Az új magyar 1 eurós

Mint köztudott, hazánk egy napon az euróövezet tagja kíván lenni. Már meg is jelent az új magyar 1 eurós grafikai tervezete, íme:

Hozzászólások

Hello redditor!

No rainbow, no sugar

[off]

Mindeközbe nem minden napi személyes ajándékot küld körlevél formájában a Magyar Posta Zrt Valentin napra :)

...
To: "{\"name\":\"0\",\"pont\":\"Last and Firstname\"}" <email@adre.ss>

..

Tisztelt 0!
Az Ön aktuális hűségpont egyenlege: Last and Firstname pont.

[/off]

Pluszegyet ide attól, aki már unalomig ismeri ezt a poént, és a linkre rákattintva, majd az URL-ben az mnb.hu-t észrevéve elkezdte keresni a trükköt, hogy miként is kerülhetett oda ez a hack. :)

Mint köztudott, hazánk kormánya egyáltalán  nem akarja, hogy az euroövezet tagja legyünk.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Görögország nem elég jó példa? Mi a jó a pénzügyi függésben? Egyáltalán bármilyen függésben, kiszolgáltatottságban mi a jó? Mitől jó az, hogy lemondunk a szuverenitásról, arról a képességről, hogy érdekeink, szükségleteink szerint alakítsuk az életünket?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egy importfüggő országban ez elég nagy öntökönlövés azért. Milyen szuverenitás? Az nem zavar, hogy a német gyáraknak olcsóbb a magyar droidot kihasználni, és mogyorókért dolgozik a fél ország euroban számolva?

Na ez az igazi pénzügyi függés.

"Everything fails, all the time."

Ez akkor érdekes, ha import terméket vásárolsz vagy külföldre utazol, különben nem. Jó, tudom, közvetve, mert kőolaj... Viszont megvan a forint leértékelhetőségének mozgástere, ezzel csökkentendő az importot, s támogatva az exportot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A "kisemmized" kicsit tulzo ide. Kibaszol veluk. "Nem igazan nyernek vele". De nem "kisemmized".

Ha en azt mondom, hogy adj 10 millio eurot, jovore csinalok belole 10.5 milliot 90% esellyel, es visszaadok jovore 9.8 millio eurot, akkor en kibasztam veled. De nem semmiztelek ki.

Ha nem tuloznatok allandoan ilyen nyilvanvaloan, neha meg komolyan is lehetne venni titeket.

mi a szart adsz vissza?

elinflálod a pénzem, emelkednek az árak mert mindent drágábban importálsz, a műtrágyátol a gázon át a kőolajig. a magyar áru többe kerül itthon, mer ha nem emeled az árát forintban inkább euróért adod külföldön hiszen ezzel több eurót kapsz érte. különben veszteséges.

ezzel asztán végeredményben nő az infláció, te meg leghazudod, az egyébént 4-5% inflációt 2,8-3%nak állítod be.

szóval mi a szart adsz te vissza? mit elhazudtál, a bankkamatot pedig 0.1% tartod aminek a fele bankadó.

menj a jó kurta...

minden k. adócsökkentés ellenére a magya pó'gár fizeti a legmmagasabb adót %osan. sz'al mi a szart adsz te vissza?

Miféle belpiac? A modern világban az életed szinte összes területén importfüggő vagy: high tech, gyógyszer, közlekedés, üzemanyag. Mindegy, miben számolsz el, drágább lesz, ha leértékelik a forintot.

A saját valuta csak arra jó, hogy ha a kormány elszabta, a valuta leértékelésével a te zsebedből pénzt vegyen ki (amiért már megdolgoztál) és elköltse az exportra dolgozó cégek támogatására (mert azok neki adóznak, és neki lóvé kell).

En ezt pont, hogy negativumnak latom. Az, hogy lehet "jatszani" a forint ertekevel, minden, csak nem jo az orszagnak. Eleve, milyen exportot szeretnel tamogatni, amikor magyarorszagon modszeresen szetvertek az ipart, a mezogazdasagot eppen most osztjak fel egymas kozott a nemzeti oligarchak, egyebkent meg munkaerohiany meg alultermeles megy. Ami nem importbol jon, annak ha kicsit utana tursz, kiderul, hogy az alapanyagai, a gepei, a szakemberei, vagy ezek mind importbol jonnek. Es abban a pillanatban, hogy kozvetve van import a dologban, mar fluid lesz az ara a vegtermeknek, es ezzel egy olyan hintaba teszed az orszag polgarait, amibol csak szep nagy ivben kirepulve a foldbe lehet csapodni.

Ma mar minden euro elszamolasu, ami nem, az is. A belpiac rohadtul fugg az importtol, ha valamiert annyira feketesegguek lennenk az EU-ban, hogy embargo ala vonnak minket, ehezes es polgarhaboru lenne, mert a belso gazdasag lofaszt sem tud ellatni semmibol se. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

mert a belso gazdasag lofaszt sem tud ellatni semmibol se

Ebben vaskosan bennevannak azok, akik belementek 1989 után, hogy a Nyugat piaca legyünk. Az adottságaink jók, van termőföldünk és képességünk a termelésre. Illetve már csak volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kirángatták. Úgy, hogy átmenetileg felfüggesztették a demokráciát, nem volt népszavazás a megszorításokról. Úgy lehet gazdasági csodát művelni, hogy még kétségbeejtőbb helyzetbe kerüljenek sokan, senkit sem érdekel, mi lesz velük, oldják meg vagy dögöljenek rakásra, csak a tőkés érzékeny lelke ne sérüljön, legyen a pénzénél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha nem teszik, akkor valószínűleg csődbe mennek. és akkor nem hogy demokrácia részleges felfüggesztése az eredmény, hanem sok bank teljes vagyonvesztése, beleértve magánemberek cégek meg mindenki betéti számláit, meg hiteleit, és elszabadult inflációt, és pénzügyi fizetésképtelenséget.

lehet válogatni.

sok bank teljes vagyonvesztése

Hüpp-hüpp, majd elmorzsolok néhány könnycseppet. A bank egy vállalkozás, s mint ilyen, bátran csődbe is mehet. A magánemberek pénzére éppen ezért szokott garancia lenni adott összegig. Ezen felül észre kellene venni, hogy ez nem egyéb, csak egy zsarolás. Ennek ugyanis nem kellene így lennie. Pusztán azért van így, mert a bankok több hitelt helyeznek ki, mint amennyi saját pénzük van. Arra az esetre egész egyszerűen tudatosan nem készülnek fel, hogy mi van, ha minden betétes egyszerre kiveszi az összes pénzét. Pontosabban de: egész egyszerűen nem adják oda, s ez bizony lopás. Tehát a bankok by design lopásra alapozzák működésüket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen és ki vállalta a garanciát? Szóval csődbe ment az állam, becsődöltek a bankok ki fog fizetni. Ilyenkor szokott beindulni a bankó prés. (amatőr módon, ma már mennyivel egyszerűbben is lehetne csinálni, mennyivel is tartozunk x ok 2,43x elég lesz? Tessék itt van frissen nyomtatva, mi legyen ráírva pengő?)

