30 éves lett a Doom, Romero és Carmack együtt a Twitch-en, Romero új epizódot adott ki

Címkék

A Doom 30 éves évfordulója alkalmából a két egykori id Software-es veterán felbukkant a Twitch-en ...

John Romero pedig egy új epizódot adott ki a születésnap alkalmából, ami megvásárolható/letölthető a webshopjából.

Hozzászólások

Tudja vki, hogy a ferfiaknal mi a motivacio ahhoz, hogy vki feketere fesse a kormet? Regen az emosok csinaltak, de gondolom mostanaban vmi uj iranyzat divik.

jaja ... de a 90-es évek közepéig átnyúlt ez a fos

a mötylikrűű volt a legalja, ... 1 hányundor ...

a rock klubból eléggé kinéztük ezek a buzoidokat, a mi körmünk csak akkor volt fekete, ha kalapács érte, vagy becsípte a kocsmaajtó :)

Ha nem tartozol semmilyen szubkultúrához ahol ez "megkövetelt", akkor a körömfestés ma annyit fejez ki, hogy te nem vagy toxikus, ártalmatlan, növényevő puhapöcs vagy aki fel fog háborodni ha szőkenős vicceket hall. Nagyon sok informatikusnál látom ezt, meglett, hetero családos embereknél is, rohad cringe és szánalmas.

akkor a körömfestés ma annyit fejez ki, hogy te nem vagy toxikus, ártalmatlan, növényevő puhapöcs vagy

LOL

Nem láttam még esztétikai szempontból* körmöt festő hímneműt élőben. Merrefelé vannak ezek?

(* körömgombát gyógyszeresen kezelő az nem esztétikai)

trey @ gépház

Egy 40 milliós Patekkel mi a gond? Ha jól elvégzi a munkáját?

Nem ertem mire celzol. A 40 millios Patekkel sincs semmi gond (valoszinuleg nem tudnam megkulonboztetni egy 40 euros barmilyen mas markatol, igy nem tunne fel).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Érdekes, akkor ezek szerint már nincs. Volt idő itt a HUP-on, amikor elmondták, hogy a drága óra azt üzeni drágán dolgozol ... :D

Valami ilyesmi volt az érvelés:

- "Kimész egy ügyfékez, ránéz a kezedre, meglátja a drága órát és tudni fogja, hogy azt ő fizeti ki!!! Ezért dolgozol drágán!"

Ugyanezt autóval is meghallgattam itt már ...

Vagyis, legjobb, ha egy 150 dolláros Casio-val, egy lepattant Suzuki 1.3 GLX-szel jársz és a körmöd se lakkozod, mert akkor valami másra gondolnak!

trey @ gépház

Vagyis, legjobb, ha egy 150 dolláros Casio-val, egy lepattant Suzuki 1.3 GLX-szel jársz és a körmöd se lakkozod, mert akkor valami másra gondolnak!

Gondolom van egy arany(?) kozeput. Ha Bentleyvel mesz ki az ugyfelhez Rolexel a kezeden (arrol tudjak hogy draga), akkor van esely ra, hogy tamadnak hatso gondolataik az oradijjal kapcsolatban. Ha tul szakadtan mesz ki es ugyanazt az oradijjat kered akkor valoszinuleg mas gondolataik tamadnak.

A masik kerdes, hogy targyalni mesz-e vagy PC-t szerelni? Mert az sem mindegy :)

Volt idő itt a HUP-on, amikor elmondták

Szerintem nem en voltam :) (Nemreg lattam, hogy 20 eve vagyok HUP tag, szalad az ido)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azt megfigyelted, hogy szép lassan, lapos kúszásban haladsz afelé, hogy mégiscsak gond van vele akkor?

Még egyszer: akkor mi a gond a drága órával, ha egyébként jól elvégzi a munkáját? És miért nincs gond a feketére festett körömről, ha kimegy az ügyfélhez? Az nem ébreszthet gondolatokat?

trey @ gépház

Pedig szerintem azért ebben a konkrét esetben szerintem tetten érhető, hogy az egyik egy (vélt vagy valós) attól való félelem, hogy nem járok jól, mert drága lesz, ami azért viszonylag logikusan következhet abból, hogy kurva drága órája van -> lett miből -> épp pénzt  kér tőlem munkáért -> a többi aki ezt teszi, nem hord ilyet -> lehet, hogy le fognak húzni. Míg a másikban kevésbé egyértelmű a fekete körme van -> ??? -> rossz lesz nekem következtetés.

