Postai szarka

Sziasztok!

Sokszor hallottam már esetekről, hogy lopnak a postán, de eddig nem hittel el, mert sem velem, sem a családommal sosem történt ilyen. Eddig.
Húgom olyan helyen tartózkodik, ahol nem túl gyors az internet, viszont szüksége volt egy nagyobb bithalmazra. Gondoltam, hogy felmásolom neki pendrivera és feladom postán, pikk-pakk odaér hozzá. Hétfőn el is sétáltam az egyik postahivatalba, szépen feladtam ajánlott küldeményként. A levélbe nem tettem mást, csak a pendrive-ot.
Ma jön az üzenet Skype-on, hogy a postás ugyan vitte a borítékot, de csak azt. Pendrive sehol. A borítékon 5-6 cm sérülés. Még szerencse, hogy ajánlva adtam fel, mert így a postásnak kézbe kellett (volna) adnia. Természetesen nem lett átvéve a küldemény, jegyzőkönyv, postás bácsi visszavitte az üres borítékot.

(Ha jól látható, hogy sérült a boríték, nem kellene hivatalból valamit kezdenie vele a postának? Mi az, hogy kiszállítják?)

Tudom, hogy nem lesz már meg a pendrive és nem is nagyon zavar az elvesztése, hiszen csak egy 4 GB-os, ősrégi műanyagdarab volt, de az hogy nem ért el a címzetthez a küldött információ már annál inkább. Így kénytelen leszek utazni 230 km-t, hogy személyesen adjam át.
Tudok-e valahol panaszt tenni, kártérítést kérni, vagy bármi egyebet ezügyben? Gondolom van itt olyan, aki már járt így. A jegyzőkönyv után mi az ügymenet? Mi történik? Én is slattyogjak be a postára a feladóvénnyel és borítsam valakire az asztalt?

Hozzászólások

Borítsd az asztalt, de sok értelme nem lesz.
Én postán buborékos csomagolásban adtam fel egy memória modult, és mire odaért szépen elvolt törve, persze semmi haszna nem volt a panaszkodásnak..

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Nem feltűnő, hogy mi van benne.
Ha a kis kleptomániás észreveszi, hogy értékes lehet számára, akkor esélyes, hogy kibontja és eltünteti belőle azt, ami benne van.
(a törött memória modul kapcsán is kíváncsi lettem volna, hogy vajon ugyanaz a memória tört-e el, amit a feladó a borítékba tett)

Nekem 15-20 éve pakolták ki a Chip magazin által küldött csomagot. Néhány régebbi lapszám volt benne CD mellékletekkel. Az újságok talán megmaradtak, de a CD-k helyére összekarcolt és -firkált CD-ket tettek.
Nem foglalkoztam vele annyira, hogy jelezzem a postán, de úgy tűnik, nem egyetlen szarka dolgozik ott. :(

"(a törött memória modul kapcsán is kíváncsi lettem volna, hogy vajon ugyanaz a memória tört-e el, amit a feladó a borítékba tett)"
Lefotóztattam a romokat a címzettel, a sorozatszám a címkén ugyanaz volt, amit feladtam. A címke nem volt sérült. Persze a fotosop korában...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Igen, én is úgy érzem, hogy ebben az esetben a feladó naivitása (is) volt a probléma.
Sajnos úgy kell feladni ilyen dolgokat, hogy feltételezed, hogy a te csomagod kerül egy 2 m-es levélkupac aljára, stb...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Többször adtam már fel buborékos borítékban és mindíg azt válaszolták hogy ahhoz nem lehet Törékeny szolgáltatást rendelni/fizetni. Az indok az hogy ez levélpostai küldeménynek számít és Törékeny szolgáltatást csak csomagként feladott árura lehet venni. Ami 10dkg-nál is asszem 1200-1500Ft-nál kezdődik.

Van a postának egy szolgáltatása az "Értékbiztosítás" tudom vicces, hogy külön fizetnem kell azért, hogy az alapvető szolgáltatást megkapjam, nade van ilyen szolgáltatás és ha elvész megsérül azt az értéket fizeti a posta mit te megadtál.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Igen, korábban is tudtam róla és az eset után jobban utána is jártam, de én eddig a postára megbízható állami cégként tekintettem (ellentétben sok egyéb állami cégekkel). Részben ezért is ért hideg zuhanyként. Nyilván nem tudta mi van a levélben, de ilyen apróságot lenyúlni... mit gondolt a kedves munkásember, aranyrögöt küld Átlag József Átlag Mariskának?

Biztosíthatok-e pl. 100.000 forintra egy látványosan drágának kinéző, de valójában értéktelen levelet? Pl. egy bizsu gyűrűt, vagy húszezresnek látszó papírokat. Azt gondolnám, hogy pár ilyen összeg kifizetése után a postát elkezdené érdekelni, hogy ki lop, és talán kibasznák az ilyet, mint macskát szarni. Mert szerintem most annyira nem érdekli őket, és megússzák. Mellesleg jó kis pénzkereseti lehetőség. Működhet vajon?

--

Talán igen, meg kéne nézni az aktuális üsz.-t; az viszont szinte biztos, hogy ilyen értéknél a küldeményedet külön tasakban, a postán lezárva fogják továbbítani.
A biztosítási díj úgy van kalkulálva, hogy statisztikailag fedezze a kockázatközösségbe lépett ügyfelek várható kárát - hogy ezen nyerészkedni nem fogsz tudni, az nagyjából borítékolható.
Ezek a küldemények egyébiránt komoly belső követéssel mennek, ergo ha találnál is olyan marhát, aki lenyúlja a köteg wc-papírt, amit 100E Ft-ra biztosítva adtál föl, kiderülne, hogy ki volt, és jó esély van rá, hogy minimum fegyelmit kapna a nyakába.

