A Valve bejelentette a Linux-alapú SteamOS-t

Címkék

SteamOS

A Valve megkezdte mára ígért linuxos bejelentését. Az információkat folyamatosan, megszakításokkal csorgatja. A bejelentés első része már publikus: bemutatkozik Linux alapú, új operációs rendszerük, a SteamOS. A bejelentés szerint a SteamOS egy ingyenes, önálló operációs rendszer lesz a nappali számítógépei számára.

A SteamOS kifejezetten játékra optimalizált. A Valve már most jelentős teljesítménynövekedést ért el a grafikai megjelenítés terén. A következő célpontjuk az audio teljesítmény javítása, a latency csökkentése lesz.

A Valve szerint a következő hetekben bejelentésre kerül, hogy milyen AAA címek érkeznek a SteamOS-re 2014-ben.

A Valve ígérete szerint a SteamOS hamarosan ingyenesen letölthetővé válik felhasználók számára és ingyenesen licencelhető lesz a gyártók számára.

Részletek a bejelentésben. A következő bejelentés körülbelül 45 perc óra múlva érkezik.

Hozzászólások

Nem perc, hanem óra, szóval 45 óra

Tipp: HL3 bejelentés, és hogy SteamOS / Linux exkluzív lesz. :D

Esetleg: bevezetési időszakban (akár teljesen) ingyenes / rendkívül olcsó HL3 a SteamOS-re. Ez odaverne, azonnal milliós felhasználói bázisa lenne. Beáldozva a HL3-at, jönnének a fejlesztők a Valve új platformjára, a Steam-en keresztül értékesített más címek után befolyó jutalékok pedig visszahoznák a veszteséget. Ezt ezzel azonnal meg tudnák ezt lépni.

Nem ez lenne az első ingyenesen hozzáférhető játék a Valve-tól.

--
trey @ gépház

> Esetleg: bevezetési időszakban (akár teljesen) ingyenes / rendkívül olcsó HL3 a SteamOS-re.

Vagy csak a SteamOS és Piston tulajoknak.
Igaz, ezzel nagyon sok seggfájdalmat generálnának. (meg sok bevételt)

Amit el tudok képzelni, és még nagy is a megvalósulására az esély: SteamOS-en játszva a Team Fortress 2-t, egy limitált kalapot kapunk a játékba..! (*¬*)

tulajdonképpen el se hiszem ezt, ami az utóbbi pár évben megy... ha nekem 2002-2003 táján, amikor még őszintén megérintettek a játékok, azt mondja valaki, hogy egyszer linux fut majd a telefonon és sorra jönnek ki a menő játékok linuxra is, elküldöm a picsába.... Erről ez jut eszembe:
http://gyerektv.hu/rajzfilmsorozatok/mezga-csalad/mezga-aladar-kulonos-…
--
Syrakuza Team
http://www.syrakuza.hu

Tehat akkor most a linuxon futo jatekok 1%-a fog futni steamOSen is? (az osszes jatek 1%-a meg fut linuxon, do the maths) Hurra... Mindenki orvendezik hogy mekkora gaming platform lett a linux, hat a feneket... Megnezed akkro pont 12 jatek fut linuxon valve jatekokat leszamitva (azt a plusz 5-ot), ebbol 1-2 van ami valoban mar majdnem hogy mainstreamnek szamit (csak majdnem)

"Tehat akkor most a linuxon futo jatekok 1%-a fog futni steamOSen is?"
Mivel linux lesz és nem zárt, ezért valószínűleg a 100%-hoz közelebb áll az az 1%.

"az osszes jatek 1%-a meg fut linuxon, do the maths"
Jelenleg valóban ez a helyzet, de a tendencia nem azt mutatja, hogy ez is marad.

"A rendszerre első körben elérhető minden olyan játék, amely Steam for Linux alatt futhat, ez jelenleg több százas katalógust jelent, amelyben immár a Steam saját játékai is megtalálhatóak a független fejlesztők termékei mellett."

