Windows 7-ről KDE Plasmára váltáshoz készített kedvcsináló kisfilmet a KDE közösség

Címkék

Január 14-én a Microsoft befejezi a Windows 7 frissítések publikálását. Körülbelül egy milliárd felhasználót érint a dolog, emlékeztet a KDE közösség ...

Hozzászólások

Ezt mar leirtam nemreg egy masik threadben, de akkor ide is roviden:

Az atlag usert az is megakasztja, hogy veletlenul kicsereli az Internet Explorer ikonjat a Sajatgeppel. Ez nem vicc, megtortent eset. Szerinted mennyit segit neki, hogy egy tok mas rendszert hasznal, ami csak "hasonlit" az eredetire?

Múltkor kollegina gépén átállítottam a monitort gyári beállításokra. Nem lehetett megkülönböztetni a listákban a kijelölt részt és a nem kijelöltet, ehhez alulról kellett nézni. Túl volt tolva valami színbeállítás. Fél perc múlva jön a telefon, hogy őneki ez nem jó, neki összefolyik, a sárga se sárga, állítsam vissza. Biztos én vagyok rosszul bekötve, de az amit ő kedvel, hogy minden összefolyik, mert annyira nem térnek el egymástól a színek, az neki bejön, és azért sipákolt, hogy azonnal állítsam neki vissza. Egyébként ilyeneket mondott: nem olyanok a betűk, ez itt nem sárga, neki ez így összefolyik. Nem bajnok a monitor gyári beállítása, de attól amit ő használ mérföldekkel jobb.

Mostanában a KDE nem olyan rossz.

Aha, szóval megcsinálták azt, ami már 5 éve is kiba rondának és trenden kívülinek számított :D

A Windows 7 gyári felületével nem volt bajom. Windows 10-re lenne inkább érdekes, mert az már igen gagyi lett. 

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Sajnos sokan csak azt nézik. A legtöbb laikus usernek az OS=felület, és ha valami legkisebb változás is van (pl. egy beállítást vagy ikont áttesznek máshová), mechanikusan (ész nélkül, értelmetlenül magolva) újra kell tanulniuk az egészet.

Viszont ezt a réteget kár kiszolgálni ennyire, hogy Win7 skin. Ezzel nem téríthetők át, mivel ha egy felületváltást sem tudnak megszokni, akkor azzal úgyis gondjuk lesz, hogy a Linux másmilyen, mint a Windows. Lehet elcsábulnak, hogy a Win7 KDE skin miatt kipróbálják, de utána tömegesen dobni is fogják, mikor rájönnek, hogy nem Windows, nem is úgy működik.

Én mindig is véteknek tartottam, hogy sokan a Linuxból Windows akarnak csinálni, Windows akárhányas skin, tűzfal, vírusirtó, Cleaner-típusú szoftverek használata, 3rd party weboldalakról csomagok letöltése, Wine intenzív használata sok windowsos szoftverrel. Lehet így is használni, de szuboptimális, és így a user a Linuxnak pont a legjobb oldalairól marad le.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért nem feltétlen. Nekem mind a mai napig használatban van júzernél úgy linux hogy nem is tud róla.

- nekem xp kell

- lejárt a támogatás és...

- nem érdekel, az xp-t ismerem, az kell

- hát jó.

Kapott egy XP skines ubuntut talán még évekkel ezelőtt, azóta is boldogan használja, pár éve még mondta is hogy látod mondtam én hogy semmi baj az XP-vel.

Kb használ egy böngészőt meg filmet néz, zenét hallgat. Laikus júzernek DE = OS. 

Nekem más a tapasztalatom. Eleinte valóban meg lehet vezetni az egyszerű felhasználókat egy DE-vel vagy skinnel. Aztán ahogy belemélyednek a rendszer használatában, gányolnák egy kicsit, azonnal rájönnek, hogy nem lehet a megszokott módon barmolni rajta. És jön általában a hőbörgés, hogy a LibreOffice nem olyan, mint az MS Office, nem jeleníti meg jól a docx doksikat, meg a GIMP se épp egy Photoshop, meg különben is, és a fakesite.com-ról letöltött pornxxxdialer.exe sem indul el rajta, meg jajj, a játékok.

