Soha többet GDI nyomtatót!

Ismerősöm kért arra, hogy mivel venne egy multifunkciós lézernyomtató/scannert, segítsek a telepítésben. Három olcsó típust nézett ki, egyik sem ismert szabványosnak mondható nyelvet. A Brothert elvetettem, mert nekem van egy ilyen márkájú nyomtatóm, s nem vagyok vele elégedett. A HP-t is elvetettem a hplip miatt, illetve amiatt, hogy amikor frissül repóból a hplip, törik a működőképesség, a HP oldaláról a bináris felét is frissíteni kell manuálisan. Nyűgös.
 

Maradt a Xerox WorkCentre 3025 BI. Megnéztem, van linuxos driver, nagyszerű. Péntek este hozzám került a notebookja, meg ez a csodálatos masina. Ha már itt a gép, azzal kezdtem, hogy Fedora 31-ről 32-re upgrade-eltem az operációs rendszert. Aztán megpróbáltam feléleszteni a nyomtatót, scannert. Egyik sem sikerült. Néztem logokat, kértem a cups-ot, hogy logoljon részletesen, nem sikerült kiderítenem, mi a baja. Mondjuk az nem volt jó jel, hogy 2014-es ihletésű volt a driver. Olvastam neten, hogy másnak sem ment, illetve azt is, hogy ez nagyjából egy Samsung M2070. Azzal a driverrel is megpróbáltam feléleszteni, nem ment. Mondanom sem kell, a linuxos IP-cím beállító utility sem működött. Talán Internet Explorer 6 alól ment volna.

Holnap mondanom kell két rossz hírt:

- el kell állni a vásárlástól, ezúttal indokolt
- venni kell egy olyan szerkezetet kb. 10 000 Ft-tal drágábban, ami valamiféle értelmes nyelven kommunikál.

Most azt gondolom, egy Lexmark MB2236adw jó is lesz.

Hozzászólások

> A HP-t is elvetettem a hplip miatt, illetve amiatt, hogy amikor frissül repóból a hplip, törik a működőképesség, a HP oldaláról a bináris felét is frissíteni kell manuálisan.

A HP-k nálam évek óta teljesen PNP módon működnek Ubuntu alól, semmit nem kellett csinálnom vele (otthoni és anyámé, tehát összesen 2 nyomtató, az otthoni két gépről is meg van hajtva). Ez valami Fedora specifikus dolog, vagy olyan probléma, aminél trey-féle worksforme effektburokban vagyok?

Brother van az irodánkban, a drivere viszonylag egyszerűen települt, de egyszer csíkozott a gép és szervízeltetnni kellett, úgyhogy nem vagyok elégedett vele én sem.

A hplip-nek van egy nyílt forrású része, ez települ repóból. Ekkor lesz működésképtelen a nyomtatás, majd a

hp-plugin -i

paranccsal lehet helyrehozni, azaz letölteni és feltelepíteni a bináris blobot. Ráadásul kell egy kétsoros config file, ami megmondja, hogyan szerezzen a telepítéshez root jogot. A sudo-val vagy su-val. ~/.hplip/hplip.conf:

[authentication]
su_sudo = su

Nekem egy Brother HL-1110E típusú nyomtatóm van. Nem tetszik, hogy hangos. Nem tetszik, hogy 1 MB RAM van benne, ezért egy térképet már nem tud kinyomtatni. Nem tetszik, hogy külön van a festékkazetta és a dobegység, előbbi talán 1000, utóbbi 10000 oldalanként cserélendő. Nem tetszik, hogy koszolja a papírt. Továbbá az sem tetszik, hogy ez is GDI, bár legalább működik. Viszont csak 32 bites driver van hozzá, így telepíteni kellett a glibc.i686-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ext a hplip dolgot én se értem. Kb 20 éve csak hp nyomtatót használok, végig Linux alatt. Eleinte ezek voltak a legjobban támogatottak, aztán meg egyszerűen maradtak a brandnél. 

amikor frissül repóból a hplip, törik a működőképesség

Na, ilyet soha nem tapasztaltam, nem is értem, miről van szó. Pedig nálam pont Fedora megy, de ilyen esetre nem emlékszem.

