Karakterszámlálót kapott a Windows Notepad

Character Count: Keep track of your document’s length with the new character count display in the status bar. When text is selected, the status bar shows the character count for both the selected text and the entire document. If no text is selected, the character count for the entire document is displayed, ensuring you always have a clear view of your document’s length.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha egyszer előugrik belőle a gémkapocs-segéd, nyomok egy "format c:"-t.

trey @ gépház

még pár év és betűtípust is lehet benne módosítani (sajnos)

Szerkesztve: 2023. 12. 08., p – 10:01

"Bámulatos, hol tart már a tudomány!"

A MS-tól még mindig szép, jobb későn, mint soha. Fejlődnek azért, ha lassan is, normális terminál fülekkel, beépített ssh-kliens, UTF-támogatás, unixos sorvégek, sötét téma, karakterszám, stb.. Ha ilyen ütemben fejlődnek, 2035-re simán utolérhetik a Notepad++-t vagy a 30-40 éves vim/Emacs szintjét.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Tudom poénnak szántad, de egy plain text editornál ilyen nem lesz. Egy böngésző, médialejátszó, irodai programcsomag az más, mert azok komplexebbek, meg meghatározzák jobban a formátumokat.

Félre ne érts, nekem tetszene a választó képernyő, lehetőleg telepítés során még, hogy ki lehessen szedni a sok nem kellő szemetet. Ha nagy ritkán Windows előtt vagyok, neovim-et teszek fel, előtte GVim-et használtam. Azelőtt Notepad++-t, azelőtt ConTEXT-et. A Notepad-et utoljára kb. 20 éve ha használtam. A Notepad-et még a sima vi, joe, jed, uemacs, nano, easy edit, stb. is veri, az ed talán nem, de az sem áll tőle messze.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A  következő mi lesz? Talán működni fog a ctrl-z? Vagy esetleg a beillesztendő cuccot elsőre oda rakja ahol a kurzor van? Sorszámokról álmodni se merek. Okádék. A Notepad++ nem jön be mert a kijelölt szöveget csak akkor másolja egérrel, ha a nyíl fölötte van, egyébként meg törli a kijelölést. Nem bírom megszokni. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy 3.14csába nem képesek egy rohadt használható jegyzettömböt írni. Tudtok valami Notepad++ alternatívát?

Én is Sulime Text -et használok. Szeretni fogod benne, hogy win és linux alatt pont ugyanúgy működik, és a multi kurzor/multi clipboard funkció pedig zseniális. Ctrl-F után, egy Alt-Enter -re minden találat után betesz egy kurzort, egyszerre módosíthatsz több helyen. Struktúrák, listák készítésénél hasznos.

Ezt az egérrel másolást hogy érted? Kijelölt szövegre kattintasz a jobb egérgombbal, és ott a context menüben választod a Másolást...-t? Mert az egyébként is egy nagyon nem hatékony módszer. A Ctrl+C sokkal gyorsabb, miközben jelölsz ki, már készíted is be rá az ujjaid.

A vim a leghatékonyabb ebben a tekintetben, ott úgy tudsz másolni szövegrészt, hogy még ki sem kell jelölni, lespórolod ezt a lépést, pl. egész sornyi másolás yy billentyűkkel, 4 szó másolása y4w, másolás a sor végéig Y, másolás a mondat végéig: y), bekezdés másolása: y}, másolás a doksi végéig. yG. Ha törölni akarsz, akkor az első y helyett d, ha átírni, akkor s billentyű az y helyett. Sokkal gyorsabb, mint egerezni, kijelölgetni, igazítgatni.

Ha ennyire egeres és finnyás vagy, tényleg jobb a Sublime vagy a Visual Studio Code. Esetleg Geany, UltraEdit. Bár ezek nem tudom, hogy azzal a kijelöléssel hogy állnak, amit akarsz. Egyébként a Notepad++ sem rossz, nekem megfelelt az is. Csak azért nem használom Windowson, mert 1) nem tud vi/vim-es billentyűket (bár lehet valami plugin van hozzá, vagy implementálták már) és 2) nem tud regexp-nél több soron átnyúló mintát kezelni (ez a Scintilla motor korlátja, ami alatta van). Meg már csak azért is neovim, hogy egységes legyen a workflow-m Linux és Windows között.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Én is főleg fekve használom, néha a hasamon, néha mellém téve (mikor valamit nézek rajta, videó, sorozat, film, zenehallgatás, rádió, olvasgatás, stb.). De tapipad helyett legtöbbször billentyűzettel, mióta átálltam keyboard driver workflow-ra, mindent vi/vim/modális módokban használok, alig néhány program a kivétel. Még böngészőben (FF Tridactyl addon) is. Így tapipadhoz ritkán nyúlok. Esetleg néha játékokhoz becsatolok egy egeret, de még az is működik fekve.

Persze nyilván, abban igazad van, hogy fekve azért nem optimális, ha komolyan dolgozik, játszik az ember, jobb vele felülni, jobb a tartásnak, éberségnek, figyelemnek, ergonómikusabb a gépírás, egérkezelés, stb.. De pihenés közben nagyon jó, hogy notikat lehet így használni, nem kell felettük ülve görnyedni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Sokaig hasznaltam Kate-et meg kodolasra is. Egyszeru szovegszerkesztonek nagyon jo. Qt-s, multiplatform.