Nem a bank adott szegény görögnek X hitelt a házára, a ház ma x/4 ér, amúgy sem lehet elvenni mert az állam megvédi szegény adóst valahol lakni kell, szóval mit szolnál ha a bank az X pénzed helyett azt mondaná tessék ide helyeztük ki a tiéd :D 

Azt tetszik elfelejteni, hogy hogyan jutottak a gorogok idaig. Nem akkor kezdodtek a gondok, az EU evekkel korabban szolt, hogy az a fiskalis politika, amit folytatnak, az nem igazan jo iranyba vezet. Szartak ra, szembementek mindennel, amit az EU mondott, egy mini Orbanisztant csinaltak. Aztan - mino meglepo - tenyleg belebuktak a fiskalis politikajukba, eleg csunyan, majd szipogtak, hogy felfuggesztettek a demokraciat.

Amugy en nem nagyon kiabalnek a demokracia felfuggeszteserol egy olyan orszagban, ahol epp modszeresen verik szet a demokracia minden intezmenyet _belulrol_. Tudod, ennel meg az is jobb lenne, ha az EU csinalna mindezt.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ha úgy beszélsz Magyarországról, mint „ks sz.r orszag”, akkor értem az érvelésed. Én nyilván a magyarok szemszögéből néztem ezt, akik otthonuknak, hazájuknak érzik az országot. Akinek kis sz.r ország, annak érthető, hogy betagozódás az érdeke, de ez nem ennek az országnak az érdeke.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem kell egyetertenunk, hiszen pontosan azt irtam, nem az az erdeke. Nem tudom mire fel kene olyan hatalmas nemzeti ontudatunknak lennie, amikor mara gyakorlatilag semmit nem tudunk felmutatni, es, hogy ez mitol valtozna meg attol, hogy ‘csakazertse’ vezetjuk be az eurot. Pontosan errol a dacrol beszeltem, ami tagadhatatlanul jelen van, csak alapja nincsen. Mo olyan, mint egy toporzekolo kisgyerek, csak nem veszi eszre, hogy a felnottek mar reg nevetnek rajta, vagy ha eszre is veszi, csak meg jobban hisztizik tole. Disclaimer: Mo-n elek, mielott megkapnam, hogy nem.

"...amikor mara gyakorlatilag semmit nem tudunk felmutatni..."

Szerencsére ez már nem sokáig lesz így, mert a hun és szittya eredetünk feltárására fordított erőfeszítések hamarosan meghozzák gyümölcsüket. És akkor ... kolbászból lesz még a stadion kerítése is.

Mit értesz azon, hogy semmit nem tudunk felmutatni? Innovatív cégnél dolgozom hardware fejlesztőként, teljesen egyedi fejlesztésű berendezéseink vannak, nem kész modulokból összelapátolt vackaink, sok szakterület együttese kell a gépek megalkotásához, azaz ne csak elektronikában és software-ben gondolkodj, továbbá exportra dolgozunk.

Nem túl meglepő számomra, hogy vannak olyanok, akiknek csak egy elfoglalandó terület ez az ország, nem a hazájuk, hanem a globális világrendbe tagozandó terület és egy kicsiny piac. Maradjunk annyiban, mást gondolunk erről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Maradjunk. Egyebkent pedig leirtam, ott van fent, nincs semmink, amitol olyan nagyon ontudatosnak kene lennunk. Se potens mezogazdasag, se ipar, szolgaltatasokban is gyengek vagyunk, mire fel legyunk olyan szuverenek, az osszeszerelouzemekre? Marginalis a nagy hozzaadott erteku munkavegzes merteke az orszagban, egy-egy kivetelre, mint a te munkahelyed is, nem lehet epiteni.

Attol, hogy valakinek a hazaja egy orszag, meg boven lehet (es kellene is, hogy legyen) a vilagrendbe tagozodo terulet, ezek nem ellentetes dolgok. Nem attol lesz egy orszag eros, hogy mindenkit az ellensegenek tart es csak o tudja jobban, hanem ha alkalmazkodik es egy tagabban vett kozosseg reszeve is valik. Mindenki marhara szuverenne szeretne valni nemzetgazdasagi szinten is, amikor pont, hogy jobban ossze kellene fogni. De ez mar messzebb vezet.

Pusztán elméleti, ördög ügyvédje típusú kérdés: ha már be akarunk tagozódni, miért éppen a nyugati világba? Van egy erősen fejlődő Kína, van egy gazdaságilag méretéhez képest ugyan gyenge, de katonailag erős Oroszország, s arra a piacra szerényebb fejlettségű termékekkel is simán be lehet törni. Nem biztos, hogy nekünk mindig mindenben az USA-val, Németországgal, Franciaországgal, vagy monjuk UK-vel kell versenyeznünk.

Ugyanakkor még mindig nem látom, hogy a szabadság mit vesz el tőlünk. Ha az érdekünk úgy kívánja, önként egy adott kérdésben szuverén államként is hozhatunk azonos döntést, mint más államok. A lényeg az, hogy ez nincs ránk erőszakolva, hanem önkéntes döntés. Más esetekben, más kérdésekben meg majd hozunk számunkra kedvezőbb, eltérő döntéseket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Semilab, Mediso (ipari vagy nem szerintem az egészségügy egy nehezebb piac), 777 elektronika,  Gyucsánynak is volt valami cége.

De ép ma beszélgettem egy asztalossal, aki felvetette Magyarország milyen erős volt gazdaságilag Trianon előtt, 1 kérdésem volt mennyi Opera volt az Akkori Magyarországon és mennyi Németországban? Csak hogy lássuk mennyire is volt "gazdag". 

"Ez egy mérőszám lenne a gazdagságban?" Nem.  Ellenben mondhatnál egy akkori mérőszámot.

"Miért Németországhoz hasonlítod hazánkat?"  Azért mert az alap állítás az hogy gazdag, kihez kellet volna hasonítani? Pakisztánhoz?

"Ugye a 77 Elektronikát sem a Siemensel hasonlítod össze?" Nem. Nem tudom neked honnan jött leírhatnád miből következtetted?   