A küldemény tartalmát a posta nem firtatja, az értéket pedig te mondod meg, tehát a válasz igen. Mielőtt azonban örvendezni kezdenél: azt érdemes figyelembe venni, hogy a megadott érték alapján fogja a posta megadni az értékbiztosítás összegét.
Felelősséget pedig a kézbesítés során előforduló sérülésre, elvesztésre vállal.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Nem annyira bonyolult logika ez: magasabb összegért többet fizetsz. Bár előfordulhat, hogy alkudni próbálnak és más értéket szeretnének megtéríteni, de a szabály az szabály. Nem kell elhagyni, ellopni.

Az ajánlott küldemények elvesztésére is van szorzó, hogy mit kellene téríteni. De van, hogy bepróbálkoznak azzal, hogy csak 1x-es feladási díjat akarnak megtéríteni. Az értékbiztosításnál pedig a ráírt érték szerint kellene.
Az időgarantált csomagnál arra is 2x szorzó van, hogyha késik. Volt is a fórumban valaki, akinek karácsony előtt egy csomagját sem tudták időben kézbesíteni. Elsőre bepróbálkoztak azzal, hogy 1x térítés. Sokan egy-egy küldeménynél vagy nem tudják a szabályt vagy nem küzdenek 1-2 ezer forint miatt a bürokráciával, neki viszont 30 csomaggal akarták ezt eljátszani. Másrészt 30-30 nap az eredeti panasz és a fellebbezés elbírásálára is a határidejük, szóval időt akarnak húzni.

szerk:
a francnak kell több éves topicokat feléleszteni, jól beszoptam

Szarból nem lehet várat építeni.

Ha alkatresz akkor inkább dragabban, de futarral(GLS) adom fel dobozban. Alapbol van is biztositas rajta ha jol tudom 50E ertekig, ha ugy adom fel hogy 1M az erteke a csomagnak akkor tobbet kell fizetni a szokasos meret utan.

Meg nem halottam ilyenrol, sot ha serult a csomag akkor futar szol elore hogy lehet gond lesz es mar jegyzokonyvel jon, ilyenkor a futarszolgalat teriti a kart.
(Volt ilyen is, eü tisztitoszerek jottek 5-10 literes flakonokban kartonban(3-5db / karton), es rakodasnal elejtettek egyik kartont, kiszakadt a karton, flakon kiesett a foldre, teteje le, kifolyt a cucc...ki is fizette futarszolgalat)

Ez mondjuk mindenképpen megnyugtató. Eddig nem sok tapasztalatom volt velük, talán 3-4 alkalommal kaptam rajtuk keresztül csomagot. Mondjuk azok nagyobb értéket is képviseltek, telefonok, tabletek, ilyesmi.
Valószínűleg nagyobb értékű küldeményeknél én is átszokok rájuk a posta helyett.

Most kezdjem el sajnalni a postasokat? Akkor is amikor konzekvensen hozzank dobja be a szomszed kozmetika tulajdonosanak Degaz szamlajat, es tobbszori felszolitasra is szarik ra. En szaladgalok vele...vagy akkor amikor szolgaltatoi szamlam meg se erkezik, postan azt mondjak kezbesitve, postaladankban nem volt..es nekem kell kernem egy masolatot a szolgaltatotol hogy adozasnal el tudjuk szamolni?! Vagy olyankor (irodam olyan helyen van ahol vannak boltok, etterem, de meg szalloda is) amikor jon szallodai portas hozza a szamlaink, es leveleink, es panaszolja hogy postas beronygolt, lebaszta egesz tomb leveleit a pultra es kijelentette hogy neki nincs ideje vegigjarni mindenkit..es kiviharzott! Nem kert szivesseget, fel volt dulva...(hozzateszem helyetesito postas volt, szerintem elszakadt a cerna mikor nem tudta ki hol van ugyanazon hazszam/per helyseg alatt)
Jajj bocs de nem fogom oket sajnalni! Nem kotelezo postasnak menni!

Van bicikli. Más munkahely is van ahol télen hideg van nyáron meg meleg van. Ettől még el kell végezni normálisan a feladatot mert azért fizetik őket. Jó tudom h nem kapnak sokat 100% hogy van olyan aki szarabbul keres.
Meg egyébként is ha te főnök lennél azért alkalmaznál egy embert h az budi munkát végezzen?

szerk.: Amúgy ilyen alapon ha a pékek szaros kézzel sütik a kenyeret? Mert nyáron 40-fokba is meg kell sütni azt a kenyeret és így állnak bosszút a világon?

Tudom, hogy fura ilyet írni, de inkább "tűnt volna el" a levél. De hogy lopnak, és nem restek kihozni a feltépett, üres borítékot... hát ehhez már kell egy bizonyos börvastagság. Mondták volna azt, hogy eltűnt a levél. A bizalmam akkor is megcsappant volna, de ehhez már pofa kell.

ez semmi. videken nem csak eltunik az elofizetett ujsag, de szeretnek levelbomba ellenorzest is tartani (feltetelezem ezert kaptak tobben is felnyitott, illetve valoszinuleg ketszer lezart boritekot - koztuk en is)

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Off: ha csak emiatt utaznál 230km-t, s esetleg Pestről van szó, akkor ha valahová feltolod az anyagot, szívesen átadom a hugodnak egy DVD-n :)

Igen, tudom hogy közel van. :) Pont 26 évet éltem én is ott. (Azért "pont 26 évet", mert épp születésnapomon költöztem el onnan új munkahely miatt :D)
De csomag/levél/etc. sosem tűnt el nálunk. Egyszer érkezett tananyag sérült csomagolásban, de a posta központjában (nem emlékszem már pontosan hol van - Budakeszi talán?) szépen leragasztották, ragasztottak rá egy formanyomtatványt, hogy ki kezelte és ha valami hiányzik kit kell keresnem. Elhiszem, hogy előfordul hiba a feldolgozás során, mikor megsérül a csomag, na de nem az az eljárás, ami most történt a pendrive-val.

