Az atomhulladék hasznosítása (Pécé szerviz #3 / RR XIII)

Nem szoktam túl gyakran cserélgetni a használati tárgyaimat. Meg vigyázni is szoktam rájuk. (Lehet, hogy a kettő összefügg?) Sőt: nálam az eszközök inkább megjavulni szoktak, nem tönkremenni. (Ez a „statisztika” ugyan most romlott egy kicsit, minden azért nem jöhet össze. :) ) A mostani buherálás alanya se mai darab: annó még meséltem is róla. Igen, ez még azóta is meg-, sőt használatban van!

A gyári állapothoz képest azért van pár változás, egyrészt már az elején kapott némi memóriabővítést (1 GBYTE → 2 GBYTE), aztán később egy billentyűzetet, mert a lokalizált verzióval nem vagyok azóta sem jóban. A gyári óperenciás rendszere ment a levesbe; pár fajta disztribúciót kipróbáltam rajta, jelenleg az aktuális Fedora (31) van rajta, de ezzel kezdődtek a gondok. A kiadás speciel nem tehet róla, csak pont jól időzítve történtek az események. :)

Egy – megfelelő méretű – kereszthornyos csavarhúzó (esetemben egy 0-ás Phillips) segít a probléma elhárításában, de ez önmagában még nem lesz elég. Az emlegetett mesében csak a gép alját kellett leszedni, most egy „kicsit” jobban bele kell másszak a csavarozgatásba. Miután az alja lejött, magát a házat is szét kell csavarozni. Ehhez először a billentyűzet alatti, zöld keretekben levő 4 csavart kell kitekerni:

Majd alul van még 7 másik kékkel keretezett:

A boncoláshoz a HDD (illetve már SSD) is kiszedendő, a RAM az maradhatna, de jobb a biztonság alapon az is kijön. Na de mi végre ez az egész hercehurca? A probléma maga a piros keretben látszik, vagyis nem látszik:

Ez itt a WiFi modul helye. Hát, tan'kérem az úgy volt...

Az aktuális operációs rendszer egy F31, de pár verzióval előbbi a telepítés, csak mindig frissítettem az éppen megjelent újabbra. A sztori pont az F30 → F31 frissítésnél kezdődik. Maga az upgrade egy ideje úgy megy, hogy a megfelelő parancsot kiadva letölti az aktuális verzió az újabb csomagjait, majd utána egy újraindítás következik, ekkor az új csomagok felkerülnek a régiek helyett. Ennél a frissítésnél viszont a csomagletöltés közben többször megállt a folyamat némi hibaüzenet kíséretében. Egyszer kiszúrtam, hogy mi is történik: elveszett a WiFi hálózat ilyenkor. Az F31-gyel kapcsolatban emlegettek WiFi problémákat a fórumok, no de ez még az F30 alatt zajlik... Eh, sebaj, kapott Etherneten keresztül hálózatot, onnan már simán letöltődött az összes csomag. Majd jött az újraindítás, aminek az eredménye boot helyett se kép, se hang.

Ennyire zűrös frissítésbe eddig még nem futottam bele... A gép régi, annyira, hogy nem UEFI hanem még hagyományos BIOS van benne. Azt azért művészet szoftverből úgy „elrontani”, hogy bekapcsoláskor még a BIOS képe se jöjjön be; annyi ötletem akadt, hogy esetleg egy CMOS memória RESET-et meg lehetne próbálni. Ahhoz akkor pont ennyire szét kellett szednem a gépet (erről majd később), a CMOS-hoz tartozó elem viszont forrasztva van. Az elem ki/visszaforrasztása után a félig összerakott gép simán elindult. :) Teljesen összeszerelve viszont ismét semmi életjel... „Darabonként” összerakva és próbálgatva (itt azért nincs túl sok lehetőség: memória, háttértár, WiFi) az jött ki, hogy minden jól működik, ameddig a WiFi modul nincs bent a helyén. Amikor az bekerül, onnantól kezdve nincs indulás. (Ja, a csomagletöltésnél már ez döglődött... Világos.)