"-100%-ban magyar

-ipari

-esély a külföldi értékesítésre"  Semilab, Mediso (ipari vagy nem szerintem az egészségügy egy nehezebb piac), 777 elektronika

De ha ez számodra nem volt egyértelmű akkor biztos rosszul fogalmaztam átfogalmaznád? 

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Számomra nincs értelme annak amit korábban írtál:

De ép ma beszélgettem egy asztalossal, aki felvetette Magyarország milyen erős volt gazdaságilag Trianon előtt, 1 kérdésem volt mennyi Opera volt az Akkori Magyarországon és mennyi Németországban? Csak hogy lássuk mennyire is volt "gazdag". 

Azért mert az alap állítás az hogy gazdag, kihez kellet volna hasonítani? Pakisztánhoz?

Leginkább Magyarországhoz, ha már az volt az alap állítás, hogy hazánk Trianon előtt erős volt gazdaságilag (nem gazdag). Megoszlanak a vélemények erről, de az operát nem keverném a témába.

Miből gondolod, hogy a szabolcsi alma nemzetközileg versenyképes és miért lenne keleten egyszerűbb értékesíteni, mint nyugaton?

Én viszonylag aktív almafogyasztó vagyok, de ahol én szoktam almát venni (lidl, kisebb zöldséges) ott még nem láttam szabolcsi almát.

Ebből úgy gondolom, hogy ha helyileg sem tud versenyezni a külföldi áruval, akkor külföldön se lesz esélye.

> Miért ne tudna versenyezni?

vs

> A Fogarasi úti Tesco előtt van egy szabolcsi almát árusító bolt

(kiemeles tolem)

Ebbena kommentben az a jo, hogy onmagat megvalaszolja. Ha tudna versenyezni, nem a Tesco elott arulnak az almat, hanem a Tescoban. Surprise, surprise.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Továbbá külföldön készült a PC is, amin fejlesztesz, feltehetően a szoftverek jó része is, amit fejlesztéshez használsz (pl. áramkör- és NYÁK-tervező stb.).

Sorolhatnám, mert a NYÁK-ot be is kell ültetni, a fejlesztéshez és beméréshez műszerek is kellenek stb.

A munkahelyre is be kell jutni valamivel, az a valami jó eséllyel szintén nem itthon készült, de feltehetően még a kés sem magyar, amivel meghámozod a szabolcsi almádat, ha éppen hámozni van kedved.

...

Természetesen, amikor "100%-ban magyar"-t írtam nem arra gondoltam, hogy magyar fejlesztésű PC-n/interneten, Magyarországon előállított alsógagyában készült, hanem hogy a cég Magyarországon működik és magyar tulajdonosai vannak és létrehoz egy terméket, ami nemzetközileg is versenyképes.

Valami vicceset akartál írni? Amikor azt mondtam, hogy ránk épp igaz, arra értettem, hogy magyar tulajdonú cég, külföldön is versenyképes műszaki terméket gyárt igen nagy hozzáadott értékkel, mert teljes egészében saját fejlesztés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a baj, hogy egy ceggel nem lehet nyarat csinalni. A cegete osszbevetele milyen aranyban all a magyar GDP-vel? A statisztikai hibahatart egyaltalan sikerul elerni?

Emlekeztetoul, az eredeti problema az, hogy itthon nincs olyan szamottevo export, aminek ne lenne rohadt eros importfuggese. Magyarorszag a nagy kepet tekintve, elsosorban tranzit meg osszeszerelo orszag, nagyon keves az itt vegzett valodi fejlesztes, a GDP-re vetitve az itthon fejlesztett dolgok ossznyeresege valahol a semmi meg a lofasz kozott van feluton. 

Felre ne ertsd, nagyon dicseretes amit a cegetek csinal, bar fogalmam sincs, mi az (oszinten: nem is erdekel), de amikor egy orszag gazdasagarol beszelgetunk, akkor nincs helye annak, hogy "az en apukamnak gyors autoja van". Nincsenek egyenek, nincs one man show. Meg kell nezni, hogy peldaul az informatikai iparag osszes importja/exportja es a ketto aranya hogy alakult az elmult evekben, es levonni a megfelelo konzkvenciakat. A szamok ugyanis - az emberekkel ellentetben - akkor es csakis akkor hazudnak, ha manipulaljak oket.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Update találtam egyet: Pillanatok alatt összecsukható/szétnyitható, magyar fejlesztésű elektromos robogó (tervezett piaci ár: 1-1.5 millió Ft.)

Illetve egy sikerről is vannak már bizonyítékok: A magyar fejlesztésű, elektromos Puli Ukrajnában

"Ha az érdekünk úgy kívánja, önként egy adott kérdésben szuverén államként is hozhatunk azonos döntést, mint más államok. A lényeg az, hogy ez nincs ránk erőszakolva, hanem önkéntes döntés. Más esetekben, más kérdésekben meg majd hozunk számunkra kedvezőbb, eltérő döntéseket."

 

Ilyen jellemzőrn nem nagyon van a hozzánk hasonló gyenge országok esetében, valahova tartani kell. És akkor már jó lenne mondjuk nem egy diktatúrához húzni, hanem inkább egy fejlett demokráciához (Mo nem az, lenne mit tanulni).

Dehogy log, irtal peldakat mindkettore, pontosan arra hivatkoztam:

"Pusztán elméleti, ördög ügyvédje típusú kérdés: ha már be akarunk tagozódni, miért éppen a nyugati világba? Van egy erősen fejlődő Kína, van egy gazdaságilag méretéhez képest ugyan gyenge, de katonailag erős Oroszország, s arra a piacra szerényebb fejlettségű termékekkel is simán be lehet törni. Nem biztos, hogy nekünk mindig mindenben az USA-val, Németországgal, Franciaországgal, vagy monjuk UK-vel kell versenyeznünk."

Fejlett demokracianak tartom pl. pont az USA-t, Franciaorszagot, Nemetorszagot es a UK-t is, szemben a massziv diktaturakkal, mint Kina, Oroszorszag, vagy akar Torokorszag, amit nem emlitettel, de boven ide tartozik. Nagyon nem az utobbiakhoz kene huzni, abbol semmi elonyunk nem szarmazna azon tul, hogy meg lejjebb csuszunk es nagyon nem kene kovetendo peldanak tartani oket! Az egyik fo problema, hogy OV is oket tartja peldanak, latjuk is az eredmenyet, ahelyett, hogy egy meg eletszinvonallal is biro osrzaghoz szeretnenk inkabb hasonulni. Igenis a nyugat a pelda, nem a lakossagot elnyomo es kiszipolyozo diktaturak.

