Nokia alelnök a Symbian jövőjéről

Purnima Kochikar, a Nokia Forum-ért és a fejlesztői közösségért felelős alelnöke nemrég nyílt levelet intézett a Symbian fejlesztőkhöz, amelyben a platform jövőjéről beszélt (mások szerint nem igazán beszélt). Szóba került a Symbian mellett a Qt is.

"Although Windows Phone will become our primary smartphone platform, we will continue to deliver a great deal of value from Symbian. We’re making investments that will help us to engage and attract existing and new Symbian users and allow us to launch new competitive smartphones."

Az alelnök egyértelművé tette, hogy a Windows Phone 7 lesz a Nokia elsőszámú stratégiai smartphone platformja. Emellett azt ígérik, hogy olyan lépéseket tesznek, amelyek elnyerik a meglevő és új Symbian felhasználók tetszését és lehetővé teszik új, versenyképes smartphone-ok piacra dobását.

"Over the past weeks we have been evaluating our Symbian roadmap and now feel confident we will have a strong portfolio of new products during our transition period – i.e. 2011 and 2012."

Miután kiértékelték a Symbian útitervüket, biztosak abban, hogy a Symbian -> Windows Phone 7 átállási időszakra - 2011-2012-re - erős termékportfólióval rendelkeznek majd.

"The first major update will arrive in summer, delivering a new home screen, new icons, a faster browser, new Navbar and a fresh look and feel to Ovi Store and Ovi Maps, including integration of social media services in Ovi Maps."

A Symbian első nagyobb frissítése idén nyáron érkezik majd. Benne új "home" képernyő, gyorsabb böngésző, új Navbar, átdolgozott Ovi Store, Ovi Maps stb. lesz megtalálható.

"I’ve been asked many times how long we will support Symbian and I’m sure for many of you it feels we have been avoiding the question. The truth is, it is very difficult to provide a single answer. "

Arra a kérdésre, hogy meddig lesz még támogatott a Symbian, nem nagyon tudott (vagy akart) pontos választ adni a vezető.

"We hope to bring devices based on Windows Phone to market as quickly as possible, but Windows Phone will not have all language and all localization capabilities from day one. In many markets, including markets where Symbian is currently the lead smartphone platform with significant market share such as China, India, Russia and Turkey, we will continue to make our Symbian portfolio as competitive as possible while we work with Microsoft to introduce Windows Phone. For that reason certain markets will play a more significant role in selling the 150 million Symbian devices than others and we will be selling devices long after Windows Phone devices from Nokia have already started to appear in other markets. That is why we cannot give you the date when Symbian will no longer be supported."

Remélik, hogy a WP7 mielőbb a piacra kerül, de lesznek olyan piacok, ahol a Symbian-nak helye lesz. Éppen ezért nem tudják megmondani, hogy meddig lesz még itt a Symbian.

"What I can promise you is that we will not just abandon Symbian users or developers. As a very minimum, we have a legal obligation, varying in length between countries, to support users for a period of time after the last product has been sold."

Amit a Nokia ígérni tud, hogy nem fogják csak úgy magukra hagyni a Symbian felhasználókat és fejlesztőket. Már csak azért sem, mert (országonként eltérő, hogy milyen hosszan, de) törvényi kötelezettségeik vannak arra nézve, hogy az utolsó eladott termék után még mennyi ideig kell támogatást nyújtaniuk.

További részletek a levélben.

Hozzászólások

Mi lesz az EU Symbian támogatásával?

tegyük fel, hogy mobilra akarok fejleszteni, pénzszerzés céljából
tegyük fel, hogy adott egy symbian, amire a Nokia vezetője azt mondja, le akarják cserélni
tegyük fel, hogy van még ezen kívül 6 másik platform

kérdem én, fogok én symbianra fejleszteni?

Azt mondja, hogy a fejlesztők seggét kinyalják, de ha le akarják cserélni a platformot, lehet az akármilyen kurvajó, akkor nem fejlesztek rá, nem?

az eddigi telefonjaimnak a 90%a nokia volt. eddig - és ne tovább:)) -

Miért is? Az itt kommentelők egy része hadilábon áll az MS-sel ilyen-olyan okok miatt. Az MS rossz és gonodsz cég, tudjuk.

