Programozónak állni idősebb fejjel?

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, mivel tanácsot kellene adnom. Egy 37 éves barátom szembesült azzal, hogy megromlott egészségi állapota miatt jelenlegi karrierjének vége. Íróasztalnál végezhető végezhető munka jöhet szóba számára a továbbiakban. Szeretne szoftverfejlesztővé válni, én úgy gondolom, hogy rendelkezik az ehhez szükséges affinitással, erősen érdekli is a dolog, angolul is kiválóan tud. Biztos vagyok benne, hogy jó kóder válna belőle, idővel valószínűleg több is. A kérdés az, hogy a munkaerőpiac hogyan áll egy 40 év körüli pályakezdőhöz; vagy az önéletrajza a kora miatt automatikusan a kukában landol majd? Kapnak mostanában esélyt a pályaváltók? Mondhatom neki nyugodt szívvel, hogy megszerezve a szükséges tudást lesz munkahelye is?

Köszönöm, ha válaszoltok!

Hozzászólások

Konkrét tapasztalatom nincs, de pár napja-hete olvastam egy cikket (sajna nem emléxem, hol), amiben azt részletezték, hogy a magyar pályaváltó-átképző kóder iskolákba folyamatos túljelentkezés van, és mindegyik 95% feletti arányban helyezi el a náluk végzett tanulókat. A cikk szerint mindenféle nem IT, sőt nem műszaki területről érkeznek a pályaváltók és sikerrel váltanak majdnem kivétel nélkül. Arra úgy emléxem nem tért ki a cikk, hogy korosztály alapján mi a helyzet, de a cikkből kiindulva érdemes lenne ezeket az iskolákat megkeresni a kérdéssel, hogy a kor okoz-e gondot ilyen esetben, szerintem segítenek majd ennek az eldöntésében a válaszaik.

Valamelyik koder iskolát néztem tavaly és fel volt tüntetve, hogy 35 éves korig vállalnak. Az nem derült ki, hogy önfinanszírozással lehet-e efölött is. Viszont cégeknél azt hallani, hogy aki képes valamilyen szinten kódolni azt felveszik. Ez alapján ha a koderiskola nem is jön össze azonnal, érdemes ránézni The New Boston youtube csatornájára, vagy valami Codecademy kurzusra. Hátrébb nem lesz vele, ha végigvisz pár kurzust.

régebbi, hasonló riportban azért elhangzott burkoltan a lényeg, ami a számok mögött van: Az ilyen 95%-ok úgy jönnek ki, hogy egy előszűréssel csak azt veszik fel, aki várhatóan képes lesz elvégezni. Tehát azt, aki rendelkezik azokkal az alapvető ismeretekkel, képességekkel, ami nélkülözhetetlen.

aki lélegzik azt felveszik manapság.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hozzank vettek fel vegyeszmernokbol java fejlesztove konvertalt embert es bar a csapatnak fura kezdokent kezelni egy "idosebb" embert, de igazan jol vegzi a munkajat!

Annyira nagy a hiany, hogy mar mindennel megprobalkoznak a cegek, ugyhogy szvsz. nem kell felni attol, hogy a kor miatt be sem hivnak ... Szumma szummarum, en mindenkepp biztatnam!

Nem túl nagy a piaci rálátásom, de sose hallottam volna, hogy x korosztályban keresnének embert. Egy tanács csak: nyilván a tanulás legelején nem releváns, de amint tud, valami konkrét céleszköz készítésén dolgozzon, még ha rosszul is, de legyen egy konkrét funkció, amit kilő magának, akkor lesz mit mutatni ha kérdezik a munkájáról, és felmerül, hogy oké, hol tart. Szerintem ha megmondja milyen problémák megoldását élvezné, itt is kaphat ötletet. Főleg ahol nincs kidolgozott interjú folyamat (nem multis környezet), nem egy teszttel kezdik, vagy tech interjúval, ott felmerülhet (láttam már ilyent), hogy küldj át egy github repo-t, vagy forráskód csomagot, amiben behatárolható, hogy mit csináltál. Ez után én biztos belekérdeznék, és nem csak abba, amit küldött, mert az lehet nem csak saját is, de ha valaki vonakodik, hogy alkalmas lehet erre, akkor meggyőzheti a folytatásról.

Lehet hogy inkább a szervezői munkát próbálnám meg.
Idősebb fejjel általában jobban szokott menni a higgadt kommunikáció (az üzlettel) amire a szervezőnek bizony nagy szüksége van.
--
Gábriel Ákos

Nem budapestiként, én nem osztom a többiek optimizmusát. Negyvenesként csak egészen ritkán vesznek fel az utcáról embert. Nagyon jó szakember, meg van szorulva a cég, vagy jól terhelhető ember ÉS olcsó ÉS gyorsan kell valaki meg hasonló helyzetek. Ötvenesként meg már úgysem fog kelleni. Ha van egy magas szintű végzettsége, kiváló nyelvtudása, akkor pedig az lesz gyanús hogy negyvenes éveire miért csak itt tart (és jön a találgatás, hogy személyiség probléma, szenvedélybetegség stb)

Persze a Kánaánban, Budapesten lehet, hogy minden más, de ott köztudomásúlag IT-soknál a napi 100e megbízási díj alap, aki pedig főállásban tolja, az már fel sem veszi a telefont a havi 1M fizus ajánlatokkal zaklató HR-eseknek...