Ha szerinted jobb ideologiailag Oroszorszaghoz vagy Kinahoz tartozni, mint mondjuk Angliahoz vagy Nemetorszaghoz, akkor tiszteletteljesen megkoszonom a beszelgetest, mert a kozos nevezo latszata sincs meg bennunk, es nem is csodalom, hogy miert nem akarod megerteni, amit leirtam.

Én az egyetemen azt tanultam meg, hogy mindent meg kell vizsgálni. Az ugyanis beszűkíti a gondolkodást, ha bizonyos lehetőségeket helyből elvetünk, s a teljes alaphalmaz egy szűkített részhalmazán keressük csupán a megoldást. Tehát nem tekintem axiómának, hogy liberális demokráciát kellene építeni. Ne érts félre, ezzel nem azt állítom, hogy mindenképp valami mást, de azt mondom, hogy ezt vizsgálni kell. Jelenleg olybá tűnik, hogy valamiféle kevert megoldás a legeredményesebb: a határozott döntések érdekében központosított kormányzás keverve a liberális gazdasággal. Ne köss bele, mert az a gyanúm, nem elég pontos a megfogalmazásom.

Önmagában az útkeresés, különutasság nem rossz. Miért lenne éppen az a legjobb, amit nyugaton csinálnak, s amitől egyre jobban szenved az ottani társadalom? Nem a felső tízezer, a teljes lakosságot nézzük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezzel ugye nem azt szeretned mondani, hogy (leegyszerusitve) a nyugati orszagokban szenved a lakossag a felso tizezret leszamitva, nem ugy bezzeg, mint Kinaban vagy Oroszorszagban, ahol a teljes lakossag jomodu es boldogan el? Ugye? Biztosan ugyanazt a filmet nezzuk?

Persze, mindent vizsgalni kell, de azt mar eleget vizsgaltuk, hogy a diktaturakhoz valo dorgolozes mennyire tesz jot az orszagnak akar tortenelmi tavlatokban is, pontosan tudjuk, igy ez tekintheto eldontottnek. Jo lenne kiprobalni egy kicsit, hogy milyen egy jomodu nyugati orszag szinvonalan elni - no igen, csak bilibe log a kezem, mert ez soha nem fog eljonni, hiszen OV is inkabb az altalad emlitett elnyomo tarsadalmakhoz huz es tekinti oket kovetendo peldanak.

Illene észrevenni azért néhány dolgot, amit már közgazdászok is feszegettek. Például azt, hogy Nyugat-Európában már nem nagyon tudtak hova fejlődni, s a nyugati érdekszférához csatolt középeurópai államok piacai és olcsó munkaereje átmeneti megoldást nyújtott számukra. Továbbá ez a modell csak akkor működik, ha lehetőleg eladósítanak minket, s a kamatszolgálaton és a nyugati befektetések profitjain keresztül kiviszik az országból az itt megtermelt javak jelentős részét. Azaz a Nyugat sohasem fogja hagyni, hogy a volt szocialista országok elérjék ugyanazt a technológiai és életszínvonalat, mint amelyen ők élnek, vagy ahova fejlődnek.

Ezen felül a Nyugat demokráciának hazudja magát, de akkor, amikor egy totális megfigyelésre épülő orwelli társadalmat igyekszik kialakítani, nem jár demokratikus úton, csak próbál figyelni a látszatra több-kevesebb sikerrel.

Valamint a boldogság nem azonos az anyagi jólléttel. A boldogságnak fontos pillérei az identitás, a biztonság. Szívesebben élek erős nemzeti identitással biztonságban szerényebb anyagi körülmények között, mint jelentősen gazdagabban egy multikulturális, globalista katyvaszban identitás nélkül, homlokomon egy vonalkóddal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szívesebben élek erős nemzeti identitással biztonságban szerényebb anyagi körülmények között, mint jelentősen gazdagabban egy multikulturális, globalista katyvaszban identitás nélkül, homlokomon egy vonalkóddal.

Tehát ha holnap választani kéne, hogy németországban vagy kínában kéne leélned az életed hátralévő éveit, akkor kínát választanád?

Zavarba ejtő kérdés. A nagy távolság, a koronavírus és a nagyobb kulturális szakadék miatt talán nem. De Németországot sem az ott portyázó arabok és négerek miatt. Maradok Magyarországon. :)

Ha úgy tetted volna fel a kérdést, hogy Németország vagy Magyarország, akkor egyértelműen ez utóbbi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a Nyugat sohasem fogja hagyni, hogy a volt szocialista országok elérjék ugyanazt a technológiai és életszínvonalat, mint amelyen ők élnek, vagy ahova fejlődnek.

Kína és Oroszország sem épp arról híres, hogy szívesen adja át javait más országoknak. Szerintem általánosan elmondható, hogy minden ország a saját érdekeit nézi. (sőt a polgárok ezt el is várják választott vezetőiktől)

Az a baj, hogy a vegletekig es tovabb is naiv vagy. Nezd mar meg, mire mentunk 89 utan a nagy szuverenitasunkkal. Mindent is privatizaltunk, elkotyavetyeltunk, az egeszsegugy teljesen szuveren modon szetrohadt, az oktatas meg ugy-ahogy huzza, de mar ott is eszik a rozsda mindent, es ebben a "fejlett nyugatnak" semmi kontribucioja nem volt, ezt magyar emberek magyar kezzel magyarul mondva elkurtak. Amit meg nem, ahhoz hozza se nyultak, ha 1960 ota mindenkinek jo volt, akkor jo lesz az meg 2020-ban is. Kozben meg elrohant mellettunk a vilag.

Ezek utan pontosan megis mit lehetne varni? Hirtelen csoda tortenik, felebred mindenki a Csipkejozsika almabol, es rajon, hogy hoppa, ha a sajat labunkra akarunk allni, el kellene kezdeni vegre felelosen gondolkodni es viselkedni, es nem csak az lesni, hogy honnan lehet _meg tobbet_ lopni? 

Felreertes ne essek, en szeretem ezt az orszagot, imadok itt lakni, es rengeteg szal kot ide. De elobb-utobb szembe kellene nezni a sajat tortenelmunkkel, es rajonni, hogy nem teljesitunk valami fenyesen ebben az onallosag dologban. Vagy nekiallunk valahol segget nyalni, vagy az epp megunt segget egy masikkal turatjuk ki. Torokok, Habsburgok, nemetek, oroszok, EU, most epp megint az oroszok es a kinaiak parhuzamosan. 

