Kis médiaszervert szeretnék otthonra

Előre is elnézést kérek, nagyon nem vagyok otthon a témában, emiatt lehet a megfogalmazás is rossz néhol.

Van jópár gigabájtnyi olyan zeném, ami nem elérhető online szolgáltatóknál, és a méret miatt nem másolható telefonra. Jelenleg egy workstation gépen csücsül, amit nem szeretnék a fogyasztása miatt a nap 24 órájában működésben tartani. Ha már lenne ilyen szerverkém, nem csak akkora disket tartanék benne, ami a zenéknek elég (60-80 GB), hanem seedelnék is róla akár.

A kliensek: Win10, Android, iOS. Tehát olyan app is szükség, amivel ezeken a klienseken hozzá tudnánk férni a zenéhez és akár shuffle módban lejátszani.

A házban van egy UPC Connect Box router (UTP kábelezés nincs), több 3,5" és 2,5" HDD, a kicsi USB-s házban épp. A keret, amit rászánnék 35-40000 Ft (-nak megfelelő lej).

Sosem volt még ilyen miniszámítógépem, nincs tapasztalatom Raspberry Pi és társaival, csak a nevüket ismerem innen-onnan. Merre induljak el?

Hozzászólások

"Jelenleg egy workstation gépen csücsül " + " Tehát olyan app is szükség, amivel..."
Most mivel éred el az adatokat, és miért akarod lecserélni?

Nekem egy integrált CPU -s alaplap köré épített kis PC -m van (see https://www.pcx.hu/integralt_cpu_alaplap). Többet fogyaszt mint egy rapberry (30 W csúcsban), de ez pénzben elhanyagolható. Ugyanakkor egy nagyságrenddel jobban bővíthető. Passzív táppal (https://www.argep.hu/trend/PANE/Paneltap.html), SSD -vel még csendes is.
Linux -ot futtatok rajta, és docker alapon mennek a szolgáltatások (i.e. https://gitlab.com/phikai/htpc-docker-standup).

Zenét és filmet DLNA -val (minidlna) osztok meg róla. De van rajta qbittorrent, sonarr, radarr, és nextcloud is.

Jópofa megoldás a docker is. Én raspberry-n építek most hasonlót, de egyes webes szolgáltatásokat inkább lxd konténerbe tettem. Így 2-3 szolgáltatás is fut, de nem kell apache virtualhostokkal mókolnom, és szerintem biztonságosabb is. Nekem az lxd jobban bejön... Mondjuk a plex médiaszervert inkább dockerbe tenném. A json paraméterezést kell még szoknom/tanulnom. Szóval fene tudja.

De , hogy ontopic legyek egy raspberry tökéletes erre a célra és mehet 0-24-ben. Ha nem elég erősnek találja a topicnyitó lehet bananaPi is. Vagy más sbc amin van sata port.

Nagyon paraszt megoldás, Libreelec Raspberry Pi-re, azon lóg egy HDD. LibreElec-en belőni az SMB megosztást két klattyal. Androidra telepíteni a KODI-t (ami a LibreElecen is bejön) ott becsatolni az SMB meghajtókat és müxik. Igaz csak LAN-on.  Én egy RPi2-vel és egy 10 éves 1T-s winyóval használom, müxik.

RPi 3+, vinyó mellette, rajta raspbian, minidlna. Mobilról szoktam nézni a filmeket, képeket. Mentések, torrent, hőmérők rajta még. RPi-ről lett továbbfejlesztve az idén, az elődje 5+ évet ment napi 24-ben, még csak SD-kártyát sem kellett cserélnem rajta közben. Most már muszáj volt, mert szegény szétpergett, igaz egy SanDisk Extreme volt.

Dell Latitude 5480, Arch Linux & Sway

Én akkor már, ha RPI vonal: ODROID-HC2 : Home Cloud Two

https://www.hardkernel.com/shop/odroid-hc2-home-cloud-two/

Mert ebbe belefér egy 3,5" HDD, nem csak 2,5", mint a HC1-be.

