Ryzen 2600 AM4 max hőmérséklet

Fórumok

Sziasztok!

Folding at home alatt szerintetek/nálatok mennyi a max. normális hőmérséklet 100% cpu (Ryzen 2600 Stock hütővel) mellett?

Elérheti a 95 / 97 fokot is?

Hozzászólások

A külső hőmérséklet mennyi? A gépházban van rendes légmozgás? Mennyire régen felszerelt a hűtő, még a gyári paszta van rajta?

Ryzen 7 3700x-ex, non-stock hutovel, uATX hazban nekem szakasztott ugyanezek az ertekeim: terheles nelkul, vagy min. terhelessel: 36-42 °C, terhelessel (nem AAA jatek, de jatek): 58-62 °C.

Am. en - Win alatt - az AMD Ryzen Master Utility-vel nezem, masik programmal is csekkoltam, az mindig +10°C -t mutatott.

Mivel a gyári spec szerint a max temp 95 °C, igy a helyedben sürgősen néznék rá egy másik hűtőt. A stock hűtő nem arra van kitalálva, hogy folyamatosan 100% kihasználtságon üzemeljen.

 

Nem, a Folding@Home nem otthoni használat....

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Valószínűleg a kicsi házzal lesz valami gond, mert oldalsó lemez nélkül már sokkal barátibb:

k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Vcore:         1.14 V  
Vsoc:          1.09 V  
Tctl:         +82.9°C  
Tdie:         +82.9°C  
Icore:        67.00 A  
Isoc:          8.75 A

Én 80 fok fölé nem engedném. Mondjuk óriási hűtőt vettem, meg a gép elején 3 ventilátor fújja befelé a levegőt. AMDhez kell is.

Sőt, már az intelhez kell jobban. :) Lásd PL1 és PL2 értékek a 10-es generációnál. Igazság szerint kb. 1x kellett jobban AMD-hez, a K7-es széria vége körül. Az FX-es 9k-s CPU-k nemnagyon számítanak, azok nálam "műszaki érdekesség" kategóriába esnek. (Viták előtt a kortárs CPU-k TDP-it, amiről tudjuk, hogy csak nagyjából irányadóak, érdemes megnézni.)

nyugodtan el lehet engedni. a Prohardveren is hetente ezen problemazik par ember, pedig csak azt kellene megerteni, hogy a Ryzenben nem 1-2 hoszenzor van, hanem egy hoszenzor-halozat, mert az egesz boost/xfr/pbo helyes mukodesehez a chip pontos hoterkepe az alap.

lehet mas procik egyes reszei is elmennek a 80+ tartomanyba, csak eppen nem a hoszenzor kozeleben.

a 7nm-es 3xxx szerianal raadasul meg rajon pluszban, hogy kicsi a die hoatado felulete.

HUP te Zsiga !

Az jó, hogy el lehet, csak minek? Aztán csak fújja a forró levegőt hátul műanyag felüületre. Ott volt hely.

Meg tartósan 90 fok állítólag már nem egészséges.  Szerinted meg nem gond 80 felett. Inkább maradok a biztos alacsonyabbnál.meg volt, aki vett 3900x-et,  s azt írta, a gyári hűtő kevés.

Sőt, a neten mindenfélét lehet olvasni, csak épp a tényleges maximum hőmérsékletet szinte lehetetlen megtalálni.

Ott kernelek között is volt eltérés, csak 5.4 körültől lett normális. Érdemes lenne valahogy Windows alól Aida-val is megnézni vagy az AMD saját cuccával.

Ha tényleg annyi, akkor a paszta minősége, külső hőmérséklet és ilyesmik fontosak. Addig is visszavenném 2 magra a FaH-ot.

Háááát, ott más gubanc is lesz, egyébként a gyári hűtő valóban nem 24/7-es járatásra van. Az alaplap sem mind1, hogy mennyire jók a VRM-ek ehhez. Szóval, külső hőmérséklet, paszta, házban a légáramlás (van-e házventi)?