A modul nélkül a frissítés végre lezajlott, de persze csak kíváncsi az ember, hogy mi is van. Egy másik WiFi modult berakva próbából, hát, azzal sem indul! Azaz: nem a modul rossz, hanem a csatoló az alaplapon. :( Azzal így sok mindent nem lehet kezdeni; a gép összeszerelése után használtam – amikor kellett – kábelről a netet. Így azért mégis csak kényelmetlen, ezért kértem egy USB-s WiFi adaptert. Ez egy ilyen fiókból előhúzott „elfekvő darab” volt, semmi tudatos választás. Az installálása Fedora alatt úgy ment, hogy bedugtam, aztán csatlakozott a szokott hálózathoz. (Ennek nagyjából így kellene működnie mindenhol. Ezért is szeretem a Linuxot; amikor működik, akkor egyszerűen csak „jó”.)

Az eszköz maga meglehetősen kicsi darab, ami rögtön adott is egy ötletet: mi lenne, ha beépíteném valahogy a gépen belülre? A régi modul helyén van egy elég nagy „üreg” (ide még egy 3G-s modem kártyája is beszerelhető lenne, csak az alaplapon nincs meg hozzá a körítés), oda simán el is fér:

A hely az bőven elégségesnek tűnik, persze egy fontos körülményt azért figyelembe kell venni. Az eredeti modulra csatlakozott két antenna is, azoknak a kábelei lógnak a képen. Ezek az antennák a kijelző mellé kerültek, amik ott jó helyen is vannak. Viszont ezeket erre az USB-s darabra nem lehet csatlakoztatni. Ebbe egy – ránézésre sem túl nagy – beépített antenna van, már csak az a kérdés, hogy az összecsukott készülékházba / -ból a rádiójelek be / kitalálnak-e megfelelő térerősség mellett. De ha ez így működni is fog, akkor is tuti, hogy nem ezzel vadászok WiFi jelet mindenféle ismeretlen helyeken... :)

A terv az lett, hogy ez a WiFi stick bekerül ide belülre, aztán keresek neki egy USB interfészt, arra bekötöm direktben. Mivel a gépen van 3 db. kívülről elérhető USB „A” aljzat, az egyiket akár be is áldozhatom a cél érdekében... Na de van itt más is, ami USB-s, és nem fájna a hiánya. Ilyen például a webkamera. Elég lehúzni a csatlakozóját, az aljzatra meg forrasztani némi kábelezést, aztán kész is. Ugyan ez a terv némileg módosult menet közben, de mindenképpen tovább kell bontani a gépet. Ha az első képen látható (zölddel keretezett) 4 csavar, illetve a másodikon levő (kékkel keretezett) 7 csavar kikerült, akkor jön a feszegetés:

Itt két dologra kell figyelni: a piros keretben egy csatlakozó van, ezt a szétszedés művelete előtt oldani kell. (Ez amúgy a touchpad kábele.) Körben óvatosan feszegetve szépen szétjön a ház, de a két zöld keretben van még két fül, amik a „fedőt” az alaplemezzel összeakasztják, azokat is ki kell oldani. Ez a „fedő” fog lejönni, az alaplemezben meg ott marad az elektronika a hozzá kapcsolódó képernyővel mindenestől:

Itt azért már látni csuda dolgokat... :) A zöld nagyobb keretben a visszajelző LED-ek csatlakozója látható, ami a 4 db. lámpát elnézve egy kissé túlzásnak tűnik. :) Ezek egy külön nyákon vannak, amit a kis zöld keretben levő csavar rögzít (a jobb oldala be van csak akasztva). A bal oldali sárga keretben a kijelző LVDS csatlakozója van, a kábel a zsanér fele megy el, alatta ott van a tápcsatlakozó csatlakozója. :) (A kívülről elérhető tápcsatlakozóról vezeték hozza fel az alaplapra a delejt.) Aztán ami még meglepetést okozott: az alsó sárga keretben a bluetooth modul csatlakozója látszik, jobbra tőle ott a modul is. Valahonnan úgy rémlett, hogy a BT az a WiFi modullal közös, de hogy ez a gondolat honnan van... A jobb-alsó sárga keretben a hangszórók csatlakozója van, ami meglepő, hogy sztereó a rendszer. (Ettől mondjuk még jól azért nem szól... :) ) A jobb-felső sárga keretben levő csatlakozót elsőre a webkamera USB csatlakozójának néztem, de erről jó lenne megbizonyosodni.