Nekem két hasonló esetem volt, egyszer csak a csoki csomagolása érkezett meg, de ez lehet, hogy nem a magyar posta sara, Franciaországból még tartalommal együtt indult. A második eset pedig nem posta, mikor Angliába repültem, a feladott poggyászból eltűnt ~3e Ft melegétkezési utalvány. Természetesen az üres boríték ez esetben is gondosan visszahelyezve.

Az "ajánlott" küldemény nem azonos a "saját kezéhez" kezeléssel, ha jól tudom, levélszekrény útján is kézbesíthető, megfelelő feltételek esetén. A postának a üzletszabályzata szerinti kártérítési kötelessége van, de ehhez az is köll, hogy a kézbesítéskor készüljön egy jegyzőkönyv a sérült/hiányos küldeményről. Ha a postástól átvette, aláírta, akkor az "így járt" esete van.
Szerintem fáradj be a postára, ahol feladtad, és udvariasan érdeklődj, hogy mi a tennivaló ilyen esetben. Az asztalborogatás nem jó megoldás, sőt egyáltalán nem megoldás. Mielőtt erőszakosan lépsz föl, gondolj arra, hogy ha a pöcsödre száll egy szúnyog, akkor sem az erőszakos megoldást fogod választani :-D

Megfelelő körülmény a zárható postaláda. Vagyis ajánlott levelet zárható postaládába bedobhat a postás (forrás: a postásunk).

Ajánlott kézbesítés esetén nem tudják visszakövetni, mely személyek köthetőek a levél kézbesítéséhez, arra a tértivevényes "saját kezéhez" kézbesítési mód való (forrás: a postai alkalmazott, egy méltatlankodó személy panaszára válaszul.)

Mindenhol akadnak ilyen mailer daemonok. Sajnos.

Sajnos az ajánlott levél sem jelent már semmit. Nekem egy év alatt kettőt hagytak el (egy kimenőt és egy bejövőt).

A bejövőnél még próbálkoztam:

Kb. egy héttel a küldés után mentem a postához, hogy srácok, ezt az azonosítójú küldeményt várom, hol sikerült elakadnia.

Közölték, hogy ezt már átvették!

Mondom ok, de nagyon kíváncsi lennék, hogy kicsoda, mert én biztos nem!
Fél óra kotorászás, fejvakarás, "Józsi segíccsé má", kupaktanács, stb. után közölték, hogy ők azt a levélszekrénybe kézbesítették.

Mivel a küldemény mérete ezt eleve kizárta, panaszt tettem.

Egy újabb hét múlva megjelent valami szakértő a Postától (az is megér egy misét, hogy a Posta felügyeleti szerve a Posta), aki megnézte a postaládát, és megállapította, hogy 1: ez egy nem zárható levélszekrény, szóval ebbe eleve nem lehetett volna ajánlottat kézbesíteni, 2: tényleg kisebb, mint a küldemény igazolt mérete, magyarul nem is fért volna bele.

Ezek után kb. 2 hét múlva jön a hivatalos levél a Postától, hogy panaszát kivizsgáltuk, mulasztás nem történt, a küldeményt az előírásoknak megfelelően a levélszekrénybe kézbesítettük.

Gratulálunk...

Én azt gyanítom a meg nem érkező ebay csomagok is itthon tűnnek el.
Nekem csak pár dolláros cuccok tűntek eddig el, és az eladó minden esetben kárpótolt.

Mondjuk a boritékból kilopás más eset, mint a meg sem érkező csomag.

Ebből az okból való kifolyólag a nemzetközi küldeményeket amennyiben lehetséges, és értékes cuccról van szó akkor két céget szoktam igénybe venni - az egyik az EMS postáé. Eddig még sose volt gondom velük és normális dobozt is biztosítanak. A másik Fedex, amit kínából, Hong-Kongból, USA-ból kapott csomagokra szoktam használni.
Ami szívás szokott lenni az Afrika, mivel a vám ott annyira korrupt hogy ihaj, illetve - a török vámhatár még egy érdekes probléma.
Azonban Fedexes Fedora csomagokkal se volt sosem gond, és a futárom, aki mindig ugyanaz rámtelefonál, hogy merre vagyok a városban - és odahozza. Kicsit drágább mint a megszokott, de legalább nem kóvályognak vele mint a DHL teszi. Az is megér egy misét, hogy a DHL-t németországban az ottani posta üzemelteti, és egész európában egyforma számsorral nyomonkövethető - amikor beér budapest melleti nagy elosztóba, nos az egy fekete lyuk, mert másik cimkét kap, és úgy osszák el. Ezt pedig onnan tudom hogy fél raklapnyi szóróanyagot nyeltek le, és miután reklamáltam - hirtelen meglett de fizikailag nem tudták előadni - mert fogalmuk sincs hol van és a nyomkövető progi bulktatta le őket, mert címzett ismeretlennel visszaküldték, csak hogy ne égjenek mint a Reichstag...

A Magyar Posta azt a szituációt sem képes felfogni, hogy van valakinek egy állandó lakcíme, de nem oda kéri a csomagot, hanem pl. az albérletébe. És állandóan azzal problémáznak, hogy nem stimmel a kézbesítési cím és a lakcím.

Egy posztkommunista csökevény. Megérett a pusztulásra.

Fuszenecker_Róbert

http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1992/LXVI

"A lakcím és az értesítési cím bejelentése és nyilvántartása
Nytv. 26. § (1) A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét a járási hivatalnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

Nytv. 4. § (1) A törvény hatálya alá tartoznak:
a) Magyarország területén élő magyar állampolgárok, a bevándorolt és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként vagy oltalmazottként elismert személyek... bla, bla"

A kiemelés tőlem.

