33 éve jelent meg a NeXTSTEP 1.0-s kiadása

Címkék

Egykori Window Maker felhasználóként megakadt a szemem a mai évfordulón: 33 éve jelent meg a NeXTSTEP operációs rendszer a Steve Jobs által társalapított, később az Apple által felvásárolt NeXT Inc. berkeiből.

Hozzászólások

Oh, hogy imadtam a WindowMakert, eveken at... mondjuk elotte kellett vele dolgozni hogy szemelyre szabjam, de utana a legjobb volt :)

Nem tudom, nekem a TWM-et sose vette be a gyomrom. Pedig odavagyok a minimalizmusért, de a TWM nem csak minimalista, de kényelmetlen és borzasztóan ronda is. Lehet egy kis bekonfigolás után lehet vele valamit kezdeni, de sose vett rá a lélek. Pedig nem haszontalan, ha valakinek van hozzá jó konfigja és meg tudta szokni, mert minden rendszeren ott van, amelyiken az X is. Igazából ez a baj a Ratpoison-nel is, default konfiggal elég ocsmányul néz ki, meg a gyorsbillentyűi sem a legkényelmesebb, emiatt sokan azt hiszik róla, hogy egy fos, pedig láttam róla videókat, ahol normálisan bekonfigolták, és nem is tűnt rossznak. Bár azért a mostani bspwm-dkwm vonalat nem dobnám érte.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezt most nem mondod, hogy nem voltál mindig Ubuntu/Gnome/Unity fanboy. Miért dobtad a WindowsMaker-t? Jó kis WM az. Nekem ugyan nem áll annyira kézre, de 100× inkább használnám azt, mint ilyen Gnome, KDE, stb. mainstream asztali környezeteket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Emlékszem egy AfterStep nevű window managerre, ami még a Window Maker előtt volt.

Ja, van AfrerStep is, meg OpenStep a WindowMaker mellett. Majdnem az összes ilyen kereskedelmi unixos felületnek van FOSS klónja, az Irix/MaXX-nek a 4dwm/5dwm, CDE-nek a mwm/opencde/nscde.

Még retró OS-ekhez is vannak ilyenek, Amiga (amiwm), klasszik MacOS (mlvwm), Win9x (fvwm, fvwm95, IceWM). Illetve a BeOS/Haiku-hoz hasonló téma van IceWM-hez, de az nem valami jó, meg Win 3.x téma Xfce-hez. Esetleg a Hot Dog Linuxhoz vannak WM-ek, de azok nem használható állapotúak, eleve poéndisztrónak van szánva, de van hozzá AtariST-s és Win3.1-es felület. Még azon sem csodálkoznék, ha valaki csinálna TempleOS-szerű témát vagy WM-et, bár az annyira egyszerű, hogy akár bármelyik tiling WM alatt is összehozható. Sőt, ott van még az XTermWM, ami a DOS-os Borland OOP / Turbo Vision text interface-t implementálta újra, ncurses-alapokon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A mai napig, napi szinten használok WindowMakert, még a céges laptopomon is, idestova kb. 23 éve. Nekem nagyon bejött, nem áll az utamba, enged dolgozni.

--
Aki falra szerelt tehennel vitatkozik, olyan mint vonat kerek nelkul, nem jut sehova.