A TFT fedél alsó két sarkában azért csak elrejtettek két csavart, szerencsére a rajtuk levő borítást le lehet piszkálni nagyobb roncsolás nélkül. Utána szétpattintható a monitor kerete; maga a panel a fedlapban marad, az előlap jön le a zsanért takaró résszel együtt. A webkamera felül van, de a kábelezések a TFT mögött futnak. Magát a panelt 4 csavar rögzíti, de van bőven ragasztószalag is:

A TFT csavarjait kitekerve egy kicsit sikerült a hátlaptól eltávolítani, ez a látvány fogadott. Ami (nem) látszik: balra van a mikrofon, jobbra a webkamera nyákja. A mikrofon kábele indul el jobbra, a kameráé meg balra... A fent kiszúrt csatlakozó az a mikrofoné lesz, az meg biztosan nem USB-n csatlakozik. De a kamera kábele merre megy?

Hát, az bele van „szőve” a TFT kábelébe, annak a csatlakozójával van az alaplappal összekötve. Azt inkább nem bántanám... A monitor összeszerelhető. :|

Lehet az alapot tovább boncolni. Ha a fent emlegetett összes csatlakozó szét lett húzva és a LED-es panel el lett távolítva, a két, kicsi piros keretben levő csavart kell csak kitekerni, és már szinte ki is szabadult a helyéről az alaplap:

A csatlakozók „belelógnak” a ház két oldalába, szóval némi feszegetés meg alaplap hajtogatás azért kell, de csak ésszel.

Vicces ez, ahogy kinéz... :) Egy dolog még korábban felmerült, ami miatt mindenképpen ennyire szét kellett borítani a gépet. Meg akartam nézni az eredeti WiFi modul csatlakozóját, hátha csak egy hibás forrasztás okozza a kellemetlenkedést, de a csatlakozó egyik felét a burkolat takarja. Persze így, darabokban már nem:

Hát, sajnos nagyon nem forrasztási probléma. Legalábbis nem itt. Máshol meg eléggé esélytelen lenne ránézésre kiszúrni. Marad a fenti verzió beépítése, de ahhoz kellene találni egy használható USB portot. „Zs”-tervnek megtartom az egyik külső USB csatlakozó elhasználását, de van egy BT modul is, amit szintén „el tudnék engedni”...

Dedede! Mi is ez a kártyacsatlakozó? Ez egy PCIe Mini Card interfész. Ami elég „rugalmasra” készült, hogy bármilyen kártyát lehessen benne használni. Később jó néhány fajta verzió lett belőle, de mintha ezen is lenne USB! Elsőre ezt a leírást dobta ki a kereső, de több fajta bekötést is találni. Ami mindegyikben közös: a 36 / 38-as számú láb az egy 2.0-s USB csatlakozás. Néhány kérdés azért felmerül... Vajon ezen a csatlakozón be van-e kötve ez? Az eredeti WiFi kártyát megnézve, az biztos nem használja őket, mivel az élcsatlakozón az érintkező is hiányzik. A nyákon meg nem látszik még az sem, hogy egyáltalán fólia van-e kötve ezekre a pontokra. Aztán kérdés, hogy erre én hogyan fogok vezetéket forrasztani? :) Illetve kérdés még az is, hogy az USB-s kütyünek táp honnan lesz; ezen a csatlakozón csak +3.3V / +1.5V van, nagyobb nincs.

