Aaron Seigo a Plasma Active-os Spark tabletről a CeBIT 2012-n

Címkék

A Plasma Active-ot futtató Spark tabletről már többször is volt szó. Most Aaron Seigo KDE fejlesztő, a Plasma csapat vezetője személyesen mutatta be az eszközt, amelynek előrendelése nemrég sikerrel zárult.

Hozzászólások

Lényegében egy fejlesztő képes volt KDE alapokon létrehozni egy tablet operációs rendszert egy-két alatt, amire minden KDE fan büszke lehet. Remélem még tovább fog fejlődni és akár olyan gyártó, mint a Nokia is felismeri az Open Source erejét és Plasma Active termékeket készít majd.

Majd szólj, ha találnak még egy designert is valamint még egy fejlesztőt, aki képes megoldani, hogy
- ne 3-4 FPS-sel menjen az egész, mert 2012-ben eléggé vérciki.
- ilyen amatőr ugrálásokat ne műveljen az UI, mint 1:30 környékén (külön "élvezet" látni, hogy 3. nekifutásra sikerül neki teljesen lehúzni a cuccot.
- ne legyen már lag a megjelenítés és a touch között (ld. unlock)

Szóval egyelőre ez így 0x00.

----------------
Lvl86 Troll

Elkepzelni se tudom hogy mit varsz tulajdonkeppen egy prototipustol... Kivallo kutyu, picit simogatjak meg a dolgot es teljesen korrekt gep lesz.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Majd szólj ha a Nokia talál olyan vásárlót aki hajlandó megvásárolni a legújabb Windows Phone mobiljaikat.
- 2012-ben vérciki a Windows Phone infantilis csempés, 5 éven felülieknek nem ajánlott felülete.
- A Windows Phone a Microsoft minden forradalmi megújulási akciója ellenére stabilan zuhan, ez gáz.

Csababoro azt írta a Nokia-nak kellene felismerni a Plasma Active-ben rejlő lehetőségeket, ők ennél egy sokkal gagyibb platform mellett tették le a garast. Az nem ciki ha egy mini team semmi költségből ilyen prototípust tud összehozni és van benne még pár szépséghiba. Az már ciki, hogy egy multi óriási költségvetés és team mellett is csak annyira volt képes amit Windows Phone néven ismerünk.

Igen tablet-en még nem volt módjuk bénázni. Mobilon ez a téglásítás volt példátlan sajnos a Microsoft ballépései között. Ott volt a Sidekick adatvesztés, egy másik vérciki bukta nem sokkal korábbról. Remélem megtalálták már a lammerszámlálót és sokat pörgettek rajta.
Szvsz a "mobil" és "ciki" szavakat olvasva mostanában nem a Plasma Active-re asszociálok, akiknél csak apró hibák merültek fel egy prototípuson.

Nem, nem. Nem tablet-pc-hez, tablethez. Csak annyira tré volt, hogy gyorsan betemették, mint a kutya a mocskát.

"De ismetelten megkerdem: temahoz valami? (Marmint, hogy miert ilyen fos ez a csudatablet?)"

Már feljebb kifejtettem. Nyilván azért, mert a redmondi gépezettel ellentétben gyakorlatilag hobbisták csinálják zéró költségvetéssel hobbistáknak. Ugyan utálom a KDE-t mint a szart, de ettől még a részemről respect a pókoknak.

--
trey @ gépház

Specifikaciot nem talaltam hozza, de nem lepodnek meg, ha a felszin alatt ugyanugy egy PC lenne... Am legyen, akkor tablet.

"Csak annyira tré volt, hogy gyorsan betemették, mint a kutya a mocskát."

W8 for ARM + Metro? Annyira azert nem astak el a projektet.

"Nyilván azért, mert a redmondi gépezettel ellentétben gyakorlatilag hobbisták csinálják zéró költségvetéssel hobbistákna"

Lehet en ertem felre, de
1) paran csinaltak valami gagyit (amibol azt allitod, hogy az MS megbukott).
2) "hobbistak"
3) es mintha egyesek ebbol arulni akarnanak egy termeket (az mar nem annyira hobbi cselekemeny szvsz).
4) + meg ott vannak azok a problemak, amelyeket korabban mar felvetettem:
http://hup.hu/cikkek/20120130/spark_200_euros_plasma_active-os_tablet#c…
http://hup.hu/cikkek/20120130/spark_200_euros_plasma_active-os_tablet#c…

Hat, bocs, ettol nem vagom magam hasra. Grat nekik, szep teljesitmeny, de tobb fantaziat latnek magaban a vasban, mint OEM eszkoz beagyazhato rendszerkent _jo_ szoftware stackel megtamogatva, mint egy hulladek sw stacku n+1. tabletkent.

