Hype - egy Flash alternatíva

A Hype egy HTML5 Animation Builder megoldás Mac OS X-hez. Segítségével a fejlesztők számára lehetővé válik interaktív weboldalak készítése HTML5-ben. A Hype pénteken debütált, de már most nagy népszerűségnek örvend a Mac App Store-ban "top grossing", azaz legtöbb bevételt hozó alkalmazásként. Ára ~ 30 dollár. A Hype mögött két ex-Apple mérnök által indított startup áll. A The Startup Foundry most interjút készített az egyik alapítóval, Jonathan Deutsch-csel. Az interjúban választ ad a mérnök arra is, hogy miért hagyta ott a biztos állását az Apple-nél egy rizikósabb startup miatt...

Hozzászólások

subscribe

------------------------------------------
Egyetlen vi-parancsot ismerek, a kilépést.

Szimpatikus, sokat javítana a dolgon, ha nem csak MAC-re lenne.

Mi a biztosíték arra, hogy a Flash-t (esetleg majd talán egyszer) leváltó új platform/tool nem lesz ennyire közutálat tárgya? Mi az a Flash-specifikus probléma (v. problémák), amik miatt ennyire le _kell_ váltani?

HTML5 eseten a szabvany nyilt, igy minden bongeszofejleszto maganak irja a "playert", igy mindenkinek csak a sajat platformjaval kell szenvednie fejlesztes cimszo alatt, nem masok API-jara irni kulon playert, amit utana mindenki szid, (Flash player Androidtol kezdve Linuxig, OS X-ig mindenre van, de meg WinMo-n meg Symbianon is van Flash Lite, ezek kozul mindet az Adobe-nak kell fejlesztenie, es egyik sem hasznalja ki jol a hardvert, es meg igy sem koltseghatekony az Adobe szamara, panaszkodnak az API-k miatt) midnenki maganak irja a szabvanyos playert, ami a drivereket kihasznalja (hardveres GPU gyorsitas a Windowsos flashen se volt tokeletes, de meg most is lattam emiatt csontta fagyni gepet)

+a flash developer tool tudtommal fizetos (fixme, ebben nem vagyok biztos)

van egy szabvany, es mindneki megirja maganak, hogy mukodjenek vele a dolgok. HTML5 youtube-nal bevalt pl. (IE, Safari, Opera, Chrome, Firefox + talan mobil bongeszok hardveres gyorsitassal). Persze vannak olyan teruletei a HTML5-nek, amik sehogy se allnak a legtobb bongeszoben.

Es ezesetben mar nem lehet az Adobe-ot hibaztatni, ha valami nem ugy mukodik, mint kene

A sarkától azért szintén messze van..:)
Ez egy javascript alapú valami, amit azért NEM nehéz egy "natív" programmal összehasonlítani: az előbbi annyit tud amennyit a html, az utóbbi nagyságrendekkel
többet.
Nem is értem miért kellett ez a cím.. vagy mert az írója sokat kurvázott éjjel és még mindig ko, vagy csak, hogy szimplán legyen min vitatkoznia a társaságnak..
Egyébként minden X hónapban előjön egy flash alternatíva.

Szimplán beszopod ami a hup-on megjelenik, vagy értesz is hozzá?
Igen, volt kint nem rég egy "hír", hogy valaki "irt" JavaScript alapon egy emu-t,
de ezt szinte "bármelyik" nyelvvel meg lehetne tenni.. és miért nem teszik: mert nem sok értelme van.
Script nyelven meg még úgy sem. Lenyűgöző teljesítmény, de semmi több.

Örülök neki, bár tényleg jó lenne valami openszósz dev tool. Flash játékon kívül nem tudok semmit sem elképzelni, amit ne volna jobb HTML5-ben megcsinálni.

------------------------
Everyone is a winner*

igen, 5. menupont youtube-nal tobbnyire mar megoldott, bar nem tudom, hogy Chrome-on kivul miben mukodik.

Meg a HTML5 szabvany resze a subtitle support is, de azt meg egy bongeszo se implementalta html5test.com szerint.

Meg a 10. (fullscreen) Linuxon bar inkabb ugy lenne megoldva flashben, mint HTML5-ben (F11-ezni kell, de joval gyorsabban beleugrik gond nelkul)

Akkor megint az lenne, mint az ie6 idejében, hogy az összes browser máshogy értelmezné a kódot. Szerintem kell egy független szabványosító szervezet mindenképpen, csak jó lenne, ha a szervezet esetleg egyeztetne is a böngészők fejlesztőivel és webfejlesztőkkel, hogy a valós igényeknek megfelelő szabványt rakhassanak össze. Ja, és ami fontos: jelenleg a w3c csak ajánlást ad ki, de szerintem jó lenne, ha tényleges szabvánnyá lépne elő a html. Ehhez viszont szerintem elengedhetetlen, hogy sokkal szigorúbb legyen a specifikáció, pl. a html-t rendes xml dokumentumként kelljen kezelni (mint az xhtml esetén).

