[KV] Kibervédelmi intézet: lassulhat az internet

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása és a munkatársak védelme érdekében egyre több munkáltató dönt az otthoni munkavégzés (home office) elrendelése mellett, amely a becslések szerint jelentős internetes forgalomnövekedést eredményezhet. 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kibervedelmi-intezet-lassulhat-az-internet

Hozzászólások

The connection has timed out

és tényleg.

Script blokkolót a népnek. Nem kell a sok szemetet átkergetni a hálón.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Azért számítana az is, ha mindenki szűrné a reklámokat, mégis csak kevesebb adatot forgalmaznának. Mindjárt néhány nagy adszervert is le lehetne kapcsolni, vagy elérhetetlenné tenni. De abban van igazság, hogy ha annyira szakad a cérna, akkor ilyen YouTube, Netflix, HBO, PornHub, stb.-t érdemes lenne lekapcsolni, mert ezek nélkülözhetők, de állati nagy sávszélspórolást jelentene önmagában. Vannak ezekre kisebb, decentralizált oldalak, tartalmak. Én a Social Network-ök lekapcsolásában is benne lennék, mert nekem nem kell, de azon már sokan felháborodnának. De mondjuk ha a Facebook default kikapcsolná a képeket, videókat, hogy csak külön kattintásra legyenek elérhetőek, az is rettenet nagy spórolás lenne, ugyanis nem töltődne le default minden szemét minden oldal meglátogatásakor, meg az emberek nagy része lusta mindent végigkattintgatni, de akinek valami mégis olyan fontos tartalom lenne, pár kattintással elérhetné.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 03. 17., k – 19:50

Az NMHH közleményben kéri, hogy netezzünk okosabban

[…]

Ennek érdekében azt tanácsolják, hogy ne csatolmányként küldjenek nagyméretű fájlokat, például videókat, prezentációkat, nagyfelbontású képeket, hanem azok felhőszolgáltatásokban lévő elérhetőségét adják meg

Csak szükséges esetben töltsenek le vagy küldjenek nagyméretű csatolmányokat, adatfájlokat az internetről. Ha erre mindenképpen szükség van, ezt éjszaka vagy reggel tegyék, és használjanak tömörítést.

Csúcsidőben - napközben - minimalizálják a munkához vagy a tanuláshoz nem feltétlenül szükséges streamingalkalmazásokat, mint például a videomegosztók, online játékok használatát. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy videót nézzenek, akkor használják a kisebb felbontású - SD-formátumot -, ez kis képernyőn még megfelelő minőséget ad.

Videokonferenciák alatt, illetve a család, barátok közötti kapcsolattartásra használt alkalmazások, mint a Viber vagy a Skype igénybevételekor - ha ez lehetséges -, törekedjenek arra, hogy csak a hangfunkciót használják, és ha nem szükséges, a képet kapcsolják ki.

https://444.hu/2020/03/17/az-nmhh-kozlemenyben-keri-hogy-netezzunk-okosabban

Tényleg ekkora a baj?

Szerintem a legfontosabb, hogy passzióból unalmukban ne kezdjenek korzózni az emberek. Ha ehhez folyamatosan HD videózni kell akkor csinálja amit ez tart otthon. De ha megakadna az a HD video ne tessék egyből home tüntikét rendezni. Illetve egy órányi nagyis videotelefonálás után talán még jobb is mindkét félnek ha csak hanggal folytatják. 

Az ingyenes adatforgalom otthontartó hatása fontosabb mint az internet terhelése. Eléggé jó a magyar internetes infrastruktúra, hogy megbirkózzon a feladattal. Csak azt ne várja senki, hogy észre sem lehet venni a változás hatásait. 

A létfontosságú szolgáltatások stabil internetkapcsolatának garantálására vannak hatékony megoldások. 

Az otthoni szolgáltatók ilyen kedvezményt nem adhattak, mert szerencsére az otthoni internet Magyarországon nem forgalmi korlátos. Vannak országok ahol igen. 

Viszont vannak helyek és nem csak kis falvak, ahol csak nagyon lassú az internet. Épp a napokban panaszkodott itt is valaki, hogy Budapest belvárosában műemléki házban lakik és csak gagyi lassú vezetékes internetszolgáltatása van. Például neki is jól jöhet a mobilnet otthonában is. 

Bármi mással? Olvasson könyvet, hallgasson zenét, játsszon a számítógépen, játsszon társasjátékot a család többi tagjával, ha vannak, böngésszen a neten szöveges tartalmat, kézműveskedjen, rajzoljon, fessen, stb, napestig sorolhatnám, tényleg ennyire megfakult az emberekben a kreativitás?

játsszon a számítógépen

Na, gyorsan fel is teszem Steam-ről az Xplane 11-et... ;)

BlackY

[ha nem akarnál Google-özni, ha maximalista vagy és nagy felbontású és sok tile-t töltesz le hozzá, súrolja az öt terát :) - https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/72w0em/what_is_the_largest_p…]

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Hát most igy megjegyezhetném, hogy szerintem ha nem használom ki 24H/100%-osan a száz megás netet, az nyilván maga a takarékoskodás, de inkább maradjunk annyiba, hogy nem értünk egyet.  Ha már otthon kell nyüvőgni, ne kelljen fölöslegesen takarékoskodni.

