A FreeBSD Releng csapattag Glen Barber Gofundme kampányt indított saját részre

Címkék

Glen Barber, a jelenlegi "FreeBSD Release Engineer" egy Gofundme támogatásgyűjtő kampányt indított a FreeBSD projektben betöltött szerepkörei támogatására. A kampányt 200 ezer amerikai dollár összegyűjtésére indította. A cikk írásának pillanatában 9 donortól 1 352 dollár érkezett. Támogatni lehet itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 06. 24., szo – 23:09

LOL

200kt szeretne, de ahol lakik (Wilkes-Barre, Pennsylvania) ott 40505 USD az average household income.

Szerkesztve: 2023. 06. 25., v – 11:11

My name is Glen Barber. I am the current FreeBSD Release Engineer, responsible for setting and meeting release schedules and coordinating with various teams to ensure consistent, on-time releases.

Ezt magyarázza meg valaki ...  most akkor egy személyesre zsugorodott a RE Team, vagy a RE Team-ben van a The Release Engineer meg a segítői, akik nem engineer-ek?

trey @ gépház

Nekem inkább egy értelmes, SZAKMAI indokot mondjon valaki, hogy ezt rakjam fel bárhova, ne egy Linuxot…

az “ezt is ki akartam próbálni” meg “a változatosság kedvéért” nem szakmai indokok, a kísérletezésen túli világra volnék kiváncsi…

…mert ha ilyen nincs, akkor a Release Engineerek száma teljesen mindegy, hogy 0 vagy 1.

Ez most nem artifexnek szól direktben, csak eredetileg az audiora akartam válaszolni.

(Hogy én hogy utálom, hogy jellemzően olyanok mondanak véleményt a *BSD-kről, akik utoljára 20 évvel ezelőtt nézték meg 10 percre, és mivel nem volt elég szép a háttérkép - olyan nincs is gyárilag - ezért utána jön a lesajnálás. Vagy éppen belefutnak valamibe amit a jelenlegi nem-tudásukkal nem tudnak megoldani, ezért aztán felböfiznek egy sommás véleményt, aminek 0 valóságalapja van.)

Korábban olvastam egy elég részletes leírást egy embertől, aki FreeBSD-t használ - pont az audio alrendszer miatt. És írt róla szép hosszan, hogy mi merre hány méter. Egyelőre nem találom, de igyekszem megtalálni, és értelemszerűen belinkelem ide. Addig egy tavalyi előadás, kezdetnek:

https://papers.freebsd.org/2022/eurobsdcon/mekic-freebsd_audio_amateur_…

Amúgy nem tudom mi az értelmes szoftver szerintetek, de mivel én nem vagyok zenész, max azt tudom mondani, hogy esetleg ha konkrét neveket mondtok, akkor talán utána tudok keresni - pont ugyanúgy, mint bármilyen érdeklődő: vagy az adott szoftver saját oldalán, vagy pedig a freshports.org keresőjében.

Az eredeti kérdés mögötti sejtésre adott válasz: nem lesz jobb. Ugyanis egy csomó dolgot másként csinál, mint "a Linux", ezért bizonyos mechanizmusokat újra kell tanulni. Vannak dolgok, amiket nem tudsz megcsinálni FreeBSD-vel - pl. dockert nem tudsz rajta natívan futtatni - igaz, van a jail alrendszer, és sok esetben azzal ki lehet váltani a dockert. Vagy éppen pod-okat lehet futtatni rajta, ami szintén lehet alternatíva.

Mi, akik FreeBSD-t használunk erre-arra, azért tesszük, mert úgy érezzük, hogy nekünk jobb. Pl. azért, mert nem kell bizonyos szoftver alrendszereket 2-3-5 évente újratanulni (csomagkezelés, csomagszűrés, init alrendszer, interfészek konfigurálása, hang kezelés, stb.) vagy épp stabilabbnak _érezzük_, esetleg azt _tapasztaltuk_, hogy jobban teljesít. Rendszeresen feljön az az ellenérv, hogy a FreeBSD a friss hardvereket rosszabbul támogatja, mint. pl. "a Linux". Ez különösen olyanok szájából hangzik jól, akik amúgy rendszeresen az itt-ott levedlett 3-5 éves használt szervereket használják mindig és mindenhol. Nyugi, az ilyesmi FreeBSD-vel is nagy eséllyel jól fog menni.

És persze az is lehet, hogy mindez csak halucináció. Ha valaki nem akar kisérletezni, mert a szakmai fejlődésébe ez nem fér bele, semmi gond, ne tegye.

