"Az iOS egy adware"

Címkék

Steve Streza Tumblr fejlesztő blogján fakadt ki azzal kapcsolatban, hogy az Apple egyre agresszívebben reklámozza saját szolgáltatásait az iOS-ben. Emiatt a fejlesztő a "paywalled garden" és "az iOS egy adware" gondolatokat fogalmazta meg:

Apple has resorted to insidious tactics to get those people: ads. Lots and lots of ads, on devices that you pay for. iOS 13 has an abundance of ads from Apple marketing Apple services, from the moment you set it up and all throughout the experience. These ads cannot be hidden through the iOS content blocker extension system. Some can be dismissed or hidden, but most cannot, and are purposefully designed into core apps like Music and the App Store. There’s a term to describe software that has lots of unremovable ads: adware, which what iOS has sadly become.

If you don’t subscribe to these services, you’ll be forced to look at these ads constantly, either in the apps you use or the push notifications they have turned on by default […]

That growth-hack-style design comes at the expense of the user experience. In this post, I’ll break down all of the places in iOS that I’ve found that have Apple-manufactured ads. You can replicate these results yourself by doing a factory reset of an iPhone (backup first!), installing iOS 13, and signing up for a new iCloud account.

Streza állítását Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Card, Apple Arcade és App Store search példákkal illusztrálta.

A 9TO5Mac kapcsolódó cikkében megszavaztatta az olvasókkal a dolgot. Valóban túl agresszíven promótálja szolgáltatásait az Apple az iOS-ben? Az eredmény itt található. 

A eredeti blogbejegyzés itt olvasható.

Hozzászólások

Háát. iOS 4 óta almával tolom, de igazából az első napon ha felnéztem appstore-ba, leszedtem amire szükségem volt keresővel és kész.

Ha új készüléket állítottam be akkor meg a megvásárolt appjaimhoz bementem és végignyomkodtam hogy miket töltsön rá a kütyüre. Szerintem kb 4-5 éve meg se nyitottam az appstore "reklámos" felületeit, de most így ránézésre tényleg elég bloatware shit az egész. Mondjuk az is elég beszédes hogy eddig fel se tűnt. Mióta ilyen?

Arcade és Apple TV+ óta jelentősen megugrott a saját cuccaikat promotáló rész az app store-ban. Eleve kitették főmenübe az arcade-t, a frissítéseket meg elsuvasztották a Today/Profile alá, holott aki nem fizet elő arcade-ra annak tök fölösleges az arcade menüpont.

Nem lenne ezzel se gond ha egyébként minőségi cuccok lennének amikre joggal büszkék, de tartalom nagyon gyenge mindegyiken. TV+ kb. Disney streaming szint ... lenne, csak itt nincs mit előszedni archivumból. Arcade meg annyiba kerül havonta amennyiért megveszem az összes játokot amit egyáltalán kipróbálnék róla.

Alapból nem szeretem az ilyen "ajánlós oldalakat", ha kinézek valami appot akkor első körben neten olvasok utána vagy onnan gyűjtök infót, utána appstore --> keresés, kb ideje nincs betölteni a főoldalnak :) 

Frissítések nem érdekelnek, intézi magától a háttérben amikor úgy érzi, rábízom a technikára, eddig se figyeltem amióta megy automatikusan is. Arcade + TV-nek nem vagyok célközönsége, alapvetően ignorálom az egészet szerintem már-már tudat alatt.

Mindezt úgy hogy napi 7-8 óra képernyőidőm simán van iPad+iPhone kombóval szóval még nem is mondanám azt hogy nem használom őket. 

Én is kb. így teszek. Csak egy dolog idegesít, de nagyon. Ha rákeresek az app store-ban bármire, akkor az első találat mindig valami reklámozott cucc, ezért a lista valójában a második elemétől releváns.
Ez nagyon arrogáns húzás az Apple-től.

