Egyszerű wifis nyomtatás driver nélkül

Fórumok

A munkahelyemen kétféleképpen tudok nyomtatni Linuxos gépekről:

1. Chrome-ból, ha be vagyok lépve a céges Google accounttal, látom a cég összes nyomtatóját az egész világon, akár otthonról is, ez gondolom a Google Cloud Print-tel van összelőve.

2. Chrome-on kívül (pl. Gimp), ez Google accounttól független, de csak akkor megy, ha a céges hálón vagyok, ekkor szintén látom az összes nyomtatót. Nem tudom, ezek hol vannak regisztrálva.

Egyikhez se állítottam be/telepítettem soha semmit. Azt sejtem, hogy a céges gépemen semmi driver nincs. Ezek ugyanis vegyes márkájú, szekrény méretű gépek, pl. Ricoh C3000, és nincs Ricoh nevű fájl a gépen.

Elég noob vagyok a témában, kétfajta korábbi, ma már rémálom kategóriájú tapasztalatom van saját eszközzel:

1. A nyomtatót USB A-B kábellel kötjük a gépre, és a Windows épp aktuális verziójához vadásszuk a drivert, Linuxon inkább felejtős.

2. Egy házi Linux szerveren volt egy Cups, és a HP LJ 1020 nyomtató szuper egzotikus protokolljához (zjs?) kell szuper egzotikus drivert és firmwaret vadászni a szerveren, meg kiajánlani a drivert Sambán valami mágikus megosztáson, hogy a kliens Windows is lássa.

A feladat: venni akarok egy nyomtatót itthonra, amivel olyan lazán tudok nyomtatni, mint a munkahelyi 1-es és/vagy 2-es módszer, és egyáltalán nem úgy, mint a régebbi saját tapasztalataim szerint. Gondolom, valami generikus protokollok vannak, pl. IPP, meg PS formátum, meg mittudoménmi, amivel a legbutább eszközök is (akár telefon is) broadcasttel felfedezik a helyi hálón a nyomtatót és rögtön tudnak rá nyomtatni driver nélkül.

HP M28w, 178nw vagy hasonló került eddig a látóterembe. Tudják ezek, amit kell? Ha szkennelni is kulturáltan lehet, az bónusz, de igazából attól a résztől kevésbé tartok.

Hozzászólások

Driver szokott kelleni, de a nyomtató gyártók honlapjáról ez elérhető Linuxra. Amivel vigyázni kell, hogy ha csak 32 bites driver van, akkor kell multilib támogatás, azaz fel kell tenni a gépre a glibc.i686 csomagot is, nem elég az x86_64. Ha HP, akkor hplip lesz a barátod. Ebben azt rühellem, hogy van egy nyílt forrású része, ez repóból elérhető, de licenc okok miatt van egy zárt bináris blob, amit a HP honlapjáról a hp-plugin -i paranccsal lehet telepíteni. Ezt mindannyiszor végig kell csinálni manuálisan, ahányszor frissül a hplip csomag.

Egyébként meg:

https://openprinting.github.io/

Ott van alul a nyomtató adatbázis, megnézheted, mihez van linuxos támogatás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fedorára én se semmit sok esetben, mert a disztribúció alap csomag szetjében egy rakás dolog benne van. Teszem azt, a nem kellett feltennem a xorg-x11-drv-nouveau csomagot, a másik gépemen meg a xorg-x11-drv-intel csomagot, pedig az egyik gépen az egyikre, másikon a másikra szükség van ahhoz, hogy legyen grafikus felületem. Persze ezek a csomagok fel vannak telepedve, csak nem kellett ezért semmit sem tennem. :)

Egyébként nekem ilyeneket mond a gépem megfelelő ösztökélés hatására:

rpm -qa | grep ppd
foomatic-db-ppds-4.0-65.20190128.fc32.noarch

rpm -qi foomatic-db-ppds
Name        : foomatic-db-ppds
Version     : 4.0
Release     : 65.20190128.fc32
Architecture: noarch
Install Date: Fri 27 Mar 2020 03:50:54 PM CET
Group       : Unspecified
Size        : 69800204
License     : GPLv2+ and MIT
Signature   : RSA/SHA256, Tue 28 Jan 2020 08:02:07 PM CET, Key ID 6c13026d12c944d0
Source RPM  : foomatic-db-4.0-65.20190128.fc32.src.rpm
Build Date  : Tue 28 Jan 2020 07:53:43 PM CET
Build Host  : buildvm-ppc64le-26.ppc.fedoraproject.org
Packager    : Fedora Project
Vendor      : Fedora Project
URL         : http://www.openprinting.org
Bug URL     : https://bugz.fedoraproject.org/foomatic-db
Summary     : PPDs from printer manufacturers
Description :
PPDs from printer manufacturers.

Tehát a foomatic-db-ppds csomagban van egy rakás PPD. Nagyjából ezt az egy csomagot kell telepíteni, és készen is vagyunk, de meglepődnék, ha ez nem lenne a cups printszerver függősége. Szerintem felmászik ez magától.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyomoztam egy kicsit, hogy mi a felállás. /etc/cups/client.conf-ban van egy ServerName, ami egy Cups szerverre mutat. Ezt az lpstat -H is kiírja. Ha ezt a 631-es porton megnézem Chrome-ban, látom a printerek listáját. Ott pl. az egyik printer alatt látok ilyet:

Driver: Ricoh Aficio MP C2551 PS A4 cups-team recommended (color, 2-sided printing)
Connection: ipps://printserver.foo.bar:443/ipp

Lehet, hogy erre a szerverre vannak feltéve driverek. Továbbra is érdekelne, milyen protokoll megy a gépem és a printszerver között, és a printszerver és a printer között. Lehet, hogy Cups nélkül nem megoldható a feladat? Végülis van házi szerver most is, fel lehet rá tenni, de a laptopomon is fent van alapból.