Ha nem zavar, hogy nagy (legtobb mai gepen nem veszed eszre), nagyon jol pluginezheto a VScode. Szinten szeretem (mondjuk kodolasra PyCharm es tarsai jobban bejonnek).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hogy tudtam én eddig enélkül élni? :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez felismeri már a Unix-os sorvégeket, vagy egy sorba hányja az egész szöveget?

Mióta store-os programmá konvertálták a régi win32 program helyett, és így kb. sokszorosára nőtt mind az elindulási ideje (százmagos threadripperen SSD-vel is) mind az erőforrás használata, legalább elkezdtek belepakolni mindenféle hasznos fícsöröket. Az utóbbi 5 évben gyorsabban fejlődött mint az előtte való 25 évben.

Az különösen zavaró, h. mi köze a windows 11-nek az OS-től 5 éve függetlenített notepad app-nak a képesség-bővüléséhez. Mintha megint OS-hez lenne kötve h. milyen fícsörszetje lesz.

Ebben teljesen igazad van. Attól, hogy ilyen alap feature-ök belekerülnek, attól még nem kéne lassabban indulnia, meg ha már Store-os app, akkor Win11-hez sem kéne kötve lennie. Görénység Win10-es felhasználónak alap funkciókat nem megadni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

ms alapján szerintem azért számol, mert majd elő lehet fizetni csomagokban, hány gombot nyomhatsz meg

Kiderült az első valódi érv, ami miatt Windows 10-ről 11-re érdemes frissíteni mindenkinek!

(Ja nem, a Notepad++ már régóta sokkal jobb ennél.)

Van akinek ettől a hírtől nincsen azonnali kőkemény merevedése?
Azonnal törlöm minden linuxomat, kidobom a régi gépeimet és veszek vindózt.

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Jobb gomb -> beilleszt működik! (elsőre oda teszi, ahol a kurzor van)

CTRL-Z működik!

Valami frissítéssel jött. Még ha sorszámok bekapcsolhatók lennének, egész használható lenne.

Ja, az lenne, de minek. Én Windows alatt régebben a Notepad++-t használtam, ha meg ér szerencsétlenség, hogy elé kell ülni, akkor neovim-et. Egyik sincs Win11-hez, meg annak a frissítéséhez kötve, és tudnak mindent.

Sajnos ez volt az egyik legfőbb gondom a Windows-zal a Registry mellett, amikor még használtam, hogy a hozzá adott alap szoftverek használhatatlanok, annyira fapadosak, hogy nem éri meg használni, feleslegesen vannak a rendszerben. Teljesen mindegy, hogy Intéző, Notepad, Wordpad, Paint, Számológép, Snippet Tool, IE/Edge/Edgium stb., mindegyiknél van jobb ingyenes 3rd party alternatíva. Pedig értékelem, hogy a Notepad-del, új Windows Terminal-lal, stb. próbálják magukat összeszedni, de ez túl késő, túl kevés.

Persze Linux alatt sem használom a disztróhoz, asztali környezethez mellékelt szoftvereket, ezért is telepítek mindig minimal netinstallal, csak az alaprendszert teszem fel, onnan meg csak azokat a csomagokat, amik nekem kellenek, és amikhez a config fájljaim is megvannak, meg a csomaglista is, így kb. 1-2 sornyi parancs kiadásából egy füstre feltelepül és beállítódik az összes általam preferált szoftver.

Ez a sorszám bekapcsolása azért is vicces, mert a Unix első text editora az ed már 1969-től tudja, az n paranccsal, hogy számozva jeleníti meg a sorokat, és tudja az összes későbbi is, ex/vi, neo/vim, nano, joe, jed, emacs, micro, helix, kakoune, akármi, ki mit preferál, és akár még GUI nélkül is elmennek ezek tty-ból, és sorszámozáson kívül általában mindenféle karakterkódolás, kódszínezés, regexp keresés, is kezelnek, sok közölük makrókat, saját gyorsbillentyűket, plugineket, stb..

Írom ezt úgy, hogy én legtöbbször elvagyok sorszám nélkül is, rossz megszokásból, pótcselekvésből bekapcsolom, de nem szükséges igazából. Az úgyis látom, ha 5 sorral lejjebb kell pozicionálni, vagy a fájl vagy függvény elejére, végére pozicionálni, vagy konkrétan valamelyik sorhoz (amire a compiler azt mondta, hogy hiba van), megvannak erre a gyorsbillentyűt, felesleges látnom a sorszámokat, főleg, ha az állapotsor úgyis írja, hogy jelenleg hányadik sorban vagyok. Gyakran még a distraction free szempontjából is jó, ha nincs mindenféle a képernyőn, és az ember a szövegre magára koncentrálhat, mindenféle vizuális cicomázás nélkül. Ki mit preferál, a lényeg, hogy legyen beállítási lehetőség rá valahol.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)