Kinek nem inge, ne vegye gatyára

pl ez: https://www.hwsw.hu/hirek/61074/google-eu-birsag-utovizsgalat-keresopiac-buntetes.html

"A cég 2008-ban változtatott a stratégiáján és elkezdte a találatok között hátrébb sorolni a versenytárs árösszehasonlítókat, míg saját szolgáltatását legfelül vagy az oldal elejéhez közel helyezte el, amely önmagában teljesen átalakította (torzította) a piacot"

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

És múltkor még azon voltak kiakadva többen, hogy a Windows-ban van OneDrive és Outlook reklám :D

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Valóban más, mert az IOS nem tesz reklámokat ilyen helyekre (be is **szna, tökmindegy mennyi pixel). Ahova tesz, az a saját piactere, ahol dolgokat árulnak meg promótálnak. Nyilván ott sem etikus, hogy saját magát tolja előre, de nem az userek, hanem a többi fejlesztő/kiadó miatt, akik szintén érvényesülni szeretnének ezen a piacon. Az usereknek kb. mindegy, hiszen mindig is volt ott reklám, bármilyen online alkalmazás/game/film/zene store nyitófelülete kb. erről szól az összes platformon, ezen nincs mit meglepődni.

Szegény fejlesztő, szerintem még nem látott Androidot. ;)

Ettől függetlenül én sem szeretem általában a promóciós dolgokat.

Persze ez a droidnál is "óráról-órára" változhat, - ahogyan néha a Win 10 is ráhozza az emberre a frászt néhány "tippel, javaslattal". - - Nem árt időnként "dolgozni érte", hogy reklámmentes is maradjon.

(Én (is!) megteszek mindent, csak mintha az életem múlna rajta.... :) )

Almára nincsen Adblock?

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Szerkesztve: 2020. 02. 19., sze – 14:08

én akkor látom a fenti screenshotokon található képet, ha elindítom az App Storet, majd kiválasztom az Arcade fület. minek kéne itt szerepelnie? egy üres fekete semminek? vagy nem értem. :D

Elolvastam és értelmeztem neked a cikket: amennyiben _nem_ vagy előfizetve a következő szervizekre, akkor a különböző ios felületeken fogják neked reklámozni: "Streza provides illustrated examples for Apple Music, Apple TV+, Apple News+, Apple Card, Apple Arcade, and App Store search."

Szóval szerinted az probléma, hogy ha _elindítom_ az adott fizetős szolgáltatás appját, vagy rákeresek ilyesmire a storeban akkor az szól, hogy hahó mi lenne ha előfizetnél? Mégis mit csináljon mondjuk az AppleTV app ha elindítom és nem vagyok előfizetve? Mit csináljon mondjuk a Netflix app ha nem vagyok Netflix előfizető?

Desktop: MacOS | Server: CentOS

Nos, nem ez történik :) Kipróbáltam gyorsan telefonon: A Music szóra keresve az első találat a Spotify. Sehol nem láttam se Apple Music, Se Arcade teljes oldalas hirdetést. (Apple TV előfizetésem van, így az nem ér most, de annak a hirdetését sem láttam.) Adware. 

Desktop: MacOS | Server: CentOS

If you don’t subscribe to these services, you’ll be forced to look at these ads constantly, either in the apps you use or the push notifications they have turned on by default.

Elsiklottál "jóindulatúan" a push notification-ök felett. Pedig benne volt a cikkben is, képpel.

trey @ gépház

Valóban, elsiklottam felette. Kérdés, hogy ha Adware lenne, akkor engedné-e kikapcsolni ezt a push notificationt? Hiszen ebből él (adware), csak pénz ellenében lehetne kikapcsolni, de nem ez a helyzet, simán le lehet kapcsolni, hogy az Apple Music(TV,Photo, stb) küldjön neked notit. Persze ha egyébként valaki akar üzenetet fogadni a zene lejátszójától (nem tudom miért akarja ezt bárki, de legyen) akkor ez lehet probléma.

Nem mentségképpen, én azzal kezdtem a telefon belakását, hogy minden notificationt tiltottam így ilyen push notficationt nem láttam az életben soha a saját eszközömön, persze én rutinos adblocker vagyok ráadásul régi motoros is, nem akarok értesítés kapni se a hűtőmtől, se a zenelejátszó alkalmazásomtól.

Desktop: MacOS | Server: CentOS

Ja amúgy hót nem érdekel mert én is chrome-ot használok de attól még ugyanaz a pofátlanság. Mondjuk ott free az ajánlott termék... de jelen popup szerint az AM-ből is a free időszakot promózza szóval elvileg az is free. 

