Külső GPU-k használata Raspberry Pi 5-tel? Lehetséges!

Címkék

Hozzászólások

Hát, egy RPi5 mindennel, meg egy random videokártya az tuti drágább lesz mint egy használt SFF desktop gép (hogy méretben-fogyasztásban a Pi szintjét közelítsük), aminek a sokadik generációs i5-i7 CPU-ban lévő granfikus egység tuti megoldja az átkódolást... És az RPi5 mindennel és VGA-val kevesebbet sem fog fogyasztani egy ilyen PC-nél szerintem.

Az RPi5-tel nálam már eljött, hogy nem igazán látom, hol is lenne előnye normál számítógépként (amikor is nem akarok a GPIO-val semmit csinálni, és nem akarok extra perifériát rákötni, csak olyant, amit egy Pc-re is kötnék). Árban ott van már (bazi drága), teljesítményben meg csak közelít. De fogyasztásban is közelít (nincs csoda, teljesítmény ott is Wattokból lesz...).

a plex gpu gyorsítással transzkódol, a kodiban a plex addon mondja meg, hogy mit bír lejátszani a lejátszó készüléke. A raspi -n futó plex szerverrel raspi gpu/vpu mellett alapból nem igaznán megy a transzkódolás (bár szvsz van ami formátumot a régebbik pí-k kezeltek volna fhd-ig, de valsz senki sem írta meg hozzá a támogatást). De ha ráköt egy jobb gpu-t, akkot majd meglásd jó lesz (valsz instabil).

Mondjuk lehet egy 150 dolcsi körüli intel minipécé meg tudja csinálni a transzkódolást igpu-val és szabadabb, hogy milyen rendszert és programokat használhat rajta. Szal nem feltétlen érdemes ma már pi-t használni, mert lehet van jobb ár-érték hatékonyságú megoldás.

A Pi-k x264 és 1080p-ig használhatóak jól. Ezt már Pi1-től tudja. Pi4 csak cpu-ból tolja a x265-öt, Pi5 asszem  már tudja GPU -val. 

Szóval 1080p-n és h264-en belül maradva semmi nem fekteti meg a Pi-ket, azon túl valóban jobb valami PC cucc. Intel gpu mellett szól, hogy az kezeli az MVC videósávot is, azaz 3D bluray filmeket lehet színes szemüvegtől half-SBS / -OU formátumig mindenre konvertálni és 3D-ben lejátszani, akár 3d tv nélkül is. Sajnos újra ritkaságszámba mennek. 

Amire ez jó lehet az valamilyen ML felhasználás amihez gyenge még a Pi5 gpu is. Ami problémás, hogy ez ma is Nvidia terület. Radeonokkal lesz extra szívás. Nvidia driver viszont tudtommal nincs RPi-re. Radeon driverrel már jobb a helyzet. Szóval ha már ML és mindenképpen Arm akkor inkább Nvidia Jetson család. 

A Plex-nek egyébként mi értelme van a mai időkben? Valóban a transzkódolás volt az ami miatt korábban hasznos volt. Sok, főleg mobil eszköz nem bírta a nagyobb felbontást, erősebb codecet. De ma már egy alsó kategóriás Android mobilok, stickek is gond nélkül lejátszanak minden 2160p/x265 videót. Ha mindenképp érvet akarok találni mellette egyedül a RPi lejátszók miatt lehet még értelme a transzkódolásnak. PC Plex szerver transzkódolja a 2160p/x265 videókat 1080p/x264-re, hogy RPi1/2/3 is le tudja játszani. 

Szerintem korábbi RPi lejátszókra is kényelmesebb két formátumban tartani a videókat. Kodi pluginek a sima nas-on megtalált videókat szépen felismerik fájlnév alapján és hasonló felület biztosítanak mint a netflix meg a többi streaming felület. Csak fájlkiszolgálás van így szerver oldalon, nincs hardverigényes transzkódolás. 

nem tudom, én sosem használtam :D Nekem raspi volt a szerver és a kliens is (dvb-t adást átlőni hálón telefonra a konyhába, képernyőre, néha filmet nézni). Aztán már chromecast, androidtv mibox és firetv stick lett kliensként - kodi utóbbi kettőre van. Most már nincs bekapcsolva sem az rpi serverem, mert csak online streaminget használok.

Közben találtam egy erős érvet Plex mellett. Tizen és webOS. Ezekre nincs Kodi vagy bármilyen értelmes lejátszó nas-on tárolt videogyűjteményhez. Van viszont böngésző. Már olyan régen feladtam a webOS-sel való bajlódást, hogy el is felejtettem :) Plex helyett inkább Jellyfin-t választanék ma a kategóriában. 

Egyetértek. Azt hagyjuk is, hogy nem stabil, KVM nem szereti, Waylanden nincs egérkurzor és egyszerű glmark teszten behasal pár perc alatt, kernel folyamatosan dobálja a hibaüziket. Tegyük fel ha jól is működne, akkor sincs sok értelme. Amihez erősebb GPU kell a RPi beépítettjénél, ahhoz az RPi procira, RAM-ja, PCIe-sávszélessége lesz úgyis a szűk keresztmetszet, vagy x86-ot igényelne, stb.. Alap feladatokhoz, meg nagyon retró játékokhoz (pl. Half Life 1, emulátorok) meg elég a beépített iGPU is.

Plusz az RPi-nak az a lényege, hogy egy apró SBC. Ahogy hozzá van aggatva 10 kiló cucc, táp, videókártya, PCIe adapter, csomó kábel, venti, egyéb szir-szar, onnantól betelt az asztal, megette a fene, akkor már inkább építsen valaki nem sokkal drágábbért egy használhatóbb asztali vagy SFF x86-os gépet, amiben elketyeg ugyanez az RX460 sokkal használhatóbb formában.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)