Csaba

Nem lehet, hogy szabványosan kommunikál a nyomtatód, s nem hplip-et használsz? Mert az teljes bizonyosság, hogy a hp-plugin -i parancs a HP szerveréről tölti le a bináris felét a driver-nek, ami viszont jogi okok miatt nem tehető a Fedora repóiba.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Érdekes ez a HPLIP-es téma. Nekem is egy öreg HP LJ1000 van itt a polcomon (és kezdi is megadni magát, szóval subscribe a témára, hátha lesz jó ötlet), és valóban: a HPLIP a HP szerveréről tölt le hozzá valami bináris blob-ot. No de! Ez a bináris blob az magának a nyomtatónak a firmware-je, az abban levő processzor futtatja. A linuxos részéhez nem kell tudtommal semmi, ami nem open-source. Én eddig abban a hitben éltem, hogy a HPLIP által támogatott nyomtatóknál a plugin az "csak" ennyi. Ezek szerint tévedtem..?

Tévedtél. CUPS admin ui --> Printers: "HP LaserJet [...], hpcups [...], requires proprietary plugin."

/usr/share/hplip/prnt/plugins/hbpl1-x86_64.so: ELF 64-bit LSB shared object, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked, stripped
/usr/share/hplip/prnt/plugins/hbpl1.so:        symbolic link to `/usr/share/hplip/prnt/plugins/hbpl1-x86_64.so'
/usr/share/hplip/prnt/plugins/lj-x86_64.so:    ELF 64-bit LSB shared object, x86-64, version 1 (SYSV), dynamically linked, not stripped
/usr/share/hplip/prnt/plugins/lj.so:           symbolic link to `/usr/share/hplip/prnt/plugins/lj-x86_64.so'

A "/usr/share/hplip/prnt/plugins/" könyvtár a hplip RPM-ből települ, de a könytárban található fenti file-oknak "nincs gazdája" (nem tartoznak egyetlen RPM-hez sem, a hplip telepíti azokat).

Eddigi tapasztalatok alapján a CUPS ésvagy hplip csomagok frissítése után a blob-okat kézzel újra kell (kellhet) telepíteni (a hplip futtatásával).

További kényelmetlenség, hogy a proprietary plugin-t megosztó HP-s szerver néha nem elérhető, illetve a letöltött blob gpg ellenőrzése néha elpukkan (valami banális hiba miatt a hplip részét képező script-ben, ha jól emlékszem a bug report-ra). Nagyon kiforratlan megoldás.

Ha a fenti file-okra rákeresel a weben, jó pár hibajegyre lelhetsz.

A "/usr/share/hplip/prnt/plugins/" könyvtár a hplip RPM-ből települ, de a könytárban található fenti file-oknak "nincs gazdája"

Szép... Az a fura, hogy valamikor nagyon régen, még talán a 2.0-s UHU :) alatt sikerült ezt az LJ1000-et úgy elindítani, hogy előtte egy Win-es gép által beletöltődött a fw. Viszont nagyon nem rémlik, hogy akkor én telepítettem volna bármit, aminek HPLIP lett volna a neve... De most rákeresve erre a hbpl1-re, ez a link jött szembe, ami alapján mégis csak kellett valamit akkor mókolnom... :) Ma is tanultam valamit.

Sajnos ez egy Fedora probléma.
Pontosan ugyanezen bukott el nálam. De én nem a nyomtatóban kerestem a hibát, hanem a disztróban.
Nagyon nehézkes a nyomtató életre keltése és akkor sem tökéletes pl a szkenner része ...
Sok disztrót kipróbáltam már, de csak a Fedora-nal volt ilyen gondom.

Miért?
Mert az eddig használt linux disztrók közül, ez az egyetlen amin nem fut le rendesen a telepítő, az egyedüli amin nem tudom telepíteni az MFP minden eszközét.

Csak ezért.
Erre is van valamilyen politikai, vagy üzleti modelleket fikázó/ajnározó hozzászólásod?

Én nagy ívben teszek a disztrók üzletpolitikájára. Vagy tudom használni arra amire nekem szükségem van, vagy nem.. Ez nálam a mérvadó.
Majd ha meggyőztek arról, hogy nekem mennyire jó ha használom, majd akkor fog érdekelni az üzletpolitikájuk.