Nem tudom, én gyárilag agyfaszt kapok a reklámoktól, tiltom őket ahol tudom. Ellenben iOS-re visszamenekülve pl párom droidos telójáról megváltás, pont hogy minden reklámmentes és nem csillogvillog az összes app az arcomba. Mobilnetezni meg otthoni VPN-el netezek amit egész élhetőre letakarít a pi-hole.

Most ezt úgy írod nekem, mintha én írtam volna rantot a kedvenc mobil OS-edről. A visszavágásokat a szerzőnek légy szíves. Én arra a fals terelésre reagáltam, ami azzal próbálta a problémát bagatellizálni, hogy csak az App Store-ban keresésre stb.

pl párom droidos telójáról megváltás, pont hogy minden reklámmentes és nem csillogvillog az összes app az arcomba

Fogalmam sincs, hogy milyen reklámokról van szó. Ne keverd a gyártó által az alaprendszerbe beletett reklámokat a 3d party appokban levő "in-app" reklámokkal.

trey @ gépház

Ez jogos. De az amit az a rohadt guglis jutub app csinal, hogy kikapcsolhatatlanul feldobalja a baromi idegesito "aggya penzt a premiumra, miutan direkt letiltottuk, hogy a hatterben is hasznalhato legyen a jutub app" spamjeit, az bezzeg senkit se idegesit, mer a gugel az joceg es "dont bi ivol" meg tarsai...

Igen, ugyanazt használja, merthogy egy patchelt gyári YT app. Ha mondjuk kommentelni akarsz, akkor a Newpipe nem annyira alkalmas rá, sajnos. Nem tudom, hogy az ilyesmi megoldható-e egyáltalán, vagy veszett fejsze nyele a walled garden határán.

értelmezem neked amit leírtam: nem vagyok egyiknek sem az előfizetője. egyedül akkor látom ezeket a "reklámokat" amikor elindítom azt az alkalmazást ahol használni lehetne ezeket a szolgáltatásokat. a rendszer sehol máshol nem dob semmilyen reklámot ezekről. minek kellene látszódnia az App Store -> Arcade fülén? de tényleg minek? ezen kívűl s e h o l nincs semmilyen reklám erről a szolgáltatásról.

Tobbnyire USA only service-ekrol van szo. Ne abbol indulj ki, hogy neked hogy nez ki megnyitas utan Magyrorszagon. Ott valoszinuleg sokkal aggresszivebben toljak az arcodba, hogy Apple Arcade, Apple TV+, Apple News+, stb.

De teged is evek ota erinto pelda. Valaki kevesbe skilled ismeros rokon szol, hogy "azt mondja az iPhone hogy meg van telve az iCloud es vegyek nagyobb tarhelyet". Aztan ki kell kapcsolnod az iCloud backupot, mert nem fer el az 5 GB-on termeszetesen. Aztan par het mulva megint keres az ismerosod, olyankor a photo stream es az icloud photo library kozti kulonbseget kell neki elmondanod. Mindketto olyan feluleten kapcsolodik be, ahol laikusnak intuitiv fogalmatlanul rabokni, hogy azt akarjak.

Sot, amikor eloszor kapcsolsz be egy iPhone-t es ilyen donteseket kell meghoznod, mar az onmagaban eleg undorito.

Uj iPhone-t? Uj Mac-et is. ~/Desktop meg ~/Downloads is menjen default kipipaltkent icloud-ba hogy majd fizess ha megtelik es pusholjuk.

Nem a pénzzel van a probléma hanem még az alapfogalmak sincsenek meg az embereknek (local storage, cloud storage, tárhely mérete, stb). Az emberek még mindig ott tartanak jórészt, hogy a telefon egy vas, ami tud valamit. Nem esik le, hogy a mögöttes szolgáltatóval is számolni kell. (G/A).

Leirtam: azert, mert pusholja, hogy "tarold ott". User meg nem erti, es elfogadja a default pipat es leokezza a kepernyot, csak hagyjak mar beken. Aztan a kovetkezo amit lat az az, hogy megtelt az icloudja, es vegyen tarhelyet.

Csak annyit varnek, hogy ne akarjon nekem minden szart eladni egy OS. Leven ezert szidom folyton a szar androidot is, meg azert, mert harmadannyi ideig birja, mint egy Apple eszkoz. 

Igen.

Igy maximalizalja a bevetelt. Userek jelentos %-a ezert boviti az icloudjat, csak ne jojjon az a buzi "tele az icloud" uzenet tobbet.

