ne önkéntes lenne, ugyan itt 50e Ft van, de abban megváltasz mindent, aztán hagyjanak békén. Könyvelő munkája is segg egyszerű, az van, hogy a telefonhívásom felé nem több, mint 1 perc, mert diktálom neki a számokat, ő beírja, és szela ví, egy év múlva ugyan itt, ugyan ekkor. Tény, hogy sokan nem választhatják a megkötések miatt, de itt benne van az is, hogy nem költségelhetünk (tudtommal, de lehet az alanyi mentesből kilógó részen igen?), nem vagyunk cég, aminek van alkalmazotti szerződési lehetősége, ..., és még biztos van egy rakás korlátozás pusztán mert vállalkozó vagyok (nem BT, van KATA-s BT is ugye?), pl. a KFT K-ja sokaknak hiányozhat, akinek van vagyona, és teljességével felel mindenért.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Amíg AAM számlákat állítasz ki, nem vagy áfás, és nem tudsz költségelni, de felette minden bizonnyal igen. De engem a tanácsadóm meggyőzött hogy véletlenül se lépjek fel az áfás szintig, annyit úgysem keresek hogy nagyon átugranám, de ha egyszer átugrod, jó sokat papírozhatsz meg adózhatsz.

Sokkal inkább hajlok az anarchisták érvei felé, mint a többség, de szerintem a "havi 1 milliós bevételig, éves 12 milliós bevételig alanyi mentes vagy, és 4 és fél perc a teljes adminisztrációd", az azért elég jó ajánlat egy egyébként sok tekintetben elég sok mindent leszabályozó rendszerben. (Fixme, de már ott tartunk ugye, hogy nem csak ~8 millióig alanyi mentes a KATA ugye?)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Azzal, hogy jelképes összeget adózik: nem a katázó vállalja a következményeit, hanem a társadalom. Nem neki nem lesz nyugdíja, hanem a mostani nyugdíjakat nem tudnánk kifizetni. Nem ő fogja igénybe venni az egészségügyi ellátást, hanem az idősek veszik most igénybe. 

A KATA egy jó kezdeményezés volt olyan kisvállalkozóknak, akik addig minimálbérre voltak bejelentve és túl sok nagy felelősséggel járó adminisztrációs teher hárult rájuk (tipikusan a kisiparos szakmák). De amint feltolták a felső korlátot jóval az átlagbérek fölé, kinyitották a lehetőséget, hogy a kifejezetten jól keresők lényegében kibújjanak az adófizetés alól. 

"Azzal, hogy jelképes összeget adózik: nem a katázó vállalja a következményeit, hanem a társadalom. Nem neki nem lesz nyugdíja, hanem a mostani nyugdíjakat nem tudnánk kifizetni."

Pedig a gazdaság húz és fürdik az állam az adóbevételekben. Legalábbis ezt halljuk sok éve a kommunikációból. Valaki hazudik. :)

Ott vagyok, dolgozok, be vagyok jelentve, fizetik a jarulekaimat.

Kozben IT vallalkozok, tudok nekik adni tarhelyet, domaint, gepeket, akarmit. Nekem van egy kis tobletem, ok meg orulnek, hogy csak velem kell kapcsolatot tartaniuk, es kozben jobb arakat adok nekik, mint mashonnan kapnanak.

Ebben hol van az a problema, hogy ezt 40%-al kelljen buntetni?

Csak egy ellenpéldát említenék:

nem kell hozzá heti 40óra. biztosan láttad a városban a kajakiszállítós bringás futárokat pl. A kevés lehetőségek egyike arra, hogy akkor dolgozz és annyit amikor arra jut időd: viszont 1db ügyfeled van. Így sikerült megúszni a folyamatos + adminisztrációt, az iskolaszövetkezetek sápjait és a zsebbe kp egy részét. Sima pizzafutikról ugyanebben a helyzetben úgy hallottam, hogy nagyrészt még mindig kézbe kapják a fizetésüket és saját kocsival járkálnak.

(Bp -i tapasztalat)

Mondjuk a másik oldalról meg ott van, hogy nyugdíja ebből nem nagyon lesz, szabadsága nincs, ha beteg akkor sem annyi a matek, felmondási idő

nem védi, az ügyfél pedig vagy fizet, vagy nem.

+1

Nagyon sok KATÁssal beszéltem, akinek lövése nem volt róla, hogy kb. egy minimálbéresnél is kevesebb lesz a nyugdíjuk, vagy hogy is van? Fixme, de mintha 80, vagy 60%-ra emlékeznék. Nekem ez oké, én örülök, hogy van egy ilyen minimál megoldás, többit megoldom magamnak ahogy akarom, de volt vagy 3 ismerősöm, aki tudott erről a csapóajtóról, ami nyitva maradt.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Én ezért mondom azt, hogy oké, ez ilyen felnőttként kezelős adózás, csinálsz amit akarsz kis túlzással, de magadra is vess. Szerintem pont jó annak, aki mondjuk úgy gondolja / tudja, vagy biztos is benne, hogy az állami nyugdíj az hát nem annyira neki való, de cserébe elfogadja, hogy hát de akkor nem is lesz neki nagyon.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Egy gond lesz, hogy aki ezt nem méri fel, annak is igaza lesz, tekintettel arra hogy állami nyugdíj nem nagyon lesz. Tudtukon kívül szinte biztosra fogadnak. 

Állam pedig tippre 3 válságot fog ügyesen egymásra tolni. (demográfiai, gazdasági, klímaválság)

Aki vállalkozónak áll, az legyen már annyira öngondoskodó, hogy legalább utánakérdez ennek, ezt kb. nem csak a könyvelők, de lassan bármelyik 100-as IQ feletti egyed tudja, szerencsére voltak is róla hírek, van is nem is egy megoldás erre. Lesz biztos, aki befürdik, most is van egy rakás minimálbéres, 6 órás lejelentett aki a nyugdíjfolyósító levelét megkapva sírja el magát, hogy x évig (45? vagy mennyi most az átlag?) évig dolgozott, és ennyi? 83e Ft, 69e Ft? Rohadtul sajnálom őket, de azért azt benézni, hogy havi 50e Ft-ból nem lesz neked magas nyugdíjad...

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

"Nagyon sok KATÁssal beszéltem, akinek lövése nem volt róla, hogy kb. egy minimálbéresnél is kevesebb lesz a nyugdíjuk" ö

Miközben kijelented hogy tapasztalataid alapján  lövésük nincs róla, utána  "bármelyik 100-as IQ" szóval ők voltak a nem  100-as IQ bajnokok?

Egyébként én nem erre utaltam.

Amire én gondolok az az hogy a KATÁs egy fogadást köt arra, hogy úgy is bedől a nyugdíjrendszer.  Én mint alkalmazott szeretnék erre szintén fogadni vagy legalább megkapni a lehetőséget erre a fogadásra.

nem. csak arra fogad, hogy ő nem számít a nyugdíj rendszer nyújtotta lehetőségekre; igyekszik saját maga annyit félretenni, hogy abból majd később megéljen. cserébe övé a felelősség, ha elkótyavetyéli. övé a kockázat és persze ha ügyesen forgatja övé a többlet is. ennyi. se több se kevesebb :)

egy berkalkulator szerint a 600k bruttobol 400k-t kapsz kezhez, a munkaadonak meg 715k-ba kerulsz. ha csak siman kataskent kiszamlazod a cegnek a 600k-t, akkor a ceg sporolt 100k-t, es 200k-val tobbet kapsz, ebbol siman kifizeted az evi ipat, meg havi adot+ehot, a maradekot meg felrerakod barmibe. es jol korberogohod az allami nyugdijasokat. csak persze pont ezt az usecase-t akarja megakadalyozni az allam bacsi.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

megse a lapatot emelgeted, vagy az allcany tetejere maszkalsz, ahol az ulomunka annyit tesz, hogy az allvanyrol log a labad mikozben festegetsz.

Nem, senkinek se hoanyzik a munka 70-80 evesen. Csak amolyan hobbikent...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nyilvan nem fizikai problema, inkabb szellemi. azert ehhez folyamatosan tanulni kell az uj technologiakat, kepezni magad, ami azert 60+ korban nem annyira megy mar. na meg ki ad IT munkat egy oregembernek manapsag? leszamitva mondjuk egy altalanosiskola szamtechtanar&gondnok 2in1 allast.

Vannak olyan területek/projectek/csapatok, amikhez már 40 felett sem nagyon vesznek fel, de csomó olyan dolog van, ahol működhet a dolog.

2 hirtelen példa ami eszembe jutott:

- Guido Van Rossum (Python) 63 éves koráig programozott a Dropbox-nál

- Richard Hipp 58 évesen jelenleg is a commitok 90%+-ért felelős az SQLite projectben.

Van aki 80 évesen aktívabb szellemileg/fizikailag, mint a legtöbb 60 éves, szóval szerintem lehetséges, szerencse/genetika/életmód függő.

persze mindig vannak kivetelek. de a nyugdijkorhatar mindenkire vonatkozik, arra is aki kieg elobb.

meg a fenti emberek valoszinu nem 20 eves koruk ota programoznak... meg az se mindegy hogy a hobbyja ez vagy foallasban csinalja.

en 25 eve programozok es meg kb 25 ev van a nyugdijig (vagy tobb, mert folyton emelni fogjak), es mar most kezdek kiegni... nem tudom elkepzelni hogy 25 ev mulva is ebbol eljek, max mint hobby.

mondj barmilyen allast ahol a munkaert fizetnek es 60+osan lehet csinalni.

komuves? acs? burkolo?

Jok ezek a szovegek, hogy nem lesz nyugdij, de az ember alkalmatlan 60 folott egy rakat munkara.

 

Tobbeken latom es olyan 65 ev a vizvalaszto. Utana ugy leepul az ember hogy rossz nezni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

“Főleg úgy, hogy egyeztetés nulla, felkészülési idő nulla”

Tegye fel a kezet aki ezen meglepodott. Csak hianyolom hogy valahogy a penzugyminiszterium az adohianyt sosem a hirtelen milliardossa valo gazszereloknel meg az adriai yachtokon keresi...

Én azért furcsállom mert a politikai kommunikációból évek óta az ömlik hogy mennyire de mennyire repül a gazdaság (most minden pártpolitikai felhang nélkül, tényleg jók a makroszámok és jó sok adót is szedünk. Nem értem, hogy miért kell ez a gyomros most).

Szerintem - ez persze csak találgatás - ennek két oka van. Egyrészt vannak, akik a mindennapokra optimalizálnak, s úgy érzik, ők sohasem érik el a nyugdíjas kort, mert olyan messze van. S valóban elfedi az ember agya ezt, úgy élünk, mintha örök életünk lenne. Nem gondolunk a halálra, nem nagyon tűnődünk, hogy lehetünk még demensek és újra pelenkások...

A másik ok pedig az, hogy cégek részéről is van visszaélés. Tudtommal biztosítók kiszervezik a biztosítási szerződéskötéseket egyéni vállalkozó ügynököknek, a nyakukba varrják az ügyfelekkel való bajlódást, az új ügyfelek meggyőzését. Tehát, noha ezek az ügynökök lehetnének alkalmazottak, nem azok. Erőst rá kellene lépni a biztosítók tökére, de ilyen ez a popszakma, amíg sz.r van, légy is lesz...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A biztosítási, pénzügyis területen már jóval a KATA előtt is mindenki vállalkozó volt a sales részről, főleg a brokernet-hez, OVB-hez hasonló szervezeteknél, de 2-3 éve pont ismerős mondta, hogy Metlife álláshirdetésre jelentkezésnél is közölték vele, hogy KATA.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A bevezetés gyorsasága szerintem sem jó, ha egyébként ez végül éles lesz (még nem az, nem?). A tartalmában viszont nem találtam problémát, nekem úgy tűnik, hogy aki alkalmazott, csak KATÁsként van lejelentve, hát annak ez nem jó, de ők eddig se voltak vállalkozók. Van olyan évem nekem is, amikor 50% felett volt egy ügyfél felé a számlaforgalmam, de az akkor még asszem 6 kitételből 4-nek kellett nem teljesülni vagy fordítva, és röhögve megvolt (nem ügyfélnél, nem ügyfél eszközén, nem az ő időbeosztása szerint, és még valami biztos volt, végzem a munkámat). A ne egyedül dolgozz kitétel nem ismerős (egyedül dolgozom), akinek számlázok se nem volt munkaadóm, se nem az én (akár rész)tulajdonomban levő cég. Nem értek hozzá ennél jobban, jöhetnek az ellenpéldák, aki vállalkozó, de pont nem felel meg ezeknek a feltételeknek.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

3. Plusz adóval sújtják az egy ügyféltől származó nagy összegű bevételeket

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

Egyrészt találgatás. Másrészt, nem tudom honnan származik a fizethet, de nekem ez e módon megfogalmazott szövet azt jelenti, hogy ha egy ügyfélnek számláz, akkor megvizsgálják és ha bujtatott kényszervállalkozós játék megy, akkor büntetni fogják. Egyébként nem. Ez a -het. Nekem.

trey @ gépház

Van, ahol így fogalmaznak: „amennyiben a KATA adózó a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több mint felét kiteszi, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katá-s 40 százalék adót fizetne.”

Így jobb?

Vagy komolyan azt gondolod, hogy önbevallás alapján kell majd 40%-ot fizetni, mert bújtatott foglalkoztatás? Mert ha nem, akkor a mostani rendszer is bőven elég lenne, ugyanis tilos. Vagy bújtatott foglalkoztatás, és akkor büntetést kell fizetni, vagy adó. Olyan nincs, hogy a bújtatott foglalkoztatást adóztatják, jogi nonszensz lenne egy törvénysértésre adókulcsot megállapítani.

Én ezt úgy gondolom, hogy mindenki eldönti - ahogy eddig is -, hogy megfelel-e a feltételeknek. Aztán, ha KATA-zik és egy helyre számláz, akkor kaphat egy revíziót. Akkor meg majd szépen bizonyítja, hogy nem bujtatott kényszervállalkozó. Ha a NAV el tudja dönteni, hogy mi nem életszerű, akkor azt is, hogy mi az.

trey @ gépház

1. A topik egy vélelemről szól, nem arról, mit állít a kormány.

2. „Valótlan hírek a kisadózok tételes adójáról” Tényleg? Ki híresztelte a tételes adó drágítását (sic)? Százalékos adóról szól a fáma, erről hol a hivatalos tájékoztatás vagy cáfolat? 

1. A topik egy vélelemről szól, nem arról, mit állít a kormány.

Ja, elnézést! Azt hittem, hogy konkrétumokról van szó, nem légből kapott állításokról. 

2. „Valótlan hírek a kisadózok tételes adójáról” Tényleg? Ki híresztelte a tételes adó drágítását (sic)? Százalékos adóról szól a fáma, erről hol a hivatalos tájékoztatás vagy cáfolat? 

KisAdózó vállalkozások Tételes Adója = KATA

Vagy nem értem, hogy mit szeretnél mondani.

trey @ gépház

Azt, hogy a tételes adón felül van egy kb. büntető célú százalékos adó is a törvényben (évi 12 milliós árbevétel felett), amit a vélelmek szerint ki akarnak terjeszteni ilyen olyan esetekre. De lehetek olyan kötekedő, mint te: ha nem a tételest nézzük, akkor sincs drágítás, hiszen a 40% maradna…

Direkt vagy ilyen értetlen?

Mi a faszt vizionálok én egyedül, amikor élből ebben a szálban a szálnyitóra két komment érkezett, a másik pont ugyanezt taglalja, illetve miért értekeznek a népek itt proxy-cégekről, pont ugyanezen büntető adó kikerülésére?

Ha meg nem sikerült kiolvasni sehonnan az idézett szöveget, akkor a topiknyitó által linkelt cikket sem. Akkor miről próbálsz vitatkozni, hiszen az az egész téma alapja?

Akkor miről próbálsz vitatkozni,

Erről az állításodról:

2. „Valótlan hírek a kisadózok tételes adójáról” Tényleg? Ki híresztelte a tételes adó drágítását (sic)? Százalékos adóról szól a fáma, erről hol a hivatalos tájékoztatás vagy cáfolat? 

Azzal próbáltad érvényteleníteni a kormánykommunikációt, hogy elkezdtél a tételes szón lovagolni (még bold-oztad is). Pedig a tétles itt ebben az esetben a KATA szóban a "T". De ez már loop. 

trey @ gépház

Először is, a tervezet szerint nem érdekes hogy hány kitételed van meg a 7-ből, ha a bevételed fele egy ügyféltől jön és eléri a minimálbér 2,5 szeresét, akkor az egész bevételed adózik 40%-zal. Akkor is ha a 7-ből 7 pontod van, senkit nem érdekel.

" Van olyan évem nekem is, amikor 50% felett volt egy ügyfél felé a számlaforgalmam "

Akkor az új szabály szerint a bevételed 40%-a go to adó. Minden más lényegtelen, akkor is ha te Magyarországon élsz az ügyfeled meg Kambodzsában.

Példa azokra akikkel kicseszik a tervezet, úgy hogy nincs bújtatott munkaviszony:

Bárki aki 2020-ban EV-ként pl. alkalmazást fejleszt és tesz közzé akár a Google akár az Apple store-jában, vagy bárhol reklámot jelenít meg pl. a saját weboldalán. Ezek az emberek mind egyfelé számláznak, pl. a Google felé. Pedig nyilvánvalóan nem a google meg az apple alkalmazottai. Ugyanez igaz minden másra is, ahol egy nagy platform köti össze a vevőket az eladókkal és a platform fizet. Hiába van neked 2000 ügyfeled, adózási szempontból 1 lesz, a kifizető ami a platform.

Ugyanez igaz minden más EV-re akinek pl. 1 nagy ügyfele van, ha pl. könyvelő vagy és van 1 nagy ügyfeled meg 10 kicsi és a bevételed felét az 1 nagy adja, akkor megint sz.póroller.

Akiket nem igazán érint, azok akik bújtatott munkaviszonyban dolgoznak, semmi más nem fog történni mint hogy mostantól majd többfelé fognak számlázni vagy másik cégnek, ami tökegyszerü lesz lévén a legtöbb cégnek vannak alcégei/leánycégei (hivhatjuk proxy cégeknek is), már csak egyéb adóügyi szempontból is. Sőt, ha egy cég eddig csak gondolkozott azon hogy adóoptimalizálás miatt alapítson-e másik cége(ke)t is, annak ez egy újabb +1 pont lesz hogy igen, és akkor oda majd számlázhatnak a katás "alkalmazottai"

Köszi a példát, kb. mindenkinek az lesz rá a megoldása, amit fentebb írtam, haver-ismerős-rokon-random kft-je decemberben hirtelen éves forgalmam x%-át berendeli tőlem, 2 napra rá fizet is, hogy még adóévben legyünk, KP-val, hogy ne legyen nyoma, esetleg 200e Ft-onként, vagy mi most az összeghatár, pont csak annyit, hogy a legnagyobb ügyfelem a forgalmam 49.9%-át tegye ki, vagy 49 ha kerekíteni kell. Van az a mondás, hogy minden törvény annyit ér, amennyire be lehet tartatni, ezt azért elég nehéz lesz ellenőrizni, pl. hány IT-s fog hirtelen szóban tanácsadást végezni új ügyfeleknek, vagy rokonnak, aki viszont-tanácsad szintén decemberben. Aztán 2021-re már ügyesek lesznek a vállalkozók, és havonta, kéthavonta "tanácsadnak", hogy ne legyen könnyen utólérhető, 2022-ben a facebook-on megjelenik a "KATÁS VAGYOK CSALNI AKAROK" téma, ahol kontaktot cserélnek random vállalkozók egymással, hogy a kedves NAV ellenőrnek agyvérzéssel határos legyen lenyomozni melyik számla volt valós tartalmú, és fel fognak tűnni az ugyan azt tartalmazó "hogyan készíts weboldalt" szintű 40-50 oldalas, egyébként akár tartalmasnak is mondható, marketing anyagok, amik kerülnek vagy néha 300-400e Ft-ba is.

 

Hopsz ezt publikáltam. Egyébként ennek még gazdaságélénkítő hatása is lehet, ahogy majdnem minden új, potenciális ügyféllel való kommunikációnak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Adtam számlát, az a nyoma, de a kedves kis kamu ügyfél, aki csak könyvelésben szerepel, mivel KP-s számlát adott, nem kell, hogy utaljon pénzt. Ennyi. szerk.: Erre gondoltam összeghatárra való hivatkozással, hogy mennyit lehet KP-val fizetni úgy, hogy ne legyen ejnye ejnye.

Kommentjeim célja a törvényben levő hibalehetőségek feltárása, nem adócsalási tanácsadás.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Mi van akkor ha főállásban dolgozom és alkalomadtán számláznék 1-1 helyre. Ez azt jelenti, hogy 40%-os adóval büntetnek mert csak egy ügyféltől származott a bevételem abban a hónapban?

Ebben az esetben nem a KATA a megváltás, bár nem tudom, az "alkalomadtán" mit jelent - de ha mondjuk havonta egyszer, 100ezerért, akkor a havi 50ezer kicsit sok.

Ilyen helyzetben vagyok, és egy egyszerű, "normál" adózó vagyok, könyvelem a bevételeimet és a kiadásaimat és a következő évben az SZJA-bevallásomat megcsinálom (magamnak korábban megírtam, hogyan kell, mert mindig elfelejtettem - persze a dokumentum felhasználásából eredő károkért felelősséget nem vállalok :P ).

Ha tudsz költséget kreálni, akkor közel nem kell 12*50ezret fizetned (szép is lenne, nincs is ennyi bevételem egész évben :D ).

És mivel van egy főállásod, nem hiszem, hogy megfogható lennél az egy ügyféltől származó bevételes dologgal (bár persze, ha a munkaadód az az egy ügyfél és nem is kis összeg és viszonylag rendszeres, gyanús lehet).

Nem feledem.

Voltam olyan konjuktúrális helyzetben (20 éve), amikor a főállásból 113e, a vállalkozásból havi szinten 360e és az évi 1-2 projektből max 5000e volt a bevételem.

Ez az összeg beleférne a KATÁba, de mint iciri-piciri vállalkozó a multi felé egy fővállalkozón keresztül számláztam. Pedig 7-8 féle, több szervezetnek végzett munkát takart. Tehát a főállásomhoz képest a vállalkozásból származó bevételem 7x annyi volt.

A 113e, mint alantas senkinek akkoriban olyan fizetés volt, amivel októberben elértem a járulékplafont.

Szóval értem a problémát. ;)

Speciális esetben vagyok abból a szempontból, hogy normál főállás mellett vagyok egyéni vállalkozó. Semmi speciális adózási formában (tehát nem vállalkozási forma) nem vagyok benne, az SZJA törvény alapján adózom az egyéni vállalkozási jövedelmemből is. Korábban már linkeltem a saját feljegyzésemet, hogyan kell bevallani és leadózni. Korábban könyvelő csinálta, ő is ugyanígy csinálta.

Ami nálam nincs: nem veszek ki a "vállalkozásból" pénzt (mivel van jövedelmem, így nem kérdezősködik a NAV, miből élek), így nem kell a kivét után adóznom. Nyilván ha lesz ellenőrzésem, akkor a pozitív egyenleget meg kell tudnom mutatni (mivelhogy ugye nem vettem ki pénzt). Akinek nincs főállása (és nem egyszerűsített adózó, pl. KATA, EVA, KIVA, meg hirtelen mik is vannak), annak valamennyi pénzt ki kell venni, gyakorlatilag munkabérként, ami után rendesen meg kell fizetni mindent.

Remélem, neked több lövésed van, mint nekem.

Talán. ;)

Maradjunk a KATA eseténél. Ott sincs kötelezően havi X ezer, mert ha nincs munkád, akkor szüneteltetheted. Főállásúként is, mert a NAV csak a bevételt vizsgálja és azt nem, hogy miből élsz. ;) (Illetve csak akkor, ha tartozásod van.) Kivét nincs, mert az adó megfizetése után tied a pénz. Az adó nem más, mint az elméleti minimális jövedelem után megfizetett összes adó és járulék (50e - 100e és 75e - 100e, mellékállásúként 25e). Ugyanaz, mint az EVA, mert a bevétel nagyságától független járulékokat kell fizetni, csak ott az adó változik a bevétel függvényében.

A Te eseted a mellékállású EV+SZJA vállalkozási forma. Ha az eredmény után megfizetted a járulék(-okat) és adóztál SZJA szerint - tehát jövedelem - akkor milyen "kivétet" tudnál csinálni és milyen adónem szerint fizetnél? Vagy a fizetésed után is adózol, ha elköltöd? Ugyanígy van, ha főállású EV+SZJA vagy. Ekkor a járulékok és az SZJA megfizetése után nálad marad a többi pénz, tehát az egész az adózott jövedelmednek számít. Vagy én tudom rosszul? ;)

A Te eseted a mellékállású EV+SZJA vállalkozási forma. Ha az eredmény után megfizetted a járulék(-okat) és adóztál SZJA szerint - tehát jövedelem - akkor milyen "kivétet" tudnál csinálni és milyen adónem szerint fizetnél? Vagy a fizetésed után is adózol, ha elköltöd? Ugyanígy van, ha főállású EV+SZJA vagy. Ekkor a járulékok és az SZJA megfizetése után nálad marad a többi pénz, tehát az egész az adózott jövedelmednek számít. Vagy én tudom rosszul? ;)

Járulékokat (egészségügyi, nyugdíj, munkaerőpiaci) nem fizetek, csak SZJA-t és egészségügyi hozzájárulást. Mivel nincs kivét ("munkabér"), így annak a pénznek meg kell lennie (számlán, készpénzben). Ha lenne kivét, akkor az után kellene (ld. pl. itt).