Tehát már most sem igaz, a cirka 17, amiről beszélsz. Ráadásul az új játék bejelentések nagy százalékában már a Linuxos port is szerepel.

igen persze, tobb szaz, gondolom a passziansz es kulonbozo valtozatai a fele annak. En olyan jatekokrol beszelek amik valoban minosegiek (ha akarod hivd oket AAA title-nek).

ezeknek sem a 100%a fog rajta futni tekintve hogy nem mindegyik konzol kompatibilis (gondolom), ez a problema letezik pc-s jatekoknal is, az iranyithatosaggal gondok vannak ott is de gondolom kb ugyanilyen az arany a linuxos jatekoknal is.

Nezd meg hany jovobeli (AAA) jatek jelent(ett) be linuxos portot. en nem tudok egyrol sem, de kuldj listat, erdekelne.

Nem vitatom hogy a tobbszaz is tobb mint a 0, es lehet hogy valamikor a jovoben meg ez a szam emelkedni is fog, de szerintem az elokovetkezo 5 even belul jelentosen nem fog semmi valtozni

Találó nicket választottál azt meg kell hagyni! :)
A számokkal is hadilábon állsz. ~200 linuxos játék érhető el jelenleg a Steam-en. Összesen valamivel több mint 4000 game van a Steam-en, szóval az az 1% valójában közel 5%. Ez is messze van még az elégségestől de még a Steam Box sem jelent meg, ahhoz képest nem rossz az 5%. A PC/konzol játékok számossága közel sem akkora mint a Google Play milliós app-kínálata, aminek jelentős része játék.

Mivel a SteamOS = linux ezért a "linuxon futo jatekok 1%-a fog futni steamOSen" kérdésnek álcázott kijelentésed teljesen értelmetlen. Természetesen a Steam teljes linuxos szekciója működni fog SteamOS-en is. Nem hülye a Valve, hogy "A" OS-en teszteljen azért, hogy aztán majd "B" OS-t dobja be a saját konzoljával.

Normális HUP-ot használok!

A szam hasrauteses volt, valodi jelentese "majdnem hogy elhanyagolhatoan keves pc-hez kepest". A tovabbi suzkitesre pedig egy ugyanezen a szinten levo komment valaszaban terek ki. Megpedig akkor hogy ujra fogalmazzam, hatha nem volt egyertelmu: Az eleve pcre keszult jatekok csak szinten kis szazaleka mukodik kontrollerrel rendesen, legtobbjukhoz kell a bill+eger kombo, nyilvan a steambox nappaliba valo szorakozasnak van szanva, fotelban ulos jatekosoknak, ergo nehezen tudom elkepzelni hogy az lenne az elsodelges cel hogy a steamboxba is majd eger meg bill komboval jatszunk a fotelbol, ergo hiaba futhatna rajta elvben az osszes linuxon futo jatek, azoknak kis szazaleka lesz csak amit ertelmesen lehet vezerelni egy game controllerrel.

Ez nem igaz! Van konzolom de néha a Macbookot is rákötöm a TV-re HDMI kábellel. Az Xbox kontroller bármilyen játékkal működött eddig nálam. A legtöbb wines játék már csak az Xbox 360 kontrollert támogatja és a többi pc-s kontrollert nem, azok csak xbox360 kontroller-emulatorral mennek. Így viszont semmi probléma nincs a kontrollergombok kiosztásával mert az Xbox 360 kontroller uniformizált. Ha nincs Xbox 360 kontroller rákötve a pc-dre akkor annak hiányát érzékelve sok játék már fel sem ajánlja az gamepadot az opciós beállításai között. Hiába van más pc gamepad csatlakoztatva azokat csak akkor érzékeli ha előbb elindítasz egy Xbox 360 kontroller-emulátort.