Most épp egy másik fórumon váltott egy emberke Win7-ről Linux Mint Cinnamonra. Pedig ő már rutinosabb, nyitottabb szemléletű felhasználó, és mégis kínlódik vele, nem talál semmilyen beállítást, görgetés sebessége, értesítések kikapcsolása, hangerő 100% fölé erősítése, néhány szoftver angol nyelvű marad neki (mivel nem töltötte le hozzá a tárolóból a külön lokalizációs csomagot) stb.. Pedig ugyanazokat a szoftvereket használja kb.-re rajta, mint Win7-en, Chrome, Firefox, VLC, stb.. Mert hiába hasonló, klasszik desktop metafóra a Cinnamon, meg hiába felhasználóbarát a Mint, azért frusztrálja nagyon, látszik a fórumpostjaiból, hogy kérdés kérdés hátán, semmit nem tud megoldani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Persze, embere válogatja, ki mennyire szeret gányolni. Viszont manapság az átlaguser pc használata kimerül a böngésző, torrent, videólejátszó kombóba, minden másra a telefonját fogja nyomkodni.

Ez csak személyes mintavétel, nyilván mindenkinél más lesz. Esetleg fel tudok hozni példának anyukát, nővért, barátnőt, ők teljesen jól elvannak a cinnamonos minttel de a teljes felhasználási szokás kimerül a fent említett kombóban, esetleg néhány "közös mappa" amit csináltam nekik, ezek resilio-val összesyncelt cuccok így a családi kütyük között, telefonról automatikusan dobja fel nekik a képeket/videókat amiket aztán elküldözgetnek fb-on és kb itt meg is állt a történet.

Teljesen laikus user azért könnyebb, mert az nem akar minden ×4rt telepíteni saját kútfőből, meg mindent testre szabni. De sok felhasználónál meg nem elég, ha mennek a szokásos programok, Firefox, VLC, stb., meg a DE skinje hasonlít a Win7-re. Ez csak a jéghegy csúcsa. Egyébként nincs is ezzel semmi baj, szerintem a Linuxnál ez kifejezett pozitívum, hogy nem olyan, mint a Windows, sokkal hatékonyabb és modernebb, de sajnos ezt a legtöbb, Windowsról jövő laikus user nem így éli meg, hanem kudarcként, frusztrációként. Pedig pont hogy nem a Linux frusztrálja őket, hanem ők egyfajta Stockholm-szindrómaként rászoktak túlzottan a MS-os ökoszisztémára, és ez nehezíti a dolgukat, begyöpösödött a gondolkodásuk abba.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én azt vettem észre hogy igényt kell kiszolgálnia egy OS-nek, ha ezt tudja akkor teljesen mindegy hogy almás, robotos, ablakos vagy épp pingvines. Nálam az a bevált szokás hogy megkérdezem mire használja a gépét és ha úgy látom hogy működőképes a linux akkor inkább azt javaslom, szépen igényeknek megfelelően beállítom és onnantól le van tudva a gond. Családon belül már elég régóta csinálok így linuxos desktopokat és mindig pozitív a visszajelzés. Nyilván hardcore gémernek nem fogom ajánlani, ellenben ha általános használatról van szó akkor simán. Többnyire a specifikus igények is megállnak annyiban hogy legyen egy skype, egy viber, menjen a fb/yt meg valamivel tudjon könnyen telefonról gépre tartalmat másolni, főként képeket és videókat, esetleg legyen egy minimális képszerkesztési lehetőség amit bőven fed egy gimp, de még így is van hogy valami netes szerkesztőt használnak mert azt guglizák ki. Nagyon ritka igény a hangszerkesztés, de arra is ott az audacity, winen is azt szoktam ajánlani.