----------------
Lvl86 Troll

"Specifikaciot nem talaltam hozza, de nem lepodnek meg, ha a felszin alatt ugyanugy egy PC lenne... Am legyen, akkor tablet."

Ne ám legyen tablet, hanem ez volt a Microsoft elképzelése a tabletről. Ezt akarta Ballmer az iPad ellen küldeni. Hogy mi a tablet, arra a kérdésre a választ még most is csak keresik.

"W8 for ARM + Metro? Annyira azert nem astak el a projektet."

Valószínűleg nem értetted meg, hogy mit írtam...

"Grat nekik, szep teljesitmeny, "

Ennyi. Nem több. Nem kell ezt túlgondolni. Van, akiknek többet ér az, hogy szabad szoftver stack van rajta, mint az, hogy röccenés nélkül menjen a szoftver. Ezért én nem ítélem el őket. Van hova fejlődni, de hát ennyi erővel az OpenBSD fejlesztőket is szembeköphetnéd, akik kijelentették nem egyszer, hogy maguknak készítenek elsősorban szoftvert. Nekem ez szimpatikus.

--
trey @ gépház

>Specifikaciot nem talaltam hozza
>>tobb fantaziat latnek magaban a vasban, mint OEM eszkoz beagyazhato rendszerkent

Akkor miben látsz fantáziát ha nem is láttad a specifikációkat? Tetszik a design?
:-)

> http://hup.hu/cikkek/20120130/spark_200_euros_plasma_active-os_tablet#c…
>>Ahhoz, hogy mukodjon a dolog, ahhoz szoftverek is kellenek, ahhoz meg fejlesztok (BeOS-re emlekszik meg valaki?)

Az ugye megvan, hogy a BeOS egy külön operációs rendszer még ez egy "n+1" Linux? Nevezhetnénk egy tablet-linux disztribúciónak is. Linux disztribúcióból pedig n+csillió+1 van, ennek ellenére vannak szoftverek minden disztribúcióra.

>>Es ha az MS-nek ennyire megy*, ekkora budzsevel, ekkora marketing-tamogatassal, kapcsolatokkal,
>>akkor egy nevenincs ceg, nevenincs, draga platformjanak mennyi eselye lesz?

Tehát szerinted sem megy jól a Microsoftnak a Windows Phone biznisz! Gyakrabban kellene visszaolvasnod magadat, hogy tudjad mi a hivatalos álláspontod!
:-D

1) van egy olyan erzesem, hogy nem lattal meg WP7-es kutyut.
2) who cares? iOS es az Android a fo konkurencia, Windows nincs is meg tabletre...

"Plasma Active-ben rejlő lehetőségeket"

Ahahah, igen. Nagy lehetoseg: raallithatnak egy csomo fejlesztot, hogy kikukazva a felet masik felet ujrairva csinaljanak egy jo platformot, mert ami jelenleg van az egy akadozo, lassu hulladek. (Mellesleg az altalad sokat ocsarolt WP7 mar elorebb van ilyen teren okostelefonokon, iOS-rol meg ne is beszeljunk).

----------------
Lvl86 Troll

Ez a ui olyan, mintha valaki osszetaknyolta volna a korai w95 es az alfa allapotu w7 kinezetet a Farbrausch Masagin c. demojaval. Eleg gagyi. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Megnéztem az előrendelési grafikont és még Indiából is rendeltek belőle. Fontos, hogy az elején legyen rendelés és érdeklődés. Ahogy a videót néztem fél év alatt javíthatóak a problémák és a felhasználói visszajelzések sokasága alapján tovább fejleszthető. A KDE 1.0 Tablet, ami mögött nincs annyi anyagi támogatás, mint az Android esetén. Ahhoz képest kiváló munka.
Nem a Windows lesz az Android konkurens, hanem az olyan fejlesztések, mint KDE, mert a Bada nem hiszem, hogy a Samsungon kívül még használatos lesz.
Nokia kirakta a Symbian-t és a Meego a Nokia saját fejlesztése és ez egy ígéretes Tablet. A szoftverfrissítés az összes problémát megtudja oldani.
Remélem a Nokia is rájön, hogy szükséges egy népszerű és könnyen használható termék, mert jelenleg csak veszti el a piacot és leépíti a termelést.