Csak a nagyon régi 10 évnél idősebb játékok nem támogatnak kontrollert, meg néhány extra bonyolult stratégiai játék ami konzolra meg sem jelenik. De az Xbox 360-ra is megjelent játékok PC verziója mind játszható kontrollerrel.

igen, de azoknak az iranyitasa is kontrollerre van kihegyezve, itt most nem arrol beszelek hogy lehetseges kontrollerrel iranyitani hanem hogy erdemes-e.. tudja-e legalabb megkozelitoleg ugyanazt a ajtekelmenyt nyujtani. Nem veletlenul kell konzolos jatekokat portolni meg akkor is ha az xbox is igazabol egy pc belul, nem csak az input vezerles a lenyeg hanem altalban jonnek vele mas UI related dolgok is tobbek kozott

Na várunk csak! Egyelőre még Xbox 360 az aktuális Microsoft konzol. Az belül nem pc hanem egyedi Powerpc arch. A régi Xbox még pc volt belül az új Xbox One is pc lesz majd ha megjelenik de a jelenlegi épp nem pc.
Ezért a portolás itt az eltérő hardver architektúra miatt is elkerülhetetlen.

szerintem itt az lesz hogy szépen linux kernel meg valami default toolkit alapokon összeraknak egy os-t, már csak az a kérdés kinek a gpu-ját használják (van egy tippem). És aztán szépen lassan elfelejtik a "linuxot". Ez így lenne logikus meg így lenne értelme. Szóval nem kell itt hasra esni, valve is profit orientált cég és nagyon nem érné meg nekik 8 millió linux distróra hegeszteni nap mint nap a steam-et

Na persze, utána úri passzióból a Valve fog fenntartani és fejleszteni egy teljesen egyedi OS-t. A 'Google úgyis dobni fogja a linuxot az Androidból' jóslatot is minden évszakban bedobja egy nagy látnok. Ennek a való világban nyomát sem látni, pedig a Google anyagi lehetőségei megengedhetnék számára egy teljesen saját OS fejlesztését és karbantartását csak éppen semmi értelme nem lenne. A Valve nagy név a játékvilágban de jóval kisebb pénz felett rendelkezik mint a Google.

Használnak egy alap kernelt, rá pár könyvtárat, és egy teljes képernyőn futó dedikált alkalmazást, amiből lehet majd indítani a játékokat, a videó stream-eket, és kb.
egy böngészőt. Pont mint ami az okosTV-n van, annyi különbséggel, hogy itt lesz mögé rakva egy rakás content (játékok, később filmek, stb.)

"Downloadable soon. Free forever." -lehet hogy csak én gondolom túl, de ez egyelőre úgy éri meg nekik, ha linuxra alapoznak. Amellett nem kell nekik 8 millió disztróra fejleszteni, csak arra a néhányra, amihez a steam klienst kiadják*.

*értsd: megmondják hogy melyikek a recommended disztrók, aztán ha máson akarod használni, azt oldd meg ahogy tudod

Ez így azért csúsztatás. Nem Linuxra jönnek ki úgy általába, hanem csak Ubuntura. Tehát mindenki más le vagyon tojva. Ugye lehet, hogy ha a kritikus tömeget átlépi a letöltések számát a steamen, akkor több game fog megjelenni, de akkor is csak Ubuntu alá. Tehát egyelőre nem a Linux támogatott játék szempontjából, hanem csak egy disztribúció. Ez azért nem mindegy.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ez azért így nem teljesen igaz... UHU-linuxos időszakomban megtanultam, hogy az a program, ami fut X disztrón, az Y-on is fog futni (ha nincsenek lib verzió gondok), legfeljebb nincs hozzá hivatalos support és útmutatás, csak közösségi segítség (fórumok, az adott disztró baráti köre, google search, stb.) és a saját kútfő...

Ez vajon azt jelenti hogy ezentul nem win/osx/linux hanem win/osx/linux/steam verziok lesznek a jatekokbol?
Vagy a Linuxosok futni fognak ezen is?
Hosszu tavon valoszinuleg jo lesz ez igy, de egyelore tul sok elonyet nem latom.