Ha valaki hardcore módon akar videót/hangot szerkeszteni annak se fogom ráerőltetni, illetve ha MS kompatibilisnek kell lenni office téren akkor sem. Viszont ha annyi az igény hogy egy "excelben" vezessék az autó fogyasztását vagy befizetett számlákat arra több mint elegedendő. Az hogy beragadnak abba hogy megszokták az ő kis windowsukat szerencsére nálunk nem jellemző, 10+ éve szórakázok linuxokkal így ők is többnyire azon nevelkedtek, asztalt ugyanúgy tele tudják szemetelni a letöltött vicces képekkel, illetve a már fent említett resilio mappába pedig látják a teljes család összes képét/videóját szóval az összevissza küldözgetésnek is hamar véget tudtam vetni :)

Azért a gamer dolgokat nem hagynám ki annyira. A Steamen keresztül szerencsére elég sok minden elfut, ezen kívül vannak játékok, amik natívan futnak Linuxon no meg ott vannak a klasszikus játékok: warzone, tuxos játékok tömkelege, stb. van sok szórakoztató :)

 

Én már középsuli óta Linuxot használok amellett, hogy Win volt/van mindenhol a melóhelyen, suliban, mindenhol. Ettől függetlenül a munkámat és a feladataimat mindig el tudtam végezni úgy, hogy mindig törekedtem a legális szoftverhasználatra. A diplomamunkámat is LibreOffice-ban írtam. Akkor tanultam meg igazán használni... hasábok, bekezdések, stílusok, stb. Egy ideje már a FreeOffice-t próbálgatom.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Hardcore gémernek :) Én is eljátszogatok linux alatt mert szerencsére van natív linux verziója azoknak a játékoknak amikkel játszok nagyritkán, de ettől függetlenül ez még az a terep ahol nem tudnám bátran ajánlani. Pl unokaöcsémék is tök jól elvoltak azokkal a játékokkal amiket feltettem nekik linux alatt, viszont jött a kérés hogy haverjuk mutatta ezt meg azt meg amazt ami steamen ingyenes próbálják ki de nem tudták feltenni mert win only.

Alakul, sokkal jobb a helyzet mint néhány éve, de még mindig nem az igazi. Sajnos.

Igen, viszont ez egy örök véget nem érő harc, mert mi van ha nekem PlayStation-öm van, mi van ha Xbox, mi van ha Nintendo, mi van ha PC...? Mindig vannak olyan játékok, amik épp valamelyik platformon nem elérhetők. Egyébként ha valaki játszani akar, inkább a konzolt szoktam javasolni, mert egyrészt már alapból is olcsóbb, másrészt pedig lassabb az elavulás talán.

Remélem a gyermekemnek nem lesz annyira fontos ez a dolog :D
Emlékszem rá, annó nekem volt a legerősebb gépem a környéken és senkivel nem tudtam játszani, mert mindenkinek P2 körüli gépe volt Win95-el, nekem meg futott a DeusEx, Thief 2, Tomb Rider akármennyi, TD6, NFS valamennyi, stb stb.. egy ideig jópofa volt, aztán ráuntam. Rájöttem, hogy a számítógép másra is használható.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Nálam gyerkőc jól fog járni :) PS4 (és lesz PS5 is :P) tele játékkal, steam könyvtár úgy telepakolva hogy bár még meg se született de tuti hogy nyugdíjas koráig nem végezne vele ha 24/7 tolná ;)

Persze, örök harc, de ha van egy PC ami alkalmas hogy elvigye a *randomwindowsosjáték*-ot, ellenben csak OS miatt nem tudja akkor az tud fájni. Főleg ha a gyerek nem hülye és rájön hogy direkt van belimitálva szoftveresen.

steam könyvtár úgy telepakolva hogy bár még meg se született de tuti hogy nyugdíjas koráig nem végezne vele ha 24/7 tolná

Vagy holnap kibannolnak valami bug miatt, esetleg jovore lesittelik Newell-t adocsalasert es megszunik az egesz.

