Kerámialapos vagy indukciós tűzhely?

Fórumok

Sziasztok!

Kerámialapos vagy indukciós tűzhelyet érdemes venni? Ahogy nézem valamiért az üzletekben sokkal kevesebb az indukciós, mint pár éve. 4 személyes család, nem minden nap főzünk.
Ti mit használtok és miért azt?

Hozzászólások

Én jobban szeretem az indukciósat, de ez nagyon szubjektív dolog, olyan mint, hogy a pepsit vagy a coca colát szereted (vagy a queen kólát :) )

Elméletileg a villanytűzhely jobb mint a gázos

Szerintem nem. Hatásfok miatt. A villamosenergia előállítása, szállítása nem olcsó. A gáz dinamikája is jobb, mint az infravörös főzőlapé. Ugyanakkor sokkal jobban tisztítható egy kerámia lap, mint egy gázos főzőlap. Meg szebb is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A gázost a legkönnyebb tisztán tartani. A titka az, hogy alufóliával lefeded a zománcot, így ami kifolyik/kifröccsen/odaég az az alufóliára folyik, fröccsen és ég oda. Ilyen esetben az alufóliát cseréled. Maga a zománc csak alig lesz dzsuvás, ami esetleg rákerül azt simán leszeded mosogatószeres szivaccsal.

Ja, ebből a szempontból én funkcióra megyek, utálok tűzhelyet takarítani. És amióta egyszer olvastam erről azóta a családban mindenki ezt csinálja. Nem szép, de hasznos.

Egyébként én kerámialapossal vagyok megáldva, annál ez nem működik. És főzni szerintem legjobban gázon lehet, bár indukcióshoz még nem volt szerencsém.

A kerámialapos tűzhelyen szinte bármilyen edényben tudsz főzni. Na jó, a bogrács nem túl optimális hozzá. :-) Az indukciós tűzhely „válogatós”. Tehát először nézd meg, hogy ebből a szempontból milyen edényeitek vannak. Aztán nézd meg, hogy mennyibe kerül az edénykészlet lecserélése/kiegészítése. Utána már csak azt kell eldönteni, hogy akarsz-e ennyit költeni rá.

Van ugyan olyan „adapter”, amivel hagyományos edényt is lehet használni az indukciós tűzhelyen, de akkor kb. ugyanott vagy, mintha kerámialapos tűzhelyed lenne. Ráadásul ezt is külön meg kell venni, és elég drága ahhoz képest, hogy egy nyéllel ellátott rozsdamentes acéllemez.

Nálunk most kerámialapos van. Ha tönkremenne (nem legyen így), akkor indukciósat vennénk. Ezért, már évek óta szinte csak olyan edényt veszünk, ami indukciós tűzhelyen is használható.

Normális edénykészlet ízlés kérdése: A rozsdamentesek többsége jó az indukciósra. Ha valaki a zománcozottat kedveli, akkor már nem ilyen jó a helyzet. Van akinek a zománcozott a normális. Én speciel a rozsdamenteset kedvelem, de ettől még nem gondolom azt, hogy a zománcozottat kedvelők alacsonyabb rendűek lennének.

En indukciosat vettem + ikeas labasok (batran ajanlom, ar-ertek aranyban verhetetlen).
Orom fozni igy :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

+1, ha most veszel újat, akkor indukciósat. Energiahatékonyabb, biztonságosabb (ha leveszed az edényt lekapcsol, nem tudod úgy felejteni) plusz a korábbi közhiedelemmel ellentétben elég sok edénnyel megy (nekem pl. a nagymama zománcos lábasával sem volt semmi gondja, max ha nem elég vastag az edény akkor lassabban melegszik fel)

mi költözés miatt tartunk ugyan itt.

Akinek indukciós van, attól kérdezném, hogy adott hőfokra belőni mennyire nehéz/bonyolult?

A hagyományos gázos már elavult?

Nyilván rács alá faszén/brikett - nem kérdés.
Más a két sütési mód. A tárcsán serpenyőhöz hasonló módon tudsz sütni.

http://boldogkukta.blogspot.hu/2013/07/sussunk-tarcsan-3-utos-sutos-hus…

Tarját mindkét módon lehet sütni, csevapot/pljeszkavicát grillen, nem tárcsán.
Cserébe a tárcsán egyszerre el tudod készíteni a szelet húst és a köretet (olajban sült krumpli, sült zöldség) is.