Raadasul nagyon nehez ugy szuverennek lenni, hogy kozben folyamatosan ki vagyunk szolgaltatva mindennek es mindenkinek. Sem eros gazdasagunk, sem eros hadseregunk, sem komoly politikai befolyasunk nincs sehol, ez innentol kezdve olyan, mintha egy csivava fole kiirnad, hogy "Vigyazat, harapos kutya". A sajat labunkban hasraesunk, hol akarunk mi "szuveren, fuggetlen" onallo orszag lenni? 

Azt hiszed, Svajcnak ingyen adtak a fuggetlenseget? Nagyon komoly munkat tettek abba, hogy megalapozzak azt a bizalmat, amivel kivivtak a fuggetlenseguket, amit mindenaron oriznek. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Azért Svájcnak A bécsi kongresszus (1815) sokat segített. Akkor a nagyhatalmak megegyeztek abba, hogy Svájc független :D, Azóta meg a banktitok, aki elfoglalná hozzájutna a többiek vezető rétegének titkaihoz is, ezt meg ki nézné tétlenül. 

Erős hadsereg sincs megtiltva. A GDP 5% ha beletolnánk tartósan. + küldenénk a katonákat harcolni, azért hogy a tisztikar megtisztuljon az olyanoktól akik a felderítőket pl rossz álcaruhában dobnák bevetésre igen ennek sok halott lenne az ára. De ha erős független országot szettnének amiből csak az erős jöhetne össze annak ára van. 

Értem. Tehát vegyük meg az USA-tól drágábban a palagázt, mint az oroszoktól a földgázt. Azt értem, hogy az USA el akarja apasztani az oroszok forrásait, saját magának meg bevételeket akar, de akkor legalább tegye ezt piaci alapon tisztességesen, aláígérve az oroszok kínálta árnak, ne pedig afféle üzengetéssekkel, hogy eddig elhanyagolták a közép-európai régiót, de mostantól jobban odafigyelnek erre a térségre. A fegyvervásárlások kérdése, az oroszokkal szembeni szankciók kérdése, amellyel mi is, az oroszok is rosszul járunk, járnak ugyanez. Valahogy nem érzem magamben a motivációt az együttműködésre. Csak a hátrányokat látom előnyök nélkül. De akkor sem látom az előnyöket, amikor be akarnak olvasztani egy globális szervezetbe, az EU-ba, elveszítve identitásunkat, ide költöztetve más kultúrájú idegeneket, felszámolva maradék érdekérvényesítő képességünket, államiságunkat.

Miért is kellene együttműködni, ha az hátrányos?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Ez azt jelentené, hogy egyik segg helyett a másikba épülsz be.  Az USA szar szebben van csomagolva az tény, még a szaga is csokiszagú. USA gyarmat Németország Japán, Szú gyarmat Csecsen föld, te hol élnél szívesebben ez egy rossz kérdés mert nyilván Észak Koreában :D De az emberek akik a lábukkal szavaznak nem a volt Szovjet gyarmatokra menekülnek. Ennyi.

 

Gázról meg annyit

1 meg kellet volna akadályozni hogy az Oroszok gyűrűbe fogják Keleteurópát, Titkosszolgálati és döntéshozói inkompetencia. 

2 Románia Exxon Fekete tenger (Oroszok jól játszottak, a románok kb tökön lőtték magukat nacionalista alapon, marad az a gáz egy darabig kitermeletlen, vagy ráfekszik az USA titkosszolgálat és mégiscsak megindul a kitermelés, és az export ) Itt úgy érzem egy erős független ország szuverén döntései alapján működő titkosszolgálata szintén nem szerepelt jól. Értsd nem tudunk Román gázt venni. 

3 Nem igazán érzem, hogy hozzáférnénk pl az Azeri gázhoz. Trans-Adriatic Pipeline, TAP

Annyit azért el lehet mondani hogy próbálkoztak, de a nagy akarásnak csak nyögés a vége. Szuverén erős ország titkosszolgálatától azért többet vártam volna. Főleg ha egy Szuverén erős Kormányt szolgál ki mert ez semmi.  

 

Még a gázról mint energia hordozóról, termálgáz, deponia gáz, "biogáz", ezek valóban szuverének és függetlenek, azaz hazaik, mégsem feküdt rá az ország. Ugye megvan miért nem? Nem olcsóbbak. A sok fügetitlenség hívő addig hisz meddig a pénztárcájába nem kell nyúlnia. 

Ellenben ma az oroszoktól politikailag függetlenek vagyunk, kizárólag gazdasági természetűek a kapcsolataink, így a velük való üzletelés sokkal szabadabb lehetne, ami előnyösebb, mint az, amikor politikai függésben üzletelünk az EU-val. Hogy értsd: az oroszoknak mutathatunk középső ujjat úgy, hogy legfeljebb az üzlet nem jön létre, de más következménye nem lesz. Ugyanez az EU vagy az USA felé már nem ennyire egyszerű. Abba az irányba ugyanennek a kormány bukása is következménye lehet függetlenül attól, milyen színű éppen a kormányunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ehhez képest inkább bizonyos emberek visznek ki utalnak át nagy mennyiségben pénzt ebből az országból, ill vásárolnak külföldön focicsapatokat, luxusszállodáknak, jachtokat nyaralókat főleg vadászkastélyokat ill részvényeket. na és ezeket rendre elfelejtik itthon bevallani, ill offshore cégekben helyezik el, kezelésében tartják fenn.

legtóbb ilyen jachtokonn kapták rajta több 'nagymenőnket' is de már évek óta fényképezgetik őket az adrián.
ilyen repcsivel utazgat a miniszterelnök úr is, amikor a kabinetfőnöke elorozza az állami repcsiket egy körre.

és nem agy multi profitjának összegéről beszélünk.
megnyugtatlak a multi nem viszi ki a profitot. ugyanis be sem hozza.

a multi alapanyagokat az anyaországban rendeli, ott kap hitelt, és fizeti, és ott is értékesíti a készterméket, ott vesz fel hitelt a működéshez, és ott is fizeti vissza, és a külföldi bankban tartja a pénzét.
ide csak annyit hoz amennyiből a ktg-t fizeti.

ezt csak hogy a tévhiteket meg a homályt eloszlassuk egy kicsit. nem nagyon, mert élvezetes hallgatni a sok sületlenséget :)))))

Az teljesen lényegtelen, hogy hol van pénzmozgás, mert mindjárt eljutunk arra a szintre, hogy melyik országban van az a szerver, amelyik adatbázisában ott van az a pénz, amely az adott befektető profitja. Amit mondtam, azt értsd úgy, hogy az olcsó magyar munkaerőn tollasodik meg, mert jelentősen nagyobb a hozzáadott érték, mint amennyi a bérköltség.