Mindkettő egy sztereotípiákon alapuló prekoncepció.

Míg a másikban kevésbé egyértelmű a fekete körme van ->

Nem szokványos életet él -> bulizik/iszik/narkózik/buzul -> nem végzi el rendesen/időre a munkáját, szétcsapva jár dolgozni -> rossz nekem

Na ugye.

trey @ gépház

Azt megfigyelted, hogy szép lassan, lapos kúszásban haladsz afelé, hogy mégiscsak gond van vele akkor?

Nekem nem gond. Ha valaki X osszeget szan/gondol Y munkara, akkor akarki akarja megcsinalni mondjuk 2X osszegert huzni fogja a szajat. Nem az oratol vagy az autotol fugg, esetleg annyiban, hogy talal maganak valami indokot amire ra tudja fogni, hogy ezert draga.

Még egyszer: akkor mi a gond a drága órával, ha egyébként jól elvégzi a munkáját?

Semmi.

Az nem ébreszthet gondolatokat?

Mint fentebb irtam, a draga ora es a fekete korom is ebreszthet mindenfele gondolatokat es meg ezer mas dolog is. Allasinterjurol volt szo egyebkent az eredeti hozzaszolasban, nem ugyfelhez kimeno kollegarol. Nem biztos, hogy a fekete kormos v. draga oras kollegat latni fogjak az ugyfelek.

Pelda: Ha Kovacs Mohamed csinalja a ceg weblapjat akkor altalaban nincs semmi gond, ha Kovacs Mohamed kimegy targyalni akkor el tudok kepzelni "Migrancs! Terrorista!" felkialtasokat/gondolatokat. Ez van, a Patekkel is es Mohameddel is.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nagyobbal, mint ha Pateket hordana. Körömlakkokról nehezen tudnék vele elbeszélgetni.

Nem tudom mennyire loop, nalad az allasinterjun mekkora minusszal indulna? (feltetelezve, hogy jo szakember)

Viccet félretéve, nálam emiatt nem indulna mínusszal, de plusszal se, mert azt állítja (és/vagy a plecsnijei), hogy jó szakember. Ezek majd kiderülnének a próbaidőn.

Aztán ha kiderült, hogy jó szakember, akkor nekem tök mindegy milyen a körme, csak ápolt legyen. Legyen a körme kifestve, de ízlésesen. A lekopott körömlakknál slamposabb kevés dolog van. :D

trey @ gépház

Nem követtem vissza honnan indult, csak adalék az autóhoz. Ahol dolgozom egyik kolléga mesélte, hogy van neki egy csili-vili német prémium suv és egy puttonyos munkáskocsi és nem mindegy melyik ügyfélhez melyikkel megy. Van akinél az számít "gazdag" legyél, mert akkor azt mutatja jól megy a biznisz és szeriőz vállalkozó vagy, máshol meg pinairigyek, a munkáskocsi kell és közülük való legyél. Mindeközben a kettő megjelenés mögött ugyanaz az ember áll. Látszatvilágban élünk.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Akkor a javaslatom neki, menjen a médiába dolgozni, ha extraként van dealerhez is száma, főként ha még mennyiségi kedvezményt is kaphat, akkor tárt karokkal várják.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Körömgomba itt most nem ér pontot, azzal együttérzek :-)

Legtöbbször twitteren és youtubeon futok bele ilyesmibe. Opensource projektek környékén eléggé megszaporodtak ezek, legtöbbször népszerűséítési és nem fejlesztési oldalon.

Egy Blender tutorialt néztem pár hete, látom, hogy a csávó körmei festettek voltak. Másik alkalommal valami egészségüggyel kapcsolatos videót néztem, amerikai családos csávó beszélt gyógyszeresszekrényéről, amiben ott volt egy körömlakk és elmagyarázta, hogy ezzel fejezi ki hogy nem toxikus (innen veszem, hogy ezt jelenti). Egy hónapja egy szabványosítási meetingen futottam bele egy ilyen arcba. Mondjuk ott volt pár másik fura arc, egyiket legutóbb még csajként láttam (kb. 3 éve) most már csávóként volt jelent meg, szakállasan, pocakosan és ritkuló hajjal...