Indukciós párti vagyok, de... még nem tudtam cserélni. Új konyha kellene hozzá, mert: jelenlegi sima Bosch főzőlap vastagsága (besüllyedése) kb. 40mm, az indukciósoké sokkal több. Az alatta lévő fiók használhatatlan lenne.

Továbbá ha a feleségednek jót akarsz, akkor figyelsz arra, hogy főzőlaponként legyen +/- gomb, ne kelljen előtte kiválasztani, hogy az egyetlen +/- páros mit is állít. A legjobb ha "csúszkás" a 0..9 erősségi skála és persze abból is 4db van 4 főzőlap esetén. Főzőlapok "összevonhatósága" egy kamu dolog...

főzőlaponként legyen +/- gomb, ne kelljen előtte kiválasztani, hogy az egyetlen +/- páros mit is állít

Miért?

legjobb ha "csúszkás" a 0..9 erősségi skála

Ez valamiféle mechanikus kapaszkodót jelent, vagy továbbra is kapacitív szenzort?

Főzőlapok "összevonhatósága" egy kamu dolog

Mit jelent itt az összevonhatóság?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bosszantó ha a pörkölt+tészta fozesnel az egyiket levenned másikat 9re tekerned és a +/- előtt egy másik gombbal léptetni kell, hogy épp melyik lapot állítod.

Igen, érintős gomb, amin 9->3-ra nem 6 érintéssel hanem egyél lehet lépni.

Összevonják=együtt működik, területet megnagyitjuk.

Nekem kerámialapos van, nincs főzőlaponként +/- tapogató, hanem van főzőlap kiválasztás, a kiválasztotthoz tartozó intenzitás érték mellett világít a tizedespont, s van +/-, a kiválasztottat lehet állítani. Nekem ez semmilyen problémát nem okoz.

érintős gomb, amin 9->3-ra nem 6 érintéssel hanem egyél lehet lépni

Fogalmam sincs, ebben mi a jó. 9 lépésnél semmi sincs messzebb egymástól, nálam működik a modulo 10 is, tehát 0-1 = 9.

Az összevonásban mi a kamu? Már azon túl, hogy elég feleslegesnek hangzik, mert ezt külön funkció nélkül is meg tudod csinálni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hogyan tudom összehasonlítani egy indukciós és egy kerámialapos fogyasztását. Mert mindenki azt mondja, hogy energiatakarékosabb az indukciós, de szeretném látni, hogy mennyivel.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Megnéztem az indukciós kínálatot, és nem nagyon értem a dolgot. A mostani főzőlapunk 6,3 kW-os, és amikor vettük, ez egy átlagos lapnak számított a teljesítmény szempontjából. Most a legtöbb indukciós lap 7 kW felett van. Egyes helyeken azt írják, hogy 50%-os megtakarítás a kerámialaposhoz képest. Ebből nekem az következne, hogy az indukciós lapoknak 3-4 kW között kellene lenniük, mert akkor nyújtanák a korábbi lapok „főzési teljesítményét”. Ugyanis a húslevest (a hús fajtájától függően) 1–2 óra alatt akarom megfőzni, nem pedig 30 perc alatt. Tehát nem a főzési időt akarom csökkenteni, hanem a felhasznált energiát. Az egy dolog, hogy a kerámialapos tűzhely lassabban melegszik fel, de ennek egy 2 órás főzésnél már nem lesz túl nagy jelentősége.

nos, az egyik, hogy az indukciós akkora területet melegít, amekkora az edény. A kerámialapos az egészet. Nézz meg pl egy kávéfözöt, mi a különbség :-)

Gyanítom, hogy a 7kW a max teljesítmény - az összes lapot maxra tekerve. Ilyen még nálunk soha nem volt - de szerintem olyan sem, hogy a 4ből mind a 4 menjen.

Nálunk a húsleves alaphangon szokott lenni két óra - lehet, hogy öregek a kakasok? :-)

A kerámialaposnál is a maximum az, amikor mindent feltekerek. A miénken 4 fajta méretű (és teljesítményű) főzőzóna van, mindig oda tesszük az edényt, amelyiknél teljesen letakarja a zónát.

Szubjektív: kerámialapos tűzhelyre barbárság kávéfőzőt tenni.