Táp típusa?

mondjuk az A320 lapok nem eppen a vrm terhelhetosegerol es huteserol hiresek, de asszem a mondatban bennevan a

>>> Vega 56 <<<

string. Fullon terhelve ez azert megeszik olyan 180W korul, tudom, mert nekem is van. Ha nem valami jobbfele // Sapphire Nitro, Powercolor Red Devil // akkor az bizony fűt.

ha windowssal nyomod, akkor driverbol lehet szepen alulfeszelni, vagy visszavenni az aramfelveteli korlatjat. Utobbi megoldassal az a tapasztalatom, hogy -20% es alig veszit teljesitmenyt.

HUP te Zsiga !

ha a gephaz oldala meleg, ott valami mas gubanc lesz, altalaban az szokott lenni, a riadalom oka, hogy 80+ -t ir a procira a meroprogram, de a borda a "kezratetellel langyos" kategoriaban tartozkodik.  nekem freezer 33 plus huto van az 1700 -on, ez elvileg ketventis, de le is vettem az egyik ventit, mert minek. A 2700X -en Pure Rock, -- kellett rajta picit csiszolni, mert pupos volt a talpa -- az meg ugy van allitva, hogy 65 fok folott kezd felporogni, mert akarmikor neztem, a borda alig melegedett.

HUP te Zsiga !

Nálam tuning nélkül kb. 75-78 fok környékén tetőzik a sima (nem X-es verziójú) 2600, ha már órák óta maxon pörög egy hosszabb gaming session-ben. Egy elég rosszul szellőző Zalman i3 házam van, a nem nyitható ajtajú verzió, ami egy elég olcsó, dzsunka ház sajnos. Véletlenül vettem, az i3 simple verziót ajánlották az egyik fórumon, a jobbik nyitható, full elülső szűrőjű ajtajú variánst, de sajnos figyelmetlenül olvastam és balga módon a rossz verziót rendeltem meg, a sima i3-at az i3 simple helyett.

Szóval a Ryzen 2600-ot a hozzá mellékelt gyári Wraith Stealth Cooler teljesen jól lehűti. Nem a világ legjobb hűtője, de korrekten teljesít, max. fordulaton kicsit zajos, de az sem vészes, max. csak a csendsznobokat zavarja. Tehát nem ilyen elviselhetetlen zúgás, de a nagyon csendes prémium hűtökhöz képest azért jobban hallani a hangját. Engem nem zavar. Ha te sem vagy csendsznob, meg nem hardcore tuningot nyomatsz le a procin, akkor elégnek kell lennie.

Ha nálad tényleg a 95+ fokokat verdesi, próbálj a hűtő alatt jobbfajta pasztát, mondjuk MX-4, GD900, és javíts a ház szellőzősésén vagy plusz ventikkel, vagy cseréld le a házat. Nem cseréltem le a pasztát, az a filmpaszta van a hűtőn, ami gyárilag volt rajta, az is korrekten teljesít, nem láttam értelmét pucolgatni, meg újrapasztázni, csak azért, hogy nyerjek 1-5 fokot.

Egyébként sem nagyon forrófejű a 2600, mindössze 65 W TDP, nem túl magas órajel. Meg 12 nm-es csíkszélesség, nem ilyen Intel-féle 14+++++++++++++++++++++++++++++++++ 95W TDP, ami valóságban elmegy 180 W-ig is. Tehát nem kell neki brutális hűtés.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Ja, akkor meg is van a gond, nem a proci, nem a CPU hűtő, hanem a VRM. Próbálj azokra külön hűtést tenni, ha kell leszedve a gyári VRM-hűtést, és helyettesíteni saját paszta, saját borda, még egy plusz venti is mehet fölé. Bár azért egy 65W TDP-s procival illene egy A320-as lapnak is elbírnia, mindegy mennyire dzsunka lap.

