9 év után új kiadással jelentkezett a Dillo webböngésző

Megjelent a Dillo 3.1! A böngésző jellemzői:

  • Multiplatformos, fut Linuxon, BSD-n, macOS-en, Windows-on (Cygwin-en keresztül) és Atari-n
  • C / C++ nyelven írt, kevés függőséggel
  • Saját real-time motorral rendelkezik
  • Még nagy oldalak esetén is alacsony memóriahasználat és gyors renderelés jellemzi
  • Bloat-mentes és gyors FLTK GUI library-ra épül
  • Támogatja a HTTP-t, a HTTPS-t, az FTP-t és a helyi fájlokat
  • Bármely nyelven írt beépülőkkel (plugin-ek) bővíthető
  • GPLv3 licenc feltételei szerint használható/terjeszthető
  • stb.
Weboldala itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 06., h – 12:28

De dillo neved ván, more! 

(Azt hittem már sosem hallok róla újra, erre tessék!)

trey @ gépház

Kipróbáltam pár oldallal ma.hu , hup.hu , origo.hu , hwsw.hu . A verziószám elöl hiányzik egy nulla, teljesen használhatatlan. :-(

Igen, jó pár oldal nem megy vele, pl. YouTube, meg néhányat elég furcsán, hiányosan jelenít meg, pl. hup.hu. Azt azért vedd figyelembe, hogy ez régi gépekre készült, azokon pl. ezeket az oldalakat amúgy se nagyon néznéd, mert se elég memória, se elég proci nincs nekik hozzá, nettó használhatatlan és lassú lenne. Így könnyítettek rajta, de ez áltozattal jár.

A Dillo nem azért van, hogy a fő gépeden kiváltsa a Chrome- és Firefox alapú mainstream böngészőket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azt kötve hiszem, hogy a links helyesebben jelenít meg, maximum az absztraktabb ASCII renderelés miatt nem veszed annyira észre a hibákat. A links pl. nem támogat JS-eket, ez a Dillo azért némileg támogatja őket. Ez egyébként nem a böngészők bénasága, a mai web a sok JS-halomtól, szétágazó HTML5-CSS változótól, webfontoktól, beépített videóktól, egyéb tartalmaktól annyira bloat, hogy elviselhetetlen, a mainstream böngészőknek is úgy megy csak, hogy óriás cégek képesek csak fejleszteni, sok giga kódbázis, sok millió kódsor, meg is eszi a sok gigáját futás közben, mint a katonatiszt. Ezt a sok soydevnek lehet megköszönni, akik szándékosan úgy tervezik az oldalakat, hogy ezt a sok bloat szemetet rá kelljen tolni mindenkire.

A links és Dillo valahol komplexitásban, motorügyileg egy szinten van (jó, a Dillo kicsit nagyobb, de nem vészesen), de más-más dolgokat nem támogatnak. Nyilván a links-nek könnyebbség, hogy nem kell grafikus renderelést tudnia, így ott azon spórolni tud, a Dillo spórol máshol. Egyik se alkalmas fő desktop böngészőnek. Ami engem is zavar, mert nagyon szeretnék terminálból böngészni, szeretem a TUI renderelést, egyszerűséget, distraction free workflow-t, retrós érzést, de ugye nem lehet, mert úgy van kitalálva a web, hogy csak bloatként futhasson.

Pedig próbáltam már én is mindenféle alternatív böngészővel kísérletezni, links, elinks, lynx, w3m, Midori, Falkon, Otter, qutebroswer, surf, next, stb., egyik se tudta a Firefoxot kiváltani. Mindegyikkel volt probléma, vagy mert sok weboldal nem megy, vagy nem helyesen, vagy bűn lassúak, vagy reklámszűrés nem oldható meg rajtuk kulturáltan, de mindig van valami, ami azonnali dealbreaker.