Ha tudathasadásos módba váltunk, talán jobban elképzelhető: az EV a munkáltató "cég", ő a nyereség után társasági adót fizet(ne, ha nem SZJA alá tartozna), a saját magának, mint munkavállalónak kifizetett "munkabér" (kivét) után pedig a "megszokott" dolgokat fizeti. Természetesen a munkabér (kivét) csökkenti a nyereséget és az utána fizetendő adót is :) Az előbbi bekezdés linkjén szerintem "szakosabban" el van magyarázva. Ha nem EV lennék, hanem egyéni vállalkozás, akkor kicsit módosulna a történet, mert ha jól rémlik, akkor már nem az SZJA hatálya alá tartoznék.

Én így tudom, de a tévedés jogát fenntartom, a pontosításokra, kiegészítésekre nyitott vagyok :)

De egyszer azért ki kell venni azt a pénzt, ugye? Na, majd akkor járulhatsz a kasszához.

Miért kellene? Nyilván az ember (ha megteheti), nem szokta a kasszáját minden hónapban lenullázni, hanem van megtakarítása. Ez a megtakarítás nyugodtan lehet a vállalkozói tevékenységem "egyenlege" (nem kell vállalkozói számla, tehát a "normál" folyószámlámat használom itt is).

(Az egyéni vállalkozás az, amiben az egyéni vállalkozó dolgozik, amire te gondoltál, az az egyéni cég.)

Amennyire tudom, van az egyéni vállalkozó és az egyéni vállalkozás, ami nem ugyanaz. Az egyéni vállalkozás az a "cég".

Ha soha nem veszed fel, akkor tényleg nem kell adózni utána. De akkor az nem megtakarítás, hanem halott pénz.

„Amennyire tudom”: rosszul tudod. Elég a törvény címét megnézni: 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről

(Én is rosszul emlékeztem, amit írtam, 2010 előtt volt igaz, a fenti törvény átnevezte. Mondjuk én 93-ban kezdtem, tehát akkor még tényleg egyéni vállalkozóként működtettem egy egyéni vállalkozást.)

Mindennel egyetértek, amit írtál - főleg az első mondattal :D

Komolyra fordítva: igen, igazad adok neked. Viszont esetemben a profi könyvelővel amennyit nyernék, többet vinne el. Évente(!) kb. 100-200ezer forint bevételem van a vállalkozásomból. Másrészt a nyereségem nem olyan magas, hogy rá lennék szorulva (hiszen amikor pl. egy laptopot vettem, akkor annak a költségét is el tudtam számolni, új akksi, stb.).

Eddig is volt bújtatott munkavállalás, a legtöbb cégnél a 7ből 2 feltétel se teljesült, most 4 nem fog. Ezek a szabályok még jók is lennének valamire, egy olyan országban, ahol a menedzserek 90%-a nem mikromenedzsment mániás begyöpösödött kisfőnök. Aki még mindig csak akkor képes elhinni hogy dolgozol, ha látja hogy ott ülsz a gép előtt. Számomra ugyanis régen teljesen egyértelmű volt, hogy KATA = távmunka, ehhez képest meglepődtem, néhány állásinterjún, ahol az "alvállalkozó" számukra annyiban kimerült, h 10%-al többet fizetnek, mint ha bejelelentenének (persze ők így is jobban jönnek ki), ehhez képest se szabadság, se betegszabadság, se bármilyen védelem amit a munka törvénykönyve garantál, és nyilván arról se döntesz, hogy a polcról leeső "tegnapra kéne" feladatot elvállalod, vagy nem.

Másrészt, nem örülök a törvénymódosításnak hiszen a tisztességes réteget még tovább szivatják. Például ha egy kis mellékesként megcsinálnék valakinek egy munkát párszázezerért, akkor azt 40% adó sújtja innentől - feltéve hogy abban az évben más maszek nem esett be. Arról nem is beszélve, hogy a volt munkáltatójának miért ne számlázhatna be az ember? Ezzel megint csak kinyírnak egy értelmes dolgot, amikor az ember valamiben szakértővé vált, de megunta a mókuskereket és eljött, azért tanácsadás vagy más célből visszahívhatták még párszor, hogy ne dőljön össze a ház. De nyilván ezeket a törvényeket nem olyan emberek írják, akik életükben akár csak fél percet is dolgoztak, szóval bárgyúság lenne az értelmet keresni benne. Nyilvánvaló, hogy a KATA innentől marad a fodrászoknak meg villanyszerelőknek (ha már itt tartunk - látott már valaki olyan fodrászt vagy villanyszerelőt aki adott számlát?), az IT-soknak meg a Kft, Bt, ha jól értelmezem.

Legtöbb kisvállalkozó úgy kezdi a vállalkozását, hogy dolgozik valahol és lesz egy ügyfele aki miatt kiváltja. Mivel eddig is gond volt, hogy hazánkban kevés a vállalkozó, így azt gondolom, hogy a legjobb módja lesz ez, hogy még kevesebb legyen. Vajon hány ügyféllel kell kezdeni egy vállalkozást, hogy kevesebb, mint 5% legyen az esélye annak, hogy egyik sem lesz nagyobb, mint 50%? :) A Pareto-elv általában a vevők okozta árbevételnél is működik, így kevesebb mint 5 vevő esetén is igaz _LEHET_, hogy a vevőid 20%-ka hozza az árbevételed 80%-át. BTW  nagy számban ez igaz.

Sziasztok!

Véleményem szerint igen is adóztatni kell, a mérték az már egy más tészta. 40% jó e vagy sem, ez majd kiderül. Más kérdés, hogy a "nagy kata" eddig is adózott, áfázott keményen, tehát itt most csak a kis katások sírnak....

Egyrészt:

A baj az, hogy akik ki tudnák fizetni a magasabb adóterheket, azok is szépen elkezdték kizsonglőrködni magukat a kis kata által az adózási kötelezettség alól...hopp...

Jelenleg a kis KATA-sok többsége pusztán az "anyagi előny" miatt választotta ezt a formát, és úgy alkalmazza, hogy közben még röhög is a markában.

Másrészt:

Normál esetben egy kis katás arra lett kitalálva, hogy ledemózza szépen amit akar, piciben kipróbálja...és ha megy, növekszik, így nem okoz gondolt kifizetni a nagyobb terheket...

Ha meg nem megy, akkor normál esetben a kis kata lehetősége nélkül ki se tudta volna próbálni...tehát életképtelen azonnal a nulladik időpillanatban, maga az alapelgondolás....kvázi mindenki megkapta a lehetőséget, hogy bizonyítson...Örülni kéne hogy eddig hagyták kipróbálni. Viszont semmi meglepőt nem látok abban, hogy az "örökké próbálkozó leszek" mentalitást nem engedik meg a továbbiakban....

Harmadrészt:

Amikor bele kényszerítik az embert az "amúgy életképtelen" (kft, bt, stb...)vállalkozások a 25ezres KATA-ba, mert ugye "kedves alkalmazott, majd így a fingszag is rózsaillatú lesz ám...nem mindegy hogy a bruttó 200adból csak 110-et kapsz, vagy 175öt, ugye? na, szaladj a Katához....", és így a cég is azonnal nem kevés járulékot spórol meg, amit normál esetben nem tehetne meg....

Miért gondoljuk hogy ami ingyen van, az az is marad? ezt "akciónak" szokták hívni...az első három hónap ingyenes...a többi meg cash....ez történik, semmi más...

Sokan meg meg is ették a maszlagot...majd most kiderül, hogy ki az az ev aki amúgy is életképes tevékenységgel foglalkozik, és ki az aki csak a KATA előnyei miatt volt jelen, mert hát ugye más formában meg már nem éri meg neki, és elhullik.....de ez igaz azokra a cégekre is akik kata-ba tolták az "alkalmazottjaikat".

Mert majd most a tisztes "alkalmazott" olyant számláz, hogy a cég is beszarik....

Tisztul a piac...ennyi történik. A blöff kiesik.

Ettől függetlenül nekem sem tetszik, hogy így megfeszítik az ember fiát, de hát ez M.O! Feri óta tudjuk hogy svájc jobb hely, és mivel még nem sikerült idehoznunk, így kénytelenek leszünk mi odamenni.

Aki meg csalni meg trükközni akar, az KATA előtt is megoldotta, KATAval full legálisan tehette, KATA után meg majd előveszi a régi jóöreg módszereket.

Nagyon el vagy tévedve. Hozzáállásod alapján úgy tűnik, mintha szelektálni szeretnéd, hogy ki lehet és ki nem  KATA-s. Lehet neked gond, de nekem tetszik  az, ha olyan országban élek, ahol a törvények, kötelezettségek és szabadságok mindenkire _EGYSÉGESEN_ vonatkoznak. Ha kielemezzük a hozzászólásodat, akkor abból egy dolog derül ki: az irigység.

Élni és a visszaélni itt teljesen ugyanaz, bár a szó mást jelent, de esetünkben csak érzelmi befolyásoltságról árulkodik.
Van egy adózási lehetőség amit minden 18 évet betöltött büntetlen előéletű választhat. Van aki izzadva keresi a pénz, van aki mosolyogva kényelmesen. Nem vagyunk egyformák csak egyenlőek. Sem szorgalomban sem észben nem ugyanannyi jutott nekünk, ezt minden kommunista gondolkodásúnak be kellene már nyelnie. Ez van. 

Az azért ne legyen már ördögtől való gondolat, hogy a visszaéléseket kiszűrje a rendszer! :) Nem látom azt, hogy miért is nem választhatja ezután a KATÁT. Itt legfeljebb annnyi változik, hogy a működés folyamán több feltételt kell teljesítenie.

További félreértések elkerülése érdekében én aktív KATÁSként értek egyet a szigorítással.

Fentebb találsz példákat, hogy valaki NEM alkalmazott, de a bevétele akár 100%-a egy cégtől jön, és most neki 40%-ot kell majd fizetnie, egyik napról a másikra azért nem sok vállalkozás éli túl, ha ennyivel emelkedik az üzemeltetési költsége.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Aki csak egy felé számláz, annak a vevője kvázi monopol helyzetben van. Közgazdaságilag nagyon nehezen védhető ez a fajta kiszolgáltatottság, ugyanis ebben az esetben lehetetlen a profit maximalizálása. A vállalkozások pontosan ennek a nem túl szerencsés helyzetnek az elkerülésére lettek kitalálva. Az egy vevős vállalkozások életképessége erősen megkérdőjelezhető.

Nem arról van szó, hogy egy felé számláz, hanem pl:

van néhány nagyobb ügyfele, pl 3-4 vagy tovább tartó projektekkel amik kb kitesznek heti 20órát, meg van egy csomó kicsi amik meg a maradékot. Így 1. adott a biztos bevétel (cserébe unalmas robotolós feladattal ) a fenntmaradó időben pedig lehet: tanulni, kísérletezni, rövidebb érdekes (és végre értelmes ) projektekkel fogalkozni. persze mivel ezekből sok van, fel kell hajtani őket (értsd időt kell szánni a megrendelővel történő egyeztetésekre stb stb) így összességében / ügyfél jólval kevesebbet hoz.

ez speciel a saját működési módom fentebb. volt az elmúlt 1,5 - 2 évben. Nah ennek kb vége. Hosszabb projektekbe (volt ami 1 évet is eltartott) meg aztán bele se gondoljak..

nem az a gond. a gond az, hogy pl a fenti példánál maradva, ki vagyok zárva így azokból a lehetőségekből, hogy hosszabb projektet bevállaljak: pl 7-8 hónapon keresztül 1 üf felé számlázzak. És nem látom az okát, hogy miért kéne ezt a tevékenységet külön adóval büntetni. Ha adót akarnak emelni akkor tegyék. Ha bújtatott foglalkoztatást akarják kiszűrni akkor azt csinálják. de ez most megint egy elbaltázott gyökérség. Pláne, hogy épp most tereltek be KATA alá egy csomó embert akinek viszont nem feltétlen ez kellene amúgy...

"Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek ÉS az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet."

Esküszöm nem értem mi a baj ezzel! Állítólag itt informatikusok vannak. Elfogadnám ezt az érvelést, ha a két feltétel vagylagos lenne, de így.. :) (gyk.: a két feltételnek egyszerre kellene teljesülnie, és még akkor se az össz bevételedre kapsz 40%os külön sápot!)

Mi van akkor, ha egy ügyfelemnek kiszámlázok 6 milliót (ez azért mondjuk 15 ezres óradíjjal nem egy nagy történet, 10 db 40 órás hét, 20 db 20 órás, stb.) - ilyenkor kimerül az első és a második feltétel is, holott rajta kívül még van mondjuk 12 másik ügyfelem, akik abban az évben nem kaptak akkora fókuszt. Most erre miért is megy a 40% büntetőadó? 

"Viszont megjegyezném, hogy minden lelkesedés dacára még mindig nem ismerjük a jogszabály konkrét módosítását."

Ennek ellenére te a legnagyobb vehemenciával fejtetted ki, hogy mégpedig teljesen megalapozott. Feljebb (lejjebb, ki hogy nézi) nem kevés példát hoztak szélsőséges esetekre, egyértelmű, hogy ez így, ebben a formában szarcsi. 

Szóval majd meglássuk, mi sül ki belőle. 

És ez mitől megoldás? Azzal csak a következő évre tolom a történetet, ráadásul akkor az az év ennyivel kevesebb kerettel indul. Ráadásul ezt a "trükközést" pont te, a csalás elleni küzdelem legnagyobb harcosa* javaslod? 

* legalábbis ebben a topicban :P 

Ez matematikailag nem mindig fog teljesülni. ;)

A KATÁS 12000000/365*nap összeget számlázhat, fölötte adózik. Ez ~32000/nap, amiből a 15000/óra bajosan jön ki.

Megfordítva, a 6M számlázással várnod kell az év 183. napjáig, ha nem volt más bevételed.

Persze nem ezt írtad, de azért kalkuláld bele!

A KATA hónap-alapú, vagyis 12m/12*aktív hónap a maximális bevétel anélkül, hogy befigyelne a büntetőadó. Amiről te írsz, az az ÁFA-határ, ami valóban "nap-alapú". 

(Egyébként meg bármikor kiszámlázható, nem kell vele várni - év végén néznek egy "egyenleget", hogy mennyi hónapig/napig voltál az adott évben Karád, és az alapján számolódik a Kata/áfa-keret. )

Az külön vicces, hogy úgy kezeled számítás szempontjából a katát, mintha alkalmazotti lét lenne, de nem az: nagyon nem tudsz átlagosan napi 8 órát számlázni, mert: 

  • valamikor tanulni kell
  • valamikor kísérletezni kell
  • valamikor dokumentációt kell olvasni,
  • valamikor találkozni kell az ügyfelekkel, vagy leendő ügyfelekkel,
  • valamikor ügyeket kell intézni. 

"egy munka kapcsán"

Persze, de ha kijön egy új tech, körbe akarom járni (megtetszett, ha jól működik, elkezdem használni), de azt még nem kérte senki, akkor a megismerkedés időköltségét kinek fogom kiszámlázni (és persze milyen alapon)? 

"ha a számlás munka kapcsán intéztél ügyet" 

Szerintem ez inkább kivétel, mint jellemző: mégis, melyik ügyféllel fizettessem meg pl. a banki sorbanállással töltött időt, amit a saját egyéni vállalkozásom érdekében végeztem? Na, ugye. 

a megismerkedés időköltségét kinek fogom kiszámlázni (és persze milyen alapon)?

Magasabb óradíjat számlázol, mert több a tudásod a másiknál. Ez pont az, hogy az, aki bármilyen szakmát (akár fizikai, akár szellemi) kitanult, jellemzően magasabb óradíjban dolgozik, mint aki csak "kontárkodik". A magasabb óradíjjal nem feltétlen csak a helyszínen eltöltött időt fizeted meg, hanem az addig belefektetett energiáját is (pontosabban annak egy kis részletét).

A magasabb óradíjjal nem feltétlen csak a helyszínen eltöltött időt fizeted meg, hanem az addig belefektetett energiáját is (pontosabban annak egy kis részletét).

Igen, pont erről beszélek: a nagyobb része "költség", amit én "nyelek be"/"fektetek be a jövőbe", hogy egyáltalán tudjam később kínálni a szolgáltatást, ami erre épül. 

megjegyzés: nekem ezzel egyáltalán semmi bajom nincs, ez így a normális - arra írtam ezt példának, hogy ez pl. teljesen eltér az "alkalmazotti" léttől. 

Félreértettél: nem az óradíj kis részlete a korábban belefektetett energia, hanem az óradíj fedezi a befektetett energia kis részletét - azaz pl. egy képzés elvégzése után nem "számlázod ki" az első adandó alkalommal a teljes tandíjat, hanem sok kis apró órából jön vissza a tandíj (meg a saját időd, stb.).

Oké, ez logikus is.

Ezen elindulva, te hogy járnál el, amikor 3 új techből 1-et el szeretnél sajátítani, de nem tudod, melyiket? Nyilván mindegyik esetében körbe kell járni, hogy érdekes-e, itt mondjuk kiesik 1, aztán belekezdve a másodikba kiderül, hogy zsákutca, a harmadik viszont bejön, és használni fogod tudni valamelyik ügyfelednél - akár olyannál is, amelyikkel már dolgozol együtt. 

A kérdés: kinek és mikor "számlázod" a sikeres kutatás és a zsákutca idejét? 

a tanulasi folyamat resze azt hogy kiprobalod az egyes cuccokat, es vegul megtalalod amitvel akarsz foglalkozni. raadasul ott sem az van hogy elolvasod a "foo for dummies" konyvet es masnapra profi leszel. nyilvan nem az elso emberre fogod raverni a teljes koltseget. viszont kiszamolod hogy a beleolt ido/energia mennyit er, varhatoan hany uj ugyfeled fogja ezt az uj cuccot kerni, es ez alapjan szamlazol.

de amugy miert teszel fel olyan kerdest amire te is tudod a valaszt? :o

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hivatalosan  az.

https://ado.hu/ado/kkv-fogalom-meghatarozas-most-meg-barki-hozzaszolhat/

"A legfontosabb a személyzeti létszámra vonatkozó kritérium (éves teljes munkaidős egyenértékben < 250), amelynek teljesülnie kell.

Pénzügyi paramétereknek kell eleget tenni az árbevételre (≤ 50 millió EUR) vagy a mérlegfőösszegre (≤ 43 millió EUR) vonatkozóan annak érdekében, hogy képet lehessen alkotni a vállalkozás teljesítményéről versenytársaihoz viszonyítva, illetve a különböző ágazatok sajátosságai szerint (a kereskedelmi és a forgalmazási ágazatokat pl. jellegüknél fogva magasabb árbevételi adatok jellemzik, mint a feldolgozóipart). A fogalom meghatározás lehetővé teszi, hogy a vállalkozások túllépjék e két pénzügyi küszöbérték egyikét."

"Az adócsalást az követi el, aki adókötelezettségének megállapítása szempontjából jelentős tényt, adatot a hatóság előtt valótlanul ad elő, vagy elhallgat. Ezzel vagy más megtévesztő magatartással az adóbevételt csökkenti. Aki az adóhatóság megtévesztésével őt magát meg nem illető adómentességet, vagy adókedvezményt vesz igénybe, vagy aki olyan terményt, terméket, amely jövedék tárgya, a jogszabályban megállapított feltétel hiányában, vagy hatósági engedély nélkül előállít, a jövedéki ellenőrzés alól elvont terményt vagy terméket vagyoni haszon miatt megszerez, elrejt vagy elidegenítésében részt vesz. (Btk. 310. §.) "

Ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel  a bújtatott foglalkoztatás. :)

Van a topic-ban egy app developer-es példa, majd azt nézd meg. Attól meg persze tekints csak el, hogy egy vállalkozó lehet időben-térben független attól a cégtől, akinek beszámláz, sőt, módszertanában is, lásd egy rakás értékesítő van külsős vállalkozóként nem kevés cégnél, akik saját marketing csatornákat építettek, semmi közük a cég központi marketingjéhez, dolgoznak amikor ők úgy döntenek, hogy akarnak, de szerinted ők is bújtatott alkalmazottak? Van egy termék, amit legjobbnak tartanak a témában, fenntartják a váltás lehetőségét (megtartva a marketing csatornáikat).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ha valaki feketén fehére, szerződéssel, számlákkal, átutalt pénzekkel, teljesítési igazolásokkal keresi a pénzét akkor az nem lehet visszaélés, hiszen az állam által kínált és támogatott lehetőség szerint dolgozik és adózik. Az, hogy itthon az a mentalitás hogy a dögöljön meg csak a szomszéd tehene, ha szebb mint az enyém, másik kérdés.

Ha nem tetszik hogy mások katáznak te meg nem, akkor miért nem katázol te is? :)

Hupsz, akkor oké. Én meg nem támogatom. A tartalmi részével részben egyetértek, amivel nem, hogy szokásosan kap a nép pár hét gondolkodási időt, aztán meg csessze meg magát. Ez így nem kiszámítható környezet, és el lehet gondolkodni azon hogy miért is sír a szája folyton a cégeknek.

Úgy érted, hogy a KATA csalókkal meg kellene előre szavaztatni, hogy ha a jövőben csalnak, akkor mi történjen? Valahogy így?

Kedves KATA csalók! Ha a jövőben csaltok, akkor ... retorziója legyen:

( ) büntetés

( ) semmi

Vagy mire gondoltál?

trey @ gépház

Komolyan nem tudom még mindig, hogy minek a meghirdetését szeretnéd hamarabb. A pénzügyminisztérium közleménye szerint nem változik semmi érdemleges az adózási tételekben. Annyi lesz a változás, hogy egyes gyanús "vállalkozásokat" (amik valójában nem vállalkozások, hanem bujtatott munkavállalók) alaposabban fognak ellenőrizni. Ehhez az adóhatóságnak joga van. Bármikor, előzetes bejelentés nélkül.

trey @ gépház

Ez ellen valahol emeltem kifogást? :) Nem emlékszem.

Amit én állítok, szükségesnek tartok:
- veszélyes dolog hozzányúlni, mert 300+ e ember választásokat dönt el
- a KATA léte serkenti a vállalkozási kedvet
- minden korlátozás csökkenti a vállalkozási kedvet
- legyen az ország kiszámítható, az adó tervezhető

A kiszivárgott dokumentum szerint nem csak több ellenőrzés lesz, hanem komolyan szigorodnak egyes részletszabályok is, amik lényegesen érintik az ebben érdekeltek (3-400k ember) széles rétegét. Tehát nem úgy kell értelmezni a dolgot, hogy szavazzuk meg mikortól keresik jobban a csalókat. Igaz hogy cáfoltak, egyelőre... :)

Ez az egész törvénymódosítást igényel, aminek az átfutási ideje jóval hosszabb, mint egy rendelet módosításé.

Mire gondolsz? Még nem láttunk olyat, hogy reggel bedobnak egy törvényjavaslatot, délre megszavazzák és 3 nap múlva már kint is van a magyara közönyben?

A beterjesztett nagy világmegoldások a csalást max kis zugcég szinten nehezítik meg, bár ott is leginkább csak a max limitet viszik le 12 milláról (haverok bejelentési határ alatti összegeket fiktív számlázgatnak majd egymásnak, hogy kijöjjön a 49.9%). Közepes/nagyobb cégeknél meg semmibe nem fog kerülni több cégbe szétdobni a számlázást.

Megint csak a bürokratikus overhead fog nőni jó magyar módra, meg a becsületes KATA-sok egy része (remote contractorok, egyéni alkalmazás fejlesztők) lesz beszopatva ezekkel a változásokkal, ők viszont nagyon.

Alapvetően igazad van, de mondok egy példát:

Ügyvédi iroda egyik alkalmazottja kiválik a cégből, katás lesz. Pont ugyanott és ugyanazt csinálja, mint alkalmazottként, csak bérleti díjat fizet az irodáért, néhány ügyfélnek számláz, a pénzt meg megoldják a főnökkel zsebből zsebbe.

Törvénybe ütközik ez? Valószínűleg nem bizonyítható. Könnyebben jön a pénz? Naná. Rendben van ez így? Szerintem nem.

Ez sérti a jó ízlést és a törvényt is. Bizonyítani csak akkor lehet, ha mind a két fél egyhangúan maga ellen tanúskodik a témában. Ennek van esélye? :)  Mindaddig ez látszólag teljesen törvényes.