A Fedorába nem tehetik be a HP bináris blobot, mert a jogászok aktív nyüzsgésbe kezdenének. Marad tehát az, hogy feltelepíted repóból a hplip-et, majd elindítod a hp-plugin -i parancsot, ami beszerzi a HP honlapjáról teljesen rendben, legálisan, ami kell, s akkor mindenki boldog. Egyedül az a kérdés, hogy sudo-t vagy su-t használsz root jog szerzésére. Ubuntunál előbbit, Fedoránál utóbbit, így nem túl nagy baj, ha van egy ~/.hplip/hplip.conf file-od az alábbi tartalommal:

[authentication]
su_sudo = su

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet, hogy szabványosan kommunikál a nyomtatód, s nem hplip-et használsz?

Fogalmam sincs, ez a sokadik HP nyomtatóm, ez pont egy Envy 110, már nem mai gyerek. Plug-n-play működik, soha semmit nem állítottam rajta, csontra megy a printelés és a scannelés is. (Fedora Core 4 vagy 6 óta használok Fedorát, az asztali gépen csak az volt. Még UHUról váltottam.) Van itten egy ilyen HP Device Manager program, az meg tudja mutatni, hogy mennyi tinta van még benne, de miután ezt az LCD kijelzőn is meg lehet nézni, nem szoktam használni. A CUPS info oldala azt mondja, hogy a driver: HP Envy 110 Series, hpcups 3.18.12 (color, 2-sided printing). Hogy ez honnan került fel a gépre, az számomra nem derült ki.

Csaba

Nem GDI ugyan és nem is mai darab, de van egy HP Laserjet 4200-as nyomtatóm, szépen teszi a dolgát, hálózati nyomtatóként használom (van benne LAN kártya), Linux alól talán szebben is nyomtat mint Windowson.

Kaptam egy HP Color Laserjet 1600-at - rondán nyomtatott (típushiba), kipucoltam, vettem bele olcsón tonert is, most szépen nyomtat, de a Linux támogatással finoman szólva nem vagyok megelégedve.
Egyrészt, ha csatlakoztatom USB-n, sokadszorra is feldobja, hogy ő most telepítene hozzá valamit (az nem zavarja, hogy már megtörtént).
Nyomtatni tudok vele, de a színek az irdatlan gagyi és a nem túl jó között mozognak, attól függően, melyik megoldással próbálom használni (nem találtam hozzá normális szín profilt).
Saját tesztjét szépen nyomtatja, ill. virtuális gépből, Windows alól is szépen nyomtat, ott szépek a színei.

Némileg csalódtam a HP-ben, mert láthatóan meg tudták jól is csinálni (különben Windows alól nem működne), támogatott is elvileg a Linuxos megoldásukkal, de ott már beállítani nem szándékoztak.
 

A LaserJet 4200 tud PCL 6-ot (Printer Command Language) és PostScript 3 működést, gyakorlatilag emiatt mindennel elmegy...
Anno LaserJet III-t használtam sokáig, az PCL 5-öt tudott és szintén nem volt vele gond - gyakorlatilag ez volt a kompatibilitási garancia...

Egyébként a Windows 10 már a LaserJet 4200-at sem ismeri automatikusan (bár telepíthető), korábbi Windowsoknak még ment.

Itt rontottad el: "Ismerősöm kért arra".

Ezek a nyomtatók nem mennek postscript driverrel? Régen az összes ilyet fel lehetett vele éleszteni, igaz fancy feature-ök nélkül (pl festékszint).

A GDI nyomtatók sose tudtak postscriptet.

Mióta a postscript nyomtatók árai értelmes árszintre lementek, nem veszek olyan nyomtatót, ami nem tud postscriptet, így nyugodt lehetek, hogy bármi változik, mindig fogok tudni nyomtatni Linux alól. Legyen 10-20ezer Ft-tal drágább, megéri.

Még így is jártam úgy, hogy a Kyocera nyomtatómra Linux alól nem tudtam nyomtatni a gyári driverrel. Valami változhatott a cups-ban, és nem volt kompatibilis az új cups a régi Kyocera driverrel (újabb meg nem volt), átálltam generic postscriptre és kész.