Hányan vannak, s mennyit is költenek yachtra? A nettó irigységen túl ez a GDP hány százaléka? Ha tudsz ismert bűncselekményről, tégy feljelentést! Hol van törvénybe iktatva, hogy politikus nem kurvázhat yachton szabadidejében?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miből gondolod, hogy magyar cégek profitjából több jut a magyar embereknek?

Személyi ráfordítások/fő/év: Aldi: 5144e, Lidl: 5714, Penny: 4128, CBA: 2426

https://g7.hu/vallalat/20171108/ez-az-igazi-kulonbseg-a-lidl-aldi-penny…

Eközben: https://www.vezess.hu/vezetunk/2014/12/04/a-cba-fonokok-parkolojaban-al…

Mondjuk ez esetben legalább a regadó befolyik az államhoz, nem úgy, mint más esetekben: 50 milliós, német rendszámú Mercedest vezet Tiborcz István

nem mindegy, ki profitál a multik hitelforgalmából, hiszen óriási mennyiségű pénzt árut szolgáltatást forgatnak, a bankok elég jól profitálnak ebből, nem mindegy hol adózzák le azt a profitot.

hát nem itthon. de még a pénzforgalom is elkerül minket, amiből egy kevéske pénz mégiscsak csurrana-csöppene.
de az sem.

ehelyett kialakult egy 3-4 szintű bankrendszer, ahol a magyar állampolgár szívja a legnagyobbat.
neki kell álnia a banki különadók, az átutalási illeték, a kamatadó legnagyobb részét.
nem a multi, nem a magyar nemzeti nagytőke. ök nyugati bankokat választanak. hanem te meg én meg a többi tökfej.

"Én az egyetemen azt tanultam meg"
bármennyit is jártál oda, elfecsérelt idő volt. egyetlen percet sem kellett volna.

"ha bizonyos lehetőségeket helyből elvetünk"
Te pont ezt teszed pl az euró bevezetése témájában.

"hogy liberális demokráciát kellene építeni."
ugyan én nem értek hozzá, de szerintem van A demokrácia oszt' kalap. lib/illib, ez csak az elmúlt 1-2 évben született agyfasz, csak hogy lehessen a balos/jobbos csúfolódáson kívül ilyet is a másik arcába dobni. persze van még a sorosbérenc, a migránssimogató, stb.

"Miért lenne éppen az a legjobb, amit nyugaton csinálnak"
fasz tudja. jó ideje ausztriában egyes helyeken komolyabb fizetés vár, mint ugyanazon munkakörben németországban. utóbbi csurig van törökkel évtizedek óta, ezek meg olyan melókat végeznek, amihez a németnek már nem fűlik a foga.

"amitől egyre jobban szenved az ottani társadalom?"
esetleg az egyes posztkomcsi államok által módszeresen elsikkasztott eu-támogatásokra tetszik gondolni? itt szombathelyen ellenzéki polgármester lett a fideszes helyett, így szépen lassan kezd elapadni az állami pénzcsap. az itteni társadalom pl ilyenektől szenved.

bármennyit is jártál oda, elfecsérelt idő volt. egyetlen percet sem kellett volna

A főnököm ezt másképp látja. Talán rossz emberismerő, bár nem is az alapján alkalmaznak, hogy mit vélelmeznek rólam. Szóval a hozzászólásod ezen része csak szimpla személyeskedés volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Melyik egyetemen? Mert én pl. az "Occam beretvája" nevű elvet is tanultam, ami szerint a legegyszerűbb elméletet kell vizsgálni mindaddig, amíg a kísérleti eredményekkel ellentmondásba nem kerül. Az is lényeges továbbá, hogy mit értünk elméleten, a tudományos elméletnek ugyanis konzisztensnek és prediktívnek kell lennie.

A jelenlegi diszkusszióra alkalmazva: az elméleted szerint a központosított kormányzás jó, liberális gazdasággal keverve, illetve a szuverenitás. De hol a határ? Az a jó, ha én egyedül vagyok szuverén és végzem a gazdasági tevékenységemet (de nem adózok), vagy ha a világkormány a központi kormány (és persze szuverén, mert a SETI eddig eredménytelen volt), és mindenbe beleszól?

A következő megjegyzés: szintén Occam beretvája: azt a fajta rendszert (erős kormányzás nemzeti szinten, gazdasági protekcionizmus), amit MO épít, már kipróbálták sokszor, és nem azokban az országokban magas jelenleg az életszínvonal. Azt sem tudom, hogy milyen összehasonlításban szenved a nyugati társadalom? Ugyanolyan mérőszámokkal hol jobb élni, illetve ez miért nem látszik meg a különböző elégedettségi indexekben (amikben általában a liberális szociáldemokráciák végeznek az élen, pl. a Skandinávok, Hollandia)? Vagy ott boldogok igazán, ahol nem is szabad résztvenni a felmérésen (Kína, Észak-Korea), vagy ahol iskola és internet sincs?

A módszertannal van a probléma. Amíg az egy főre jutó jövedelem, meg efélék a mérőszámok, addig vissza fog igazolódni, hogy a liberális demokrácia a legjobb, de ez nem méri, hogy mennyire kockázatos este 11-kor hazamenni, s milyen valószínűséggel erőszakol meg útközben egy néger horda.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

mennyire kockázatos este 11-kor hazamenni, s milyen valószínűséggel erőszakol meg útközben egy néger horda

Mennyire kockazatos? Egy evig laktam olyan alberletben itt Budapesten, hogy este tiz utan taxit kellett hivnom a buszmegallo es a lakas kozti 500 meterre. Mikozben Berlinben sem eroszakol meg mindenkit "egy néger horda". Nem lehetne kevesbe fekete-feheren gondolkodni? 

Le vagy maradva, mostmar a narrativa az, hogy maradni akarnak:

https://444.hu/2020/02/14/a-csaladja-mar-franciorszagban-el-megis-magyar-allampolgar-szeretne-lenni-a-kongoi-menekult-fiu

(amugy sok sikert neki, es erekelem a kitartasat, amivel magyarul tanul. Nem egyszeru, de remeljuk magaenak erzi :) )

Nem tudod. De tudod a fősodort kicsit terelni, és annak a kis terelésnek viszont nagyobb a hatása. Optimumot keresni úgyis úgy szokás, hogy kis lépésekkel haladok egyre jobb pontokon keresztül. A nagy változtatások hatása nemlineáris rendszerekben nem igazán jósolható meg, így aztán optimumot nagy ugrásokkal csak dilinyósok keresnek.