 

Amúgy az sohase legyen érv, hogy azért szopatunk mindenkit mert egyesek ejnye-bejnye.

"Bizonyítani csak akkor lehet, ha mind a két fél egyhangúan maga ellen tanúskodik a témában. Ennek van esélye? :)  Mindaddig ez látszólag teljesen törvényes."

Látod? Pont ez a baj.

Meg az, hogy ha van valami kedvezmény vagy egyszerűsítés, akkor egyből megjelenik néhány ügyeskedő kötsög, aki visszaél vele és mindenki másnak is elrontja a bulit.

Ha ez fáj, akkor legyél ilyen te is. Amúgy fogadd el. Ahogy szerintem az is feladat a néplélekben, hogy Lőlőt elfogadja cserébe kap KATA-t, havi max 100e adókedvezményt. Ez az ára. A baj az irigység, ami miatt nem azt nézi senki, hogy neki mennyire jó, hanem az fáj az egyénnek, hogy másnak sokkal jobb. 

Nézd, én elfogadom a jelenség létezését, csak nem tetszik, és erről nem szégyellem megosztani a véleményem.

Köszönöm, de nincs kedvem ilyesmikkel trükközni.

Egyébként az, hogy ha látod, hogy más kizárólag a szabályok áthágása miatt halad gyorsabban előre, mint te, nem irigység, hanem jogos felháborodás. A törvények azért vannak, hogy mindenki betartsa őket, és kövezettek meg, de azt gondolom, hogy ha néhányan mégsem, arra nem az a megoldás, hogy akkor szabad a vásár, mindenki vigyen haza a TSZ-ből amit csak szeretne.

Igen. Van az úgy, hogy az ember beszélget rokonokkal, ismerősökkel. Néhányan szégyenkezve ismerik be, mások még büszkék is rá. Olyanokat, mint amit a példában is hoztam.

Nem vagyok spicli, és nem is az "átkosban" vagyunk már, nem kezdek jelentgetni. Amúgy sem lenne semmi értelme. Egyszer jártam úgy, hogy kifizettem egy vállalkozót, mondván, hogy pár napon belül kapom a számlát. Párszor kerestem miatta, de először csak ígéreteket kaptam, utána már azt sem. Aztán kiderült, hogy hibás teljesítés történt (az elkészült munkadarab állaga néhány hét alatt rohamosan romlott). Mivel a vállalkozó kicsit sem volt együttműködő, polgári jogi úton szerettem volna érvényesíteni az igazam, ehhez viszont szükségem lett volna a számlára, így hát megkerestem a NAV-ot, hogy segítsenek nekem jobb belátásra bírni a vállalkozót. TL;DR, 6-7 levélváltás után megtudtam, hogy ez nem az ő dolguk, nem érdekli őket, azt vizsgálnak ki, amit akarnak. Ennyit erről.

Van egy felvetés, egyik világban 1 bűnös szabadlábon marad, másikban bebörtönözzük, de 9 ártatlant is fals pozitívként mellé rakunk. Melyiket szeretnéd? Oregon előbbit, te utóbbit, csak a szám a kérdéses esetleg (legtöbben azért már az 1-el úgy kibékülnek, mint a huzat, de a 10 bűnös egy fals pozitívra ember nem mondja azt, hogy ne, mert akkor még a háborúkat is le kéne állítani). (Nem megszólni akarlak, nekem ez az olvasatom arról, amit írtál.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Rosszul olvastál.

Vegyük észre, hogy sehol nem írtam, hogy mit szeretnék, meg szerintem minek kellene lennie, csak hoztam egy példát, ami törvényesnek tűnik, de amúgy visszaélésszerű.

Valójában nincs bajom a jelenlegi szabályozással, csak azt szeretném, ha a példámhoz hasonló "gyanús" dolgokat részletesen kivizsgálná az erre hivatott hatóság, és szükség esetén intézkedne. Mert jelenleg az a helyzet, hogy ha én becsületesen, tisztességesen tevékenykedek, akkor hátrányból indulok.

A vizsgálatokra korlátozott kapacitás van egy jogállamban, ezért ahogy látom sokszor egyszerűbb egy intézkedést hozni, ami lefedi a potenciális pozitív tartozókat egy adóval, oszt ámen. Ez is hátrányt teremthet, túlszabályozás is káros tud lenni. De egyébként értelek, én sem azt szeretném, hogy mindenki csináljon amit akar, kivéve x és y, mert ők meg fizessék helyettük is.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Oregon:

Nagyon el vagy tévedve. Hozzáállásod alapján úgy tűnik, mintha szelektálni szeretnéd, hogy ki lehet és ki nem  KATA-s. Lehet neked gond, de nekem tetszik  az, ha olyan országban élek, ahol a törvények, kötelezettségek és szabadságok mindenkire _EGYSÉGESEN_ vonatkoznak. Ha kielemezzük a hozzászólásodat, akkor abból egy dolog derül ki: az irigység.

Élni és a visszaélni itt teljesen ugyanaz, bár a szó mást jelent, de esetünkben csak érzelmi befolyásoltságról árulkodik.
Van egy adózási lehetőség amit minden 18 évet betöltött büntetlen előéletű választhat. Van aki izzadva keresi a pénz, van aki mosolyogva kényelmesen. Nem vagyunk egyformák csak egyenlőek. Sem szorgalomban sem észben nem ugyanannyi jutott nekünk, ezt minden kommunista gondolkodásúnak be kellene már nyelnie. Ez van. 

 

A válasz:

Nos, kezdjük az elején. Az lesz katás, aki akar, mint ahogy egyéb más vállalkozási formát is választhat, tőlem, nyugodtan, pláne, hogy jobban is járna vele.

Csak ne legyünk már ennyire naívak, hogy míg egy alkalmazott munkabérét kb 37-38% (összességében, és az egyszerűség kedvéért nevezzük): adó terheli, és még további adót fizet a cég is utánna, addig a KAtások meg majd megusszák 25 papír becsengetésvel....ami 8milla esetén nincs 4% se.

Hidd el nem vagyok irigy...inkább szomorú, hogy ennyi ember beszopja...és természetesen fellázad, amikor ráébresztik hogy nincs ingyen ebéd.

élni és visszaélni ugyanaz lenne? háááááát....

Mosolyogva, kényelmesen, dolgozni lehet maximum....ami nem egyenlő pénzkereséssel...a pénzkeresés az egy teljesen külön műfaj, és olyant nem láttam még hogy valaki izzadtságcseppek nélkül keressen pénz.( -Lölő, de ebbe ne menjünk bele, mert a Kata a téma..)

"Sem szorgalomban sem észben nem ugyanannyi jutott nekünk, e...." ezért kellene elfogadni ha valaki rávilágít valamire, ami lehet nem feltétlen tetszik nekünk, de attól még igaz.

Kommunista? mivan??? 2019 van tesa...nem 69, 79, meg 89...

Nem vagyok én elmebeteg, hogy beszálljak a szopóketrecbe...jó nekem a 30-40% adó is...én inkább kifizetem a "full közterhet", és annyi osztalékot veszek ki cserébe amennyit nem szégyellek....legálisan, adózottan. Hidd el, így olcsóbb mint katázni. Ez itt a nagy "csoda", ti meg a katán marakodtok...csont a kutyáknak, és még csóválják is a farkukat hozzá, meg csaholnak örömükben....pár százezrekért...

De majd lesz az a kata még drága is...persze ma azt mondják, óóó nem nem nem lesz....

Kb úgy mint "a lakástakarék örök, nem nyúlunk egy jól működő támogatási formához....még 24 órán át...." Még egyszer és utoljára, én nem sírok, csodálkozok, hogy mennyire el vagyunk mi itt tévedve Magyarországon. Jobb helyeken ilyen szabályozásokat nem hoznak, mert pont az általad hirdetett "mindenki egyenlő, és ugyanaz vonatkozik rá" elvet sérti..a hőn áhított katád...

S ez nem pártszimpátiából fakad...amúgy is utálom a politikát.

Ez hozzáállás kérdése. Én inkább kifizetek mindent, és cserébe békén is hagynak. Nem kell trükköznöm, meg nem kell vakarnom a fejem, hogy megint mivel szopatnak be.

 

Szerk:

A piacromboló hatásáról meg már nem is beszélve...kifejezetten káros, mert "az olcsóbb szolgáltatás nyújtás lehetőségének" illúzióját kelti. Rombolja a többi tisztességesen adózni kívánók piacát, gátolja a rendes árképzés lehetőségét. Ez olyan kínai vagy eredeti kérdés.....eredeti drága de normális, kínai meg csak óóócóóó....

Arról nem is beszélve hogy társadalmi felelősségvállalás, nah az aztán nulla. 25ezerért havonta be se tudják kapcsolni a CT gépet basszus....

Reméljük majd nyugdíjra is futja a 25, meg 50ből....persze ti azt úgyse élitek meg....persze aztán csak nehogy mégis, akkor majd max a gyerekeink még jobban beledöglenek mint mi, a nyugdíjasok méltóképp eltöltendő esztendőibe....így is szarban vagyunk, nem tudom minek kell ezt még fokozni.

Nah most tényleg kezdek idegesedni bassza meg :)

Legyen. A fizetett szabadságot a cég fizeti a dolgozónak, KATA esetén te saját magadnak, beszéld meg, alapíts szakszervezetet, sztrájkolj, ha nem adod meg magadnak, stb :)

A táppénz első 15 napja betegszabadság, amit a munkáltató fizet, ez hasonló, mint a szabadság, tehát rajtad áll. Az utána lévő (most már tényleges) táppénz esetén egyetértek, ha az eü-járadékot (vagy mittudoménhogyhívjákmost) fizeted, akkor az így korrekt.

"Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. "

Szerintem csak simán a verseny kikényszeríti ezt a megoldást. 

Lett a KATA és a lakosság többet akar keresni. Annyiban üdvözlendő, hogy ezáltal a lakosság felnőtt és öngondoskodás, már nem egy idegen gondolat.

Annak a közleménynek semmi értelme nincs.

Az első mondat hazugság, senki se írta, hogy drágul a havidíj. (mindenegybenblog-szintű weboldalaktól tekintsünk el)

A második-harmadik bekezdés évek óta így van, csak eddig nem figyeltek oda.

A negyedik meg győzelmi jelentés, senki se érdekel.

 

A második azt írja, "fokozottabb ellenőrzésbe kezd". Akkor a NAV fog jobban figyelni, de mégse változik a törvény? De azt a részt meg pont nem cáfolták meg...

Az első mondat hazugság, senki se írta, hogy drágul a havidíj.

Elsőként a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kongatta meg a vészharangot a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) illetően, amikor egy pénzügyminisztériumi munkaanyag alapján azt jelezte, hogy 2020-tól megdrágul

A véleményem sajnos ettől még adott, és nem változik...

Ez akkor most az, hogy marad minden a régiben, "de figyelmeztet a kormány, hogy baj lesz...", és mostantól ellenőrizni fogják, hogy valóban tevékenységet végzel, vagy csak "kerülöd" az elkerülhetetlent...az a baj, hogy a katások többsége eddig sem teljesítette a feltételeket, és nem is áll szándékában teljesíteni.

Kezd elfogyni a türelem...ennyi történik.

...és a kormány neki áll leellenőrizni 300+ e vállalkozót. Mégis hogyan? A többség lazán átlépi, hogy van egy olyan vevője aki 1M felett van. A trükkösök eddig is több felé proxyztatták a dolgot. Vagyis pont azokat nem fogják tudni kiszűrni és megfogni akiket szeretnének. Mi marad? PR ijesztgetés.

Ennél sokkal rosszabb lesz a helyzet!

Jelenleg 98%-ban egy cégnek dolgozok, de megfelelek 4 feltételnek. A bevétel sem sok.

Ebből pillanatok alatt lehet olyat csinálni, hogy két cégen keresztül kapok a 2,5x minimálbérnél kevesebbet - ebből az egyik pénzmosás. A harmadik cégtől a valós bevételem 2,5x minimálbér feletti részét. Egy 10-20 céges proxy esetén még ők maguk sem fogják tudni, hogy merre folyik a pénz...

Eddig nem volt érdemes pénzmosással foglalkozni a nagyon alacsony nyereség miatt. A 40% adó biztosítja, hogy már kisebb veszteséggel is megéri. ;)

A másik megoldás átmenni szja-ba. Ez a bonyolultabb dolog, mert profi könyvelő kell hozzá. Meg foglalkozni kell a kutyasamponnal és a fűnyíróval is, mint IT költségelszámolás része. ;)

De a kedvencem az, hogy olyanok fikáznak és osztják az észt, akik 5 percig sem voltak vállalkozók. Feljebb is láttam olyat, hogy az ÁFA, az adó és a költség kissé összemosódik. Feltételezem, hogy a hozzászóló sem az adózással, sem a KATA szabályaival nincs tisztában.

Nincs az az isten, hogy ne az legyen ennek is a vége, hogy akinek van esze workaround-al számláz balra jobbra, az az egyetlen aki megszívja, aki (és most remélem le tudom írni jól a képletet szavakkal) a 12 milliós forgalma mellett az egy ügyféltől származó bevétele annyival meghaladja az 50%-ot, hogy már jelentősen csökkenteni kellene a forgalmát az az egy ügyfél felé (ha egyáltalán lehet ezt), hogy még beleférjen a 12 millióba, de az ügyfél maximum csak 49%-ot tegyen ki. Ők most elég könnyen fizetnek majd 40%-ot, vagy megkérik a haverjukat, hogy főállás mellett havi 25e Ft-ot befizetve legyen KATÁS, fogadja be az ő számlájukat, és szerződjön az ügyféllel, mert ez még akár a haver amúgy is túlvállalós lakáshitel bírálatánál jól is jön, mint papíron meglévő bevétel. Ha én meg tudom oldani mint programozó, akkor nagyon nem jó a törvény iránya (nem tudom jó-e amit leírtam, majd elmondják az okosok).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Sokaknak ez egyszerűbb is lehet: 

TFH egy cégnek számláz az illető max 6M-et, majd  kiállít egy "random" külföldi cég nevére további 6M-et.
 

Illetve:
Egy ilyen rendszernél megjelennek  majd a KATA-s számlabrókerek akik ingyen könnyítenek az adózón azzal, hogy beszámlázhatnak neki. Ők pedig nagyban tovább tolják international. Lesz hatalmas exportunk. :P

Mi itt a gond ? ha tényleg van "és" kitétel, akkor pl. 3 felé kell számlázni és egyik sem lesz 50% az összeg meg lehet a 2.5x felett lévén "és" feltétel.

Kreatívnak kell lenni.

Aki egy helyről, lásd valami apple, google etc, alól szerzi a jövedelmét, az miért nem teszi át magát olyan helyre ahol erre nem kell adót etc. fizetni. Van. Kizárólag pénz kérdés. Legtöbb esetben egyszeri $10k és kész.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Bocs, de mi van ha nem akar kreatív lenni, csak simán dolgozni legálisan? Mutatok 3 ténylegesen létező ismerőst, aki itt most elbukja Katicát:

- fordító / tolmács : fő (egyedüli?) bevételi forrása a csodás magyar fordításhitelesítő anyámtyúkja: Ha küldik a fordítanivalót, fordítja. Ha csörög a telefon, tolmácsolja (általában sürgős eseteket). KURVÁRA ESETLEGES mnd a kettő, de azért megélt belőle. (Eddig.)

- nyelvtanár : *egy* nyelviskola leszervezi a tanulót, ő meg kimegy a céghez (NEM a nyelviskolába), és a cég termében a cég levegőjét szívva, a céges emberekkel megállapodott időben a saját szarjait használva tanít. A Nyelviskola fizet. Eddig megélt belőle.

- fordító: egy könyvkiadó / vagy a fickó maga kinézi a lefordítandó művet, fickó lefordítja. Saját "szabad"idejében, saját laptopját és saját szótárát/internyetjét felhasználva. A Könyvkiadó fizet. Eddig megélt belőle.

Fentiek egyike se lett milliárdos a kis szellemi szabad melójából, ki jobban van lestrapálva, ki kevésbé.

Egyik se IT-s meló, mind lehetett eddig katás, és most mindnek bődületesen megugrik a közterhe - vagy összeismertetem egymással ezt a három embert és elkezdenek ügyeskedni.

Éljen, éljen, éljen.

állami fordításhitelesítő

Érted ugye?

 

(Arról már nem beszélve, hogy mind a 3 tipikusan olyan meló, hogy erősen hullámzik az igény. És elég nehézkes pl. a portugál nyelvi tolmácsot felhasználni az oroszul kicsit gagyagó ukrán vendégmunkás kihallgatásánál. Azaz persze azt is lehet mondani, hogy a megbízó toszik közterhet fizetni, meg azt is, hogy miért fizessen átalánydíjat ha épp csak havi egy hétnyi melóra kell a jóember.)

De kurva jó: attól, hogy a tevékenységi kört bővítem, még nem biztos, hogy az új tevékenységhez tartozó munkáim is megjelennek, ráadásul olyan arányban fizetnek, hogy ettől még nem az eredeti tevékenység (és partner) fogja adni a pénz nagyrészét.

Ráadásul láttunk már olyat, hogy valaki kurva jól beszél portugálul, de nehezen tanul meg angolul, így eltart egy darabig, mire azt is olyan szinten beszéli, hogy pénzt keressen vele. Tovább megyek: ha én olyan jó vagyok svéd krimifordításban, hogy megélek a nekem megfelelő szinten, akkor azért nem leszek boldog, ha csak azért kell a sarki kisbótba árufeltöltönek is elmennem, mert valaki szerint az szégyen gyalázat, hogy ugyanaz az egy kiadó ad ki svéd krimiket. Továbbmegyek: lehet, hogy ha ő több lábon élne, akkor futná téliszalámira is a kiflihez, de lehet hogy szereti a parizeres rozskenyeret - tehát nem *akar* többet keresni több munkával; ennyi munka és ennyi pénz elég neki. És eddig legális volt, hogy ugyanoda számlázott, most meg valami adócsalásra hivatkozva ez már adócsalásnak van *átminősítve*.

Valóban, el lehet menni tételes adózónak is, és elkezdeni tisztítószer / wc-papír, stb számlákat gyűjteni. Ugyanis biztos nem tűnt fel, de tipikusan anyaghasználatot nem, vagy alig igénylő példákat hoztam fel, ahol kurvára nincs mit költségelni - márpedig ha elfogadod (márpedig látszólag el), hogy az állam a bevételeit szeretné növelni, akkor azt is fogadd el, hogy a vállalkozó valamilyen módon szintén. Az állam betarthatatlan szabályokat hoz egyik napról a másikra, a nem katás vállalkozó pedig mindent leköltségel, amit lehet (néhányan azt is, amit nem lehet. Hint: Stadler / Utolsó vacsora.) Ráadásul egy katás vállalkozó nagy eséllyel maga elintézheti a könyvelését, egy tételes adózó meg jobb ha tart egy könyvelőt - aki nyilván nem a két szép szeméért fog neki dolgozni, azaz plusz kiadást jelent a plusz bevétel (vagy legalábbis a megtakarítás) helyett.

Azaz de, egy csomó olyan eset van, ahol a KATA teljesen jogosan volt eddig a legmegfelelőbb eszköz. (Újabb hint: "söralátét méretű adóbevallás".)

(Személy szerint az EVA kivezetését se értem, de ez van.)

Az a bajom, hogy nem azt érzem, hogy az adócsalók ellen dolgoznának, hanem az a cél, hogy innentől adócsalónak lehessen nyilvánítani. Vagy rosszabb esetben más az állami cél, pl. az állam ugyan rosszabbul jár, de valami haver cég jobban.)

(Pl. divat volt felmatricázni az autót a céglogóval/egyebekkel, aztán az autóval kapcsolatos dolgokat szépen reklámköltségként leírni. Ügyes. Ki is jött - ha jól tudom - valami állásfoglalás, hogy innentől ez nem működik. Node mit csináljon a "London Double Decker Kft", aki vett egy kiszuperált emeletes buszt, és megálapodott az 5. kerületi önkormival, hogy X Ft/perc összegért áll az autója a fővárosnak egy túristák által sűrűn látogatott pontján, és hirdeti a cég tevékenységét. Az ötlet zseniális, folyton-folyvást jönnek az új vevők, és a buszban elalélva kötik a szerződéseket az LDD kájeftével - azaz jól látszik, a  reklám működik. Csak éppen a kiba bérleti díjat nem számolhatja el költségként. És itt jön a gyanakvás, ugyanis ha teszem azt az LDD eladná nyavalyás buszát (nyilván szaré'-hugyé') az éppen aktuális Kedvenc Reklám Kft-nek (a bevétel után nyilván adózva), akkor már köthetne szerződést Kedvenc Reklám Kft-vel, és azt már leköltségelhetné. Az állam szinte biztosan nem jár jobban, hisz mivel el kell tartani még egy haveri céget, nyilván több lenne a reklámköltség - és ezzel a bevételt csökkentő tétel.)

Asszem nem ment át, hogy  miért írtam. Lehet rossz kifejezést használtam? Nem leköltségelte, hanem visszaigényelte utána az ÁFÁ-t? A franc se emlékszik a derék birkapásztor teljes történetére. (Nekem mostanra ennyi maradt: adót csalt és utolsó vacsora; amely sajnálatos módon nem egy velős csülkös pacal elfogyasztásáról, hanem egy művészeti alkotásról szólt)

Nehez eladni egy freskot ami tipikusan egy epulet falan van. Vagy lebontotta hozza a kolostort is Milanoban?

 

Jok ezek az urban legendek, van igazsagmagja csak itt-ott valtoztatunk rajta, hogy nagyobbat usson...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valószínűleg nem értetted az utalást (ahogy én sem, de Google segített): 

"Azokról a viszonyokról, amelyek között már-már civil kurázsinak tartanak egy olyan - ránézésre abszolút hivatalos áfás számlával dokumentált - tranzakciót, amelynek tárgya Leonardo da Vinci (!) Utolsó vacsora (!!) című festménye (!!!), ami ugye freskó; aki ilyet ki mer találni, annak van vér a pucájában, nyilván."

https://magyarnarancs.hu/belpol/a_stadler-dosszie_-_i_resz_a_busulo_juh…

utolso tancmulatsag egy Leonardo nevu ukran festo muve. Amugy ott teljesen jogosan igenyelte vissza az afat:)

Az teny, hogy azert kapta a reviziot, mert az akkori apechnal is szemet szurt.

Amugy tenyleg egy eletmuvesz volt az urge.

https://www.fourfourtwo.hu/hirarchivum/fft-archiv-stadler-jozsef-elrabl…

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Picikét körülnézhetnél a világban és a gazdaságban, majd felébredhetnél!

Régen jött a UPC szerelő. Most is jön, de alvállalkozó. Vajon miért?

Egy call center operátor, számitógép üzemeltető régen alkalmazott volt. Most ugyanezek a tevékenységek outsourcing formájában mennek. Vajon miért?

Minden cég a multitól az egyéni vállakozóig arra törekszik, hogy a bérköltséget csökkentse. Telekom cégeknél pl. "az egy dolgozóra jutó vonalszám" egy fontos tőzsdei mutató. Természetesen ezt lehet egy darabig modernizálással és beruházással növelni. Utána jön a kiszervezés. A dolgozókat átdobják egy alvállalkozó cégbe, amely már más elszámolás alá esik. Az alvállalkozó is azért végzi a tevékenységét, hogy nyeresége származzon belőle. Miből is? Megkapja a a dolgozószámra eső bértömegnél kisebb (!) összeget, amiből még adózik és nyerészkedik. A dolgozónak kevesebb jut, miközben az árak emelkednek.

No, a nagyszerű elméleted szerint mit lépnél?

- Legyen a dolgozó fizetése feleakkora?

- A dolgozót foglalkoztató cég szerezzen máshonnan pénzt, hogy tudjon fizetni a dolgozónak? (Magyarul tegye veszteségessé ezt a megbízást.)

- A csúcson levő cég tegye infláció és járulékkövetővé az egyszerű alvállakozói díjat, vagy rontsa a tőzsdei mutatóját stb. - így legyen versenyképtelen és csukjon be?

Gondolkozz el azon is, hogy melyik magyar cég jobb:

- Kényszervállalkozókat alkalmaz és/vagy feketetén dolgoztat, vagy

- a dolgozói Indiában vannak és a Kajmán szigeteken adózik. :-D

"Gondolkozz el azon is, hogy melyik magyar cég jobb:

- Kényszervállalkozókat alkalmaz és/vagy feketetén dolgoztat, vagy

- a dolgozói Indiában vannak és a Kajmán szigeteken adózik. :-D"

Mivel mind a kettő a magyar költségvetés kikerülésével éri el a fantasztikus eredményeit, így egyikre sincs szükség. Mindkettő mehet a levesbe! Pontosan az ilyen férgek miatt nem lehet tisztességes versenyről beszélni. Lehet ajnározni őket, de az adócsalás ne legyen már követendő példa! Ezek a cégek semmilyen hozzáadott értéket nem adnak a magyar gazdasághoz.