Szuper dolog, hogy van nekunk ez a remek online library! \o/

Igazából a rajta lévő játékokat "dirt cheap" kategóriában szereztem be és amit akartam ki is játszottam rajta. Talán a legdrágább játék amit vettem 3k magasságába volt, de 5 fölé tuti nem mentem és ha ennyit költöttem rá akkor ki is játszottam. A többi ezer apróság pedig 1-5 dolláros bundle-ökből van.

Nyilván ha odaveszik akkor nem én leszek a világon a legboldogabb ember, de ár/érték arányban még így is bőven jó, nem érzek különbséget. Sőt, ennyi erőből fájlalhatnám az anno lemezen megvett imperium galactica 2-t vagy épp civ4-et (vagy a még kb 30-40 lemezes játék jelentős részét) ami már nem indul el modern vason. Az meg hogy ezért építsek egy retro gépet... nem igazán.

De pl rengeteg gog-os játékom van, az az enyém elviekben örökké, legalábbis amíg a külső winyó meg nem döglik amiken az installereket tartom és gogékat is lesittelik. 

Viszont mivel én egyre kevesebbett játszom, de vannak unokatesóim, ők pl tök jól elvannak mert meg tudom velük osztani (családi megosztásba), így nincs kárba veszve. Ellenben ha lemezen lenne akkor hurcolni kéne a lemezt, karcolódna, eltűnne, stb. Megvan az online cuccoknak is az előnye és nyilván a hátránya is. Én per pill csak az előnyét látom lassan egy évtizede.

Chrome/ffox miben más? VLC hol néz ki máshol? Torrent kliens, egye fene, bár én winre is qbittorrentet ajánlok mindenkinek. Szóval igazából nincs lényegi különbség. Annyira mélyen senki nem mászik bele. Jobbkatt új mappa működik, asztalt tele lehet szemetelni, fészbuk/jútúb bejön. Kb itt megáll a történet. Persze lehetne erről éveken át vitázni hogy mi az átlaguser de szerintem felesleges.

Valakinél beválik, valakinél nem. 

Én csak azért használom és javaslom a Transmissiont, mert van mobilos app, remote kliens és a NAS is futtatja. Valamint bárhol távol fut, a remote klienssel minden platformon ugyanúgy néz ki, sőt még böngészőből is :) Természetesen van egy marék platformra kliens.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Pontosan ahogy írod, annyi hogy nekem meg pont fordítva.

A lényeg a választás lehetősége, ezért is jó hogy van millió+1 DE szóval úgy állítod be ahogy akarod. Amúgy otthoni laposon poénból elkezdtem KDE W7 projektet, egyrészt tetszik a felület, másrészt kíváncsi vagyok a KDE-re, évek óta nem használtam huzamosabban.

Én egy ilyen UI-promo videóba beletennék egy direkt régi nyomtató/szkenner telepítést. Ezzel két legyet ütnék egy csapásra: meg lehetne mutatni milyen könnyű, és meg lehetne mutatni mi minden megy ami win alatt már(!) nem támogatott. A felhasználót ilyenek érdeklik.

Akkor jon ra az ember hogy ez hasznos, amikor otthon az anyukajanak probalja a windows-t linuxra cserelni, de mar az is gondot okozott korabban, amikor egy ikon ujabbra valtozott mert valami frissult windowson. Ilyenkor felertekelodik egy ilyen, az atlag it-s szamara felfoghahatlanul haszontalan feature.

Anyám gépére gnome lett felrakva, megmondom őszintén nem hinném hogy igazán észrevenné a különbséget, lényegében csak a chromiumot és skypeot használja, ehhez annyira hozzászokott hogy az os többi részéről már halvány elképzelése sincs hogy mire való, már az se tetszett neki hogy múltkor megváltoztattam a a chromium színét.