Szerk.: javítanám magam, JS-tet nem tud a Dillo. Ezt abból gondoltam tévesen, hogy egyes oldalak megjelentek vele, amikről én feltételeztem, hogy használnak JS-eket, de közben utánanézve kiderült, hogy a Dillo JS támogatása teljesen 0, még egyszerűbb, 90-es évekbeli JS-funkciók sincsenek implementálva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 05. 06., h – 16:41

Ladybird

Szintén C/C++, többplatformos. Ezt ugyan még csak másfél éve fejlesztik, és ebben sem működik még minden honlap tökéletesen, de az általatok is felsorolt népszerű honlapok többsége már teljesen tűrhetően jelenik meg benne (pl. hup, youtube stb.) Bár messze sokkal bloatabb, mint ez a dillo (QT-s, de fordítható Maces AppKit-el és Android-os UI-val is), viszont érdekes a fejlesztési szemlélete.

Valahol olvastam egy interjút a készítővel, arról beszélt, hogy nem úgy fejlesztik, hogy megnézik a w3c szabványokat (mert az több oldal, mint a Háború és béke), ehelyett inkább úgy halandnak, hogy kitűznek egy honlapot célul, hogy az jól jelenjen meg, és azt fejlesztik le, ami ahhoz kell, így népszerű honlapról honlapra lépegetnek. Lehet, új böngésző írása esetén ez a tuti stratégia? Ha megtalálom az interjút, belinkelem.

NetSurf

Szintén iszonyat minimál, és elég jól jelenít meg statikus oldalakat. Sajnos a javascript library, amit alá raktak eléggé bugos, nekem folyton crashel, de jó hír, hogy nincs egybevasalva vele, szóval elvileg könnyedén kicserélhető mondjuk QuickJS-re. Ettől eltekintve messze a legszimpatikusabb, RISC OS-re és AmigaOS-re is rendszeresen kiadják, saját layout engine-je van (azaz nem kell neki se QT, se GTK, se más bloated keretrendszer, Just Works (tm)).

Ezeken kívül van még a surf és a Midori, ami említésre méltó, de azoknak nem saját a renderelő enginejük, hanem WebKit. Ebből kifolyólag tökéletesen jelenítenek meg mindent, a Midori-ra csak azért nem váltottam a mindennapokban, mert a beépített adblockere túl fapados, és hiányzik a NoScript (ami szinte mindig aktív nálam).

Ezeken kívül van még a surf és a Midori, ami említésre méltó, de azoknak nem saját a renderelő enginejük, hanem WebKit. Ebből kifolyólag tökéletesen jelenítenek meg mindent, a Midori-ra csak azért nem váltottam a mindennapokban, mert a beépített adblockere túl fapados, és hiányzik a NoScript (ami szinte mindig aktív nálam).

A Midori egy Firefox, megy rajta az Ublock Origin és bármely Firefox kiegészítő. Most telepítettem, egész pofás dolgokat tud alapból is.

Jogos, a surf WebKit-es csak, a Midori Gecko alapú. A lényegen nem változtat, ti. hogy nem saját engine pöfékel alattuk. (Nekem egyébként a Firefox pluginok nagyon nem működtek Midori alatt, igaz, van már vagy 2 éve is, hogy utoljára próbáltam, azóta sokat fejlődhetett. ABP-t és a NoScript-et próbáltam anno, ha az emlékezetem nem csal. Lassan időszerű lenne újra ránézni.)

Szerkesztve: 2024. 05. 08., sze – 10:21

Én nem lekicsinyíteni akarom a bele fektetett munkát... De ezt böngészőnek nevezni így 2024-ben... HTML kód renderelő, maximum.

Jó, végül is a http://motherfuckingwebsite.com bejön vele...

"Sose a gép a hülye."

Ebben van némi igazság. Régen a böngészők tényleg simán csak HTML/CSS renderelők voltak, ennyi volt a funkciójuk, többet nem várt el tőlük senki, a JS-ek is akkoriban nagyon egyszerűek voltak, nem minden oldalon, azokon is csak néhány sornyi document.write jellegű szösszenet. Mára meg komplett, sandboxolt OS-ek, amikhez a futató OS környezet, csak bootstrap.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)