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

És ez az idézet hogy jön ahhoz, amit írtam?

De ha már a wiki-szócikkre hivatkozol, a második mondat:

A média szót gyakran használják a tömegtájékoztatási eszközök szinonimájaként (újság, televízió, rádió stb.).

Tehát, ha azt akarom kifejezni, hogy médiumok összessége, arra bevált kifejezésünk a média. Nem mondasz olyat, hogy „XY botrányától hangosak a médiumok”, hanem azt, hogy „XY botrányától hangos a média”.

Úgy, hogy ott is többesszámban használják: "médiumok"

Kálmán László véleménye:

Nem egészen értem, miért éppen azzal lenne baj, hogy a médium néha különleges képességű személyt (mások szerint inkább szélhámost), néha pedig médiát jelöl.

Szerintem tehát mára léteznek és jók mind a médium, mind a média, és ezek többes száma is.

Te most valami olyat akarsz nekem elmagyarázni, amivel tisztában vagyok.

Nem azt állítom, hogy helytelen a médiumok, és helyette a média a megfelelő, hanem azt, hogy a média szó általánosan elfogadott a médiumok/médiák összességét kifejező elnevezésként. Nem mondunk olyat, hogy lakájmédiumok, ha politikai elfogultsággal vádoljuk médiumok egy csoportját, azt mondjuk, lakájmédia. Itt lényegtelen, hogy hány médiumról van szó, egy csoportot nevezünk meg (ami állhat egyetlen tagból is akár). Ha a média előtt nem használunk jelzőt, határozót, akkor az a nagy egész. (Amitől tényleg feláll a szőr a hátamon, az „az összes média” szókapcsolat.)

Nem azt állítom, hogy helytelen a médiumok

De, ezt állítottad:

Éppen ezért a helyes megfogalmazás ez lett volna: Szóval mi alapján mérlegeljen a média?

Azért éreztem a többesszám használatát megfelelőbbnek, mert a "média" egy személytelen massza (aki nem tud mérlegelni/nincs énje) a "médiumok" pedig személyesített eszközök csoportja, akik egyénileg tudnak mérlegelni.

Menjunk akkor ezen az uton tovabb:
Ha es amennyiben szerinted a media, medium es azok tobbes szamai egymas szinonimai (szerintem kurvara nem, de mindegy), akkor miert szemelyesebb a "medium" a "media"nal?
Mar csak azert is santit a megfogalmazas, mert a medium az "informaciohordozo" felol erkezo kifejezes, a media pedig a kommunikaciot bonyolito szervezet(ek)/csoportosulas(ok) _is_.

(Mondjuk ha mindent is tehetunk tobbes szamba, akkor a mediakok/mediumokok is helyes lehet vajon mint csoportosulasok csoportosulasai? :D)

Ha es amennyiben szerinted a media, medium es azok tobbes szamai egymas szinonimai (szerintem kurvara nem, de mindegy), akkor miert szemelyesebb a "medium" a "media"nal?

Szerintem:

 - médium =  egyes szám

 - médiumok = médium többes száma

 - média = az összes médiumot összefoglaló név

De média nem ugyanaz, mint médiumok.

Úgy, mint az magyarok és az magyarság sem ugyanaz még ha ugyanazt a csoportot is jelenti:

Amikor a magyarok bűneiről beszélek, akkor a személyekre gondolok, amikor a magyarság bűneiről, akkor a kollektíven elkövetett dolgokról.

- médium = egyes szám, sajtótermék vagy látnok [*]
- médiumok = több látnok
- média = több sajtótermék, egyben

*: túl magas labda, úgyhogy: egyes szám, többnyire hazudozó csaló vagy látnok

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Mondjuk ezt a kérést szerény becslésem szerint pont 0 ember fogja betartani.

Szerkesztve: 2020. 03. 17., k – 20:45

közben fortniteban: nincs szabad busz :D

az európai digitális oktatásból az e-sport már megvalósult

BIX-en még van tartalék :)

79 HÁLÓZAT

91 PORT

235.8 (GB/S) CSÚCS

216.1 (GB/S) AKTUÁLS

1318.1 (GB/S) KAPACITÁS

Naa jó, akkor egy időre lelövöm a letöltést. :) 

A BIX forgalmán nem sok növekedés látszik, igaz, ebben talán nem jelenik meg minden forgalom:

https://www.bix.hu/statisztika/osszesitett

Azt gondolom, majd finomítanak az ISP-k a QoS/ToS konfigokon, hogy menjenek a kollaborációs megoldások magasabb prioritással, az email meg alacsonyabbal... 

Én most toltam egy speedtest-et, mert már érzékelhetően belassultam (otthon).