Viszont van kismillió másik ember, akik örömmel használják a Windowsos PC-jüket. Nekik tök mindegy, hogy milyen OS fut a telefonjukon, csak menjen. Nem érdekli az ideológia, csak az, hogy a pénzéért minőséget kapjon.

Az MS későn figyelt fel a megváltozott user igényekre, addigra az iOS és az Android leosztotta egymás közt a lapokat, így nehéz beszállni. De az MS igen ritkán csinál szar terméket, szóval nem hiszem, hogy ezzel is túlságosan mellé lőnének.

Másik: itthon 1 db WP7-es TV-s kampányt nem láttam, Androidossal van tele a az összes csatorna reklámblokkja. Android most nagyon cool és trendi, de még így látatlanban is szívesebben választanám jelen állás szerint a WP7-et.

Szerk: szóval annyit akartam mondani, hogy a Nokia elég nagy név, és a többség nem az alapján fog telefont választani, ami alapján itt páran elutasítják az MS dolgait. Nem érdekli.

ha már olyan nagy név, akkor lehetne 'monyuk' ugyan az a telefonja tömbféle oprendszerrel, netán többféle telefonja más más oprendszerrel...

de nem. mostanáig arra várt hogy az ms elkészüljön a mobilplatformjával, azóta nincs új típus, csak sajtóközlemények.

a nokia elfáradt. - sajnálatos módon -

Ha jól tudom, csak a smartphoneokon lesz WP7, a többin marad más. Mondjuk igen, amiről beszélsz, azt csinálja a HTC, hasonló konfigurációkból van Android is és WP7 is, bár nem mindegyikből.

Az, hogy nincs új típus engem különösebben nem izgat. Sőt, inkább az zavart, hogy minden hónapban kijönnek x csillió új telefonnal a gyártók, amik max designban mások. Átláthatatlan már ez a sok készülék, nem is baj, ha van egy kis nyugi.

Érdekes, az OS/2 óta fejlesztek rá- és adminisztrálom a (V)MS platform különféle szoftvertermékeit, de eddig még sajna nem tudtak olyat kiadni, ami egy kicsit is közelítette volna az igényeimet.

Stabilitás, logikus működés, előre tervezhető verziók, stb....

Csak a marketing bullshit és a "Dagobert" effektus.

Sajnos, úgy látszik igényes vagyok :P

P.S.
Feleséget is így választassz??

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Ezért fizetnek....
Company compliance.

Üzleti okom miatt is:
Egy linuxos szervert simán elfelejtenek a szekrényben vagy a mosogató alatt évekre. Csak amikor vmelyik a hdd kezd megdögleni, vagy az alplap, akkor telefonálnak (az egyik gépen 2.5.999-test7-es kernel volt, AMD64-es ráadásul, és még ment volna a s754-es alaplapjában, ha az egyik RAM ki nem hal 8-) )
Ez nem szokott megtörténni egy windows-os szervernél ;)
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Nem (csak) relatíve, hanem abszolút értékben szar.

Szar kódminőségre is (pl. olyan tervezési vagy kódolási hibák, amikért az egyetemen 1-est kapsz), és szar specifikációra is (nem azt csinálja a szoftver, amit a felhasználó szeretne). Ez mind a kettő abszolút dolog; ha a szomszéd is ugyanilyen szart gyárt, attól még pont egyformán szarok lesznek mind.

Másra gondoltunk – nálam az MS perifériánál az első, ami eszembe jutott, a Microsoft márkájú egér, billentyűzet, stb., amelyekhez úgy vélem, a Microsoft ténylegesen annyi értéket ad hozzá, hogy engedi rászitázni a logóját.
Persze kétségkívül az egér/billentyűzet terén ott is vannak olyan fejlesztéseik, amelyeknél én is többre gyanakszom, mint a logó átadása, mint pl. a Natural Ergonomic Keyboard.

