Folyamatos az IIS piacvesztése az interneten

Szeptemberben kukkantottunk rá utoljára a webszerverek internetes piaci részesedésére, amikor is megállapíthattuk a NetCraft jelentéséből, hogy majdnem 15 éves mélyponton áll az IIS. Akkor a "Top Servers Across All Domains" kategóriában 15,73%-os piaci részesedést tudhatott magáénak a Microsoft terméke. A "Totals for Active Sites Across All Domains"-ben is a második helyen állt 12.33%-kal. Azóta a visszaesés nem állt meg. A NetCraft nemrég publikálta januári adatait. Az IIS a "Market Share for Top Servers Across All Domains" kategóriában jelenleg még a második helyen áll a maga 14,46%-os részesedésével, de a "Totals for Active Sites Across All Domains"-ben az nginx - igaz, csak éppen, de - letaszította a második helyről. A részletek itt.

Hozzászólások

Totals for Active Sites Across All Domains: nginx > IIS.
Hmmm!

Érdekes, hogy egy másik oldalon ugyanez a cikk az "Az nginx beérte az IIS-t" címmel jelent meg, ki mire fogékonyabb, ugye...

Ami még érdekes, hogy az Apache az utóbbi fél évben a Top Servers Across All Domains kategóriában stagnált, míg a Top Servers Across the Million Busiest Sites kategóriában (még ha nem is jelentősen), de piacot veszített. Ez alapján azt mondanám, hogy valójában az utóbbi fél évnek nem az IIS a vesztese, hanem az nginx a nyertese.

--
Don't be an Ubuntard!

jók ezek a diagramok.. de így 2012-ben mi az hogy Sun? O.o

Az apache oldalara azota atallt a traffic server is - valoszinuleg az volt az a meredek ugras a grafikonban (2009).

Egyetértek, ha valahol, akkor ezeknél a cégeknél kellene, hogy legyen pénz, erőforrás stb. arra, hogy ilyen ne forduljon elő. Csak a pontosság kedvéért: itt olyan állítás nem hangzott el, hogy az Apache, a lighttpd, a nginx vagy akármi biztonságosabb lenne az IIS-nél.

--
trey @ gépház

Nem kívánok, ennél szakszerűbb webszerver teszteket csinálni. De egy biztos, ha egy ügyfél arra kérne, hogy a leggyorsabb webszervert ajánljam neki, szégyelleném magam, ha ezzel a "teszttel" kéne alátámasztanom, hogy melyik a leggyorsabb.

Én pontosan tudom, hogy milyen nehéz jó tesztet csinálni, hiszen csináltam egy linuxos fájlrendszer tesztet évekkel ezelőtt. Több hétig készült, millió egy adatot összesítettem, majdnem beleőszültem és a végén kijelentettem, hogy a) a tesztek eredménye valószínűleg sok mindentől függ b) kurva nehéz jó tesztet csinálni c) éppen ezért sohasem fogok ilyennek nekiállni

http://hup.hu/node/50906

De egy hónapnyi, sok gépen lefolytatott, körültekintő tesztelés után is volt bennem annyi szerénység és objektivitás, hogy azt írjam a cikk címébe, hogy "ahogy én láttam" és nem azt, hogy a leggyorsabb linuxos fájlrendszer XY.

És akkor most a szerénységet kicsit félreteszem. Az én tesztem ezzel a fossal köszönő viszonyban sincs. Az enyém javára.

--
trey @ gépház

Úgy látszik, hogy a negyedik levélig a 100+-ból már nem jutottál el:

http://marc.info/?l=freebsd-stable&m=132394710827945&w=2

Michael Larabel <michael.larabel () phoronix ! com>

"No, the same hardware was used for each OS."

Én a karácsonyi szünetben végigolvastam az egészet. Nekem is voltak kétségeim, ezért is nem lett ide belinkelve az egész szál. Éppen úgy nem linkeltem be ide (pedig ez jóval szakszerűbbnek tűnt mint az itt citált teszt), mint ahogy ezt az IIS-es "tesztet" sem linkelném be ide.

(Egyébként éppen egy kommenttel ezelőtt mondtad, hogy nem a hitelességükkel van baj és tessék, most meg azt firtatod.)

--
trey @ gépház

Azt linkeltem ide, amit a teszt készítője írt. Mint mondtam, nekem is voltak kétségeim, de pont te voltál az, aki azt állította, hogy a Phoronix tesztek hitelességével nincs baj.

A freebsd-current szál a jó példa arra, hogy egy ilyen tesztet mennyire szét lehet szedni. Ez a blog (sajtpapír) az IIS "tesztről" még annyi szakmaiságot sem sugall _ebben a formában_ mint a Phoronix ezek szerint _hibás_ tesztje.

Egyébként állítja, hogy ugyanaz a vas, a FreeBSD állít mást _ugyanarról_ a vasról:

http://marc.info/?l=freebsd-stable&m=132394681627889&w=2

--
trey @ gépház

Akkor fogalmam sincs miről hadoválsz itt össze-vissza. Más hardverről (ami kiderült nem igaz), hiteles Phoronix tesztről, amit egy kommenttel később magad akartál megcáfolni. Értem én, hogy a kis brigádodat nem akarod kellemetlen helyzetbe hozni, ezért inkább kitérsz a konkrét válasz alól. Vettem.

--
trey @ gépház

Feltehetőleg azért írt vissza az illető, mert az első választ nem értékelte kielégítőnek (terelés). Én meg nem tudom miért trollkodok, mindössze egy blogbejegyzés (nagy jóindulattal sem nevezhető ez tesztnek, amikor még a tesztkörnyezet, a teszteszköz sem lett ismertetve) értékelhetőségét vitatom abban a formában, ahogy az prezentálva lett. Talán ha kicsit tudományosabb lenne. De ezek alapján kijelenteni, hogy a "leggyorsabb webszerver" az megmosolyogtató.

Ennél még a sokat szapult Phoronix-os tesztek is szakszerűbbek...

--
trey @ gépház