"Megnéztem, van linuxos driver, nagyszerű"

De azt mar nem nezted meg, hogy van e vele az embereknek problemaja csak azutan, hogy megvettek...

Ez kétségkívül így van. Amúgy némileg idegessé tesz az is, hogy az openprinting.org-on a Lexmark MB2236adw-nek nyoma sincs. Akkor ez is rossz ötlet?

Különben miért van az, hogy a nagy gyártók Közép- és Kelet-Európába más termékeket szállítanak, mint Nyugatra? Mert az az érzésem, a fejlesztők sok esetben a Nyugatra szállított termékek támogatásával küzdenek meg, s az ilyen-olyan hardware adatbázisokban nyoma sincs olyan eszközöknek, amelyeket nálunk a legtöbb számítástechnikai bolt kínál. Ráadásul tettenérhető a jelenség ott is, hogy jellemzően cseh, lengyel, orosz találataim lesznek, ha a termékre keresek. Éppen ebből gondolom a fentieket. Vagy a közép-európai kereskedőknek egyszerűen csak mások a szempontjaik, mint a nyugatiaknak, s mást rendelnek?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valahol volt egy cikk arról, ezer éve, hogy úgy optimalizálják a gyártást, hogy raktáron lévő mechanizmusra raknak új vezérlést, és/vagy fordítva, majd ezek kapnak valami FW-t, és mennek egy divatos burkolattal azokra a piacokra, ahol jó áron el lehet adni, és mami évi két képet nyomtat ki az unokáról, majd a bedöglött festéket majdnem új nyomtató árában veheti meg újra. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerkesztve: 2020. 05. 31., v – 08:41

Valami olcsó Canon multifunkcios wireless eszközt vettem. 17.000 Ft volt kb. Driverless. Android mobillal saját appal konfigoltam, a Linux meg next next finish módon felismerte és kész. Nincs kábel, nincs driver vadászat. Matek házit nyomtatni meg ilyesmiket tökéletes.

Szerk. Ja lézer. Bocs. Ez nem az a műfaj. 

Aztán véletlenül kitalálod, hogy milyen jó lenne egy RaspberryPi (vagy bármilyen non-x86 SBC), és ott döbbensz rá, hogy a Canonnak kizárólag bináris x86-os drivere van - amely egyik-másik disztróban alapból bent van. Szóval csak óvatosan azzal a Canonnal is.

Driverless. Nem kellett driver-t telepítenem. 

Szerk.: LOL

Annyira nem volt gondom a nyomtatóval, hogy nem is jól emlékeztem, nem Canon, hanem egy HP van itthon :D

KDE beállítások azt mondja: HP DeskJet 2600 series, driverless, cups-filters 1.27.4

Linux Driver for WorkCentre 3025 supports: Ubuntu 10.04 - 13.04, Red Hat Enterprise Linux 5, 6, Fedora 11 - 19, Debian 5.0 - 7.1, Mint 13 - 15, SUSE Linux Enterprise Desktop 10, 11, openSUSE 11.0 - 12.3

Tegyél fel virtuális gépben egy olyan Linuxot a fentiek közül, ami neked szimpatikus, és a probléma meg van oldva...

És akkor Samba megosztás a host-tal? :) Érdekes megoldás, de apró jelzés részemről, hogy a notebookban 120 GB SSD a háttértár, valamint 4 GB RAM van, s ebből még lejön a video RAM. Ez meg nem egy optimális virtualizációs környezet, bár tény, hogy egy picike szervert akár X nélkül fel is lehetne szuszakolni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A drivernél felsorolt Linuxok közül Ubuntu 10.04 és openSUSE 11.x volt a gépeimen annak idején hosszabb ideig, azokkal biztosan meg lehet ezt oldani úgy, hogy keveset egyenek a notebook erőforrásaiból. Ha nem lehet grafikus felület nélkül megúszni a dolgot, akkor legfeljebb DE helyett valamilyen WM-et kell választani (IceWM, JWM, Openbox, Fluxbox stb.). Tudom, hogy neked a Fedora fekszik inkább, nyilván az sem rosszabb a többinél.

