A kékség fogai :)

Mostanában elég sokat nyomkodom a kékséget (oka van, sajnos, de ez itt offtopic), most is azt teszem. És továbbra se komálom a .HU kb layout-ot... Amikor meg lett rendelve, igen komoly hardver kívánságaim voltak („Aztán babakék legyem ám!”), így sikerült egy olyan darabot kifogni, ami elég jól támogatott Linux alatt. Viszont maradt pár funkció, amit eddig nem próbáltam / nem ment, de most volt rá időm hogy megpróbáljak utánajárni.

Ilyen cucc a Bluetooth, a kártyaolvasó ill. a Touchpad „Multi-Gesture” támogatása. Most elsősorban a BT-ról lesz szó, de nem lesz túl hosszú: működik... :)

A probléma ott kezdődött, hogy ki kellene deríteni, hogy milyen BT rádió van a cuccba beépítve. Hát, a Google nem volt a barátom... Azt az érdekességet sikerült felfedezni, hogy nem jellemző megosztani a „jó néppel” azt, hogy egy adott készülékben milyen hardverek vannak beépítve. Pedig ez azért igen fontos tud lenni vásárlásnál... Mert mi alapján lehet eldönteni, hogy a cucc kell-e nekem vagy nem fog megfelelni? (Tudom: legyen olyan színe, ami tetszik... :) ) Van pár olyan részegység, amire még meg is érteném a „titkolózást” (Pl. ott a WiFi kártya, ami valóban kártya, ebből esetleg olyat raknak be, ami éppen olcsó...), de az se tetszik. Legalább elárulják a CPU típusát... A mostani esetben még az se segített, hogy maga a gép nálam van, ugyanis „nem találtam sehol” a BT modult.

Az lspci a következőket mondja:

$ lspci 
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation N10 Family DMI Bridge (rev 02) 
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller (rev 02) 
00:02.1 Display controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller (rev 02) 
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02) 
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02) 
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 02) 
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02) 
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02) 
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02) 
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02) 
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02) 
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2) 
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation NM10 Family LPC Controller (rev 02) 
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA AHCI Controller (rev 02) 
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 02) 
01:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v1.1 Fast Ethernet (rev c1) 
02:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)

Video-vezérlő, buszok, SATA, SMBus (System Management Bus), hálózati vezérlők. Meg az USB busz. Azon vajon mi(k) lóg(nak)?

$ lsusb 
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub 
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub 
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub 
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub 
Bus 001 Device 002: ID 04f2:b1d8 Chicony Electronics Co., Ltd 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Az a Chicony eszköz a webkamera lesz, de hol van a BT? Meg a kártyaolvasó? Az igazi szépség az volt, hogy a gyári Win7Starter alól se láttam semmit, ami a BT jelenlétére utalna. Lehet hogy nincs is benne? A gép dobozán pedig szerepel... Sőt: az Androidot betöltve meg is van, lehet kapcsolgatni, látja a környezetben bekapcsolt (és láthatóvá tett) eszközöket. Akkor hol a hiba a keresgélésemben? Mert a hw az megvan. De mégse találom... :) Felmerült az a lehetőség, hogy a BT esetleg egy másik eszközzel egybe van építve (pl. a WiFi kártyával), csak a sofőr azt a részét nem kezeli. De mindegy, a típusnak akkor is meg kellene lennie...

Tovább túrva a netet, pár érdekesség azért kiderült. Ez a gép egy Aspire One Happy, ami valószínűleg a D255-höz áll a legközelebb... De arra keresve a CPU-nak mindenhol (?) N450-es Atom(hulladék)ot írnak. Az enyémben meg N550 van... (De az is igaz, hogy a Happy szériát is láttam már N450-el, legalábbis specifikációs táblában. Valószínűleg régen azzal készülhetett, az „újak” meg ezzel.) Ettől függetlenül a D255-höz se láttam olyan táblázatot, amiben le lenne írva hogy mik vannak benne... Szóval ez az irány is zsákutcának tűnik. Remek!