Nekem nincs gondom ezzel, normálisabb B450 MSI Mortar lapban hajtom.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Még egy fontos dolog: frissítsd BIOS-t azon az A320-as lapon. Ezt nagyon komolyan mondom. Ugyanis sok gyártó a korai VRM problémákat orvosolta egy újabb BIOS-ban. Ezért az első dolgot legyen a frissítés, és csak utána csesztetném a hűtést fizikilag.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Akkor tényleg az van, hogy a VRM-hűtésen javítasz házilag első körben. Ha ez nem segít, akkor második körben valami 2-3. generációs chipsetes lapot teszel alá, B450, X470, B550, X570, stb.. Nem kell prémium lap 200 dollárért, elég valami 100 alatt, amin van valami normálisabb, combosabb VRM megfelelő hűtéssel, YouTube-on vannak konkrét lapokról VRM tesztek, hogy nyitott házban, zárt házban terhelés alatt hogy bírja a VRM, mennyire melegszik, mennyire bírja szuflával a W-okat, visszafogja-e a procit.

Bár nekem még mindig meredek, hogy akármilyen lap 65W TDP-s procival ne bírjon. Mert ha Ryzen 2800X, 3900X, 3950X lenne rajta, akkor azt mondom, hogy sok a 105W TDP neki, belépő szintű lapot nem arra méreteztek. Ámbátor szerintem a 105W sem brutális, de legyen.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nem tud távozni a hő a házból. Az alaplapi VRM-ek simán felugranak 100 fokra, maga az alaplap melegszik fel, és ha minden igaz 75W-ot a PCIe buszról és a többit a táp adja. Ezeket nézném meg, nagyrészt már írták előttem szólók is:

- VRM chipek hűtőbordáinak ellenőrzése, ha nincs, akkor elgondolkodni, hogy érdemes-e vele foglalkozni vagy inkább egy erős VRM-es B450-es lapra cserélni.

- Van-e megfelelő légáram a gépházban?

- A táp mennyire terhelt, túlterhelt, milyen a hatásfoka? (Ha egy 450W-500W-os 80+ Bronz tápod van, az kb. 200-300W között tudja a 85%-ot, az elején és a végén az inkább 60-70% és a maradékot elfűti, ha 450W a leadott teljesítmény, akkor komolyan disszipál, sőt már Disszi Péter is jön.) Ebben mániákus vagyok, a várható maximumra igyekszem arany, vagy ha kijön, akkor platinás tápot pakolni, úgy hogy a várható csúcsteljesítmény igény nagyjából a hatásfok csúcsra essen. Esetedben ez valszin egy 600-700W körüli FSP vagy Seasonic tápot jelenthet.

- A CPU paszta csekkolása, illetve hogy a gyári hűtő mennyire üti a légáramot a gépházban.

- A VGA hűtőnél szintén a légáram oldalú a kérdés, mert előfordulhat, hogy ha minden fullon megy, akkor csak a meleget keverik a gépházon belül, és minimális hő tud távozni. Én az előlről hátra légáram híve vagyok (a táp is elszív a házból), ami valszin a szerveres kötődésből jön, de biztosan több jó megoldás van.

- Az utolsó pont, hogy a fentiek részben teljesülnek, de már összeségében előidézik a problémád.

" Pedig GPU ugye külön tápról megy nagyrészt. "

 

nem a gpu tapellatasa a lenyeg, hanem az, hogy a folding kihajtja csutkara, ugy meg termel neked a 180W -s fogyasztasnak megfelelo hot. Ami rosszabb esetben ottmarad a hazban, vagy csak reszlegesen tavozik.  Az masik kerdes, hogy olyankor a tap is izzad, ha nem erre van meretezve.

HUP te Zsiga !

Ja, akkor bontakozik ki a kép, nem szellőzik a ház. Mondtam én, hogy önmagában a proci nem fog gyári hűtővel sem 75-85 fok fölé menni. Ezek szerint a GPU fűt be a házba, és nem tud távozni a hő, ettől meg túlmelegszik minden, CPU, VRM. Extra ventikkel kéne próbálkozni, ha más nem, valami lyukat csinálni a házra, hogy legyen hol a ventiknek behúzni a levegőt. Valószínű a VRM-ekkel sincs nagy baj, ha a ház rendesen szellőzne, rendben lennének azok is, és nem kell lapot cserélni. Kicsit furcsa is volt, hogy akármilyen VRM-nek sok legyen egy nyamvadt 65W-os proci. 45W-os procikkal még jobb laptopok is elbírnak hűtés tekintetében, pedig azokon sincs hely normális, asztali szintű hűtésnek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Nem csak az számít, hogy milyen közel vannak, és mekkora a ház, hanem hogy hogyan szellőzik, mennyire hatékonyan cserélik benne a légtérfogatot a ventik. Nyilván az nem segít azért az ügyön, hogy eleve zsúfolt mATX ház, ehhez még hozzájön, hogy nem jó a szellőzése, és már kész is az ördög katlanja.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Mint lent is írtam, a megfelelő hűtéshez cirkuláltatni kell a levegőt, minél több hő keletkezik, annál többet és gyorsabban. (Ezt megoldani, hogy ne legyen hangos, komplikált dolog.)