A táp kérdés végül egyszerűnek bizonyult; mivel az egész áramkörben valószínűleg csak a külső USB portokhoz kell a +5V, így lehet, hogy máshol nagyon nem is fogom megtalálni. Így nagy nyomozást nem érdemes folytatni, rákötöm az egyik csatlakozóra, aztán kész.

Valahol itt lesz majd elhelyezve a stick, de nyomban meg is kell hogy emlékezzek a „designer”-ének a felmenőiről... :) Ezt a fajta „USB eszköz csatlakozó dugót” nem tudom, hogy ki találta ki először (tippem van, de nem írom le, mert megesznek a trollok...), de hogy technikai érzéke egyenlő a nullával, az biztos. („Dizájn, mindenek felett!”) Miért kellett az érintkezők fölül a „lezáró keretet” lespórolni? Ezt így bedugva egy USB „A” aljzatba, annak az érintkezőket tartó részét feszíti, a túloldalról nincs megtámasztva így. Aminek előbb-utóbb törés lesz a vége. Több olyan alaplappal / notebookkal találkoztam, amiben legalább egy USB aljzat így össze volt törve, és nem értettem, hogy hogyan lehet valaki annyira fakezű, hogy így elbánjon egy aljzattal... Hát, semmi extra, csak ilyen nyomoronc csatlakozós perifériát kell hozzá használni!

Na de! Most ez a „technikai érzék nulla” tervezésű csatlakozó éppen jól jön, mivel nem kell roncsolni ahhoz, hogy hozzáférjek az érintkezőkhöz. :-D Az elejére, ami érintkezik az aljzatban, arra került egy darab szigetelő szalag, a maradék részt így megforraszthatom. Ha a próba nem jön össze, akkor visszaalakítható „hagyományos” bedugós verzióra.

Hogy itt a Mini Card csatlakozóra van-e USB vezetve, az tulajdonképpen csak úgy derül ki, ha kipróbálom. Kiderülhetne ez a gép kapcsolási rajzából is, de az persze nincs. :| Ugyan sikerült „service manual”-t találni, de annyira sajnos nem teljes, hogy rajz is legyen benne. A szétszedés / összeszerelés mindenesetre illusztrálva van, az alapján nem csináltam eddig hülyeséget. :) Illetve van benne leírás a BIOS RESET-ről, ehhez két pontot kell rövidre zárni az alaplapon, ami hozzáférhető egy lyukon keresztül akkor is, ha csak az alja van a gépnek lepattintva. A fenti képen ez rész van zölddel bekeretezve az alaplapon, a memória foglalata környékén kell keresni.

A teszthez egyelőre csak „lazán” vezetékezve:

Nem valami szép, de tesztnek megteszi. Valamilyen szintig össze kell szerelni a gépet a próbához:

Az a kevés, ami „muszáj”, (TFT kábele...) az összedugva, más nagyon nem. Mivel nincs touchpad, így egy USB-s egér átmenetileg megteszi. Meg mivel nincs billentyűzet se, ahelyett is jó egy USB-s verzió. Az eredmény: elsőre elindult, látja a WiFi stick-et, van hálózat! Jó hírek; nem kell egyik perifériától se „ellopni” az USB vonalakat. „Csak” a végső teszt van hátra, miszerint a helyére beépítve vajon eltalálnak-e a rádiójelek a megfelelő irányokba..?