Ez csak a pótkérdés volt, de arra sem sikerült válaszolni. ;)

Egyébként rossz a válasz. A feketén dolgozók is fizetnek áfát. A kényszervállalkozók (már, ha azok) meg akár duplán is és ezen kívül adóznak is, járulékokat is fizetnek. Akkor meg milyen költségvetés kikerülésről beszélsz?

És az a pár sor, ami felette volt? Arra mi a válaszod?

Ezek szép példák voltak arra, amiért ezt a szigorítást hozták. A callcenteres ne legyen egyéni vállalkozás, ha naponta vagy rendszeresen ugyanabba a callcenterbe megy be dolgozni. Innentől a KATA szempontjából már indifferens az összes többi. A UPC szerelő ugyanez. Ha nem csak UPC, hanem az adott környéken ő szereli minden szolgáltató hálózatát, az persze más lenne, de nem ez a jellemző.

Amelyik cég meg úgy gondolja, a bérköltséget azzal csökkenti, hogy kiszervezi egy külső cégnek, eltartja az ottani vízfejet is, és a dolgozó ugyanannyit kap így is, az nem tud számolni.

de nem ez a jellemző.

De, pontosan ez a jellemzo, altalaban modemszereles kozben elokerul az eletbiztositas, kinai kotvenyek, stb.

Amelyik cég meg úgy gondolja, a bérköltséget azzal csökkenti, hogy kiszervezi egy külső cégnek, eltartja az ottani vízfejet is, és a dolgozó ugyanannyit kap így is, az nem tud számolni.

Vagy megis? A kiszervezett tevekenyseg nem a berkoltseg statisztikat rontja.

Nálam járt T-s és UPC-s szerelő is, és egyik se hozott ilyesmit elő. És azt se mondta, hogy több szolgáltatónak is végez szerelési munkát (mintha ilyesmit írtam volna).

Igazad van, rosszul fogalmaztam. Nem a bérköltség, hanem a költség csökkentésére gondoltam. A bérköltség valóban alacsonyabb lesz, így ha épp termelékenységi mutató emelése a cél, akkor eredményes ez a megoldás, de összességében többe kerül.

Nálam járt T-s és UPC-s szerelő is, és egyik se hozott ilyesmit elő.

Nalam csak UPC-s jart, az elohozott ilyesmit.

A bérköltség valóban alacsonyabb lesz, így ha épp termelékenységi mutató emelése a cél, akkor eredményes ez a megoldás, de összességében többe kerül.

Marpedig altalaban ez a cel, de van mas "elonye", peldaul az alvallalkozonak kevesebb opcioja van, ha megkapja a RIF selyemzsinort, mint az alkalmazottaknak.

a szerelo minden paros napon upc-t szerel, paratlan napokon meg a tobbi szolgaltatonak (digi, helyi HobbyTV, invitel). maris megvan hogy a legtobbet az upcnek szerel, de ok nem fogjak felvenni teljes allasba, es nem is kell annyit dolgoznia hogy felvegyek

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem egészen. Az említett tevékenységek nem rendszeres napi elfoglaltságot, folyamatos foglalkoztatást igényelnek. Az alkalmazó cég miért fizessen folyamatosan a munkáért, amikor nem dolgozik a dolgozó (nincs fordítanivaló, stb)?

A nyelviskolát még meg lehetne úgy csinálni, hogy a nyelviskola alkudja ki a helyet, időpontot, de a vállalkozó már a cégnek számláz, és valamennyi jutalékot lead a nyelviskola felé, de a fordítót (vagy mondjuk egy hatósági szakértőt, aki a bíróságtól kap rendszeresen egyedi megbízásokat) már jóval nehezebb.

Kreativitás és legalitás nem kizárja egymást, van közös metszete.

Mindegyiknél megoldható lenne, kérdés az, hogy hajlandó e "lehajolni a különbözetért".

Állam is olyan mint a "vállalkozás" lehető legtöbbet szeretne magának és jóval kevesebbet neked.

Miért ?

Egyszerű, mert már a romaiak is megszondták, a lojalitást és irányíthatósági hajlandóságot fordítottan arányosan befolyásolja az egyén köldökének és gerincének egymáshoz viszonyított távolságának csökkenése.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

az allam en vagyok.

De komolyan: nincs ilyen, hogy allam.
Adofizetok penze van, amit jol atgondoltan gondosan kivalogatott megbizhato politikusok felugyelnek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye

Nem tudom mióta ül "A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete" olyan pozícióban, hogy adótörvényeket módosítson. Ez egy gittegylet. Kb. olyan, mint a  Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete volt.

trey @ gépház

Azért szöveget értelmezni érdemes megtanulni: 

"A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete jelentős visszalépésként értékeli, hogy a Pénzügyminisztériumnál egyáltalán elkészülhetett egy ilyen munkaanyag, akkor is, ha azt még a kormány nem bírálta el."

Tehát "adótörvényeket módosítani" nem próbált a MKOE, pusztán "kiszivárgott" hozzájuk egy munkaanyag, ami állítólag a PM-ben készült. Ennél többet nem tudok, de a lényeg, hogy a hozzászólásod még ezt a kevés tényt is teljes mértékben ignorálta, ami teljesítmény, gratulálok. :D 

Tehát, akkor továbbra is ott tartunk, hogy valami (egy gittegylet) szerint elkészült egy javaslat, aminek a tartalmát nem láttuk. Itt pedig arra hivatkoztál, hogy ez a gittegylet közölt valamit.

Azt hiszem, hogy normális ember az ilyen egyesületek nagy közleményeit fenntartásokkal kezeli. Szóljatok, majd ha lesz valami konkrét.

trey @ gépház

azért a képet nagyban árnyalja, hogy a kormány részéről megerősítették mind a munkaanyag létét, mind annak kifogásolt pontjainak létezését. persze értelmesebb vitákat lehetne folytatni, ha már valami nyilvános tervezetet láthatnánk. Cserébe így talán finomítanak a publikálandó anyagon a közzétételig is..

persze értelmesebb vitákat lehetne folytatni, ha már valami nyilvános tervezetet láthatnánk

Pontosan erre utaltam. Hogy megy itt a hőzöngés, azt sem tudják egyesek miről. Persze, hőzöngeni jó. Hajrá!

Mindenesetre, egy tanulmányt megér a sok whishful thinking-es ember, amelyik a vágyait (és félelmeit) vetíti ki előre, egy azt sem tudja mi lesz témában.

trey @ gépház

Nyilván helyén kell kezelni a dolgot (kiszivárgott belső munkaanyagról van szó), de szerintem nagyon is fontos ezekkel foglalkozni, több szempontból:

  • Azért jelzi a minisztériumon belüli belső szándékokat
  • Nem egyszer sikerült már törvénykezni egyik napról a másikra bármiféle előzetes bejelentés nélkül, érdemes legalább fejben előre készülni a KATA-s vállalkozóknak ha már kaptunk valami gumicsontot
  • Bizony sokszor szándékosan szivárogtat a jelenlegi kormány ki ilyen tervezeteket, hogy aztán azon lemérje a közhangulatot és az alapján módosítson még rajta. Ha elég nagy a közfelháborodás, akkor könnyen puhulhat/elvetődhet egy ilyen szándék.

Ha cáfolta volna a minisztérium az anyag létezését/tartalmát, akkor persze kevesebb értelme lenne a diskurzusnak. De tudtommal ez nem történt meg, az általuk kiadott nyilatkozat ráadásul több módon is értelmezhető.

Tehát: 

  • én kitettem a linket, csak a történelmi hűség kedvéért, 
  • erre te idejöttél, hogy mekkora gittegylet már ez, 
  • meg amúgy is, semmi közük a törvényekhez
  • kiderült, hogy nem tudsz szöveget értelmezni 
  • majd megismételted, hogy mekkora gittegylet már, meg hogy szerintük..., blabla
  • de közben már két kommentet is írtál csak erre az egy szálra, holott nem volt benne kérdés, megosztó állítás - semmi, csak egy kurva link, hogy meglegyen a forrás
  • majd most sértődötten "lelépsz", hogy akkor majd szóljatok, ha lesz valami

Akkor a kérdésem: ha szerinted eddig sem volt semmi, akkor minek írtál egyáltalán? :D 

Nem tudok többet hozzátenni, mint amit az első kommentben is írtam: ez csak egy link, hogy meglegyen az eredeti forrás is, ami alapján kismillió oldal vizionált sok mindent - ennyi. 

Tehát:

  • Jeleztem, hogy a linken olvasható anyag egy gittegylet közleménye.
  • Valóban annak neveztem, mert ez egy egyesület. Nyilván tudod mit jelent az egyesület szó.
  • Valóban, semmi közük a törvényekhez. Kb. annyit ér a megnyilatkozásuk a rám vonatkozó adóügyekben mint a tiéd vagy az enyém.
  • Szerinted nem tudok szöveget értelmezni. Én teljesen jól értelmeztem az általad linkelt forrást. Egy gittegylet közleménye.
  • Jah. Megismétlem harmadszor is: ez egy gittegylet.
  • Lehet, hogy írok egy harmadikat is. Ja, tényleg. Megírtam.
  • Dehogy sértődtem meg, dehogy megyek! Te sértődtél meg, hogy a nagy forrás nem más, mint egy gittegylet hangulatkeltése és én ezt szóvá tettem.

Minek írtam? Mármint azt kérdezed, hogy minek írtam egy topikba, ami tele van feltételezéssel és találgatással, de konkrétum az szinte zéró van benne? :D

Nem tudok többet hozzátenni, mint amit az első kommentben is írtam: ez csak egy link, hogy meglegyen az eredeti forrás is, ami alapján kismillió oldal vizionált sok mindent - ennyi. 

Nagyszerű, legalább kiderült, hogy min kezdődött a pörgés. Lásd, fenti felsorolás 1. pontja. 

trey @ gépház

"Valóban annak neveztem, mert ez egy egyesület. Nyilván tudod mit jelent az egyesület szó." 

Az egylet és az egyesület nem ugyanaz a szó. Egyébként meg tudom, mi az egyesület, talán nálad egy kicsivel többet tanultam róla. :P

"Nagyszerű, legalább kiderült, hogy min kezdődött a pörgés. Lásd, fenti felsorolás 1. pontja. "

Pörögni - legalábbis ebben a szálban - te kezdtél róla. 

Megneztem.

Nekem van egy EV-m, amit eppen szuneteltetek, de amikor nem szuneteltetem, akkor arra hasznalom, hogy ha beesik valami ad-hoc munka a rendes munkam mellett, akkor tudjak vele irni egy szamlat. Ha esetleg olyan munka jon ossze, ami eltart harom-negy honapig, akkor addig tart a vallalkozas, aztan bezarom.

Amikor epp el a vallalkozas, akkor ebbol a jovedelembol adozok 25%-t, plusz meg ami a fovarosnak megy, es kalap-kabat.

Kb. ez az a vonal ami a jovoben is zavartalan marad, ahogy nezem.

A magyar gazdaság 95% -át adja a KKV.

A KKV döglődik, mert máról hónapra sakkozik, nincs lóvé.

Átlagban jók vagyunk, mindenki nyugodjon le a ..csába.

Mi építettük fel ezt a rendszert, mi is húzzuk. Tetszettek volna előbb nagyobb hanggal elégedetlenkedni.

Felkészültünk a télre de a hóra nem számítottunk.

A kelet európai, kelet európai is marad, balkán.

Pici ország, pici pénz de a miénk.

Sokan vagyunk de nem elegen.

Az utolsó kapcsolja le a villanyt.

3. (1) KKV-nak minősül az a vállalkozás, amelynek

a) összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és

b) éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400034.tv

"Mikrovállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynek
– összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és
– éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg"

https://adozasitanacsadas.hu/tagianyag/6991/mikor-minosul-a-vallalkozas-kis-es-kozepvallalkozasnak

 

Szóval a KATA inkább nano. :)

Jött most egy ilyen cikk, ezt nem tudom pontosan mennyire reflektal erre a dologra. (Megtevesztő a szoveg es a tartalom)

 

https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Kata_kiva_eva__Mit_tartalmaz_az_oszi_adocso_RQU7OT

 

Könyvelő- és bérszámfejtő-barát időzítéssel, 2019. november 12-én késő délután került fel az országgyűlés honlapjára a 2020-as őszi adócsomag, mely a „Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról” címet viseli (T/8015. számú törvényjavaslat), előadója pedig Varga Mihály pénzügyminiszter.

Cikkünkben a kisadózást érintő, a jelen törvényjavaslattal benyújtott módosítási előterjesztést tekintjük át, reflektálva az adócsomag benyújtását megelőző vonatkozó várakozásokra is. Terítéken tehát a kisvállalati adó (kiva), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az év végén kivezetésre kerülő egyszerűsített vállalkozói adó (eva).

Kisvállalati adó – csak technikai módosítások

A törvényjavaslat I. fejezetének 4. címe foglalkozik a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény módosításaival. Mindez két szakaszban (12–13. §) tartalmaz négy technikai módosítást, nevezetesen az egyszerűsített vállalkozói adóra vonatkozó szövegrészek törlését a kisvállalati adó illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójának egyes, korábbiakban ilyen szempontból nem kezelt részletszabályainak szövegéből.

Januártól nem módosul a ĶATA szabályozása - tudtuk meg Gulyás Gergely minisztertől a Kormányinfón. A miniszter kérdésünkre elmondta, hogy a parlamentbe ezekben a napokban benyújtott javaslatok közt szereplő adómódosításokon túl más előterjesztéssel nem készül az idei törvényalkotási ülésszak során a kormány. Vagyis a KATA szabályozása nem változik januártól érdemben (apróbb korrekciók lesznek).
Ha januártól nem is, de a jövő év közben lesznek változások - derült ki azonban érdeklődésünkre. A miniszter szerint az ehhez szükséges módosítást a jövő év első felében tárgyalja majd a parlament.

https://mfor.hu/cikkek/makro/parragh-laszlo-dont-a-katasok-sorsarol.html

Ha januártól nem is, de a jövő év közben lesznek változások - derült ki azonban érdeklődésünkre. A miniszter szerint az ehhez szükséges módosítást a jövő év első felében tárgyalja majd a parlament.

És ezek csak 2021-től lesznek érvényben? Vagy majd év közben szépen ledobják az atombombát, akit meg érintene a 40%-os bünti adó az majd vakarózhat mégis mi a tökömet csináljon a fél éven belül esedékes KATA bevallásig, miután kormányzati állásfoglalás hiányában már derékig beásta magát a sárba?

Kéne erről egy szavazás itt a HUPon, hogy hányan vannak pro/kontra a szigorítás ellen. 

Nem a KATA-sok fizetnek keveset, hanem az alkalmazottak fizetnek túl sokat! Inkább az alkalmazottak adóterhelését kéne közelíteni a KATA adóterheléséhez. Lenne tér adót csökkenteni, gondoljuk a stadionokra kidobott pénzre, EU-s támogatások felhasználására, sportra elpazarolt TAO befizetések stb. stb.

Egyébként meg most sem fenékig tejfel a KATA. Fizetendők:

* KATA tételes adó (tárgyhónapot követő hónap 12-ig).
Összege: 50.000/25.000 Ft (attól függ, hogy kisadózó főállású-e vagy sem) vagy választható 75.000 Ft (a magasabb összegű nyugdíj és társadalombiztosítási alap érdekében).
* Iparűzési adó (03.15-én és 09.15-én kell megfizetni).
Összege: 2 x 25.000 Ft.
* Kamarai regisztrációs díj (03.31-ig)
Összege: 5.000 Ft.
* Könyvelő havi díja 8-10.000 Ft/hó
* Számlázó program kb. 1000 Ft/hó

Ha a leggyakrabban előforduló havi 50 ezer forint befizetést vesszük alapul, akkor így mindennel együtt 65580 Ft/hó a fizetendő díjak. viszont ezt fizetni kell mint a katonatiszt, minden hónapban, ha esik, ha fúj. Szabadság alatt is. Nyugdíjjárulék ebben nincs benne, a nyugdíjra külön kell félretenni! Nem beszéltünk még a gyerekvállalásról sem KATA esetében! Plusz ha tényleg egyéni cég a KATA-s ember, akkor ugye még költeni kell marketingre is, hogy megtalálják az ügyfelek, ezt még bele sem számoltam. Aztán ha ugye ha adott hónapban nincsen elég megrendelés, vagy szabadság van, akkor is ugyanúgy fizetni kell mindent! Plusz még azt sem számoltam bele, hogy manapság már illik bankkártyát is elfogadni, az megint plusz 1-2% költség a teljes bankkártyás bevételre, plusz bankkártya terminál havidíj 3-5.000 Ft.

Szóval hagyják békén a KATA-t, inkább az alkalmazottak adóterhelését szorítsák le a KATA irányába.

Szóval akkor a SZOCHO -ról vitatkozunk (amit a munkáltató fizet be az alkalmazottai után). Mi is a szocho?

"A szociális hozzájárulási adó (továbbiakban: szocho.) a szociális biztonsághoz, valamint a testi és lelki egészséghez való jog érvényesítését szolgáló egyes szociális ellátásokhoz, az egyes állami nyugdíjrendszer fenntartásához szükséges államháztartási források biztosításához nyújt fedezetet."

forrás: http://www.kormanyhivatal.hu/download/8/14/30000/T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3szochozado.pdf

No komment...

 

Kérem szépen, amíg mindenki megszavazza és bólogat addig senki ne reklamáljon ! => Ezek szerint nem fáj eléggé.....

Ennyi pénzért és is könyvelek KATÁT. :-D

De vajon mit is?

Nem csak a nyugdíjjárulék, hanem minden járulék benne van a havonta fizetendő összegben. Más kérdés, hogy milyen fizetés után számítva.

Ha meg szabadságon vagy, vagy nincs munkád, akkor lehet szüneteltetni.

A bankkártya elfogadás speciális eset, inkább csak kereskedelemnél fordul elő.

Ezekkel nincs probléma.

Néhány apróságot kifelejtettél.

- Nem tudsz költséget elszámolni.

- Duplán fizetsz áfát.

Ezek azért kicsit jobban megdobják a fizetendőket.

ez se jolly joker. nem valo mindenkinek. de boven van olyan usecase amikor jo. itt is irnak parat.

amugy ipa nem mindenhol van. ha csak par szamla kell annak jo a szamlazzhu free is. konyvelo is tokre felesleges, nemkell "kreativan" elszamolni semmit itt

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2019. 11. 16., szo – 23:47

katásként 2-3 nagyobb ügyfelet tudok vinni egy évben - többet nem is szeretnék, mert nem egészséges

sajnos nem lehet mindenki cipész vagy óraelemcserélő, így egy évben ha 30 számlát kiálltok az már sok,

na mármost ha csípi a szemüket és jön a 40%-os bünti, a 2-3 hónapos projekt pénzekért akkor az a számla pont annyival lesz több hogy a pénzemnél maradjak :)

No rainbow, no sugar

Szerkesztve: 2020. 03. 13., p – 21:40

Akkor mi történik, ha a KATA ==> CÉG, helyett KATA ==> Köztes cég  ==> CÉG lesz a helyzet? Ezzel egyes emberek kicselezhetik az adózást?

Sikerült egy még nagyobb faszságot összehozni. Bár olyan „szakértőkkel”, mint pl. Parragh „Annyi ember ment tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni” László, nincs min csodálkozni.

Jövőre változnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén - ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre. Közölte,a céljuk, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

https://www.origo.hu/itthon/20200625-gulyas-gergely-kormanyinfo.html

Sikerült egy még nagyobb faszságot összehozni. Bár olyan „szakértőkkel”,

A rantodból kimaradt, hogy mindezt a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szorgalmazta.

Az MKIK reformjavaslatai között szerepel, hogy a katás vállalkozásnak és üzletfelének adatot kell szolgáltatnia abban az esetben, ha egymás közötti ügyleteik egy évben meghaladják a hárommillió forintot. Jelenleg is van ilyen szabály, az értékhatár most egymillió forint.

Az elnök hozzátette: nemcsak az összeget emelnék meg, de kiegészítenék a passzust úgy, hogy a 3 millió forint feletti rész után bizonyos mértékű (akár 40 százalékos) adót kellene leróni, amit nem a katás vállalkozó, hanem az üzletfele lenne köteles befizetni az államkasszába. Szerinte ezzel eltűnne az adóelőny, és megakadályozható lenne, hogy a munkaadók munkaviszony helyett katás vállalkozóként - lényegében színlelt szerződéssel - alkalmazzák dolgozóikat.

https://index.hu/gazdasag/2020/06/17/parragh_laszlo_kata_adozas_mkik_ka…

Disclaimer: egyébként - KATA-sként - támogatom! Sok a zavarosban halászó kókler!

trey @ gépház

Miről beszélsz? Egy helyre 3 millió. Felette sem a KATA-s vállalkozó fizet, hanem az, akinek évi 3 millió feletti számlát bocsátott ki. A 3 millió feletti részre.

Ja, érteni kéne miről van szó, mi?

Gondolom, egy vízvezeték szerelő, fodrász stb. - akiknek a KATA-t kitalálták - mindig ugyanannak javít, nyír frizurát? :D

Ez a bujtatott foglalkoztatás ellen van. Nem életszerű, hogy egy KATA-s egy partner  felé számláz. Persze, leleményes a magyar adócsaló, majd jönnek a körbeszámlázások ... Mit remélem a NAV-hoz bekötött online számlázással szépen ki is szűrnek.

trey @ gépház

Önmagában az hogy egyfelől sokat számlázok be egy évben még nem jelenti azt, hogy bújtatott munkavállaló vagyok. Például ha üzemben tartok egy rendszert x cégnek egész évben, amiért kapok egy ügyeleti átalány díjat és az üzemzavarok, továbbfejlesztések fejében további pénzeket, akkor bújtatott munkavállaló vagyok? Mi van, ha egész évben háromszor kellett rebootolni egy szervert, a többi pénzt csak a szerződéses rendelkezésreállásért kaptam?

A világ nem fekete-fehér.

Amúgy ezt a módosítást gyerekjáték kijátszani. A 12M -s keretnek a 3M pont a negyede, vagyis az ügyeskedő bújtatott munkavállaló nagyon könnyen megugorja majd az X-1, X-2, X-3, X-4 Kft-kkel.

Ennek a módosításnak szerintem csak a marketingjében van benne a bújtatott munkavállalós szlogen.

A NAV a KATA indulása óta jegyzi és kötelező adatszolgáltatáson keresztül (de már csak a számlák alapján) pontosan tudja minden egyes KATA-sról hogy túlzottan feltűnően egy partnertől származó pénzekből él. Ez legalább 5 éve megy, ha nem több.

Arról nem is beszélve, hogy a törvényben precízen jegyezve van, hogy milyen körülmények esetén beszélünk munkavállalásról és milyenek esetén nem. Az, hogy tudomásom szerint egyetlen embert sem szankcionáltak emiatt, egy másik dolog, mondjuk azzal dolgozni is kéne.

Valószínűbb, hogy az államnak most kell a pénz (lásd koronavírus), és innen akarja beszedni.

A munkavállalókkal szemben nem fair, hogy vannak, akik KATA mögé bújva ugranak félre a közteherfizetés elől. Fillérekkel járulnak hozzá a költségvetéshez, de a pofa az nagy, hogy ilyen az egészségügy, meg olyan. :D

Járuljon csak mindenki szépen a kasszához.

trey @ gépház

A "mindenkit" kicsit erősnek érzem, vannak, akiknek már a szürke zóna se jön be. Mindig megmosolyogtat, amikor azok vannak felháborodva, akik tudják saját magukról, hogy a zavarosban halásznak.

Egyébként, pedig nem nagyon értem itt a KATA-sok részről a felháborodást. Nem nekik kell fizetni, hanem a számla befogadójának.

trey @ gépház

A vállalkozó meg emeli a díját, vagy odébb áll. Aztán a piac majd eldönti, hogy a "munkaadónak" kell-e jobban a vállalkozó (benyeli a díjat, ami amúgy is az övé lenne, ha alkalmazottként foglalkoztatná), vagy a kisvállalkozó szarik bele, aztán otthagyja a picsába az ilyen bohócot.

trey @ gépház

A rantodból kimaradt, hogy mindezt a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szorgalmazta.

Olvass a sorok között, és rájöszz, hogy nem maradt ki.

Disclaimer: egyébként - KATA-sként - támogatom! Sok a zavarosban halászó kókler!

Rengeteg dolgot támogatnék katásként, de a dilettáns, kizárólag a lustaságra, kollektív bűnösségre építő, fűnyíró elvű baromságokat nem.

Nos, pont ezért baromság az egész. Semmi nem fog változni, aki eddig trükközésre használta, az továbbra is megoldja. Viszont olyanok is elkezdenek trükközni majd, akik nem eleve ezt akarták. És aki egyszer elindul a lejtőn, az egyre több ilyet fog művelni.

Csak trey kedvéért: mindezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértő támogatásával. Már csak azt szeretném megérteni, miért jó egyesek szerint a gazdaság szürkítése…

Na ja, ahol meg fát vágnak, ott hullik a forgács. Az ügyeskedők tovább fognak ügyeskedni (ne áltasd magad, ezt is baromi egyszerű lenne kijátszani), a becsületes vállalkozót meg leszopatják megint, collateral damage, kit érdekel.