A komoly kutatómunkát igénylő dolgokat én sem hiszem, hogy jelentős mértékben kiszerveznék, elég nagy humánerőforrás-pazarlás lenne részükről.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ne keverjük össze a gyártást és a K+F-t! A kettő nagyon nem ugyanaz. Az, hogy az MS mondjuk kifejlesztette a Kinectet, majd kiadja gyártásra mondjuk a Flextronicsnak, akkor a Kinect nem a Flextronics érdeme. Nyílván nem egy egér gyártására megy el az éves MS R&D költségvetés. :)

Lehet, hogy ezt félreértettem, de az Xbox itt mint pozitív példa szerepel? Az az Xbox aminél neve is van a hardver fail-nak (red ring of death)?

http://www.xboxredringofdeath.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360_technical_problems

Egykét cimborának van Xbox-a. Van amelyik a harmadikat nyúzza... Az egyiknek a Kinect-jét, amit karácsonyra vett, most cserélik garanciában. Beszart benne a motor. Használni se nagyon használta. 3 hónapig bírta.

--
trey @ gépház

Az Xbox360-asok utolsó generációi már nem ennyire problémásak. Sikerült az MS-nek javítania a hibákat. Ennek ellenére (vagy pont ezért) a Playstation 3 éppen most érte utol az eladási adatok szerint. Ha azt is hozzávesszük, hogy a sok hibás Xbox360-at is beleszámolják a leszállított konzolok közé, így valószínűleg a PS3 jócskán el is húzott már a tényleges használatban lévő gépek számát tekintve.
Viszont a legjelentősebb, amerikai piacon még mindig 10 millióval több Xbox360 van, mint PS3, aminek a megtartásához jelentősen hozzájárult a Kinect megjelenése.

Nem tipp, hanem a több konzolgenerációban eltöltött fejlesztői tapasztalatomra alapozom - értsd: napokban olvastam pont valahol, de most lusta vagyok megkeresni. :D
Viccet félretéve: a konzolpiacon mindig is a leszállított darabszámokkal számolnak már az Atari 2600 óta. A PS3 és a Wii esetében is benne vannak a közben lehalt darabok, csak ott kevesebb volt, mint az Xbox360 esetén eleinte. Ha belegondolsz, sok esetben ezek nem is kerülnek vissza a gyártóhoz, ha garancia után mennek tönkre. De a garanciális cseréket is új konzolként szokták hozzáadni. Megpróbálom előkeríteni azt a cikket, ami a napokban ezzel foglalkozott.

a tönkrement konzolokról hol vezetnek statisztikákat? a hivatalos szervizekbe leginkább garanciás xboxok kerülnek. és ha még garanciálisak voltak amikor tönkrementek, akkor egyébként ingyen jár egy másik konzol, amit valószínűleg nem számítottak be újonnan eladott xbox360 konzolok közé.

hát, a wp7-re azt mondani, hogy jó termék, enyhe túlzás. még a gyártók is csalódottak benne, alig veszik a készülékeket. egy hétig volt nálam egy hd7, nem kellett. továbbá sokat elárul az is, hogy teljesen egy áron van az 1 éves desire-el. (függetlenül, hd7 84.500, desire 84.400. a hd7 persze erősebb, csak mivel nem viszik, kénytelenek engedni az árából)
az kifejezetten mókás pl, hogy egy androidos készülékkel lazán fel tudok lépni a cég vpn hálózatára (innentől meg már akár nyomtathatok is a hálózati nyomtatókkal, stb), míg hd7-el nem, mert mint kiderült, olyanról hogy vpn még nem is hallott.
a wp7 egy rettenet nagy hibája, hogy alig tud valamit. a kezelőfelület meg szerintem csapnivaló, kényelmetlen.

"míg hd7-el nem, mert mint kiderült, olyanról hogy vpn még nem is hallott. "

Azt akarod mondani, hogy a Microsoft operációs rendszere nem hallott még a Microsoft által kitalált és szervertermékeiben nagy kedvvel alkalmazott PPTP-ről? :D

Elmondásod alapján kiváló kis termék lehet!