Sőtmitöbb: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Szemelyi_okmanyok200912…

Amikor az ember albérletet keres, akkor szembesül a mutyizás és sunyulás posványával, és amikor riasztóan magas árakon akarnak kiadni - és adnak is ki - hitvány lyukakat, akkor felmerül bennem a gondolat, hogy ráférne a ciánozás az albérletpiacra, és átvehetnék az egészet az erre szakosodott - remélhetőleg korrektebb - cégek.

Áh... igen, értem mire gondolsz. Nem arra gondoltam, hogy minden bérbeadó tűnjön el a piacról, hanem azok, akik élősködve nyerészkednek, mondván hogy úgyis talál másik albérlőt, kb. fél nap alatt.

"...ráférne a ciánozás az albérletpiacra, és átvehetnék az egészet az erre szakosodott - remélhetőleg korrektebb - cégek."

Szerintem mindenkinek jobb lenne. A bérbeadó elmehetne az ilyen céghez, remélhetőleg megtalálva azt, amelyik a legjobb szolgáltatást nyújtja (közvetítés, karbantartás, rezsifigyelés- és kezelés ahol szükséges), a bérlő pedig nem a szerencsére van hagyatva, ha az elromlott konvektort, hűtőt, elektromos hálózatot kell megcsináltatnia, és a költségeket elszámoltatnia a tulajdonossal.

Persze a bérbeadó kevesebbet keresne így, viszont azt egyrészt legálisan, másrészt pedig (közel) 0 munkával.

Erről nem vagyok meggyőződve. Nézegetek kiadó lakásokat. Amit látok és megfelelne, az olyan havi 100 (ha cég adná ki, akkor 100+áfa) körül van (a hirdetések jó része már nem aktuális amúgy, kiadták őket). Ha a tulaj megelégedne havi 80-al, ami adózás után nem tudom mennyi lenne, de praktikus lenne évi 1M alatt tartani, kerülendő az egészségügyi hozzájárulást. Cserébe ugye 0 munka van vele, a közvetítő cég meg keresne havi 20-at.

Persze az arányok változhatnának az ingatlan és a berendezés állapotától függően.

Nem tagadom, könnyen lehet hogy túl naiv vagyok, de ebből már bőven egy másik szálat kéne indítani. De az biztos, hogy én személy szerint sokkal szívesebben kötnék szerződést egy, a fenti minta szerint működő céggel.

Tényleg új szál kéne neki.

De na. Van egy ingatlanom. Ezt nem tudom(*) - pláne nem ideiglenesen - befektetni értékpapírba. Tudtommal. Bár lehet hogy vannak olyan konstrukciók, amikor az ingatlan szolgál fedezetül, ehhez végképp nem értek.

Ha meg nincs ingatlanom, csak pénzem, akkor fel se merül a fenti kérdés.

Nekem egyik sincs :D

*) nyilván lehet egy eladom-örülök-megveszem ciklussal, de annak tuti nem kicsi az overhead-je.

Van itt egy olyan logikai bukfenc, hogy egyrészt elvárod, hogy minden jogszerűen, bejelentve menjen, közben már most is sokallod az árakat.

Innentől nem világos, hogy mégis milyen javulást várnál az erre szakosodott cégektől...

Mo.-n egyébként nem tudom hogy megy az ilyesmi, de nyugatabbra pl bekérik a bérpapírjaidat, meg persze a banki infóidat, és pl ha nem keresel nettó 3x annyit mint amennyibe az albérlet kerül rezsivel, akkor nem is állnak veled szóba.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mi úgy vettük ki a lakást, hogy aznap kezdték el hirdetni, s utánunk (szombat, este hét) még jöttek ketten megnézni.

Lakótársam barátnője albérletet keres. Nem egy olyan helyen jártak, ahol közölték, hogy megmutatják 10-15 bérlőnek (2-3 fő/bérlők) a lakást, majd választanak egy szimpatikus bérlőtársaságot.

Ezekből nekem eléggé az jön le, hogy itt én állok a fasznak a rossz oldalán :-\

--
blogom

Tehát szerinted 10-15 érdeklődőnek megmutatni az két perc... :-P Ha van 10-15 érdeklődő, akkor abból ténylegesen megjelenik jó esetben 8-9. Ebből a 8-9 érdeklődőből nagyjából 5-6, aki tényleg úgy gondolja, hogy az adott lakás megfelelő neki (volt szerencsém olyan esethez, hogy a hirdetésben pontosan le volt írva, merre van a lakás, aztán az érdeklődő kibökte, hogy ő igazán a belvárosban vagy közel hozzá szeretne lakást, vagy hogy nekik igazán két nagyszoba kéne, mert négyen vannak - de azért megnéznek egy másfél szobás 35 m2 lakást is... A kedvenc az, aki szinte körbe sem néz, de a hirdetett bérleti díjból már alkudni akar - nem is kicsit. Szóval ha van 15 érdeklődő, akkor abból legfeljebb 2-3, esetleg négy lesz olyan, aki közül választania lehet a tulajnak... És ez sem biztos, mert nagyon sok esetben az a 2-3 nap, amíg várni kell a válaszra sem elfogadható a bérlők részéről.

Mi köze a kötelező lakcímbejelentésnek a postai küldeményekhez? Mindazonáltal amúgy sem áll módomban a bérleményben postai küldeményt átvenni, mivel napközben nem tartózkodom benne, munkaidőn túl meg a posta tartózkodik a küldemények kézbesítésétől. De ahogy mondtam, a postai címzésnek semmi köze nincs a lakcím és az értesítési cím bejelentéséhez és nyilvántartásához.

Ave, Saabi.

Én láttam már olyat, mikor este nyolckor az előttem álló hölgynek nem adták oda az ajánlott/csakkézbe/fasztudjamilyen levelét, mert a levél címzése nem egyezik meg az ő lakcímkártyáján szereplő címmel. Ez köze van.