Az pl. hol ügyeskedés, hogy egy fulltime alkalmazottként dolgozó ismerősöm supportot ad mellékesben egy saját maga által készített rendszerre, amiért évente beszámláz 5-6 milliót 1 db céghez? Nála pl. a NAV-os burkolt foglalkoztatásos kivétellistáról nem kettő teljesül, hanem ha jól számolom, hat. Miért ügyeskedés, ha egy rendezvényes/fotós ismerősöm <10 céggel áll munkakapcsolatban, amiből egy-két cég adja a lóvé legnagyobb részét (3M felett per cég)?

Az a baj, hogy megint szőnyegbombázással próbálunk kezelni egy problémát, amit sokkal értelmesebben is meg lehetne oldani. Tudsz példát bújtatott foglalkozásra? Király! És megvolt már a feljelentés? Vagy majd a kamara a sebészi precizitásával megoldja a dolgot? :D

Egyik sem baj, a 3 milla feletti rész 40%-át majd a cég befizeti.

Tudsz példát bújtatott foglalkozásra

Tudok. 

És megvolt már a feljelentés?

Életemben nem jelentettem fel senkit. Miért most kezdeném el?

Vagy majd a kamara a sebészi precizitásával megoldja a dolgot? :D

Az már szóba se jöhet, hogy játszik mindenki becsületesen és befizetik az adót? :(

trey @ gépház

Az már szóba se jöhet, hogy játszik mindenki becsületesen és befizetik az adót? :(

Itt? amikor jó példát mutatnak "nagyjaink" ? Viccelsz? Bármennyi pénzt is el tudnának lopni.
Majd ha kórház épül meg iskola (és itthon, nem külföldön) akkor elgondolkodik a nép, hogy érdemes-e becsületesen befizetni az adót, amikor
az ország gázszerelője megveszi a fél Balatont kilóra (a másik felét meg a NER másik fele)

Ebből a szempontból jogos. Nem gondolod, hogy sokkal jobb példa volna, ha kamu vagyonbevallásnak lenne, következménye?
Ha nem kapnának a képviselők a bp-i lakás MELLÉ bejárási támogatást is?
Ha ott fent tényleg lenne következménye a dolgoknak? Értem én, hogy az államapparátus működéséhez pénz kell, de stadion meg kisvasút is? Meg trieszti kikötő, meg államkötvény? Ezeket mind mind mi dobjuk össze (értsd: Te meg Én, meg Hans és Jürgen) és haszna kinek lesz belőle? Még annak sem, akinek épület, mert az adott önkormányzat nem tudja fenntartani a stadiont... (számomra még az is kérdés, hogy az utolsó alvállalkozó is tisztességgel ki lett-e fizetve)

Téged mi motivál abban, hogy minél több adót fizess be ilyen célokra? És hangsúlyozom, nem az adócsalók mellett vagyok, de akik törvényes keretek között kevesebb adót fizetnek be azokkal inkább egyet tudok érteni, mint azokkal akik azért kapnak bizonyos munkát v kedvezményt mert sokat fizetnek TAO-ba...

Nem szeretem az ilyen összemosásokat, bár kétségkívül "látványos", amit csinálsz. Most itt van az igazságtalanság: aki munkaviszonyban dolgozik, hátrányos helyzetben van azokhoz képest, akik KATA-val ügyeskednek. Ha minden cég elkezdene KATA-val ügyeskedni, mert nem kezelnék a problémát,, az komoly károkat okozna.

trey @ gépház

egyszer kiszamoltam, ha valaki 40 evig katazik es a 75k-s ado helyett az 50-est fizeti, a "maradek" 25k-t meg berakja valami inflaciokoveto barmibe (=erts nem ertektelenik), akkor 80 eves koraig "adhatja" sajat maganak az allami nyugdijat. mikozben a varhato elettartam ma 76 ev. raadasul ha mondjuk 67 evesen eluti az auto/elviszi a rak/stb akkor a megmaradt felrerakott penzt a gyerekei megkapjak, es nem veszik el.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Kérdés ez esetben az általad nevezett 'állami nyugdíj' mértéke. Inflációkövetésről írtál, vagyis nagyjából az inflációnak megfelelő kamatozást vársz, úgyhogy tekintsünk el az inflációtól, számoljuk mai áron. 40 évig teszel fére, 15 év alatt akarod elkölteni, tehát kb. 3,3-szorosa a havi költés a havi megtakarításnak, a 25 ezer Ft-ból kb 80-85ezret fogsz tudni költeni havonta. Ez azért messze van még az átlagos nyugdíjtól is.

Arról volt szó, hogy inflációkövető befektetés. Vagyis ha mai áron számolsz, akkor ne számolj kamatot. Igazából stabil befektetésből túl nagy reálkamatot nehéz kihozni (kockázatosból lehet, de ott nagyobb a bukás veszélye is)

Azt nem tudom, hogy jelenleg egy KATA-s befizetés mennyi nyugdíjat hoz minimálnyugdíjként. De hozzáadhatod, legyen mondjuk 50eFt, még mindig elég gyenge lesz az eredmény.

hogy havi 50 ropival letudnak mindent

Na de akkor a szabályozáson kéne módosítani (pl emeljék meg 50ről kitudjamennyire) ne mindenki mást szopassanak vele, csak azért mert pl kevés hosszabb távú ügyfele van, netalántán projektre szerződik ami nem rövid..

Ez megint szűklátókörű válasz egy komplex problémára. Pl a több adózási nem beszántásakor is a katát ajánlgatták olyanoknak akiknek krvara nem ez lenne amúgy a normális. Most meg szopódnak rajta.

Tehát ideális esetben, évi 12 millió KATA-s bevételnél adózol utána 2,5 százalékot + 50e IPA-t. Míg ha munkaviszonyban bruttó keresnél ennyit, mennyi adó is folyna be tőled és utánad az államnak? Csak azért kérdem, mert ezek után kicsit fals ez a "havi 50 ropival letudnak mindent". Az az egyéni vállalkozó, aki nem KATA-sként a garantált bérminimum után fizet járulékot és adót, 110e körül ússza meg, ha nincs gyereke és családi adó- és járulékkedvezménye (mely utóbbit pl KATA esetében nem is tudja érvényesíteni). (Azért nem írok pontos számot, mert az önfoglalkoztató egyéni vállalkozó járulékalapjai magasabbak, van rajtuk vmi szorzó, amit nem tudok fejből, mindenesetre alkalmazottként az összes befizetés az államnak ez a 110, minimálbérnél 84e.) A különbözetért cserébe a havi 50 KATA esetében kisebb a nyugdíj szempontjából figyelembe vett jövedelem és szolgálati idő, a NAV kb a bevétele 60%-át igazolja le jövedelemként egy hitelfelvételnél (amit a bank még tovább csökkent, talán egy 0,8-as szorzóval), meg ilyenek. Ezért (mármint a nyugdíj és szolgálati idő miatt, a hitelképességet nem érinti) választják sokan (nyilván, akik tehetik) a 75e-s KATA-t.

Visszatérve a belengetett intézkedésre: szerintem ha a tömeges KATA-s foglalkoztatás visszaszorítása volt a cél, akkor nem volt ez teljesen végiggondolva. Az évi 3 millió az ugye havi 250e. Az érintettek köréből jó eséllyel kiesnek a tényleges lakossági forgalmat bonyolító vállalkozások -- fodrász, cipész, magánorvos --, ők nem fognak valószínűleg egy partnernek 3 milliót számlázni, tehát nincs okuk aggodalomra és nem fog utánuk adóbevétel keletkezni (viszont adott esetben 300 partnerrel simán kimaxolhatják az éves KATA keretet, mindenféle szankció nélkül, kb 6%-os adóteherrel). Kik dolgozhatnak tartósan és nagy számban 250-300e körüli havi pénzért nagyobb cégeknek? Szerintem alapvetően szak- és segédmunkások. Minél alacsonyabb pozícióra gondolunk, annál többen lehetnek, és annál valószínűbb, hogy nem fogják elérni az értékhatárt, tehát a törvény semmilyen hatással nem lesz rájuk.

Akikre viszont hatással lesz -- és szerintem ők viszonylag kevesen vannak az említett 400e KATA-s vállalkozás között --, azok azok, akik nagyobb értékű szolgáltatást nyújtanak, adott esetben alkalmi jelleggel, szerződéses alapon. Programozók, tanácsadók, trénerek, fordítók. Csupa olyan vállalkozó, vállalkozás, akinek a tevékenysége jól körülhatárolható, az eddigi paraméterek alapján nem bújtatott munkaviszony, és akik ráadásul a nagyobb bevételüknél és társadalmi helyzetüknél fogva pénzt visznek a gazdaság más szektoraiba, a magánegészségügytől a kiskereskedelmen át a turizmusig. És pontosan a szerződéses jellegű viszony miatt kiszolgáltatottabbak: a megbízójuk vagy benyeli, hogy a 3 millió fölötti 0-9 millió 40 százalékát évente befizeti még adóba (csak illusztrációképpen: havi 500e esetén lesz éves szinten kb 20% kifizetést terhelő adója, ami még mindig kevesebb, mint a foglalkoztatotás terhei, havi egymilliónál lesz kb 33%, és még ez is kisebb mint a normál munkaviszony), vagy megpóbálja nem benyelni és igyekszik csökkenteni a KATA-s kifizetést. A helyzet pedig aszimmetrikus: valószínű, hogy a megbízó van előnyösebb helyzetben és jobban tudja érvényesíteni az érdekeit a vállalkozóval szemben, tehát inkább az a valószínű, hogy a vállalkozó pénze lesz kevesebb a történet végére. Az tény, hogy az államnak keletkezik majd adóbevétele, csak szerintem nem azoktól, akikre eleve gondoltak (vagy ha meg ránk gondoltak, akkor gecik. :) )

Jaj, mindjárt kijön nálad, hogy a munkaviszony jobban megéri. Akkor tessék munkaviszonyba menni.

A 75 ezer forintos KATA + iparűzési még mindig kevesebb, mint az munkaviszony + fél KATA + iparűzési.

Jól írtad, azoknak, akikre a KATA-t kitalálták, semmilyen hatással sem lesz a változtatás.

trey @ gépház

Én igazságosabbnak tartanám ha a kata maradna úgy, ahogy van, de valamilyen módon emelnék az adótartalmát (akár a havi fix 25/50/75 emelésével, akár bevétel arányos adóval, akár ennek tetszőleges keverésével). Szerintem a legtöbb katás ezt simán elfogadná.

 

A szőnyegbombás ötlet nettó hülyeség volt. Nagyon jól tudjuk, hogy egyetlen cég sem fog a vállalkozója helyett fizetni, sőt hovatovább a cégek elzárkóznak majd az összes KATA számla befogadásától, mert különben nyithatják a végtelen hosszú exceleket arról hogy hány katás számlát fogadtak be idén kiktől és milyen értékben. Tehát a cégeknek egyszerre kéne több adót fizetni mások helyett és egy csomót adminisztrálni. Innentől szerintem aki katázik mehet is bezárni a vállalkozását, mert egyetlen számlát se fog tudni leadni sehol.

Jaj, mindjárt kijön nálad, hogy a munkaviszony jobban megéri. Akkor tessék munkaviszonyba menni.

Matematikailag nem éri meg jobban, de vannak egyéb tényezők is, amiket adott esetben mérlegelhet az ember. Mindössze arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy valahol megfizetik az árát az 50e katát fizető egyéni vállalkozók annak, hogy kevesebb adóval/járulékkal járulnak hozzá a közöshöz, mint a normál foglalkoztatásúak. A félkatások (én is az vagyok) viszont tényleg szemérmetlenül kedvezően adóznak, pláne ha sok a bevételük. Viszont a katás tevékenységem jellemzően olyan, amit nem munkaviszonyban szokás végezni, soha nem is végeztem abban, pedig már harminc éve csinálom.

De ahogy néztem ma, kb 100.000 érintett katást saccolnak. Ez max 360 milliárd forint adóbevétel. Szerintem a 10 százaléka se fog realizálódni.

Az a „legszebb”, hogy egy jól dolgozó KATA-s most háromszor fog adózni:

  1. Fizeti a havi 50-et
  2. Ha egy cégnél eléri az éves 3 milliót, akkor maradékra 40%
  3. Ha egy évben eléri a 12 milliót, akkor a maradékra 40%

És ezt mindenféle párbeszéd, egyeztetés nélkül.

Un. „jogbiztonság”, ha cégem lesz (alakul lassan), tuti nem Magyarországon lesz. És nem a 40% miatt.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2020. 06. 26., p – 13:45

Úgy tűnik, mintha sokan kérve-kéretlenül csak szelektíven tudnának értelmezni, összegyűjtöm néhány gondolatom.

  1. Aki eddig KATA-t használt és most panaszkodik, azok döntő többsége akarva-akaratlanul visszaélt vele. A KATA ugyanis egy kisadózói forma és eredetileg azoknak találták ki, akik sokat számláznak sokfelé, pl. esküvői fotósok, grafikusok. Ha valaki évente 1-2 helyre számláz és eléri az éves 10-12 milliót (havi 1 milliós fizetés!), azt ne hívjuk már kisadózónak. Még akkor se, ha erre amúgy jogilag lehetősége van. Érdemes megkérdezi, hogy pl. az ingatlanügynökök, akik jellemzően a szerződésük szerint csak egyetlen irodával lehetnek szerződésben, nos ők hányan vannak alkalmazottként bejelentve.
  2. Több más vállalkozó forma is van a KATA-n kívül, nem kell a hattyú halála. Én sem voltam mindig KATA-s, hanem sima EV voltam. Kicsit több volt a járulékom, cserébe normális volt a nyugdíjalapom és a táppénzem, táppénz idejére pedig nem kellett adót fizetnem. Nekem a KATA igazából csak annyi könnyebbséget jelentett, hogy nem kellett számolgatni, hanem fix érték. Akár előre be lehetett állítani az átutalást és nem kellett foglalkozni vele. Ezzel szemben EV-sként lehet a munkanapokat számolgatni (könyvelők, szevasztok!), de szükség esetén kibírható.
  3. Szerintem a cégek ezentúl sokkal kevesebb KATA-st fognak teljesen szerződtetni, de a járulékok miatt felvenni sem fogják őket, hanem számláznak a KATA-sok éves hárommillióig és többi megy készpénzben.

Ami miatt nekem mégis rosszul esik ez, az a jogbiztonság. Ebben az országban gyakorlatilag bármit át lehet verni a törvényhozáson, akár visszamenőleg is. Hiába fizetem a kötelező kamarai tagdíjat, sose kérdeztek meg semmiről, sosem éreztem azt, hogy segítenének vagy védenének. Bezzeg, ha elfelejtem átutalni a tagdíjat, máris sírnak és fenyegetőznek. Csak egy apró pénzcsepp vagyok Parragh László öltönyéhez.

Nehezményezem, hogy miközben a gazdaság újraindításáról plakátolnak közpénzből (vagyis valamennyire az én adómból), mégis csak a szürkegazdaságba vezetnek vissza embereket. Rosszul esik, hogy arról beszélnek, mennyire nem igazságos az alkalmazottak szempontjából a KATA-sok befizetett adója, de az olló másik száráról nem beszélnek: az alkalmazotti munkabért terhelő járulékok csökkentéséről, ami az alkalmazotti bér kb. felét elveszi. Az ezek szerint nem fontos, pedig szerintem sokkal kevesebben lennének vállalkozók, ha nem lenne ekkora anyagi különbség a kettő között.

Az biztos, hogy ez is szép példa arra, hogy nem érdemes hosszabb távon tervezni, mert az aktuális kormány úgyis megborít. Csak akkor vagy kedvező helyzetben, ha csókos vagy és nyalsz. Mondanám, hogy remélem sok céget elvisznek innen külföldre, de sajnos ezeknek az sem lenne elég jelzés. Cserébe az éppen aktuális kormány minden szarra elveri a befizetett pénzem, amihez persze már semmi közöm, mert elveszítette közpénz jellegét.

Ui.: objektív olvasnivaló unatkozóknak és érintetteknek:

https://kiszamolo.hu/kata-a-hulyeseg-gyozelme-az-esz-felett/
https://kiszamolo.hu/tovabbi-info-a-kata-rol/

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Érdekes. Sok-sok helyre odaírtam volna: Voltál már 5 percig is vállalkozó? :-D

A "kisadózói" is érdekes. Két lehetőség van, ha nem vagy fodrász:

- KATA, de akkor általában nem vagy ÁFA körös, mert semmit nem tudsz elszámolni. Bizony, mert a 50-75 ezer mellett fizeted az ÁFÁT és a rezsit is . Ez a két dolog az, amit a munkavállaló sosem fizet meg. Tehát csaló! :-D

- SZJA, de akkor - mint szoftveres - elszámolsz a kutyasampontól a fűnyíróig mindent.

Tehát a KATA tényleg egy egyszerűsített adóforma. A többi meg csalót kiált.

Eközben a (nem fél-, hanem egészen hülye) kőműves segédmunkás kétszer annyit keres feketén, mint én. És ugye én vagyok a csaló. Pedig, ha 1 forintot is adóztam, akkor már végtelenül sokat fizettem hozzá képest! Kíváncsi lennék, hogy egy két fős cég hogyan tud elszámolni 10-20 millás munkát az építőiparban alvállalkozók és alkalmazottak nélkül! Ők biztosan nem csalnak.

A másodállású vállalkozás megint csak jó buli! A "másodállásból" lehet akár több bevételed is, mint a főállásból, de gyakorlatilag nem adózol. érte. Ezért minden másodállású vállalkozó csaló!

Szerintem 1% KATA adóemelés elég ahhoz, hogy a KATA számlagyár, az egyebek meg vevők legyenek. Ennek legfeljebb olyan korlátai lehetnek, ha valakinek nincsenek kapcsolatai. Még nagyobb emelés esetén már érdemes veszteségesen is számlát adni, mert még az is kedvezőbb. Ez utóbbival sokkal könnyebb több felé számlázni. Ha a tevékenységet lefeded szabályos szerződésekkel, akkor aztán követheted a számlákat... :-D

>Ha valaki évente 1-2 helyre számláz és eléri az éves 10-12 milliót (havi 1 milliós fizetés!), azt ne hívjuk már kisadózónak.

Miért is ne? IT-ban pl. egy hajvágásnál jellemzően azért nagyobb lélegzetvételű projektek vannak, simán lehet remote fejlesztőként 2-3 helyre (projektre) számlázol csak egy évben. Szerinted mi lenne az adekvát adózási forma egy remote contractornak?

Azzal meg ne vicceljünk már, hogy havi 1m vállalkozói jövedelem olyan hú de nagy pénz lenne. Ezt a pénzt pár száz km-re nyugatra lazán megkapni bejelentett nettó bérben. Erre kéne "komolyabb" vállalkozást nyitni?
Illetve az az 1m sem 1m tiszta haszon, abból lejön a - tényleg alacsony - adó, az a pénz amit nyugdíjra kell félretenned, betegségre készülve (betegszabi nincs), nyaralásra készülve (fizetett szabi nincs), projektekben anyagi felelősséged van/lehet, stb.

Mégis hol végződne nálad egy kisvállalkozás? Ha a matek végén már csak egy osztrák takarító fizetésének megfelelő összeg marad a zsebben?

>Több más vállalkozó forma is van a KATA-n kívül, nem kell a hattyú halála.

Ja, nem csak erősen más adóteherrel, hanem más adminisztrációs teherrel is. Mint ahogy te is írod.

Szerintem senki nem azon sír, hogy szigorították a betegesen laza adóterhű KATA-t, hanem a mikéntjén. Évek óta mindenki azt várja, hogy végre megcsinálják rendesen, bevétel %-os formában. Mondjuk rávágnak 15%-ot 12m-ig, afelett meg 25-30%-ot, cserébe marad a söralátét bevallás. Senki nem kérte őket, hogy eddig egy ilyen betegesen kedvező adónemet tartsanak fent, nem tudom miért a KATA-s vállalkozók a hibásak azért sokak szemében, hogy kihasználtak egy full legális lehetőséget. Ugyanígy nem tudom miért jó az sokaknak, hogy normális adózási forma bevezetése helyett továbbra is az agyatlanság folytatódik a kisvállalkozások számára, csak ellentétes előjellel. Beteg ez a társadalom.

Megkockáztatom az említett számokkal több adó is folyna be, mert még nem lenne érdemes megkerülni. A 40%-os büntetőadót az is megpróbálja majd "kioptimalizálni" aki amúgy teljesen becsületesen tolná.
Vagy még inkább egyszerűen csak lelép külföldre. Infós körökben sokaknál ez fog játszani, több ismerősömet is leginkább a KATA tartotta vissza anyagi értelemben a nyugatra tiplizéstől.

>Szerintem a cégek ezentúl sokkal kevesebb KATA-st fognak teljesen szerződtetni, de a járulékok miatt felvenni sem fogják őket, hanem számláznak a KATA-sok éves hárommillióig és többi megy készpénzben.

A francokat, a bújtatott magyar munkaviszony ezentúl 1 cég helyett 4-be lesz számlázva, a remote külföldi projektek meg inkább mennek Lengyelországba, Ukrajnába, Romániába. Lehet az ottani adóbevétel emelése volt a magyar kormány célja, nem is a sajátunké?

Ezt a 40%-ot ráadásul könnyű kijátszani. Megkéred az üzleti partneredet hogy a baráti köréből húzzon elő 2-3 másik céget, és leosztod a 3 millióidat 2-3 felé. Ők meg megoldják, ahogy akarják. Ez megint csak a fekete-szürke papírozásnak ágyazott meg.

kormánypropagandistaként komolyan gyurcsányi időkben érzem megint magamat. fizessek 40% adót? lacibátyám, nóórmális... oké, dobom a külföldi megrendelőt, és keresek sok kevés pénzűt. versenyképes....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 07. 08., sze – 19:08

Kijött közben egy tájékoztató a BKIK oldalán, ahol rendbe teszik, hogy hogy számolódik az adó alapja. Eszerint egy megrendelőnek (külföldi esetén a KATA vállalkozásnak) nem a 3 millió feletti rész után kell adózni majd, hanem a teljes összeg után, amennyiben meghaladja a 3 milliót az adott évben. Bár a közlönyben még nem jelent meg az új törvény. Mindenesetre szépen öregedett a fél éves nyilatkozatuk https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/valotlan-hirek-a-kisadozok-teteles-adojarol .

Trey úgy gondolja, hogy akinek évi 3 milliónál magasabb bevétele van, az már nem kis adózó. Igaz, nekem a költségem közel ennyi éves szinten, de úgy látszik, ő egy olyan vállalkozó, akinek csak jövedelme van, kiadása nincs, és ezt vetíti ki mindenki másra.

ne trollkodjál már. ha pistike 4 helyről szerez 3 millát, vagy 12 helyről 1 millát wordpresses szarokkal fizet 5%ot, vagy én szerzek 6 millát két helyről mert ipari szarokat meg beágyazott szarokat kodolok külföldre, ugy hogy nem állhat le egy gyártás, akkor fizetek 40%ot. brávó

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Amikor többek között egyazon cég három külön helyen működő, önállóan gazdálkodó részlegének külön pályázatokon elnyert munkákkal, külön, egyedi szerződéssel dolgozok, de a közös anyacég miatt egy helyre számlázok, akkor hány helyről van bevételem a józan ész szerint?

Bónusz kérdés: ha a szerződéskötéskor ezek még külön cégek voltak, csak közben olvasztották őket egybe, akkor ezért hirtelen kiadózóból nagyadózó lettem, pedig az én oldalamon semmi nem változott? Ha ezek esetleg mind külföldi cégek, akkor a helyzet még érdekesebb, hiszen egy külföldi tranzakció miatt kellene adót fizetnem?

Szóval nem véletlenül maradt le, hanem direkt. Ugyanis elég érdekes, hogy ha valaki nem a forgalma, hanem az ügyfélszáma alapján fordítottan van „mérve”. Mert ha jól értem, akkor 3,5 milliós bevételű adózó egy nagy (90%) és egy kicsi (10%) ügyféllel „nagy”, de ha 12 millió mondjuk 10000 ügyféllel egyenletes eloszlással jön be, akkor máris „kis” adózó. Igen életszerű. Gondolkodtál már azon, hogy az MKIK elnöki pozíciójára is jó eséllyel pályázhatnál?

Az ilyen "mennyi idős a kapitány" típusú kérdéseidet majd a NAV illetékeseinek tedd fel, légy szíves. A "miért történt ez a rossz velünk"-et pedig azon KATA-zó honfitársaidnak és multicégeknek, amik üzeltszerűen éltek vissza vele.  Ezt is elbasztátok!

trey @ gépház

Arra amúgy hoztak szerintem jó szabályokat, h szűkítsék a csalásokat, pl. 1 ember 1 katas vállalkozás, kapcsolt vállalkozásból nehezebb pénzkivétel stb. De ez az ügyfelek száma alapján történő büntetés eléggé fura, pláne a külföldi, ahol aztán tényleg egyszerű a bizonyítás, h nem rejtett munkaviszony.