--
trey @ gépház

hát, nekem az állam leesett :) első körben azt hittem, hogy én vagyok a hülye és csak nem találom (bár nem egy bonyolult valami, a mikrónknak bonyolultabb a menüje :)), majd egy kis google és ide jutottam:

http://answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp7-wptips/vpn-suppor…

a wp7 esetén a kulcsmondat:

it's something that will come in a future update. I have no timeframe on when that will be :(

l2tp / ipsec meg majd egy future future update során :)

szerk.: jah, a legszebb, hogy 3rd party szolgáltatásként is esélytelen, köszönhetően a wp7 felépítésének:

No, there won't be VPN support built in. You can't expect it from third parties either because socket manipulation APIs are missing.

No, there won't be VPN support built in. You can't expect it from third parties either because socket manipulation APIs are missing.

Nekem azzal próbálják már mióta az "okos" telefonok létjogosultságát bemagyarázni, hogy bármilyen alkalmazást tudsz rá írni.
Hát, ha még egy rendes BSD socket API sincs rajta, akkor kenjék a hajukra az "okos" telefonjaikat...

A gyártók miért csalódtak benne? Azért, mert nem viszik? Ezért írtam, hogy most nagyon nyomják az Androidot, iPhone meg ugye amúgy is szájról-szájra.

Másrészt az iPhone se tudott sok mindent, mikor kijött, Android se, ennek is kell kis idő mire kiforr, gondolom.

Viszont köszi, azt hittem HD7 valahol 150+ körül van, így már azért elgondolkodtatóbb.

ez az ár akciós (lesz is egy darabig :))
viszont tényleg ajánlom, hogy előbb nézz meg, próbálj ki mást is. a wp7 sajnos nagyon gyenge eresztés. nem vagyok sem android, sem ios, sem symbian fan, de a wp7 az a legalja. (hogy idővel mi lesz rá, arra tojok magasról, ha veszek valamit, az érdekel, hogy akkor jelenleg mit tud, a jövőbeli bővítések már csak hab a tortán kategória legyen)

ja igen, azért csalódtak a gyártók, mert alig viszik a készülékeket, rengeteget leszállítottak és szinte alig fogy (gyártói oldalról érthető a csalódottság)
felhasználók közül azok csalódottak, akik nagyobb funkcionalitásra számítottak.

Leginkább szakmai. Az Androidra fejlesztés nem túl vonzó számomra jelenleg a csillió képernyőfelbontás, hardware és lassú VM miatt. Meg lassúnak tűnnek, nem elég reszponzív az UI. Ami tetszik, az a személyre szabható virtual desktopok, de ez azért kevés ahhoz, hogy ezt válasszam. A WP7 viszont tetszik designban, fejlesztés szempontjából egész jónak tűnik (Silverlight + .NET), kezelhetősége is elfogadható, amennyire ismerem.

Mondjuk egyelőre maradok a 3GS-nél.

a csillió képernyőfelbontás megoldott (valami új api, dunno, nem vagyok fejlesztő), hw-vel nem tudom, hogy mi a bajod. vm lehet, hogy lassú, nem vagyok fejlesztő, de az, hogy nem elég reszponzív. milyen androidos készüléket használtál, hogy ez a véleményed?

egyébként a 3gs szerintem teljesen jó, felesleges váltanod. a wp7 egy erős visszalépés lenne. persze ez csak egy vélemény, nem ajánlás. :)

Akkor képernyő felbontés kilőve, ez jó hír. HW össz-vissz tesztelés, bár az is igaz, hogy elég egy gyengébb teszt telefon, ha azon nincs sebesség probléma, akkor erősebben se lesz. VM-et még csak nyomkodtam, de dög lassú. Az UI az itt megjelent valamelyik Samsungos videóban figyeltem, volt egy kis lemaradása (lehet, hogy 3GS-nek is van, csak használat közben nem veszem észre, fene tudja).