Hihetetlen hogy egy IT-sokkal teli portalon alapveto UX fogalmakat, mint pl opt-in es opt-out kozti kulonbseg kell magyarazni. Mindezt azert, mert az itteni IT-sok nagy resze annyira szuk latokoru, hogy odaig lat, hogy "de hat en megtalaltam a kikapcsologombot". Az Apple-hoz hasonlo cegek (incl. Google) meg maximalizaljak a profitot szolgaltatasbevetelbol, olyan szolgaltatasokert, amikre a usereknek amugy semmi szuksege nem lenne, ha nem lenne szandekosan ennyire gusztustalan a UX.

Az Apple-tol azert kulon szomoru ez, mert par evvel ezelott pozitivabb UX patternekben evtizedekkel a konkurenciai elott jart.

én pedig minden egyes alkalommal úgy látom, hogy van kirakva infó gomb, van lehetőség elolvasni, hogy mi micsoda. de sokan átugrálnak rajta. ismerek ilyet is aki később szív. valamint ismerek olyan laikus usert is aki elolvasta ezeket és sikerült értelmeznie (értő olvasással!) hogy miről van szó és aszerint vette igénybe (vagy nem) a szolgáltatást. érdekes nem?

az, hogy az oktatás egy rakás szar, hogy az embereket egyre inkább nem érdekli a világon semmi ne egy gyártó hibája legyen már. ha nekem és olyanoknak is sikerült elkerülnie/kezelnie a helyzetet amiről beszélünk akkor nem biztos hogy a google/apple a hibás a dologban.

"van kirakva infó gomb"

Te mindig raersz rakattintani? Akkor is mikor 3 embert kene hivnod egyszerre? Nagy loszart, csak hozol egy gyors dontest info gomb nelkul.

Nekem is ki van kapcsolva az icloud backup meg az icloud photo sync. De ettol meg van annyi eszem, hogy nem tartom normalisnak azt a process-t, ahogy nekem azt ki kellett kapcsolnom. Unfair, ahogy a Google es az MS utobbi eveiben sok hasonlo huzas is (Youtube Premium elofizetes pusholasa ugyanilyen gusztustalan).

Magat az Apple-t se erdekli, hogy te meg ket haverod - velem egyutt - megtalaltak a gombot. Annal jobban erdekli oket, hogy ez az unfair UX meghozta a services reszleg revenue emelkedeset, mert egy RAKAS szerinted HULYE user befizetett olyan szolgaltatasra, amire nincs szuksege.

Te vagy az a karakter, aki a sajat nagyanyjanak is elmagyarazna, hogy o volt a hulye, hogy azt hitte, hogy az tenyleg a netbankjanak a belepesi oldalan van, amiert phishing scam aldozata lett. Holott a phisingesek nagyon jol kiteszteltek azt a UX-et amire az emberek magas %-a kattint.

"Te mindig raersz rakattintani? Akkor is mikor 3 embert kene hivnod egyszerre? Nagy loszart, csak hozol egy gyors dontest info gomb nelkul."

igen, mindig. mivel új telefont akkor állítok be amikor van rá időm 3 évente 1x. bár hozzáteszem, eddig 1x kellett ezzel foglalkoznom, utána az iCloud Backup miatt mindent tud a következő telefon is.

aki akkor kezd el beállítani egy új okostelefont amikor nincs rá ideje, azzal megint mit csináljak? kinek a hibája ez ha nem az övé?

ha nem tájékoztatnak bizonyos szolgáltatások meglétéről akkor honnan tudja az ember, hogy létezik egyáltalán?

Akkor te egy masik AB tesztbe kerultel.

Nem mindenkinek, de nehany usernek random feljon popup, hogy "be kene kapcsolnia az icloud backupot", mikozben amugy tok mast csinal.

Vagy lehet nem AB teszt, lehet azok kapjak akik X honapig nem csinalnak itunes backupot. Tobb ismerosomnek random visszakapcsolodik valahogy az icloud backup, hiaba kapcsolom ki. 