> Persze a Kánaánban, Budapesten lehet, hogy minden más, de ott köztudomásúlag IT-soknál a napi 100e megbízási díj alap, aki pedig főállásban tolja, az már fel sem veszi a telefont a havi 1M fizus ajánlatokkal zaklató HR-eseknek...

Nem ertem, hogy akkor miert nem koltoztel a fovarosba, ha ennyire frusztral a nem-budapesti elet.

Azért mert, *.

*=
-Budapest egy büdös város
-Beton van
-Félek a tömegközlekedéstől
-Félek a 8. kerülettől amiről eddig csak a tv-ben hallottam
-Vidékről sokkal jobb csorgatni a nyálam mint tenni a jólétért
-Pesti proli nem leszek, Budai Dandy pedig a hátterem miatt nem lehetek

Szabadon lehet választani.

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

:)
- A legszélén lakom, az utca másik fele Vecsés. Nem büdös (kicsit hangos inkább).
- Itt nincs beton, kert van, paradicsompalántákkal, egyebekkel, utcán focizó gyerekekkel.
- A busz, az mindenhol busz. Ha anélkül meg tudod oldani, akkor még irigyellek is kicsit.
- A 8-nál vannak rosszabbak... 9, 13-14 bizonyos részei, stb...
- ez tuti
- kosárral kell menni a piacra (mint a budaiak) és nem nejlonszatyorral és máris nem leszel proli :) ja, és ne susogósban!

Én harmincx év vidéki élet után költöztem fel Budapestre, majd 3 év után vissza vidékre (lehetővé tették a homeofficet), de nem osztom a fenti véleményed, sokszor vágyunk vissza Pestre

- büdös? ami pesten kutyaszarszag, az vidéken a kisebbség, állattartás vagy szőlőpermet szaga (még megyeszékelyen is :)
- beton van? környéke válogatja, de vidéken is van beton-dzsungel, gondoljunk pl a miskolci avas területére. de tény hogy pesten pl a vi. kerületben alig vannak fák, zöld részek
- tömegközeledéstől nem kell félni, Budapesten szerintem jobb mint bármely másik itthoni városban - annyira sűrűn jár minden, hogy menetrendet nézni fölösleges, és pár hónap alatt bele lehet rázódni
- 8ker? Melyik vidéki városban nincs olyan rész, utca, ahova fényes nappal sem mész be szívesen. Azért a 8. kerület simán elkerülhető, ha Pesten laksz. Egerben ennek pl a Rudi-vár a megfelelője, a TEK is csak osztálykirándulni jár oda :P
- nyálcsorgatás :PP
- proli :PP

Amíg nem éltem Pesten, osztottam a véleményed. De aztán 180 fokos fordulat. Ha csak a fenti pár dolog tart vissza, felejtsd el :)

Korrekt munkahelyen az életrajzba nem kell védett tulajdonság, mint pl. nem, vallás, életkor...

Érdemes egy kóder iskolával kezdeni, ahol rögtön adnak munkát is, és akkor megvan a CV-ben az oktatás és munkatapasztalat is. Onnan kezdve mehetsz bárhová juniorként. A nem IT-s múltat meg ki lehet hagyni.

A CV csak egy szűrő, a piac törvényei szerint inkább a tudásra jár a pénz, mint a papírra. Viszont 1-2 év alatt olyan nagy tudás azért nem lesz, és van biológia is, ami korlátozhat egy életkor felett.

Szerintem "mindegy" miről van szó, az ember számára akkor van tényleg késő, amikor már azt gondolja, hogy neki már késő van.
Megoldás: Ne gondolja azt.

Hirtelen azt olvastam, hogy "pornózónak állni idősebb fejjel", de valószínűleg az sem lehetetlen.
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Ha:

- Jól bírja a változást, a folyamatos tanulást

- Ha nem zavarja, hogy nem tudja felvenni a versenyt, a 16-20 éves fiatalokkal, akik már gyerekként programoznak

- Ha jól tűri a monotonitást

- Ha higgadt, nyugodt természetű és nagyon kitartó.

Akkor érdemes megpróbálnia. Ellenkező esetben nagy csalódások fogják érni.

Sakk-matt,
KaTT :)

figyelj láttam már elég sok háttérből jövő embert a kamionsofőrtől az elte progmatig és képzeld: a kamionsofőr sokkal jobb fejlesztő lett: emberileg és szakmailag is :D.
Akarat+érdeklődés+normális épkézláb ember = majdhogynem bármit lehet..

"A vendéglátás munkaerőhiányára nagyban hozzátesznek a Z generációsok munkához való hozzáállásuk. Vagyis inkabb beleszarasuk."

ha ezt az IT segmens munkáltatói is így látják akkor szerintem nem lesz gond