Neovim 0.8

Címkék

Megjelent a Neovim - "hiperbővíthető Vim-alapú szövegszerkesztő" - 0.8-as kiadása. Változtatások, újdonságok:

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 14:57

Onnan lehet tudni hogy valami véglegesen elromlott a világban, hogy már egy új vi verzióban is videókat kell nézni hogy mit raktak bele ahelyett hogy leírnák öt sorban.

Egyetértek. Leírva sokkal hatékonyabb, gyorsabban átolvasható. Csak akkor az van, amire itt a HUP-on is panaszkodnak, hogy hosszú, fosolmány, ők nem olvasnak ilyen sokat, stb.. Így meg polkorrektségből meg marketingből kitolnak ilyen videókat, hogy a „vizuális” emberkék is elégedettek legyenek.

Sok újdonság nem volt ebben a 0.8-ban, de ez a parancssor (legalsó sor) kikapcsolása nagyon király, már fel is vettem a konfigba a lua vim.o.ch=0 sort. Ezt szeretem a neovim-ben, hogy gyors ütemben fejlődik. Igazából a sima, hagyományos vim-mel sincs bajom, csak az később kap meg ilyen feature-öket. A lua is szimpatikusabb, mint a vimscript.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Próbáltam sima vi-t, nvi-t is, és bár gyors szerkesztéseknél egy frissen telepített rendszeren elmegy, de fő szerkesztőnek nekem túl fapad, se visual mode, se egy csomó hasznos billkombó (pl. ZQ, G), se kódszínezés, se pluginnel bővíthetőség, se semmi, így még az én minimalista igényeimet se fedi le. Esetleg elvis, az kicsit a vanilla vi és vim közötti átmenet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Le van írva pár sorban is, pl.:

0.8

  • LSP improvements (v3.16 spec coverage, configuration, LspAttach)
  • Lua API: vim.fs, vim.cmd{}, measure require() in --startuptime, :map/:command/:au can print Lua source location
  • treesitter API: use queries to define spellcheck regions (aka "spellsitter")
  • vim.ui_attach()
  • UI and RPC performance
  • user-defined command preview
  • cmdheight=0
  • clickable statusline

Illetve részletesen is.

Vessenek a mókusok elé, de nekem inkább a gvim/mVim, néha jól jön az az egér is. Visual mode meg blokk-kijelölés nélkül meg nem lehet élni, ez nyilvánvaló.

Nem vetnélek eléjük, de a vim-nek pont az lenne a lényege, hogy ne nyúlj ki az egérért, kurzormozgató billentyűkért (nyílbillentyűk, Home, PgDn, stb.), hanem maradj gépírástartásban az alfanumerikus részen, lehetőleg az alapsoron. Ha meg úgyis kinyúlsz ezekért, akkor meg a vim értelme kérdőjeleződik meg, mert annyi erővel használhatnál egy hagyományos, nem modális text editort is, pl. micro, Emacs, Visual Studio Code, stb.. Persze, te tudod mit hogyan használsz, csak megfontolásra ajánlom. Ha hiszed, ha nem, a hatékonyság valóban nő, ha nem nyúlsz ki ezekért, és a vim-et nem egerészős, hanem vim-filozófia mentén használod. Valóban nehéz megszokni, nekem pl. sokáig tartott, mire ráállt az agyam, és nem akartam többet egerezni, stb.. Egy egész másik filozófia van a vi/vim mögött, emiatt én igazából nem is text editorként tekintek rá, hanem text processorként, egyfajta interkatív sed-ként.

Hasonlóan a visual mode se mindig a leghatékonyabb, erre most nemrég jöttem rá. Gyakran hatékonyabb, ha megkerülöd, pl. dG töröl az aktuális sortól a fájl végéig, meg ahelyett, hogy egy szövegrészt mondjuk időzőjelek között kitörölsz vagy átírsz, ahhoz se kell, mert di" vagy ci", esetleg dd, cc, D, C, stb. és máris ugyanott vagy, egy lépcsőt kihagyva. A blokkkijelölés viszont sokszor nem kerülhető meg, valóban. A h/j/k/l szintén sokszor nem a leghatékonyabb mozgás, annak ellenére, hogy kezdők azt tanulják meg először, helyettük haladóként jobb a ( ) { } 0 ^ $ % f F t T b B e E-s navigáció, gyorsabban eljutsz ugyanarra a szöveg/kódrészre, kevesebb billentyűleütésből.

Ráadásul egérhez nem kell feltétlen gVim, ha jól belövöd a vim, neovim konfigját, meg a terminálod se túl buta fajta, az is fog tudni egeret kezelni (kattintás, görgetés, kijelölés, beillsztés), meg X vagy waylandes vágólappal adatot cserélni, stb., csak annyi lesz a különbség, hogy terminálban fut, nem egy különálló GUI programként.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)