A tápvezeték „végleges” nyomvonala ez lett, a házban így elfér, nincs útban semminek. Rögzítésként egy kis ragasztó megteszi; amit az USB adatvezetékek forrasztásai is kaptak. Amúgy egész jól sikerült ott a forrasztás, ahhoz képest legalábbis, amit elképzeltem... :) Az alaplap visszaszerelése után ezt akartam látni:

A dongle ide beragasztható egy kétoldalas ragasztószalaggal, a vezetékek méretre vágás után meg ráforraszthatók:

A gyári antennakábelekre ráfér egy kis rendezgetés, bár most már fölöslegesek, de elférnek. Lassan össze lehet szerelni az egész gépet a végleges próbához, de egy dolgot talán érdemes lenne megcsinálni még:

A WiFi stick alatt az árnyékoló fóliát azért le célszerű szedni, hátha könnyebben találnak utat maguknak a rádióhullámok. :) Mivel magát a modult nem barmoltam szét, nem tudni, az antenna hol van benne. Ha a nyák felé néz, az még így is szívás lehet... :) Na de ez ismét csak teszteléssel derül ki. Ami még hiba, az a pirossal bekeretezett pöcök; ez pont belelóg a berakott eszközbe. Ha azt egy kicsit odébb ragasztom be, akkor a helyén is maradhatott volna... A ragasztószalag viszont jól tart, inkább a pöcköt vágtam le a helyéről. (Nem sokkal távolabb van egy csavarozási pont, emiatt az onnan nem hiányzik nagyon.)

A végeredmény:

Látszólag minden rendben! Van WiFi-n keresztül hálózat, a jelerősségre ugyan ilyen 70% körüli értékeket ír, (nyilván ez helyfüggő...) de működik. Ahol esetleg kevés lesz, arra még mindig megmaradt a vezetékes verzió. Tulajdonképpen sikeresnek nyilváníthatom a hacket, persze a hátrányokról nem kell elfelejtkezni. De pár megjegyzést tudok még írni:

  • Tényleg szoktam vigyázni a dolgaimra, ez is már bő 9 éves darab. Ettől függetlenül azért látszik már rajta itt-ott a kor, a csavarok anyáit tartó műanyagok kezdenek repedezni. (Amikor megláttam, hogy vannak anyák, nem csak egy sima műanyag lyukba vannak a csavarok behajtva, még meg is örültem! :) ) Ha ezek ettől a bánásmódtól is törnek, nem tudom, egy átlag háztartásban mit bírnának ki... :)
  • A második / negyedik képen látszik egy dátum belül: 2010.10.14.. Ez gondolom az összeszerelés időpontja lehet. 10 éves konstrukció? Azt hiszem, nyugodtan kinevezhetem ezt a bejegyzést is „Retró rovat”-nak. :)
  • Mint látható a képeken, sok javítási lehetőség nincs, ha valami „megkotlik”. Nemrég láttam egy hasonló célra készült mai gépet, na, ott aztán tényleg semmi lehetőség nincs ilyesmire: teljesen összeintegrált alaplap, minden fix rajta a memóriától kezdve a háttértárig bezárólag. Szétszedni se volt értelme, annyira dobd ki, vegyél újat módon volt összerakva. Az tiszta sor, hogy az emberiség már néhány éve új korba lépett: ez a „pattintott műanyagkorszak”, de a buherált gépben ehhez még mindig túl sok a csavar. :) Ettől függetlenül szkeptikus vagyok, hogy a következő 10 évet kibírja-e.
  • Ha már csavarok: ebből szerencsére csak 3 fajta méretű van összesen, ráadásul a belsők szépen meg is vannak iratozva, hogy hova mi való. Kedves gesztus!
  • Mire jó ez a gép manapság? Nekem például tökéletesen megfelel a „terepen pár sor javítása a kódban / újraforgatás / µC-be feltöltés” feladatsorra. Friss böngésző ugyan fut rajta, de a mai webhez azért már bőven kell hozzá türelem. Így az eredeti netbook kifejezést nyugodtan el lehet felejteni, nem méltó rá. :) Ettől függetlenül „b-tervnek” megfelelő ilyen célra is. Persze néhány igényem azért lenne: egyrészt jó lenne, ha a TFT matt lenne és nagyjából kitöltené a fedlapot, nem hiányozna ez a vastag keret. :) Meg jó lenne, ha a jelenlegi 1024×600 helyett mondjuk valami 1280×768 körüli felbontása lenne. De ez már így marad!
  • Kerestem, de nem találtam erről infót, úgyhogy ideírom: igen, a gép Mini Card foglalatába be van kötve az USB is. :)
  • Az elején kiforrasztottam az elemet, – nem lett volna rá szükség, – de ha már kézben volt, jól meg is mértem. Még mindig 3.1xx V-ot mutatott a műszer, innen nézve megbocsájtható, hogy nem foglalatozták be.
  • Az eredeti WiFi kártyát egyelőre más gépben még nem mertem kipróbálni. :) Az oké, hogy az alaplapi csatoló halott, de kérdés, hogy nem a kártya döglött-e meg először, és az vitte magával az alaplapot is? Nem biztos, hogy ér annyit, hogy kipróbáljam...