Ha sima Raspberry Pi-t veszel, SATA port nélkül, azért lesz szívás, mert USB-n nem annyira jó HDD-t üzemeltetni / használni.

Nézd meg a fenti oldalon az összehasonlításokat is.

Ez + tápegység, rádugod a Wifire és veszel bele valami WD 3,5" RED hdd-t 3 év garanciával, ami pénz még belefér, felraksz rá valami médialaszerveres RPI OS-t és kész.

Kodi / Easy / LibreELEC / OSMC / XBian:

https://www.makeuseof.com/tag/kodi-raspberry-pi-media-center/

https://kodi.wiki/view/HOW-TO:Install_Kodi_on_Raspberry_Pi

Vagy egyéb OS összehasonlítások:

https://www.smarthomebeginner.com/media-center-softwares-for-raspberry-pi/

Sakk-matt,
KaTT :)

Nekem sikerült, hogy csak felraktam és ment minden, de akkor lehet, hogy csak szerencsém volt. Ha RPI irányba indult el, akkor sejti, hogy bizonyos dolgokat be kell manuálisan állítani esetleg. Különben valamilyen Apple terméket vett volna kérdés nélkül... :-)

Sakk-matt,
KaTT :)

ha jól emlékszem múltkor beszélgettem valakivel, hogy odroidnál vagy marad a gyártó által kiadott patkolt 4.9-es kernelnél vagy felteszi armbiant friss kernellel - de utóbbin épp bugos az usb-sata adapter. 

Bár úgy látom az általad linkelt változat már 4.14-es kernellel jön. De egyébként azon is usb3-sata adapter van intergrálva. Persze, ha jóféle chipset, ami jól támogatott, akkor jó úgy. A pi4 esetén meg magad által választott usb3-sata adapterrel dogozhatsz. Persze a HC meg gyárilag olyan form factor, hogy nasszerű legyen. 

Ezt csak azért írom, mert mindkettő esetén van pro és kontra is. A pi4 esetén a mainline kernel már azt hiszem a zárt blobos hardveres gyorsítós dolgokon kívül mindent támogat ott. És a gyáró kernel változata is viszonylag friss, nemsoká az 5ös aktuális lts-re váltanak.

Ez a Pi 4 tetszik eddig a legjobban. Úgy néz ki, ez lesz. HDMI monitorom, gyors microSD kártyám, USB billentyűzet és egér van. A Pi 4 lap (4 GB RAM-mal), ház, táp, microHDMI -> HDMI kábel, kis alumínium hűtőrácsok, együtt kb. 27000 FT-nak megfelelő összegért.

Meg tudja valaki erősíteni, hogy nem fog gondot okozni a telefonoknak és a Pi 4-nek 60-80 GB-nyi zenét akár shuffle módban lejátszani?

No God, no peace. Know God, know peace!

A zenével nem lesz gondod, de:

 

"Ha már lenne ilyen szerverkém, nem csak akkora disket tartanék benne, ami a zenéknek elég (60-80 GB), hanem seedelnék is róla akár."

 

Ebben az esetben az ARM rendszereket kb. felejtsd el. Nem túl jók torrentezéshez.

Én inkább erre tenném le a voksot, és nem lesz teljesítmény gondod, bár picit drágább, de legalább x86:

https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h2/

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Nem fontos szempont a seedelés, igazából a munkagép üzemideje elég hozzá.

Most ezek közül https://www.makeuseof.com/tag/4-ways-set-up-raspberry-pi-media-server/ próbálok telepíteni egy vmware-ben futó ubuntura és kipróbálni pl. androidos VLC-vel lejátszani.

No God, no peace. Know God, know peace!

Az olcsókkal igen sok. A legfontosabb, hogy ha elkezdesz egy letöltést, akkor amíg nem végez, addig minden más szolgáltatás elérhetetlen (ARM alapú NAS).