Volt annak idején egy magyar fejlesztésű disztró openSUSE alapokon, a LittleSusie, ami még ma is elérhető, abban KDE3 az asztali környezet, és még így is nagyon kevéssel beéri, egy rokonnak is tettem fel ilyet egy nagyon öreg gépre, és gond nélkül használta évekig:

http://susie.opensuse.hu/

https://lightlinux.blog.hu/2011/12/24/little_susie

Ugyan nem lézer, de találtam egy ilyet: Canon Pixma MG3650S

Ezzel az a baj, hogy a gyártó eredendő bűnként nem ad hozzá linuxos támogatást, ugyanakkor:

https://www.openprinting.org/printer/Canon/Canon-PIXMA_MG3650

Kérdés, mi a végén az az "S". Egy ilyen pofonba szaladás után nem próbálkoznék vele, de azért kíváncsi vagyok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az Epson cuccoknak egyre jobbak a Linuxos driverei. Esetleg érdemes a kiválasztás előtt itt is megnézni:

https://epson.com/Support/wa00821

Elsősorban WorkForce és EcoTank modellekkel szoktam találkozni, és eddig még nem volt velük problémám Linux alatt sem.

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Én már pár hete nézegetem ezeket, jövő héten veszek (fórumtémám is volt, azóta rengeteget tanultam és majd blogon leírom). Ha wifis printert veszel, az tuti driverless, és a pár szabvány nyelv közül tudni fogja valamelyiket. Wifi beállítása: ha van a nyomtatón billentyűzet hozzá, az a legjobb, második legjobb talán a HP, mert van hozzá Android utility, végső esetben egyszer laptopra kötöd, felteszed a hivatalos drivert, beállítod a wifit, törlöd az utilityt.

Ha wifis printert veszel, az tuti driverless

 

A Samsung Xpress M2070W multifunkciós lézernyomtatóban van WiFi, teljesen jól megy Linux alatt, de nem driver nélkül, azt le kell tölteni hozzá:

https://support.hp.com/hu-hu/drivers/selfservice/samsung-xpress-sl-m207…

Már nem a Samsung, hanem a HP oldaláról lehet hozzájutni :)

wifi -sem garantalt `driverless` .

 

Xerox eseten a gyarto honlapjarol szed le drivert, az rpm rendszerint fel megy ujabb rendszerre is es megy is.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2020. 06. 04., cs – 09:29

Csak olyan nyomtatót szabad venni, ami, ami PCL5, PCL6 vagy PS-t tud. Minden mást el kell felejteni, lehetőleg windows alatt is. Ha tud a nyomtató PCL5-öt, egy akármilyen PCL5 driver jó hozzá, én HP Laserjet 5L-t szoktam mindig használni. Nem kell semmi külső szar csomagot, repót, utilityt hozzáadni, ott van a rendszerben, megy. A windowsok driverek is egyszerűen katasztrófák szinte mindig.

"Sose a gép a hülye."

Megközelítési szempont kérdése. Én pont azokat a nyomtatókat használom megelégedettséggel, amelyik nem tud PS-t vagy PCL6-ot.

A tiéddel teljesen ellentétes a véleményem, mert engem elsősorban a nyomtat minősége érdekel. Az, hogy a gép milyen (előremutató) technológiával dolgozik, racionális-e a fenntartása, és még sok más szempont.

Miként kommunikál a számítógép és a nyomtató az a végeredmény szempontjából teljesen hidegen hagy. És eddig a GDI, ESC/P és egyén nyelven kommunikáló berendezésekkel se volt problémám, de inkább fektettem volna bele több energiát az itt felmerülő problémák megoldásába, minthogy egyéb területen megalkudjak!

Ó, persze, csak aztán belefut az ember abba a méretes pofonba, amelybe én is, hogy noha van hozzá driver, de az kizárólag adott oprendszer verziókkal működik, újakkal már nem. Egész egyszerűen megszűnt a támogatása. Itt volt nálam a scanner + nyomtató, talán a rajta lévő zöld LED kigyújtása még sikerült, bár ebben sem vagyok teljesen biztos. Más semmi.

Ezzel szemben szabványos kommunikáció esetén efféle gond nincs. Mind az oprendszer, mind a nyomtató tudja a de facto szabványt, tehát működni fog.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE