A prémium

Sokszor szóba került itt már, hogy mitől prémium a prémium. Leírom, hogy nekem mitől.

Megleptem volna magam egy tárggyal, jelezvén saját magamnak, hogy honnan hova jutottam 25 év alatt. Egy szép jubileumi ajándékot terveztem, ami mindig velem lehet és emlékeztet arra, hogy ha valamit nagyon akar az ember, akkor kitartással és szorgalommal elérheti. Egy, számomra valamiféle értéket képviselő dolgot szerettem volna. A kiszemelt tárgyhoz a világ nagy részén - beleértve olyan világvárosokat is, mint London, New York, vagy éppen Los Angeles - 1-2 éves várólistával lehet hozzájutni. Természetesen szürke forrásból azonnal is lehet találni, jellemzően 1-2 éves példányokat, az új listaárához képest 10-15%-os felárral. De nem az én világom a használt cucc, főleg nem akkor, ha egy életre szóló, jelentős mérföldkövet jelző valamiről van szó.

Szóval, miután hiába utaztam a tárgy után Bécsbe és kerestem fel több előkelő hivatalos viszonteladót (akik megerősítették, hogy erre bizony várni kell, sokszor éveket) gondoltam megpróbálom hazánk egyetlen forgalmazóját, hátha szerencsém lesz. Egy, a részükről rendkívül kedvesen fogadott, de részemről tekintve sikertelen telefonos érdeklődés után két héttel, a weboldaluk angol nyelvű kapcsolati formján keresztül jelentkeztem be, ahol angol nyelven leírtam, hogy mit szeretnék, miért, hol lakom, hol próbálkoztam eddig. Ahogy az várható volt, hamarosan jött is a sablon válasz, amit már annyi helyről hallottam vissza:

We highly appreciate your enquiry about this special timepiece, which is one of the most coveted model of our collection but unfortunately we don’t have it in the stock at the moment. However, I will certainly add you on our waiting list, once we have any availability this year, I’ll contact you immediately.

Nevertheless, we will be delighted to show you other models in our boutique anytime. Please do not hesitate to come for a visit.

In the future we will be glad to be at your disposal with our services.

Sincerely,

Itt véget is érhetne, vagy legalábbis egy jó időre megakadhatna a sztori, de szerencsére nem így lett. A levél megérkezése után néhány perccel telefonon kerestek, ahol meglepetésemre a magyar forgalmazó egyik hölgy alkalmazottja kedvesen elmondta, hogy van a keresett tárgyból egy darabjuk véletlenül, ami azért lehetséges, mert egy ügyfelük megrendelte, de közben valamiért kénytelen volt visszamondani. Így ezt most felajánlja nekem, ha szeretném, megkaphatom. Naná, hogy kellett!

Többszöri telefonos és levélbeli egyeztetés után az előre megbeszélt időpontra megérkeztem az Andrássy úti üzlet elé, ahol egy esernyős biztonsági őr állt az előkelő üzlettel szemben. Amikor megálltam az ajtó előtt, az őr bólintott, majd bentről kinyitották a külső biztonsági üvegajtót, ahol beléphettem az üzlet előterébe. Előttem újabb, zárt üvegajtó volt. Miután az utcai ajtó bezárult, kinyílt a belső ajtó, így beléphettem végül az üzletbe, ami belülről úgy néz ki, hogy több kastély elbújhatna mellette.

Szemben az ajtóval egy lakájforma recepciós állt sötét öltönyben és fehér kesztyűben, tőlem jobbra pedig egy négy fős fogadóbizottság, szintén alkalmi öltözékben és fehér kesztyűben. Köszöntöttek, megkérdezték milyen utam volt, lesegítették a kabátomat, amit az egyikük elvitt, majd megkérdezték, hogy megtekinthetjük-e, amiért jöttem. Miután mondtam, hogy igen. Jelezték, hogy azonnal jön a hölgy, akivel tartottam a kapcsolatot.

Addig is odakísértek egy bézs bársonnyal bevont bemutatóasztalhoz, amiben becslésre néhány száz millió értékű holmi lehetett. Kihúzták a széket, kérték foglaljak helyet és megkérdezték, hogy megkínálhatnak-e valamivel. Amíg az egyik fehér kesztyűs hozott egy előkelő gyártmányú mentes vizet és kitöltötte, megjelent a hölgy, szintén roppant elegánsan, fehér kesztyűben és üdvözölt. Miután átestünk az üdvözlésen, megkérte a mellettünk álló három segéd egyikét, hogy hozza elő a kiszemelt tárgyat a széfből.

A tárgy megérkezett, megnéztem. Bólintottam. Közölték, hogy nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen rövid idő alatt hozzájuthattam és egyben gratuláltak hozzá. A fizetéshez nem kellett felállnom. Az egyik segéd egy ezüsttálcán odahozta a kártyás terminált, csippantottam, jött a nyugtázás.

Ismét gratuláltak. Megkérdezték, hogy kérem-e a termék méretre igazítását. Kértem. Megjelent egy magas, 60 év körüli, fehér köpenyes férfi, aki elvitte a tárgyat. Addig megkérdezték, hogy az tulajdonost igazolók plasztikkártyára a nevemet írják-e, vagy kerülhet rá egy diszkrét XXXX is.

Miután túlestünk a "papírmunkán", átnyújtottak a cég nevében egy svájci kézműves csokoládéval töltött dobozt. Megköszönték, hogy ügyfeleik közt köszönthetnek és biztosítottak arról, hogy mostantól kezdve a privát mobilszámon bármikor állnak rendelkezésemre. Éreztették, hogy mivel a nevem már bekerült az ügyféladatbázisukba, szívesen látnak bármikor. Ha arra járok legközelebb, ugorjak be, igyak egy italt, addig díjmentesen elvégzik a tárgy ellenőrzését, ha szükséges, a személyre igazítását, szakszerű tisztítását. Közölték, hogy a termékre 5 év garancia van, 10 évente kell kell karbantartani. E törődés mellett évtizedekig szolgálni fog. A szervizeléssel nem kell futkosnom sehova, nálunk minden egy helyen van. Jöjjek ha gond van, vagy csak hívjam őket, ha bármi kérdésem vagy kérésem lenne.

Felsegítették a kabátom, a fogadóbizottság elbúcsúzott. Kifele nyílt a zsilipajtó a megszokott módon. Az utcára kilépve a kinti őr főhajtással búcsúzott.

Ezt nevezem én prémiumnak! Főleg azután, hogy ennél jóval drágább, új termékeket is vettem már át, ahol nem, hogy prémium kiszolgálást nem, de még talán korrekt tájékoztatást sem nagyon kaptam...

Hozzászólások

Ez a legjobb a szabad világban!
És a sokszínűségben!

Amiért én egy utcán talált gyanúsan nedves fél zoknit sem adnék, más boldogan fizet ki több évi átlagfizetést.

Ünneplem a kapitalizmust!

Gratulálok, sok boldog évet kívánok hozzá és viseld mindig egészségben!

[Félreértések elkerülése miatt egyértelműen ideírom: nem, nincs szarkazmus a bejegyzésben! Tényeg így látom jónak ezt a világot. Hová jutnánk, ha mindenkinek ugyanaz az egyencucc tetszene?]

Ennek meg mi az értelme? Balesetveszély miatt használni nem lehet, befektetés? Mondjuk egy drága órát sem tudsz naponta hordani, de alkalmakkor péniszelőtétként felcsatodolod a karodra. Motorkerékpárral vagy autóval ahányszor megmozdulsz a garázsból tűkön ülsz, hogy nem-e lesz valami baja. Még a garázs sem garancia arra, hogy épen megússza, lásd a Totalcaros csóka Dezső nevű Mercijét, aminek a kárpitját megették a mólyok.

gombhoz a kabátot > egy 50-es évekbeli "leharcolt" tweed tokot megkapsz már félmillióért: https://reverb.com/item/19743495-1955-1956-1957-1958-fender-stratocaster-telecaster-tweed-case

vagy ez a koptató is jó vételnek túnik: https://reverb.com/item/5681478-vintage-original-1959-fender-10-screw-p…

Tudom, ez szar válasz.
Itt vagyok kb. 10+ éve, közben szülő lettem én is, Te meg még előbb.
Nekem is vannak vágyaim (bár, egy 2019 V60 T8 Executive gondolom ma már mindenkinek zsebből pattan ki... :P), de én pl. rájuk költeném. *Én* rájuk költeném.
Ha meg már megállnak a saját lábukon és eljönne a lehetőség, akkor (Babetta kb. 2 percig már volt alattam egész 35 évem alatt) vennék egy S80 V8-at, meg egy Hayabusa-t és húznám a bajszát az első szalagkorlátig.

Gratulálok a 25 éves évfordulódhoz! Bármit is vettél belőle, legyen benne örömöd és csak így tovább!

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

...s ha már a pénz nem számítana és a gyűjtemény csak gyarapodna...nah meg ha már a vintidzs' cuccoknál tatrunk akkor neked egy Shelby...nekem az 1920 évekből egy Brough Superior SS80-an(vagy SS100) kellene de nagyon....cirka fél millió dollárért vehetnék is egyet....ha van valahol eladó...HA! :D

Csütörtökre 23 fokot mondtak ide. Ha szép idő lesz (mondjuk nem 23 fok orkán erejű széllel), akkor valószínűleg kerülök egyet. Régen képes voltam akár szilveszter napján is motorozni, de mára inkább maradok a jó időnél. Nem akarom az ízületeim szétkúrni.

--
trey @ gépház

> Nem akarom az ízületeim szétkúrni.

Ezt sose tudtam egyertelmuen kideriteni.
Maga a menetszel karos, vagy pedig a menetszel lehuti az izuletet, ha rossz ruha van az emberen?

Van aki szerint a szel a boron at "bemegy". az

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"tuti, h befektetésnek sem utolsó"

Kevés dolgot tudok most, amivel a megvásárlása után azonnal 10%-100% hasznot lehetne realizálni. Egy legalapabb Rolex Daytona listaára 12 ezer euró (3,7 euró), jelenleg az 1-2 éves modellek 6 millió felett mennek.

Az a 8 éves várólista, ami van rá, az azért nem vicc, így akinek egy ilyen kell, kifizeti a majdnem 100% felárat. Ha valaki lát valahol újat üzlet ablakában, azonnal vegye meg! Megvan a nyugdíjbiztosítása :D

--
trey @ gépház

Ha mar ennyit tancoltal a leirassal jobbra ballra leirhatnad a nepnek ,hogy mit is kell premiumnak tekinteni.

Azt vagom ,hogy egy ora de milyen? Valoszinu svajci kezmuves termek de megszanhatnal minket egy pontos tipussal. Had amuljunk.

Mod:

Eze az? :D

https://www.rolex.com/watches/submariner/m114060-0002.html

Really? Ezert korbeugralnak egy boltban meg pancelszekreny?

Én sem szeretem. De szerintem ha valaki a saját területén kiemelkedőt alkot, akkor arra joggal lehet büszke. A ceremoniális átadás nem biztos, hogy csak az ügyfélnek szól, szerintem a saját munkájukat és dolgozóik kézimunkáját tisztelik meg azzal, hogy nem csak odabasszák egy pláza üvegpultján, "hogy nesze bazmeg, ott a kassza, csengesd ki, aztán húzzál, következőőőő!".

Ha életre szóló dolgokat tesz valaki, általában megadja a módját. Márpedig egy ilyen óra egy életre szóló dolog.

"nem szeretnel vmi irodalmibbat irni..?"

Nyugdíjban majd megírom a visszaemlékezéseimet az IT kalandjaimról. Lenne mit, de sajnos még nem tehetem :D

--
trey @ gépház

Hasznald egeszseggel.

Ui arra gondoltam, hogy itt is volt befektetesi szandekod: ekkor jobb lett volna fele-fele arert ket modell. Dehat ha jol sejtem nem ez a tortenet. Ui en ezt a fizimiskat Longinesben szeretem legjobban :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Maradona utazaskor 2 orat hord, az egyik a hazai (argentin) idot mutatja, a masik a helyit. Ez lenne ugye a Maradona style.

Erre irtad, hogy 20 karorad van, az milyen stilus?

Az a "davaj csaszi" ota szovjet stilus. A 2. vilaghaboru vege fele a voros hadsereg katonai vegigraboltak mindent egeszen Nemetorszag kb. kozepeig. Elvettek az emberektol az oraikat is - tobbek kozt, es eleg sok korabeli kepen van a katonak karja vegigrakva karorakkal.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ezt a kb. 50-70 évet különben nehéz értelemmel-boldogsággal kitölteni.

Én egy ilyent nézegettem pár napja, meglátta a párom és azt kérdezte miért kell még egy felesleges cucc nekem. Az előnye az lett volna, hogy legalább a bankkártyám pin kódját nem kellene egy névjegykártya telefonszámába rejtenem, ami mindig a pénztárcámban van, mivel képtelen vagyok számjegyeket megjegyezni (saját felefonszámomat sem tudom).

A széfes mondatig titkon reméltem, hogy vettél egy Ferrarit. :) Arra is ennyit kell várni, ha újat akar az ember.

Ez jobb óra, mint ami miatt bebukott a szegedi polgármester? :D

Hát most már elmondhatjuk, hogy a trey hq-ban innentől, minden perc: drága.

:D

No rainbow, no sugar

Az eljegyzési gyémánt gyűrűt kb ugyanígy adták át nekem. Szerintem ebben az árkategóriában minden üzlet ilyen, még itt a magyar balkánon is.

van a keresett tárgyból egy darabjuk véletlenül, ami azért lehetséges, mert egy ügyfelük megrendelte, de közben valamiért kénytelen volt visszamondani

Hogyan kerülhettél hirtelen a lista első helyére? Olyan modellt rendeltél, amit mások nem keresnek?

:)

Ugyan ebben a témában mindenki sötétben tapogatózik, nekem van hipotézisem. A várólista valóban létezik, hiszen ha rákeresel az interneten, számtalan helyen elolvashatod és több hivatalos üzletben is jártam, mindenhol vagy eltanácsoltak, vagy listára vettek volna.

Azt hiszem, hogy mivel ez az ország egyetlen üzlete, mindig van a széfben náluk egy-egy darab a modellekből, afféle aranytartaléknak. Ebből a tartalékból saját belátásuk szerint felhasználnak, ha úgy ítélik meg, hogy nekik az valamiért megéri.

Nálam pl. lehet, hogy nyomott a latban, hogy leírtam, hogy Bécsben várólistán vagyok az egyik nagy dealer-nél.

Lehet, hogy úgy döntött a menedzsment (az eladó szerint ők adtak engedélyt az eladásra), hogy inkább itt vegyem meg, mint az osztrákoknál. Mivel írtam, hogy Győrben élek, láthatták, hogy nekem teljesen mindegy, hogy bal vagy jobb irányba indulva utazom 123 kilométert.

--
trey @ gépház

Bennfentesnek tűnő infók alapján több összetevője is lehet a dolognak. Állítólag évi 800 ezer darab a kapacitásuk. A piac fluktuál, amikor jobb a gazdaság (mint most), jobban mennek ezek a termékek. Amikor válság van, kevésbé. Viszont, mivel itt jelentős mennyiségű kézimunka van, azt nehéz a fluktuáló piachoz igazítani. Nem egyszerű dolog kiképezni egy svájci órakészítőt. Nem úgy van, hogy egyik napról a másikra lesz egy, sok évnyi tanulás van mögötte. Vagyis a gyártókapacitást belőtték erre a szinte, ennyi van. Hiába a nagyobb kereslet.

További faktor lehet, hogy ezen a modellen (Submariner), ami 6x éve szinte semmit sem változott (persze ez teljesen nem igaz), ebben az évben módosíthatnak (persze nem kívül, inkább a szerkezeten). A hírek szerint a nemsokára megrendezésre kerülő Baselworld shown új revízióval jönnek ki. Érthető lenne, hogy visszafogják a régebbi típus termelését. Ebből is kialakulhat ideiglenes hiány.

Ezen kívül, bár ezt csak halkan közlik, a szürke piac visszaszorítása érdekében is szűrik, hogy kit szolgálnak ki. Ha megnézed a Chrono24-et, ebből a modellből szép számmal akad vadonatúj eladó, természetesen a listaár felett. Sok dealer gondolom kiszolgált üzéreket, akik miatt kialakult ez a helyzet. Mint említettem, egy 3,8 milliós Daytona jelenleg használtan 6 millió felett megy a használt oldalakon.

Állítólag több körben szűrik a vásárlókat.

Ehhez persze még hozzájöhet az exkluzivitás fenntartására való törekvés is, amit írsz.

Bármi is az ok (szerintem ez mind együtt), a hiány valós.

--
trey @ gépház

Reszben azert, mert nincs annyi vilagbajnok kezi munkaero akire ra lehet bizni az eloallitas es szerviz random fazisait. Ez meg akar megy egy Seikonal is problema. Ha tudnad mennyi fazis nem gepesitheto ezen a szinten, szerintem meglepodnel.

De ez csak egy ok. Masik: szerintem a piac le van osztva Rolex, Panerai, Ulysse stb. nevek kozott a megfelelo aranyokban es a meglevo szukos keresleten belul ertelme sincs tobbet csinalni. Sokan vannak varolistakon jaja, de ennel nagysagrendileg tobben kapjak kezhez e pillanatban is a termeket.

Raadasul ebben a szegmensben talan nem is kivanatos a meretes raktarkeszlet, vakon megszabott mennyiseggel.

Meg ilyesmi. Vannak meg okok. Viszont ezen a szinten veletlenul sem *csak* attol lesz premium valami, mert elore programozott a darabszam, es jajj mekkora evszazados nev. Van mogotte muszaki tartalom *is*. Amihez egyebkent nekem nem lenne igenyem a luxus-kiszolgalas feher kesztyuben. Nekem az nem szamit, dehat nem vagyunk egyformak.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mondjuk egy "Superlative Chronometer" előállítása az a szint már, ahol nincs nagyon helye a pontatlanságnak. Érdekes lesz összehasonlítani a TAG Calibre 5 szerkezetének pontosságát a Calibre 3130-éval. Tegnap este beállítottam mindkettőt, ma reggelre már szemmel látható a különbség.

Ki fogom mérni.

Tegnapi érdekes videó a témában:

£70,000 Patek Philippe vs £4,000 Omega

--
trey @ gépház

Több havi átlag fizut egy órára??? Persze, hogy gratuláltak, ha ennyi pénzt fizetnének nekem én is gratulálnék! :D Sőt még fehér köpenyt is felvennék, ha kell.

Én nem vennék ennyi pénzért órát, inkább MacBook-ot. :)

Persze nem akarok ünneprontó lenni. Én is szeretem a szép, exkluzív dolgokat. És azt is tudom, hogy egy tartós, pontos, (gondolom) automata óra nem olcsó.
Viseld egészséggel! És persze az almás gép csak vicc volt. :)

Nem tudom, miért, de zavar, hogy azt írod, a tárgy így meg úgy. Nem lehet nevén nevezni? Nem lehet azt mondani, hogy megleptem volna magam egy órával mondjuk?

Persze a te blogod, úgy írsz, ahogy akarsz.

Nézegettem ezeket az órákat, nincs olyan köztük, ami automatikusan szinkronizálja magát egy atomórához interneten keresztül?
Komolyan neked kell kézzel beállítgatni a pontos időt egy ilyen rohadt drága óránál? De akkor meg hiába járnak ilyen pontosan, kézzel nem tudod rendesen beállítani, mert mire beállítod a pontos időt és jóváhagyod, addigra már az nem lesz pontos (néhány másodperc eltérés mindig lesz), tehát nem fog pontosan járni az óra sem. Eleve nem is látod szemmel, hogy pontosan hová kell állítani a másodperc mutatót. Én úgy gondoltam, hogy ez magát állítja át ha az atomórához képest már nem pontos, és nem kell sosem nyitogatni, mint a számítógép órája. Ha már ilyen drágán adják.

Aki egy picit is műszaki vénájú embernek tartja magát a régi értelemben, az tudja értékelni azt a befektetett, hihetetlenül precíz kézimunkát, ami ezek mögött van. Mondjuk ezek sehol sincsenek ezen a téren, de nézd meg ezt:

https://www.youtube.com/watch?v=yIXPplShtg0

Szerintem bámulatos! Ha valaki kizárólag a pontos időre kíváncsi, vesz egy 100 dolláros Quartz órát. Aki arra, hogy egy mechanikus szerkezet hogyan tud minél jobban megközelíteni egy elektromost, az másfelé nézeget.

--
trey @ gépház

Az biztos, hogy nagyon komoly szerkezetek, de nincs olyan, ami szinkronizálja magát automatikusan egy atomórához? Ennyi pénzért még én tekergessem be kézzel a pontos időt? És akkor ugye hiába jár ennyire pontosan, precízen, ha kézzel nem tudod beállítani a másodpercre pontos időt, akkor hiába.

Ez egy emberi használatra szánt szerkezet. Mire leolvasod a számlapot, és az agyad értelmezi a látottakat, addigra már század-, esetleg tizedmásodpercek telnek el. Hiába lenne atomóra pontosságú, ha a feldolgozási láncban Te vagy a gyenge láncszem. Másrészt a hétköznapi életben a 10-20 másodperces pontosság is bőven elegendő. Kívétel Japán, ahol ha 25 másodperccel korábban indul egy vonat, akkor bocsánatot kér a vasúttársaság. De nálunk ilyen helyzetbe nem fogsz kerülni.

Kiegészítés:

Van két asztali órám, ami a DCF77-hez szinkronizál. Ha a kettőt egymás mellé teszem, akkor kb. 1-2 tizedmásodperc a különbség közöttük. Az egyik megfejtés az lehet, hogy a jelfeldolgozási idő különböző a két óra esetén: Demodulátor, szűrők, a digitális információ dekódolása mind időbe kerül, és más áramkör esetén más késleltetést fognak okozni. Egyik sem nagy, de együtt már lehet szemmel látható az eltérés. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az RF jel terjedése távolság függő késleltetést fog okozni. Aki közelebb van az adóhoz, annak kicsit kevesebbet fog késni az órája.

A DCF77-es (és a hasonló rendszerek) elsődleges előnye az, hogy a „pontatlansága” állandó. Azaz egy adott helyen levő vevő mindig ugyanakkor – emberi léptékkel mérve kicsi – hibával fogja mutatni az időt.

Na mindegy, én nem vagyok célcsoport, valahogy feltételeztem, hogy ilyen drága szerkezeteknél nem nekem kell állítgatni az időt. De akkor téli/nyári időszámításra sem áll át, azt is kézzel kell...? Vagyha más időzónába utazik az ember, azt is kézzel állítgatja át? Szerintem akkor ezt úgy érdemes használni, hogy státuszszimbólumnak, a pontos időt pedig megnézni telefonról :D

A karóra elsősorban ékszer.

Mellesleg a hozzávetőleges időt is mutatja, de az mindegy, mert az időt úgyis meg lehet tudni máshonnan is (pontosabban, kevesebb állítgatással, ahogy mondod).

Volt idő, amikor az embereknek nem volt telefonja, akkor még sokan hordtak karórát. Aztán ez megváltozott. Van, aki ékszerként hordja, van aki szereti a csuklóján nézni az időt, és van, aki meg a telefonján nézi.

Lehet, hogy hülyeséget fogok most mondani, de néhány videót megnézve én úgy látom, hogy ezeknél a karóráknál, ha kihúzod az óraállító tekerentyűt ("koronát"?), akkor a másodpercmutató is megáll. Innentől kezdve a másodpercre pontos idő beállítása evidens: 00 másodpercnél megállítod, beállítasz egy időt és egy atomórát figyelve elindítod a megfelelő pillanatban. Ha jól csinálod, akkor simán 1 mp.-en belüli eltéréssel fog járni. Mondjuk, ha rajtam múlna, akkor én inkább olyan karórát választanék, amin nincs mp. mutató és akkor nem kell ezzel is vacakolni. :D

--
This is a joke about UDP. I don't care if you get it.

Mert nincs elég bajom enélkül is, még erre is figyeljek. Inkább nem.
Ugyanezért nem igényeltem hitelkártyát sem. Jó hogy meg lehet vele spórolni havi x ezer forintot, meg ha időben utalok rá pénzt, akkor nincs kamat. Igen ám, de ez is időbe kerül, és plusz egy macera, enélkül is van elég teendőm (pl. HUP-ra irogatni LOL). Aztán elég egyszer elfelejteni és máris rádvágják a 40% kamatot, gondolom minden hónapban jó sok ember elfelejti időben utalni a pénzt.

Szerintem valamennyire jogos ez a felvetés,bár nem tartom elképzelhetőnek, hogy egy mechanikus szerkezet szinkronizálni tudjon egy atomórához, és az hogy havonta egyszer be kell állítani a pontos időt, az mêg elviselhető cécó. Ráadásul ez egy alkalmi viselet, úgyhogy lehet hogy egy hup sörözésre a továbbiakban sem fog senki Rolexel jönni :(.
Én a 20 születésnapomra kaptam egy Tissot órát, azon a hónap napját is kézzel kellett állítani, mert mindegyik hónap 31 napos az óra szerint. Na ez már tényleg hülyeség, akkor inkább ne legyen rajta ilyen funkció. Tovább is passzoltak azóta a bátyámnak.

Ez a vonal abszolút nem alkalmi viselet. A Rolexnél van a Classic (alkalmi) vonal és a Professional (utility) vonal. Az utóbbiba tartozik a Submariner, a Sea-Dweller, a Deep Sea, a Yacht-Master, Daytona stb.

Ez utóbbi vonal arra büszke, hogy rendkívüli mechanikai pontossága mellett lehet bennük teniszezni, golfozni, megmászták bennük az Everest-et, lementek bennük a Mariana-árok mélyére, tesztelték sok G-s gyorsulás-lassulás mellett az autósportban, Glide-lock van rajtuk, hogy a vízben megdagadó búvárruhához azonnal hozzá lehessen igazítani, tripla O-gyűrű a koronánál, hogy kurva nagy nyomást kibírjon stb. Ezek egyike sem kell az alkalmi viselethez.

Persze, hogy ezeket meg lehessen valósítani úgy, hogy belül hajszálrugók, az apró tengelyek stb. kibírják, az nem két forintba kerül. Sokaknak az ára miatt összefonódik az alkalmi / ékszer vonallal, pedig ezek mindegyike élesben, szélsőséges körülmények között tesztelt szerkezet. Sok helyen működne, ahol a hagyományos "strapa" órák már rég megadják magukat.

Jelzem, ezek többségét már a múlt század közepén tudta.

Kár lenne ilyen szempontból leírni őket, még akkor is, hogy vannak akik előszeretettel vesznek fel egy Submariner-t mondjuk szmokinghoz.

--
trey @ gépház

Sok minden van ebben, leginkább a hagyományok tisztelete, cégtörténelem,stb... sokkal korszerübb egy napelemes, gps-szinkronos cucc, de amíg nem prémiummárka, addig labdába sem rúg. Ebben a ligában a név többet jelent, mint a tartalom, nem lebecsülendö az sem természetesen. Nehéz megindokolni egy 4,5 millárd forintos órát csupán technológiával.

A prémiumstátuszt nehéz elérni, de ha sikerül, akkor már nem feltétlenül kell naprakésznek lenni.
A legfontosabb az image fenntartása, természetesen a minöségi gyártással karöltve. Szerintem gyártástechnológiában már elérték a cégek a maximumot, amit a mechanikus témából ki lehet hozni.

Svájc ebben nagyon jó.

(Nem véletlen, hogy egy 50 éves Rolex jóval drágább, mint egy mai. Akkoriban nem volt CAD/CAM, CNC eszterga, lézer.)
Sokkal nagyobb kihívás volt akkoriban egy prémium órát elöállítani, mint manapság.

Mondjuk míg nálunk luxuscikknek számítanak a pármilliós órák, kint egy kicsit más a helyzet, és itt jön képbe a várólista - amivel kihangsúlyozzák egy termék exkluzivitását, ill. a kiszolgálás milyensége.

Svájcban az vesz Rolexet, aki akar, ott a várakozás a termékre erösíti a prémium termékérzetet, ill. az ügyfélkezelés minösége. Ügyfélkövetés, stb...

Egy biztos, aki ilyet vesz, az befektet, nem ablakon kidobott pénz. Csak vigyázni kell rá. Személy szerint ezért nem vettem sosem prémium cuccokat, mert nem hiányzik a stressz, ami abból fakad, hogy pl. mi van, ha elveszítem, ellopják, stb...

--
robyboy

"Svájcban az vesz Rolexet, aki akar,"

A helyiek. Lakcímkártyával. A nem várólistás modelleket.

Svájcban pontosan ugyanolyan várólista van a várólistás modellekre mint bárhol a világon. Itthon is vehetsz azonnal Rolexet az utcáról betérve. Kivéve a várólistás modelleket.

--
trey @ gépház

abszolut nem ertek az orakhoz, de ezen a linken van par rolex, ami egy zurichi bolt, tehat akar most besetalhatnak, es elvihetnem, nem?

oszinten orulok az oradnak, tok jol nez ki, es sok sikert kivanok vele (en megertem a premium erzest, szeretem ezeket a dolgokat; probaltam orat viselni, de nekem nem megy... :)), viszont innen nezve ez nem vilag vege osszeg, lehet a parent is erre gondolt fent; egy nulla moge, egy 20xos szorzo (patek felso kategorias orai)nal megertem, hogy ennyit kene varni, nekem fura, hogy ennel is :)

Megnéztem. Ez nem új, ez second hand (vagy másként "pre owned"). Rolexet nem kapsz újat noname ékszerboltban, csak authorized dealer-nél, amik a rolex.com-on fel vannak tüntetve.

https://www.rolex.com/rolex-dealers/dealer-locator.html

Ne tévesszen meg a "new" felirat. Az úgy "new" (2019. 01. havi vásárlás egyébként, ott írják), hogy valaki bement valahova, kivárta a várólistát, majd a haszon reményében egyből el is adta. Nézd meg az árát.

A probléma ezzel, hogy nem a nevedre szól, onnantól kezdve az értéke pedig jóval kevesebb. Csak a hivatalos helyeken kapsz nevedre szóló elektronikus kártyát. A nevet pedig soha nem lehet átíratni később...

https://www.rolex.com/services/faq.html

"viszont innen nezve ez nem vilag vege osszeg,"

Senki sem állította, hogy az. Kétféle bohóc van itt, az egyik az "ennyit adtál érteee, szaaaar", a másik a "csak ennyit adtál érteeee, szar". :D

Google-özd ki: "Rolex Submariner steel waiting list"

Az érdekessége, hogy az acél hiánycikk. Éppen ezért sokaknak az arany-acél vagy az arany lett a választási lehetőség.

--
trey @ gépház

A probléma ezzel, hogy nem a nevedre szól, onnantól kezdve az értéke pedig jóval kevesebb. A nevet pedig soha nem lehet átíratni később

Várjál, elvesztettem a fonalat.

Azt írtad többször is, hogy a várólista kivárása után drágábban el lehet adni. De most meg azt, hogy mivel nem a nevedre szól, kevesebb az értéke. Ez nem ellentmondás?

Illetve írtál arról, hogy vintage napszítta mittoménmilyen órák milyen sokba kerülnek... de hát akkor ugye az se névre szól.

És a név helyett XXX kártyás órákkal mi a helyzet érték tekintetében?

Óralaikusként szerintem az alábbi lehet érték eladáskor: az első tulaj neve akkor, ha "valaki" – volt – az illető; az óra makulátlan állapota – különösen a kora illetve a nem cserélt alkatrészek függvényében; az óra története (az órával és/vagy a viselőjével megtörtént események).

:)

az meg hagyjan, hogy kezzel kell beallitani, nyilvan ez egy mechanikus ora, nincs benne akku, rf/wifi antenna stb :)

engem inkabb zavarna az a napi tobb masodperces pontatlansag (erre +-2sec/day irnak), tehat nem eleg hogy 1x jol beallitod, kb naponta de max hetente utana kell allitani. meg felhuzogatni.

Nem akartam hozzászólni ehhez a topikhoz, de ha már megszólítottál: Ha abban a másik topikban azt írtad volna, hogy az elmúlt hónapban 3 milliót költöttél kurvákra, akkor is hasonló lett volna a reakcióm. A hozzászólásomat nem az óra, hanem a megnyilvánulásod formája váltotta ki. Egyébként én magam is kedvelem az órákat. (Itt kezdődött: https://hup.hu/node/162775?comments_per_page=9999#comment-2313448)

Nem kívánom újranyitni a korábban abbahagyott szálat, mert nem látom értelmét. Mivel egy irigy ember (én) véleménye nem sokat nyom a latba.

Hát, nekem az előző-előző munkahelyem tulaja jutott az eszembe. Ez egy országos márkakereskedési hálózat az öreg '87-ben kezdte kis autószerelő garázzsal, mára 4 autómárka és 2 motormárka kereskedője.
Szóval volt egy év eleji értekezlet, ahol az előző évet értékelte és ott mondta, hogy a siker egyik titka az, hogy vásárlási élményt adjunk az embereknek, hiszen mikor átveszik az autót, arra eljön a papa, a mama, a gyerekek, a kiskutya és mindenki. És ha jól sikerül az átadás, akkor legközelebb is idejönnek autót venni, illetve itt is fogja szervizeltetni az autóját, hiszen az igazi lóvé abba van, egy új autó eladásán minimális haszon van.
És ha visszaemlékszem, a legutolsó új autónk vételére, ami '95-ben volt egy kocka Lada, tényleg úgy volt, hogy arra aztán mindenki eljött, még anyuék az iskolából is kikértek minket és a mai napig emlékszem a feelingre, mikor a kereskedő kigurult az átadóra a fehér Ladával az első ülésen velem meg a bátyámmal. Így megértem, hogy mekkora volt az élmény.

Gratulálok és jó egészséget kívánok neked hozzá.

Legalább tudhatod, hogy a "tárgy" vételárának jelentős hányadát a fehérkesztyűsök munkabérére fizetted ki. Ha már lehúzzák a balekot, érezze a törődést.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Egy jelentős részét a termékre. Egy jelentős részét az egyik kedvenc sportom közvetett támogatására (Rolex -> Autosport). Egy jelentős részét magyar munkavállalók munkabérére. Egy jelentős részét pedig a befele közpénzbe (ÁFA).

Egyikért sem szégyellem magam. Kéne?

--
trey @ gépház

Gratulálok! Én mondjuk nem vennék ilyet, mert "minden csoda három napig tart", először több napig biztos izgatott leszel, megdicsérnek a kollégák, ismerősök, utána viszont hozzászoksz és ugyanolyan használati tárgy lesz, mint a többi.

És szerintem drágább volt, mint gondolod. Nem tudom, mennyibe került, tételezzük fel hogy 5 millió Ft. Azt is feltételezzük, hogy még élni fogsz 40 évet, és prémium magyar állampapír hozama marad végig infláció feletti 1,7%. Ha ezt a pénzt betetted volna állampapírba, akkor infláció felett hozott volna minden évben 85000 Ft-ot, 40 év alatt 3,4 millió Ft-ot reálértéken (ha feltételezzük, hogy minden évben elköltöd az infláció feletti hozamokat). Szóval valójában akkor 8,4 millió Ft-ba került a hamar múló izgalom, így nem volt túl drága?

Szerintem örülj neki, vigyázz rá és ha meguntad, add el használtan, a pénzt pedig fektesd be (a reálhozamot még mindig el lehet költeni minden évben) vagy költsd élményekre, pl. utazás, étterem stb.

Tökjó gazdagon meghalni! :)

Nem hiszem, hogy trey-nek aggódnia kellene nyugdíja miatt, mert ő valószínűleg az az ember aki ebben majd rendesen besegít az államnak. :P

A pénzről, vagyonról:
1. Mindig nem nyerhetünk
2. Szórakozni is kell
3. Önjutalmazás fontos dolog, ha sikeres vagy, mert ha te vagy a környéken a legsikeresebb, akkor hamar meg kell tanulnod megveregetni a saját hátad, mivel a többiek nem fogják. Dicséret meg kell és magad uram, ha szolgád nincsen. :) A pénz tökéletes arra, hogy legyen valami féle mérés önmagad előtt főleg, ha nincs dicséret és ne legyen tévképzeted arról, hogy jó vagy.

De teljesen más a kettő hogy elköltesz X összeget és visszakapsz belőle néhány százalékot, mintha betennéd a pénzt aki évente kamatozik, aztán kamatos kamattal tovább kamatozik, és a végén a tőkéd is ott van, nem úgy mint a hitelkártyánál, ahol elköltötted. Kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
Ráadásul én reálhozamról beszéltem, mindig az infláció felett megmaradó összegről.

Értem, csak egy példát hoztam fel rá, hogy ilyen luxuscikkek esetén hozzá kell adni a vételárhoz az elmaradt kamatokat is. Tehát az én felhozott példámban az 5 milliós óra 8,4 millió Ft-ba kerül valójában, szóval igenis számít az évi 85000 Ft a kamatos kamat miatt. Az alternatíva az, hogy a pénzt befekteted és minden évben elköltöd a reálhozamot, tehát annyi akartam kihozni, hogy általánossában ilyen luxuscikkek esetén mérlegelni kell azt is, nem lenne-e jobb örökké elkölteni minden évben a reálhozamot, mint megvenni a luxuscikket. Ha ezt valaki végiggondolja, lehet arra jut, hogy jobb neki ha minden évben elkölti a reálhozamot inkább. Persze valakinek meg az jön ki, hogy mégis megveszi a luxuscikket. Csak ezt így nem szokták kiszámolni.

Én utálom az ilyen helyeket ahol azért bánnak veled királyként, mert otthagysz egy valag pénzt.
Puccos éttermeket sem szeretem, ahol méregdrága még két kanál rizs is és tudják, hogy kisebb vagyont otthagysz, ezért körbeugrálnak a pincérek.
Meg nem tudom..., ha órát veszek, ne dukáljanak már rám csokit, amúgy is cukorbeteg vagyok!
Ezerszer többet ér az amikor lemegyek a kisboltba, veszek valamit, majd az eladó hölgy kedvesen mosolyog távozáskor, mint ezek a megjátszott kedveskedő ficsúrok!

Most csak oldalvonalról kiabálok be, még nem voltam ilyen helyen: Debrecenben nincs, máshová meg csak munkacéllal szoktam menni. Szóval kérdeznék: egy puccos étteremben nem lehet jóllakni??? Debrecen legjobbjaiban hullára eheted magad. Csak nem olyan kaját kell kérni, ahol egy csík mustár mellé löknek két szem grillezett diót. Kérek én neked olyan 4 fogásos kört, hogy a füleden fog kijönni ha betolod. Ha mégsem elég, kérek 4 személyes tálat mellé akkora pulykával, hogy Bud Spencer is csettintett volna rá.

Vagy csak viccből írtad?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"Szóval kérdeznék: egy puccos étteremben nem lehet jóllakni???"

A Michelin csillag nem a puccosságtól függ, illetve egy étterem nem attól jó hogy puccos, vagy hogy olyan "Jocó kedvence" bőségtálat ad hogy a füleden jön ki. Egyébként simán jól lehet lakni ezeken a helyeken is, annak függvényében hogy milyen menüsort eszel. A "default"-ot választva nem fogsz éhesen távozni, de ez általában drága. Az olcsóbb menük pedig rövidebbek, az jobbára azért van, hogy lehessen kipróbálni az adott helyet a 3 órás szeánsz nélkül is.

Egyébként Debrecenben javaslom az Ikont, csillagja nincs, de abban a ligában játszik. Bőségtálat nem fogsz ott sem kapni óriási pulykával, de ha érdekel a gasztronómia, akkor egy jó élménnyel fogsz gazdagodni.

Egyébként én a (jó) éttermeknél azt látom, hogy kezdik levetkőzni ezt a mű seggnyalást amit a Rolexnél is előadnak, mert manapság már inkább ciki mint jó. Fél éve voltam egy helyen aminek van csillaga, és egyáltalán nem volt puccos, a pincérek is természetesen viselkedtek, nem voltak se tolakodóak, se karótnyeltek. Ha valamit utálok, akkor az az, ha megpróbálják éreztetni velem, hogy ez most nagyon prémium, szerintem ez inkább a portékának a feladata.

Elolvasva az információs oldalukat, nekem azért az jött le, hogy bizony oda azért nem illik akárhogy bemenni. Oké, hogy nincs fehér kesztyű, meg dresscode, de azért sugallják, hogy öltözz fel rendesen, hogy ne nézzen ki a többi vendég.

Ezt is csak a "toplák" magyaroknak:

http://costesdowntown.hu/en/information/

vs.

http://costesdowntown.hu/altalanos-tudnivalok/

Illetve, jelzik, hogy mi az pénzmag, mivel ide egyáltalán beléphetsz.

Nekem ez messze van a nem feszengő helyektől így elsőre, de kíváncsi vagyok, ha arra járok, egyszer lehet benézek.

Biztos vagyok, hogy itt egy estét 50-80 ezer alatt nem nagyon lehet megoldani. Ha pedig így van, akkor ennyiért segítsék le a kabátom és tolják alám a széket. Nevezzenek uramnak és jöjjön a vízsommelier, kostóltatni. Az ilyen helytől ennyi pénzért ezt várom el.

Ha elmegyek bebaszva enni éjjel kettőkor, akkor 800 forintos hamburger mellé teljesen jó a resti feeling is.

Mindegyiket tudom díjazni, de nem szeretem, ha a pénzemet elveszik és még palimadárnak is néznek mellé.

--
trey @ gépház

Amikor úgy 10 éve megnyitották a sima Costest, akkor volt dresscode, akkoriban kezdett érdekelni a fine dining, de pont ezért nem is foglalkoztam velük. Ez mára megszűnt, az általad teljesen jól lefordított "öltözz fel rendesen" tényleg nem takar semmi extrát, mindenki farmer+ing vagy farmer+pulcsi kombinációban volt. Szóval egy teljesen átlagos utcai vagy munkahelyi viselettel nem fogsz kilógni (persze kontextusban kell kezelni a dolgot, az utcai viselet alatt nem a deszkás parkot, vagy valami késdobáló kocsma környékét értem).

A pénzmagot jól látod, ennyi. De a csillag ezzel jár, sok étterem van szerencsére itthon, akik sikeresen nyaldossák ezt a szintet, csak valami apró gikszer vagy balszerencse miatt nem lett még csillag, náluk a feléből megúszható egy hasonló élmény. Ugyanakkor a lutri esélye is nagyobb, a csillag azt is takarja, hogy az azt megkapó hely folyamatosan tudja produkálni a szükséges szintet, ez itthon elég nehéz a nyersanyag hullámzó minősége miatt. Ez nem jelenti azt, hogy szar lesz a kaja, csak adott esetben nem biztos hogy pariban lesz a 30-40eFt-s árral, illetve az ahhoz tartozó elvárásokkal, aztán ha 1 hónap múlva mész, akkor meg lehet, hogy verni fogja a Costest ugyanezért a pénzért.

Egyébként a kabátodat le fogják segíteni és a széket is alád tolják, e felől nem kell aggódnod. Amikor a feszengésről és a tolakodó vagy karót nyelt stílusról írtam (illetve ezek hiányáról), akkor nem erre gondoltam. Illetve abban is jók szerintem, hogy felmérik kb. fél perc alatt, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük, itt azért nem lehet akárki pincér, jó emberismerők. Nyilván rajtunk is látták, hogy mi az ami sok lenne, ezért lazábbak voltak. Sanszos, hogy megfelelő habitusú vendéggel tudnak hasonlót előadni mint amit a Rolexben tapasztaltál.

"egy puccos étteremben nem lehet jóllakni???"

Természetesen jól lehet lakni fine dining-ből is. Pl. ha valaki végigeszik egy degusztációs menüt (ez a menü nem az iskolai menü ;) - (aki szeretné kipróbálni, az egri Macokot javaslom pl. e célból), az biztosan jól fog. Számtalanszor próbáltam, kis adagok, igényesen. Az menük közt megfelelő időt hagyva.

--
trey @ gépház

Erősen marketing jellegű fotók, hogy az ember kedvet kapjon a Rolex vásárláshoz. Nem lepődnék meg azon sem, ha ingyen kapta volna őket, mint sok híresség, akivel ezt-azt reklámoznak. Pl. Audi-ETO és az autók, stb... mondjuk ezt sem jön be mindenkinek: https://www.vezess.hu/vezetunk/2014/11/04/a-sztarfocistaknak-nem-kell-a…

--
robyboy

114060 randa fekete :p legalábbis a Black Venom - James Bond ami szembejött googleben

nekem egy Oyster+gold+kék jobban bejönne, másnak meg lehet bazári :)
viszont ilyen szintű órától amit elvárnék azt egy Day-Date hozza, hanem amikor konfigurálom, akkor nem lehet kék számlapot választani. Az egyszerű bezel csak a 36mm-eshez választható. messze van még ez a prémiumtól ;-]

valamilyen szinten egyetértek azzal, hogy az átadási ceremóniával saját magukat is megtisztelik, de sztem inkább a vevők elvárása (és annak kiszolgálása) ez, lásd fehér köpenyes "technikus" egy tipikus sztereotípia a laikusok oldaláról.

>jóval drágább, új termékek

egy tucat autó kétszer ennyibe kerül, nem is tart egy életen át, nem is prémium, nem is bontanak pezsgőt ha aznap 20-at átadnak.

Patek vs. Omega (vagy akár Rolex) valószínű az anyagár nem különbözik nagyságrendileg, de sokkal több a megmunkálás ideje. Meg persze a többi tényező, hogy mennyire akarják exkluzívnak megtartani.

£26,000 Patek Philippe vs £7,000 Rolex a drágábbnál a körítés is nagyobb, ugyanakkor az ára leginkább a beltartalom miatt annyi amennyi

bexei.hu az gyártási időtartamról és az AHCI is már értelmet nyer

"114060 randa fekete :p"

Ez a klasszikus. Nekem pont az egyszerűsége tetszik.

"nekem egy Oyster+gold+kék jobban bejönne, másnak meg lehet bazári :)"

Volt a karomon, mert éppen nem tudtak mást mutatni Bécsben. Amellett, hogy valóban vásárinak hat, kurva nehéz is. Az a 18 karátos arany ebben a tömegben már nem vicc. Meg az a 31 ezer eurós ár sem való a gyenge szívűeknek :D Acélból, feketében szerintem sokkal szebb.

"viszont ilyen szintű órától amit elvárnék azt egy Day-Date hozza,"

Most szándékosan komplikáció-mentes órát szerettem volna. Ha többnyire elegánsan öltöznék, akkor nem Submariner-t, hanem Datejust-ot vettem volna. Nekem a Daydate már túl sok.

"egy tucat autó kétszer ennyibe kerül, nem is tart egy életen át, nem is prémium, nem is bontanak pezsgőt ha aznap 20-at átadnak."

Pontosan erre céloztam. Vettem már át több új autót, mindegyik drágább volt ennél. A bánásmód? Annyi üzemanyagot hagytak éppen benne, hogy a szemközti (szó szerint, kb. 70 méter) kútig éppen elég volt. Ez szerintem egy cigány hozzáállás.

"Patek vs. Omega (vagy akár Rolex) valószínű az anyagár nem különbözik nagyságrendileg, de sokkal több a megmunkálás ideje. Meg persze a többi tényező, hogy mennyire akarják exkluzívnak megtartani."

Így van. A videó ki is tér arra, hogy mik a különbségek. Viszont aki ebben a kézimunkát tiszteli, annak az Omega csak egy tömegcikk a Patek-hez képest.

"bexei.hu az gyártási időtartamról és az AHCI is már értelmet nyer"

Meg fogom nézni!

--
trey @ gépház

Bocs, nem figyeltem, nem vettem észre, hogy ez a konkrét óra.

Így akkor nincs megharagudás veszélye, és nyugodtan mondhatom, hogy az arany és kék órának a dátum nagyítója a képen vacak.

Igen, tudom, hogy Rolex legtöbb modelljénél hagyomány, meg minden. Nem minden óráról beszélek, de azon a konkrét képen kifejezetten nem tetszett. A feketés képen levő óra szerintem sokkal jobban néz ki.

Igen, a Date (küklopsszal) nekem sem tetszik annyira. 40-es koronaátmérőnél a küklopsz miatt kisebbnek látszik az óra. A szimmetriát is elrontja. Ugyanaz a méret a No Date-nél sokkal nagyobbnak hat és letisztultabb.

Van küklopszos órám, ami 43-as átmérőjű. Annál sokkal szebben megoldották.

--
trey @ gépház

kurva nehéz is. Az a 18 karátos arany ebben a tömegben már nem vicc.

már értem miért kell kettőt hordani, nehogy az egyik kar túl megerősödjön :D

Ez szerintem egy cigány hozzáállás.

+1

nem értem miért csinálják ezt, mert 20-30ezres tételeket szó nélkül engednek belealkudni. talán valami elszámolási mizéria vagy egyszer ha egy kereskedés elkezdené tele tankkal átadni egy pillanat alatt átvenné mindegyik, passz.

én már az Omegát is maximálisan tisztelem, sztem már az is nagy teljesítmény, mind design, tervezés, megmunkálás szempontjából. a Patek erősen úgy néz ki hogy egyszerűen kompromisszum mentes tökéletességre törekvés. mi történik ha vésés közben megszalad a keze fél milliméterrel? :o a bexei szintén az a kategória, hogy nagyon szép műalkotás, de inkább csak a vitrinnek vagy kiállítani, mint egy festményt, de utcára azt se visszük ki, nemhogy a bányába.

egyik komment a Rolexről: Patek movements are levels above Rolex. This being said, Rolex makes a watch that has a reliable, relatively simple and easy to work on movement, that will outlast the user.

és ez az outlast nagyon is becsülendő a mai világban.

Nekem a Daydate már túl sok.

most nézem, hogy ez bazi drága (aztán csak annyival több hogy a napot is mutatja ;-] ) és csak a President szíjjal van, nekem a nagy szemű jobban tetszik. GMT-Master/Explorer jobban tetszik mint a Submariner, de a küklopsz nem jön be. az arab számos Air-King is bejön, de hogy nem lehet konfigurálni, csak egy van belőle? és basszus az Explorert sem.

Most szándékosan komplikáció-mentes órát szerettem volna.

utánaolvasva, mechanikus órában minél több funkció van, annál nagyobb az esélye hogy hibás lesz. nem gondoltam volna, hogy ezen a szinten ez előfordul.
tehát van egy alap OP, amihez képest a Datejust egy komplikációt tartalmaz, a Day-Date már kettőt.

egymás mellé téve mennyivel folyamatosabban megy a másodperc mutató, ez tetszik. ennek ellenére vagy ettől függetlenül nem tud -2/+2-t a Seiko.

érdemes ezeket újonnan megvenni, mert használtan drágább :p ebben az tetszik, hogy az indexek nem egyforma téglalapok, mint más óráknál általában.

Általános konszenzus, hogy a Grand Seiko egy kurva jó óra. Ár-érték arányban, kidolgozottság tekintetében stb.

Azonban van egy csomó terület, ahol a Rolex vezet. A dizájn, az értékállóság, a kiszolgálás és szerviz minősége, a történelem és a presztízs. Aztán ott a csatok minősége, egy-egy kivitelezési baki a GS oldalán.

Nem rossz a GS (nem is olcsó), de véleményem szerint ha valaki csak egy darabos (vagy 1-2 darabos) gyűjteményt szeretne, az inkább spóroljon még, és vegyen egy Rolex-et. Aztán ha már az van, akkor vegyen mellé egy GS-t is. :D

--
trey @ gépház

A tulajdonos igazoló kártyán mi a különbség a saját név és az XXXXX változat között a gyakorlatban?

Legközelebb ha valaki elkezdi hegyezni a répát arra, hogy neki milyen "prémium" tömegcikk van a birtokában, akkor kéretik ezt a bejegyzést belinkelni neki... Mert a préimum minimum itt kezdődik. Minimum.

Amúgy gratula, szép választás volt! :)

Amit írok, nem becsmérlésként, lenézésként teszem, csak érdekesnek találom, hogy mennyire különbözőek vagyunk.

Számomra teljesen elképzelhetetlen, hogy bármiért ilyen szinten lelkesedjek. Már egy kollégám 40 000 Ft-ért vásárolt csapatlogós focimezét sem értem, de hogy milliókat lapátoljak ki egy olyan termékért, ami funkcionalitásában megfelel egy másik, tízezerért megkaphatónak (ami nyilván előbb fog meghibásodni, de ugyanazért a pénzért még akkor is vehetek helyette másik százat), ezen felül pedig lényegében ékszer, teljesen elképzelhetetlennek tartom. Arra sem érzek igényt, hogy egy ritka dolog birtoklásával a kevés kiválasztott közé tartozásomat érezzem. Pedig anyagilag megtehetném, csak egy kicsit kellene alakítanom a prioritásaimon.
A postban leírt kiszolgálás tényleg prémium, de hasonló helyzetben feszélyezve érezném magam, azon járna az eszem, hogy legyünk gyorsan túl a vásárláson és hadd menjek utamra. Sokkal jobban szeretem az olyan helyeket, ahol lazán, baráti hangnemben beszélgetünk, és így is szolgálnak ki.

"új termékeket is vettem már át, ahol nem, hogy prémium kiszolgálást nem, de még talán korrekt tájékoztatást sem nagyon kaptam..."
Ennek azért lehetett az oka az is, hogy annak a bizonyos terméknek az előállítási költsége és az eladási ára között kisebb volt a rés, mint az órád esetében.

"Ennek azért lehetett az oka az is, hogy annak a bizonyos terméknek az előállítási költsége és az eladási ára között kisebb volt a rés, mint az órád esetében."

Úgy érted, hogy az autógyárak termékén nincs annyi árrése a forgalmazónak, hogy fél deci benzin helyett 2 literrel adjanak át egy vadonatúj autót? Szerintem ez nem más a részükről, mint szimpla szarrágás.

--
trey @ gépház

(Mint oly sokszor, megint felveszem az ördög ügyvédje köpenyem :))

Azért ez nem biztos, hogy csak a 2 liter benzin áráról szól. Nem értek a szakterülethez, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy pl. tűzvédelmi okokból nem lehet benne több tároláskor.
Amikor meg eladják, mit lehet tenni? Építtessen a kereskedő benzinkutat, hogy neked tölthessen 2 liter benzint az autódba?
Menjen el és tankolja meg neked a legközelebbi kúton? Amilyen idióták az emberek, biztosan lesz, aki majd azon akadékoskodik, hogy neki miért van 10km futás a vadonatúj autójában.
Vagy szerencsétlenkedjen kannával?

Leszarom, hogy mivel szerencsétlenkedik. Ez az ő problémája. Legyen csicskása, aki hoz valahonnan. Mi közöm hozzá? De az, hogy vettünk át úgy autót, hogy a 80 méterre levő kútig nem ért el és tolni kellett, az a szánalom csúcsa. Otthagyok egy valag pénzt, akkor szolgáljanak ki annak megfelelően.

Ugyanott a szerviz, ami üzembe helyezi a 0 km-es autót. Olajat sem öntenek bele, mert az is tűzveszélyes? Ne vicceljünk már...

--
trey @ gépház

Nézd, én értem az álláspontod, csak arra próbáltam felhívni a figyelmed, hogy a hasonló hangos hőbörgéseket kiváltó dolgok mögött gyakran ott egy nagyon jó ok, amiről az átlagember nem tud. Kétlem, hogy egy autószalonban pont azt a 700 Ft-ot akarják megspórolni, amibe a két liter benzin kerül. (Egyébként mikor utoljára jelen voltam szalonautó átvételénél, mi eljutottunk vele a 2km-re lévő benzinkútig, érdekelne, hogy nálatok mit rontottak el.)

Jól van, nem akarlak én semmiről meggyőzni. Részemről nem gondolom szarrágásnak a közel üres tankkal értékesített autót, és dühös hangvételű, vulgáris kifejezésekkel tűzdelt hozzászólást sem fogok írni róla.
Ha ennyire zavar a dolog, és hajlandó vagy áldozni rá, akkor biztosan találsz olyan helyet, ahol esetleg kérésre, de telitankolják neked az új kocsidat. Probléma letudva.

"Összehasonlítottam két több milliós termék átadását."
Szvsz a kettő nagyon nem egy kategória.
Vélhetően az órád brandjébe az eladási körülmények is beletartoznak. Mivel egy majdnem haszontalan tárgyról van szó, valószínűleg kellennek is a külsőségek, hogy legyen rá kereslet. Feltételezem, hogy te sem úgy választottad pont ezt a terméket, hogy megláttad egy katalógusban, és 5 másodperc alatt eldöntötted, hogy te bizony egy ilyen tulajdonosa szeretnél lenni. Nyilván nyomott a latban a ritkasága, a használók jó véleménye és a kiszolgálás minőségéről terjedő sztorik.
Ezzel szemben az ára ellenére még az az autó is egy tömegtermék, amiről régebben posztolgattál ide. Az emberek általában használati tárgynak, munkaeszköznek vásárolják, így hiába drága, akkor is viszik, ha az eladó nem cirógatja meg az önérzetüket azzal, hogy körbeugrálja őket és széles nyelvcsapásokkal fényesre nyalja a feneküket.

Ez van :)

Fogalmam sem volt róla, hogy ilyen körülmények közt adják át. Nem az átadás milyensége, hanem története, pontossága és értékállósága miatt döntöttem mellette.

Az általam postolt autó a maga kategóriájában (kis, városi autó) kb. pont ott helyezkedik el, ahol ez az óra a órák közt.

"Az emberek általában használati tárgynak, munkaeszköznek vásárolják, így hiába drága, akkor is viszik, ha az eladó nem cirógatja meg az önérzetüket azzal, hogy körbeugrálja őket és széles nyelvcsapásokkal fényesre nyalja a feneküket."

Az ostoba emberek ebbe bele is nyugszanak. Én pedig azok felé mozdulok, ahol normális kiszolgálást kapok. A fillérbaszó kereskedőket meghagyom a hozzájuk illő, fillérbaszó embereknek. Sajnos, ha nem tudom valamiért elkerülni ezeket, akkor kénytelen vagyok velük érintkezésbe lépni, de próbálom minimalizálni a kontaktot ezekkel.

--
trey @ gépház

"A fillérbaszó kereskedőket meghagyom a hozzájuk illő, fillérbaszó embereknek."
Látod, ezzel én is pont ugyanígy vagyok, csak a normális kiszolgálásról más az elképzelésem. Az, hogy lesegítik a kabátomat, és 5 ember van jelen egy olyan cselekménynél, amelyhez kettő is bőségesen elegendő, semmiképpen nem követelmény. Csak színjáték, hogy érezze a vevő azt, hogy mennyire fontos.
Nekem a normális kiszolgálás azt jelenti, hogy korrekt tájékoztatást kapok, hogy az eladó nem egy flegma köcsög, illetve, hogy ha problémám van, fordulhatok hozzá támogatásért.

Folyamatosan másról beszélsz. Itt nem a normális kiszolgálásról, hanem a prémium kiszolgálásról volt szó. Legalább a címet érdemes lenne elolvasni. Arról szól a blogbejegyzés, hogy nekem mi a prémium. Sehol nem volt szó arról, hogy én ezt a szintet várom el az élet minden területén. Azért született a bejegyzés, hogy legyen az embereknek fogalma arról, hogy hol kezdődik (hangsúlyozom, kezdődik) a prémium és ne dobálódzanak ezzel a szóval akkor, ha csak egy normális (vagy azt se, csak annak hiszik) kiszolgálását kapnak.

--
trey @ gépház

Mindketten másról beszélünk. Sőt, te hoztad ide példának egy autó átvételekor szerzett rossz tapasztalatod, holott az nem prémium termék. Akkor sem, ha ugyanannyiba került, mint az órád. Az igazság az, hogy a legolcsóbb új személygépkocsi árából is prémium kategóriás órát vehetsz. Ha autóban szeretnél ilyen luxust, akkor nézelődj a 30 millió forint feletti kategóriában.
A másik dolog, hogy IT fizetésből könnyen vagyunk nagyvonalúak, de azért vannak kevésbé jómódú polgártársaink is, akiknek át kell gondolniuk, hogy mire mennyi pénzt adnak ki. Ettől azért szarrágók még nem lesznek, az az olyan dolgoknál kezdődik, mint amikor valaki egy elvégzett melót utólag a kialkudott ár alatt akar kifizetni.

Én már rég eljutottam arra a szintre, hogy nem hoz lázba semmi, ami anyagi. Legfőképpen azért, mert semmit sem viszünk magunkkal legvégül. Valaki írta, és egyetértek, ha már költök, akkor azt élményre költöm. Mondjuk egy utazásra, vagy ételre, vagy akármire, amitől valamit kapok, a megszerzés örömén felül.

--
robyboy

Azert az se utolso, ha az utodjaira az esti meseken (elmeny) kivul valami kezzelfoghatot is hagy az ember.

Amugy a hazepites bazi nagy elmeny, szerintem a legjobb hobbi.

Noh, megyek is asni.:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem az elmúlt 13 évem az építkezésekre ment el. Kezdve ház bővítés és szétválasztás. Garázs átalakítás asztalosműhellyé, két külön garázsépítés, egy külső tároló építése, kerítésépítés és végül Home office.
Aki szeret építeni annak maga a Kánaán. De jóból is megárt a sok, szóval most egy pár év nyugi jön. :D

Szeretek "építeni", meg szerelgetni. Ez irányú vágyaimat kiélem a munkahelyemen, munkaidőben. Rack szervereket építek. Amiért megfizetnek.

Ha hazamegyek, kevésbé vonz az ez irányú tevékenység.

Jut eszembe, megjött az új 2U-s mentőszerverem és a 2U-s storage-om! Megyek is építeni :D

--
trey @ gépház

Képet kérünk róla! :D
Ez amúgy személyiség/beállítottság közötti különbség. Én nem tudok elülni hétvégén a seggemen, inkább kimegyek a műhelybe és teszek-veszek. Az első szakmámat űzöm hobbiként, ez tud kikapcsolni úgy, mint téged például a motorozás. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egyik tevékenység jó lenne vagy rossz, egyszerűen csak más.

Tegnap este éppen azt találtam ki, hogy ki kellene már festeni a szerverszobát, hiszen 12 éve lett megcsinálva, ramatyul is néz már ki, meg már amúgy se árt egy "tisztasági" festés. :D

A rackszerelés sehol sincs egy házépítéshez képest, ezt tapasztalatból mondom.
Természetesen nem végzek építési munkákat a házamon, azt meghagyom a szakembereknek.
Ìgy is éppen elég tervezöi, szakmai kihívás elé áll az ember, amin szívesen dolgozik.

Engem pl. mostanában pont ez kapcsol ki a munkahelyi feszkók után.

--
robyboy

> Hát, a negatív élmény is lehet élmény. Sosem hozott lázba "a házépítés".

En inkabb ahhoz hasonlitanam, amikor osszeraksz egy informatikai rendszert

Ugyanugy utanaolvasol, hogy mit miert, katalogusokat bujod, stb.
Vagy egy rally auto osszerakasa.

Nem arra gondolok, hogy kiadod az egeszet, majd pedig haveri korben
szitkozodol hogy a ***** u*** munkasa a csatornat csak 1meterig asta be a foldbe, es ott vege van mint a botnak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Marmint, hogy tulkoltekeztek hitelbol? Felvettek tetocserere hitelt, es odalett a komplett haz?

Vagy pedig a csaladfo az allasat otthagyta es evekig "epitkezett".

Egyenfuggo. Barmelyik hobbira ramehet a hazassag. Sot, meg hobbi se kell....:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Vagy arra, hogy a fószer házat épített, addig a feleségét mások kezelgették, mert a) vagy nem volt otthon b) ha otthon volt, akkor fáradt volt hozzá. Ha pedig egyik sem, akkor csak gerendákról, kazánról, sarokszelepről, részeg kőművesekről, késő ácsról stb. tudott volna beszélni.

--
trey @ gépház

Akkor tudhatnád, hogy ott érdekütközés van. Keress egy független ügyvédet. Lehetőleg válóperre szakosodottat. Mert ez olyan, mint a kecskére a káposztát. :D

"Maradjunk annyiban, hogy pont annyira reális ez, mint az, hogy az építkezéstől tönkremegy egy házasság."

Hát, nem kell messze mennünk, itt a HUP-on is olvastam olyan sztorit, hogy mire a ház elkészült, az asszonyt már más kezelte. :(

--
trey @ gépház

"Ezek azok az emberek, akik nem hogy egy 2,5 milliós órát nem mernének venni az asszony engedélye nélkül"

"Értem ami mondasz. Családokat láttam rámenni erre a fasza kis "hobbira"."

""Közös kötelezettség kizárása" részt tanulmányozd benne, ha már nem vetted a fáradságot, hogy elolvasd, amit írtam."

"Számomra ez egyfajta rabszolgaság, amit sosem voltam vagy lettem volna hajlandó elviselni."

Gondolataidból kiolvasva az alábbiakat feltételezem, ha tévednék nyugodtan javíts ki:

1) házasságban élsz
2) rendelkezel szerzödéssel, ami kizárja párod ebböl-abból, mondván, hogy az a tiéd
3) vettél egy többmilliós rolex órát a feleséged engedélye nélkül
4) nem hiszed, hogy az ilyenek miatt tönkre tud menni egy házasság
5) nem is gondolsz arra, hogy a feleséged rabszolgának érzi-e magát emiatt, az viszont fontos, hogy te nem vagy az

--
robyboy

Nem hiszem, hogy rád vagy az oldal többi tagjára tartozna a személyes életem ilyen mélységben, de maradjunk annyiban, hogy senkinek sem tartozom és soha nem is tartoztam beszámolással arról, hogy mire költöm a saját pénzem, ahogy én sem számoltattam el senkit soha, akivel együtt éltem, hogy ő mire költi a pénzét.

Nekem is vannak gondolataim rólad, azt gondolom, hogy te ez a pénzhazaadós típus vagy (majd beosztja az asszony, meg ad heti 2 ezret kajára). De, természetesen nem várok rá választ, mert nekem sincs ehhez semmi közöm.

Mindenki úgy éli az életét, ahogy szeretné.

--
trey @ gépház

Mi közös kasszán vagyunk, így élünk teljes megelégedettségben. El sem tudjuk képzelni azt egy házasságban, hogy mindenki külön kasszán van (bár ez ma a tipikus, tudom). Szerencsésnek mondhatom magam, hogy rátaláltam életem párjára, és ö is ugyanígy van velem. A bizalom 100%-kos kettönk között.

Mindenki "haza" adja a pénzét, én is, asszony is. Ez így fair.
Mindent megbeszélünk, nagyobb kiadásokat pláne. Nem költünk felesleges, haszontalan dolgokra, egymás tudta nélkül még véletlenül sem.

12 éve élünk együtt, ez alatt az idö alatt jutottunk el oda, hogy házat építünk, hitel CSOK, segíly, akármi nélkül.

Nem akarunk senkinek sem megfelelni, sosem vágunk fel semmivel. Büszkék vagyunk a közös eredményre.

A házépítés hobbi, életünk célja és nem azért, mert magunk elött lebeg a kispolgári lét definíciója. Mindig is erre vágytunk, ahogy te a Rolex-re, és most jutottunk el idáig, ahogy Te is, hogy megengedhetjük ezt magunknak minden további nélkül.
Teljesen más világban élünk mindketten, nincs is ezzel semmi gond, megbántani sem akartalak azzal, hogy "leóráztam" az új Rolex-edet. Azért elnézést nem fogok kérni, mert nem csak én hívom órának, hanem kb. mindenki rajtad kívül.

Részemröl itt ezt a szálat befejeztem, inkább foglalkozom tovább a házunkkal, több értelme van.

--
robyboy

Nekem a szüleim külön kasszán vannak, mi meg egyben intézzük a dolgokat.

El tudom képzelni, hogyan menne ez egyébként: minden közös költséget szét kellene osztani, csomó adminisztráció, stb. Viszont előnyét nem nagyon látom, szóval nem választanám. Annak ellenére, hogy látom, hogy a szüleimnél végül is működik.

És ugyan közös kassza van, de azért egyikünknek se kell könyörögnie zsebpénzért. Ha nagyobb összeget költenék valamire (vagy az asszony), akkor szólunk egymásnak. Van úgy, hogy a másik azt mondja, hogy most nem kéne, de általában ha nincs valami miatt kifejezetten szűkre vett nadrágszíj, akkor nem szoktunk csak azért nemet mondani, hogy a számlán maradjon több zsé.

A közös kassza máshogy:

Mondjuk 6-szor (vagy 8-szor, tök mindegy) annyit keresek, mint a másik fél. Én fizetek minden költséget, én én viszem a családot nyaralni, én veszek a gyereknek lakást, én finanszírozom a saját étkezésem és életem. És végül... én veszek magamnak Rolexet.

A másik fél meg arra költi a keresetét, amire akarja. Akár az egészet magára.

Lehetne ebben az esetben is vita... Egyszer.

--
trey @ gépház

Értem én. Sajnos több embert is ismerek, aki megégette magát. Pl. most van a környezetben egy olyan, aki x év házasság után az utcán találta magát egy fillér nélkül. Rosszul csinálta. Ha életrevalóbb lett volna, most nem kvázi hajléktalanként kéne újrakezdenie az életét.

--
trey @ gépház

Igen, müködik ez gond nélkül, de ehhez tényleg partneri kapcsolat kell, és nem alá- fölé rendeltségi viszony.

A házasság intézménye közösségi lenne alaphangon, az, hogy ki mit hoz ki belöle már nem az intézmény hibája.

Milyen érdekes egyébként a szó is, amiben a "ház" benne szerepel, mint közös élettér.

--
robyboy

Abban nincs semmi alá vagy fölé rendelt viszony, hogy ha valaki ír a házasság előtt egy házassági szerződést. A környezetemben a legutóbbi két házasság eleve úgy jött létre, hogy mindenki hozott valamit, ezt papírba foglalták, aztán ha mennek külön, akkor mindenki viszi a magáét.

És ezt mindegyik fél így tartja korrektnek. Az észérvek is efelé mutatnak, mikor a házasságok kb. fele (vagy több mint fele) válással végződik.

--
trey @ gépház

Persze, de le kell papírozni, különben vita tárgyát képezheti.

De példának okáért, ha beviszek egy házasságba egy 10 millás lakást mondjuk, és az az én tulajdonomat képezi, biztos ami biztos, lepapírozva, akkor ha azt adom el, abból simán vehetek bármit.

Vagy örökölök, az is hasonló.

Viszont ha a szokásos "családi" össz.bevételből vásárolok, az képezheti vita tárgyát.

--
robyboy

Csak tudod mi a különbség egy luxuscikk és egy ingatlan közt... Az, hogy a luxuscikket "véletlenül" elveszíthetem, ellophatják, elkártyázhatom, eladhatom stb. vagyis "volt-nincs", ahogy jött, úgy ment. Míg te ezt egy ingatlannal nehezen tudod megcsinálni.

Tekintve, hogy ott földhivatal, tulajdoni lap stb. van. Főleg ha a feleséged neve is szerepel rajta.

;)

--
trey @ gépház

Én úgy emlékszem, hogy amit hoznak, az amúgy se lesz közös, tehát emiatt nem kell szerződni. (Bár lehet, hogy sok év együttélés után ez automatikusan közös lesz mégis, nem emlékszem rá, hogy van-e ilyesmi).

Viszont a házasság alatt szerzett dolgok közösek (kevés kivétellel), és akkor szokás szerződni, ha mondjuk ahogy a te esetedben is, a bevételek aránya nagyon féloldalas, és ezért (általában az, aki többet keres), nem érzi úgy, hogy adott esetben az évek alatt megkeresett zsé fele a másikat kellene, hogy megillesse. Egy szerződésbe be lehet írni, hogy mondjuk a házasság alatt megszerzett javak nem fele-fele, hanem a fizetések arányában oszoljanak meg, vagy mondjuk azt, hogy válás esetén ez és ez jár az egyiknek, a maradék meg a másiknak.

Már leírtam, de megismétlem: a tanúsított óra is óra, ugyanúgy, ahogy egy MCSE tanúsított informatikus is informatikus. Persze be lehet azon sértödni, hogy "mérnök úr", ld. Certified Engineer, nem változtat a kijelentés hitelességén.

Az óra szónak nincs semmi lealázó jelentése, mint ahogy a versenyautónak sincs egy forma1-es autóra (vagy mire?). Az is csúcstechnika, mégsem bántja a szakmát a versenyautó kifejezés. Biztos azért, mert nem alapított még a FIA egy Audit szervezetet, ahol szertifikálnák a különbözö járgányokat, és aki megfelelne a szigorú követelményeknek, az megkapná a superlative motoproto titulust, amit belevésnének a karosszériába.
--
robyboy

Megértettem, hogy számodra minden óra óra. Te így csoportosítod az órákat:

Karóra, toronyóra, ébresztőóra.

esetleg

Olcsó óra, drága óra.

Vagyis neked nincs igényed arra, hogy komolyabb, műszaki szinten differenciálj.

Most akkor mi a bajod? Alkalmazkodtam hozzád.

--
trey @ gépház

Ezért mentem le a szintedre, amikor azt írtam karóra. Mert rájöttem, neked mindegy. De már ez is baj :D

Egy szakértővel majd eldiskurálok a műszaki paraméterekről.

Az autóknál sem mindegy egyébként, még a laikusoknak is tudni kell különbséget tenni, különben nem kapnak jogosítványt. Olyannyira, hogy tudni kell mi az a gépkocsi, tehergépkocsi, melyiknek mik a paraméterei. Kocsi mindegyik. Csak kurvára nem mindegy, hogy milyen. Ha csak a matrica fajtáit vagy a rá vonatkozó jogosítványt nézem, akkor sem.

Dédöreganyámtól, akinek sosem volt jogosítványa - nem várom el, hogy tudjon különbséget tenni.

--
trey @ gépház

Nem kötözködni akarok, de legalább karórát írnátok baszod. Az is óra, ami itt van a budi mellett és méri a vizet. Amikor bekopognak a céghez, jönnek leolvasni az "áúrát", próbából megmutatom már a csuklómat és majd tolmácsolom, hogy akár egy nullskilles vízóraleolvasónak mi a véleménye a minden óra okosságról.

Ha elnagyoljátok, legalább pontosan nagyoljátok már el kérlek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egy ctrl+f kereséssel ott volt található a házassági szerződés link, annak akinek ilyesmire szüksége lenne. Természetesen, IANAL, akinek ilyen problémái vannak (ki mire költ egy családban, ahhoz ki mit szól, kié a lyukas zokni, vagy a használt tanga stb.), az forduljon ügyvédhez.

--
trey @ gépház

+1

Hatalmas dolog a házépítés, jó lenne, ha mindenki legalább egyszer az életben ezt át tudná élni!
Rengeteget lehet belöle tanulni, föleg olyannak, aki egész életében távol állt az építöipartól.

Megterveztük a házunkat - tervezöi segítséggel, ami kb. 0 volt egyébként
Megterveztük a fürdöszobánkat - tök egyedül és fasza lesz
Megterveztük a konyhát - sok sok jótanáccsal, utánaolvasással, és ez is fasza lesz
Megtervezem a továbbiakat is, háztartási gépek, konnektorok, nyílászárók, stb... mindent

Adatgyüjtés, agyalás, stb... alkotás... sok idö, energia, fáradság a végén azzal az eufórikus érzéssel, hogy teremtettünk valamit a semmiböl, valami igazán értelmeset.

Megteremtjük a saját otthonunkat a saját elképzeléseink szerint. Van ebben sok aggodalom, stressz is, de nem az dominál, az inkább motivál, hogy minél jobb lehessen minden lehetöség szerint.

Szerintem ezt élheti át kb. az az ember is, aki összerak egy Rolex órát.
Aki majd megveszi a házunkat utánunk, az meg azt éli meg kb. mint aki a Rolex-et is megveszi.

--
robyboy

Hatalmas élmény lehet a mai világban a kóklerek közt kifogni a nem átbaszó/analfabéta szakembereket.

Szépek ezek a közhelyek, de olyan is van - ami itt valamiért nem szerepel -, hogy "az elsőt mindig másnak építi az ember, a másodikat meg magának".

Utalva arra, hogy mennyi, "majd én megtervezem" hozzáállásból fakadó elbaszás csak utólag jön ki, amit már kijavítani nem lehet, így inkább eladják a picsába.

--
trey @ gépház

Ahogy te sem veszel szar órát, mert kimüveled magad, körbejárod a témát stb. ugyanez igaz a házépítésre is. A hülyéket könnyü átbaszni, az értelmesebbeket sokkal nehezebb.
Ha jó a generálkivitelezö, akkor túl nagy baj nem lehet. Ez a legnehezebb manapság, jó kivitelezöt találni, de nem lehetetlen, nekünk sikerült.

Semmi sem tökéletes, nyilván a mi házunk sem az lesz, de olyan ez, mint a gyerek, a miénk, látjuk felnöni, szeretjük.

Ja, és egy percig se hidd, hogy akik anno a paneleket, vagy akármit építették, azok éppen nem kóklerek, piásak, akármik voltak.

A házamat látom, hogy készül. Bármit veszek, az zsákbamacska.

--
robyboy

Nem nagyon értem, hogy miért kattant be neked ez a paneltéma ennyire. Kétségtelen tény, hogy vannak a háznak is előnyei, éppen úgy, ahogy a panelnek.

Nem csak 10 emeletes panelgettók léteznek teleszart lifttel, léteznek kívülről beburkolt, tetejükön napelemes, teljesen felújított, max. 2-3 emeletes panelek is, amik zöldöveteben vannak, körülöttük 100 méteres körben minden, ami az élethez kell: orvosi rendelő, gyógyszertár, iskola, óvoda, cukrászda, Penny, Aldi, Lidl, Achan, multiplex mozi, kórház, anyám kínja.

Mondjuk ezeket nem 10-12 millióért, hanem az új lakásokkal vetekedő négyzetméter áron adják.

Vannak életszakaszok, amikor ezek még, vagy már felülírják a "22 kilométert teszek meg minden nap a faluba, oda 2 óra, vissza 2 óra, de legalább van kecském" dolgokat.

Jellemzően ez a fiatalokat, vagy éppen a nyugdíjasokat érinti, de célcsoport lehet az is, aki az élete nagy részét nem a lakásában, hanem azon kívül tölti és max. aludni jár leginkább haza.

--
trey @ gépház

Az ingatlan témához még csak annyit, hogy kb. csak a szerencséden múlik ma itthon, hogy hány tapló vesz körül. És minden csak egy állapot, ami bármikor megváltozhat, pl. eladják a melletted levő házat/lakást, és odaköltözik egy kancigány a 10 gyerekével, stb.

Semmi sem biztos.

Egy 2019-es ház befektetésnek is jó, és mire a panelek elértéktelenednek, ez még bőven tartja majd az árát.

--
robyboy

szomszéd tanyán is élhet tapló :)

Viccet félretéve, egy városban, ahol egy négyzetkilométeren belül több ezren élnek, nagyobb a taplók előfordulási valószínűsége, mint egy falun, ahol ugyanez max. annak a tizede.

Fentebb város kontra falu, panel kontra család iház aspektus volt.

Tény, hogy 1 tapló is lehet 10 másik taplóval egyenértékű, mert határ a csillagos ég.

--
robyboy

:)

Költözz havonta, mert havonta cserélődnek körülötted a szomszédok... kinek van ehhez kedve? Egyébként is: miért a normális embereknek kellene "menekülnie" a nem normálisak miatt?

Ahol megjelenik a kisebbség, ott kezdődik a gettósodás, ld. Bán Aladár Györben. Úgy züllenek le a lakótelepek szép sorban, hogy az ember észre sem veszi, és egyre inkább ez lesz a jövőben is a tendencia.

Házat (is) tudni kell venni, építeni, az sem mindegy természetesen, hogy hol van. Nyilván nem hülye az ember, és teszi bele a pénzét olyanba, ami nem jó befektetésnek sem.

Te sem véletlenül vettél Rolex-et, nyilván tudtad, hogy befektetésnek is jó.

--
robyboy

Pontosan így van ez a falvakkal is, ahol a városból kiköltözőt csak "gyüttmentnek" hívják. Pl. az általad említett Ménfőcsanak, ahova a panelból kiszabadultak özönlöttek. Az ott felhúzott sorházakat Győrben csak "vízszintes panel"-nek hívják. Aki oda házat épített a kezdetek kezdetén, jól megszopta.

--
trey @ gépház

Dehogynem! Hogy ne lenne elbaszás egy csippantással elkölteni két és fél gurigát? Pont olyan pénzelbaszás, mit 10-es falazótéglából venni egy lovaskocsinyit. Annyi, a különbség, hogy én közben egy csinos, 25 év körüli fiatal lánnyal beszélgettem, te meg egy tüzépes kocsissal. :D

--
trey @ gépház

47 év élet és 27 év IT munka után eljutottam arra a szintre, hogy építhetek egy házat, ahol majd a hátralévö életemet leélem. 47 évig panelban laktam, most is ott lakok még.
A panel után családi házban élni... szerintem ezt nem kell kifejteni senkinek.

Számomra teljesen mindegy, hogy milyen óra van a karomon - kb. semmilyen, mert ha az idöt akarom megtudni, arra jó a telefon is.

Ja, és házat nem csak magának épít az ember. Rég nem leszek sehol, amikor családok fognak még ebben lakni majd utánam. Persze az órádat is hordhatja akárki utánad, azért ez nem ugyanaz.

A Rolex tök jó arra is, hogy egy háborúban kapjon érte az ember 1 kg kenyeret, hogy ne haljon éhen.

Sosem tekintettem célnak tárgyakat. Èn a tárgyakat eszköznek tartom, amiknek az a céljuk, hogy az életünket egyszerübbé, jobbá, stb. tegyék. Ezért sem tudom hova tenni a luxustárgyakat, amiknek már nem a funkció a lényegük, hanem a presztizs.

--
robyboy

BTW: én már 10 éve eldöntöttem, hogy nem költöznék családi házba: látom apósoméknál mi folyik ott. Ha nem a tetőn baszkódnak akkor a kerítésen, ha nem kell füvet vágni akkor a kerti szarságokkal van valami, ha nem a fát vágják gyújtósnak akkor a melléképületekkel szarakodnak valamit. Ősszel a leveleket seprik, télen a havat lapátolják. Jah tavaly a garázst meg a tökömtudja mit csináltuk együtt. Előtte a kéményeket. Előtte a tyúkudvart, jah meg burkoltunk is keveset. Tavalyról kifelejtettem a lábazati javítási melókat is. Szóval majd ha nyugdíjas leszek talán lesz időm ilyesmikre - bár akkor meg már erőm nem lesz elég, és nekem is kelleni fog a vejkó segítsége.

Mondjuk egy bizonyos igény alatt lehet nem érdekelne semmilyen ház körüli teendő, mégis inkább megvárom majd a nyuggeréveket.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én örömömet lelném benne, akkora lőpályát csinálnék mögötte amekkorát csak tudnék. A gyereknek lenne kutyája. Meg egy csomó minden. Időm viszont nemigen lenne rá - ha pedig mégis, azt a famíliától venném el. Ha 20 évesen született volna gyerekem talán más lenne kicsivel, de mivel 33 voltam még egy ideig ki szeretném élvezni amit pl. vele tölthetek. Eszem ágában sincs délutánokat tölteni a fenti munkákkal. Így is este 5-kor esünk haza közösen, hétvégén meg alig vagyunk otthon.

Igen, a panel rizikós. Nekem bejött, ha az elmúlt 41 évet nézem. Talán egyszer szívtuk meg, fél évig tartott. Ahogyan írtam korábban, a szomszédba költözött egy cigányasszony akihez kijártak a rendőrök, ezzel egyidőben felettünk pornófilmeket forgattak nap mint nap. Ez összesen kb. egy szint a favágással. Elmentünk onnan a csába, jobb helyre. Most alattunk, mellettünk, felettünk nyugi van. Majd ha nem lesz, akkor elhúzunk innen is.

Én betolom a havi közös költséget, befizetem a biztosítást és van időm élni - és még így sem elég az időm :/ hát még úgy milyen lenne. Brr a hideg is kirázott. Ha neked megy én tényleg megemelem a kalapom tényleg, aztán majd egyszer próbálok csatlakozni a táborhoz. Majd.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

10-esben lakunk, hát itt is van minden. Most épp muslicákkal szívok, alulról jönnek felfelé, gondolom valamelyik putriból, van itt elég, még jó, hogy nem látom. Sokan bevezették a szagelszívójukat a közös szellözöbe, így 8 emeletnyi kajaszagot érzek nap mint nap, ha odaég valami, azt még inkább. Fürdés közben hallgatom, ahogy az alattunk lakó ordít a gyerekével minden áldott nap úgy, hogy simán ki lehetne hívni rá a felügyeletet. Felettünk évekig ugrált egy 100 kg feletti gyerek annak a reményében, hogy lefogy. Nálunk meg rezgett minden, föleg az idegeink. A közjegyzöhöz már nem jutottunk el, mert addigra elköltözött, hála az égnek.

Liftbe a kutyák hugyoznak be, meg olyan retek/szemét szag van sokszor, hogy 1 levegövel megteszem az utat a 9-ig.

Szerintem a kertes házban a gyerekek is jobban tudják magukat érezni, talán nem a számítógép elött ülnek egész nap, és kivehetik részüket a házkörüli munkából is, amiböl csak profitálnak majd életükben, mondjuk úgy, hogy nem lesz a munka "büdös", mint sok mai fiatalnak.

Èn drukkolok, akárhogy is alakul, alakuljon jól az életetek, panelban vagy akárhol.

--
robyboy

Ha ez így van, akkor te nem panelban laksz, hanem cigánypurtiban. Ahol a lakók eltűrik hosszú távon, hogy kutyaszarral és húggyal legyen tele a lift, azt másnak nem nagyon lehet nevezni. Onnan valóban el kell költözni, de ne hidd, hogy nincs ez, meg a családi ház közt semmi értelmes választási lehetőség.

A családi házban lakó haverom most keres menekülési utat a hétvégén flexelő, fűnyíróhoz szomszédjai elől, vissza a városba. Sajnos nehéz szívvel vette tudomásul, hogy a falujukban hiper-szupernek számító háza ára a városban csak egy ólra elég.

--
trey @ gépház

A 60 lakásból min. 12-ben albérlök laknak, szerintem ez országos szinten is egyre jellemzöbb.
Hetente költöznek ki- be. Gondolom nem fizetnek, és mennek tovább.

Családi háznak is megvannak a hátrányai, egyértelmü. Nem is tagadom. Pro kontra mégis jobb megoldásnak tartom, ill. befektetésnek is, pláne hosszútávon. 2018/19-ben épült, korszerü technológiákat felvonultató szerkezet, energiatakarékos, modern, alacsony rezsijü. A panelek haverok közt is min. 30 évesek már, és az idö nem nekik dolgozik. Borítékolható, hogy el fognak gettósodni, föleg amikor már majd menthetetlenek lesznek és elértéktelenednek.

Mi sem leszünk fiatalabbak, és bár van lift, 1 db, a 9-re feljutni gyalog egy napon problémás lesz. Mert van, hogy a lift rossz, és fél nap mire megjavítják - jó esetben.

Persze az sem mindegy, hogy milyen a környék. Ìgy is úgy is, 60 közeli szomszéd helyett lesz max. 10, statisztikailag is jobb.

Az ingatlan árát sok minden befolyásolja, szerencsére jó helyen vagyunk, nem BAZ megyében pl.

Falu is lehet szuper befektetés, ld. Ménföcsanakot vagy Györújbarátot, hogy hazai vízeken evezzünk.

--
robyboy

Ez a hetente költöznek ki-be és nem fizetnek sztori olyasmi, ami valahol mégis érthetővé teszi, hogy mi van Oregon elkeserítő véleményének a mélyében.

Más: nálunk talán 4-5db albérletre tartott lakás van a 80-ból, ennyiről tudok. Ebben egyetlen tag van aki nem fizet ezt-azt. Már olyan tartozást halmozott fel, hogy nehézséget okozna leválni akár a társasházat kezelő cégről is. Amúgy csendes gyerek, meg velünk is rendes, dehát a teljes 80 lakás tulajdonosaival jól kibaszik az biztos. Nem tudom miért és hogyan lakhat ott, dehát most is ott lakik. Ha tippelnem kellene, már nem sokáig.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerencsére nálam az volt a legrosszabb forgatókönyv, amit leírtam. Ráadásul ez is menet közben váltott szarra, enélkül még egy jó ideig ott éltünk volna. A kutyahugyos liftre meg a mindennap falon doboló szomszédokra én nagyon pipa lennék, simán mennék onnan a pitébe.

Felső szintekre én nem mennék, most is a másodikon élünk. Így nem kell liftezni sem ha nem akarok. Ha kinézek az erkélyen van kint egy kis park is, meg egy teljesen konszolidált csillagtetős garázs vagy 40 autónak. Nem luxus, de nekem megfelel. E pillanatban sokkal jobban passzol, mint ahogy a családi ház passzolna. Szerencsére a gyerek nem számítógépbuzi, pedig 3 éves korától van saját notija. Sokat van szabadban, a hétvégéket is legtöbbször falun töltjük. Csak egy dolog van amit nem szeretek most, a folyosón lakó srác valami kényszerbetegsége miatt rángatja az ajtaját mert nem hiszi el magának, hogy jól bezárta :)

Apropó a közös szellőzőbe vezetett elszívó biztosan szabályos?

A jókívánságokat köszi, viszont kívánom!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A mostani lakásunkat 2006-ban 2,6 milláért vettük, felét kellett kifizetni, bomba üzlet volt, még akkor is, amikor tudtuk, hogy nem a legjobb, kompromisszumos, stb... idén szerintem 12-13 milláért simán el fogjuk adni, csak, hogy a CSOK-ból mi is profitáljunk kicsit - a másik oldalról.

Menekülünk mi is belöle, ahogy kész a ház, ennyi volt.

A szellözös dolog teljesen szabálytalan, de érdekel ez bárkit is Magyarországon 2019-ben?

--
robyboy

Kispolgári élet alapvető tartozéka a mindegy milyen áron felépített családi ház (akár család nélkül is), az autó és a kutya/macska. Van egy társadalmi minta/elvárás, amihez egyesek vérük-verejtékükkel tartani akarják magukat. Egyfajta checklist, amit pipálni kell minden áron.

Ezek azok az emberek, akik nem hogy egy 2,5 milliós órát nem mernének venni az asszony engedélye nélkül, de a boltban is megkérdezik, hogy "drágám, ez az üveg Kőbányai maradhat a kosárban?".

Számomra ez egyfajta rabszolgaság, amit sosem voltam vagy lettem volna hajlandó elviselni.

A háznak volna értelme, amíg apró kölkök vannak, de amikor a még/már nincsenek, akkor csak nyűg.

Inkább azt szokták csinálni egy bizonyos életkor felett, hogy a folyamatos baszogatást igénylő házból egy kényelmes lakásba költöznek.

--
trey @ gépház

Több lakásban is laktam már, a közben szerzett tapasztalataim alapján inkább vállalom a kertes házzal járó többletmunkát. Pedig nem putri helyen voltam/tunk, de valami gond mindig akadt. A teljesség igénye nélkül:
egész nap és néha éjjel is ugató kutya (tényleg, mi a rákért kell panelban nagytestű kutyát tartani?)
Justin Biebert üvöltető kislány
házimozi rajongó, aki betol egy DVD-t, kajakra tekeri a hangerőt a menüben, aztán elmegy 1,5 órára bevásárolni
akváriumbuzi, akinek a keringető szivattyújától rezonál az egész környék
neveletlen kisgyerek, akivel az anyukája a folyosón ugat
öregasszony, aki a kukucskálón nézi, hogy kivel mész haza, és megpróbál a közös képviselőnél bepanaszolni, hogy te micsoda erkölcstelenségeket művelsz a lakásodon belül
Ezek olyan dolgok, amikről elsőre úgy gondolja az ember, hogy civilizált módon megoldhatóak. Becsönget a szomszédhoz, illedelmesen köszön, elmondja, hogy mi zavarja. Van, aki megérti, és egy-két napig, hétig tűrtőzteti magát, aztán minden a régi, mert az ember alaptermészete felnőtt korban már igen nehezen változik. És van olyan is, aki a nekem nepofázzá' kisköcsög stílusra defaultol.
Tudom, ebben a témában is van "worksforme". Nekem négy nekifutásból nem sikerült, úgyhogy a családi ház mellett döntöttem.
Egyébként ott is lehet minimalizálni a munkát: van víz, gáz, villany, és ha gyep az egész udvar, akkor automata öntözőrendszer mellett nyáron heti egy fűnyírásból letudható az egész. A melléképület, fás fűtés, kert, etc... opcionális.
A felújítós, karbantartós mizéria java része lakásban is megvan, kb. a homokzat, meg a tető a többlet, amit ha egyszer megcsináltatsz, évtizedekig elvan. Ez hozzátartozik, költségben és időben is.

mi a rákért kell panelban nagytestű kutyát tartani?

Ha faluhelyen éjjelre pórázra rakod a kutyát akkor az állatvédők habzani fognak, dehát panelbe zárva már biztosan okés. Részemről nem engedném panelben tartani, de nekem elég sarkos véleményem van erről a témáról.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szélsőségek mindenhol vannak. Nem csak 10 emeletes panelházak vannak városban. Jelenleg egy ~ 150 éves házban levő, 100+ négyzetméteres, full felújított, kondenzációs kazános + a hangulat miatt újrarakott cserépkályhás, 3-4 méter belmagas, eredeti faspalettás, polgári lakásban tengődöm.

Ebből mondjuk hiányzik az általad felsorolt összes dolog.

Haverom egy kisebb domb tetejére épített házat, azt hitte nyugta lesz. Az is volt 2 évig. Majd szépen körbeépítették. Jobb oldalról a szomszéd lókifutónak használja a telkét, ott hugyzoztatja a lovakat, ami bűzlik egész nap, főleg nyáron. A másik pedig rendszeresen hideg vízzel szembeborítgatja a kutyáját, mert az egész nap ugat. Szemben vele folyamat üvölt a fúró, maró, köszörűgép.

Emelett télen nem lehet felmenni a házhoz, mert tiszta jég a hegyoldal. A szemetet pedig 600 méterre le kell húzni, mert a szemetes nem megy fel érte. Az új ház felázott, hol a kazánnal, hol a bojlerrel, hol a csövezéssel van a baj.

Hát, ez az élet.

--
trey @ gépház

Mindenkinek más az élmény. Nekem inkább egy szép óra, mint egy utazás. Nem a megszerzés öröme a lényeg, mert ha az akkor az már inkább betegség szerintem, mivel miután megvetted, venni kell másikat stb. Hanem mikor hordom ránézek stb. is élménnyel/örömmel tölt el. Persze valakinek egy szép festmény, vagy egy jó vers ad hasonló élményeket.

Fedora 28, Thinkpad x220

"Hanem mikor hordom ránézek stb. is élménnyel/örömmel tölt el."

+ jelzi hol tartok és motivál, hogy merre tovább. Mindezt úgy, hogy ennél közelebb már nem is lehetne hozzám.

Mondjuk én ötvözöm a kettőt, szép órá(k)ban megyek nyaralni (idén is, minimum kétszer külföldre, a többi még nem látszik ;)

--
trey @ gépház

Ez valóban prémium. Azért kíváncsi lennék, hogy egy ilyen svájci órának mennyi az elöállítási költsége az eladási ár fényében.

Persze pozícionált a termék, kb. befektetésnek a legjobb. Èn nem merném hordani, az biztos. Ha meg elrakom, akkor egy széfbe, bankban, havidíjért :)

Ja még annyi: a kiszolgálás milyenségétöl nem lesz jobb a termék, ez csak a színjáték.

--
robyboy

A vicc az, hogy megvan a patinás darabok "vintage" piaca, ahol pont azért adnak dollármilliókat egy-egy darabért, mert a megpatinásodott számlapot sosem cserélték.

(A szervizben ha valami nem tökéletes, nem javítanak, hanem új alkatrészre cserélnek).

Szóval, bátran lehet hordani, csak arra kell figyelni, hogy a gyári élek megmaradjanak, ne legyen szarrá polírozva a tok stb.

Feljebb már linkeltem.

https://24.hu/elet-stilus/2019/03/03/rolex-explorer-ar-arveres-ora/amp/

Nézd meg ezt a vintage-re kopott (valójában napszítta) Subariner-t. Annyi az ára, mint két vadonatújnak (12 500 EUR, az új ára 7 250 EUR).

--
trey @ gépház

Ha választanom kell a hajbókolás és az Evian ásványvíz meg a Foxpost automata között, egyértelműen az utóbbit választom, nekem az a prémium, hogy több időm marad.

"jelezvén saját magamnak, hogy honnan hova jutottam 25 év alatt... és emlékeztet..." - Elég béna indok a pénz elherdálására, csináltathattál volna egy oklevelet is mellé, olyasmi felirattal, hogy "tőlem, magamnak". :P

De szeretem, főleg amikor ilyen bejegyzést olvasok, és büszke is vagyok, hogy nincs szükségem luxus termékre, hogy tudjam ki vagyok. Ha azt írja, hogy megtetszett neki egy óra és elfogta a birtoklási vágy, azt megértem, vagy ha kérkedni akart, azt is (úgy se vallja be), de hogy emlékeztetőnek? Kamu.

Eddig nem akartam hozzászólni, de most mégis. Amit írsz, azzal teljes mértékben egyetértek. Egy csomó minden lehet, ami neked fontos, értékes, ami emlékeztet honnan jöttél, hová tartasz. Ezek lehetnek tárgyak (akár egy öreg értéktelen óra), de lehet más is, egy hely, egy érzés, a családod, stb. De szerintem a magadnak vett luxuscikk -jelen esetben a rolex- nem ilyen. Legalábbis én nem tudok ezzel azonosulni. Szerintem egy ilyen tárgy, ami nem szól másról, mint az áráról egyetlen dologra jó: hogy _kifelé_ mutasd, hogy hova jutottál anyagilag és hogy esetleg erre mások is rácsodálkozhassanak. Nekem az égvilágon nem jelentenek ezek semmit. Átváltottad a pénzt egy tárgyra. (Más dolog mondjuk ilyen értékű tárgyat kapni valamiért elismerésként) Személyes jelentésük, értékük azoknak a tárgyaknak van, amik emlékeztetnek valamire/valakire.

A prémiumról és a prémium kiszolgálásról meg ez a prémium kézműves tűzifa jutott eszembe :)

Én is olcsóbb dolgokkal elégítem ki magam. Az óramánia kisit anno megérintett engem is. Vettem egy óraforgatót 2 db 1000 eurós órát. És van több darab 100 euró alatti órám. Nekem az óra inkább divatcikk, mint érték. Amikor az ember elkezd jól keresni a környezete is kicsit elvárja, hogy jó órája legyen. Ha pedig olyan helyen dolgozol, ahol ez a sztenderd, akkor kb a csoporthoz tartozás jelképe lesz egy óra. Nem tudom elítélni ezt a dolgot. Megértem, de engem nem érintett meg a dolog, pedig akartam nagyon. :)

Egyetértek abban, hogy a mérföldkövek jelzésének az értéke nem befolyásolja az emlékezés minőségét. Nem vagyok luxuscikk párti, mert úgy érzem az ilyeneknél már nem a termék minőségére megy el a pénzem.

Érdekesség például a jegygyűrű. Jellemzően drága, vagy egyenesen vagyonokat érő valami. Mondjuk, engem sosem hozott lázba, soha nem is hordtam. Érdekes, hogy egyesek mennyit képesek rá költeni. Megáll az ész! :D

Egyesek szerint ez fontos dolog, mérföldkő. Szerintem kamu. Csak a magamutogatás, meg a másiknak jelzés, hogy "látod, én nem vén picsaként / agglegényként" fogok felfordulni. :)

Hordasz egyébként jegygyűrűt? Ha igen, milyet?

--
trey @ gépház

Nagyon vékony, de stabil karikagyűrűt hordunk a feleségemmel amin nincs minta és nincs benne kő. A kísérő gyűrű az viszont komoly, az anno nekem is fájt. Nem értettem miért kell olyan drága és gyémánt. Ma már értem. A nők az alapján ítélik meg a férjet. Ha a férj gazdag akkor extra ciki rosszul bánnia a szerelmével. Találkoztam olyan férfival aki dumája és külsőségeiben csöpögött a pénztől és hozzá képest a felesége vagy öt társadalmi osztállyal lentebbinek nézett ki. A pasi szeretet volna üzletelni velünk. Vajon aki így bánik a szerelmével az, hogyan bánik az üzlettársával? Szóval, nem kell sajnálni kísérő gyűrűre a pénzt.

2 db karikagyűrű = 1x
1 db kísérő gyűrű = 30x

A jeggyűrűvel egyrészt nem magadat jutalmazod (én ezt a részét nem igazán értem), másrészt az egy hagyomány és egy szertartás része (az eljegyzési is). Azért ez kicsit más és nagyobb "mérföldkő", mint az, hogy lett x forintom y év alatt és ezt megunneplem magamnak. Szerintem.
Nálam a jeggyűrű sem a pénzről szólt (viszont nem katalógus termék, hanem egyedi, viszont nem hordom, csak alkalmakkor, mert nem praktikus, elhagynám, stb).

"A jeggyűrűvel egyrészt nem magadat jutalmazod (én ezt a részét nem igazán értem)"

Nem olyan nagy baj az!

"másrészt az egy hagyomány és egy szertartás része (az eljegyzési is)"

Ami mondjuk engem nem nagyon hat meg, így nem is igazán értem, hogy emberek miért hajlandók érte vagyonokat fizetni. Nem beszélve az ilyen-olyan kísérőgyűrűkről és egyéb faszságokról.

"Azért ez kicsit más és nagyobb "mérföldkő", mint az, hogy lett x forintom y év alatt és ezt megunneplem magamnak. Szerintem. "

Senki sem forintról beszélt itt.

"Nálam a jeggyűrű sem a pénzről szólt (viszont nem katalógus termék, hanem egyedi, viszont nem hordom, csak alkalmakkor, mert nem praktikus, elhagynám, stb)."

Mindenkinek más a fontos.

--
trey @ gépház

Amikor nyugaton járok, szívesen nézegetem az óraboltok kirakatait.
Azt hiszem Baden-Baden-ben tünt fel elöször, hogy kb. a 4000 € feletti órákat szedik be estére a kirakatból.

Asszem olyan 25.000,- € környékén volt a legdrágább óra, amit eddig valaha láttam.

--
robyboy

Nézegetem a speckóját ennek:

https://www.rolex.com/watches/submariner/m114060-0002.html

Èrdekes, itt ezt írják:

"Precision
-2/+2 sec/day, after casing"

Ha jól értem, csomagolás után napi plusz/mínusz 2 mp eltérést definiálnak. Ez 30 nap után (1 hónap) 1 perc átlagban.

Ehhez képest egy olcsó telefon pontos, mivel azok OTA-n szinkronizálnak.

300m-ig vízálló, amire kb. sosincs szükség, stb...

De hát persze prémium, így el lehet érte kérni a sok pénzt.

Ja, fentebbi képen a színes fogaskerekek remélem festett fémek, és nem müanyag :)

Na jó, valójában nem akartam fikázni a Rolex-et, csak pár példa, ami azért elgondolkoztató, kicsit filozófiai, mit vár az ember egy karórától a 21. században?

--
robyboy

Ez terelés. Èn egy prémium órától pontosságot várnék egy olyan világban, amikor a legolcsóbb gagyi telefon is tudja ezt.

Ès akkor most leírom én, hogy szerintem mitöl prémium a prémium:

Szerintem attól prémium a prémium,hogy az emberek úgy kezelik. Àltalában történelmi hagyományai vannak (igaz, vagy kitalált), meg több évtizedes / százados cégtörténet, ami valójában nem egyenesen arányos a mindenkori helyzettel, minöséggel, de mindegy, mert a prémium attól prémium, hogy az emberek agyába az van beégve.

Nyilván tenni kell mellé VALÒDI minöséget, de az irdatlan magas árakat azzal sem lehet valójában igazolni.

Az Apple jó példa erre: nagyon sokan még mindig prémiumként tekintenek rá, holott már tudjuk, hogy gagyi.

A Rolex és társai nyilván nem gagyik, de nem is ANNYIRA jók, AMENNYIRE drágák. A brutál árak alátámasszák a prémium feelinget. Egy prémium cucc NEM LEHET olcsó, mert akkor már nem prémium. Holott lehet tökéletes jó még ettöl.

Vicces lenne megnézni egy kínai 5 ezres órát, hogy 30 nap alatt mennyit siet vagy késik. Akár még meglepetések is érhetik az embert.

De amíg valaki egy ház árát adja egy ütött kopott óráért, mert PRÈMIUM, addig kit érdekel, hogy pontos-e, vagy egyáltalán müködik-e?

--
robyboy

Rossz hírem van, ezek a dolgok nem azért drágák, mert pontosak, hanem azért, mert kurva sok méregdrága emberóra van az elkészítése mögött. Ezt veszed meg és azért fog ez 10 év múlva is vagyonokat érni, mert ez nem veszik el.

Nem így a gagyitrónia telefonod, ami jó esetben egy másik eszközben lesz részeiben újrahasznosítva, rossz esetben a földben lesz erősen környezetszennyező szemétként.

Mondjuk érdekes, hogy ezt pont te magyarázod nekem, aki nemrég azzal érvelt a 20 éves Opelje mellett, hogy az milyen jó kis technika. :D

--
trey @ gépház

Teljesen egyetértek. Ezért írtam, hogy az a prémium, amit az emberek annak tekintenek. Ez általában nincs szoros összhangban a termék szolgáltatásaival, stb...

Egy prémium órától ne várja el az ember azt a pontosságot, amit az NTP tud, mivel nem azért tartják.

Picasso is ugyanúgy húzta a vonalat, mint én, de ö volt Picasso, az ö képei érnek kurvasokat, nem az enyémek, még akkor is egyébként, ha tök egyformák.

A prémium egy címke, definíció, ami a drága és egyébkent ertekallo cuccok kiváltsága.

--
robyboy

Attól, hogy valami drága, meg prémium, egyáltalán nem biztos, hogy szolgáltatásra, minöségre is az. Biztos nem gagyi, és biztos sokkal jobb, mint a nem prémium, de nem biztos, hogy olyan jó valójában, amilyen drága. Az értékét nem a termék szolgáltatásai határozzák meg, hanem a társadalmi elvárások, sztereotípiák.

Picasso képei nekem pl. nem tetszenek, nem is tartom festömüvészetnek az absztraktot), ettöl függetlenül szívesen bámulnék egyet a falamon :)

Èrdekes dolog ez: bemegyek az óraboltba, és kijelentem egy 10 millás Rolex-röl mondjuk, hogy nem tetszik. Szerintem hülyének is néznének, mert ebben a kategóriában már kurvára mindegy az is, hogy hogy néz ki. Vagy nem? Mi van, ha azt mondom, hogy a 3 ezer €-s jobban tetszik, mint a 10 ezres?

Szerintem azt gondolják, hogy ez egy szegény paraszt, aki többnek akar látszani, mint aki, és valójában csak pénze nincs a 10 ezresre, és ezzel a kamu dumával jön.... holott lehet tényleg, hogy nem az tetszik, csak mert.

--
robyboy

Akkor már értem, miért ilyen drága.

A hütlen kezelést is lopásnak hívom, biztos is, hogy pöcs vagyok :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Certifikált_kronométer

"Az ISO 3159 szabvány határozza meg, hogy milyen mechanikus karóra számít kronométernek."

Zavart érzek az eröben. Amúgy aranyos, Svájc csinált egy szervezetet, ami minösíti a svájci karórákat (sic!).

Továbbá:

"ISO 3159:2009 lays down the definition of the term “chronometer”, describing the categories, the test programme and the acceptable minimum requirements for wrist-chronometers."

Forrás: https://www.iso.org/standard/54804.html

Ök is idézöjelek közé teszik a szót, ami latin eredetü, jelentése kb. idöméröt jelent szó szerint, ami kb. az óra analógiája, ami idöt mér és mutat.

Egy biztos, sokkal jobban hangzik a chronometer szó, ezért is el lehet kérni plusz 1 millát.

--
robyboy

Új fogalmakat mindig létre lehet hozni meglévő dolgokra, attól az még az, ami.
Vagy régi fogalmakat újrahasznosítani, mint ezesetben is, ld. wikipédia:

"A „kronométer” kifejezést első ízben Jeremy Thacker használta 1714-ben Angliában a saját maga szerkesztette órára, ami vákuumban működött."

--
robyboy

Itt tudod bővíteni hiányos ismereteidet:

https://blog.crownandcaliber.com/what-is-the-difference-between-a-chron…

"If a watch is referred to as a chronometer, it has passed intense precision tests over a 15-day period and has obtained an official rate certificate from the COSC, which is the Official Swiss Chronometer Testing Institute. These tests measure the movement of the watch towards a set of accuracy. In order to receive this certification, the watch must remain within +6 and -4 seconds per day. If a watch is referred to as a chronometer, it is a superior timekeeper and is very accurate. If a watch has received this achievement, it usually has “Chronometer” displayed on the dial."

A "superlative chronometer" pedig azt jelenti, hogy nemhogy csak a COSC-követelményt teljesíti, de a gyártó azt még egy felsőbb szintre (superlative) emeli. Ez a Rolex-nél a napi átlag +-2 sec-et jelenti. Ez a minimum, amit tud. Ez egyébként lehet +- 0 sec is.

--
trey @ gépház

Szépen megfogalmaztad a sznobizmus lényegét egyébként.
Legyünk tárgyilagosak, nézzük a gyártó honlapját:

https://www.rolex.com/watches.html

Jé, mit látnak a szemeim! watches... professional watches ... submariner nagybetúvel, idézem: "THE REFERENCE AMONG DIVERS’ WATCHES"

Akár szájba is vághatják magukat ezért nemde?
Nem gondolom, hogy pöcsök és idióták készítik ezeket a minőségi termékeket.

--
robyboy

Na ezt most hagyjuk abba, mert totál hülyét csinálsz magadból, én kérek elnézést.

Inkább gondolkozzunk el azon, hogy amit Te, én, akárki itthon 25 évi kemény, becsületes munka után jó esetben megvehet magának, az Svájcban kb. egyhavi átlagfizetésből kijön.

--
robyboy

Jaja, fejezzük be, lövésed nincs az óratémához, az végig jól látszott.

"Inkább gondolkozzunk el azon, hogy amit Te, én, akárki itthon 25 évi kemény, becsületes munkával megvehet magának, az Svájcban kb. egyhavi átlagfizetésből kijön."

Mármint neked ez 25 évi. Én nem állítottam, hogy ez 25 évi keresetem. Neked szövegértési problémáid vannak.

--
trey @ gépház

Besértödtél azon, hogy órának nevezik a kronométered mindamellett, hogy a gyártó is annak hívja.

Nekem nem tudod bebizonyítani, hogy a Rolex kommersz, és hogy az utca embere a vásárlói célcsoport.

Aki Rolex-et vesz, tudja mit vesz, miért vesz, stb...

Hidd el barátom, az emberiség 99.99%-a kognitiv módon, probléma nélkül felismer egy órát ránézésre, még akkor is, ha egy "szakember" lenézi öket amiatt, hogy nem harapnak rá a bullshit bingóra.

Ha veszek egy Rolls Royce-ot, akkor autót veszek, és nem szuperlatívuszos kinetikus egységet, még ha ezt is írják rá.

Majd ha az órád kávét is föz, akkor újratárgyalhatjuk a funkcióját.

--
robyboy

Igazából nem is akarom bebizonyítani neked, hogy mi, mert sosem érdekelt igazán a véleményed. Arra próbáltalak rávezetni, hogyha legközelebb műszaki terméket vásárolsz, akkor a specifikációt olvasd el, ha szakmai eladóval beszélsz, akkor szakkifejezéseket használj, amiket nem a marketing szórólapból, hanem a specifikációt tárgyaló doksiból szedsz elő.

Mert ha elmész a kereskedésbe és azt mondod, hogy kéne egy autó, ott meg árulnak 23 típust és kérdezik, hogy mégis milyet, akkor valami értelmeset is tudj bökni, mert elég hamar idiótának néznek.

--
trey @ gépház

Nincs gondom a müszaki termékek vásárlásával.

Te Rolex-et akartál venni, és nem órát, vagy kronométert. Azért Rolex-et, mert tudod, hogy prémium termék, minöségi, stb... mert Rolex-at AKARTÀL venni. Vehettél volna Patek Philippe-t is. (Megjegyzem, ök is órának hívják az órát, prémium, és nem az utca embere a célcsoport).

https://www.patek.com/en/home

Ezek státuszszimbólumok elsösorban és nem használati tárgyak, még akkor sem, ha annak is jók természetesen, és nem is akárhogyan.

Attól, hogy van egy Rolex-ed, amit fene nagy müszaki érzékkel választottál ki, még nem kell lenézni azokat az embereket, akik esetleg nem egy specifikáció alapján vásárolják meg ugyanezt. Uram bocsá´ órát szeretnének kapni a pénzükért és nem 10 kg-os aranykarkötöt.

Az utca embere nem vesz Rolex-et, csak mert nincs rá pénze, és nem azért, mert kronométer nélkül nem élet az élet.

Másik oldalon ott vannak pl. az olajsejkek, akik felvásárolják az idei katalógust, és leszarják, hogy mi mit tud, mert van rá zsé, befektetés, megy a szekrénybe.

A lehetöségek végtelenek.

Ha te többnek érzed magad attól, hogy az órádat kronométernek hívod, lelked rajta, engem nem zavar.

Ami engem zavar az az, hogy besértödsz egy szótól, amit évszázadok óta használnak az emberek egy bizonyos használati tárgyra, ami az idöt méri/mutatja, majd sértödésedben elkezded sértegetni minden ok nélkül a másikat. Èn nem aláztam le a Rolex-et azzal, hogy órának neveztem a termékét, aki besértödött ezen, az Te voltál, és elkezdtél alázni engem, a feleségem, meg az utca emberét.

Èlvezd a kronométered egészségben jó sokáig, tartsd többre magad nálam nyugodtan, engem nem zavar.

Részemröl itt abbahagytam.

--
robyboy

Jaja, Robyboy, nem kell besértődni, hogy az Ultrium 4 LTO-t nem magnónak hívom, amikor rendelek. :D

A Fujitsu Eternus DX80 S2 HDD Hard Disk SAS 450GB 15K 3,5" terméket meg nem úgy, hogy "kérek egy vincsesztert".

Kérlek ne komolytalankodj már! Te az IT melyik területén dolgozol jelenleg?

Asszem' valóban maradok az igényességnél. 30 dolláros elektronikai szemét helyett Rolexet, pongyola szar kifejezések helyett pedig műszakilag a lehető legjobban leíró kifejezéseket használok szakmai kommunikációban.

--
trey @ gépház

"https://www.rolex.com/about-rolex-watches.html"

amit lefotóztál, az egy alkategória. Ha figyelmesen elolvastad a specifikációt, kiderül, hogy csak azok az ÒRÀK kaphatják meg ezt a titulust, amik a szigorú tesztelési eljárást sikeresen teljesítik. De ettöl még órák maradnak, viszont szertifikált, minöségi, stb órák. A funkciójuk ettöl még ugyanaz, "csak" a minöségük prémium.

--
robyboy

Még egy kis olvasnivaló:

https://www.fourtane.com/2014/11/03/rolex-chronometer-vs-rolex-chronogr…

"A “Chronometer” on the other hand is a industry term for timing accuracy. Most Swiss watches are not chronometers, but Rolex takes great pains to insure that their watches are in fact real Chronometers."

Ebböl nekem továbbra sem az jön le, hogy amit a karodon viselsz, az nem egy óra.

Haladjunk:

http://www.petitegeneve.com/hu/hirek/rolex-superlative-chronometer

"Itt fontos megjegyeznünk, hogy a kronométer – mely nem összekeverendő a kronográffal, mely a stopperrel felszerelt órákat jelöli – tradicionálisan a legpontosabb és legmegbízhatóbb kar- és zsebórák szinonimája is egyben."

szinonima
rokon értelmű, hasonló jelentésű szó vagy kifejezés

Akárhogy is nézem, számomra minden eddigi leírás alapján a kronométer a pontos, szigorúan tesztelt órát definiálja.

Egyébként eddig is tudtam, hogy mit jelent a kronométer szó jelentése, már évtizedekkel ezelött is tudtam. Latinból fordítva: idömérö eszköz

--
robyboy

> > Minden kronométer óra, de nem minden óra kronométer.
> Igen, ez olyan, mintha az angol királynőt leluvnyáznád.

Az analogiara vetitve most sikerult minden not lekurvaznod... :) (esetleg minden kiralynot).

"Igen, ez olyan, mintha az angol királynőt lenõznéd."

Ami viszont mar megfelel a valosagnak, tudtommal.

Ha már analógiák, inkább olyan ez, mint amikor valami pöcs vagy idióta II. Erzsébetet, Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, más birodalmainak és területeinek királynőjét, a Nemzetközösség fejét, a hit védelmezőjét egyszerűen csak lekirálynőzné, mert még egy nyavalyás őfelsége, a királynőre se futja. ;)

Teljesen igazad van, én kurvára nem vagyok otthon az öregasszony titulusaiban, vagy ebben az értelemben pöcs, idióta vagyok.

Kettőnk közt a különbség talán annyi lehet, hogy sosem próbáltam meg fórumokon hosszasan szakérteni a brit vagy angol uralkodóház kérdéskörben.

--
trey @ gépház

Teljesen igazad van, elfelejtettem a random személyiségzavaros műszakiakat, aki képtelenek megkülönböztetni az élő beszédet a műszaki dokumentációtól. :)

Látom lentebb már jól elszórakoztatok rajta, szóval csak röviden. Semmi baj nincs azzal, hogy ezt a kategóriát egyébként chronométernek hívják, de tekintve, hogy te magad linkelted be, hogy ez "olyan karóra", illetve szépen látszik, hogy ez a gyártója szerint is az, elég röhejesen veszi ki magát, hogy aki órának nevezi, az kizárólag pöcs vagy idióta lehet. Figyeld majd meg, az ismerőseid és családtagjaid közül hány pöcs és idióta lesz, és hányan lesznek kultúremberek, aki a szép új kronométeredhez gratulálnak majd.

Addig megyek, és elgondolkodom azon, hogy visszaadjam-e a papírom, amire az van írva, hogy mérnök :)

Szakmailag őket is pöcs, idiótának tartom. Pl. amikor valaki azt mondja nekem, hogy a súlyom 50 kiló, azzal nem állok le vitatkozni műszaki kérdésekben.

"Addig megyek, és elgondolkodom azon, hogy visszaadjam-e a papírom, amire az van írva, hogy mérnök :)"

Ez esetben szomorú, ha nem érted, hogy mi a különbség a pongyola beszélgetés és a szakmai közt.

--
trey @ gépház

Én értem. Láthatólag te nem érted. Te pöcsöztél le mindenkit, aki órának hívja az órát, és nem chronométernek. Pedig a karodon levő izét az emberek 99% akkor is órának fogják hívni a hétköznapi beszédben, ha egyébként tudja, hogy egyébként az egy certified chronometer.

Hasonlóképp egy sima beszélgetésben attól hogy valaki súlyként hivatkozik a kilóidra hétköznapi beszédben, attól még valószínűleg tudja a különbséget a súly meg a tömeg között.

Az, hogy utána próbálsz úgy csinálni, mintha itt műszaki specifikációról beszélgettek volna, mikor ezt bedobtad nem annyira nehéz cáfolni felfele görgetéssel.

"Én értem. Láthatólag te nem érted."

Valószínűleg azért, mert veled ellentétben olyan tanáraim voltak, akik megkövetelték a szakmaiságot és ha valaki a súlyra a tömeg mértékegységének hétköznapi "kiló"-jával, vagy csak a mértékegység hiányával válaszolt, az élből karó volt.

Ha valakitől megkérdezem, hogy mennyi RAM van a gépedben, akkor elvárom hogy ne 8 Gb-et mondjon, ha 8 GB van benne stb.

Ez meg itt egy szakmai fórum, olyanokkal próbálok beszélgetni, akik értik a különbséget ezek közt.

--
trey @ gépház

Elég szar vagy még mindig trollnak. Nincs itt semmi terelés (illetve de, az nlcafé, meg a random sértegetések pl a tanáraimra nézve), te vagy képtelen megérteni, hogy normális beszédben nem műszaki dokumentációt írunk. Bár szerintem egyébként érted, csak rájöttél, hogy kattyos műszakisnak még mindig egy fokkal jobb látszani, mint arrogáns sznobnak.

Nem neked szól, és csak szőr mentén kapcsolódik; mégis passzol annyira, hogy idebökjem: arra jöttem rá, ha mondjuk a TV-ben azt mondják (híradó, parlament, káreset, bármi), hogy szó van hárömegészöt millióról, kettőegészharmincöt százalékról, akkor ezzel rendesen feldühítenek. Hogy a háta legyen elöl amikor nem bírja utána mondani a tizedet vagy századot. Tehát van olyan szint, amikor kifejezetten igénytelenné válhat akár a hétköznapi beszéd is.

Talán az szólhat neked, hogy az ilyen igénytelenség szintje eléggé szubjektív: neked más, nekem más, a szomszédnak más meg ilyesmi. Van akinek fel sem tűnik amit írtam az előbb. Sajnos. Pedig sokkal jobb lenne egy szinten tartani ezt az egészet mindenkinél, persze nem a mocsár mélyén.

De tényleg csak szőr mentén csempésztem ide, a saját fájdalmam nem kell érdekeljen mást :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"De tényleg csak szőr mentén csempésztem ide, a saját fájdalmam nem kell érdekeljen mást :)"

Szerintem kb ez a tételmondat. Persze, hogy szubjektív, csak nem mindegy, hogy valaki ezt felfogja, vagy az ő megélését tartja alapvetésnek. Aztán ha valaki a haranggörbe valamely oldalán helyezkedik el, és kellő nagy öntudattal hirdeti önnön vélt igazát, akkor elképzelhető, hogy a többiek ennek megfelelően könyvelik el.

A nagyon szőr mentéhez meg rossz hírem van. A nyelv általában egyszerűsödik, a tized / század meg redundáns infó, el fog kopni. Szerintem nagyjából már el is kopott, a köznyelven mindenképp, amit a tvben látsz, az vagy annak a jele, hogy már nagyon ez a széles körben elfogadott, vagy annak, hogy a kedves bemondók ma már sokkal kevésbé törekszenek választékos, a közbeszédhez képest kissé formális beszédhez, mint mondjuk 20 éve (Kevésbé diplomatikusan megfogalmazva nagyon nem tudnak beszélni), esetleg a kettő keverékéről.

Engem egyébként a tized/század hiánya nem zavar, az jobban, amikor tippelgetnem kell, hogy a változás százalékban, vagy százalékpontban van.

Haranggörbe, öntudat, vélt igazság, megfelelő elkönyvelés
Jaja, te is ennek megfelelően szálltál be az eszmecserébe :))

A rossz hírhez csak annyi tudok mondani, hogy akkor valóban igénytelenség. Nem kell bemondóra sem gondolni, ezért írtam, hogy *bármi*. Lehet politikus, biztosító, postás, pénzügyi szakember, az utca embere, villanyszerelő, IT jómunkásember - vagy épp a tehénszart lapátoló istállói balkáni segédmunkás 3-4 befejezett osztállyal. Lassan az utóbbi szintjére ereszkedik mindenki, akit előtte írtam. Miközben ők legalább elemiben megtanulták hogyan kell mondani. Nekem ez a folyamat nagyonnem tetszik, a TV-ből talán még gerjesztik is. Lassan már azt is oda kell mondani az igényteleneknek, hogy naon teccesz amikor eztet mondod.

Ui, egyenes beszéd: kicsit lenézem az ingerlő igénytelenséget, nincs mit szépíteni rajta. De *ha* nem nézném le, akkor meg az lenne, hogy imponálna aki úgy tud beszélni, ahogyan megtanították pár évtizede. Szerintem az nem jó, ha valami olyan imponál aminek full alapnak kellene lennie. Ami ettől föntebb van, annak kéne imponálnia nem pedig a default dolgoknak.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> Jaja, te is ennek megfelelően szálltál be az eszmecserébe :))

Persze. Ezzel együtt azért elég biztos vagyok benne, hogy ebben a konkrét esetben -- t.i. pöcs vagy idióta-e mindenki, aki szerint a rolex chronometer certifikált karóráit az óra névvel illeti, -- nem én vagyok a görbe szélén. Azt meg hadd engedjem már meg magamnak, hogy megemlítsem, hogy ha szerinte ez így jó, akkor szerintem ő mi. Hozzád hasonlóan, aki el tudja mondani, hogy "kicsit lenézem".

Engem meg az zavar egy kicsit, amikor valaki nagyon szabatos műszaki embernek gondolja magát, és a szerinte nem elég precíz szóhasználat miatt lenéz másokat. A másik ilyen kedvencem, aki az angol rövidítések kiejtésében felsőbbrendűslödik. Mondjuk őket ált. max 2 nap javítgatással el szoktam tudni hallgattatni.

A kitérővel meg arra próbáltam rávilágítani, hogy a "régen minden jobb volt" mantra sokezer éve mantra, érdemes gondolkodni a miértjein.

-Nézd, anyósóm a T-s beltérit órának hívja, mert mutatja az időt. Elfogadom, mert nem a technika embere, meghát mégiscsak 70.
-Apósom a smartphone-t simogatós telefonnak. Ő is hasonló aurával rendelkezik. Mármint nem karáurával.
-Anyám a csigás íj tokját nyilaszsáknak hívja. Még jó, hogy nem nyilaskereszt díszíti. Dehát lassan 70 ő is.
-A lányom az egeret kattintónak hívta még két éve. Tök aranyos volt egy 5-6 éves kislánytól.
-Falun a szomszéd öreg néni a légkeverős sütőt kemencének. Amitől fekete lett kisbence. Lassan 90 éves néni a maga bájával.

Mindnek megvan a logikája. De megvan az oka is. Te pedig, mint műszaki végzettségű ember, ha életed derekán csináltatsz egy faszomtudja mit otthonra, a gondolom nem húszegészhét négyezetméterre csináltatod, mert ezért még a burkoló is kiröhög. Nem fogsz érte egyegészhuszonhat milliót fizetni, mert a bankban is vissza fognak kérdezni. Bárki aki részt vesz az ügyletben kiigazít, minimum saját magában szó nélkül. Komolyabb példákba bele sem megyek, szerintem teljesen felesleges.

Az, hogy neked becsípődött a pöcs meg idióta, azt ne velem focizd le kérlek. Amit én mondtam azt fenntartom, az igénytelenséget finoman lenézem. Nem felsőbbrendűségből, hiszen mint azt írtam, bebaszna ha az lenne a felsőbbrendű aminek teljesen alapszinten kellene lennie. Vagy inkább maradnia. Főleg azt nem bírom, ha valaki szánt szándékkal várja az igénytelenítő programok betöltését a nyitott száján át. Angol kiejtések: hidegen hagy, ezt a szálat ha más akarja majd tovább horgolja. Mi szándékosan viccet csinálunk belőle, de csak szűk körben.

A régen jobb volt mantra jöhet, bírom - csak épp most lehetne tenni az ellen, hogy 5 év múlva olyan téren is hallgatni kelljen amit írtam: én a tizedeseken stb lovagolok, amit ha ötödikes korodban nem mondtál ki akkor nem nyertél hangszórót. Bár lovagolhatnék azon is, ahogy hallottam pár hete valakitől: kellene neki 20 miNis cső. Minis baszod, minis. De legalább 20 minimétert mondott volna, ne kelljen sokat totózni :)) A szerencsétlen 20 milliméter belső átmérőjű csövet akart venni egy üzletben ahol épp bent voltam, csak nem voltak bejáratva a fejében azok az utak, amelyeken el tud jutni ahhoz hogy kinyögje mit akar.

Az amit írtam az elhagyásról, az igénytelenség. Szánt szándékkal elfogadni alapértelmezésként meg nem is tudom mi.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerintem megegyezhetünk abban, hogy nem értünk teljesen egyet. Egy szóval nem mondtam, hogy én feltétlen örülök ennek, még azt sem, hogy nem igyekszem tenni olyan ellen, ami pl bántsa a fülemet, ettől még
a) én csak ezért nem nézek le embert, mert mint szépen megállapítottad, ez szubjektív (csak aztán meghúztad a saját határodnál az enyhe lenézés szintet)
b) én tudok együtt élni azzal a gondolattal, hogy a nyelv változik, és tisztában vagyok vele, hogy ez egy természetes folyamat, még akkor is, ha nekem konkrétan nem tetszik.
c) És még azzal is, hogy a nemtetszés növekedés a korral jár. Olyan ez, mint a zene ;) Ott konkrétan meg is kutatták, hogy szépen befixálódsz, és onnan már mindegy, nem csodálkoznék rajta, ha ez genralizálható lenne.

Valószínűleg mi vagyunk túl igényesek, de mit csináljunk, ha olyan sportokért rajongunk, ahol az ezredmásodperc sok esetben nem tud dönteni (F1). Minek ide tizedes jegy kimondva?

Elnézést kérek a megabyte helyett notóriusan megabitet íróktól, én vagyok fasz, hogy csak 8-szorosan tévednek. Igaz, egy rendes iskolában ezzel megbuktak volna a picsába, de szarjunk bele!

Ugyanúgy ne foglalkozzunk vele, hogy egy chronometer sem árban, sem tudásban nem egy kategória a kakukkos órával, hívjuk nyugodtan annak, azután is, hogy volt valaki, aki vette a fáradságot és hosszasan próbálta magyarázni, hogy mi a kettő közt a lényegi, elvi, műszaki különbség. Jöjjünk elő nyugodtan egy tárgy műszaki tulajdonságai feszegető beszélgetésben elő olyan dolgokkal, amin egy kezdő órás fórumban hetekig kacarásznának, majd utána kibasznának értetlenségért.

Éljen az igénytelenség!

(Szerencse, hogy a magyar Rolex fórum zárt csoport az FB-n. Talán nem véletlenül.)

--
trey @ gépház

Igazából független ez a F1-től, vagy akár a 100-as síkfutástól is. Ez igénytelenség, amit más téren-, más meggondolásból-, és máshogyan közelítve már leírtál te is. Számszaki és műszaki oldalról mindenképpen. Alapvető műveltséggel e téren mindenki rendelkezik aki kijárta az általános iskolát.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> A nyelv általában egyszerűsödik, a tized / század meg redundáns infó, el fog kopni.

Sok esetben jó lenne, ha egyszerűsödne a nyelv, egy csomó dolog elavult benne, akár még azt is lehet mondani, hogy egy része már csak sznobizmus, viszont a tized, század stb. elhagyása komoly probléma, mivel az fontos információ, nem mindegy, hogy valami 3,5 vagy 3,05. Még akkor is fontos, ha esetleg úgy érted a redundanciát, hogy 3,5 esetén nem kell kimondani a tizedet, 3,05 esetén pedig ki kell mondani a századot. Én pl. nem vennék ott Rolex órát, ahol 3,5 milliót kérnek érte, de az eladó azt mondja, hogy ennek az ára három egész öt millió :)

Azt meg csak úgy általánosságban írom, hogy van a családunkban sok kronométer, amiket mi egyszerűen csak órának hívunk. Ezek között van pár olyan, ami nagyon értékes, az egyik pl. nekem azért az, mert a feleségemtől kaptam, a feleségem azért tartja nagy becsben az övét, mert azzal én leptem meg őt, továbbá van egy asztali óránk, amit meg azért tartok sokra, mert a szüleimtől van.

> Még akkor is fontos, ha esetleg úgy érted a redundanciát, hogy 3,5 esetén nem kell kimondani a tizedet, 3,05 esetén pedig ki kell mondani a századot.

Hogyan másképp érteném? A háromegészötről mindenki, aki épp nem kukacoskodik, az tudja, hogy 3,5-öt jelent. A 3,05 helyett meg majd mond a beszélő háromegészötszádot, vagy -- figyelj, mert ez nagyon fog fájni --háromegésznullaötöt. Értem, hogy ez nem tetszik, mert beléd/belénk van doktrinálva, hogy az úgy nem jó, de ettől még én meglehetős biztos vagyok benne, hogy ez át fog alakulni. A mindennapi beszédben szerintem már át is alakult.

Sőt, megfelelő kontextus meglétével még ennél borzasztóbb dolgok is történnek, pl szegény 'egész' is kopik, és emberek a milyen hosszú kérdésre nem általlanak olyanokat mondani, hogy három ötven, vagy tizenkettő hetvenöt, aztán mégis fogja érteni a másik, hogy 3,5m-re meg 12,75m-re gondoltak, pusztán a tagolásból.

> három ötven, vagy tizenkettő hetvenöt

Ez "értelmesebb" rövidítés, még hatékonyabb is, viszont amikor már mondod az "egészet", akkor nagyon hiányzik a végéről a tized vagy század vagy aminek ott kell lennie. Erre is lehet mondani, hogy "nem mindegy". Vagy kimondod végig, helyesen, semmit sem elhagyva, vagy rövidíts úgy, hogy "ne fájjon", de az igazi mégis az, főleg műszaki emberek szájából, ha betartjuk az erre vonatkozó szabályokat.

A "három ötven" egyébként gyakran használatos a háromszázötven helyett is, ott a száz kimondásával spórol az ember, szóval a három egész öt tized ebben az esetben mindenképpen helytállóbb :)

Aki ilyen órát vesz, az nem vár NTP pontosságot tőle. Nem értem, hogy ez honnan jött?

Hol érdekel szerinted engem az idő NTP pontossággal?

Szerinted a telefonon századmásodperc pontossággal nézi az legtöbb ember az időt? Be van nekik kapcsolva a nyitóképernyőn a másodperc, a tizedmásodperc és a századmásodperc kijelzés? Egy lófaszt. Perc pontosan tudják mennyi az idő. Zavar ez valakit? Senkit.

Senki sem kezd el óbégatni, hogy "jajaj, de nem tudom meg róla NTP pontosan az időt!". Azt látod, hogy 12:46.

Közben lehet, hogy 12:46:01 van, vagy 12:46:59.

Kit érdekel?

--
trey @ gépház

Te meg ne felejtsd el feltölteni, nehogy pofára esés legyen a taliból. ;) Azt hiszem, én bőven ráérek majd évente igazítani, de hogy ne csak a levegőbe beszéljek, folyamatosan mérem a napi átlag deviation értékét. Jelenleg 0,8 sec / day-en áll ~ egy hétnyi viselés után. Majd bloggantok neked róla, hogy hányszor és honnan késtem el miatta :D

--
trey @ gépház

Ez jó, de abszolút nem vagyok irigy senkire sem. Trey órájának is örülök, stb... vehetnék én is, ha akarnék. Más kérdés, hogy én nem veszek, meg vannak az okaim, hogy miért nem, ugyanúgy, mint Trey-nek, hogy ö meg miért.

Èn csak a prémium fogalmát jártam körbe egy picit, hogy mennyire nem egyszerü az egyébként, hogy mi az és mi nem.

--
robyboy

Ah so. Nem akartam, akarok paraszt lenni, megértem/elfogadom általában mindenki álláspontját, inkább csak hangosan filozofálgattam el azon, hogy VALÒBAN mit is jelent prémiumnak lenni... nem egyszerü a kérdés, és nem lehet egyszerüen definiálni sem.

A minöségi termék alapfeltétel, de önmagában nem elegendö.
Egy biztos, Svájc ebben élenjár, jól menedzselik a prémium márkáikat: órák, csokik, bicskák.

--
robyboy

A kinai otezres orak horroriszikus ertekeket tudnak. Mechanikus uton dupla nulla mind. Horror, sok ertuk a parezer Ft is. Elektronikus uton a kvarcvezereltben a mutatosak napi perceket is tevednek akar, hiszen ket egyforma leptetomotort sem tudnak legyartani ebben az arszegmensben. Tudom, naponta kb 10db mellett megyek el, mert az asszony ezekre bukik. A digitalis kijelzos az nyilvan okes, de azert a kristaly abban az esetben sem patika allapotu :) szoval szerintem nem jo pelda az otezer.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az a szines fogaskerek eloxalt [megfelelo] kemenysegu fem. “Ranezesre” is latszik. Egyebkent a muanyagokkal sincs semmi baj amig nem elnagyolva gyartjak, nem alulmeretezettek es a megfelelo helyen hasznaljak. Akik tanultak anyagismeretet azoknak nem idegen amit irtam.

300m: ez mindig statikus es mozdulatlan allapotaban megadott ertekek akar premium akar consumer: ha tudnal uszni 300m melyen ott beazna azonnal. Akar a csavarzaras koronan keresztul akarhogyan van tomitve. Ez annyit jelent, hogy merulhetsz vele es uszhatsz akar 60 meter melyen buvarfeelinget keresve. Nem rossz dolog ha tudod meg 3 percre eleg a levegod es nem ott doglesz meg, vagy nem kell 8-10mp alatt felemelkedned sietve, remelve hatha marad agyad :D

Ui ha a vizallosag szabvany szerint lenne rairva az neked jobb lenne? Komolyan kerdezem, tenyleg.

BTW nem fog sosem 1 percet kesni vagy sietni honap alatt, hiszen aki ilyet hasznal eletszeru korulmenyek kozott, annal ezek a kilengesek majdnem szimmetrikusak (kiveve ha lamerul van beszabalyozva, vagy szar volt a vibrograf). Nekem barmely hangvillas 1/2 es 1 egesz masodperc koze van szabalyozva / nap. Honap vegere 8-9mp diffi a PC-n leolvasott idohoz kepest. Legalabb 15-nek kellene lennie, de inkabb 30-nak. Dehat nem :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem tudom vegigolvasni mert smartphone + ezt nyugodtan szeretnem olvasgatni nem egy korhaz folyosojan :)

Ha a nyomasproba a lenyeg, akkor add be nyomasprobara es nezd meg hogy nem engednek a gep kozelebe: nem mozdulhat meg meres kozben. Akar szivjak a levegot a negativ nyomasert akkor sem mozdulhat meg, mert mast mer :) es nyilvan nem jobbat. Te muszaki vegzettsegu ember vagy, nagyjabol tudod a nehezseget ennek a temanak, ekkora 300m vizoszlop nyomasara olyan dupla koronaval szoktak vedekezni egy darabbol gyartott tok eseten is, amitol elhanyod magad ranezesre, mert kiall vagy 10-15mm-t az oldalsiktol es van meg rajta egy bolondbiztos zar is.

Kb igy, remelem jo a link: https://www.russian-watches.info/wp-content/uploads/2016/05/diver_helme…

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azért nem feltétlen, ugyanis a jó kis vostok amphibiák, amik 200m es búvárórák, papíron:

Itt egy videó, ahol az üres ház: 82 baros nyomásnál roppan össze:
https://www.youtube.com/watch?v=s-YKyDkpXbc

Ezen meg 50bár mellett vígan üzemel: https://www.youtube.com/watch?v=N_O2yVyx51k

Jahh ezek 60 dolláros órák :>

Szerintem ezzel a rolexel is el lehet lenni 300M-en röhögve. Főleg, hogy a 300m szerintem ISO 6425 szabvány szerinti 300m.

Fedora 28, Thinkpad x220

Nem a haz roppan ossze, hanem berogyott az uveg - azt hittem megrogyott az acel rotfl az presbe is lehet tenni, a T800 max jelenthet neki. Ez lehet meg gyartasi hiba, mokolt plexi is. Lehet, hogy az a haz egy sima Komandirszkie haz ami sosem volt buvarora. Meg vagy 5 dolog meg es meg ennel is tobbet birt volna. Szoval pls ilyet ne se pro se kontra :)

Amugy en mar mentem at Amfibia hatlapos Radioroom-on *kocsival* probakent. Ugy voltam ha berogyik leszarom. Kutya baja, azzal megyek nyaralni, te joeg mit kibirt mar :)) jeah

Ui nezze meg barki a videon az 50 bar hany meternek van megfeleltetve :/

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

James Cameron expedíció a Mariana-ákorba:

"On 26 March 2012, the expedition’s submersible descended 10,908 metres (35,787 feet) to reach Challenger Deep, the deepest point in the world’s oceans. The DEEPSEA CHALLENGER carried an experimental divers’ watch, the ROLEX DEEPSEA CHALLENGE, on its robotic manipulator arm. The timepiece worked perfectly throughout the dive at extreme pressures, confirming Rolex’s position as the leading brand in waterproofness."

( kép )

"Kb igy, remelem jo a link: https://www.russian-watches.info/wp-content/uploads/2016/05/diver_helme…"

Hát, igen. Ismerjük az orosz technológiát :D "Kicsit" elnagyolt minden. Amit nem tudnak megoldani mérnökséggel, megoldják nyers erővel. Hélium escapement szelep hol van róla?

--
trey @ gépház

Egyszer megtették. Azóta az összessel megteszik laborban:

"To guarantee the water resistance of the Rolex Deepsea divers' watch to the extreme depth of 3,900 metres (12,800 feet), Rolex tests every single one made in a specially designed high-performance tank. This stainless steel hyperbaric tank is cast in a single piece and weighs 1.3 tonnes. It simulates the pressure at 4,875 metres (16,000 feet) below sea level, some 25 percent greater than the depth indicated on the dial. At this depth, the force exerted upon the watch is equivalent to a weight of 4.5 tonnes. This test could be destructive, meaning that the slightest weakness in a watch would cause it to implode. Obviously, all Rolex Deepsea watches offered for sale have survived it."

Ez a Deepsea.

A többinél:

"All Oyster Perpetual models are equipped with the Oyster case, providing the movement with optimal protection against water, dust and shocks. Before being shipped, every Oyster watch is immersed in water and subjected to a pressure 10 percent greater than that found at the depth to which it is guaranteed – 25 percent more in the case of divers’ watches. This means that every Rolex Oyster is not just capable of resisting at least 100 metres of water pressure. It has actually done so."

--
trey @ gépház

Most egy kicsit összezavartak a számok.

the expedition’s submersible descended 10,908 metres...

To guarantee the water resistance of the Rolex Deepsea divers' watch to the extreme depth of 3,900 metres... It simulates the pressure at 4,875 metres...

Egyszer megtették. Azóta az összessel megteszik laborban

Hát most vagy a számok rosszak, vagy egyszer megtették és azóta nem teszik meg az összessel a laborban ugyanazt, hanem kb. a felével tesztelik.

A Mariana-árok mélyére egy speciális Deepsea Challenge-t vittek le 10 900 méterre. Ezt erre célra készítették.

A laborban a széria Deepsea órákat tesztelik kb. 5000 méterre. A széria Deepsea-kre 3900 méter írva.

A Submariner-ek (erről szól a blogbejegyzés) ennél szerényebb, 300 métert tudnak, de a gyártó szerint azt is túlbiztosítva tesztelik.

A sima Oyster modelleket (alkalmi viselet) is garantálják 100 méterre.

Vö: Kovi 60 méterről beszélt.

Remélem így tiszta.

--
trey @ gépház

Nyilvánvaló, hogy itt ezeknek az óriási számoknak nem az a lényege, hogy bárki is 5000 méterre akar menni velük rendszeresen. Ez a "Ha meg akarnám tenni, megtehetném" dologról szól.

Technikai oldalról... A koronáról volt szó pl. Jól látszik, hogy a Deepsea-n is pontosan ugyanaz az elvű, Triplock tömítésű, lecsavarozható korona van.

--
trey @ gépház

Értem. Ez a vázlat elég jó, én még sajnos nem láttam ilyet élőben. Amikor a kezemben fogtam, a gazdája azt sem engedte, hogy kicsavarjam a koronazárat. Pedig értéke ellenére el volt hanyagolva. Nem is értettem igazán, bár ötleteim azért vannak a dolog hátteréről :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Reszben jogos, de olyan nyomason mar nincsen pardon, ott nem lehet olyanra hivatkozni, hogy patikamerlegen van adagolva a cucc vagy az, hogy marpedig erosen kalimpaltal vele a melysegben. Ugyes melo amugy, bar a tultervezes azert engem is meglepett. BTW ez nem az a modell amibol indult a szal, csak azert irom nehogy valaki benezze. Ez mas.

Orosz ora: nem teljesen jogos a felvetes, de persze ertheto. Akik jol nyomjak azt szoktak mondani: aki orosz orat gyujt az tokot es szamlapot gyujt.. Valamikor amit lehetett vittek gyarral es mernokokkel egyutt, jobb esetben licenszeltek. De ebbol kiindulva a Molnija pl. Rolex oralicensz utan immar ujgeneracios vadaszgepekbe gyart precizios mechanikus meromuszereket. Ahhoz sem kell kis tudomany. Ne legyenek illuzioid, Oroszorszagban is lehet gyartani jo cuccokat, csak az igeny es a lehetosegek nemigen talalkoznak. Persze *sohasem* fognak Rolex minoseget gyartani, maximum 10db erejeig 5 ev alatt :) de nem is a ruszki technika fikazasara mondom, hanem a masik dicseretere.

Ui en szeretem a ruszki orakat. Nem sokat, de azokat nagyon. Mindegy szelep vagy sem, ezt a rettenetet peldakent irtam.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem mondtam egy szóval sem egyébként, hogy szar a Rolex vagy ilyesmi... azt tartom, hogy a prémiumnál elsösorban a NEVET kell KEMÈNYEN megfizetni, mert a minöség egy bizonyos szint felett már nem überelhetö, az ár viszont annyi, amennyit ráírnak, tehát határ a csillagos ég.
--
robyboy

Hát, ez megint attól függ mit veszünk be a minőségbe. Az anyag minőség nem minden, azaz a 18 karátos arany az 18 karátos mindenhol. Viszont nem mindegy, hogy az alkatrészeket mondjuk egy gép "csinálja", vagy mondjuk kézzel munkálják meg.

Léteznek olyan órák, ahol az alkatrészek nagy részét az órásmester tervezi/készíti, ezeknek az ára a csillagos ég. És nem azért mert az ebben lévő acél jobb mint mondjuk egy "tucat" rolexben ...

Fedora 28, Thinkpad x220

En a vizallosagot mindig azt hittem, hogy vizszintesen merik. Csak sose tudtam, hogy setalva, vagy futva kell
megtenni a tavot.

Volt par 50m vizallo oram fiatal koromban, es mind rendre beazott. Mindig azt hittem, hogy tobbet mentem 50meternel esoben...

:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Még egy a pontossághoz. Ez itt egy értéktelen, de ritka darab. Csak azért ér valami 30e körül, mert keveseknek van ilyen, főleg ilyen szép állapotban. Íme az egyik utolsó valamirevaló Timex karóra. Egy Electric, dynabeat 260-al. ~40 éve gyártották, ~4 hónapja cseréltem benne elemet - pedig az öregcsont billegőmotorosoknak már nem szabadna járnia. Úgy értem kifizetődőbb pihennie. Én viszont imádom a csattogó kis hangját, majdnem annyira mint a zümmögő villásoknak. Szóval ritkán ezt veszem fel. Ez a billegőmotor olyan elképzelés, ami khmm. az árral szemben úszás műszaki iskolapéldája, tehát a billegő hajtja a szerkezetet :D. Bírom az ilyen őrültségeket, talán azért szeretem. Nem is untatlak tovább, figyelj: https://imgur.com/a/5g6LRzq

Lényeg: szűk 4 hónap alatt 1<>2 perc diffi. Valahol pont félúton. Holott ez nem túl pontos olcsó tömegcucc (napi +-7mp körül), ráadásul javarészt fekszik egy helyben. Csak annyi, hogy finoman karbantartott modell. Tudom, almát a cefrébe való körtével hasonlítok, de ne legyenek kétségeid: akár a néhai ruszki +- 40 sec sem lesz napi 40 sec *sosem*. Az eltérés nagyon sok minden függvénye mechanikus és elektromechanikus vonalon, te pedig a dokumentációkban végértékeket kapsz. Ezért van az, hogy "Pista" bácsi vagy bárki azt mondja a filléres emelthidas Pobedájára, hogy márpedig az pontos. Feltéve, hogy viseli és sosem baszta oda semminek és nem izzadta szarrá. Miközben arra akár +- perceket is lehetne írni per nap.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Gratulálok én is az órához!

Erről a "neki minden óra óráról" jutott eszembe amit egy ismerősünk mondott amikor annak idején meséltük neki, hogy mennyire jó volt az Avatár IMAX 3D-ben és hogy neki is meg kellene néznie, mert ilyet még nem látott. Erre azt mondta, hogy látott ő már olyat 30 éve a Balaton partján... :-) Persze, 3d-s mindkettő, de azért némi apró különbség van a kettő között ;-)

A timepiece szót hogyan fordítanátok magyarra?

--
robyboy

Hát nem vagyok Rolex-megszállott, sőt van Orientem is - de azért ez eléggé kész :)) hahaha a kurva életbe, ez már azért ijesztően nullksilles. Bazz ez aztán komoly cikk, ahhahah nem lenne jobb már elengedni ezt a szálat?

Azon gondolkozom, hogy csinálok egy táblázatot, egyik oszlopban a Skodám, a másikban Egy Ferrari Italia. Lesz pár sor, benne "kormány", "gázpedál", "4 kerék", "sportérzés". Utóbbit a Ferkánál kihagyom, a többit kipipálom és beírom alulra az árukat összehasonlítani. Hellyeah :))

El sem hiszem, tényleg a kurva életbe már!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Meg az is, hogy csak egy bezel insert akár 10 ezer euróba is kerülhet kopottan az ikonikus Submariner-hez, aminek az új listaára 7500 EUR.

Így lesz egy kopott, 30-40-50 éves Submariner-ből az új árának többszörösét érő. S mivel ezek mesterművek, megfelelő karbantartás esetén pontosan ugyanolyan pontosak, mint a vadonatúj társaik. Ettől érték.

--
trey @ gépház

+1

Sväjc élen jár a presztízsmárkák felépítésében, tanulni lehetne egyébként, ahogy elérték azt több területen is, amit.

Japán is tud nagyszerüt alkotni, mégis a svájci óra az etalon mai napig, és az is marad amíg világ a világ. Valami nagyon durvát kellene csinálniuk ahhoz, hogy a renomé meginogjon, de ezt a luxust ök nem engedik meg maguknak.

A presztízsmárka elönye, hogy a tehetösebb rétegeket célozza meg, így a gazdasági válságok sem igazán hatnak ki az eladásaikra.

Amin még szoktam mosolyogni kicsit magamban, az az, hogy a legtöbb presztízsmárka gyártó az ügyfelet tartja a figyelem központjában, teljesen érthetö, csak hát izé... a leggazdagabb társadalmi réteg tetemes százaléka drogdíler, fegyver (nö) kereskedö, politikus vitatható háttérrel, stb... szóval a presztízs tárgyak birtoklói nagy eséllyel emberileg méltatlanok.

Jó látni azt viszont, mint a te esetedben is, hogy vannak még olyanok, akik nem "piszkos" ügyletekkel érik el azt, amit.

Kedvem szottyant venni egy mechanikus karórát, de én maradok a 100 ezer alatti kategóriában.

--
robyboy

:)

Minden karórán van 12 óra :)

No a Ferrari gyorsabb, a Rolex pontosabb, minöségibb. A Ferrari-nál tudod, hogy miért fizetsz kurvasok pénzt, mert jól gyorsul, meg 350-nél ér véget, meg persze Ferrari.

Két karóra között bizony nincsenek ekkora különbségek. Itt a NÈV a különbség, ami miatt el lehet kérni a 400x-os pénzt, ami valljuk be: kurva sok pénz... nem 400x JOBB karóra, 400x drágább.

Lehet mondjuk 10x, 50x, 100x jobb... de 400x ??

--
robyboy

Mivel a Submarine az etalon, mindenki hozzá akar hasonlítani, ami egyébként nem is akkora nagy baj. Ha egy forma szép, miért ne lehetne használni? Gondolom nincs levédve sem, mert amikor kitalálták, nem gondoltak arra Rolexék, hogy a fél világ utánozni fogja majd egy nap, kvázi etalonná válik.

Ha már nem ikont vesz az ember, akkor kitárulnak a lehetöségek, és a böség zavara helyzet áll elö.

Nekem pl. a Japán filozófia jobban tetszik, mint a svájci, minden elfogultság nélkül.

--
robyboy

Nem a hasonlítással baj, hanem a részletekkel. Hiába néz ki egyesek szerint pontosan úgy, az összkép csak "majdnem" olyan, az anyaghasználat és kidolgozottság minősége még csak majdnem sem olyan, a benne levő szerkezet pedig messze van tőle.

Azt azért tudni kell az automatákról, hogy 6-10 évente teljesen szét kell szereltetni őket, az alkatrészeket tisztítani, a csapágyakat olajozni stb. Ehhez megfelelő szerviz kell. Egy közepes márkánál egy ilyen szerviz 80-150 ezer forint is lehet. Ha nem kell benne cserélni semmit. A nagyon gagyikat egy rendes szervizben el sem vállalják.

Nem érdemes olyan gyártó termékéért pénzt adni, aminek a szervizelés többe fog kerülni, mint a vételár.

Ha japán, akkor Grand Seiko. Mondjuk azt sem fogod megúszni 2M alatt (esetleg használtan). A minőséget meg kell fizetni.

https://www.chrono24.com/all/seiko-grand-seiko-the-hi-beat-36000-profes…

--
trey @ gépház

A hasonlóság kérdése továbbra is az, hogy van-e minöségbeli különbség akkora, mint árbeli. Most nem a gagyi utánzatokra gondolok, hanem komolyabb gyártók hasonló termékeire, ahol van szerviz, garancia, és a müszaki tartalom se 10x rosszabb, mint a 10x-es árkülönbség. Pl. pont ez a Steinhart, szerintem nem gagyi kategória, persze nem Rolex.

Amúgy tényleg, mint az autók, müszaki vizsga, stb... gondolom egy több milliós óra karbantartása simán kerül több százezerbe mindjuk 5 évente. Az sem utolsó szempont, de nyilván aki ilyet vesz, az erre is gondol. Vagy hagyja tönkremenni a cuccot, amiért kár.