A drágákról nem tudok nyilatkozni, olyanokra nincs pénzem. Azok lehet jobban bírják a terhelést.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

ugh, erről légyszi ne szólj a rpi2b+-omnak, mert a végén még sztrájkolni kezd...
épp 30 torrent megy fel a szolgáltatom max sávszélességével (10Mbit), mellette homebridge,,domotic, nagios, samba, proftpd, dovecot+postfix, apache2, mysql, openvpn, xrdp stb. a teljesség igénye nélkül, 0.40 0.27 0.23 loaddal...

http://94.248.173.152/drive/Capture.PNG

RPi4-el ha USB3-as porton van HDD vagy SSD semmi akadás nincs. Fut minden szépen. De ha pendrivera töltök le akkor fennáll az általad említett probléma. De itt is kikerülhető, ha nem fullba tolod a letöltést hanem valamilyen korláttal. Akkor szépen fut minden egymás mellett. Ez a tapasztalatom 3-as RPi-vel is. :-)

Sok adat esetében, adat tárolásra javasolnám a NAS-t én is.

Mire fogod rakni a 100 GB-nyi adatod? Ha csak microSD lesz, hiába 128GB-os, meglepődnék, ha több hónapot bírna a sok írástól, kivéve ha nem úgy készíted el, hogy read only legyen szinte az OS része, és alig írsz rá adatot, de ha jól értem, nem akarsz ilyenekkel trükközni. Én biztos nem microSD-t használnék adattárolásra. Ha meg USB-n raksz rá HDD-t vagy SSD-t, 0-24 körüli használatra, hosszú távra nem az igazi. Fentebb írtam olyan ARM-ot, aminek van SATA portja, és tényleg gigabites Ethernet csatlakozója, bár az utóbbi neked nem annyira fontos akkor.

Amit még inkább megfontolnék ezek helyett, kész kis NAS szervert venni. Beleraksz valamilyen HDD-t, bekapcsolod, és használod.

Nekem a Zyxel-ek régóta beváltak, nem a leggyorsabbak, de mennek, otthoni + munka célra is oké számomra.

Példa termék, 2 HDD-tudsz belerakni (ha lesz 2 HDD, RAID 1 tükörben is mehet), 30 ezer Ft körül:

https://nas-meghajto.arukereso.hu/zyxel/nas326-eu0101f-p327643743/

Én ezt venném, ha szeretsz telepíteni, konfigurálni, kihívásokat, akkor  amit az előző hozzászólásban írtam, azt.

Sakk-matt,
KaTT :)

Tegnap üzemeltem be 4 gigás pi4-et egy terás USB3-as winyóval UTP-n routerre kötve.

Plex, torrent (transmission), hálózati megosztás (samba), backup win/linux/mac gépekre (crashplan) és pi-hole-ként funkcionál egyelőre, 20 torrent-el van rajta 0,6-os load, 1080p plex streammel (kódolás nélkül, csak stream) 0,9 körül járkál szóval van még tartalék kakaó bőven benne. Hétvégén nekiesek egy own vagy nextcloud-nak is próbaképpen, majd még megálmodom. Mondjuk én vettem hozzá azt a két ventis fém hűtőbordát szóval bőven jövőálló a cucc. SD kártyával együtt kb 35k huf-ba megállt a történet (plusz a winyó, de az már megvolt).

Érdemes lenne megnézni egy Synology NAS-t. Létezik egy lemezes kivitel is, de én inkább két lemezest javasolnék, hogy ha már "központi tárolás" lesz, legalább egy kis adatbiztonság legyen.

A felsorolt igényeket mind kiszolgálja (és még többet), keveset fogyaszt, kis hely kell neki, és egyszerű beüzemelni-használni. Igaz, nem biztos, hogy meglesz 40e Ft-nak megfelelő összegből (emiatt viszont érdemes lehet a használtpiacon körbe nézni egy 214-es vagy 216-os modellért, ha az új 218-ra nincs most keret). Már a 218j is alkalmas lehet zenés dolgokra (videó stream-elésre inkább a Plus modellek alkalmasak). Ha nem kell a dupla HDD biztonsága, akkor az egy lemezes DS120j már 35 ezer Ft magasságában van újonnan.

A saját építéshez azért kell némi ilyen irányú érdeklődés és elhivatottság, még ha RPi is lenne az alap (az integrált CPU-s alaplapból indulás messze túlmutat a rá szánt összegen szerintem).