Értem amit írsz, de én használtam régen FBSD-t és volt amikor nem tudtam google+szopás nélkül egyes hardvereket használni, debian meg bebootolt, kezelte. Egy ideig párhuzamosan volt a gépemen külön partíciókon fbsd+linux+xp, mikor mire kellett, elsősorban fbsd-t használtam. Aztán kezdett kikopni a fbsd a debian javára, majd az xp a debian javára. Maradt a debian, ezt használom. És ha belaktam, ez nem olyan, mint egy gatyacsere, így lehet fbsd x+3 alatt akár jó is valami, nem váltok, maximum ha a debian rossz. De nem rossz. Te meg tudtad oldani amit akartál, volt kedved nyolcszázadik alkalommal is azzal időt elcseszni, hogy információtöredékekből összeszedj valamit, én ebbe belefáradtam. Te maradtál, nem váltasz, én léptem, nem váltok. A döntés ugyanaz, csak másik mezőn állunk. Másik hozzászólásban írtam, hogy ráadásul szerettem a fbsd-t, szerintem jobban összerakott volt, mint más, így amíg tudtam tartottam, de volt egy pont amikor nekem már több volt a szívás vele, mint az értelmes használat. És persze linux-szal is lehet szívni, már hogy a viharba ne lehetne, de kevesebbet.

Régen foglalkoztam zenével, nem véletlen volt atari st-m, de sok éve nem. Amit látok, mert azért a szemem sarkából követem, itt az igazi nagyágyúk osx és win alapúak, egyes vst cuccok windows+osx mellett linux alá is vannak, fbsd sehol. Ismét, biztos lehet három réteget, négy ports cuccot, meg három óra google-t bevonva megoldani, de pont erről beszéltem, linux-nál untar, esetleg még install és kész. Amit még időnként használok hobbiból az a vcvrack, linux van, bsd nincs. Forrás elérhető, tehát biztos lefordítható valahogy, stb. De erre már nincs időm. A ports-ban találtam cardinal-t, az vcvrack alapú valami. (https://cgit.freebsd.org/ports/tree/audio/cardinal/distinfo 22.05, github 23.02). Vagy ardour ports 7.4.0, linux 7.5.0. Nekem is rémlik, hogy volt egy fbsd audiot használó valakiről egy oldal, cikk.

És ez nem szakmai fejlődés vagy kísérletezés kérdése, szerintem. Persze van olyan szakma ahol a sok szopás a fejlődés része, ez nem az.

És persze az örökös igazság, YMMV.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

Freebsd gyorsabb / jobban terhelhető mint a linux ez kb nagyon régóta nem igaz így szimplán. Egy-két apró mikro-bencsmarkban lehet h. jobb, de nagy átlagban kb. mindig elmarad a linuxtól. Phoronix rendszeresen hoz ki összehasonlító teszteket, ott legalábbis rendszeresen erre jutnak. Ettől függetlenül persze van olyan cég is h. netflix, na ott csinálnak vele érdekes teljesítmény / adatátviteli rekordokat.

Én régen használtam, tetszett, nekem jobban összerakottnak tűnt, aztán ahogy a hardverek jöttek, változtak és a FBSD nem volt képes lekezelni, vagy csak egy hétnyi google és szopás után, hagytam a fenébe és átálltam debian-ra. Azóta elégedett Debian felhasználó vagyok. Bent RHEL vonal van, mert ugye enterspájz, így azokat a rendszereket használva még inkább egyetértek a választásommal... Úgyhogy ilyen indokra én is kíváncsi lennék, csak érdekességként, mert vissza nem mennék.

"Az élet tele van kérdésekkel. Az idióták tele vannak válaszokkal."

  • "Egyben van"! Ezt sokféle módon lehet értelmezni, de itt arra gondolok hogy a rendszer egy egységet alkot, együtt fejlesztik.
  • Nincsenek benne "eszetlenül" fejlesztett részek. A fejlesztők nem ülnek fel a hype vonatra, nem vezetnek be dolgokat, csak mert most éppen az a divat.
  • Jobban összecsiszolt, mint bármilyen linux disztró.
  • Nem rúgják ki alólad.

Hirtelen ennyi jutott eszembe a személyes tapasztalataim alapján. Nem, nem üzemeltetek sok FreeBSD rendszert.

https://freebsdfoundation.org/freebsd/

Who is Using FreeBSD?

Probably a lot more people than you think. FreeBSD is everywhere. In fact, there’s a good chance you’re using at least some code derived from FreeBSD in your everyday life. If you stream movies via Netflix, chat with friends on WhatsApp, or play the latest PlayStation 4 game sensation, you’re already using FreeBSD. That’s only the beginning though, take a look at just some of the companies and applications using FreeBSD.

A more comprehensive list can be found here.

#metoo

Anno peccset készítettél NetBSD-hez, és a Linuxot fikáztad. Azóta megvilágosodtál, és a *BSD-t fikázod.

No problemo.

