Előrendelhetőek az első Ubuntus tabletek

Címkék

A mai naptól rendelhetőek elő a világ első Ubuntut futtató tabletjei. Az eszközöket a már két telefonnal a piacon lévő bq készíti és annak hivatalos oldaláról van lehetőség az előrendelésre. A bq Aquaris M10 két verzióban érhető el, egy HD, illetve egy full HD kijelzővel szerelt változatban. A HD 259,90 euróért, az FHD változat valamivel drágábban, 299,90 euróért érhető el, viszont erősebb processzort és grafikus megjelenítőt, illetve jobb előlapi és hátlapi kamerát tartalmaz.

A tablet az EU-n belül, illetve néhány azon kívüli országból rendelhető, mint például az Egyesült Államok. A teljes lista itt érhető el. A szállítás várható megkezdése április második hete lesz.

bq Aquaris M10 HD:

  • 10.1 colos HD (1280 x 800 - 149 ppi) IPS kijelző
  • 16 GB-os belső tárhely
  • 2 GB RAM
  • MediaTek Quad Core MT8163B 1,3 GHz
  • MediaTek Mali-T720 MP2 520 MHz
  • 5MP-es / 2MP-es elő-, illetve hátlapi kamera
  • 7280 mAh-s akkumulátor

bq Aquaris M10 FHD:

  • 10.1 colos FHD (1920 x 1200 - 224 ppi) IPS kijelző
  • 16 GB-os belső tárhely
  • 2 GB RAM
  • MediaTek Quad Core MT8163A 1,5 GHz
  • MediaTek Mali-T720 MP2 600 MHz
  • 8MP-es / 5MP-es elő-, illetve hátlapi kamera
  • 7280 mAh-s akkumulátor

Hozzászólások

A hardvert elnézve kicsit soknak tűnek az erősebbért 90 ezer Ft +ÁFA. Illetve a gyengébbért is a 78 ezer Ft + ÁFA.
De lehet, hogy annyira minőségi a gyártás és a termék, hogy megérheti.
Mondjuk én a BQ nevű gyártóról eddig nem hallottam, de ez lehet, hogy az én hibám.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mekkora helyet foglal a rendszer? Azért a combosabb verzióban lehetne 64GB. Ezt az SD kártyás baromságot már elfelejthetnénk.

miért keverik össze a népet azzal, hogy memóriának hívják a tárhelyet a mobil piacon? Múltkor ismerősöm telefont akart venni, nem győztem magyarázni neki mi a különbség aközött, hogy 2 giga a telefonjában a memória, és aközött, hogy 16 giga memóriával rendelkezik...

A számítástechnikában nem járatos embereknek meg a háttértár lenne zavaró! Mi azért könnyebben alkalmazkodunk a hétköznapi nyelvhez mint fordítva.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ezért említettem tárhelyet. Elég egyértelmű. Hely ahol tárolsz. Ha ez valakinek problémát okoz, azt tudom sajnálni.
Amúgy ez nem alkalmazkodás kérdése. Egy szó van két teljesen eltérő fogalomra, amit kevernek össze vissza.

Vicces egyébként, hogy azt mondod, hogy a számítástechnikában nem járatos embereket ez zavarná, ennek ellenére a boltokban sok helyen RAM-ként van kiírva a memória, és memóriaként a tárhely. Ha ez nem összezavarás, akkor nem tudom mi az.

én szemezek vele.
a bq oldalán van 10 EUR eltérés a Global/Worldwide árazás között. Továbbá azt írják, hogy including tax. a két shop között mi az eltérés, tudja valaki?
--
blogom

A telefonomban
- másfélszer akkora memória,
- kétszer nagyobb háttértár,
- kétszer több CPU mag,
- minimum kétszer nagyobb felbontású kamerák,
- és milliószor elterjedtebb operációs rendszer van.

Emellett $90-ral olcsóbb volt. Az kb. 25.000Ft különbség.

Mi az, amitől ez a cucc kecsegtetőbb lenne...?

állítólag nem ilyen egyszerű.
az omgubuntu.co.uk-n írta valaki, hogy az előző Android/Ubuntu modelleknél ~fél év volt, mire valaki összerakta, hogy Android/Ubuntu szabadon cserélhető legyen az eszközön.
Szóval most még biztosan nem, de talán néhány hónap múlva igen, tényleg rá tudod tenni az Androidosra az Ubuntut.

de ennyire mélyen nem ástam bele magam.
--
blogom

Néhány napja kérdeztem a bq-t, hogy lehetséges-e ez, akkor a következőt mondták, illetve írták:

chat:

if I order tomorrow an M10 tablet, will I be able to install Ubuntu Touch on it later? Is there any difference between the hardware and/or the firmware of the Android ones and the soon coming Ubuntu ones?

You could technically do that, but it's not supported by bq – and the hardware is the same

Any difference between the firmware?