Pluszegy

Nálam is egy Synology szolgál, egy korábbi, saját építésű SBC-t váltott le. Van nagy zene gyűjteményem offline, de szeretem a netes rádiókat is. Szeretek az ilyen rendszerekkel kísérletezni szoftver és kisebb mértékben harver szinten is, az előző rendszerem is szépen össze volt rakva, de idő hiányában mégis kulcsrakész megoldásra tértem át, mert az összerakott rendszer karbantartása túl sok időt vitt el, és az már nem olyan érdekes nekem. Az SBC meg a raspi maradt a gyerekeknek játszadozni, család meg élvezi a NAS médiaszerver szolgáltatásait zene és film vonalon.

Csaba

Ha Inteles Synolgy-t vesz akkor lesz neki docker-je, arra meg tud megint mindenféle barkácsot tenni ha akar. Best of both worlds :)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Én simán az egyik seed szolgáltatótól bérlek CPU időt + 1TB helyet. A normálisabb felállásban van plex.tv szerver is, így a filmet és zenét bárhova stream-elhetem.

Nálam egy régi PC van ilyesmi célra, 200GByte merevlemez, 512M RAM... PCI wifi kártyával, smb/nfs/ftp van rajtuk. Okos kacatokkal persze elég macerás, a fájlkezelésük még nem nőtt fel ezeknek a kezelésére... Viszont az Androidos VLC videofájlokat, zenemappákat tud lejátszani innen.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szintén egy NAS beszerzését javaslom. Nálam Zyxel NAS326 megy, nem csak zene tárolására. PC-n látom az SMB-vel megosztott fájlokat, Androidon az AllConnect és a MediaHouse appokat találtam jónak.

Ha esetleg feltételezhető, hogy már a cím megfogalmazása is rossz néhol :) akkor minimál megoldás ingyen: Google Music

"Akár 50 000 zeneszámot is hozzáadhatsz a számítógépről, és bárhol streamelheted őket ingyen."

(Mondjuk tőlem anno az ingyenes csomaghoz is elkérte a bankkártya adatokat.)

Szerintem kicsit túlkomplikáljátok.

A kérdező azt írja, hogy már van egy gépe, amit tudna szervernek használni.
Ha feldob rá egy Kodi-t, hozzáadja a beolvasandó mappákat, akkor azonnal tudja nézni/hallgatni a média tartalmakat a lakásban bárhol, bármin.
A VLC még androidon is képes a hálózati tartalmakat lejátszani, vagyis amin futtatni lehet a VLC-t, azon lehet élvezni a tartalmakat.
Ha jó minőséget akar az ember, akkor szerintem mindenképpen érdemes kábellel bekötni a szervert.
Nekem évek óta egy netbook szolgálja ki a családom film és zenei igényét. Mindenki a saját gépén/okostv-én nézi/hallgatja, ami tetszik ...

Szerkesztve: 2019. 11. 13., sze – 08:42

sub

A kicsi zaj, kis fogyasztás miatt én eddig inkább 2,5-ös notebook HDD-t használtam hozzá. A LAN sebességet az is kiszolgálja már az USB3-ra dugva, amit az RPI4 tud.
Mondjuk 2db notebook HDD-t még nem mertem rákötni, nem tudom bírná-e az RPI4 a saját tápjával stabilan.

Szerkesztve: 2020. 05. 22., p – 14:54

Ha nem akarsz szivni nagyon, vegyek egy raid1et kezelo kesz nast valami ismertebb markabol, beleraksz 2 azonos meretu, de mas tipusu 3,5" hddt (wd red es valamelyik wd ultrastar vagy wd gold) beallitod, radugod a routerre aztan kesz. Ha van rajta fontos info, veszel azonos meretu 3,5“ hddt es usb3 keretet hozza, es erre mentesz.

 

Ja, latom, ebbe ez nem fer bele. Akkor egy Androidos medialejatszo Sata tamogatassal, bar az nem tunik nagyon megbizhatonak.