Kérlek sorold fel, az elmúlt 2 évben milyen kurrens eszközt próbáltál valamilyen BSD-vel használni és milyen problémáid voltak vele. Hogyan (és mennyi ideig) próbáltad megoldani. Ha nincs ilyen, akkor nyilván onnan jön a véleményed, hogy tízórai előtt a Linux kernel forráskódját, a délelőtt hátralevő részében meg szabadonválasztottBSD kernelét böngészed és állapítod meg, hogy jobb minőségű az előző, és hiányosabb a másik. Igen, én is tudom, hogy vannak funkciók, amit xBSD alatt nem lehet elérni, a kérdés az, adott esetben ez hátráltatja-e az illető munkáját. (Engem pl. sose érdekelt a suspend/resume, mert sose akartam/akarom használni. Akkor se, amikor még nem ment a FreeBSD-n, meg most se, amikor megy.) Tudjuk, hogy Linux alatt minden jobban megy. Amikor meg ott van szopás, akkor nem gond a guglizás, support baszogatása, a kézzel hekkelés.

en sosem fikaztam a linuxot, csak a linux desktopot. a linux desktop egy halott dolog, vegyen mindenki macet, es ismerje meg milyen a jo desktop. szerverre akkor is, elotte is, es most is csak linuxot teszek. a netbsdbe azert fejlesztettem, mert fizettek erte, es jol mutat a CV-men. nem szerelembol.

leszarom a kernel minoseget, nem is beszelt errol senki. az egyik nyert, a masik hobbi. nem nehez ezt megerteni, szerintem.

nyugodtan freebsdzzel, felolem mindenki azt csinal, amit akar, de letjogosultsaga semmi nincs a linux mellett, nagyon sok mernokora eleg ilyen hobbizasra, a helyett mondjuk hogy a ZoL-t hoznak rendbe.

> nyugodtan freebsdzzel, felolem mindenki azt csinal, amit akar, de letjogosultsaga semmi nincs a linux mellett, nagyon sok mernokora eleg ilyen hobbizasra, a helyett mondjuk hogy a ZoL-t hoznak rendbe.

Az első felét köszönöm :-) A második felére csak annyi, hogy a "nincs létjogosultsága" kitételt elég sok rendszerre elmondták már, pl.  a Linuxra a UNIXok mellett, a Linuxra a Minix mellett, a Linuxra a Windows mellett. Aztán másként alakult. A *BSD-s mérnökórák elégése meg valószínűleg pont olyan arányban értelmetlen, mint bármely tudományág bármely nagyobb témája kapcsán. Még Linuxnál is mennyi mérnökóra égett el felesleges fejlesztésekkel, ennek ellenére ezek viszik előre a rendszerek fejlődését. Én nem félek attól, hogy bármilyen FreeBSD-s fejlesztés fölösleges - eddig is iszonyat mennyiségű BSD-s kódot (vagy épp csak elveket / ötletet) vettek át a linuxosok, legfeljebb ezek  után is lesz mit átvenni.  Az meg, hogy miért kellene a FreeBSD fejlesztőknek ZoL-t reszelni, az nekem nem jön le: reszelik helyette az OpenZFS-t azért, hogy még jobb legyen a FreeBSD-ben - és ezzel nagy eséllyel közvetve javítják a Linuxba bekerülő részeket is. (Rémlik, hogy olvastam valami olyan funkcióról, amit FreeBSD-s fejlesztők csináltak teljes egészében, aztán csak bekerült a mainline OpenZFS-be is.)

Mondjuk, közben továbbgondoltam, mert használok FreeBSD-t, ha nem is közvetlenül, közvetetten. Az általunk használt Stormshield tűzfalakban FreeBSD fut, de azok (milliós) árát vaskosan kifizetjük minden éven a Stormshield mögött álló cégnek. Remélem, juttatnak vissza a FreeBSD-nek.

https://www.stormshield.com/news/stormshield-remains-committed-freebsd/

Jah, meg a pfSense is van, de nem személyes használatra. Azt nem magánból támogatnám ...

trey @ gépház

Szerintem ez több mint virtue signalling, ugyanis a 25 dollár támogatás mellett egy több ezres látogatottságú oldalon is megjelentést biztosítottam a kampányának. Kiment a HUP főoldalára (kereskedelmi ára egy ilyen megjelenésnek 100K felett), kiment a Twitterre, Redditre, Facebookra, a blogomban. Szerintem a HUP-on keresztül az ember több helyre jutott el, mint a FreeBSD összes csatornáján keresztül :D

Emellett pedig példát állítottam.

A rossz dumád helyett inkább küldj te is 25 dollárt. A svájci sztárfizetésedből kitelik.

BTW: nem nagyon értelek, szerintem van annak már 20+ éve, hogy minden éven szétosztok egy erre szánt összeget nyílt forráskódú projektek közt ... a FreeBSD-t több alkalommal támogattam, de adtam már az OpenBSD-nek stb.