Ettől függetlenül én utána, ugyanattól a postás nénitől megkaptam az ajánlott csomagom, szóval fassetuggya. De valami levelet a kedves hölgy nem vehetett át...
--
blogom

"De ahogy mondtam, a postai címzésnek semmi köze nincs a lakcím és az értesítési cím bejelentéséhez és nyilvántartásához."

Csak talalgatom, hogy amiert M.P. allami tulajdonu, adottnak tekintik a jogszabalyok betartasat, a cimzett azonositasanak legbiztosabb modja meg szemelyi + lakcimkartya.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Pontosan. Sokszor kérek szállítást a szüleim címére, mivel ők nyugdíjasok és napközben is otthon tartózkodnak. Ettől persze az én lakcímkártyámon nem az ő címük szerepel. Vagy még jobb, amikor a munkahelyi címre kérek szállítást. Ott meg aztán senki sem lakik.

Ave, Saabi.

Ha bérelt lakásban lakik, akkor ahhoz az kell, hogy a tulajdonos/bérbe adó hozzájáruljon, mert "puszira" nem fognak az okmányirodában tartózkodási helyet bejegyezni. Ezt a megfelelő kitételt tartalmazó bérleti megállapodással (ekkor önállóan intézheti a bejelentkezést a bérlő), vagy a tulajdonos/bérbe adó által aláírt lakcímbejelentő használatával lehet megoldani. Arra viszont figyelni kell mindkét esetben, hogy a tartózkodási hely, mint olyan -ha jól tudom- 3 évig érvényes, utána újra meg kell tenni a bejelentést, no meg az sem mellékes, hogy a kiköltözésnél a bérlőek "illik" elintézni a th. megszüntetését, és ezt a tulajdonos/bérbeadó felé hitelt érdemlően (új lakcímkártya) igazolni. A tulajdonosnak persze van lehetősége a "beragadt" th. megszüntetésére, de az neki macera.

Valoban, kell hozza a tulaj hozzajarulasa, de tapasztalatom szerint viszonylag konnyu talalni normalis tulajt akinek ez nem gond. Eddig ketszer bereltem lakast, mindketszer allando (!) lakcimkent jelentettem be a tulaj hozzajarulasaval.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nagyon eltértetek a tárgytól, de ez valóban így van. Tavaly júliusban a szerződés elegendő volt az okmányirodában, hogy tartózkodási helyként beírassam az albérletet. Állandó lakcímhez is elég lett volna a szerződés az ügyintéző hölgy szerint, de mivel nem volt konkrétan benne a szerződésben, hogy a tulajdonos hozzájárul (igaz az sem, hogy tiltja), így azt nem lehetett.

Ne csak más legyen thread necromancer, létezik a levelezési cím fogalma. A postán, meg meg kell mondani, hogy azért van ez, mert ezt adtam meg levelezési címnek, hogy biztosan elérjenek a leveleim. A harmadik után megszokják....
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Lehetett volna kemény műanyag borítóba tenni a levélen belül, vagy egy nagyobb dobozba, pl.DVD-tokba.
Ennél is sokkal jobb ötlet a micro-SD, ragasztó-szalaggal rögzítve, pl. egy vékony karton-papírra, vagy kemény vákuum-fóliára, lamináló fóliára.

................................
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
muon

Tudom, hogy nem vigasz, és nem akarom a Postát sem védeni, de szerintem maga a jelenség (Lopás) nem cégfüggö. Jelen van az élet minden területén.
Egyszerüen egy züllött, lopós, balkáni nép a magyar. Ennyi.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Persze, hogy nem cégfüggő, de legalább naplóznák az ilyen eseményeket és ha valakinek "priusza" van, az ne dolgozzon olyan helyen ahol emberek csomagjai jönnek-mennek. Persze, sok lenne a papírmunka naplózni, hogy mikor ki mit csinált egy adott csomaggal, de ezért fizetünk a könyvelt küldeményeknél plusz pénzt. Legalább ezeknél tudnák megmondani, hogy a Kiss Jóska és a Kováts Béla kezelte a borítékot, de Kováts Bélánál már meg volt sérülve. Így tudnék feljelentést tenni Kiss Jóska ellen, hiszen 1) meglopott, 2) megsértette a levéltitkot.
De 2014-ben, mikor mindenhol chip meg kütyü van ez csak álom.

Nem kell priusz a lopáshoz. A cégnél, ahol dolgozom, folyamatosak a lopások és a kirúgások is, de mindig találnak új tolvajokat, akiket felvesznek. Sokszor filléres szarokat lopnak, ennyit ér a becsület...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

A legtöbb állami nagyvállalatnál, ahol a felelősség kollektív felelősséggé elmosható, így nehéz 100% közelébe érő tisztaságot tartani. A gépezet megy ahogy megy.

Egy kis futárszolgálatnál viszont fontos a nem odaillő egyén kibuktatása. Ellenkező esetben ha rossz híre menne, a konkurencia kapja az árufuvarra a megbízást, a pénzt. A rosszhírű futárszolgálat pedig feleannyi áruval teszi meg a sokszáz kilométeres utat (fele akkor a bevétel, miközben a költsége alig kisebb). Ergó haszon nélkül és csődbe megy, hiszen az állam nem menti meg.

Konkurencia pedig akad bőven: lásd Google "futárszolgálat".

Újabb hírek a címzettől:
Ma, 3 munkanappal később vitte a postás a jegyzőkönyvet (azt hittem ott helyben kiállították még aznap), és a kézbesítő postás szerint (idézem) "hülye volt a feladó". Ez nonszensz. Nem akartam bemenni panaszt tenni, de most már csak azért is.

Én segondoltam volna
De most jött egy üres boríték, szépen visszaragasztva.
A postás régóta itt van, rá való tekintettel
nem vetettem fel jegyzőkönyvet.
Őt veszik elő először.

Van remény

----
Gyűjteménybe keresek feleslegessé vált, kidobásra váró, ingyen elvihető c128, c128d, amiga600 gépeket és c+4-hez billentyűzetet.

