A közegészségügyi tisztviselők munkáját segítené a Google a közösségi mobilitási jelentéseivel

Címkék

Starting today we’re publishing an early release of our COVID-19 Community Mobility Reports to provide insights into what has changed in response to work from home, shelter in place, and other policies aimed at flattening the curve of this pandemic. These reports have been developed to be helpful while adhering to our stringent privacy protocols and policies.

A bejelentés itt olvasható. A projekt weboldala itt. A 2020. márciusi, Magyarországra vonatkozó jelentése letölthető innen.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 03., p – 09:56

Jól látszik, hogy melyik megyékben tartják be a kérést az állampolgárok és melyikben szarnak bele (Hint: Parks)

Innen üdvözlöm Baranya, BAZ, Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas, de kifejezetten Komárom-Esztergom és Pest megye lakóit.

trey @ gépház

Attól függ, hogy "parks" alatt pontosan mit számolt a Google. Például sokan elmentek (elkülönített) erdei sétákra, biciklis túrákra. Azt lehet is, és nincs vele semmi probléma. Ugyanakkor pl. a játszóterek nálunk le vannak zárva, és hatóságilag tilos őket látogatni. Szóval nincs arról szó, hogy a pest megyeiek tömegesen "parkokban" nyomorognának. Szerintem félrevezető.

Errefelé a parkok nincsenek lezárva. A parkokban azok a részek vannak lezárva, ahol játszótér van - hinta, mászóka stb. -, amit össze tud fogdosni ezer ember. Azok a részek vannak a parkokban leszalagozva. Arrafelé nem így van?

trey @ gépház

Például itt leírják, hogy mi a probléma:

Az elmúlt időszakban az egészségügyi vészhelyzet ellenére sajnos tömegessé vált a Normafa felkeresése. A szép tavaszi időben a látogatók nagy sűrűsége, alig teszi lehetővé az emberek közötti találkozások mellőzését, és így megnő az esetleges megfertőződés kockázata! 

A "maradj otthon" azt jelenti egyébként, hogy maradj otthon. Nem azt, hogy kismamák együtt bandázzanak, a kölkök szintén. Ezek nem laknak egy háztartásban.

trey @ gépház

Ezzel nem értek egyet. Az embernek a kijárási korlátozás alatt is feketén fehéren joga van ahhoz, hogy kimenjen sétálni. De az is oda van írva, hogy ezt kizárólag egyedül vagy a vele egy háztartásban élőkkel teheti meg, a többieket messzire el kell kerülnie. Erre mondjuk vidéken bőven van hely, én esténként szoktam futni, sétálni a kutyával, és egy árva lélek sincs az utcán. Miért ne tegyem meg? Biztonságos.

Értjük a maradj otthon jelentését, de a józan eszünket nem kell félretenni.

Az meg, hogy néhányan idióták, azokkal szemben majd fellép a rendőrség. Megígérték, és meg is teszik. Számok is vannak róla.

Nem annyira kicsi ez az ország. Nem csak az utca létezik. Aki amúgy is szokott a természetbe járni, tudja melyek azok a helyek amik egy zsúfolt nyári napon is üresek. Akinek valóban csak a Normafáig terjed a zöld, az inkább üljön otthon, de azért vannak olyanok is akik már merészkedtek ennél messzebb.

Vannak ilyen területek, ahol én élek, az is inkább "családi házas" jellegű. Ettől még, ahonnan indultuk, hogy elözönlötték a parkokat és pl. a normafát. Szerinted aki a város közepéről megy ilyen helyekre és mondjuk nem autóval indul a saját garázsából az nem potenciális vírustovábbító? Elég ha a lépcsőházban végigfogdossa a korlátot meg a kilincset. Vagy a liftben. Ha nincs szerencséje, beszopta. 