Miért fáj neked egyetlen csomag feltelepítése? Vagy most épp a cups feltelepítése? Ha úgy tetszik, mi a baj azzal, hogy ha nyomtatni akarsz, a nyomtatás támogatásához szükséges csomagokat feltelepítsd? Ha a világhálót akarod böngészni, kell telepíteni egy böngészőt, ez ilyen. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Céges laptopra nem szívesen telepítek semmit. Ha van rá alap csomag, és nem kell róla tudnom, az oké. A billentyűzethez se telepítek semmit, mert általános, gyártófüggetlen driver van hozzá. De ne az kelljen már hozzá, hogy felmegyek a hp.com-ra, és valami több száz megás szarlabdát kell leszedni hozzá, mint anno. Ha pedig telefonról nyomtatok, arra főleg nem fogok tudni drivert telepíteni.

Tessék PCL-t vagy PS-t tudó HP nyomtatót választani, ami beszél JetDirect-ül. Akkor nem kell ez a bohóckodás a hplip-pel, még egy primitív netcat-tel is lehet rá nyomtatni. (Sőt a bash cat file > /dev/tcp/printer/9100 parancsával is)

Brother DCP-1610W MFP fekete-fehér lézer nyomtató (simplexes).

Csak wifi csatlakozója van és van hozzá gyári linux driver (Windows is van biztosan).

Nagyon megérte.

gondolom ugy ertette, hogy ethernet nincs csak wifi
nekem is brother van, a nyomtato tudja a google cloudprintet, egy gyors bejelentkezes es engedelyezes utan a google cloudbol barmit es barhonnan tudok nyomtatni, illetve az okostelefonos appon keresztul barmit barhonnan ami a telefonomon van (a google cloudprintet hasznalja valahogyan valami koztes megoldaskent), eddig soha semmi drivert nem kellett vadasznom

Szerkesztve: 2020. 05. 05., k – 15:36

Nekem Epson Ecotank L3156-os nyomtatóm van, ami wifis.

Tudok nyomtatni bárhonnan rá, nem kell otthonra bejelentkezzek VPN-vel: kaptam egy akarmi@print.epsonconnect.com-os email címet, ahova a www.epsonconnect.com/user alól beszerkezsthetem, hogy milyen email címekről fogadjon emaileket és nyomtassa ki milyen papírra ( én A/4-et választottam, fotopapírt nem. max 20 megás leveleket tudok neki küldeni, pdf, képformátumok.

Emellett van webes nyomtató drivere is, akkor nem emailen kell nyomtatni.

Ezzel az email-es megoldással a baj, hogy gyártóspecifikus, egyszer csak gondolhatnak egyet, és megszüntetik. Meg eleve nem jó ötlet felhőre támaszkodni, mikor a printer itt lesz mellettem pár méterre, adatvédelmi és megbízhatósági szempontból is. A Google Cloud Printben még éppen csak megbízok, de pont itt olvastam feljebb, hogy meg akarják szüntetni.

Engem itt főleg az érdekel, mik azok a nem gyártóspecifikus protokollok, amik lehetővé teszik ezt a driver nélküli nyomtatást.

Hasznos olvasmány, de egyben ijesztő is. Úgy látom, ez arról szól, hogy egy dedikált Cups szervert be lehet úgy konfigolni, hogy ahhoz a kliensek már driver nélkül is tudjanak kapcsolódni. Csak az a szépséghibája, hogy jelen esetben a rendszergazda és a kliens is én vagyok, tehát a problémát áttettük az egyik kezemből a másikba :D.

Az kiderült, hogy többféle protokoll is kell ehhez, mDNS a felfedezéshez, IPP a kommunikációhoz, és PDL a dokumentumok "formátuma". Én abban a reményben éltem, hogy egy wifis nyomtató ezt magától tudja, Cups nélkül.

Driver nélkülit nem értem, de hátha segít: nálam Epson ecotank 3150 van.

Egy kicsit másképp működik, mint a Brother.

Nem a nyomtató adja a saját ssid-t, hanem felcuppan az ap-ra és aki az ap-n van az nyomtathat. Android 5+, linux (deb10 x64), win8-10 alatt biztosan működik.

Így egyszerűbb a szabályozás, mikrotik mondhatja meg, ki és mikor nyomtathat.

Szkennelést nem próbáltam linux alol, mert a linuxos gépem csak wifin lóg, és a manual szerint onnan nem lehet szkennelni.

(Sajna ezen a modellen nincs RJ45 csak usb)

Sajna ezen a modellen nincs RJ45 csak usb

Bedugod a router USB interface-ébe, amin van  RJ45 is. Teszel rá p910nd transzparens print szervert, ami lényegében egy Ethernet-USB átalakító, aztán már megy is. Én a picike Brother HL-1110E nyomtatót így használom asztali gépről Etherneten, kis notebookról wifin.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én HP LaserJet-ből DN vettem itthonra. A D a duplex, az N a hálózati nyomtatót jelöli. Linuxról nem tudok nyilatkozni, de Windows alatt nem kell telepíteni, simán fent van magától a nyomtató listán, ha hálózatra van kötve. Konkrétan ez (használtan vettem): HP LaserJet 3015DN.

Csak halkan jegyzem meg: driver nélküli nyomtatás nincs. (Mindenképpen jelen kell lennie valami meghajtó programnak, ha más nem, akkor a Kernelben natívan) Nyilván arra gondoltál, hogy telepítendő driver nélküli nyomtatást szeretnél.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