És akkor miért a rendesen adózókat szopatják? Nem olvastad a topicot? Ezek a módosítások pont a zavarosban halászók számára nagyon könnyen megkerülhetők, ahol eddig bújtatott munkaviszonyban dolgoztatott a cég, ott most egy helyett alapítanak pár projektcéget és ugyan azok a "kényszervállalkozó" bérszolgák majd több helyre számláznak 2 999 999 forintot.

A rendes helyeken, ahová contractorként dolgoznál be viszont nem fognak ezzel szarakodni a kedvedért (főleg nem nyugati cégek), egyszerűen keresnek mást - akár más országból - akinél nem játszik be +40% szopatóadó.

Nem nekik találták ki célzottan, hanem elsősorban a gazdaság fehérítésére, de én emlékszem anno bevezetés után kormányzati rizsában benne volt, hogy mennyire frankó lesz ez majd szabadúszó informatikusoknak, jogászoknak, stb is.

Tavaly év közben is még két kézzel ment a rejszolás, mekkora sikertörténet ez a KATA, fodrásztól az informatikusokig mindenkinek hatalmas lehetőség. Aztán következő évben meg a semmiből kinyírják (jó, tavaly év végén pletykák már mentek), kapsz fél évet, hogy újragondolhasd az összes szerződésed. Nagyon fasza, mondhatom.

Már nem azért, de IT-ban milyen projekt az, ami megáll 3m alatt? Pláne ha projekt alapon dolgozol remote contractorként nyugatra, ami aztán a bújtatott munkaviszonytól tényleg elég messze van. Írtad fentebb, hogy KATA-s vagy te is, gondolom te se hajat vágsz, meg cipőt javítasz havi 100+ ügyfélnek...

Egy fél éves projektre (ami kb. az abszolút minimum ha fejlesztésről van szó) ez havi max 500e-et jelent, amiből akkor még lejön az adó, a saját eszközről/környezetben fejlesztés extra költségei, több a kockázat az irodában seggmeresztéshez képest, főállású KATA vállalkozóként nyugdíjra is félre kell tenni, stbstb...

Ez azt jelenti, ha az ügyfélnek nem fér bele a +40%, akkor innentől IT-ban nagyon max félmunkaidős projektet lehet bevállalni és max fél évre KATA keretein belül, mert afelett sokkal szarabbul jössz ki, mintha csak beülnél valami multis üvegpalotába közepesen elviselhető bérért. Márpedig az ügyfélnek nem fog beleférni, mert ha beleférne akkor eddig betegesen aluláraztad magad, ami azért többségünknél szerintem nem áll fenn.

Abból a szempontból van, hogy nem megyek 3 millió fölé, mert én VALÓBAN KISADÓZÓ vagyok. Nem ebből élek. Tehát, én befizetem az SZJA-t a főállás után, befizetem a járulékokat a főállás után, és valóban arra használom csak a KATA-t, amire a törvényalkotó szánta.

trey @ gépház

Ja, ez már közelebb lehet az igazsághoz. Viszont ez is olyan dolog, h lehet zavarosban halászásra használni, meg jól is. Ha én teszem azt nem az időmet akarom eladni, hanem egy terméket/knowhowt/etc és elég az évi 12 millió, nekem jó megoldás a KATA. Ha külföldre is számlázok, azt már végképp nem lehet zavarosban halászásnak hivni. Cserébe bevállalom, h kevesebb a szolgálati idő, bankok elküldenek, ha hitel kell, magam gondoskodom a nyugdijamról stb.

Szerintem ebben senki nem vitázott veled. A gond azzal van, hogy pártunk és kormányunk nem ezt a problémát próbálja megoldani, hanem helyette a becsületesen adózó szellemi szabadfoglalkozású egyéni vállalkozókat szopatja. Mert mint sokan írtuk, az új szabályok a bújtatott munkaviszonyt nem akadályozzák, mivel könnyen megkerülhetők foglalkoztatói oldalról.

A mostani változások alapján 3 célra szánja a kormány a KATA-t innentől:

  • magánszemélyeknek számlázó fodrászoknak, taxisoknak, stb., gazdaságot fehéríteni alacsony szinten
  • bújtatott munkaviszonyhoz, Kényszervállalkozó Kálmán a főnök három cégéhez is számlázik majd innentől
  • urambátyám mutyikhoz - állami szervek ugye nem érintettek, az önkormányzatnak továbbra is kiszámlázhat a tanácselnök sógora évi 12m-ot "tanácsadás" címszóval

Nem ismerek olyan adózót, aki bármilyen adóhoz is tapsolt volna. Így nem várom el. Biztos vagyok benne, hogy a legegyszerűbb embereknél a 0% vagy mínusz lenne a preferált.

Én ismerem az emberi ostobaságot, ezért azt nem szeretném, hogy a pofátlanok miatt annak is megszűnjön a lehetőség, aki valóban a szabályoknak megfelelően játszik.

trey @ gépház

Nekem továbbra sem az adóteher mértékének növekedésével van a bajom, észszerű keretek között elfogadhatónak tartanám, de ez egy vicc jelenleg.
Az ugye megvan, hogy külföldre számlázva (papíron is) te fizeted a 40%-ot, magyarán a 12 millás ÁFA limit is nettóban számolva jelentősen csökken?

>ezért azt nem szeretném, hogy a pofátlanok miatt annak is megszűnjön a lehetőség, aki valóban a szabályoknak megfelelően játszik.

Jelenleg gyakorlatilag ez történik.
Egyébként ez ilyen homo kádárikusz gondolkozásmód, hogy ha a kormány szarul kezel egy problémát, akkor azért nem a kormány a hibás, hanem azok a kisemberek, akik jobban jártak nálad.
Szerintem meg kurvára a kormány hibája volt eddig is (pártszíntől függetlenül), hogy olyan adórendszert hoztak létre, ahol baromira könnyű és megérős adót csalni, nem azoké, akik kihasználták a kiskaput. Ugyanígy az megint a kormány hibája, ha most rendes átmenet nélkül kinyírják csomó vállalkozó egyébként teljesen legit, legális üzleti modelljét, az alap problémát továbbra sem rendesen kezelve.

"a pofátlanok miatt "

Én azért feltételezem hogy odafent mindig kiszámolják hogy kb. hány pofátlan meg nem pofátlan lesz. A KATA bevezetése, fenntartása, fokozatos lazítása és vonzóvá tétele egy teljesen tudatos dolog volt. Egészen mostanáig, amikor hirtelen a korona miatt vége a jóvilágnak. Lesz még itt nagyobb para is a KATA-nál az a baj.

Ezzel azt akarom mondani hogy nem a pofátlanok miatt kezd az állam most hasonló manőverekbe hanem azért mert alapjaiban reng meg a gazdasági helyzet, és oda nyúlnak ahol a leggyorsabban lehet pénzt behúzni.

Egyébként ezzel nincs is semmi gond, a KATA-sok jórésze jól él és keveset adózik, igazságos, hogy először a hasonló helyzetben levőktől kérünk pénzt, csak a változtatás tartalma, értelme és a migrációra adott (kevesebb mint) fél év a gond.

Az értelmével meg az a gond hogy ezt a szabályt könnyen ki lehet szürkézni...

Tévedsz. Jelen állás szerint ha 3 000 001 Jó Magyar Forintot számlázol Jóska Bt-nek, akkor NAV koma lerántja Jóska Bt-t még abban a hónapban 1 200 000 Ft-al. Nem csak a 3m feletti részre jön rá az adó.

Ha nem hiszed: https://www.bkik.hu/hu/hirek/tajekoztato-a-kata-tervezett-szigoritasarol
(fentebb már linkelték, még ki is van emelve benne a releváns rész)

Egyébként lehet arról álmodozni, hogy téged nem érdekel, hogy mennyit fizet utánad a számlabefogadó, csak mivel kereslet-kínálat van, +40% mellett nem fog senki neked munkát ajánlani. Ha továbbra is KATA-zni szeretnél, kénytelen leszel közel ennyit engedni az órabéredből, hogy versenyképes maradhass.

Nem is értem ezt az egész topikot, amiben úgy rapliztok, hogy semmi konkrétum sincs még. Maradjunk annyiban, hogy a 40% már a beterjesztőnél is a 3M feletti részre vonatkozott, a végig arról volt szó, most hallok először tőled arról, hogy valaki szerint nem arra vonatkozik (aki sem a beterjesztő, sem a kormány egyébként).

trey @ gépház

(6a) Ha az Art. szerinti kifizető olyan kisadózó vállalkosnak juttat bevételt, amellyel kapcsolt vállalkosi viszonyban áll, e juttatás után a juttatás hónapját követő nap 12.napjáig 40 szalékos mértékű adót állapít meg, vall be és fizet meg.

vs.

(6c) Ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összebevételt juttat a 3 millió forintot meghaladó összejuttatás után 40 szalékos mértékű adót fizet. Az adó alapjának

Most akkor?

trey @ gépház

Igen, pont ez a gond, hogy kétféleképpen is lehet értelmezni. Pl. a 12 milliós határnál úgy van a fogalmazás, hogy a 12 millió feletti részére keletkezik 40 százalékos adókötelezettség. Itt meg simán lehet úgy érteni, h ha átléped a 3 milliót, akkor a teljes összeg után fizetsz. Kapcsolt vállalkozás esetén meg 1ft után is már megvan a 40% adó.

Szerk:

Közben Gulyás ezt mondta nemrég a portfolió szerint:

Ha egy megbízótól érkezik 3 millió feletti összeg, akkor annak 40%-át a megbízó kell kifizetnie. 

Link: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200709/gulyas-gergely-nem-kizart-hogy-hamarosan-ujra-szigoritunk-a-jarvanyugyi-szabalyokon-440554

A Pénzügyminisztérium bejelentése szerint a jövőben 40 százalékos büntetőadóval sújtják majd a katások árbevételének azt a részét, ami meghaladja a 3 millió forintot, és egy éven belül egy megrendelőtől jön.

https://index.hu/gazdasag/2020/07/09/kata_adozas_szigoritas_3_millio_fo…

Ugyanitt:

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete például súlyos hibának, visszalépésnek, a számlagyárak helyzetbe hozásának nevezte a tervet, és arra kéri Áder Jánost, ne írja alá a törvényt, mert szerintük „nem tesz eleget a jogalkotás követelményének, mert nem tisztázza, hogy a 40 százalékos adókulcs mire vetítendő”; az egyesület úgy látja, a szöveg alapján még az sem tiszta, hogy 3 millió forint felett a teljes összegre vagy csak a 3 milliót meghaladó részre vonatkozna-e a büntetőadó.

Pénzügyminisztérium vs. egyesület

Majd kiderül, de kezdetektől az volt, hogy a feletti részre. Az kommentjeim ennek fényében születtek. Amennyiben ez változik, az én véleményem is változhat.

trey @ gépház

Mesélj, hogyan lehet 12 milliós bevételi határral közel egymilliót hazavinni nettóban!

Mert olyan melót én is szeretnék, aminek semmilyen költsége nincs, minden tisztán jövedelem.

Hogy pontosan tudj válaszolni, a következők eleve egyértelmű elvárások: nincs anyagköltség, nincs víz-, gáz-, áram-, üzemanyagigénye; semmilyen eszközre, illetve mástól igénybe vett szolgáltatásra nincsen hozzá szükség; nincsen szükség fizetős képzésre.

Tekerj az elejére, aztán onnan újra, hogy "főállás mellett is".

 

Foallasod melle evi 12milliot hoz a Kata aminek az adotartama neked csak 300eFt.

Azaz 11.7Mft mellekkereseted van egy evben.

 

Nehogy felreertsd a hozzaszolasom, alapvetoen ez egy elegedett csettintes.

Gratula!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Látom itt nagyok az indulatok, de azért az egy vállalkozótól az mégis csak elvárható, hogy 1 évben legyen min. 4 kuncsaftja. Egy cipész, egy festő, egy nyelvtanár, szálláskiadó biztos nem küzd ezzel.

Az se volt normális, hogy 1 ember két KATA-t nyitott kb. ugyanarra a tevékenységére, hogy duplán húzza be a kedvezményt.

Az amúgy is haldokló TB-vel szemben nem etikus havi 7-8000 Ft fizetni a TB-be, és ugyanazt elvárni mint aki 60. 000 ret fizet be havonta.

Önbecsapás is a KATA valahol, mert a végén (ha megéri az illető) éhhalálhoz elegendő nyugdíjat hoz majd.

Ezzel itt nem leszel népszerű, pedig igaz.

A kedves KATA-sok gondoljanak bele, hogy mit érez az, aki ránéz a havi bérlistájára és meglátja a levonásokat. Közben egyesek meg 50 ezerrel megúszták az egészet és a jó részéről tudható, hogy csal.

trey @ gépház

Közben egyesek meg 50 ezerrel megúszták az egészet

Alkalmazottként mennyi a a jövedelmedet terhelő költség? Mi lenne, ha végre felfognád, hogy a bevétel nem egyenlő a jövedelemmel?

De számold hozzá, hogy ha beteg vagy, katásként mennyi a táppénz, hogy mi van, ha az ügyfél nem fizet stb. Akinek nem tetszik az alkalmazotti lét, elmehet vállalkozni, hiszen csak 50 ezer havonta!

és a jó részéről tudható, hogy csal.

Szokás szerint a NAV állításával szemben vagdalkozol, mindenféle bizonyíték nélkül.

Nem nagyon érdekel a mese, ezek az emberek egyszer oda kerülnek, hogy majd nem lesz nyugdíjuk és szerinted ki fogja azt majd kifizetni?

Szokás szerint a NAV állításával szemben vagdalkozol, mindenféle bizonyíték nélkül.

Én? Mert én adtam be a módosítási javaslatot arra hivatkozva, hogy ezrek élnek vissza a rendszerrel? Ne legyél nevetséges. Még a könyvelők egyesülete (vagy mi a fasz) is elismerte, hogy csalások vannak.

Az egyesület egyetért azzal, hogy a kata ellenőrzése olyan irányba módosuljon, amely szankcionálja és ezzel megakadályozza a munkaviszony helyett a színlelt vállalkozási jogviszonyos foglalkoztatást,

trey @ gépház

Nem, de ugyanezt állítod, mindenféle bizonyíték nélkül.

Nem gondolod, ezt te sem komolyan, amikor személyesen ismerek olyanokat, akikről tudom, hogy egy multinál dolgoznak, főállás helyett kényszer KATA-ban csalnak és elmondásuk szerint nem csak náluk, de abban a szakmában is bevett szokás ez? :D

Adnál hozzá egy linket?

Az egyesület egyetért azzal, hogy a kata ellenőrzése olyan irányba módosuljon, amely szankcionálja és ezzel megakadályozza a munkaviszony helyett a színlelt vállalkozási jogviszonyos foglalkoztatást,

trey @ gépház

amikor személyesen ismerek olyanokat

Én meg nem, pedig van egy csomó katás ismerősöm.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas

Az egyesület egyetért azzal, hogy a kata ellenőrzése olyan irányba módosuljon, amely szankcionálja és ezzel megakadályozza a munkaviszony helyett a színlelt vállalkozási jogviszonyos foglalkoztatást,

Ezzel én is teljes mértékben egyetértek. De elmagyaráznád, hogy ebben a mondatban (vagy akár az egész cikkben) hol állítják, hogy – szavaiddal élve – ezrek élnek vissza a rendszerrel?

Mindjárt gondoltam, hogy egy bites gondolkodással fogod az ebet a karóhoz kötni, de ebben egyedül maradsz. Nyilván, az egyetértés arra jött, hogy mások jelezték, TÖMEGÉVEL élnek vissza vele. Nyilván, ha nem így lenne, az ügy sem létezne.

trey @ gépház

„míg az adónem első évében, 2013-ban a katát választók csupán három százaléka volt korábban foglalkoztatott, addig 2019 végére az akkori 377 ezer katás közül majdnem 150 ezer alkalmazottként, legtöbbször munkaviszonyban dolgozott a vállalkozás megkezdése előtt. A tapasztalatok emellett azt mutatják, hogy a nagyobb cégek éltek vissza a katával: tömegesen hoztak létre színlelt szerződéseket.”

Kérlek, próbálj meg erre valamit fabrikálni.

trey @ gépház

Egyet is érthetnék ezzel, egy tökéletes világban ez minden bizonnyal így is lenne. De:

A fentiek szerint van ~ 400 ezer KATA-s, ebből 150 ezer csaló. A fennmaradó 250 ezer jó részét nem érinti a KATA módosítás, mert fair módon játszik. Marad egy kisebbség, aki lehet hogy szív. Ők köszönjék meg a 150 ezer kóklernek.

Az én szempontból: hajtsák be a lóvét. Ha pedig igaz az, amit Izer mondott, hogy az így befolyó 10 milliárdok akár megágyazhatnak egy 1% pontos SZJA csökkentésnek, akkor meg azt mondom, kurva gyorsan. Mert a főállásomban az jól fog jönni.

Hát, ilyenek ezek az érdekellentétek.

trey @ gépház

A fentiek szerint van ~ 400 ezer KATA-s, ebből 150 ezer csaló. A fennmaradó 250 ezer jó részét nem érinti a KATA módosítás, mert fair módon játszik.

Szerintem nem jól határoztad meg a halmazokat. Szerintem ezek vannak:

  1. Csaló, és érinti a szigorítás <-- OK
  2. Csaló, de nem érinti a szigorítás <-- kerülendő
  3. Nem csaló, de érinti a szigorítás <-- kerülendő
  4. Nem csaló, és nem érinti a szigorítás <-- OK

Képzeld, mielőtt főállású katás EV lettem, volt főállásom. Neked is volt munkaviszonyod, mielőtt katás EV lettél. Most meglepődtél, ugye? Lehet, hogy akkor te is adócsaló vagy?

A tapasztalatok emellett azt mutatják, hogy a nagyobb cégek éltek vissza a katával: tömegesen hoztak létre színlelt szerződéseket

Erre viszont érdekes módon annyira nincs bizonyíték, hogy az ebben a témában egyedül hitelesen nyilatkozni képes hatóság szerint konkrétan nem igaz.

Leszarom, hogy Ló Béla mekkora faszságokat büfög bele a kamerába. Ha mindent elhinnék amit látok, olvasok, akkor én is gyorsan elköltöznék a drága albérletemből egy postafiókba, az biztosan olcsóbb.

Képzeld, mielőtt főállású katás EV lettem, volt főállásom. Neked is volt munkaviszonyod, mielőtt katás EV lettél.

Annyira fárasztó fogalmatlan emberekkel beszélni, ugyanazt ezerszer leírni... Én főállású vagyok. Amellett KATA-zok. Tehát én a főállásom után befizetek SZJA-t, járulékot. Ennyit tesznek a főállásúak. Plusz, a KATA után fizetek 25 ezret, iparűzésit, kamarai díjat. Vagyis duplán adózok.

trey @ gépház

Annyira fárasztó, hogy mindig másról, ráadásul mellébeszélsz.

Szerinted a csalás mutatója, hogy „míg az adónem első évében, 2013-ban a katát választók csupán három százaléka volt korábban foglalkoztatott, addig 2019 végére az akkori 377 ezer katás közül majdnem 150 ezer alkalmazottként, legtöbbször munkaviszonyban dolgozott a vállalkozás megkezdése előtt”

Volt munkaviszonyod, mielőtt katás vállalkozó lettél? Volt. Beleesel az általad csalási alapként hivatkozott körbe? Bele. Ennyi.

Most akkor döntsd el, hogy a korábbi munkaviszony mennyire alapos igazolása a csalásnak! Légy szíves, a következtetést magadra is vonatkoztasd!

Azok, akikre vonatkozik, munkaviszonyból KATA-sok lettek. Az előző munkaviszonyban felmondtak, majd KATA-t kiváltva visszamentek ugyanazt csinálni ugyanahhoz a céghez megbízással, hogy a cégnek ne kelljen járulékot fizetnie.

Én még sehol sem mondtam fel, 21 éve ugyanott dolgozom, ráadásul tök más témában KATA-zom, mint ami a munkaviszonyom. Adod itt az értetlent, vagdalkozol fogalom nélkül.

trey @ gépház

Az előző munkaviszonyban felmondtak, majd KATA-t kiváltva visszamentek ugyanazt csinálni ugyanahhoz a céghez megbízással, hogy a cégnek ne kelljen járulékot fizetnie.

Ezt honnan veszed? Mert a „kinyilatkoztatásban” ez nem szerepel. A NAV szerint pedig, amit írsz, nem igaz.

ráadásul tök más témában KATA-zom, mint ami a munkaviszonyom

És? Az idézett szöveg szerint ez számít? Ha nem, akkor te miért ezzel indokolsz?

Adod itt az értetlent, vagdalkozol fogalom nélkül.

Nem, te hozol mindig valami mellébeszélést, amikor rávilágítok, hogy az indoklásod nem állja meg a helyét.

Ezt honnan veszed? Mert a „kinyilatkoztatásban” ez nem szerepel. A NAV szerint pedig, amit írsz, nem igaz.

Nem ez lenne az első eset, hogy a NAV hazudik, vagy csak, hogy a munkát letolja magáról, terel. 

És? Az idézett szöveg szerint ez számít? Ha nem, akkor te miért ezzel indokolsz?

Igen, számít. Mert én főállásban dolgozom, az ügy pedig arról szól, hogy egyesek KATA-ra váltották a főállásukat, hogy ne kelljen a munkaadónak járulékot fizetni. Nálam erről szó sincs, ráadásul a KATA nálam egyértelműen kisvállalkozás, NEM esetek bele a 3M forintos korlátozásba. Tehát, egyrészt pont az ilyenekre találták ki a KATA-t. 

Nem, te hozol mindig valami mellébeszélést, amikor rávilágítok, hogy az indoklásod nem állja meg a helyét.

Hát, igen. Azt látom, hogy a saját írásaid bűvöletében vagy.

trey @ gépház

Miért érdekes ez? Azzal, hogy van egy főállásom, aminek a bevétele többszöröse a KATA-s bevételeimnek és levonnak utána minden járulékot, nyilvánvaló, hogy a KATA-t nem burkolt foglalkoztatás miatt tartom. A burkolt foglalkoztatás azoknál merül fel, akik kizárólag KATA-ból élnek, vastagon kihasználják a KATA keretet, jellemzően egy irányba számlának (esetleg három-négy haverral összefogva egymás közt megjáratják) és egyértelműen beazonosítható a mögötte levő szándék. Ne csinálj úgy, mintha te nem tudnád, hogy miről beszélek, hogy te sosem hallottál pl. olyan magyar multiról, ahol sportot űznek a kényszerkatáztatásból.

trey @ gépház

Ismerek olyan multit, ami alatt komplett céghálók vannak és a végeken KATA-s "alkalmazottak".

Szerintem nem okoz a  költségvetésnek akkora problémát mint az sokan sejtik, mert:
ezen kollégák itthon maradtak, itt költik el a bevételeiket. Itt alapítanak családot. Kockáztatnak ezek az emberek, mert számukra ez megéri és cserébe tehermentesítik az állami költségvetést.

A kollega arra utal hogy az államban nálunk okosabb emberek találták ki a KATA-t ami közvetve ugyanúgy pénzekhez juttatja az államot mintha mindenki alkalmazott lenne, de alkalmasint amikor szorul a nadrágszíj (korona) le lehet rombolni a sunyi zugvállalkozós dumával. Tudatosan lett ez felépítve. Mondjuk a rombolás ez esetben így ebben a formában nem fog sikerülni, mert könnyen kijátsszák majd.

Hallottam elméleteket arról hogy az államban aggódtak a magasan képzett munkaerő, feketemunka és elvándorlás kérdésköréről, és erre lett a KATA a gyógyszer.

Felteszem még egyszer a kérdést: miért görcsöljön ezen bármilyen KATA-s vállalkozó? Nekem csak egy tisztes egyéni vállalkozói forma kell, ami nincs agyon bonyolítva meg szarrá adóztatva. Nyilván az elérhető opciók közül a legjobbat fogom választani, mint ahogy mindenki, akinek van kis esze.

Miért vagyok én hibás azért, hogy az egyetlen elérhető értelmes opció túl kedvezőre sikerült? Miért a kisember a szar szemét szar alak azért, mert 30 éve képtelen bármilyen kormány egy legalább nagyjából értelmes adórendszert összeütni, ahol ne érje meg, vagy legalább ne legyenek rászorulva tömegek adócsalásra? Nem sokkal nyugatra furcsa módon sikerül, de lassan itt a környéken is, csak nekünk nem.

ha iskolában tanít egy tanrend szerint.

Nem erről van szó. Kihelyezett oktatásnál a cég megkeres egy nyelviskolát, az meg a vele szerződött tanárok közül kiküld valakit. Ezeket az órákat a nyelviskolának fogja számlázni. (És lényegtelen, hogy hány magántanulója van mellette.)

Én próbálom kerülni a proxy cégeket, mint a Szallas.hu, AirBnb.

Ettől még a szállásadók többsége ilyen rendszereken keresztül dolgozik, és a szállást keresők többsége is ilyen helyeken keres. (Persze, a visszatérő vendég már kihagyja a rendszert – és többnyire a számlát is.)

"Nyelvtanár esetében, akkor az már inkább alkalmazotti viszony, ha iskolában tanít egy tanrend szerint."

Meg kell nézni a KATA-törvényt. Szerintem több eset van. Ha a tanár osztja be az időt, választ helyszínt, szabja meg az órák hosszát, gyakoriságát, saját maga alkotja meg a tanítási módszertant és egyebeket, ő hozza a kazettás magnóját, stb, akkor tök simán lehet alvállalkozó, az iskola egy sima agency/fővállalkozó.

Egy kicsit árnyalnám a képet. Aki sokat fizet a TB-be, jogosult betegszabadságra, és fizetett szabadságra, és egy csomó csubakkavédelemre amit az MTK nyújt neki. A vállalkozó csak akkor kap pénzt amikor tud dolgozni és dolgozik is, minden más esetben nem.

Emellett aki viszonylag jó cash flow -t tud megvalósítani a kata által az túlnyomórészt magán egészségügyi ellátásért folyamodik, tehát nem terheli az állami egészségügyet a problémáival.

A nyugdíjat pedig ha okos megtakarítja magának.

"de azért az egy vállalkozótól az mégis csak elvárható, hogy 1 évben legyen min. 4 kuncsaftj"

Nincs benne az EV/KATA törvényben, ezt te képzeld hozzá.

Szerintem - meg mások szerint is - végre precíten ki kellene mondani jogszabályilag hogy mi az alkalmazott és a vállalkozó közötti különbség. Nyugati országokban teljesen általános hogy az informatikusoknak cége van akik évekig ugyanazért az ügyfélért kapnak pénzt egy agency-n keresztül, és ezzel nincs senkinek problémája. Gondolom rendbe van szedve a jogszabály hozzá.

Én nem vagyok KATA-s már pár éve, 2017-ben csináltam egy egyszemélyes kft.-t, annak vagyok alkalmazottja, ráadásul nem minimál(isan fizetendő) bért fizetek magamnak, hanem normál piaci bért. Egy ilyen helyzetben is megtalált már a NAV, hogy miért is számláztam 3 teljes hónapon keresztül mindössze egyetlen helyre, havi 15-18 napot, nem-e lenne jobb ezt alkalmazottként csinálni?

Szóval go, figure... :/

>Látom itt nagyok az indulatok, de azért az egy vállalkozótól az mégis csak elvárható, hogy 1 évben legyen min. 4 kuncsaftja.

De mégis miért? Miért ne számlázhatnék magyar/német/holland/akármilyen cégeknek projekt alapon szoftverfejlesztő vállalkozóként? Miért csak az lehet vállalkozó a szakmában (a te definícióddal élve), aki évi 5-10 fingós webshopot gyárt PHP sablonból?

Még az 1 db megbízónál sem értem a hőbörgést. Ha van két nagy kuncsaftom és ebből az egyik év végén kiesik, a másik mellé meg következő évben nem találok újat (pl. mert beüt egy nagyobb gazd. válság és lefújnak szinte minden induló projektet), akkor evolválnék ezzel adócsalóvá?

>Az se volt normális, hogy 1 ember két KATA-t nyitott kb. ugyanarra a tevékenységére, hogy duplán húzza be a kedvezményt.

Valóban nem volt normális. Csak ezért nem a kiskaput kihasználó kisember volt a hibás, hanem a törvényalkotó, meg a NAV, akik szartak bele.

>Az amúgy is haldokló TB-vel szemben nem etikus havi 7-8000 Ft fizetni a TB-be, és ugyanazt elvárni mint aki 60. 000 ret fizet be havonta.

És ez megint kinek a hibája? Miért nem emelik akkor a TB hozzájárulás értékét a KATA keretein belül valami értelmes összegre? A te problémádat a módosítások nem orvosolják, csak az adózási formát bonyolítják el és trükközésre kényszerítenek mindenkit. A befolyó büntetőadó meg nyugodj meg nem az EÜ-t fogja "gazdagítani", az aug 20-i csinnadratta nem fog kijönni belőle jóformán.

>Önbecsapás is a KATA valahol, mert a végén (ha megéri az illető) éhhalálhoz elegendő nyugdíjat hoz majd.

Szerintem a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer nagyobb önbecsapás, de lényegtelen. Aki értelmesen csinálja, a matekba beleszámolja a nyugdíjra félreteendő összeget, annak nem lesz gondja. Az a kőműves, aki +80e Ft-ért KATA-val számlázik munkaviszony helyett a munkaközvetítőnek (aki legalább még egyszer ennyit húz az ügyleten, a sztoriban csak ő jár jól), az valóban önbecsapást végez. De ezt pont semmilyen módon nem fogják érinteni a mostani változtatások, mert ez vagy pont átcsúszik alapból a limit alatt, vagy két cég lesz innentől egy helyett, ahová számlázni lehet.

törvénnyel járó adminisztrációt

Ez azt gondolom, a könyvelés feladata. A mai modern korban, az informatika világában azért nem olyan bonyolult nyilvántartani egy könyvelő programmal, hogy adott "beszállító" eddig mennyi pénzhez jutott a vállalkozásból. Ahol meg a könyvelésre nem célszoftvert használnak... ott már bizonyára olyan sok az adminisztráció, hogy úgyis van rá plusz egy emberük ("munkahelyteremtés"), aki ezt a nyilvántartást is megcsinálja :)

A könyvelő program nem képes személyenkénti kimutatásra? Szűk kilenc éve az egyik (amit használtunk) tudta.

Ha a törvény úgy lép életbe, ahogy itt olvasom (a belföldi számlabefogadó fizet), akkor úgyis lesz olyan funkció, hogy be lehessen ikszelni, hogy KATA, illetve figyelmeztet a határ közeledéséhez.

2 hónappal később találkozik a könyvelésével

Mert találkozik? Azt gondolnám, hogy a könyvelésnek csak a "végeredményével" találkozik (pl. mennyi a nyereség/veszteség, mennyit kell befizetni, stb.). Sőt, amikor könyvelőm volt, nem épp két hónapos "elmaradásban" volt a könyveléssel (szeptemberben kérdezte, hogy nem érkezett-e HIPA-csekk, és hogy befizettem-e már - mondom, még márciusban befizettem az egész évest, keresi a számlát, hogy itt nincs, behoztam-e már... ja, de itt van abban a mappában, amiket még nem könyveltünk le... nc...).

Továbbra is azt gondolom, hogy nem kell plusz embert felvenni vagy plusz munkaórát fizetni, hogy legyen szólva a főnöknek, hogy a számítógép villog, hogy Gipsz Jakab katás ügyfél már két milliónál tart, és még csak március van.

Egyébként ha már itt tartunk, mennyire jellemző, hogy KATA-s vállalkozók dolgoznak be KKV-nak, főleg ekkora (éves szinten összesített) összeggel? Vagy akár nálatok is? Mert most megy itt a vita, hogy jó-e ez a tervezett módosítás vagy sem, de lehet kiderül, alig érint néhány főt az országban, és azoknak is csak egy része az, aki nem munkaviszonyt rejteget a Katája mögött.

A mai modern korban, az informatika világában azért nem olyan bonyolult nyilvántartani egy könyvelő programmal, hogy adott "beszállító" eddig mennyi pénzhez jutott a vállalkozásból.

Ja, ez teljesen jogos. Mondjuk ezért sem értem, hogy pl. a NAV miért nem tudja hatékonyan lebuktatni a rejtett munkaviszonyosokat, hanem jönnek ilyen büntetőadókkal. A másik pedig, hogy szerintem annak lehet kockázata pl. h nem látják előre a felek, h adott évben át fog-e csordulni a számlák összege 3millió 1 forintra, ami után a bkik értelmezése szerint már lehet is csengetni a 1.2 misit, mint valami visszamenőleges adót. Vagy lehet várni a következő évet a számlázással, aztán vagy lesz arra is szankció, vagy nem.

Mert a NAV szerint (ők ugye mindenre rálátnak, mert eddig is le kellett jelenteni a KATA-snak ha egy helyről 1m-nél többet kapott egy évben), ez nem probléma, és nem is ők találták ki ezt a dolgok, hanem az iparkamara aki a vállalkozók érdekeit védik.

Szerkesztve: 2020. 07. 10., p – 13:32

KATA Lives Matter!

Bajszos aláírta. Akkor ötletelni kell. Mi lesz ezután?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerintem ennél egyszerűbben meg lehet oldani.

TFH 12M-et 1 helyre számláztad. Innentől minden évben 3 hónapig vagy KATA-s majd 9 hónap szünet" van egy ÁFÁ körös KFT-d, ahova viszont költségelsz mint az állat. Kezdve azzal, hogy kiadod neki az ingatlanod teljes egészét az ágyad kivételével. Igen, még a konyhát is, mert napi 16 órát dolgozol így csak munkaidőben eszel. :) 

Amúgy az IT cégek egyik nagy rákfenéje, hogy lényegében nulla közeli _valódi_ költségük van a relatíve sok bevételük mellett. Lássuk be, hogy a fentebbi, amit írtál is csak a szabályozás betűjébe fér bele, a filozófiájába nem igazán. Az meg (jó esetben) nem egy nagy költség, ha 2-3 évente veszel egy laptopot az alkalmazottnak, meg ha kifizeted a havi 4 800 Ft-os gigabites internet-előfizetését.

Kellene egy jól kitalált konstrukció erre az esetre is, mert a KATA-t tényleg nem erre találták ki, a bt/kft esetében meg "túl nagy" az adóteher. 1 000 000 Ft nettó fizetésre (ÁFA-stól) 2 272 631 Ft-ot számlázni némileg túlzónak tűnik. Valahol a kettő (KATA vs. alacsony költségű kft.) között kéne lennie a megoldásnak, de erre tisztességes megoldás nincs (vagy ha van, mondjátok).

Nyilván, pl. a cégemnek van kocsija, ráadásul majdnem kizárólag céges ügyek intézésekor használom (tényleg).

De pl. egy céges hajó sokkal kevésbé felel meg annak a szellemiségnek, hogy a céges munkához kell, a cégnek van rá szüksége. Persze, megmagyarázható, hogy hiszek benne, hogy a havi 1 hajókázás a Balatonon annyira jót tesz az alkalmazottaknak, hogy 73x több pénzt fognak termelni - de ez megint nem "tisztességes" azért.

Szóval jó ötletek mindig vannak, de mi lenne, ha mondjuk nem jó ötleteket kellene játékosan keresgélni, hanem lehetne "normálisan" adózni?

Pont az a probléma hogy enyhén sem életszagú az hogy az IT-vel foglalkozó KFT -re szénné számláznak mindenféle lakhatási és megélhetési dolgot (albérlet, autó, élelmiszer, tartós fogyasztási cikk, állateledel .. nyilván jogilag és adóilag össze lehet rakni, de pont az a baj hogy mutyizni "kell").

albérlet, autó, élelmiszer, tartós fogyasztási cikk, állateledel .. nyilván jogilag és adóilag össze lehet rakni, de pont az a baj hogy mutyizni "kell"

Ugyan már, semmi mutyizás nincs itt :)

  • albérlet: munkásszálló az alkalmazottaknak
  • autó: ügyfélhez mivel mész? busszal? olcsójános vagy
  • élelmiszer: ne már, hát mire vágyik egy programozó? babzsákfotel, agilis csapat és céges ingyen kaja
  • tartós fogyasztási cikk: ezt ne lehetne elszámolni? hát az albérletet munkásszállót hogy rendezed be? bring your own mosógép?
  • állateledel: 2020 van, obviously kutyabarát a kft-d, a kutya meg nem boldog ha éhes, a dolgozó meg nem boldog ha nem boldog a kutya

Na. Mit szeretnél még elszámolni? :D

úgy tudom, kutyára akkor számolhatsz el költséget, ha a kutya védi az objektumot (értsd ház/területörző). Innentől kezde a rendszeres takarmányozási, és orvosi költségek is mehetnek természetesen.

A dolgozó kutyáját nem tudom, h "állományba" lehetne-e venni :-)

A dolgozó kutyáját nem tudom, h "állományba" lehetne-e venni :-)

Ne viccelj, még rendfokozatuk is lehet. :)

Amúgy valamelyik US haderőnél divat, hogy a kutya mindig egy rendfokozattal magasabbat kap, mint a handler, emlékeztetve őket, hogy a kutyával tisztelettel kell bánni. Szerintem aranyos szokás.

Igen, tudom, hogy az osztalék olcsóbb, a kifizetés jósági hierarchiája kb. így néz ki:

  • a legjobb a céges költség
  • második a céges tulajdon
  • harmadik az osztalék
  • a legrosszabb a fizetés.

Ha egy egyszemélyes Kft-nél 1 000 000 Ft nettó bért ki akarsz fizetni, akkor a következők ellenértékének kell megjelennie a cégnél bevételi oldalon:

  • 1 000 000 Ft nettó bér
  • 263 158 Ft szociális hozzájárulási adó (cég fizeti)
  • 22 556 Ft szakképzési hozzájárulás (cég fizeti)
  • 105 263 Ft egészségügyi járulék
  • 150 376 Ft nyugdíjjárulék
  • 22 556 Ft munkaerő-piaci járulék
  • 225 564 Ft jövedelemadó
  • 483 158 Ft ÁFA

Megint csak, itt nem optimalizálni szeretnék, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy szerintem ez így nem jó (ahogy a KATA sem jó). Valahol a havi 50 ezer és a havi 1.2 millió között kéne jobban belőni az adók és járulékok mértékét ahhoz, hogy személy szerint igazságosnak érezzem a dolgot.

Ők adták az 5 % adó lehetőséget. De oké tényleg kevés. Másik: alkalmazottként felelősség nélkül dolgozom. Haszonbol nem reszesulok akkor a veszteségböl sem. Ergo nincs kockázat. Hónap végén jön a pénz. Azért vállalkozók mert kockázatok. Akkor bassza meg keressek már rajta. Erre bazmeg megbuntet. Legyek alkalmazott. Ne én csaljak hanem a tulajom. Gyurcsányi módszerek ezek..

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

A sokszor lesajnált Románok már rég megcsinálták, 12m éves bevétel felett eddig is kedvezőbb volt náluk az adózás mint itt. Havi 1m költségek levonása előtti bruttó bevétel meg itthon kellemes (volt) persze, de digitális nomád jövedelemhez szvsz azért nem túl combos.

Áfa határ sem 12m - ami egy rohadt nagy vicc volt eddig is, de külföldre számlázva innentől még inkább az - hanem ~30m, az alatt a könyvelés is nyilván apróból megvan.

Ha jól értem/számolom 30m-ig <10% adóterhed van. Albi árak nagyjából mint itthon, ÁFA (sokkal) alacsonyabb élelmiszerekre de általában is, szolgáltatások ára gyors rákereséssel kb. mint itthon. Szóval ha negatívan áll hozzá az ember és költségnek veszi a kinti lakhatást (mondjuk mert itthon saját lakása van és nem akarja kiadni), akkor is havi 2m tud maradni a zsebben.

Határ közelében letelepedve BP 3-4 óra autóút, magyar nyelvű könyvelőt találni nem nagy kaland, ügyintézés is nagyrészt szerintem menni tud magyar nyelven. Magyar digitális nomádoknak kb. tökéletes.

A digitális nomád azt jelenti hogy nincs fix irodája, hanem dolgozik otthon, a starbucksban, esetleg bérel egy shared office-t, de olyanokról is hallani akik felülnek a Trans-Siberian -re és a vonatról dolgoznak. Nincs egzakt definíció, de a lényeg a helyhez nem kötöttség. És hát egy laptoppal meg megfelelő internetkapcsolattal szépen el lehet dolgozgatni tkp bárhol. Én ázsiai ügyféllel dolgozom évek óta, és a karantén környékén rájöttem hogy lényegében édesmindegy hol vagyok, csak legyen áram meg net :)

Valahol akkor is be vagy jelentve, ahol adózol. Most hogy Magyarországról röppensz ki 1 hónapra Balira a segged mereszteni a tengerparta laptoppal, vagy Romániából, az hót mindegy digitális nomád szemszögből.

Egyébként nem kell feltétlen Mucurestiröcsögére költözni, vannak korrekt vidéki nagyvárosok Romániában is.

"Most hogy Magyarországról röppensz ki 1 hónapra Balira a segged mereszteni a tengerparta laptoppal, vagy Romániából, az hót mindegy digitális nomád szemszögből."

Arra gondolj, hogy nem 1 hónapra röppensz ki, hanem pl 1-3 hónapokat töltesz a világ adott pontjain és folyamatosan utazol. nincs bázisod ahova visszatérsz. Általában nincs családod & barátaid se akikkel állandó személyes kapcsolatot tartanál fent. Persze tekintheted úgy is, hogy 1-3 havonta cserélődnek a közvetlen személyes kapcsolataid akikkel IRL találkozhatsz :).

Relatíve kevesen űzik ezt ilyen formában, de persze ennek is megvannak az előnyei ha épp passzol a személyiségtípusodhoz. Valószínűleg a covid kapcsán bevezetett korlátozások és repjegy ár emelkedések sem épp kedvezően hatnak erre az életformára :)

Azért szép, hogy a tervezet megjelenése után egy hónappal, már a kihirdetett törvénymódosítás után „nyilatkoznak meg”. Szerintem kevés az az évi 5000 Ft, annyiból tényleg nem lehet időben reagálni, meg kéne emelni azt is, mondjuk havi 5000-re, és egy külön adategyeztető lapot is be kellene mellé küldeni 5,25-ös floppylemezen, csak hogy érezzük, mennyire vállalkozásbarát országban élünk.

De persze ezek mellett hozzunk letre par uj szervezetet is.

Azoknak is adhatnank 15000-et evebte, de persze majd ez fejlodik meg...

 

Kene meg valami biztositas is a vallalkozasoknak, nem csak igy kalandorkodnak a penzugyi elet zegzugos osvenyein. Lehetne valamifele felelossegbiztositas is. Az is legyen mar havi 1500Ft. Aki ennyit nem tud kifizetni, az jobb, ha lehuzza a rolot.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Őszintén szólva én azt nem értem, hogy aki valamelyik gittegyletbe megy dolgozni (értsd: munkát végezni fizetésért, nem pedig vezetőként meggazdagodni), az nem köpi szembe magát a tükörben? Vagy nincs neki olyan érzése, hogy teljesen felesleges dolgokra bassza el az életét?

szerk: jaj, rossz helyre ment a komment, természetesen nem a hasznos munkát végző érdekképviseleti szervekről beszéltem, mint az iparkamara vagy az Artisjus, hanem másokról

Ez szerintem emberfüggő. Dolgoztam olyan helyen ahol a mellettem ülő kolléga későn járt be, korán hazament és amikor bent volt akkor se nagyon csinált semmit néha napokon át és nem zavarta egyáltalán, még büszke is volt rá. 

Ok, hogy fizetést mindketten kaptunk, de engem mindig nagyon zavart ha nem tudtam érdemi munkát végezni hosszabb ideig a fizetésemért cserébe.

Megy tovább a meccs: https://www.bkik.hu/hu/hirek/bkik-elnok-korrigalni-kene-a-kata-szigoritasat-tomegesen-erkeztek-az-elkeseredett-panaszlevelek

BKIK kontra Parragh László:

Semmilyen egyeztetés nem előzte meg a több százezer KATA-s vállalkozót érintő adószigorítást, az MKIK nevében egyedül Parragh László képviselte a véleményét - fogalmazott lapunknak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nagy Elek szerint korrigálni kéne a szigorítást, jelenleg konzultációt folytatnak a vállalkozásokkal, tömegesen érkeztek hozzájuk elkeseredett panaszlevelek. Az ügyben a VOSZ is tiltakozott, szerintük csak mélyíti a válságot az adóemelés.

Hátha lesz még ebből valami:

A vállalkozókkal volt-e érdemi párbeszéd a módosítás előtt?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javasolta a módosítását, és a BKIK tudomása szerint ezt semmilyen egyeztetés nem előzte meg a vállalkozásokkal, az MKIK nevében egyedül Parragh László képviselte a véleményét.

A BKIK ezért most menteni a menthetőt, elindított egy vállalkozói konzultációt, ami alapján a Parlament őszi ülésszaka idején még korrigálni lehessen a január 1-től életbe lépő változásokat. A BKIK álláspontja szerint hosszú távon kell megoldani, hogy a KATA eredeti küldetését betöltse.

>ami alapján a Parlament őszi ülésszaka idején még korrigálni lehessen a január 1-től életbe lépő változásokat.

Na, hát november végén majd még lehet kiderül, hogy mégsem Európa egyik legszarabb kisvállalkozói adóterhét kell majd jan 1-től fizetni annak aki KATA-s marad (és érinti az új törvény), hanem továbbra is a legjobbat az esetleges felpuhításoknak köszönhetően. Bár igazából még hálás is lehetek, mert bevezethették volna az egész szopatást idén aug 1-től is tulajdonképpen, vagy akár visszamenőlegesen, utána évekig az EU-val pereskedve.

Ezt az országot ha nem lenne, ki kéne találni.

Esetleg meg van egy lehetőség KATA-soknak:

 

https://konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/az-atalanyadozas-kulonos-szabalyai-az-szja-ban/

 

https://konyvelescentrum.hu/atalanyado-kalkulator-2020/

 

Van egy un "A törvényben felsorolt és kedvezőbb költséghányad számítására jogosító tevékenységek" lista ami tartalmazza  a "számítógép, kommunikációs eszköz javítása (TESZOR 95.1)" teszor szamot is. Ez kifejtve (az alcsoportokat megnezve) pl jelent szamitogep, szerver, notebook javítást, karbantartast...

ez a 40% helyett 20% adoalap alapjan szamol, tehat meg kedvezobb!

Ez sok rendszerkarbantartast vegzo szemelynek opcio lehet...

 

Persze gyanitom hogy 2022-tol (vagy meg hamarabb) ezt is beszantjak, ha tomegevel mennek at az emberek....

nyilvan. De van az a sav (foleg a KATA eves maximumahoz kozelitve) amikor a legjobb opcio a "sima" szja es a KIVA helyett.

Itt egy osszehasonlitas a KATA 12 millios maximumara vetitve:

 

https://www.vallalkozas-okosan.hu/sites/default/files/kata2021-kep.png

Nem számol a  táblázat azzal, hogy pl veszel egy elektromos autót cégre. Ha csak ennyit teszel, akkor minden jobb mint a KATA (feltételezve, hogy egy helyre számlázol). Ehhez nem is kell nyílt végű lízing.

Társas vállalkozások tagja vagyok emiatt van KATA-s egyéni vállalkozásom is, de ezt beszüntetem december 31.-e előtt.  Jövőre csinálok egy Oregon  Kft.-t ami tulajdonolni fog mindent ami kicsit is drága, kezdve a vállalkozásaimat is. Innentől megszűnik az SZJA részemről ami önmagában nálam  8digit nem eleje.

"Itt egy osszehasonlitas a KATA 12 millios maximumara vetitve:

https://www.vallalkozas-okosan.hu/sites/default/files/kata2021-kep.png"

Ebben az az igazán durva, hogy még egy KFT is kevesebbet adózik az összes járulékos költséggel jövőre mint egy kisadózó...

De mondjuk Magyarországon, az unortodox matematika hazájában mást nem is vártunk. Esetleg még jövőre bevezethetnének az alapélelmiszerekre és gyógyszerekre valami kedvezményes mondjuk 69%-os ÁFÁ-t, esetleg ezt is Parragh terjeszthetné be, ha már úgy is ennyire vágja a témát.

nyugi, ezt a tablazatot a "fejesek" is megcsinalta(ta')k, addig probalkoztak (azt nem nezem ki beloluk hogy visszafele szamoltak ki), amig kijott a szep kerek szam. ennyi. a tobbi szelso eset meg mehet a lecsoba, ok meg a jachtra :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az még hagyján, de a többi adónemnél az effektív adóterhet akár még csökkentheted is különböző kedvezményekkel, egy részét visszaigényelheted. Esetleg költségelhetsz is, illetve legalább valami minimál állami nyugdíjat kapsz az egészért cserébe.

Ezzel szemben a KATA beteges adóterhénél lófaszt se tudsz, ha megéled, esetleg kapsz majd egy bőven létminimum alatti nyugdíjat.

És ezek kajak kiszámolták, hogy mennyi adó fog majd befolyni a KATA-s büntetőadóból. Mert szerintük olyan idiótákkal van tele az ország, akik ezt majd vidáman benyelik, nem lesz az egész megkerülve akár kiskapukkal, akár más adónemre váltással.

Ez ugye csak egy konkrét esetre való számítás, ahol a KATA-s rosszabbul jár, mintha más lenne. Ha rögtön nincs egy 3 milliós ügyfele, bukik az egész táblázat.

Ezt nyilván mindenkinek egyénileg (vagy könyvelővel) kell mérlegelnie, melyikkel jár jobban. Ha mindenre jó lenne a KATA (akár a 2020-ig érvényes verzióban), mindenki az lenne (nekem, 36 óra mellett a KATA nem jó, ui. az EV-m nem a fő keresetem, az csak kiegészítés - egész évben(!) nem fizetek annyit (na jó, volt 1-2 év, amikor igen), mint amennyit KATA-val egy hónapra(!) kellene).

Nem tudom mennyi közük van egymáshoz, de hogy nincsenek egy véleményen, azt láthatod:

A BKIK teljes mértékben egyetért a kormánnyal abban, hogy a KATÁ-val kapcsolatos visszaéléseket, a bujtatott munkavállalást meg kell akadályozni. Sajnos azonban erre Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke olyan javaslatot tett egy személyben, a vállalkozások megkérdezése nélkül, hogy a 3M fölötti számlázó katások 40% büntetőadót fizessenek. Rengeteg katás önhibáján kívül kerül így az adó hatálya alá. A BKIK véleménye, hogy a gyökereitől kell újragondolni a katát az összes érintett fél bevonásával, a vállalatokkal, vállalkozásokkal történő közös konzultáció tapasztalatai alapján.

https://bkik.hu/hu/hirek/a-bkik-szerint-konzultacioval-megelozheto-a-ce…

trey @ gépház

Arra nem gondoltak még, hogy nem a KATA adója alacsony, hanem a normál munkaviszony járulékai, adói túl magasak?

Mondjuk szerintem a KATA adója tényleg alacsony. Ha kimaxolod, van 5-6% adóterhed. Azért ez tényleg a vicc kategória, főleg, hogy - normális nyugdíjon kívül - egyébként minden mást is megkapsz, mint amit a rendes adófizetők.

Szerintem olyan 15-20% körüli (kis)vállalkozói adóteher lenne egészséges, illetve 30-35% körüli munkára rakódó terhek (és mellé 10-20%-os ÁFA). Esetleg 1% ingatlanadó, meg a TBSZ eltörlése, mert jelenleg a vagyonosak adóterhei is vicc kategóriát jelentenek, lenne azért még honnan beszedni pénzt.

Attól tartok, a jelenlegi színvonalat szolgáltatva bőven el tudna ketyegni a hazai államháztartás az előbb írt adóterhek mellett is, ha az irdatlan pénzpazarlásból visszavennének kedves vezetőink.

Azt azért fel kellene fogni, hogy Magyarország nem a világ. A gazdagokat üldözni a legnagyobb faszság. pl csinálok egy észt céget és soha, de soha nem veszek ki belőle pénzt, mert mindenem az észt cég nevén van. Ekkor nulla százalék adóval megúszhatom az életet. 

 

Volt már:
https://www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ

a normál munkaviszony járulékai, adói túl magasak?

vs

Mondjuk szerintem a KATA adója tényleg alacsony. Azért ez tényleg a vicc kategória, főleg, hogy - normális nyugdíjon kívül - egyébként minden mást is megkapsz, mint amit a rendes adófizetők.

Illyenkor merül fel a kérdés: Voltál már legalább 1 percig is vállalkozó? ;)

Számoljunk egy kicsit!

Az éves bevétel alapján a befizetendő összeg:

12MFt: 5,46-7,96%

6MFt: 10,91-15-92%

3MFt: 21,8-31,8%

Itt a minimum IPA-t vettem figyelembe. A első módosítás az lehetne, hogy egy összeghatár felett ne lehessen minimumot választani.

Szerintem olyan 15-20% körüli (kis)vállalkozói adóteher lenne egészséges,

Ez már most is így van, tehát ébresztő!

Azért írtam befizetendő összeget, mert a KATÁS nem számol el semmit, ezzel szemben mindent bruttó áron tud megvenni. Ha megfelel a KATA minimum feltételeinek - saját telephely, saját eszköz - akkor még magasabb a költség és az adó. Bizonyára nem tudományos, de én az "adót" a befizetett/(bevétel-költség) alapján számolom.

>Ha kimaxolod, van 5-6% adóterhed.

Ezt azért szépen kihagytad az idézetből, pedig nem véletlenül volt ott. Úgy azért könnyű belekötni más mondanivalójába, ha kihagysz belőle dolgokat...

Ha kevesebb a bevételed, akkor nyilván nem ilyen szép az adóteher. Ha több, akkor ismételten nem. A KATA az ilyen, nem véletlen, hogy pl. IT-ban akik bújtatott munkaviszonyra használják - ami ugye az ősbűn, ami miatt hivatalosan az egész szopatást elkezdték - jellemzően pont 12m körül számláznak egy évben.

>Ez már most is így van, tehát ébresztő!

Bizonyos keretfeltételek mellet igen, más feltételek mellett nem. Lásd a saját számításaidat.

>a KATÁS nem számol el semmit

Akinek a vállalkozásában sok a költség, annak nyilván nem jó a KATA, de az nyilván nem is KATA-zik. Ezt nem értem, hogyan jön ahhoz, amit írtam.

>ezzel szemben mindent bruttó áron tud megvenni.

Ez meg még csak nem is igaz. Hogy ÁFA körös vagy-e vagy sem, az tök független a KATA-tól.

>Ha megfelel a KATA minimum feltételeinek - saját telephely, saját eszköz - akkor még magasabb a költség és az adó.

Magasabb, de nem feltétlen számottevő módon. Nekem pl. ez pár %-ot jelent évente.

>Bizonyára nem tudományos, de én az "adót" a befizetett/(bevétel-költség) alapján számolom.

Semmit nem írtam a számítási módról, csak hogy mi lenne nagyjából az egészséges adóteher  szerintem.

Ezt azért szépen kihagytad az idézetből

Ez már csak így van, hogy az idézet idézetének az idézetét nem szoktam idézni. ;)

Ha jól figyeltél, akkor pontosan arra válaszoltam, amit nem idéztem. Értelmezése a következő: Az általad állított "van 5-6% adóterhed" helyett bevezettem a "befizetendő összeg" - és annak a százaléka értelmezését. Ebből kijött, hogy abszolút minimalizált befizetés és maximum bevétel mellet sincs igazad.

Még ha "az IT-ban akik bújtatott munkaviszonyra használják", akkor is van némi költség. Ha nincs, akkor eleve nem felel meg a vállalkozó a KATA feltételeinek.

Viszont legyen bármilyen kicsi  a költséged, nem tisztességes összehasonlítani "a rendes adófizetőket" a vállalkozókkal - legyen bújtatott vagy kényszervállalkozó.

Hogy ÁFA körös vagy-e vagy sem, az tök független a KATA-tól.

Ez a mondat így igaz. Ezzel szemben rögtön csökkenti a 12MFt bevételi határt, tehát nő a befizetés százalékos értéke.

Akinek a vállalkozásában sok a költség, annak nyilván nem jó a KATA, de az nyilván nem is KATA-zik.

Dehogynem. Annak van két cége. A munkavégzés meg a KATÁ-ra, a másikra meg a magasabb költségű tevékenység.

De nem is erről szól a topic! Ha egyszer a KATA elismeri a bevétel egy részét költségnek, akkor (pl.) az országos átlagos nettó átlagkereset * 1,5 + 1MFt -ig jó ez így. (kb. 4,5MFt) Utána legyen 2-3 sáv, ahol növekszik a befizetés mértéke. Nyilvánvalóan akinek magasabb a költsége, az nem ezt a formát választja. Így viszont nem sújtanák pont a kisebb keresetűeket. A 3MFt az a határ, amikor még a bevétel (!) kisebb, mint az átlagbér és csak 0 lehet a költséged, de nyugdíjad sem lesz. Nnna, ezt írtam korábban: Nem kell KATA, de akkor költségelünk és elszámoljuk a szomszéd macskájának a kutyasamponját is. Csak az sokkal macerásabb.

A fenti problémákra meg inkább adó- és áfacsökkentés, meg tisztességes szakszervezet lenne a megoldás.

 

 

Látom figyelsz. ;)

És igazad is van.

Így aztán a 100e+ÁFA árú számítógépet meg tudom venni magamnak ÁFA nélkül?

(Előzmények:

bucko: "a KATÁS nem számol el semmit, ezzel szemben mindent bruttó áron tud megvenni"

vs.

juliusk: "Ez meg még csak nem is igaz. Hogy ÁFA körös vagy-e vagy sem, az tök független a KATA-tól.")

Ha nem tudom megvenni a fenti számítógépet ÁFA nélkül, akkor bizony számomra a bevételi értékhatár 27e forinttal csökken. A befizetés meg ugyanennyivel nő.

És azt hallottad már, hogy a kiszámlázott összeg 18% az, amit elkölthetsz? A megállapítás jóval a KATA előtt keletkezett, de egy olyan könyvelőnéni mondta, aki már 40+ éve könyvelt. Nem tudom más hogy van vele, de engem főként az elkölthető összeg mennyisége érdekel és nem a százalékok. ;)

Jó ötlet! Utoljára kb. 20 éve igényeltem vissza, amire kaptam egy fél éves átfogó vizsgálatot. Mondta is az APEH-es csávó: No, Micike, itt a természetgyógyász. Megrezzentem, hátranéztem, mire korrigált. :-D

Komolyra fordítva a szót: Ha tipikusan nem áfakörös tevékenységet folytatok, de mégis szarakodnék vele, akkor már inkább jöjjön a szomszéd cicájának kutyasamponjának az elszámolása! Sajnos ehhez már öreg vagyok, így jó a KATA és az AAM. Szerintem vannak még páran így, és van pár katás, aki nem pont 12M bevétellel rendelkezik. Sőt, olyat is ismerek, aki kénytelen néha szüneteltetni, mert nincs munka.

Tehát nem a való világról mesélek, meg ahogy én csinálom. Inkább a 12M bevételre számolgatott elméletnek mondok ellent.

Te valami mást olvasol, mint amit mi írunk?

Innen indultunk:

juliusk: „Hogy ÁFA körös vagy-e vagy sem, az tök független a KATA-tól.”

Te: „Ez a mondat így igaz. Ezzel szemben rögtön csökkenti a 12MFt bevételi határt, tehát nő a befizetés százalékos értéke.”

Magyarázd meg, hogy ha ÁFA-körös vagyok, az miért csökkenti a 12 M Ft-os bevételi határt!

1) A megfogalmazásom rossz, hibásan alkalmazom a szakkifejezéseket. Bocsika!

2) Az én agyam magam felé hajlik. Szerintem tökmindegy, hogy hány százalékot kell befizetni. Csak az érdekel, amit el tudok költeni.

 

Tehát a 12MFt "bevételi határ" egy tény, ami azt jelenti, hogy elméletleg max. 11.345.000Ft elkölthető pénzed marad.

Ha ÁFA-körös vagy és van 1MFt (tényleges) költséged, aminek vígan elszámolod az áfáját, akkor 10.345.000 elkölthető pénzed marad.

A fenti számok úgy jöttek ki, hogy a bevételi határból vontam ki bizonyos összegeket. Csökkentettem a bevételi határt.

 

3) Azért a "bevételi határt" csökkentettem, mert minden katás számítást 12MFt alapon végzünk (nem én, hanem ők ;)). Sok esetben elég kevés az elszámolható ÁFA, ezért automatikusan feltételeztem az AAM státuszt.

Ezt én értettem fentebb is és valahol igazad is van, de a KATA egyik lényege (volt?), hogy söralátét adózás. Ha már költségelni kezdesz, az már könyvelős buli, nem triviális mi és hogyan költségelhető le. Persze ÁFA körös esetben már majdnem mindegy.

Egyébként szerintem nem túl sok KATA vállalkozónak van millás költség egy évben, ha IT-tól el is tekintünk. Szobafestők, hidegburkolók, gázszerelők az anyagot egyszerűen az ügyfél nevére veszik, az eszközeik, a saját autójuk extra benzinköltsége/szervize szerintem meg messze nincs annyi. Persze minél jobban elmaradnak a 12m-tól, annál jobban fáj a költség, ebben igazad van.

A söralátét az egy másik hazugság. ;)

Jómagam már 94 óta vagyok vállalkozó. Egyszerüen öreg vagyok már bohócnak. Trükközni és csalni is lusta vagyok, de sokat sem keresek. Ez már az elfekvő. ;)

Eddigi tapasztalatom alapján a legnagyobb költség a könyvelő folytonos üldözése. :-D Van ingyen könyvelőm, számlázó programom is. (Test account. :-)) Ha nagyon erőlködnék, akkor talán évi bruttó 100eFt-ot is elszámolhatnék, de ennek a mellőzése szintén megéri az egyszerűséget és a nyugalmat. Az "IT beruházás" meg nagyker áron nettóban. Akár lepapírozhatnánk, mert ugyanannak a cégnek dolgozni is szoktam.

A fennmaradó keretből lehetett volna számlagyár is csinálni (megkértek), de egyikünknek sem érte meg. :)

Nem vagyok egy zseni vállalkozó, mégis tavaly óta (!) olyan rugalmas keretszerződéseim vannak, hogy a 3M határ is mindegy. ;)

Ha nem áfás vagy, és nem is katás, akkor a teljes bruttó árat (áfástól) számolod el költségnek. Ha nagyon magas a költséged, amit az árban is érvényesítesz (pl. festőként te veszed meg a festéket, aminek az ára benne van a díjazásodban (amiről természetesen számlát is adsz)), akkor nem biztos, hogy a KATA a legjobb.

Vagy a BF Bújtatott Foglalkoztató Kft. mellett megjelenik a BF Tavasz Kft. és a BF Ősz Kft., az egyik tavasszal fog alvállalkozókat igénybe venni, a másik ősszel. :D

Ezzel a KATA módosítással az a baj, hogy a szabálykövető vállalkozók közül leginkább azt a réteget érinti, ami a legkönnyebben tudja elvinni a tevékenységét más országba - és valószínűleg fogja is. Ha valaki főállás mellett egy ismerőse cégében a CRM-et üzemelteti KATA-sként, és ezért mondjuk elkér évente 6M-et, az teljesen legitim, mégis érinti a 40%. Viszont alig pár nap lenne átpakolni a bizniszt egy észt/szlovák/stb. cégbe. Szerinted? :)

Miért, itt mit mond a szabályozás? Szoftverfejlesztés például, mint tevékenységi, nem helyhez kötött. Ha nem off-the-shelf cuccot fejlesztesz, hanem valakinek a valamijét, akkor minden alkalommal költözködnöd kell, ha eltűnik az egyik nagy megrendelőd, és másik jön a helyére?

A beszélgetés valahol onnan indult, hogy vannak a magyarországi kisadozó vállalkozók akik többnyire B2B ügyfeleknek számláznak és többnyire ki is merítik az éves 12 milliós keretet. 2021-től ők ugyan választhatnának több belföldi konstrukció közül, de mindegyik adóemeléssel egyenértékű. Ezt ugye senki sem szereti, ezért jön az ötlet, hogy legyen külföldi cégünk valami kedvezőbb adózású országban.

Amiről senki sem beszél, hogy hiba van egy szlovák céged, ha a Magyarországról történik az ügyvezetés és más dolgok is idekötnek, akkor a NAV szépen kopogtatni fog (egyszer majd), hogy fizess adót a jövedelmed után.

Szóval lehet szlovák/észt/ bárhol máshol céged, de:

- ne legyen magyar lakcímed

- ne legyen magyar TB-d

- tartózkodj fél évet más országban

- más dolog se nagyon kössön ide ami gyanúra adhat okot.

Ezt értem, és elhiszem, de hogy néz ki a dolog a gyakorlatban? Különösen az ilyesmi: "más dolog se nagyon kössön ide ami gyanúra adhat okot."

Ha budapesti fodrászként egy szlovák cég nevében számlázok, akkor az lehet kamu, de ha mondjuk a cég nem hajat vág, hanem szoftvert fejleszt, akkor ~bárhonnan lehet megrendelőd, és ~bárhonnan dolgozhatsz (értsd: képes vagy rá). Valaki tényleg oda fog jönni kúrogatni, ha van lakcímem egy olyan országban is, ahol nincs cégem? Mi van, ha veszek egy nyaralót a Balatonon, és onnan dolgozom tavasztól őszig? Jön a NAV?

Egyszerre reagálok a kettőtök hozzászólására.

A más dolgok alatt olyasmire kell gondolni, hogy van mondjuk egy házastárs és gyerek is akiket az életük Mo-hoz köt. Vagy mondjuk miért van éves kondibérleted ha nem is Mo-n élsz. A felsorolt dolgokat együtt vizsgálja a NAV aztán majd valahogy eldől, hogy hol leszel adórezidens.

De vegyünk egy példa élethelyzet: Adott valaki aki eddig kisadózóként havi 1 millió forintért számlázott kis létszámú ügyfélnek. Magyarországon él, otthonában dolgozik, kisadózóként pedig jár neki a hazai TB jogosultság. Ő kifizette a havi 50 ezer forintot, az éves 50 ezer forint HIPA-t, valamint a vállalkozással összefüggő költségeit. A maradék pedig szabadon felhasználható volt bármire.

Ennek 2021-től vége, de nem értem miért menekülő út a egy szlovák vagy észt cég megalapítása.

Ez úgy néz ki, hogy a NAV random okból megtalál téged, hogy figyelj, szerintünk te nem is szlovák adórezidens vagy, bizonyítsd már nekünk, hogy te tényleg kint élsz. Pl. olyasmik miatt, mint amit előbb írt dentzol.

És akkor megnézik mondjuk a cellainformációidat, kártyatörténetedet és ha nem KGB ügynököt megszégyenítően jó az álcád, akkor szépen elmeszelnek. Nekik ez kevesebb effort, mint azt gondolnád.

Lehet ez nem most történik meg, hanem mondjuk 3 év múlva, miután esetleg szélirány változás történik a NAV-nál és más erőforrásokból, más hozzáállással fog viszonyulni a dolgokhoz. Szerintem éves 1-2m forintért, aminél többet úgysem spórolnál az egészen ilyen KATA-s történeteknél nem éri meg bekockáztatni, főleg hogy egyébként elég komoly adminisztrációs extra terhe, bújtatott költségei vannak.

Keveritek a dolgokat!

Amiről ti írtok az az SZJA. Én nem erről beszéltem. Társasági adót akkor is kint kell megfizetni, ha iotthon vagy évi 365 napot. Az osztalék utáni adót (SZJA) pedig ahol rezidens vagy.

 

 

SZJA:
https://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/in…

 

De ez a téma Társasági adó !!!

Nem titkolom, de még mindig nem értem a konstrukciót a szlovák céggel. Ha összehasonlítom, hogy mit tudok kihozni jövőre majd egy katás ev+ kivás Kft kombóval, akkor nem igazán látom a szlovák adminisztráció elsöprő előnyeit. Semmi tapasztalatom nincs a jogrendszerükkel, a nyelvüket sem beszélem, ügyfelem sincs ott.

Ellenben aktívan dolgozok most tanácsadó bevonásával egy olyan konstrukción ami ott kezdődik, hogy Máltára költözök. Valahol itt kezdődik az a látható adó és adminisztrációs előny amiért érdemes belevágni ebbe.

Ezt a mindent is költségelést szintén fejtsd már ki pls, ezt már fentebb is bedobtad. Pár dolog tiszta, autót pl. simán lehet, de családi házat, rezsijét, kajádat, stb. nem igazán. Tudtommal tényleg csak azt lehet, amit a munkavégzéshez használsz, +esetleg autó (ha az amúgy nem kell hozzá).

És a TAO-n mennyit spórolsz? Főleg ilyen kis (<20m) összegnél.

Olyannal is megvádolhatnak egyébként, hogy ha te az egyszemélyes szlovák/észt/kambodzsai cégecskédben vered a kódot, miközben amúgy az év 365 napjában itthon mereszted a valagad, akkor valójából telephelyed van idehaza, adózz ide (is)!

Utolsó hozzászólásom ehhez a szálhoz, mert ezért már pénzt kellene kérnem. :)

I. Egyik eset a KATA-s kishalaknak:

1. KATA-s maradsz. Van min(4)  hazai proxy cég akinek te számlázol.
2. Ez a min(4) proxy cég kiszámlázza egy eu-s cégnek
3. Az eu-s  cég (nem a tied, ne is kérdezz rá) számláz oda 2021-től, ahová te számláztál 2020-ig
Ezt olvasatom szerint 5%-ért csinálja a linkelt szlovák iroda.

 

II. Másik eset valóban van egy eu-s céged. Ezt nem írom le, mert aki eddig nem értette, annak biztosan nincs rá szüksége.
Annyit elárulok, hogy csak a felvett jövedelem után kell itthon SZJA-t fizetni, viszont az eu-s cég költségére még akkor is sok mindent megtehetsz, ha azt sem tudod merre van az EU.
BTW A szlovák cégeknek leginkább autóvásárlásnál van előnye, ahogyan a németnek is.
 

Én vagyok az egyetlen aki értetlenkedett, nem veszem zokon ha megszólítanak. :)

I. Ezt a módszert nem hiszem, hogy letudnám nyomni az 1-2 partnerem torkán akiktől a fő bevételem származik. Jövő januártól minden számla megy a NAV-hoz, sok sikert annak aki ezt az utat választja. Lesznek jópáran ilyenek.

II. Felakarom venni a pénzt a vállalkozásból, nincs más jövedelmem amiből megéljek. Bent hagyhatnám a pénzt a szlovák EU-s cégben, és élhetnék a megtakarításaimból, de ezzel csak pár évnyi időt nyerek, utána valahogy csak ki kell venni. Ezt viszont ugyanúgy megtehetem magyar egyéni és társas vállalkozásokkal. Az említett méretekben nem hoz az egész annyit (szerintem), hogy megérje.

A te vállalkozásod nagyságrendekkel más méretekben működik, ott megéri minden %-nyi optimalizálás...de itt most one man show kategóriájú egyénekről beszélünk akikre inkább freelancer-ek mint vállalkozók.

Szlovák cég 5 évente egy 15 millás autó esetén már megéri. (Én magyar rendszámmal járok, de nem biztos, hogy ez mindig így lesz. Fájdalmas és motiváló gondolat az, ha egy 40M-es autó ott 10M-mel olcsóbb, valamint nincs is rá semmilyen adó. Az üa és a szerviz ÁFÁ-ja is visszajön. Szóval végeredményben a spórolás kb 2.5-3M per év)

Hat nem tudom mas hogy van ezzel, de ha en valakit takaritasnal osszetettebb munkaval bizok meg, akkor a szamlat is nev szerint tole varom.
Vitas eseteket hogyan kezel az ember ha proxy cegen kereztul jott a szamla? Jarhatok a szlovak, eszt akarmilyen birosagra? Van ertelme egyaltalan? Mi van, ha a proxy ceget evente cserelgetik?
Ezt csak en latom rizikonak?

Ha meg volt szerzodes a megrendelo meg a szallito kozott amire lehet itthon hivatkozni, akkor eleve bukta, mert bizonyitek a "szurkezesre". 

> BTW A szlovák cégeknek leginkább autóvásárlásnál van előnye, ahogyan a németnek is.

Mar nem vadasznak a rendorok a szlovak rendszamos autokra? 

Miért is mennél bárhová, ha összesen egy db magyar KATA-s vállalkozásod van???????

Ez az összefüggés semmi esetre sem bizonyíték. Számos példa van erre. 

Nem tudom mire vadásznak. Saját cég autóját nem tilos vezetni. Ezeregy-féleképpen lehet legális még akkor is, ha igazából nem az.

Úgy tűnik, benyújtanak egy törvénymódosítást a külföldre számlázó katások ügyében. A hetedik oldal alján: 2012. évi CXLVII. törvény 8. § (6b) és (6d) bekezdését megállapító rendelkezések a „bevétel után” szövegrészek helyett a „bevétel 71,42 százaléka után” szöveggel lépnek hatályba.

Ennek magyarázata a 111. lapon található: A javaslat kiegyenlítő szorzót iktat be a kisadózó vállalkozással kapcsolt vállalkozási jogviszonyban álló külföldi jogi személytől származó bevétel, illetve a külföldi kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel esetében, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a 40 százalékos mértékű adó nem a kifizetőt, hanem a kisadózó vállalkozást terheli: az adó alapja nem a 3 millió forintot meghaladó bevételrész egésze, hanem annak 71,42 százaléka.

Vagyis ezek szerint a belföldi katásokat továbbra is szívatják, de a külföldre számlázóknak tettek némi kedvezményt, csak a 3 millió feletti bevétel 72%-a után kell 40%-ot fizetni, vagy egyszerűbben fogalmazva, 40% helyett “csak” 28,48%-ot kell majd adózni.

https://kiszamolo.hu/az-eheti-osszefoglalo/

Kicsit felmelegítem ezt a fórumot egy új információval: úgy tűnik, változik a KATA (mostanában sokat vacakoltak vele), és ez alapján az itt fórumozók túlnyomó többsége kénytelen lesz váltani róla (már aki eddig élt vele):

Telex: Szeptembertől jöhet az új kata-törvény, minden kisvállalkozónak havi 50 ezres adóval

Az értékhatár emelkedik, viszont kizárólag lakosság felé szolgáltatók választhatják.