Maradok 3GS-nél, bejött egyébként nagyon, de WP7 UI-ja nagyon tetszik, iTunes meg nagyon nem :)

Egy dolog az elutasítás, a másik pedig az, hogy nekem (és szerintem sokaknak) volt Windowsos telefonom, és volt/van Androidos is. És igaz, hogy a WP7-et nem ismerem, viszont a korábbit igen, és ez alapján nem kérdés, hogy a Windows a telefonokon le van maradva. Ennek semmi köze ahhoz, hogy szeretem-e a Windowst desktopon vagy sem, ugyanis sose vártam el a PDA-n ugyanazt a rendszert, mint az asztalon.

Lehet a WP7 marha jó elgondolás, ha igaz az, amit írnak, hogy gyakorlatilag semmi köze a régi WinMo rendszerekhez, akkor még meg kell küzdenie a szokásos gyermekbetegségekkel, mire nem lesz tele bosszantó hibákkal. Ezeken az IOS és az Android már túl van. A nagy többség - ha már annyira tudjuk, mit akar :) - pedig nem törődik a technikai részletkérdésekkel, használható telefont akar a pénzéért. És ha az Android ugyanannyi vagy kevesebb pénzért jobban használható, akkor azt.

"Viszont van kismillió másik ember, akik örömmel használják a Windowsos PC-jüket. Nekik tök mindegy, hogy milyen OS fut a telefonjukon, csak menjen".
"De az MS igen ritkán csinál szar terméket, szóval nem hiszem, hogy ezzel is túlságosan mellé lőnének".

biztosan van sok jó termék is a Microsofttól, de mobilban eddig minden próbálkozásuk csúfos bukással végződött. a Windows Mobillal sereghajtók lettek, mire maguk húzták le a WM rolót. a KINos fiaskó még nagyobb bukta volt, ~500 db eladott mobillal negatív csúcsot döntöttek.
a mobil nem PC. és a Nokian nem segít, hogy PC platformon jelentős a Microsoft dominancia, mert ők mobilokat adnának el.

Diplomatikusan semmitmondó, mint egy Nokiás vezetőtől én már megszoktam :D. Kicsit nehéz megértenem miért tart ilyen sokáig a hardvert összedobni, miért ők akarnak nyelvekkel és lokalizációval foglalkozni (az a oprendszert fejlesztők dolga, nem?). Már most el vannak késve androidhoz képest, de mire kihozzák a windows phone-jukat (és jobban elterjedhet a platform), már rég elvesztik jelentősségüket. Nem vennék Nokia részvényeket :D.

Minden hupper jobban tudja mi jó a nokiának... oh wait!

{OFF}angolok sokáig gyúrtak a szuper gyorsra tupírozott gőzmozdonyokra... aztán ráébredtek, hogy a dízel korszak lelépte őket.

Na igen.

Majd miután megitták a reggeli teájukat megépítették a Napier Delticet (bár továbbfejlesztve egy korábbi német licencet), ami korának a legnagyobb teljesítményű és legkompaktabb (valamint legbonyolultabb) dízel motorja volt.

(Valahol olvastam -persze linket nem találok-, hogy az angol(?) haditengerészet remotorizálni akar egy hajóosztályt lecserélve a régi Delticeket, de nem találnak ilyen jó teljesítmény/súly hányadosú motorokat)

{ON}A Nokia kapott licencet, hogy WP7-es telefonokat gyártson. Akár ki is hozhat valami jót belőle...

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot. | Hülyének lenni jog, nem kötelesség!

off: Ha most telefont vennék, jó eséllyel lenne Nokia, mégpedig az offline használható térképek miatt. Nyújt ilyet bármely más mobil termék? A térképért egyszer hajlandó vagyok fizetni, de mivel pl. külföldön az adatforgalmi díj még viccnek is rossz, nálam csak elérhető árú, offline használható térkép jöhet számításba. Másra vannak hasonló kezdeményezések?