--
Don't be an Ubuntard!

ez megintcsak megoldodik az XP nyugdijazasa utan: bongeszok kozti verseny van, amelybe mar a mobilbongeszoket is belevontuk, es mar az Internet Explorer is autoupdate-es, az IE6-tal se sok baj lenne, ha nem lenne 10 eves browserkent default ma is az XP-s gepekben, es nem arra irnak egyesek a vallalatiranyitasi rendszert.

Meg mar most is vannak HTML5 alkalmazasok, amikben az IE9 jobb sokkal a tobbinel, meg olyan is, amiben a Chrome, stb., tehat tulajdonkeppen ez a pillanat mar valamilyen szinten eljott, amit emlitesz :)

2: http://www.craftymind.com/factory/html5video/CanvasVideo3D.html (Firefox nightly viszi szépen)
1-3-4-6: "device" element létezik, ha jól tudom az erre lenne jó (FIXME), csak nem igazán van implementálva a böngészőkben.
5: létezik ilyen
7: nem igen látom értelmét, de QtWebKit-tel kb. 5 sor kóddal csinálhatsz futtatható binárist, elfut minden szaron (mobiltól a nagydesktopig), rendermotor meg úgyis kell, webkit pedig egész jól halad a HTML5 támogatással.
8: passz, ha van rá igény majd fogják támogatni.
9: websockets nem erre van? (FIXME, sose használtam, csak hallottam róla)
10: ha a böngésző full-screenen van, akkor teljesen jó. Chromium alatt biztosan. Lehetne elegánsabb, de végülis elmegy.

2: jo gyors :)
7: ezzel csak az a gond hogy attol hogy raksz kore egy bongeszot meg nem bovul ki a security sandbox
9: de arra van, csak ugye le van tiltva nehany bongeszoben security problemak miatt, raadasul annyira messze nem low level a cucc mint flash-ben, igy a felhasznalasi lehetosegek joval korlatozottabbak

2: nálam teljesen jó, pedig most ideiglenesen valami "radeon" driverrel hajtott integrált szutyokkal kell beérnem, de még így is élvezhető.

7: miért kéne a security sandboxot kibővíteni? pont addig érzem jól magam, amíg a böngésző(motor) kordában tartja a weboldalakat (még akkor is, ha sokan "alkalmazás"-nak becézik őket) és nem tudnak piszkálni semmit a gépen.

Trollkodás nélkül kérdem:
Tudok angolul, de micsoda az a startup magyarul?
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Nagy a hype, csak nehogy csalódás érje őket ;-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

jol erzem,hogy ez a video chrome-firefox parosra van optimalizalva?

(szeretem a safarit: nem kuldi el a felkesz fejleszteseket a google-nek, viszont nem kezdek sirni a js motor tempoja meg a bugok lattan)

JS-ről meg HTML5-ről annyit, hogy fogalmam sincs, hogy miért, de néhány (jellemzően blog.hu-s) oldal veszettül elkezdi pörgetni a procit MacOSX + Opera alatt. Flash már tiltva van. Ha letiltom a JS-t is az adott oldalon, akkor visszaáll normál kerékvágásba a proci...

Szóval nem feltétlenül örülnék a HTML5 térhódításának. Flasht letiltom, vagy nem, de engedélyezhetem elemenként is. JS-nél egyelőre fogalmam sincs, hogy hogy lehet kényelmesen megoldani, hogy csak bizonyos dolgokat blokkoljon.

(Mellesleg Flashben dolgozom :))

De Win7 (szerk: Linux) alatt is Operát használok (szerk:/tam):. Megszoktam, szeretem, ott az Opera Link, azonnal megjelenik mindkét helyen a bookmarkom, keresésem stb. Safarit is próbálgattam, de annyira nem tetszik, mint az Opera:(

Szerk: Safari csak az iPad + iPhone bookmarkok miatt lehet érdekes. Valahogy meg kéne oldanom, hogy az Opera bookmarkjaimmal is synceljen.

wtf? Nekem Linuxon pont hogy egyedul a Chrome mukodik normalisan (illetve mostmar az FF4 is), Winen meg tan rosszabb is. Szerintem nagyon szepen osszeszedtek a Chrome Linux portjat.

Arrol nem is beszelve, hogy a ChromeOS is Linux alapu, igy nyilvan mukodnie is kell a dolgoknak itt.

Ellenben Opera Linuxon se tokeletes