Az a baj, hogy ha elkezdjük felpuhítani mindenféle kifogással, akkor abból nagyobb baj is lehet.

trey @ gépház

Én nem puhítanám fel, jó ez így ahogy van. Azt akarom mondani hogy aki eleve "embermentes" környezetben él, az ne érezze már szégyennek hogy kimegy a saját házából az üres utcára, erdőbe, beül az autójába ami a kertjében / ház előtt áll, és mondjuk kirándul egyet valami csont üres helyre (nem a Normafára. Akik odacsődültek hülyék.) Ez ugyanis megfelel a jogszabályoknak és a józan ész kritériumainak is.

És emellett egyébként a mi háztartásunk (és megfigyelésem szerint kb mindenki, szomszédok, családtagok, ismerősök, kollegák) betartják a korlátozási kijárást, a legtöbben hetente 1-2 alkalommal mennek el otthonról, de akkor sem vegyülni, lötyögni, hanem maximum vásárolni, ügyet intézni. Okosan.

A hülyékkel persze valamit kezdeni kell majd, ha sokan lesznek. És fognak is, az az érzésem.

A játszóterek nálunk is le van zárva, de az öntudatos anyukák letépkedik a szalagot és naphosszat kint ülnek csoportosan, a gyerekre meg semmit nem figyelnek. Este jönnek a közteresek, akkor hirtelen eltűnik mind, átkozva őket, másnapra felkerül ismét a szalagozás, és jönnek megint anyukák, letépkedik, majd csoportosulnak. Tegnap kijöttek a rendőrök 4 kocsival, felvették mindegyiknek az adatait, majd hazaküldték. Kíváncsi vagyok ma mit alkotnak megint.

De teljesen ugyanezek az idősek, kiülnek csoportosan a szokásos padjaikra és estig nyomják, hogy ki a környék kurvája. 

openSUSE Leap 15

Mi meg innen üdvözöljük Győr polgármesterét, alpolgármesterét, jegyzőjét és egy képviselőjét. Jobbulást nekik! :)

ps.: még mielőtt "nekiugranál" :) Tényleg jobbulást és gyógyulást szerettem volna ezzel kívánni nekik, nem trollkodni :)

Kétségtelen, hogy Budapestre ők hurcolták be. Valószínű, hogy Ausztriában sem a Milka tehénből jött ki, oda az olaszoktól került. De nem a Vezúvból pattant ki, hanem a globalista balfaszok hordták be. Hogy ezek éppen melyik nációhoz tartozó gazdasági migránsok voltak, azt már sosem fogjuk megtudni.

Mindennek természetesen semmi köze nincs ahhoz, hogy itt bárkiknek is széjjel kellene hordani.

trey @ gépház

Kétségtelen, hogy Budapestre ők hurcolták be.

A "kétségtelen"-t túlzásnak érzem, a "lehet" helyénvalóbb.

A beszámolók alapján tudjuk, hogy már február közepén volt egy koronavírusos tüneteket mutató magyar a Szent László kórházban, akit akkor nem teszteltek, de pár hétre rá az apjánál kimutatták.

Nagyon nehezen tudnád megmagyarázni, hogy az akkor már jócskán fertőzött (és annak tényét tagadó) Iránból hazatérő irániak miért vonzották az első napokban annyira magukhoz a koronavírust Budapesten, hogy 11 esetből 8 iráni volt. Hacsak, nem koronavírus-mágnes volt a zsebükben.

De, nyitott vagyok, hallgatom a teóriád.

trey @ gépház

Nekem van egy ismerosom akinek a felesege tavaly oktober kornyeken volt nagyon-nagyon beteg: 40 fokos laz, ketoldali tudogyulladas, stb. Piszok nehezen gyogyult meg, hetekig volt ilyen allapotban. Azota a korzetinek az a velemenye, hogy ez mar koronavirus lehetett, volt tobb ilyen esete is, csak hat akkoriban meg senkit sem teszteltek.