De legalább nem fogja a postás ba' a külföldről rendelt memóriamodult tartalmazó ajánlott (!) borítékomat úgy beletenni a ládába, hogy a fele kilóg az utcára, ahol bárki "átveheti".

----
Gyűjteménybe keresek feleslegessé vált, kidobásra váró, ingyen elvihető c128, c128d, amiga600 gépeket és c+4-hez billentyűzetet.

2017-van, szerintem a Posta mint a régi rendszer maradványa, az ott dolgozókkal együtt, felejtős. Keress egy GLS pontot, szerintem még olcsóbban is kijössz.

Á, nehogy azt hidd, hogy a Magyar Viktoriánius Királyi Posta olyan rossz, vagyis hogy más posták annyival jobbak lennének. Itt Angliában a postaszolgáltatások még a magyar színvonalat sem érik el. Beleértve a magánfutárszolgálatokat (DHL, TNT, FedEX, az utóbbinál dolgozom). Nem hinném egyébként, hogy ilyen topikban szereplő pendrive-ot ellopnának, vagyis nem kizárt, de mégse nagyon valószínű, hogy a postai dolgozó egy 3-5 ezer forintos pendrive-ért fog kockáztatni, mikor márkás, félmillás céges laptopok meg negyedmillás iPhone-ok mennek át a keze alatt naponta. Hamarabb az történik, hogy ilyen nagy postai elosztókban 100-200 ezresével szortíroznak csomagokat naponta, mindenféle konténerekben összeömleszte, egymást nyomják szét a csomagok, meg dobálják (görény nehéz fizikai raktári/szalagmunka időre), és kiszakad, ilyen kis szar, mint a pendrive, memóriakártya valahová becsúszik, szalag alá, konténer aljába (ahol ha meg is találják, nem tudják megkeresni melyik kiszakadt borítékból, dobozból hiányzik). Megint más, hogy ilyenkor megvan erre a dolgozójuk, akit csak azért fizetnek, regisztrálja, begyűjtse ezeket az elkallódot, sérült küldeményeket, jegyzőkönyvet vegyen fel, feladót értesítse, stb., csak mivel nagy a munkateher, inkább nem foglalkoznak vele, dolgozni senki nem szeret. Épp ezért, ha az ember értékesebb dolgot küld, nem szabad sajnálni a pénzt trackingre meg biztosításra, akármennyire is megdrágítja a feladást.

Az angol posta (a kiralyi) az eg es fold a magyarhoz kepest.

Az egy dolog, hogy villamgyors, minden kulonosebb fakszni nelkul az akarmilyen level 2 nap alatt biztos a cimzettnel van, minimalis felarral meg egy nap alatt. Szombaton is jar a postas, mas napokon meg naponta tobbszor is. Igaz, a postasok olvasni nem mindig tudnak, a 12-nek, 1-nek, de akar az 5-nek cimzett level is landol neha nalunk a 12A-ban. Viszont azt mindenki belekalkulalja a csomagolasba, hogy ha tehetik, begyurik az ajtoresen a cuccot, ezert mindenki 50-szeres biztonsaggal csomagol (kulonosen az Amazon).

Amit kulon birok, az a jatekos szenvedelyuk: ha nagy a csomag, mindenhova elrejtik a haz kore (kukaba, grill foliaja ala, viragcserep moge), aztan olvashatatlan macskakaparassal hagynak rejtvenyt, lehet megfejteni.

De a lenyeg megiscsak a megbizhatosag: ha mar egyszer jogositvanyt (!), utlevelet (!!!) es hasonlo aprosagokat KELL postan kuldozgetni a hivatalnak, legyen is megbizhato! Kivancsi lennek azert, ki az, aki Magyarorszagon feladna sima levelben mondjuk a szemelyijet, es varna, hogy ket het mulva visszakapja...

Ezt honnan tudod ilyen biztosan? :) (marmint hogy elloptak, nem elveszett)

Es mekkora a mintad? Hanybol hany csomagot loptak el?

En a fogado oldalon havi atlag 5-10 csomagot kapok, nem emlekszem, hogy tunt volna el barmi az elmult 2 evben.
Felado oldalon sokkal kisebb a mintam, 10 alatti, de az is megerkezett mind.

nemtudom hogy ti melyik angol postat hasznaljatok de nekem eddig semmi gondom nem volt veluk,
altalaban a ceges cimre kerem ami a City of London-ban van, lehet, hogy emiatt vannak itt intelligens/normalis postasok, az otthoni kelet Londoni postasunkat eddig csak egyszer lattam de az is normalis volt, mert felcsorgott a kinai csomagon levo telefonszamomon, hogy valami barom bezarta a normal kulcsal is az elektromos nyitasu ajtot ugyh nem tud bejonni mert csak elektromos azonositoja van
a mindenfele 3rd party futarokkal van a legtobb gond ahogy en latom, dhl/fedex/dpd/stb a legtobb keleteuropai/kozelkeleti jomunkasember amelyik autot sem tud vezetni nemhogy tehergepkocsit angolul meg egy mukkot se tud ugyh altalaban csak leadjak a recepcion es azonnal tavoznak, meg jo h a recepcios csajok nevrol ismernek mindenkit aztan csorognek ha itt a csomag

