LibreOffice 7.4

Megjelent a LibreOffice legújabb nagyobb verziója. Főbb újdonságok:

GENERAL

  • Support for WebP images and EMZ/WMZ files
  • Help pages for the ScriptForge scripting library
  • Search field for the Extension Manager
  • Performance and compatibility improvements

WRITER

  • Better change tracking in the footnote area
  • Edited lists show original numbers in change tracking
  • New typographic settings for hyphenation

CALC

  • Support for 16,384 columns in spreadsheets
  • Extra functions in drop-down AutoSum widget
  • New menu item to search for sheet names

IMPRESS

  • New support for document themes

Bejelentés itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 19., p – 08:54

Ezt használom alapértelmezett asztali Office-ként és jó látni, hogy folyamatosan dolgoznak rajta.
Igaz ma már többször használom a Google Dokumentumokat, de mi van ha "nincs internet"!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Egy további fő-fő újdonság:

– Cellán belüli grafikonok, azaz értékgörbék (sparkline) a Calcban, köszönhetően Tomaž Vajngerl (Collabora) munkájának és az EU támogatásának: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.4#Calc.

És néhány kisebb újdonság:

– A beépített rovásátíró ismét megfordítja a kérdőjelet, vesszőt, pontosvesszőt gépelés közben, ahogy ebben a videóban szerepel: https://www.youtube.com/watch?v=w8BRhN5MZbs, tesztdokumentum: https://wiki.documentfoundation.org/File:Sz%C3%A9kely_%C3%ADr%C3%A1s_sa…). (A 7.3-as újdonság pedig a már begépelt magyar nyelvű dokumentumok székely-magyar rovásjelekre való alakításának képessége volt, továbbra is a bővített elválasztási szótár segítségével felismerve a többjegyű mássalhangzókat: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.3#New_languages.2Flo….)

– A LibreLogo CÍMKE parancsa kezeli a <b>, <i> és <u> HTML címkét a (részben) félkövér, dőlt és aláhúzott szöveg kiírásához (https://help.libreoffice.org/7.4/hu/text/swriter/librelogo/LibreLogo.ht…).

Nem utolsó sorban a Microsoft Office dokumentumok megjelenítésének és kezelésének javulását érdemes kiemelni l. https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/7.4#Filters, például:

– Nem tűnnek el a táblázatok és a képek a csoportosított szövegdobozokból a DOCX import során (Bakos Attila);

– Összekötött alakzatok valódi PPTX import-exportja: az összekötés nem csak látszólagos, a nyilak követik az importált alakzatok mozgatását (Nagy Tibor);

– Sorvégi, a tördelésnél figyelmen kívül hagyott dupla, tripla stb. szóközök megjelenítése a Writerben: ezek korábban a  Bekezdésjelek nézetben sem látszottak, cserébe a dokumentumok szétestek tőlük a Wordben (Szűcs Attila);

– Az automatikus mentés ismét kikapcsolható és ideje beállítható, a beállításnál figyelmeztet a LibreOffice szükséges újraindítására is (Tóth Tünde);

– MSO űrlap-elemek a szöveges dokumentumokban: https://vmiklos.hu/blog/sw-content-controls.html (Vajna Miklós).

Régóta használom és szeretem. Köszi mindenki munkáját benne.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Calc: Bug vagy feature, hogy a szomszédos cellák szegélye nem egyként, hanem külön-külön van kezelve? A1:C3 cellákra külső és belső szegélyeket állítsátok be, majd B2 cellánál állítsátok be, hogy szegély nélkül. Látszatra semmi nem változik.

________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Attól függ honnan nézed :) Olyan értelemben feature, hogy ez egy adottság, és nem egyértelműen jó vagy rossz. Az Excel nem így működik, de ez önmagában nem ok arra, hogy a LibreOffice ugyanúgy működjön. Mindenesetre ez a „kanonikus” hibajegy, ami ezzel foglalkozik: https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=87787