A steam lényegében a saját xbox/playstation vonalra megy rá, azzal a különbséggel, hogy nekik van egy jól bejáratott boltjuk, és ehhez
kapcsolják majd a fizikai terméküket. Végülis érthető, ki akar manapság dvd lemezekkel szórakozni, amikor a netről ugyanolyan jól le tud
töltődni a játék, és ha a konzoljuk ezen kívül még más feature-öket is biztosít, az még csak plusz kényelmet jelent. A magam részéről pl.
simán lecserélném az asztali pc-t egy ilyenre, meg egy laptopra, vagy tabletre.

Tehát nem Ubuntu lesz a Steambox OS. A SteamOS egy Ubuntu alapú fork lesz mint a Mint? :-) Vagy egy teljesen új linux disztrib?

Ahhoz eléggé nyomják láthatóan, kvázi referencia platform. Ha esetleg nem tetszik valami, veszik az utolsó nem Mir-es kiadást és azt hegesztik tovább. Vagy azt mondják, legyen az utolsó LTS, az még pár évig (2017 április) támogatott, mellé hegesztenek maguknak pár dolgot, utána meg meglátják, akár ugorhatnak egy 14.04-es LTS-t valamikor.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Lehet itt fog kicsúcsosodni a Wayland vs. MIR probléma. Simán el tudom képzelni hogy a StreamOS már a Wayland-et fogja szállítani stabilan, normális AMD és NVIDIA driverekkel karöltve.

Az asztali környezet lesz még érdekes. Ha ugye nem Ubuntu, akkor nem Unity.. KDE? Áhh, elég súlyos egyéniség. Gnome? Kiszámíthatatlanul hóbortosak a vezető fejlesztők. Mate? Alig használja valaki. Cinnamon? Nem hiszem.

Talán a DE valami saját vagy átszabott valami. Részemről a Unity egy ilyen szándékosan egyszerű rendszerhez tökéletes lenne, csak ugye az Ubuntu vonal.

Habár még senki nem vette a fáradtságot de akár Fedorára is lehetne Unity. Szerintem mivel ez egy konzol lesz gyárilag teljes képernyős Steammel fog jönni. Házilag a játékos pedig azt az asztali környezetet telepíti fel ami tetszik neki és amiből SteamOS-re megcsinálta valaki a csomagokat.

Ez lenne a logikus, ahogy a konzolok jellemzően ilyenek. Maximum itt valahogy elérhető lenne a Linux, ha akarod. Lásd a szépen kimúlt PS3 otherOS project. Bár akkor szarrá hekkelik, de kérdés ez nekik jó-e vagy sem.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Valószínüleg igen, mert ha oob megy majd rajta egy rakat játék + kvázi desktopnak ÉS médiaboxnak is lesz ezáltal használható, akkor valszeg szépen fog fogyni.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

A PS3 os nem Linux. Arra volt csak lehetőség, hogy linuxot bootolj második os-ként. A SteamOS maga is egy linux, ez itt nem other opció. Arról is nyilaktoztak már korábban, hogy akár Windowst is telepíthet rá valaki második os-ként. Ez nem lesz korlátozott konzol mint a többi. Tehát jó lesz nekik (minimum nem lesz rossz) ha "szarrá hekkelik". Ugyanezért valószínű, hogy nem fogják veszteséggel árulni mert akkor minden iroda Steamboxszal szereli fel magát. Inkább olyan nyitó akció valószínű mint részben, esetleg teljesen levásárolható Steambox ár.