Egyelőre jónak tűnik minden, de ha egy gonosz megjegyzést akarnék tenni, azt írnám, kíváncsi leszek a következő disztribúció-frissítésre. Már van 32 bétában, hamarosan kiderül...

Rövid irodalomlista:

  • Inkább nem linkelném a talált „service manual”-t, mert kérdés, mennyire jogszerű. :-D De a gyártó neve, plusz a d255 service manual szavakat a keresőbe beírva előkelő helyen van a találati listában.
  • A szétszedés eleje, mert az innen kimaradt
  • PCIe Mini Card leírás csatlakozóbekötéssel

balagesz

---

2020.04.25.
2020.04.27. „Nem-e?” :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 25., szo – 23:42

Nem kell ahhoz ilyen eszköz, egy rakás Acer laptopnak tört az USB-je (amikor még szereltem őket), több mint más márkáknak. Még szerintem van is egy a polcomon, valami Pentium M-es TravelMate törött USB-vel. Persze az is lehet, hogy touchpadjukat nem szerették és inkább külső egeret használtak, így annak az adaptere törhette mindig ki, mert gondolom úgy rakták el táskába. Manapság HDMI-nél látom ugyanezt, feszítik benne az eszközt/kábelt, aztán csodálkoznak. Tápról ne is beszéljünk, láttam olyanokat ahol leolvadt még a burkolat is.. ahhh (főleg ahol hátul volt a csatlakozó).

Ezt az USB csatlakozó degó karikatúrát ezen kívül csak pendrive-on láttam, amit pont sokszor csatlakoztat a felhasználó. „Örömmel hallom”, hogy normál dugóval is el lehet azt a szörnyűséget követni. :) Persze az átlag felhasználók mindig is képesek voltak bármire.

Ugyanilyen vackom van, csak feketében. Kali linux van rajta, néha használom kicsit hekkelgetésre/tesztelésre. :)

Szerkesztve: 2020. 04. 26., v – 09:33

Friss böngésző ugyan fut rajta, de a mai webhez azért már bőven kell hozzá türelem. Így az eredeti netbook kifejezést nyugodtan el lehet felejteni, nem méltó rá. :)

Ez inkább a webkettőt minősíti, mint ezt a gépet. Alien a jávaszkript rémuralma. :(

Amúgy szép munka, grat, mínusz egy kidobott gép. BTW, csak a megvilágítás miatt van, vagy az a Sun billentyűzet ennyit sárgult az elmúlt 8 és fél év alatt? :)

Ez inkább a webkettőt minősíti, mint ezt a gépet.

Ezzel maximálisan egyetértek; az AMIGÁs időszakban mennyire örültünk volna ilyen CPU teljesítménynek... :)

csak a megvilágítás miatt van, vagy az a Sun billentyűzet ennyit sárgult az elmúlt 8 és fél év alatt?

Lehet hogy érdemes lenne megtanulnom fotózni..? :) Semmi sárgulás nem látszik, a színhőmérsékletet jól benézte a fényképezőgép. :-D Pedig időnként még a nap is idesüt az asztalra. (Van egy másik Type5c-m, azon – érdekes módon – a szóköz teljesen be van sárgulva, az összes többi normális színű. Mintha más anyagból lenne az az egy gomb. Lehet, hogy úgy is van... :) )

Ezzel maximálisan egyetértek; az AMIGÁs időszakban mennyire örültünk volna ilyen CPU teljesítménynek... :)

Hajaj. :) Bár mondjuk G4-es kártya még van Amigába, az még úgy közelíti ezt a teljesítményt.