A szavazatod valóban kevésbé fogja megváltoztatni az egész közösség politikáját, viszont egy nagyobb közösségét változtatja meg. Az irányt itt viszont a szavazatok döntik el, nagyjából létszámarányosan, míg ha ezek az országok külön-külön szavaznak, akkor mindegyik választ egy-egy irányt, majd a világ haladásának az irányát már azzal súlyozva döntjük el, hogy kinek mennyi pénze van.

Korábban írtam már, hogy nagyjából a nemzetállam az optimális méret. A városállam kicsi az önellátáshoz, hatékony közigazgatáshoz, érdekérvényesítéshez, ennél kisebb entitás pedig még inkább. A túl nagy szervezetben viszont elvész az egyén akarata, hatása, szokása, kultúrája. Ráadásul, ha az egész egyetlen világhatalommá integrálódik, akkor nem egy másik nagy entitással szemben, hiszen az nincs, hanem csakis ezt a nagy hatalmat alkotó polgárok kordában tartása érdekében létezhet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom ez az optimális méret pont a 10 millió. Mi lesz ha a népesség visszaesik 6 millióra katasztrófa?

10 millióban is elveszik ne oltogass azzal, hogy egy szabolcsi zsákfaluban élő írástudatlan romával azonos az identitásod :D

Ha nem lett volna Trianon akkor te most szenvednél tekintettel arra, hogy nem élhetnél az optimális államméretedben. 

Jo, csak nem ez volt a kerdes.

Milyen eséllyel tudnék a fősodortól eltérő politikai irányzatot valósággá tenni?

Te a fosodorra szavaztal, amivel az eg vilagon semmi problema nincs. Mi van akkor, ha elegedetlen lennel a fosodorral, tudnal attol "eltérő politikai irányzatot valósággá tenni"?

Az a baj nem érted ezt a modern demokráciát.  Milyen eséllyel, annál nagyobb eséllyel minél több időt, elszántságot, és tehetséget teszel bele. Szerintem az EU leggazdagabb embereként aki egy médiabirodalmat tulajdonol sokkal nagyobb esélyed lenne mint szinte bárki másnak. Hajrá legyél a legelszántabb legjobb. 

megint vegyünk fel hitelt nyugatról, hogy az oroszoknak tudjunk mozdonyt tolóhajót, buszt - kizárólag svéd csapágyakkal, az orosz acél és technológia nem jó nekik - gyümölcsöt, húst, bort, zöldségeket szállítani rubelért, ráadásul hitelbe mert fizetni azt nem tudtak akkor sem, most sem.

nem vagy te egy kicsit zizi?

Valamilyen szinten objektív. Akkor lehetne bízni benne, ha megváltoztak volna, ha legalább egy kis részben elismernék az elkövetett dolgokat. Ehhez képest az országot egy ex-kgb-s főelvtárs vezeti, egyre kevésbé szabad felemlegetni náluk a Molotov-Ribbentrop-paktumot, és azt állítják, hogy a lengyelek kezdték.

A másik az USA 2. vh agresszivitása: azt ugye tudjuk, hogy egész addig kimaradtak a buliból, amíg meg nem támadták őket. Hogy utána odacsaptak az őket megtámadó Japán szövetségeseire is, az viszonylag érthető.

És esetleg termelőkapacitás megalkotására (gyárak építésére vagy a minőségi oktatás megteremtésére) kellett volna elkölteni azt a rengeteg pénzt amit mégse loptak el a politikusok. Azaz arra gondolok, nem stadionokat kellett volna építeni (pláne külföldön is), nem az egyházak zsebét kellett volna tömni vele, nem templomokat kellett volna rekonstruálni (külföldön is), ésatöbbi.

Mert nekem még nem is az a legnagyobb bajom a fidesszel hogy tolvaj. Ezt még elnézném nekik. na nem mintha egyetértenék ezzel... de már úgy vagyok vele hogy „minden politikus egy rohadt tolvaj, egy korrupt szemét, ez náluk szakmai ártalom”.

Tehát oké, lopjanak, belefásultam, a másik banda se lenne jobb... de a fenébe is, legalább a MARADÉKOT, amit nem lopnak el, legalább AZT költsék ÉRTELMES célokra!

Szerencséd van, de egy-két fecske nem csinál nyarat. Az a baj, hogy az oligarcháinknak csak autópályát, stadiont  meg várbazárt éri meg építeni. Elkelne nálunk néhány "kicsi" Elon Musk. De ehhez kiemelt  megbecsülésben kellene részesíteni a természet- és mérnöki tudományokat, és különösen az alapkutatást.

Azért azt is tudni kell, hogy a görögök jól kozmetikáztak mindenféle gazdasági adatot, hogy bekerüljenek az euró zónába. Nem volt megfelelően stabil a gazdaságuk. De amíg jól ment a gazdaság addig ez hatalmas nyereség volt.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

hogy matolcsi lenyúlhassa az árfolyamnyereséget. különben kongana az ürességtől az alapítványainak a számlái, nem beszélve az offshore számláiról.

végül is a matolcsi bankokat nem konszolidálhatja minden nap, pedig igény lenne rá.

ezek ugye tények. a matolcsi alapítványok, és azok beruházásai, képvásárlásai luxusapartmanjai, elit irodaházai legendásak.

a matolcsi aranyköpések mint 'elvesztette közpénz jellegét'  meg egyszerűen zseniális.
aljas, és a maffia igazi nemzetközi jelszava lehetne..

..de zseniális.

na meg a csiki-csuki a bankokkal, hol állami tulajdonban konszolidáció és tőkeemelés után pedig, valamelyik matolcsi rokon birtokában vannak. és v.hogy senki sem szól egy szót sem. talán nem veszik észre?

Ha jól értem, épp a demokráciával van bajod. A demokrácia nem azt a kétpártrendszert jelenti, ahol a kormányzó fél 51 %-kal, az ellenzék 49 %-kal van jelen. Akár az is demokrácia, ha 99 %-kal kormányoznak 1 % ellenében.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Trey egy másik topikban azt hozta fel az euró ellen, hogy negatív kamatot vezettek be a német bankok. Ez most jobb, hogy így elszáll a forint? Neki jobb, mert a rolexei egyre többet érnek :)

Egy euróval szemben egyre több forint áll, erősödünk!