Szóval mégsem ég és föld, magad is sorolod a negatívumokat. Az valóban pozitívum, hogy szombaton is kézbesítenek, meg van amelyik szolgáltató háromszor is megpróbál kézbesíteni, de minden más negatívum. Fogyatékos postások vannak, begyűrkészi a csomagot levélnyíláson át, meg kiteszi a kukába, sufniba, olvashatatlan értesítővel, meg x. szomszédnál hagyja (aki ha nem tisztességes, vagy 'szik szólni, akkor soha nem is kapod meg), nem tudnak egy rohadt címzést elolvasni, nem vigyáznak a küldeményre, azok gyakran vesznek el. Meg játszanak olyat is, ha késésben vannak a kézbesítéssel (elhúzódótt), akkor úgy próbálnak időt spórolni az angol postások, hogy értesítőt dobnak be, nem kopog, nem csönget, meg sem próbál ténylegesen kézbesíteni (ilyet magyar postásnál is láttam), te meg ülsz otthon, várod a csomagot, és csak egy értesítőt kapsz, hogy nem voltál otthon. Egyébként itt most nem az angol postai szolgáltatásokat akarom ekézni, hanem arra akarok rámutatni, hogy a magyarnál egyik sem jobb, sem itt, sem máshol. Nem függ össze a régi rendszerrel. Kb. ugyanígy bármilyen szolgáltatásról elmondható ugyanez, pl. az angol tömegközlekedés sem különb, mint a BKV szintje, de pl. az angol egészségügy sem sikertörténet a magyarhoz képest, hiába van anyagilag jobb helyzetben.

Amiket leírsz érdekes ízt adnak az állami vs. piaci megoldások vitában. Lehet a Fedex-GLS-DHL se tökéletes, de ott én még nem kaptam úgy hívást, hogy nem voltam otthon, hogy közben tényleg otthon ültem - ellenben a királyi posta sokszor cseszett már kihozni csomagomat, ha egyáltalán megkaptam (lásd lentebbi kommentem). De biztos, hogy dolgozótól is függ, családtagoknál van 100%-os sikerarányú postás is, csak engem az zavar, hogy lutri az egész.

Céghez TOF és GLS szokott hozni rengeteg csomagot. Mégis előfordult már a fenti páros mindkét tagjával, hogy jött az értesítés mai napon 14:00-ig kiszállítják. Nem jött össze. Online felületen meg csak annyit láttunk, hogy a címzett/cég nem található a megadott címen. Holott még kaputelefonszámot is megadtam a rendelésnél, nem beszélve mobil számról.
1.: Kifutottak az időből, munkaideje véget ért a futárnak.
2.: Egyszerűen még a környéken sem járt a futár.
3.: Úgy gondolták ráérnek másnap kihozni.
Vagy nem tudom. Mindezt úgy, hogy már rengetegszer jártak itt csomaggal/csomagért.

sajnos itthon -valoszinuleg a magyar mentalitasnak koszonhetoen- mind allami mind magancegeknel a fizessunk a legkevesebbet a dolgozoknak cimu tarsasjatek a divat. ezert elofordul, hogy 2 ember munkajat akarjak egyre sozni es ezert konnyen elofordul, hogy nem fer bele, hogy az osszes a kocsiba rakott kuldemenyt ki tudja vinni a futar aznap.

DHL csomagok (szerverek) németországból kb 2 hete: 5 csomag ideért, kérdezem a futárt, hogy OK, de hol van a hatodik. Hát azt ő nem tudja, lehet hogy egy másik kocsira tették fel a központban. Node mondom a tracking number/fuvarlevélszám alapján én most átvettem az összes csomagot. Vakarta a fejét egy darabig, telefonálgatott 20 percet, majd kiderült, elfelejtették felrakni a központban.
Mondjuk másnap reggel kihozták .
Hibák mindenhol előfordulnak. Ahol nem, ott senki sem dolgozik.

Nekem DPD-s csomagom „járt úgy” tavaly nyáron, hogy nem voltam otthon az online felület szerint. Másnap viszont megjött, és akkor kiderült a turpisság. Ugyanis amikor a futár visszavitte, akkor ragasztottak rá egy futár-visszáru címkét, amin az időhiány checkbox volt beikszelve.

A Hermes piaci, és nagyon rossz tapasztalataim vannak velük. És nem csak nekem és nem csak egy lakásban. Otthon várok, csak bedobott értesítőt találok. Otthon várok, jön az email, hogy nem voltam itthon ezért nem tudták felvenni a küldeményt. Bedobja az értesítőt, hogy a csomagom a 24-es házban van. De a 24 társas ház, van benne 8 lakás. Amikor végigzaklatok mindenkit, és senki nem vette át, akkor jöhet az, hogy a környéken minden házba becsengetek. Végül meglett egyébként, kb. másfél héttel később, valahol a 30-32-es házszám környékén.
Vagy jön az email, hogy kézbesítették - in a secure outbuilding. Nem tartozik a házunkhoz a fészeren kívül semmi outbuilding. A fészer a zárt kertben van és lakattal zárt. És persze nem volt benne semmi. Meg máshol sem. Ez nem az első csomag, amire behazudták, hogy kézbesítették, de elveszett.
Kedden délelőtt épp otthon voltam, mert jött a mosógép szerelő. Telefonon beszéltem valakivel, közben csöngetnek. Lementem, megnézni, hogy ki az és mit akar. A ház ajtaja elé a járdára letette a barom az Amazon karton dobozát, és már csak azt láttam, hogy elhajtott a furgonjával. Ha nem lettem volna otthon, mire késő este hazajövök, vajon hányszor lopták volna már el a csomagot?

Az előző lakásban a futárok gyakran csak a két utcányira lévő lakópark irodában leadták a csomagot és még csak értesítőt sem dobtak be, hanem az irodából az emberek valamikor később, sokszor csak másnap.

A királyi postás legalább eljön az ajtóig és bedobja vagy becsönget. Ha nem tudja bedobni és nem vagyok otthon, akkor a postára kell mennem a csomagért. Jobban örülnék, ha a szomszédnak beadná, de azért azt meg kell hagyni, hogy biztosabban megkapom így.