Lehet hogy érdemes lenne megtanulnom fotózni..? :) Semmi sárgulás nem látszik, a színhőmérsékletet jól benézte a fényképezőgép. :-D Pedig időnként még a nap is idesüt az asztalra. (Van egy másik Type5c-m, azon – érdekes módon – a szóköz teljesen be van sárgulva, az összes többi normális színű. Mintha más anyagból lenne az az egy gomb. Lehet, hogy úgy is van... :) )

A műanyagmasszába sok minden kerülhet, lehet, hogy az a rész tartalmaz valamit, ami sárgulásra hajlamos.

Szép leírás, gratulálok! Nemrég egy jobban sérült notiba vertem lelket, de ott megelégedtem a magával a működéssel: fix helyre téve dolgozik azóta is. Időnként ssh-ról ránézek, frissítem. Gond nélkül ment a Lubuntu 20.04-re frissítés. (OFF: A "nem-e" szavak poénból vannak az írásodban?)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

fix helyre téve dolgozik azóta is.

No, ez nekem nem opció. :) Ez általában „jön velem”, ha megyek valamerre. Mondjuk ha innen nézem, lehet hogy nem kell csodálkoznom a műanyag elfáradásán.

(OFF: A "nem-e" szavak poénból vannak az írásodban?)

(OffOff: néha szoktam használni direkt, de itt most valahogy így jött ki. :) Nekem se tetszik, mindjárt javítom.)

Alacsony szintű hardware programozáshoz a mai napig használatban van egy ilyen. Persze fullos kiépítésben SSD-vel + az SMBUS-ra mókányoltam bele egy FM rádiót. XP, Vista és Debian fut rajta.

Már pár éve megvan az utódja, de ameddig teszi a dolgát addig marad. Az utód egyébként Compaq NC6320, a parallel port kritérium miatt nem találtam újabb gébet. Bár amire kell ez is bőven sok.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

csodálatom az ilyen időmilliomos jóértelemben megszállott örültekért

Nem kell ehhez őrültnek lenni, sem időmilliomosnak. Hobbiként apránként el lehet mókolni egy ilyen géppel, minden nap reszeled a gépet vagy rajta a rendszert fél órát. Igaz én Fedoránál és Lubuntunál is sokkal pehelysúlyúbb Linuxot tennék rá, Arch32 vagy Void Linux, IceWM-mel vagy valami dwm-szintű tiling WM-mel, esetleg valami BSD-t, ha a driverprobléma nem lép fel. Webezni persze ezekkel sem alkalmas, de terminálozni, valahová be-SSH-zni, lynx-szel webet olvasni, BBS-ezni, terminálos ASCII játékokat játszatni, hasonló komolytalan szórakozásra jó lehet.

Esetleg hardvererőben jó lenne DOS-hoz vagy Win98 retróhoz, de szerintem ezekhez meg driverei nincsenek a gépnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

én Fedoránál és Lubuntunál is sokkal pehelysúlyúbb Linuxot tennék rá

A Lubuntuval nem jársz messze; jelenleg egy lxde a grafikus felület. És az alap sebességével semmi baj. Csak a mai gyávaszkriptek megeszik reggelire a harmatos CPU-t. Ettől függetlenül amire használom, arra szinte tökéletesen megfelel. (Szinte, mert a kijelző felbontása sajnos elég sovány; bizonyos programok ablakai konkrétan kilógnak a képről függőlegesen, így az alján levő kezelőszervek eléréséhez pakolgatni kell az ablakot. :-D Szerencsére azért ez nem sűrű feladat, de előfordul.)

(Ja, igen, szeretnék időmilliomos lenni! :) )