„Nálunk a húsleves alaphangon szokott lenni két óra - lehet, hogy öregek a kakasok? :-)”

Mifelénk csak akkor van kakas, ha a hentesnél külön megrendeljük. Mióta bezárt a közeli hentes, azóta kicsit nehezebb hozzájutni. :-( Így viszont időt tudunk spórolni. :-)

Az, hogy valami 5 vagy 8 kWh-t fogyaszt maximum, nem feltétlen az jelenti, hogy utóbbi kevésbé gazdaságos :-)

Hová tegyem a kotyogóst? :-)

Őszintén szólva én hentesnél még csak olyat vettem aminek 4 lába volt :-) Szerintem baromfit talán legjobb faluszélén venni - leszámítva ha az embernek az anyja / anyósa nevel sajátot :-)

Az, hogy valami 5 vagy 8 kWh-t fogyaszt maximum, nem feltétlen az jelenti, hogy utóbbi kevésbé gazdaságos :-)

Értjük, mit szerettél volna mondani, igaz is, de ezúttal teljesítmény lett vona helyes, nem energia, tehát kW. ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az indukciós a gázhoz hasonlóan gyorsan reagál a szabályzásra. A kerámia marha lassan melegszik fel, és lassan is hűl le ha leveszed a hőfokot pl, meg kell szokni a használatát pár odaégetéssel (szerintem elég kaka).
Az indukciósnál a hőfok függ az adott edénytől, van aki meg azt utálja, hogy az egyik fazekat 5-6-ra, a másikat 7-8-ra kell állítania ugyanahhoz a hőfokhoz, bár ilyet még nem tapasztaltam, csak hallottam.

Kerámialaposom van, tényleg nagy a hőtehetetlensége, de még sohasem égettem oda semmit. Ha baj van. ki kell kapcsolni az egész tűzhelyet, s félrehúzni az érintett edényt. Épp a nagy hőtehetetlenség miatt megtehető ez, utána vissza lehet kapcsolni azokat a lapokat, ahol nem volt semmi baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha választani lehet, akkor kerámialapos - de ha jobban utánajársz, a kérdés gyökere mára majdnem hitvita szintű. lentebb írta vki, hogy Coca/Pepsi: elég találó. 20e Ft-ot tennék rá, hogy a most meglévő fémedényeid 10/9 arányban jók az indukcióshoz is.

de a legjobb lenne a gáztűzhelyem visszakapni :S nem volt kellemes élmény leállni róla. ahhoz képest sehol nincs egyik sem. a lépcsőházban nincs gáz és nem hozhatom be: max pár öngyújtót meg gázos forrasztópákáimat tűrik meg :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

de a legjobb lenne a gáztűzhelyem visszakapni :S

Tudsz okokat, konkrétumokat is mondani?
Sose használtunk még kerámiás vagy indukciós tűzhelyet, a gázossal jól elvagyunk (nem tervezünk cserélni), csak érdekel, milyen objektív/szubjektív érvek vannak a gáztűzhely mellett/ellen - erről akartam itt egy szálat indítani (mérsékelt eredménnyel).

újra meg kell tanulni főzni - de ha ezt erős kijelentésként olvasná bárki, az időzítés azért újra tanulandó. emellett a reakcióideje olyan, hogy "fut a tej!", erre kikapcsolod és még öt percig futna, ha félre nem húznád. az egyszerűbbek másfélszer annyi idő alatt főznek fel egységnyi vizet azonos nyomás mellett, illetve krumpli sütéshez vennünk kellett egy olajsütőt, mert sütés helyett a krumpli inkább megszívta az olajat legnagyobb fokozaton is :S

sütőben viszont jó az elektromos cucc, onnan épp a gázos nem hiányzik!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem ilyen rossz a tapasztalatom. Egyrészt akár működés közben is takarítható ez-az a kerámialaposról, szebb, esztétikusabb, mint a gáztűzhely. A nagyobb időállandó igaz, az edény félrehúzását nem tiltja a vallásom. :) Ami a lassú felmelegedést illeti, manuális PD szabályozót használok. Az elején 9-esre teszem, aztán amikor közel van a kívánt hőmérséklethez, csökkentem az intenzitást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hm, a sült krumpli vajon miért szívja meg magát olajjal?

Tehát lényegében nem rosszabb, csak más. Sütőben nekünk is elektromos van (kombinált gáztűzhely), párom mondta, hogy olyan legyen, mert hőlégkeverés, meg mittomén. Egyszerű benne sütni, az tény, de bevallom, gázos sütővel sok tapasztalatom nincs.