Szóval lehet, hogy tényleg emberfüggő, de nekem eddig pont fordítottak a tapasztalataim (illetve futár és futár között is nagy különbség van. A DHL és DPD pl. sokkal jobb, mint az átlag, és a Hermes meg sokkal rosszabb)

Szerintem a UK Mailt érdemes használni Angliában. Nem jobb, mint a többi, de pofátlanul olcsó a versenytársakhoz képest. A magánfutárszolgálatok kézbesítésben jobbak (több futár gyorsabban kézbesít, szűkebb határidőket tudnak vállalni), de csomagrongálásban, elvesztésben nem, de legalább a gatyád is ráfizeted, és összességében nem kapsz jobb kiszolgálást. Bár most vásárolta fel őket a DHL, ez nem tudom, hogy hosszú távon milyen változással jár majd árak tekintetében.

Ez is igaz. Egyedül két csomagküldőt nem próbáltam még, a UPS, és láttam már valahol APC-s autót is, elvileg azok is ezzel foglalkoznak. Ezekről nem tudok nyiltakozni, de a többiek szerintem egyformán kóklerek, ízlés, bizalom, gyorsaság, ár kérdése, hogy ki melyiket választja, ha lehet választani egyáltalán.

A dolgozótól függ, ilyen olyan tapasztalatom is van:

pár éve még a városban éltem egy 4 emeletes társasházban a postás - Attila - normális rendes manus, névről ismert mindenkit a körzetében, egy kínai csomagot hozott volna ami nem fért be a ládába (40-48darab 6x4-es légcsavar egy papírdobozban) felballagott a másodikra kopogott, csengetett, majd felhívott a csomag címzésén levő számomon. Megbeszéltük hogy nem vagyok otthon, mondta, hogy akkor visszaviszi a cuccot a központi postára, másnap kereshetem, hivatkozzak rá, meg mondjam a címem.

A központi postán viszont egy ellenszenves középkorú nő ült az ablak mögött, és mindenáron az értesítőt követelte - ami ez esetben nem volt - és azt szajkózta, néhány perc után üvöltve, hogy a postás sose hív fel senkit, Attilát nem ismeri, ilyen itt sose dolgozott, tűnjek a fenébe...

Ezután újra beszéltem a kézbesítővel vázoltam neki a történteket, megadta valami logisztikai fővalakinek a számát, hogy ott érdeklődjek.

Felhívtam a számot és előadtam az esetet, nem használtam csúnya szavakat, de megértettem vele hogy elégedetlen vagyok a dolog miatt, és engem marhára nem érdekel hogy az ő belső szabályzatuk szerint mi hogyan kéne működjön, mert ezt kezdte mentségnek felhozni, végül abban maradtünk hogy utána néz és visszahív.

Így is lett, megtalálta a csomagot bediktálta a rag(reg?) számot, hogy ezzel menjek vissza és meglesz a csomag. Azt azért még kicsikartam belőle hogy amikor ez lesz és nem tetsző kiszolgálást tapasztalok az ablak elől felhívhatom hogy azon melegében tudjon beszélgetni a megkergült dolgozóval.

Végül újabb izgalmak nélkül meglett a csomag, ki is volt már készítve külön.

Most, hogy kihártáltunk falura - bár hivatalosan város - itt a múltkor a kézbesítő kért elnézést hogy nem hozta ki a szintén kínai cuccot, mert 'egy ilyen nagy doboz', azzal ő nem mászkálhat...

A Kisfiú irja a levelet karácsonykor:

Kedves Jézuska, mi nagyon szegények vagyunk,
légyszives küldjél 10.000 Ft-ot, hogy tudjak
ajándékot venni a szüleimnek.
Előre is köszönöm: Petike

Nézik a postások a címzést nem tudnak vele mit csinálni,
kibontják, elolvassák, megsajnálják. Gyűjtést rendeznek,
de csak 5.000 Ft jön össze. Ezt beteszik egy borítékba, megcímzik,
feladó: Jézuska

Petike megkapja a levelet, kibontja, látja, hogy 5.000 Ft
van benne. Írja a köszönő levelet: Kedves Jézuska,
köszönöm a pénzt, megjött. Képzeld a szemét
postások kivettek belőle 5.000 Ft-ot!
Üdv: Petike

> Sol omnibus lucet.

Kínai oldalról rendelt termékek, 10-ből 1 érkezett meg. Majd anyósom címére már 10-ből 9 megjött.

Az egyik esetben hívott egy szám, nem tudtam felvenni (munka), visszahívtam, beköszönt, hogy xy postafiók. Mondom öröm, mert csomagot várok, mondom a nevem-címem, biztos azért hívtak. Közlik, hogy nem hívtak. Hát, akkor honnan van meg a számuk? Közli, hogy azt ő nem tudja. Majd kérem, hogy nézze már meg akkor a csomagjaim, mert várok épp. 5 percig keresgél, visszajön, semmim nincs. Akkor miért hívott PONT AZ A POSTAFIÓK, ami a házunk mellett van.

Akik itt ekezik az angol kiralyi postat azoknak ime egy konket szamadat ami alapjan le lehet vonni a kovetkezteteseket a magyar vs angol postaval es az ott kapcsolatos lopasokkal kapcsolatban:
Felesegem az elmult 1 evben 100 feletti large lettert adott fel angol es amerikai cimekre, tracking+signature nelkul, ekszerek voltak benne (25-30 font koruli ertekben/db).
Ezekbol a kuldemenyekbol egyetlen egy sem veszett el.
Magyarorszagra a baratnoinek ajandekba probalt kuldeni ilyen ekszert 3 alkalommal. Mindharom "elveszett".

A magyar posta tokeletes lenyomata az egesz magyar allamnak. Mindenki lop, csal, hazudik, arrogans, bunko, es rosszindulatu.
Aki pedig nem ilyen az zaros hataridon belul vagy ilyenne valik vagy felmond/kieg/alkoholista lesz/osszeroppan idegileg.

A magyar postára rábízni valamit...? Ne csodálkozz. Érveim száma végtelen,miért ostobaság. Mondjuk hibázni bárki tud, aki odafigyel az talán kevesebbet.