Egy darabig jegeltem a témát, mert annyira azért nem fontos ám nekem az a BT, de egyszer csak eszembe jutott, hogy van a billentyűzeten pár Fn-es funkciógomb, köztük az F3-ra egy szép rádiójeleket sugárzó antenna van festve. Bebootoltam a W7S-t (legyen valami haszna...), majd nyomtam egy Fn+F3-at. És minő meglepetés: bejött egy ablak...

...benne a WiFi meg a BT be/kikapcsolásának a lehetőségével. (A WiFi mondjuk inaktív, mivel még annak idején az eszközkezelőben kitiltottam a kártyát, de legalább a GUI nem akad fenn rajta.) Bekapcsolva a BT-t, érdekes módon egyből meglett a hozzá tartozó ikon. Újraindítás és a Fedora betöltése után érdekes módon meglett a hiányzó eszköz:

Sőt: az Xfce is megjelenítette az ikonját a megfelelő funkciókkal. (Régebben felraktam az összes olyan csomagot, amik kellhettek a BT működéséhez, egy külső dongle-vel ment is.) Eszközkeresés, párosítás, file küldés... Megy szépen! Viszont egy ki/bekapcsolás után ugyanúgy nincs meg a modul. Az úgy nem túl kényelmes, hogy a BT bekapcsolásához be kell bootolnom a W7S-t... :) Na de mi van, ha Linux alatt nyomogatom az Fn+F3 kombót? Tulajdonképpen semmi meglepő: ablak nem jön elő... Viszont a BT modul bekapcsolódik! :) Ezt a kombinációt nyomogatva a következő állapotok jönnek sorban (ha jól emlékszem...):

WiFi On + Bluetooth Off (Ez az alapfelállás, így bootol be a cucc ki/bekapcsolás után.)
WiFi On + Bluetooth On
WiFi Off + Bluetooth Off
WiFi Off + Bluetooth On
WiFi Off + Bluetooth Off (Újra...)
WiFi On + Bluetooth Off (Ez az első állapot, innen kezdődik a ciklus elölről.)

A legmeglepőbb számomra a WiFi kapcsolgatás működése: a „network manager applet” simán lekezeli, kiírja a kikapcsolt állapotra hogy mi van:

Tehát a kapcsolgatás működik szépen Linux alól is. A kérdésem csak az, hogy ez a Linux (a kernel, meg a körítés) érdeme-e, vagy az ACPI a ludas a dologban? Én az utóbbit gyanítom, de erről csak az jut az eszembe, hogy mekkora ordenáré egy hack ez az egész ACPI úgy mindenestől... (Billentyűzetről ACPI event-et kiváltani? És még a C64-en levő RESTORE gombot találtam anno „meredeknek”... Meg egyébként is: olyan sw-t futtat a CPU, amit az OS marhára nem kért? Írj real-time operációs rendszert, ha akarsz. Bár ez az egész téma manapság már marhára nem arról szól, hogy tudhatnád hogy mi mennyi idő alatt fut... „Régen”, ha valamihez pontos időzítés kellett, szépen megírtad a (z akkor még nem túl gyors) számítógépedre, és lehetett örülni. Mivel ma a pontos időzítéseket el lehet felejteni, az ilyen célra lehet célhardvert gyártani, a pécé meg megmarad a konfiguráló/megjelenítő szerepkörben. Tehát a csicsára... :) Miért is programozok én inkább µC-t? Pl. az ilyen dolgok miatt. Na de elég az off-ból!)

Tehát a BT megy, mi hiányzik még? Ja, a kártyaolvasó. Az is USB-s lesz, de az lsusb azt se mutogatja... Egészen addig, ameddig egy kártya bele nem kerül:

Ekkor megjelenik ez is a buszon, de vajon miért piros színű?