Mint ősdepeses már láttam ilyet a nyolcvanas években Gore körmein, de lövésem sincsen miért teszi ezt bárki is. Biztos valami önkifejezési kényszer. Bár azt nem tudom mit akar kifejezni vele.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

"Its easier to fool a man than it is to convince they have been fooled"

Látom néha metálgitárosoknál, black metálosoknál is, de nekem sem tetszik. Férfihoz nem méltó a körömfestegetés. Mindegy milyen színről van szó. Azt se szeretem, ha valaki szénné tetováltatja magát.

Lehet végignyomom ezt az új epizódot, már sok éve nem doomoztam. Talán valami 2015 környékén játszottam vele, Doomsday Legacy engine-nek, az összes Doom 1-2 epizódot. Rendesen egérrel, max FullHD grafikán, OpenGL-ben. Már csak azért is megérné ránézni, mert vannak új engine-ek hozzá, Vulkan, stb..

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Huh, látom van baj.

Baromi ciki, ha valaki megpróbálja megmondani az örök nagyigazságot, hogy egy igazi nagybetűs FÉRFI* milyen, hogyan kell kinéznie, hogyan kell viselkednie, stb..

(*vagy Nő, vagy akárki, tetszés szerint behelyettesíthető, lényegtelen ebből a szempontból.)

A libsizéseddel szerintem keress meg egy szakembert, ha mindenről ez jut eszedbe, ott már komoly gondok lehetnek...

Véleményt közöltem, azt szabad, vagy csak akkor ha tetszik neked?

Pedig amit itt leírtál az nagyon is neoliberális vélemény, hogy a társadalomnak nem lehetnek elvárásaik az egyénnel szemben a törvényeken felül. (Neoliberálisnak én onnantól tartom, hogy liberalizálni kívánja a kultúra közegét is, amiben pl. a nemi szerepek fordulnak elő. Ez a klasszikus, Tocqueville környéki liberalizmusra még nem volt jellemző.)

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Hát, ha szerintem totál röhej, hogy azon pörögnek felnőtt férfiak, hogy John Romero feketére festette a körmét, és meg akarják mondani, hogy mi a méltó viselkedés, akkor vállalom a neoliberális véleményem. Sőt, már évtizedekkel ezelőtt is biztosan libsi voltam, amikor hosszú hajam volt, és csesztettek érte a tanárok a gimnáziumban...

Azért majd valami guide-ot küldjetek pls, nem akarok megszégyenülni, hogy mit szabad, vagy mit nem, méltó szeretnék lenni/maradni.

Nem ítélem meg, én a részemről nem szeretem látni. Persze aki a saját külalakját akarja lezülleszteni, lelke rajta, én nem akadályozom meg, nem vagyok se prűd, meg se az anyja, apja, hogy a kezét fogja, meg megmondja mit csinálhat. Csak ne lepődjön meg, ha egyes helyekről kínos nézésekkel illetik.

Pedig még azzal sincs bajom, ha valakinek pl. speciális okból hosszú a körme. Ismertem pl. évekkel ezelőtt egy idős laboros faszit, akinek a kisujján a körme nagyon nagy volt, mert mindenféle üveglapos mintákat kellett felszedegessen sík felületekről. Vagy nem is kell olyan messzire elmenni, pl. a bal kezemen nekem 4 körmöm is nagyobb, klasszikus gitározás miatt, 10 év kihagyás után néhány hónapja újra. Nem esztétikum miatt, nem is feltűnő, csak hogy kicsit hosszabb a köröm a kisujjat leszámítva, meg fura az alakja, hogy jól szólaltassa meg pengetés közben a húrokat, vastag, határozott hangtónussal, elég nagy munka minden héten körömreszelővel meg vízpapírral egyengetni, hogy továbbra is jól szóljon. De így festegetni, meg díszíteni eszembe nem jutna, az tuti. Így is idegesít, hogy cseszekedni kell a karbantartásával, meg reszelgetni, mint egy pedikűrös buzigyerek, de ez ezzel a fajta hangszerrel jár. Nem, nem lehet csak ujakkal pengetni, mert az ujjaknak a lefutási felülete nagy a húrokon, és amikor gyors pengetéssel kell játszani, azt lehetetlenné teszi.