45 ms ping, 4/0.33

ADSL, de ennél azért sokkal jobb szokott lenni.

Az is segítene, ha orbán nem 100 megás videókban jelentkezne be facebookon keresztül, hanem egy 300 byte-os szöveges üzenetben.

Több szolgáltató (pl. telenor) elérte a bix portjának korlátait, így feltételezhető, hogy mindenki számára lassult az internet. Illetve a hálózati eszközök sem az elméleti maximumig terhelhetőnek, szóval lehet csak azért nem volt nagyobb kiugrás, mert ott is maxon futottak.

De az még mindig egy-egy szolgáltatóra lokalizálható és megoldható probléma, nem olyan, amit egyesek vizionálnak.

(olyan = összeomlikainternet)

Jó dolog hogy foglalkoznak a témával, bővítenek, a nagy szolgáltatók a nem kritikus szolgáltatások minőségén rontanak, oké, de nem kell világvégét oda látni, ahol nincs :)

Ez eléggé nagyon vicces, főleg ha megnézem a BIX grafikonokat. Sávszélesség van gazdagon, de kiszolgálás már nem annyira.

Az mindig is problémás terület volt. Most van ott lényeges változás? 

Youtube, Netflix, nagy cégekhez kötődő video call vagy videokonferencia már az országon belül belép a multi hálózatába általában. Rosszabb esetben is van legalább Eu végpont. Torrent inkább az országon belül generál forgalmat. 

Ha lehal a pornhub forradalmat csinálok! :D

Szerkesztve: 2020. 03. 18., sze – 20:03

Egy irodaházban vagyunk egy hálózatfejlesztő céggel. Ma mondta az egyik kolléga, hogy eddig 80% terheltségnél kezdtek fejleszteni a szolgáltatók, most 60%-nál kezdik. Szarásig vannak munkával. Csak ne legyenek betegek. (Optikai gerincet építő banda.)

Elvileg a telenor ma ~kimaxolta a sávját amikor 10 percen keresztül nézték az emberek Orbán lobogó zászlóját: https://www.bix.hu/statistics/telenor/6f7eec9ebcd9b5258aeac9756765f2fb

Mondjuk, hogy miért az outgoing forgalom volt a magas az nem teljesen világos számomra.

Gondolom van olyan lakás, ahol 1-nél több megfelelő netkapcsolat van (nálunk pl. négy, vezetékes net, két saját mobil és egy céges mobil, mindhármon van a statisztikába illő netkapcsolat)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ne gondold túl. Simán csak annyi a probléma, hogy valójában több faluban, továbbá városrészekben nem teljesült a 2020-ra előirányzott EU direktíva.
Továbbá a gerinchálózat a "szükséges minimum" szintjén maradt, így ahogy rájön egy erősebb terhelés, akkor derül ki hogy szűk maradt.
És nem csak hazánkban, hanem más EU tagállamokban is.

19 óra fele UPC - 240Mbitből 100, később 45 :p értem én lassulás,de ne már.

Netflix will reduce the video quality on its service in Europe for the next 30 days, to reduce the strain on internet service providers.

The video-streaming provider said lowering the picture quality would reduce Netflix data consumption by 25%.

https://www.bbc.com/news/technology-51968302 

Most akkor te is divatpremiumos ugyfel vagy ? Netflix sajat statisztikaja szerint premium ugyfeleknek fogalma nincs es ugy 70+% soha nem is vette igenybe azt.

Masreszt en biztos nem fizetnek ugyanannyit egy szarabb minosegert. Le kell mondani.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A 4k miatt fizetek prémiumot, nem az egyidejűleg 4 eszközről nézhetőség miatt. Sajnos 4k-t csak a prémium csomagban ad a Netflix. Viszont mivel most ganésította a minőséget, nincs szükség a prémium csomagra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

lassulás helyett a "home offiszos" faszverők adatforgalmát kellene redukálni, mert a többség által végzett digitális aktatologatás nem munka

Ez, hogy a home offiszosok miatt van lassulás, az egyszerűen nem igaz. Nem ők miatt van a túlterhelés nagy része, hanem a sok otthon unatkozó ember nyomatja a streameket. Sokadik napja ülnek otthon, nincs mit csinálni, menni nem lehet sehova, szórakozni nem lehet menni, így lekötik magukat valami audiovizuális tartalommal meg közösségi oldalakkal. Kisebb rész az, aki olvas, játszik, stb., azaz elvan kisebb sávszélességet igénylő dologgal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mert a többség által végzett digitális aktatologatás nem munka

...es megis ezek a munkakorok azok, ahol tovabbra is penzt keresnek az emberek, mert ezeket kivaloan el lehet otthonrol vegezni, ezaltal nem elhanyagolhato mennyisegu adot es jarulekot befizetve, es segitve a gazdasagot.

Biztos kell ezeket redukalni?

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.

Error message

PDOException: SQLSTATE[HY000] [1040] Too many connections in lock_may_be_available() (line 167 of /var/www/html/includes/lock.inc).

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.