Tudom, hogy nem Linux, egyébként magam is meglepődtem, hogy FreeBSD alapokon működik a PS3. De én arra értettem az otherOS lehetőséget, lehet nem volt jó az analógia, hogy van arra lehetőséged, hogy ki tudsz lépni a játékgép énjéből és mélyebbre is tudsz ásni, nem egy zárt, csak játékot indíthatsz felület. A nyitottsága meg döntés kérdése, mindkét oldalnak van létjogosultsága, ezt meglátjuk.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

Fontos különbség, hogy a PS3 játékok nem indulnak el FreeBSD alatt és ennek az oka nemcsak hardverinkompatibilitás. Ez egy linuxos PC lesz, ami gyárilag Steam játékkonzolként működik. Nem kell telepíteni konfigurálgatni kibontás után csak bedugni és játszani. Az eddigi interjúk alapján a teljes PC szabadságot örökölni fogja a Steambox. A Steamboxra is rakhatsz Windowst vagy egy saját összeállítású pc-re is rakhatsz Linuxot Steammel.
A Playstation 4 és az Xbox One is egy pc belül, de azok teljesen le lesznek zárva szemben a nyitott pc-nek megmaradó Steamboxszal. Ez komoly érv az utóbbi mellett szerintem.

45 óra múlva? 4,5, előttük a 3 van: HL3 confirmed.

Ha a linkre kattintunk és lefelé görgetünk, van egy back gomb. Azt megkattintva ide jutunk el: http://store.steampowered.com/livingroom/ . Namármost. Látjuk, hogy 1 kör már aktív, még kettő hátra van, megy a visszaszámlálás. Az első körben egy újabb kör van, ami imho a SteamOS-hez köthető, hiszen annak is egy bolygó(?) a jele, és a stilizált jelképe lesz a kör.
A második piktogramban, ami 35 óra múlva lesz aktív, a kör egy dobozban van. Ez szerintem arra utal, hogy a második bejelentés a Steam konzollal lesz kapcsolatos (Steambox), amin a SteamOS fut majd.
A harmadik piktogram kicsit nehezebb... Talán a SteamOS-ek valamiféle összekapcsolását, kooperálását jelentheti.
Edit:
"A fejlesztők ígérete szerint egyszerűbbé válik a játékmegosztás a családtagokkal; erre szolgál a Family Sharing, aminek a segítségével mások is játszhatnak a mi játékainkkal." (index), tehát a harmadik bejelentés a Family Sharing lehet.

A Family Sharing-et az előzetes tervek alapján masszívan át kell gondolniuk, mert eléggé értelmetlen: egy bejelentkező játékaihoz egyszerre csak egy bejelentkező férhet hozzá.
----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Szerintem a Family Sharing célja elsősorban nem az egy játék játszása több embernél (bár a neve és a leírása tényleg ezt sugallja), hanem pont fordítva: hogy az ebédlőben a tévé alatt lévő steamboxon az összes családtag összes játéka ott legyen, és bárki játszhasson a sajátjaival, ha odatéved.

Nem a többjátékos játékokkal van a baj, ott érthető, hogy több licenc kell még akár egy családon belül is. Nem volt ez régebben máshogy Valve játékokkal, pl CS-vel se, van is olyan barátom akiknek otthon 2 legális CS-jük is van, mert az öccsével csak úgy tudtak játszani.
A Family Sharing úgy működik, hogy azonosítók alapján hozzárendelhetsz egy másik készüléket a Steam Fiókodhoz, amihez konkrét jogokat adhatsz, hogy melyik alkalmazásaidhoz férjen hozzá. Ekkor úgy futtathatja, mintha neki is meglenne, letöltheti, játszhat vele, öcsiket szerezhet stb.
A probléma akkor jelentkezik, amikor TE bejelentkezel.
Tökmind1, hogy haverodnak/családtagodnak megengedted, hogy játszhasson "A" játékkal, még akkor is, ha te "B" játékkal akarsz játszani, 5 percen belül kidobja a havert/családtagot / feldob egy ablakot, amiben megveheti a gammát, és akkor folytathatja, mintha semmi se történt volna.
Ez itt a bökkenő.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Lehet, hogy félreértettem valamit, mert nem olvastam az eredetit, de a gamestar cikke nem ugyanezt mondja:
http://www.gamestar.hu/steam-jovo-heten-indul-family-sharing-beta-ime-a…
- nem játszhatsz egyszerre te és a barátod ugyanazzal a játékkal.
- te, mint kölcsönadó akármikor hozzáférhetsz a játékaidhoz, ha a barátod éppen játszik vele, akkor az illető kap egy pár percet, hogy kilépjen és az opciót, hogy megvásárolhassa az adott játékot.