Mint írtam, még a tetkóval és a piercinggel sincs bajom, csak ha valaki túltolja. Legdurvábbat most nyáron láttam, 40-es éveiben járó angol faszi, nagy büszkén sétálgat a boltban, meztelen felsőtest, de teljesen atom feketére varrva, mintha egy fekete pólót viselne, de nem poló, hanem tömény tetoválás, a mellkasán és hátán fehéren (inverzen) kihagyva egy oltári nagy horogkereszt. Ráadásul a 2. sor után rátalált egy fekete cimborájára, akivel ott enyelegtek, meg vihogtak baráti stílusban, kicsit se volt kínos látvány. Hangsúlyozom nem arról van szó, hogy fiatal korában húzott egy meggondolatlant, és megbánta, mert akkor eltakarja valami pólóval, inggel, hanem szándékosan állásfoglalásként nyomta ezt a stílust, hogy mindenkinek az arcába legyen tolva. Pedig én se vagyok polkorrekt, meg sokszínűségpárti, de ez a szint még nekem is sok.

A másik, amit utálok, és nők körében mostanában népszerű, hogy csukásra fel van töltve a szájuk, mint Geronazzó Máriának. Az is iszonyat durva, állítólag idővel magától lelappad, szóval nem végleges, de akkor is oltári ocsmány. A kinézeten az adott nőnek sose segít.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Régen ha koncert volt akkor bal kezemen a gyűrűsujjam körmét befestettem feketére mert... nem tudom, 20 éves voltam és éppen ez volt a metálság szimbóluma mert szerintem jól nézett ki gitározás közben :D 

Igazi krumpli minőségben meg is lett őrizve az utókornak a hangulat, 50. másodpercnél zöld gitárral vagyok jelen néhány másodpercre meg a végén néhány pillanatra :D

Sajnos akkor ennyit tudott a (számunkra elérhető) technika. Sony handycam, kis dvd-re írt, tudott 720p-t is de akkor csak 20 perc fért a lemezre, szóval LP-be vettük ami talán 1 óra volt de az meg olyan amilyennek látod. Ezen felül a fényviszonyok se voltak épp a legjobb barátaink :)

Imádtam ezt a korszakot, mondhatom hogy meghatározó volt az életemben. Amúgy van pár érdekes arc aki manapság egész ismert ebből a társaságból, Hájer Gergő ma neves gitáros, Kiss Benedek Áron Icaros néven pankrátorkodik profi szinten, de van még pár arc aki mai napig megragadt ebben a világban és hangosít nagy neveknek és/vagy játszik ismertebb bandákban.

En valamelyik nap az ALDI-ban egy szoknyas rockert lattam. 

Arch Linux [Sway WM]

Szerkesztve: 2023. 12. 11., h – 15:29

Úgy rémlik azonnal nem tudtam vele játszani mert vagy 286-os vagy 386-os gépem volt akkoriban ráadásnak EGA monitorral bár az tán nem lett volna gond. Most mi van? Kb a kenyérpirítón is lehetne tolni :D

Akkoriban csak szürkeárnyalatos monitorunk volt, amin a piros teljesen feketének látszott. Az öcsém írt valami kódot, ami a Doom mellett futott, és korrigálta a vörös csatorna értékeit, hogy mi is tudjunk vele játszani.

Doom teremtette meg az új korszakot, de nekem akkor is a Heretic volt az ami nagyon beleégett a tudatomba.

Az egyik legnagyobb játék a két mestertől. De amikor Romerot kirúgták az id-tól (Quake 2 környéke? - az Unreal megette reggelire), akkor érezhetően vesztettek a lelkükből az id játékok. Ugyanakkor Romero se tudott sikeres lenni Carmack nélkül, a Daikatana túl ambiciózus projekt volt, és technológiailag is le volt maradva.

Az egyik legjobb idézet a Masters of Doom-ból, ma még aktuálisabb:

In the information age, the barriers just aren’t there,” he said. “The barriers are self-imposed. If you want to set off and go develop some grand new thing, you don’t need millions of dollars of capitalization. You need enough pizza and Diet Coke to stick in your refrigerator, a cheap PC to work on, and the dedication to go through with it. We slept on floors. We waded across rivers.

Boldog születésnapot! Óriási játék és óriási emberek!

Most hirtelen nem rémlik, hogy a SIGIL vagy másik MegaWAD csomag volt Romero papától, ami lényegében mások által készített pályák összecsomagolása volt csak?

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Over the centuries, mankind has tried many ways of combating the forces of evil... prayer, fasting, good works and so on. Up until Doom, no one seemed to have thought about the double-barrel shotgun. Eat leaden death, demon... {Pratchett: on Usenet group alt.fan.pratchett}

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?