Megnézve, ez lesz a kártyaolvasó, de gyanítom hogy (most) nincs hozzá meghajtó betöltve. A neten keresgélve leginkább csak sírásokat látni „nem megy” tartalommal, ill. valami kernel modul (?) patch is van, de hogy az hova meg mikor, ill. minek, na ezeket nem volt energiám kideríteni. Ill. még egy érdekesség: emlegetnek hozzá valami fw-t is, lehet hogy ez is olyan eszköz, amibe az OS töltené be a működéséhez szükséges programot... Ha ez így van, akkor viszont tuti bukta az a változat, hogy majd erről bootolni fog a gép. :( Lehet hogy nem reménytelen az ügy amúgy (Legalábbis a Linux alatti használat, a boot az más kérdés. De az ötlet nem tökéletes amúgy se, mivel a berakott kártya kilóg a gép oldalából vagy 5 mm-t.), de most ez még annyira se mozgat mint a BT...

Vissza van még a touchpad „többujjas” mutatványa, de az is marad későbbre. (Több ujjal „matatni” valahogy nem egy műanyag lapot akarok amúgy se... :) ) A problémára van valószínűleg megoldás, csak bele kell mélyedni... Fórumot találtam, ahol kérdésként felmerült, a választ kipróbálva működött is, csak az nem Fedora-s leírás volt. De ez még annál is reménykeltőbb mint a kártyaolvasó. Ha lesz energiám, majd nekifekszek... :)

Ahhoz képest, hogy „nyomogasd az Fn+F3 kombinációt, és jó lesz neked” leírás elmond mindent BT-modul ügyben, egy kicsit szómenésem lett... :) Viszont nem hagyom ki a részletes listát arról, hogy akkor mi is van a „vasban”:

CPU: Intel N550 Atom
A beágyazott (milyen jó szó... :) ) videovezérlő egy GMA3150.
Chipset: NM10
A hang: N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller.
Ethernet: Atheros AR8152
WiFi: Atheros AR9285
WebCam: Chicony + Sonix, legalábbis a vezérlő, UVC kompatibilis, eddig mást nem sikerült kideríteni róla. De megy... (USB Vid: 0x04F2, Pid: 0xB1D8)
Bluetooth: Valami Foxconn / Hon Hai csoda, több adat erről sincs. De ez is megy, csak be kell kapcsolni. Ugye... :) (USB Vid: 0x0489, Pid: 0xE02C)
Kártyaolvasó: ENE Flash UB6250, ez annyira új (vagy régi...), hogy fönn sincs a honlapon. Ez egyelőre (nálam, 2.6.35.13-91.fc14.i686 kernellel) nem megy, majd még kergetem... (USB Vid: 0x0CF2, Pid: 0x6250)
Touchpad: Synaptics PS/2 Port TouchPad, ezenkívül még egy SYN1B1C azonosítót sikerült belőle kicsalni. Mivel nem USB-s, így túl sok egyéb infót nem is vártam.

Ha még valami eszembe jut, majd ideírom... A CPU-val van egy érdekesség: az összes leírás 1 MB L2 cache-t emleget, de a tesztprogramok mindenhol 512 KB-ot írnak ki. Mi az igazság? Hát csak a szokásos marketingszöveg újra... Ez a CPU 2 magos (ill. támogatja a Hyper-Threading-et is, az OS fele így 4 magosnak látszik), és magonként 512 KB a L2 cache. Összesen valóban 1 MB. Végül is...

balagesz

---

2011.05.17.
2019.12.05. Elírások javítása + D8.

Hozzászólások

"Vissza van még a touchpad „többujjas” mutatványa, de az is marad későbbre. (Több ujjal „matatni” valahogy nem egy műanyag lapot akarok amúgy se... :) )"

Pedig nagyon kényelmes. Mióta Mac-fertőződtem, azóta nagyon kényelmes a két-ujjas scroll a touch-paden és a Magic vagy milyen mouse-on az egy ujjas scroll és két ujjas előre-hátra. Talán lehet valamit három ujjal is csinálni, azt nem szoktam használni.

Szóval kényelmes dolog, a Dellen már hiányzik is.