Az tényleg hülyeség lenne, ha én CS-zek, akkor más családtag ne tudjon a Civilizationnel játszani. Már most van vagy 30 játék a steam könyvtáramban (éljen a Humble Bundle) amiből mindenki tudna választani

Lehet, hogy már megváltoztatták, de eszerint:

http://steamcommunity.com/groups/familysharing/discussions/0/8469643639…

Egy felhasználó BÁRMELY játékával csak EGY felhasználó játszhat egyszerre.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Hülyeség vagy sem, a jelenlegi állás szerint a teljes játéktáradat adod át.

Can I share specific games, or do I have to share my whole library?

Libraries are shared and borrowed in their entirety.

Can a friend and I share a library and both play at the same time?

No, a shared library may only be accessed by one user at a time.

Erre ideális lesz a SteamOS vagy bármilyen Nvidia AMD drivereket támogató live vagy usbpendrive Linux Steammel. Ha nem annyira jó haverról van szó, nem szívesen lépnék be nála Windowson a Steam acc-omba, mert ha keylogger megy nála akkor lenyúlhatja az Steam acc-omat. A tisztán bootolt saját pendriveos SteamOS-nél ettől nem kell tartanom.

Miért lépnék be a saját accomba?

Arra gondoltam, hogy beállítom, hogy mondjuk M-mel megosztom a dolgokat.
Aztán amikor felugrom hozzájuk, akkor mondom neki: nézd, mit vettem legutóbb.
Ő a saját accountjával belép, kikeresi, elindítja.
Ha tetszik neki, akkor még játszogathat vele akkor is, amikor én már elindultam haza. Vagy bármikor, amikor épp nem játszom semmivel.

Üdvözölendő

******
Elementary Os Luna 0.2
******

És miért jó ez? Ha célgépre (konzolra) szánnák érthető lenne, de mivel fog ez jobb lenni, mint az ubuntu, debian, mint, arch, akármi amit már most használnak az emberek? Játékokra ki lesz élezve? De azokat nem a közösbe kéne visszaportolni? Akkor viszont hol az előnye?

Az a gond, hogy mindenki fejében mást jelent az, hogy Linux. Szigorúan véve az kb. a kernel + alap könyvtárak. Ha jól értem, akkor ők egy olyan multimédiás
oprendszert dobnak össze, ami elindul, feldob neked egy XBMC jellegű felületet, ahol megadhatod a steam user/pass-t, és lehet játszani, videókat nézni, stb.
Ez nem egy általános célú oprendszer hogy fusson rajta Libreoffice, Amarok, stb. - persze attól még futhat - hanem egy steam-es célmegoldás. Ez olyan, mint
az android, felrakhatod a pc-dre, csak éppen semmi értelme sincs. Viszont egy csomó cég gyárt androidot futtatni képes mobiltelefont.

Azé' mondom célhardverre (konzolra, vagy hasonlóra) teljesen érhető lenne. De a nappali számítógépére miért raknék egy olyan linuxot, amivel csak(?) játszani tudok? Egyáltalán mi a nappali számítógépe? Nálam csak egy számítógép van, a számítógép :)

Itt szerintem benéztük a célközönséget. A SteamOS-t bár letöltheted, nem az átlag felhasználónak találták ki (neki lesz a steam kliens, meg a steambox) hanem a
hw szállítóknak, akik majd összerakják a kis gépüket, felrakják rá a steam os-t, aztán dobozostul lehet venni, mint egy pc alapokra épített konzolt (ráadásul az xbox és talán a playstation is ebbe az irányba megy el), annyi különbséggel, hogy ezt majd úgy hackeled magadnak, ahogy akarod. (ami egy szép feature, de a felhasználók 99%-át nem fogja érdekelni)