Az irani diakot is csak azert, mert o kerte, sot kovetelete, hogy teszteljek le. Utana a magyar eu. a fantasztikusan magas tesztelesi hajlandosagaval csak azokat tesztelte, akik kapcsolatban alltak vele, azzal a magyarazattal, hogy a jarvany itthon meg csak az egyeni fertozodes stadiumaban van. Mintha lenne barmi fogalmuk rola attol, hogy "operativ torzsnek" hivjak oket.

Szerintem is elobb neked kene bizonyitani, hogy amit allitasz, az miert "ketsegtelen", mondjuk atugorva azt az ervelest, hogy Origo/888/MTV es tsai. ezt allitotta heteken keresztul.

Parkba/setalni menni miert ne lehetne, ha nem tilos? Nincs akkora nepsuruseg, hogy akar csucsidoben, szabadteren ne lehetne 2m-es tavolsagot tartani masoktol. A jarvany hazai szamai amugysem indokoljak meg azokat az intezkedeseket sem amiket eddig hoztak, tovabbi szigoritast plane nem. Nincs itt semmi latnivalo, csak a gazdasag megy latvanyosan tonkre, par szazezer ember utcara kerul, csaladok maradnak kereset nelkul, de ennel nagyobb problema nem lesz.

Jajaja, most mindenkinek van egy ilyen ismerőse, ezer felől hallottam. Olyan ez, mint hogy minden faluban megtörtént egyszer és természetesen tanúi is vannak, hogy akkora eső volt, hogy a hétvégi foci bajnokit a kocsmában játszották le a csapatok csocsóban a bíró meg be is írta az eredményt a jegyzőkönyvbe. Minden valamire való faluban él a szájhagyomány erről és úgy adják elő, mint valamit, ami megtörtént.

Menj ki nyugodtan a parkba! Vidd magaddal az egész várost! Nem tűnik fel, hogy azért nincs az utcán ember, mert vannak akik betartják az előírásokat? Látom én is, hogy most 10 millió aktívan sportoló országa lettünk! Most bezzeg mindenki futni megy ... (nem) vicces.

trey @ gépház

Nyugodtan sopord el egy hazugsaggal, ha olyasmit mondok ami esetleg nem fer bele a kozmediabol kitermelt elmeleteidbe. En is ugy tudom, hogy a virus megvarja a hataron amig kier az origos riporter, nehogy megfertozzon valakit anelkul, hogy a kormany es a zemberek tudomast szereznenek rola.

Semmivel sincs tobb/kevesebb ember az utcan (legalabbis mifelenk, kertvaros) mint tavaly ilyenkor.

Elég szomorú. 

Elmondom akkor, hogy szerintem mi a szomoru. Azok az emberek tetszelegnek most a koronavirus elleni vedekezes felkent papjaikent, akik korabban klimahisztit kialtottak mindenkire aki fel mert szolalni a kornyezetvedelem mellett. Ilyen kijelentesekkel peldaul, hogy ha esik a ho, akkor hogyan beszelhetunk globalis felmelegedesrol. Vagy mas emberek nevebol a hatuk mogott viccet csinalva. Ok azok a bizonyos klimaszkeptikusok, akik most hajlandok barmilyen aldozatot meghozni es masokat kioktatva harcolni azert, hogy minel tobb embereletet mentsunk meg. 

De szivesen latnam en ezt az elhivatottsagot akkor, amikor az oceanok szennyezeserol, az eszaki sark olvadasarol van szo vagy amikor csontig sovanyodott, kihalofelben levo jegesmedveket mutogatnak. Mentsuk meg az embereket az utolso szalig, de a fold, az otthonunk, arra aztan szarhatunk magasrol es mindenkit le-ballibsizunk, aki mast mer mondani.

100-200 ev mulva a gyerekeink, az unokaink egy csontig lerohasztott foldon fognak elni 10 milliardan, FFP3-as maszkokban, gazalarcban, 3m-es tavolsagot tartva egymastol vagy talan meghuzodva a metroban, mert a felszin mar lakhatatlan. De cserebe jo sokan lesznek, mert az egyes emberelet az kurva fontos, azert barmilyen aldozatra hajlandok vagyunk, de egy 30 eves klimaegyezmeny alairasanal fontosabb megmutatnunk, hogy mi vagyunk itt a Janik.