That I don't know – too premature to know

mail:

The M10 Ubuntu Edition will theoretically be the same machine as the M10 FHD (Android Edition). However until the tablet is available we cannot guarantee that the two machines will indeed be absolutely identical hardware-wise.

The M10 Ubuntu Edition has not been launched yet and, for that reason, the final specifications and details are still subject to change and we cannot confirm whether the firmware of the two machines will be compatible between them.

Leszámítva az aksi meg a kijelző közti nem elhanyagolható különbségeket. Értelmesebb lett volna egy hasonló másik tablettel összehasonlítani. Egyébként meg értem én hogy van aki drágállja, de mint tudjuk egy kütyü árát elsősorban nem a nyers vas ára határozza meg, hanem az hogy várhatóan mennyiért lesz eladható. Ők ide lőtték be az árat, a vásárlók meg majd eldöntik, hogy kell nekik ennyiért vagy nem.
--
♙♘♗♖♕♔

Ami nem világos számomra, az az, hogy ha be akarnak törni a piacra egy még a windows-nál is kisebb, tehát 0 részesedésű szoftverrel, akkor miért adják ilyen drágán az amúgy is gyengén teljesítő hardvert? Gyengébb hardver, gyengébb rendszer, magasabb ár. És valószínűleg nem az akksi meg a kijelző miatt ilyen drága.

A telefonoknál (legalábbis a 4.5-ösnél) egyforma árral indultak, azóta az ubuntus esett. Néhány napja 140€ volt, outlet-változat már 120-ért. Utóbbit csak a _spanyol_ oldalon láttam elérhetőnek.

És indokolhat bizonyos árkülönbséget, hogy nyitási akcióként most adnak a tablethez képernyővédő fóliát és tokot is. Piros, kék vagy fekete szín választható:-)

Azért drágább, mert így is megveszik.

A tableteknél gyakori, hogy ugyanazt a hardver 7 colos és 10 colos változata közt is van 2x-es szorzó. Pedig még a panel is fhd ips mindkét esetben.

Persze, a hardver támogatásának kifejlesztését is meg kell fizetni. De némileg ügyesebb kínaiak is vannak, akik például 4 magos atomos, 2GB ram, 32GB flash, fhd ips 7" tabletet android + win dual boot kiadásban megoldják 100 dolcsiból.

Tippre a fenti ubuntus tablet esetén is az androidos forkolt kernelt használják (3.10?), nem pedig valamelyik normál és naprakész verziót. Csak rákonfigolták az ubuntu repót.

Valszeg ez ilyen üzleti meg flottás tábla lesz. Ha nagy cég lennék és megengedhetném, hogy magamnak fejlesszek desktop appot amit csak a cégnél használnának, akkor ilyen tabokat vennék. Egyedi fejlesztésű progit, ami nem web app azt szar Androiddal csinálni. Apple-el nem lehet, M$-t meg eleve nem.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem ez volt a kérdés. Azt firtattad, hogy egy hasonló árú telefonba (sokkal kisebb képernyő, sokkal kisebb akku, más felhasználás) erősebb processzort raknak.

Másrészt meg azért "gyenge", mert léteznek erősebbek. Tudod, ha van két dolog, akkor létezik gyengébb, meg erősebb. Ha minden erősebb lenne, akkor létezne még erősebb. Érted..

Közben úgy néz ki, hogy a second week of April-ból second half lett...

ha akarnák, se tudnák ezt jobban elbaszni. pedig szemeztem vele, de ez most a bq k.anyját...
--
blogom

őszintén szólva, a folyamatos tologatás zavar.

február elején lett bejelentve. akkor még márciusi szállításról volt szó. utána nagyjából 2 hónapig __semmi__ infot nem találtam arról, hogy mikor, hiába írtam be az e-mail címemet az ubuntu.com-on, hogy érdekel.
március utolsó napjain bejelenti a bq, hogy __előrendelhető__, s majd április második hetén postáznak.
most se szó, se beszéd tolnak rajta még két hetet.

de az omgubuntu-n egyesek azt állítják, hogy beszéltek a supporttal, s a support szerint csak 3-4 hét múlva kezdik postázni (ez már megint április utolsó napjai, május első napjai, s csak nagyon jóindulattal április második fele).
az a helyzet, hogy az eddigiek alapján (eddig is csúszott, s eddig sem attól volt hangos minden, hogy a bq/canonical ezeket bejelentgette volna - állítólag erről sem kaptak levelet a pre-orderesek), nem lepne meg, ha tényleg nem kezdenék el áprilisban kiszállítani.

szóval igen, zavar. zavar, hogy senki nem áll ki a bq-tól/canonicaltól, hogy miért csúszik, miért még két hét, etc. és lehet, nem szeretnék egy ilyen cégtől előrendelni valamit (lásd, a Jolla-s IndeiGoGo-s dolog miatt is hőbörögnek még itt páran, a mai napig - még ha az jogilag más is)

(és akkor csak halkan jegyzem meg, hogy az androidos m10-et most csökkentették 259 eur-ról 219-re bqék.)
--
blogom