Ötleteltem még azon is, hogy ilyen kis méretű házaknál lehetne igazán vízhűtést + léghűtést alkalmazni, a vízzel ki lehetne hozni a hő nagy részét a házon kívülre, mellette azért jócskán hűteni kellene a házat levegővel, mert a videokártya és alaplap másik fele is átmelegszik egy idő után, ott is ad le hőt és azt is ki kell lapátolni a dobozból. (Az meg felmelegíti a szobát, akkor lehet klímázni, az meg fűti a kinti környezetet...)

Kipróbáltam, 100% GPU terhelés mellett -azaz nincs CPU slot- aCPU kb. 17 fokkal melegebb, már felpörgött ventilátorokkal...

folding, gpu slot van, cpu slot nincs, azaz csak a gpu szamol es megis melegebb a procija.

tessenek rendesen szellozo gephazat venni, mint azt fentebb mar parszor kifejtettem, csak nem igy direktben. 

B verzio, hogy vissza kell fogni a gpu -t, windows alatt NV es AMD driverben is van erre lehetoseg.

HUP te Zsiga !

Jár ankeksz :)

Mobilon írtam. Kihagytam azt, ami kontextusból - topiknyitő következik. Mobilon meg rossz gépelni, mert csak kijelző van, nincsenek gombok.

Ház: https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mid-tower/masterbox-nr600-wi…

CPU hűtő: https://www.bequiet.com/en/cpucooler/1378 Rock Pro 4

Csúcsra járatva a GOUt meg a CPUt 77 illetve 82 fokoknál megálltak, a hűtéssel aligha van gond. Esetleg a GPU mellett kell mé 2-3 mag is, jó kérdés. Mondjuk inkább csak tesztnek futtattam pár órát a folding@home-t, amíg véfez pár jobbal.

" Esetleg a GPU mellett kell mé 2-3 mag is, jó kérdés. "

nalam most is megy a folding, a cpu -t leallitva 2-3% koze esett vissza a procihasznalat, ebbol ugytunik nagy eroforrast nem visz el a gpu etetese. Bar ez feladatonkent valtozhat.

 

a hazad jonak tunik, meg a cpuhuto is, mondjuk a dark rockra szokott lenni panasz, hogy "pupos" a talpa, sikba kell csiszolni, hogy igazan jolegyen.

HUP te Zsiga !

Hol van a gépház paraméterek között a rendesen szellőző plecsni, a szélesség magasság mélység alatt v. fölött?

Kinek higgyem el ha azt mondja jól szellőzik? A gyártónak? A kereskedőnek? Fórumos pistinek?

Mi a jó szellőzés mértéke? 1 jószellőz - 2 jószellőz?

Elég ha az előlap mögött takarva vannak a ventillátorok és oldalt van porszűrőhálós légbeömlő rés, vagy a ventillátor legyen csupaszon az előlap elejében, és direktben elölről szívhat csak, ha oldalt van a légbeömlő rés az már szar?

Néhány hozzászólással fentebb leírtam, hogy mi fordulhat elő. Valszin minden gépház úgy indul el rögös pályaállásán, hogy szellőzik. E mellett vannak kifejezetett szellőzésre optimalizált házak, van amit jól lehet szellőztetni és van amit inkább passzív cuccokhoz terveznek, meg nyilván vannak már a tervezőasztal elhagyását követően is kihívásokkal kűzdő darabok.