> Az a gond, hogy mindenki fejében mást jelent az, hogy Linux

GNU*/Linux - méltatlanul ritkán használt definíció, pedig elég jól leírja azt, amit az emberek "Linux" alatt értenek, szerintem te is a GNU/Linux-ra gondoltál valójában amikor Linuxot említettél, mivel a Linux csakis a kernel. A GNU rendszerre jön grafikus felület, aminek az összefoglaló nevére várom a javaslatokat (a köznyelv ezt Linux desktop environment-nek hívja, ami nyilván nem elég pontos, de a GNU desktop environment még nekem is idegen és nem is jó, mert a FreeBSD nem GNU és mégis fut rajta pl a KDE - FLOSS desktop environment?).

* Bár a GNU OS-nek még ma sincs stabil kiadása 1983-as indulása óta (30 év!), minden Linux distro annak az elemeire és/vagy alapelveire építkezik, ld. [1] [2]. Ezekből a GNU project jópárat nem ismeri el GNU-követőnek [3], ergo ha copyright-tal faszkodnának, akkor a Debian is csak a GNU-like/Linux jelzőt viselhetné a nevében, de ez mindegy.

Találtam erről egy jó kis összefoglalást is: http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux_naming_controversy
Semmi bajom egyébként a konyhanyelvvel, de vannak remek definíciók amikor pontosabbnak kell lenni, használjuk!

És mennyire autentikus anyag ami itt található? Csak kérdezem, mert mindenki Anonymous az oldalon, aki meg azt ír amit akar. Torvalds szerint faszok az nVidiások, itt meg szarrá dicsérik őket. Source 2 meg jól hangzik.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."

> És mennyire autentikus anyag ami itt található? Csak kérdezem, mert mindenki Anonymous az oldalon, aki meg azt ír amit akar.
Pont annyira, mint az itteni hozzászólások, csak nevek nélkül.
Legtöbbször bizonyítékot is szoktak az ilyenek mellé rakni, de az itt valahogy lemaradt. :)
A megfogalmazása elég korrekt, sőt relevancia is lehet/van a dolgok mögött.
Majd meglátjuk mi lesz belőle.

> Torvalds szerint faszok az nVidiások, itt meg szarrá dicsérik őket.
Linus nem Valve. Noha én is jobban preferálom az nVidiát, szerintem is faszok amit driverek terén művelnek. Pl.: ha Adaptívon hagyom a kártyát, akkor néha kifagy az egész gép, amikor órajelet vált - maxon pörgetve semmi baja. Ha nyílt lenne a szoftverük, akkor lehet a közösség előbb megtalálná a VGA driver-be integrált NSA backdoor-t hibát, és javítást is beküldenének...

> Source 2 meg jól hangzik.
Logikus is lenne csak OpenGL-re kihegyezni...
De a Source 2-ben ugye ott van a kettes szám. A Half-Life 3-ban meg ugye ott a háromas szám. Tuti nem lesz most sem hír a Half-Life 3-ról.
Vagy nem Source lesz az engine neve, hanem egy új, harmadik motor...

Csak hogy érdekes legyen és lehet semmi köze ehhez:
https://twitter.com/ChrisPirillo/status/382607680424001536

Igaz, hogy itt is az emberek számomra ismeretlenek, de a nick alapján sejthető mi várható tőle. Amikor mindenki Anonymous még ez sem igaz. De egyetértek, meglássuk.

Értem, hogy két különböző entitás, de akkor is érdekes, hogy mennyire más a véleményük. Igazából nekem sok problémám nem volt eddig az nVidia zárt meghajtóval, mint felhasználó.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."