Az MTI tényleg így hozta le:

Történelmi csúcsra erősödött az euró a forinttal szemben pénteken 10 órakor: az eurót ekkor 339,23 forinton jegyezték – az euró soha nem volt ilyen erős a forinttal szemben.

https://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hirek/csucson-az-euro-a-forinttal-sz…

Ja, gyerekek. Be kellett volna vásárolni tavaly, amikor 320-ról leesett 312-re. Nem akkor kell óbégatni, amikor felfelé megy, hanem akkor kell zsákolni, ha esik. Az itteni balfékeknek persze ez nem megy, nem mernek akkor sem, mert "mi van, ha tovább esik".  Amit azért nem értek, mert itt mindig tudják a tutit :D

trey @ gépház

csakhogy sajnálatos módon a felső tízezer sosem fizeti ki az árat.

mindig a középosztály, ás az attól lejjebb lévők fizetik a szálát.
a 2 oldal közül mindig a szarabbik fele néz felfelé. a matolcsi meg az orbán aláírásával :Đ

Az ellenzéki pártvezető szerint a kormány az elmúlt időszakban a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont az árfolyam a reális áron 250 és 260 forint között mozgott volna, akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.

Úgy látom, hogy akkor sem a mesterségesen erősen tartott forint mellett érvelt és akkor is az emberekben levő rossz pszichózisról volt szó. 

trey @ gépház

csakhogy 2006-7-8-ban egy válság és egy válságba visszaesés volt éppen, amiből ( ov nagy szerencséjére ) 2010-re éppen kilábalt magyarország is 2 év késéssel 2 miniszterelnök árán.

erre nem lehet olyan nagy pofikája.
semmi köze nem volt a kilábaláshoz. igaz gyurcsánynak sem :)

a legutóbbi beszédében pedig azt mondta, hogy:

úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd hogy veled bánjanak.

vagyis inkább idézte a bibliából, aztán elkezdte szidni az összes nem fideszes választót, gyurcsányozott, sorosozott, nyilasozott, szivárványozott egymenetben.. össze hordott hetet-havat.. néhány szóval összeugrasztotta a hazai magyarokat, a külhoniakkal..
ez akkor most azt jelenti hogy azt szeretné ha mi is szidnánk őt? mert az menni fog...

egy kiba...t miniszterelnök, még ha épp pártelnökként szólal is fel, nem mondhat ilyet a sját állampolgárairól... egy szuper-egoista paranoiás futóbolond. ha rajta múlik huxit lesz ebből, és nem euró.

Pedig viccet félretéve, lenne esélyed, bár még sokat kellene dolgozni hozzá. Azt 4 éve kifejtetted, hogy szimpatizálsz Trumppal (aminek még ezt a vallomást is köszönhetjük), tehát feltételezem a Trump-féle alt-right irányt vennéd alapul és a kampányodat pl. a Make Hungary Great Again szlogenre építenéd fel. :) Mondjuk itthon kicsit nehezebb elnökjelöltté válni, mivel nincs limitálva a ciklusok száma, így kénytelen lennél megalapítani a HUngarian Pártot (szerencsére a domain már megvan, és profilt se kell váltani hozzá :D).

Akartad mondani: Gyurcsányi mosdatásra.

Alig várom már, hogy euró legyen egyébként! Meg a rinyát, ami pont azoktól fog jönni, akik most is rinyálnak, hogy "jáj, há' így se jutok semmire!!" Meglenne az euró, az sem lenne nekik jó, rövidesen jönne tőlük: "svájci frank kéne!"

trey @ gépház

ejnye, mindig ilyennel böksz vissza, indokolatlanul. inkább vallanád be, hogy kifogytál az érvekből...
hogy az euró mennyire lenne jó? személyenként nézve biztos kisebb hatással volna, mint a gazdaságra nézve. nem utsó sorban a 2010 óta tartó módszeres sikkasztások/lopások ellen, de csak az ajrópai ügyészség történetével együtt.
az a lényeg, hogy ha ez a kormányzat bedőlne bármikor is, Te meg a hasonló értékelésű népek nem fogtok éhen dögleni. azt meg tudjuk, hogy szerintetek mindenki más bassza meg.

meglesném, mihez kezdesz utána. persze van élet az eu-n kívül, csak kérdés, hogy kinek fasza. aki összelopkodta adóforintokból a vagyonát, annak biztos kurvára mindegy lesz. amelyik meg munka nélkül marad, mert az ide telepedett nyugati cégek/gyárak elhúznak a picsába, azokat meg majd nyugtasd Te :)

Az EU-tagság, mint gazdasági közösséghez tartozás valóban előnyös. A szuverenitás megszűnése elsősorban a politikai közösséghez tartozás miatt van. Jó, legyünk az EGT tagja, de ne legyünk EU-tagok. Ezt a kompromisszumot még el tudom fogadni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

hogy mekkora tévedésben vagy.

a politikai közösséghez tartozás valójában a törvények kompatibilitásáról szól.
nem azért kapunk az eu-tól támogatást, mert nem ugyanolyan a demokrácia felfogás, és azt ki kell egyenlíteni, - mert az eu országok sosem voltak egyformák. námetország szövetségi állam, franciaország elnöki rendszer, nagy britannia monarchia ... , némelyiknek van alkotmánya, másoknak nincs ... - hanem mert a gazdaság, az adózás, a vám stb szabályokat kell összehozni, de mint azt egyébként látjuk orbanisztánban is, ezeket a politikai rendszer határozza meg. ezek csak demokrácia bizonyos fokán tudnak működni, ahogy láthatjuk már az orbán érában is összeomlott a jogbiztonság.
ilyen körülmények közt meg nem garantálható a tulajdon, a szabad munkaerő a tőke a szolgáltatások, az oktatás szabadsága, biztonsága.

hogy ehhez hozzájárul a már-már emberi jogokat is sértő intézkedések, - és azt felmondani igyekvő pártocskák - a szegregáció, az oktatás összeomlása, az egészségügy összeomlása, az már csak hab a tortán :Đ

Korábban épp gazdasági önállóságról és gyarmattartásról, álljunk sajátlábra (ajj, ismerős... ) és hasonlókról is írtál. Ez épp nem az EGT. Persze arról is írtál, hogy milyen jó lenne a gazdasági együttműködés a Szovjetunióval (ja, Oroszország, bocs). Van némi inkonzisztencia.

abban az időben állítólag nem voltunk olyan faszák, hogy bevezethessük. most meg akkora arcunk van, hogy ha felajánlanák, akkor sem kellene nekünk.

ideje, lehetősége mindnek megvolt. ehelyett sajátos módszerekkel basztak el mindent csak azért, hogy nekik fasza legyen.
az ember zsebében kinyílik a lámpavas    (<- 444 kommentszekció).

Tessenek elkezdeni trendet állítani azzal, hogy euróban kérik a fizetésüket.