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

androidon elég sok alternatíva van. speciel a google maps az 5.0 verzió óta szintén képes offline térképkezelésre.
bár én személy szerint autós navinak sygic aura-t használok, túrához meg navitelt. az kemény 5k huf, a térképek meg ingyenesek. tuhu térkép, sajnos nincs benne minden falu összes utcája, viszont kisebb városoktól felfelé hibátlan, a turistautak miatt meg kifejezetten rulz. térképek ingyenesek az openmaps.eu oldalról.

Azon gondolkozom, hogy egy multinál hogy lehet ez.

Miért dobták ki az S80-at, S60-at erőltetve (sima telefonos GUI-t) az okostelefonokra? Abba beleöltek egy rakás energiát, mire kezdett volna távolról hasonlítani egy smartphone-OS-re (touch, miegymás), akkor dobták azt is.

Belevágtak a Meego-ba és a Maemo-ba, hogy aztán dobják azt is. Közben párhuzamosan tettek egy kanyart a Symbian ^3-mal, amit - minthogy nyíltnak indult - a Föld színéről is eltöröltek. :-)

Most pedig egy nem túl ígéretes vállalkozásba kezdenek a WP7-tel.

Valamit nagyon nem értek. Nem hiszem, hogy döntéshozó pozíciókban elmegy ez, hogy ennyire nem tudják, mit akarnak.

Kb 2 hónapja vettem egy C7-et, és a Symbian^3 elég jól eltalált, szinte mindent tud amit a "nagy" Android tud,
csak azzal a különbséggel hogy nem kell a készüléket naponta tölteni...
(Több ismerősöm tapasztalta ez, Ők mind izmos Androidos telót vettek, lejobb esetben is max 2 napról számoltak be,
C7 3-4 napot elvan nálam, netezéssel, zenehallgatással)

Szerintem a Symbian^3 elég jól eltalált rendszer, inkább azt kellene csiszolgatni mint WP7-et erőltetni.

<off>
Legutobb emiatt ragtam be a Symbianra. Hihetetlenul bosszanto tud lenni es semmit nem tehet ellene az ember. Vagy van akinek sikerult?
<off>
--
Direp

Az az igazság, hogy én kissé másképp látom a mobilpiac folyamatait. Jó hardvert sok gyártó készít, pl. Nokia, Apple, HTC, Samsung, Motorola stb. Jó okos mobil OS-t is többen adnak, pl. Android, iOS, a WP7 is hamar ki fog forrni és felhasználóként a Symbian sem rossz, bár tény, hogy fejlesztői szempontból túl régimódi beágyazott rendszer.

De szerintem nem ezek a lényegi dolgok. A lényeg az üzleti modell drasztikus változása. Korábban a gyártól eladták a HW+SW-t és annyi. Ebben a Nokia messze a legjobb volt. Most viszont az utólag befolyó pénz az életben maradás kulcsa, ami nagyrészt a reklámokból (kereső, térkép, levelező) és az AppStoreból jön. Ebben a Google hatalmas és a Microsoft (a Nokia Navteq-kel kiegészülve) szintén az. Az Apple szintén nem gyenge, bár szerintem a fő bevételük a mérnöki szempontból rettenetesen túlárazott termékeinek köszönhető.

Tehát szerintem a hagyományos eszközgyártók (pl. Motorola, Samsung, HTC, LG, SE) totális vesztesek. Pontosabban a szerepük kb. annyi, mint a Lenovo, Asus, Acer, Dell, HP, Toshiba stb. cégeknek a PC gyártásban: marginális. A Nokia az egyedüli, akinek valami nyerő kártyája a Navteq révén.

Ez persze nem magyarázza meg a Nokia gyenge bizonyítványát okostelefon eladás terén (már amennyiben a 2010-es piacvezető pozíció gyengének számít), csupán azt mutatja, hogy nem igazán lényeges a mobilpiac szemszögéből.

Ez egy a symbianra nézve rendkívül pozitív nyilatkozat. Magyarra fordítva politikusról, a symbian melett kitartanak és a későbbiekben is elérhető lesz a cég termékeiben, de a zászlóhajó a win mobile lesz, amíg kitart az 1M dollár.