Az 1%-om is minden évben erre megy (remélem a könyvelőm nem felejti el ;) szóval miről beszélsz?

trey @ gépház

kerlek javits ki ha tevedek, de a fooldalon mindig is hirek voltak, neha 1-1 reklammal a tetejen. hacsak nem o irt neked kozvetlen es kerte, hogy rakd ki, akkor nem ertem ezt a megjelenitest biztositottam dumat, de nyilvan nemes toled, hogy megosztod mi van egy-egy opensource cuccal, ezert is vagyunk itt sokan tagok.

kitelne, ha ugy ereznem, hogy az en feladatom lenne tamogatni oket. ahogy mar irtad, sok ceg hasznalja oket a termekeikben, az en meggyozodesem az, hogy ezeknek a cegeknek kell tamogatni, ha en csak kozvetlen hasznalom. ha kozvetve hasznalom (Zahy fent peldaul) akkor gondolom o tamogatja oket.

de amugy: nem a freebsd-t tamogatja az ember itt, hanem a konkret szemelyt. ha a fbsdnek fontos ez a post meg a szemely, akkor jelentsenek be matchinget, finanszirozzak meg x%-ban, etc, etc. azert van a foundation, hogy tamogassa a projekt koruli fontos dolgokat, nem?

szivesebben adok szemely szerint hozzam kozel allobb dolgokra, pl gyereketkeztetesre vagy ezer masik helyre penzt a 'sztarfizetesembol', amit nem tudom honnan szedsz, en sosem beszeltem a fizumrol nyilvanos forumon, es sajnos milliardos sem vagyok - amint a forbes listan latsz, vagy lesz egy gyaram es egy olasz nyaralom, igerem, mas lesz a helyzet!

Itt az összes, mind a 13 támogató listája. Azt hiszem, hogy nincs mit szégyenkeznünk.

russ reynolds                         $50
Tibor Kruska                          $25
Gábor Micskó                         $25
Anonymous                          $100
Marek Zarychta                        $7
Rebecca Cran                       $100
Lucas Holt                              $25
Ollivier Robert                        $50
Ronald Klop                            $10
Robert Gogolok                       $10
Anonymous                            $50
Tarsnap Backup Inc.           $1,000
Joe Mingrone                        $100 

A szomorú az, hogy az egész világról sikerült összesen 13 támogatót találnia eddig ... én érzek magam kellemetlenül.

trey @ gépház

A rossz dumád helyett inkább küldj te is 25 dollárt. A svájci sztárfizetésedből kitelik.

Nekem ugyan nincs svajci sztarfizetesem, de hiaba szoktam ilyen-olyan projekteknek rendszeresen penzt adni, en fazom attol, hogy random maganszemelyeknek kezdjek el adakozni. 

Kell a FreeBSD-nek fulltime release engineer? Akkor fizessenek egyet, a megfelelo juttatasi csomaggal, es a megfelelo elvarasokkal/szamonkerhetoseggel, ilyen celokra szivesen szoktam adni. Ha meg nem kell, mert pl. nincs annyi melo, akkor viszont hadd ne en dobjam ossze valaki hobbijara a penzt.

Nekem amugy nincs elvi problemam azzal, ha valaki azt mondja, hogy figyeljetek sracok, ez a hobbim, szerintem hasznos lehet nektek is, adjatok penzt hogy tudjak vele foglalkozni. Csak ne legyen mar elvaras, hogy adjak, es hogy pont neki adjak. Miert ne Kovacs 2 Jozsef bubuntu-csomagolonak? Lehet, hogy o is tokre elvezi a feladatat, es szivesen foglalkozna vele fulltime.

Nem ez lenne a mindenfele penznyeloknek alapitvanyoknak a feladata, hogy ezt koordinalja?

Kérdések vetődtek fel korábban, hogy a FreeBSD Foundation tényleg olyan dolgokkal foglakozik-e, amik fontosak:

Donations to FreeBSD Foundation after "Geek Feminism" CoC?

FreeBSD has a politics problem

 Nekem is vannak fenntartásaim vele kapcsolatban. Mondom ezt úgy, hogy támogattam már a FreeBSD Foundation-t.

trey @ gépház

Én sem adtam volna, ha ez nem a FreeBSD hivatalos csatornáján keresztül került volna megosztásra. De, ott került. Innentől kezdve, ez egy FreeBSD-projekt jóváhagyása mellett futó (azaz hivatalos) adománygyűjtés.

akkor viszont hadd ne en dobjam ossze valaki hobbijara a penzt

vs.

Supporting my roles in the FreeBSD Project

Tehát, nem a hobbijára, hanem a FreeBSD Projekten belül betöltött szerepköreire. Mint például Release Engineer.

trey @ gépház