Alapvetően olyan gondolok, hogy pl. nincs házventi vagy gyenge, rossz az elhelyezésük, a táp túlmelegszik, mert magas terhelésen jár, a házban lévő ventik összessége kioltja vagy lerontja a légáramot. Mégiscsak közel 400W-nyi teljesítményből (cpu+vga+diszkek+ram+alaplap) keletkező hőt kéne elvinni onnan és a táp veszteségéről nem is beszéltünk.

mondjuk azt pl. meglehet nezni, hogy egy adott haznal hutoventi gyarilag bennevan, vagy csak a helye.  De igazadvan, nincs ilyen parameter, fogalmazzuk at : szellozesre ugyelni.

Pl. ha elol van venti, es az befele fuj, akkor a hatso kifele huzza a levegot; ilyesmi.

HUP te Zsiga !

Pl. ha elol van venti, es az befele fuj, akkor a hatso kifele huzza a levegot; ilyesmi.

Azért ezt szerintem bármelyik ház megugorja 2020-ban, amihez adnak beépített ventillátorokat. Olyanról még nem hallottam, hogy az előlapi ventillátorok és a hátlapi is befele fújna by design.

Szóval ha megnézel egy házat a webshopban, látszik h. van eleje, hátulja, oldala, teteje, alja, mégis mi alapján döntöd el h. jó lesz a szél vagy sem?

Pl. ez: https://www.coolermaster.com/catalog/cases/mid-tower/masterbox-mb520-rg…

Szerinted jó a légáramlás, vagy rossz, hiába mit mond a marketingbrossúra és a képek? Vásárlás hazavitel összerak, letesztel nélkül ezt hogy a lótúróba lehet megmondani előre?

Olyan valóban nincs, hogy mindkét oldali venti befelé fúj, elöl és hátul is. A legjellemzőbb valóban az, hogy az előlapi ventik befelé húznak, a hátlapiak kifelé nyomnak, erre esküszök én is. De néhány házgyártó használ egy olyan koncepciót is, hogy elöl-hátul kifelé fújnak, emiatt a gépházban szándékosan alacsonyabb nyomást tartanak, ami néha jót tesz a hűtésnek, és valamennyire csökkenti a belső porolódást is.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

De néhány házgyártó használ egy olyan koncepciót is, hogy elöl-hátul kifelé fújnak, emiatt a gépházban szándékosan alacsonyabb nyomást tartanak, ami néha jót tesz a hűtésnek

Hát, ha azt nézzük a levegő hővezető képessége igen rossz. A kisebb nyomás meg szerintem még csak nem is igen javít rajta.

A légkeringetés azért szükséges, hogy a házban keletkező hőenergiát kivezessük a házon kívülre. Elöl-alulról befele fújatunk, hátul-felül kifele. (A meleg levegő is felfele száll, észerű ezért ezt az elvet követni.) Egy termetes videokártya nincs éppen jó hatással áramlástanilag a levegő cirkulációjára. (Cserébe rohadt sok hőt termel.) Processzort hatékonyan toronyhűtővel, elölről hátra hűtünk, ráfújva a hátsó ventikre rásegítésképpen, ezek ki is vezetik egyből a meleget. (Ha 14 centis toronyhűtőd van, akkor józan paraszt módjára ki lehet számolni, hogy egy 9, vagy 12 cm-es hátsó venti valószínű nem lesz elég kivezetni, turbulens áramlás fog valószínű keletkezni. Legjobb, ha lukas a ház felül is és oda berakni még ventit.)

A jó és hatékony hűtésért szerintem totálisan újra kellene tervezni gépház belsejét. Tök jó lenne pl, ha tudnánk az alaplap másik oldalát is hűteni, vagy a bővítőkártyák nem állnának a levegő útjába. Ez az elrendezés cirka 40 évvel ezelőtt gondolom tök jó ötletnek tűnt, de ma már annyira azért nem az.

Azt se értem, a VRM-ket miért kell az alaplap hátoldalára b*szni, ahol gyak.lag van kb. fél centi a ház oldallapjáig, és ott főnek meg ezek a szarok 100+ Celsius fokon, légáramlás ott hátul azon a szűk részen kb. 0, közben meg throttlingol miatta a processzor.