Tegyuk fel, hogy valakinek feldobodik random minden kozepen, nem csak telefon beallitasakor. Ha ez igaz, akkor az Apple szerinted tisztessegtelenul szerez service bevetelt, vagy nem?

hogy lehet figyelmetlenül fizetni? megkérdezi a telefon a kártya adataidat, amikor pedig elő akarsz fizetni ezekre a szolgáltatásokra akkor tisztán és érthetően megjelenítik hogy mennyibe fog kerülni az adott szolgáltatás. itt azért sokak mondjuk utána néznek, hogy hoppá, mire is fizetek akkor?! akit pedig ennek ellenére sem érdekel azt nehogy már sajnáljuk/védjük basszus.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én azért nyugodtabb vagyok, ha folyamatosan nincs aktív bankkártya a "droidba" regisztrálva. - Ha majd vennem kell valamit, - és persze nálam semmi sem indokolja a napi használatot, - akkor reggelem, de utána remove. (Nem tudom, a iOS-Apple "variónál" van-e erre lehetőség?)

hogy lehet figyelmetlenül fizetni?

Nem a figyelmetlen fizetés a lényeg, hanem az, hogy úgy fizetsz valamiért, hogy nem vagy teljesen tudatában annak, hogy mit veszel, miért teszed, és hogy van-e egyáltalán szükség erre.

De figyelmetlenül is lehet. Nálunk talán kevésbé jellemző, de sokan vannak úgy, hogy nem kell számolni a filléreket, előfizetnek pár forintos szolgáltatásokra, és szimplán úgy felejtik. Netflix pl jól él az inaktív felhasználókból.

Itt egy gyors keresés eredménye, ami meglepően magas százalékot emleget: https://www.quora.com/What-percentage-of-people-forget-to-cancel-after-their-free-trial-is-over

Én belefutottam egy alkalmazásba, a reklámja szerint AI segítségével mindenféle menő fotós effekteket tud varázsolni. Valójában egy középfos szerkesztő, ami induláskor belekényszerít egy előfizetésbe 3 napos triallal 17 ezer forintos havidíjjal. Csak gondolj bele, hogy ha a fenti százalék bekapcsolva felejti az előfizetést...

(És az app reklámját rengetegszer látom instagramon, a reklám maga elég professzionális, szóval garantált, hogy jó pénz van benne)

Az a baj, hogy te vagy én tudatosan használjuk ezeket a szolgáltatásokat, és azt feltételezzük, hogy a nagy átlag is így tesz. Közben a francokat. Van pár utólagosan okos, aki anyázik minden fórumon a hasonló lehúzások miatt, de ez is csak bizonyítja a dolgot.

itt azért sokak mondjuk utána néznek, hogy hoppá, mire is fizetek akkor?!

Itt, úgymint az oldalon? Lehet IT-sek kicsit tudatosabbak, de ahogy a fenti példa is mutatja nem ez a jellemző. De valójában pont ez az, hogy sokan nem néznek utána.

De nem csak ennek. Kedvenc példám a questor botrány: Annyira hiányzik az emberekből az a minimális pénzügyi nevelés és realitástudat, hogy simán bedőltek egy csomóan és hány milliárd forintot is adtak oda kápéban egy csalónak?!

akit pedig ennek ellenére sem érdekel azt nehogy már sajnáljuk/védjük basszus.

Nem kell senkit sem sajnálni, és nem is erről volt szó. Arról volt, hogy ezt kihasználni egy cégnek, és arra építeni, hogy vannak ilyen arcok, akik megvezethetők gáz. 

meg azert, mert harmadannyi ideig birja, mint egy Apple eszkoz. 

Mai napig működik a Sony Ericcson Xperia X8-om. Egyedül azért cseréltem, mert nincs benne olyan bluetooth, amivel kapcsolódik az órám. és az újban jó kamera van, így nem kell egy túrához a DSLR-t vinnem. (illetve, azóta van egy másik is, mert a kettő köztit összetörtem. Aha, iphone bírja, ha neked mennek a zebrán kocsival :D) Ja, nem Samsunggal kell összemérni az Apple cuccait, máris nem a "szar az android" érzés lesz. Mellesleg nekem nem akar a rendszer eladni semmit. 

Vagy akkuban nem bírja? Hát ahhoz is lenne pár szavam, a 2-3 naponta töltött fő telefonommal, amin naphosszat be van kapcsolva a net és csörömpöl orrba-szájba.

openSUSE Leap 15

Ezek App store-os reklámok. Benne van a nevében: alkalmazás bolt.

"Minek ment oda" esete _szerintem_.
Szegénykém be ne menjen egy Tescoba mert agyvérzést kap.