A Grand Seiko tényleg jó, de pont ez a szép ebben az óravilágban, hogy minden árfekvésben meg lehet találni azokat a gyártókat, típusokat, akik adott árkategóriában minöséget produkálnak.

Nem merültem eddig bele sosem az órák világába, de érzem a varázsát a témának pár nap olvasgatás után :)

--
robyboy

Èrdekes terület a mechanikus óra, mivel egy öskövület technológia modern változata. Nem sok olyan területét ismerem a világnak, ahol pont egy elavult technológia -persze megfelelö minöséggel párosítva- jelent presztizst.

Az ember azt gondolná alaphangon, hogy kvarc, napelem, gps szinkron, és az a legfaszább, miközben rugó, meg fogaskerekek... mint az ipari forradalom idején.

Bár a gyártástechnológia sokat fejlödött, ez inkább hátrány, a régi modellek ezért is lehetnek értékesebbek, mert nem számítógépes tervezés, CNC, lézer munka, hanem tényleg full kézi, vagy majdnem az.

Es pont itt lapul a márkaépítés zsenialitása. Elavult a terméked, csinálj a hátrányból elönyt!
Valahol az emberek vágynak vissza a múltba, amikor még a dolgoknak volt egyéniségük, feeling-ük, és nem 12 egy tucat dolgok, amit kidobok, ha elromlik, majd veszek újat.

Ès mivel nem tömegtermékekröl beszélünk, így indokolt a túl magas ár is. Minöség, presztízs, ritkaság, nem tömeggyártás, és már a megszerzése is élményszámba megy.

Továbbá pont ezek miatt valahol már nem is a funkción van a hangsúly, hanem a fentieken. Ez a presztizs. Birtokolni valamit, ami nem tucat, minöségi, ritka, drága. Mellesleg használható is. De aki karórára vágyik, az nem feltétlenül Rolexet vesz.

--
robyboy

Szóba került az, hogy az okostelefonok pontosabbak a mai mechanikus szerkezeteknél. Ennek azért utánanéznék, mert a legtöbb okostelefon órája nem tud jobbat ~ 1 sec pontosságnál. Mivel nincs folyamatos szinkron a timeszerverrel.

Szóval, lehet, hogy egy jobb mechanikus szerkezet még mindig ver egy okostelefont.

--
trey @ gépház

"húszezer forintos"

Látni öltönyös embereket, amint zsebükben kotorásznak és ótvar telefont húznak elő, ha meg akarják nézni mennyi az idő.

Igazán stílusos!

Ez az a típus, amelyik a hátsó zsebében tartja a pénztárcát a műanyag, nyeles fésű mellett, a pólója első zsebében pedig a pakli cigarettát, aminek csak a negyede fér bele.

Hát, van, ahol erre van igény.

--
trey @ gépház

Nem akarom védeni a védhetetlent, de azt is látni, hogy az öltöny is egyre ritkább a világban. Hüen belesimul ez a vonal is a totális eligénytelenedésbe.

Már nem sikk farmerban színházba menni, stb...

Pár év, és már csak a monacói kaszinóban lesznek öltönyök, meg prémium márkák.

--
robyboy

Valószínűleg a munkahelyük írja elő az öltöny viselését, de pénzt már nem ad rá, illetve kiegészítőkre. Egyébként nem tudom mit akartál ezzel mondani az órák és telefonok időmérési pontosságával kapcsolatban.

Azt azért tudjad, hogy rendesebb körökben ugyanígy kiröhögnek (persze csak diszkréten) ha megjelensz öltönyben és fémcsatos búvárórát veszel fel hozzá. Még ha rolex is, egy stílustalan újgazdag idióta látszatát kelti.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Van egy (ikonikus;) Casio f91w-m. 2500Ft volt az ebayen, de a "prémium" átvételt a magyar posta intézte...;)

Specifikációja szerint asszem ±30 sec havonta (a drágább kvarc Casiokra meg talán 15öt írnak), az enyémet pár hónapig mértem de 2 secen belül volt mindig, ráadásul valamiért nyáron késik télen siet szóval egész évet nézve még jobb is lehet az átlag (szóval majd ha eltörlik az óraátállítást, kb. elemcseréig (7-10 év) hozzá sem kell nyúlni...)

De ez lutri. Mert van egy Casio w800h-m is (úgyhogy a pórnép két legnépszerűbb óráját hordom, legalábbis amazon lista szerint: https://www.amazon.com/gp/bestsellers/fashion/6358540011/ref=pd_zg_hrsr… /ezekre amúgy kb. úgy tekintek mint mondjuk az eldobható golyóstollra - valami ami funkcionálisan jól működik és se féltenem se aggódnom nem kell soha miattuk, míg ha lenne egy milliós töltőtollam naponta ötször szívrohamot kapnék amikor mondjuk nem ott van amire emlékszem...;)/

A w800h pontosság specifikációja ugyanaz asszem, de az én példányom stabilan télen nyáron késik 5-10 sec között havonta, ami bár messze specifikáción belül van de már néha állítgatni kell miatta... Ennek ellenére mondjuk jobban szeretem (normális háttérvilágitás, nagy számok, vízállóság, rendes öröknaptáros dátum)

Nincs ebben túl nagy zsenialitás, hiszen csupán az állati ösztönök felhasználása. Az órák esetén nincs szükség izzadságos munkára, mert a jó órákat kezdettől fogva csak gazdagok engedhették meg maguknak. A mai üzlet az első néhány kiváló és sikeres mester tevékenységének folytatása. Ennyi. A vásárlók kis része elsősorban a műszaki tartalmat értékeli, másik kis része kizárólag a befektetést látja benne, a maradék sokaság meg a mellét döngeti vele, mint egy majom.

:)

Egy első automata órát akarok venni, és egy Steinhart-ot nézegetek, ezért rákerestem itt a hup-on.

A karbantartás ezek szerint lehet hogy annyi, mint maga az óra? Gondolom itt is igaz lehet, hogy attól még ugyanannyi feladat a karbantartás, ha rendesen megcsinálják, mert olcsó az óra.

Trey: Egyébként amit a blogban írtál, az nekem nem a prémium, inkább luxus (fogadóbizottság, fehér kesztyű, sütike, és társai). A prémium nekem inkább az, amikor valami rendesen meg van csinálva, tényleg a legjobb anyagokból, de nincs benne felesleges cucc, pl fehérarany és gyémánt. (de lehet hogy tévedek).

Talán Bp-n van egy-két hely még, ahol profi órások minöségi munkát végeznek, illetve vidéken itt-ott, de ez kb. ugyanaz, mint az autószerviz. Most, hogy nekiálltam magam javítgatni az autómat, látom, mekkora kóklerek voltak azok a szerelök, akik korábban foglalkoztak vele. Törött ez-az, hiányzó csavarok, stb... persze ettöl még ugyanúgy megy, csak hát na...

Vissza az órákhoz. A prémium cuccokhoz minösített tudás kell, gyári alkatrészek, minöségi szerszámok, olajak, stb... és idö.
Nem tudom adott-e ez egy mai órásmühelyben.

Valamelyik újságban láttam többször is, ahogy a bp-i rolex butik órásmestert keresett. Hát izé... nem tudom, találtak-e, ha igen kit, de az ember ilyenkor elgondolkozik azon, érdemes-e itthon ilyet venni. A vége az, hogy vissza kell a gyárba küldeni szervizre, de minimum ausztriába átvinni.

Nem értek hozzá, de nagyon pozitívan csalódnék, ha egy 150e Ft-os óra is, mint a Steinhart, évekig óra maradna a kezemen annélkül, hogy szétesne (még akkor is, ha a karbantartás ára megegyezik az óra árával).  Egy Orient Tritont néztem még, de ott is pont attól félek, hogy ez az árkategória 1-2 évig marad csak óra. (Fényképet láttam 3 éves Orinetről, nagyon le volt harcolva.) A Steinhart legalább kerámia lünettás, és tényleg jókat mondanak róla. 

Elvileg minőségi követelményekhez, svájci gyártáshoz + teszteléshez kötött, hogy rá lehessen írva az, hogy swiss made. A facebook-on rajongó csoport van, Günter Steinhart is csoporttag, tehát foglalkozik az ügyfelekkel, és a youtube-on megnézve a céget, ez egy szimpi kis cégnek tűnik 30-40 db alkalmazottal, profi külsősőkkel gyártatják az órát. Tényleg csak ez alapján, egy jó minőségű szerethető órának gondolom/remélem. Azzal, hogy rolex kinézetű, nincs bajom, ha egyébként meg jó minőségű. Az ára nagyon barátságos, egy "első órának" tökéletes lesz szerintem. 

Ebben az egyetlen vegre-valahara ertekelheto es nem vicces hozzaszolas a japan vonal. Ohanyam el sem hiszem, innentol mar erdekes!

Belepo szinten a japan mechanikus (nyilvan hasznaltan) 50e koruli. Jobbfajta Bell Matic hasznaltan 200e, a Grand pedig hasznaltan 1 miskat veri. Nem is az ara a lenyeg amugy, a japanok tudnak ha akarnak. Ebbol a leginkabb ertektarto a BM, szoval itt milliokat kaszalni nem lehet. Arra maradhat pl. a Rolex vagy a hasonlo brandek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szétolvasom az agyamat a témában :) Hm. Ma épp valami blogon arról értekeztek, hogy a svájci óráknak leáldozóban van. Gondolom a kommersz visz mindent, és egyre nehezebb a brandeknek talpon maradni. Ha körülnézünk, azt látjuk, hogy ez kb. mindenre igaz.

Amit Japán művel technológiai szinten, már rég lekörözi Európát, persze Európa ezt sosem fogja elismerni igazán... bár a Grand Seiko kapott svájci kitüntetést is. Azért elég durva dolog ez, a teljesítményt nem lehet nem elismerni.

Azt hiszem a Grand Seiko a maga letisztultságával és technológiai szintjével ma a világ egyik legjobb órája. Minőségéhez képest nem is túlárazott. Az évi 8-9 elkészített óra is magáért beszél.

Ha jól emlékszem a Spring Drive félig mechanikus, félig kvarc alapokon tud 20 mp / év pontosságot. Azért ez eléggé meggyőző.

--
robyboy

Jep. 5-6 éve rájöttem, hogy ez a téma jobban érdekel az eddigieknél is, és elkezdtem gyűjtögetni. Az addigi 3db kiegészült, lett belőle 5. Majd 15, a végén meg már azt vettem észre, hogy két fadobozban úgy csavarom a karórákat, hogy figyelni kell nehogy karcolják egymást. Akkora a tumultus. Csúnya egy betegség ez. Kitaláltam, hogy akkor menjünk a minőségre, elkezdtem el/odaadogatni amiből több van/volt, vagy épp elcserélni. Beesett pár Omega, Longines, Zenith meg ilyesmi. Mivel baromira érdekelnek a különleges cuccok, rágyúrtam a hangvillásokra.

Nos, a hangvillások állítólag azért szorultak ki, mert kvarcóra. Okés, ezt már hallottuk a mechanikusoknál is. Kvarcóra. Mindenütt kvarcóra. Még most is, csak immár ott tartunk, hogy bántóan nullskilles fröccsöntött tokba tett vackokat vásárolnak az emberek a *kínai* ruhaüzletek pénztári soráról. Ezeket maguk a kínaiak sem tekintik karórának, senkinek nincs ilyen a karján. Napi 5-12 perc eltéréssel mennek, nem élik túl az első elemcserét sem. Mindegy is, mert az izzadság beszivárog a szétrohadó tokból a werkbe és elpusztul idő előtt. A mutatók leesnek, a tok bevonata szó szerint lehámlik. Ha kell, belül is és beleszemetel a werkbe. Egészen ijesztő.

Szóval arra akarok kilyukadni, hogy akkor is a gagyizás szinonímája a kvarcóra, meg a lowcost techno-sznobizmusé. Nyilván vannak jók belőle, és nem is akarom lefikkantani mindet, nekem is van jó. Egy alsó-átlagot hozó kvarcóra 20e körüli boltban, dehát már ott sem tart a dolog, hogy a legtöbben 5e Ft-ot adjanak egy kukuért. Mélyen ezalatt vagyunk, marad a kínai, mert az olcsó. Még az olcsósággal sem lenne baj baj, de ez már khhm szint alatti technika. Mint ahogyan annak idején micsoda sláger lehetett, ahogy az olcsó órában tranzisztor van és kvarckristály vezérel. Olyan vagányul pontos volt mind, hogy ma egy mechanikus megeszi mindet reggelire és kihányja. Dehát olcsó pénzért érkezett pl. 7 dallamos zenélő kvarcóra. Hogy hova ne szarjak, ahh kvarckristály meg tranyó, meg Für Elise. Jeah. Mára a smartphoneom CPUjában 4.3mrd tranzisztor van, szóval techno-sznobizmusra immár alkalmatlan is bármilyen kvarcszerkezet.

Semmi baj nincs azzal, ha valakinek nincsen 2 miskája, 200e Ft-ja, 50e Ft-ja egy mechanikus órára. Semmi baj, ha valakinek nincs 100- vagy 20e Ft-ja, vagy akár 5-6e Ft-ja kvarcócára. Illetve baj, csak az nem ez a téma. Az sem baj, ha ezekre nincsen igénye, nem vagyunk egyformák. De eleve hamisítványokat keresni janiskodásra (ez nagyon dívik ma) és 1500Ft-os (nem elírás) kínai lomra hagyatkozni időmérés tekintetében az a legalja.

Dehát a kvarcóra kiszorított mindent. Jaja, bár legfőképpen az igénytelenség szorított ki mindent, csak ha ezt végre kimondaná valamelyik nagy akkor beszakadna a feje páraknak.

Végül visszakanyarodva a szálat indító szóra, ami a prémium volt. Lehet, hogy azért ennyire nehezen feldolgozható sokaknak, mert a legalja szint lebeg a mainstreamben. Nem biztos, hogy náluk is ruhaboltos "karóra" van. Nem biztos, hogy egyáltalán van karórájuk. Nem biztos, hogy egyáltalán jól átgondolt a nehezen feldolgozhatóság. Lehet, hogy csupán ezt látják mindenütt maguk körül. Pl. az aliexpressen, kínai mindenes üzletben, divatáru üzletben meg a fene tudja hol. Ha sokat élnék elmaradott országban, meglehet, hogy egy kínai Simson-utánzat műanyagból kiöntve űrtechnika lenne.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Láttam a TV-ben, hogy az eMag-on most akcióban vannak a karórák. Onnan is lehet szépeket választani, várólista sincs :)

BTW: a precidrive-os, 160 ezres quartz Certina-m azért nem rossz az évi 10 sec-en belüli differenciájával. Van néhány quartz órám is az érdekesség kedvéért. Automatákat régebben nem kedveltem, de ahogy öregszem, egyre többet tudok velük szöszmötölni. Még akkor is, ha sokkal több törődést igényelnek:

https://twitter.com/gmicsk0/status/1105810818137014277

--
trey @ gépház

Persze, ezért is írtam hangsúlyosan a "replika" és a 3 sör árába kerülő vonalról. Vannak és voltak is jó kvarcórák, de azok nem szorítottak volna ki semmit, annyiba kerülnek. És ezért nem ezek az elterjedtek, hanem a valóban filléres és legfőképpen igénytelen vonal - melyet eleve úgy vesznek, hogy akár egy évig tervezik használni majd kuka.

Ui én régebben az automata szerkezetek nagy barátja voltam, mára annyira nem. Érdekes, hogy nálam fordítva van ez a rész, mint nálad. Van otthon még egy kalapácsautomata Doxa is amit elkezdtem, de már nemigen fejezem be. Valamikor kitaláltam, hogy ezzel is szeretnék foglalkozni szóval sokat tréningeztem a ruszki technika értéktelenjein, majd másokon. Egy Seiko5-öt mondjuk még szerintem le tudnék bontani majd visszaépíteni, csak egy órásnál úgy 20-30x lassabban és sokszor kell mankó (közben készített fotók). AZ IWC-hez viszont nem nyúlnék, abban nem kevés cucc van. Ennyit a szöszmötölésről, én csak tét nélkül merem :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Kevés dolog van még a Földön, ami valóban minöséget képvisel. Régen az órák leginkább használati tárgyak voltak. Aztán ahogy az újabb és újabb eszközök háttérbe szorították öket, csökkent a jelentöségük. Manapság simán lehet élni karóra nélkül. Àtértékelödött az egész piac. A luxusmárkák eljutottak a prémiumig fejlödésük során, tudatos építéssel, ami nagyon jó, de valahol szükségszerü "elöremenekülés" is volt.

Nem hiszem, hogy ma bárki is azért vesz többmillás karórákat, mert a pontos idöt ezeken akarja nézegetni. A pontos idöt fillérekért is meg lehet tudni.

A presztízs a lényeg, a tárgy birtoklása, annak lehetösége.

Szerintem ma sem él több igénytelen ember, mint mondjuk 50-100 évvel ezelött. Más kérdés, hogy többen vagyunk, és minden látványosabb.

Egy prémium 50 éve is drága volt, nem tömegtermék.
Ide kapcsolódik sajnos a sznobizmus lényege is, ill. visszaélés az árakkal: sokan hiszik azt, hogy ami drága, az tényleg jó. Sajnos ez nem minden esetben igaz.
Visszautalva korábbi gondolatomra is: az igényesség nem pénzfüggö, függetlenül a topic tárgyától, ami bizony minöségi ÈS drága is.

Itt egy jó leírás az óratörténelemröl:

http://www.mvltrade.hu/history.htm

--
robyboy

Ha valaki évi 8-9 órát készít adott típusból, nem nehéz a várólistát elképzelni.

Más kérdés, ha olcsó lenne pl. a Grand Seiko, ugyanazzal a minöséggel, és tömeggyártásban készülne, kb. kutya sem venné meg, mert eltünne a "patinája" a cuccnak, ami a prémium egyik sajátja.

Erre gondoltam, amikor korábban azt írtam, hogy a prémium márkák hogyan csinálnak a hátrányból elönyt. Ez magyarázza a felturbózott árakat is. Aki pár terméket ad el egy évben, annak abból kell az üzemeltetési költségeit finanszírozni. Borítékolt a prémium ár.

--
robyboy

Bevallom a történet olvasása közben egyre inkább fordulatot szimatoltam. A lakájforma recepciós résznél már biztos voltam benne, na most jön a csavar. Akár így is folytatódhatott volna: ... és akkor magamhoz tértem, a Keletinél, egy füstös arcot láttam magam előtt, aki hevesen gesztikulálva lóbál valamit a kezében. Tesa, haljon meg a kislányom Rómeó, ha nem eredeti, ez prémium cucc, csak neked ennyi, akkor megegyeztünk?! :)
Gratulálok, hozzá, viseld egészséggel!

Pozor! Bocsánat, nem bántás, de tényleg azt gondoltam lesz valami fordulat!

Lehet érdemes lett volna Pozsonyban is megpróbálni, a szlovák 20%-os ÁFA egy 2,5 misis cuccnál ha jól számolom 175 ezer megtakarítás a 27% itthonihoz képest.

--
robyboy

Én pedig nem neked válaszoltam eredetileg, hanem fokoztam az arpi_esp által vázolt szituációt, amit ő poénnak szánt, nem pedig ellenérvnek arra amit te írtál.
Amúgy el se hiszem, hogy ezt magyarázni kell ;-)

Azzal amit te írtál az ÁFA-ról nekem semmi problémám, szerintem neki se. Sőt, jó ötlet.
Nem is erről beszéltünk, legalábbis mi. :-)

Gondoltam rá, de Pozsonyban 0-szor járok / élet, Budapesten pedig évente többször is. Ezt fontosnak tartottam, ha valamiért be kellene mennem hozzájuk. Általában más a bánásmód, ha az ember az adott helyen vesz valamit és oda viszi vissza, vagy máshonnan való.

Évi egyszer benézek hozzájuk, leadom egy átnézésre. Meg az is lehet, hogy veszek náluk még valamit. Akkor nem mindegy, hogy hol leszel a listájukon.

--
trey @ gépház

Ma bejelentették az új modelleket.

https://www.rolex.com/watches/new-watches.html

Új Submariner nincs.

Továbbá:

"- sima gmt master nincs
- oyster szíjas blnr nincs

Ez mindkettő rendben is van de az hogy a Rolex töröltette az összes waiting listet és már nem lehet feliratkozni semmire sem. Tehát magyarul megszűntek a várólisták és innentől ha szeretnél egy ritka darabot akkor csak a szerencsére számíthatsz....

[...]

Egyébként amíg bent voltam (15-20 perc) le sem rakta a hölgy a telefont és újra csörgött és a fenti infót közölte minden kedves érdeklődővel."

--
trey @ gépház

Nekem most ez tetszik igazán:

https://monochrome-watches.com/citizen-unveils-its-new-eco-drive-calibe…

Szerintem ez egy tökéletes karóra.

No offense egyébként.

Mivel a Rolex továbbra sem akar tömegtermék lenni - pedig a lehetőség adott, így egyre drágábbak lesznek a termékei, egyre hosszabb várólistával.

Nem hülyék, az biztos, mivel már túléltek pár válságot, és tudják azt is, hogy jönnek újabbak.
A válságot meg általában a prémium márkák élik túl.

--
robyboy

Mindkettönek megvan a célközönsége, értelme, célja, és így tovább.

Egy biztos viszont, amit az öreg órás szaki is elöad szépen, hogy a régi technológia régi gyártással párosítva az igazi.

Egy 2019-ben gyártott V8-as sosem lesz 67-es Mustang. Ösi technológia modern gyártásban. Ès régebben minöségibb anyagokból, tartósabb órák készültek. Tisztára, mint minden más területen is.

A kapitalista szemlélet itt is dolgozik sajnos...

--
robyboy

Szerkesztve: 2023. 07. 30., v – 10:45

Téged úgy vágtak át a palánkon, hogy még nyögtél is hozzá: Pont írtál egy emailt -> pont volt egy raktáron -> pont megvettél valamit amiért más dupláját is adta volna. Miért nem csapott le az üzletre egy fehérkesztyűs? :D