Nyilvanvalo, hogy nem vagyunk kepesek fenntarthato modon elni a foldon, mert ahhoz tul onzoek vagyunk. Akkor miert akkora gaz, ha neha jon egy jarvany es elvisz par szazezer idos embert? Nem kellenek hozza diktatorok, Hitler vagy egy vilaghaboru es meg van oldva a termeszetes "ritkitas". Lehet, segitene a tobbieknek folytatni a megszoklott moslek eletuket.

Akkor most hadd legyek en koronavirus-szkeptikus, oke? Szerintem ez az egesz totalisan tul van tolva kicsinyes hatalmi erdekek es emberek megmentoje szerepben tetszelges kedveert. Vagy peldaul azert, hogy folytathassuk csont nelkul a Liget-projektet. Mivel a kormany intezkedeseit egyaltalan nem vagy csak nagyon kevesen tartjak be, kijelenthetjuk, hogy a Mo-i szamok nem az intezkedesek miatt alacsonyak. Hanem talan peldaul az 1954 ota kotelezo BCG oltas miatt. Vagy valami tok masmiatt, amirol nem kell tudnunk, mert jobb ez igy mindenkinek, de szamit ez barmit is? Izgalommal vegyes kivancsisaggal varjuk azt a bizonyos robbanast kedves Cecilia.

Kedves trey!

Békés Megye vonatkozásában, remélem figyelembe vetted a google megjegyzését, "Not enough data for this date: Currently, there is not enough data to provide a complete analysis of this place. Google needs a significant volume of data to generate an aggregated and anonymous view of trends."

Valamint figyelembe vetted az a tényt is, hogy Békés megye népsűrűsége 59 fő/km2.

(Győr-Mosonn-Sopron népsűrűsége 111 fő/km2)

Nem tudom, hogy a google a Körös-partot és árteret hová sorolja, a húgomék tegnap 3 órán keresztül sétáltak ott úgy, hogy közben egyetlen egy másik emberrel sem találkoztak.

:)

Hát az én szakmámban nincs home office.

Bemegyünk dolgozni, magunkra zárjuk valamelyik építkezést, és termelünk.

Viszont most a három jelentősebb projectből van két olyan ami park mellett van. A google simán beleszámol minket is szerintem. :)

 

De amúgy igen. Elég sokan mászkálnak most is az utcán, hogy még kilenc előtt sikerüljön megvenni amit kigondolt, és ez nem jó. Bezártak a kocsmák? Kit érdekel, isznak a dohánybolt előtt. Onnan is el lettek zavarva, akkor isznak 2-3 fős csoportokban az utcán, mintha mi sem történt volna...

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Parkhasználati fegyelem:

 - Románia: -60%

 - Horvát: -45%

 - Ausztria: -45%

 - Szlovénia:  -43%

 - Szlovákia: -9%

 - Magyarország: -7%

Ezt én is néztem ma reggel. Kis színes:

Finnország parkok +48%. (Dánia, Svédország hasonló.) Itt ugyanis kifejezetten mondják az embereknek, hogy lehetőleg mindenki minden nap menjen ki sétálni, sportolni, levegőzni, különben hamarosan sokan megzizzennek. Én megyek is minden nap a feleségemmel nordic walking, néha bringázás (bár még hó van itt), a gyerekek is ki vannak küldve legalább egy órára. Tisztára hosszú tavaszi szünet.

Csaba

Ez csak 1 ártatlan statisztika amit némi tompítás és elmaszatolás után meg tudtak osztani minden további nélkül. Ennél durvább h. kb. egyén szinten 3-4 milliárs emberről pontosan tudják mi a napi beosztása, hova jár mit csinál, miket fog venni, nézni, hallgatni, kommentelni és hasonló dolgok.