KDE Plasma 5.25

Címkék

Megjelent a KDE desktopjának (Plasma) 5.25-ös kiadása.

Hozzászólások

Akkor igen, ha pont úgy gondolták a fejlesztők, ahogy te szeretnéd használni.

Nem használtam sokáig mást, csak kérdésként merül fel, hogy érdemes-e már ránéznem és mire:

Két monitorom van. Van két külön virtuális asztal? Van külön task bar (akár alul)? Be tudom állítani, hogy csak az adott virtualdesktop adott monitorján futó taskok látszódjanak ott, ahol az ablakok vannak? Lehet klasszikus ablakvezérlés (jobb felül "X", orig size, minimalize). Bármilyen témát fel tudok tenni? Könnyedén (vagy bárhogy) ki tudok alakítani ilyen elrendezést: https://ibb.co/1KrysPS

Eddig nem találtam mást a plasma-n kívül, ahol mindent be tudtam állítani. És munkához nem mindegy - nekem - , hogy kényelmetlenül, bénázva kell dolgozzak, vagy úgy, ahogy nekem produktív.

Na ja. Én is így vagyok vele. Nekem a legfontosabb pro a win10-hez képest a Dolphin amit két oldalasra lehet nyitni ha épp fájlt akarok másolni - ez egy zseniális megoldás szerintem, sokkal könnyebb így fájlt másolni, ugyanakkor Pl. sima böngészésnél jobb egy fájlkezelõ mint egy commander. További plusz, hogy a Dolphin nem hiszi magáról hogy médialejátszó csak azért mert bemásoltam egy mp3 fájlt egy folderbe. A másik nagy pozitívum az ablak fejléc testreszabhatósága. Win10-en állandó gond, hogy sötét téma esetén az ablakok egymásba olvadnak, és egy csomószor rossz ablakot zárok be, mert nem tudom hirtelen hogy hol kezdõdik az egyik és hol végzõdik a másik. Ez pláne bemutató közben tud jó lenni.

Aztán az sem rossz, hogy a KDE alatt van gyorsindító, ahol egy kitûzött ikon mögé be tudok tenni menübe egy rakás másikat. Így tudom hogy a VS code mögött vannak a fejlsztőeszközök, a Dolphin mögött a toolok, Pl. terminál, Kate, stb, a számológép mögött az office és vidéke, és nem kell a menüben vadászgatni, sem 100 appot kitűzni a tálcára.

Az is pozitívum, hogy a virtuális desktopok láthatók a panelen, egy egérmozdulattal át tudok váltani, és mindig látom hogy épp hol vagyok. Ég és föld a windowsos megoldáshoz képest.

Fájlböngészésnél miért lenne jobb a fájlkezelő, mint egy commander?

Amúgy ja, én pl. nem mennék vissza ezekre a nagy DE-kre, mióta sovány tiling WM-kre, terminálos alkalmazásokra, billentyűzetes (egér nélküli) workflow-ra álltam át, de ha mégis kényszerből vissza kéne menni, a KDE-t választanám, mindig is jobban preferáltam, mint a Gnome-ot. Utóbbival is elvagyok, de nem szeretem. A Win10-zel az a baj, hogy nagyon le van korlátozva, de ez szándékos a MS részéről, nem azért, mert nem tudnák lekódolni jobban testre szabhatóra, hanem ők úgy vannak vele, hogy úgy használd a gépet, ahogy ők akarják, és nem engedik, hogy belemássz, mert akkor jajj, hekker, belenyúl a rendszerbe, könnyítik a warezt, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, a commaderek az egyik leghasznosabb szoftverkategória evör, sose fog elavulni. Nekem is mindig volt a gépeimen, még 30+ évvel ezelőtt is. Első időkben NC, amit váltott a DOS Navigator, Windowson ment minden, NC95, Windows Commander, Far Manager, Total Commander, de kísérleteztem FreeCommanderrel, EF Commanderrel, majd Double Commanderre álltam át, ezt vittem át Linuxra is (ahol a Krusadert is használgattam), terminálban mc-t használtam kiegészítésképpen, most meg csak terminálban használok ilyet, jelenleg Vifm, ami megint commander-klón. Annyira alap tool egy commander, hogy nem is értem a mai napig, hogy emberek hogy tudják a gépet anélkül használni. Ezek az intéző, finder-klónok, Miller-oszlopos, fájlátkategorizálós, stb. fájlböngésző típusú programok vicc kategória.

Volkovot is nyomattam a DOS-os időkben, de annak két felhasználási köre volt csak nálam, vagy nagyon ergya gépeken, ahol az NC nem futott jól, vagy nem volt elég memória vagy HDD hely hagyva, vagy rendszermentő floppykra tettem rá (alap DOS, VC, alap format, particionálós toolok), ezek akkoriban nagyon kellettek, mert még a CD-s idők előtt voltunk, és amikor a CD-k meg is jelentek, akkor még sokáig a legtöbb gép nem tudott róla bootolni, nem volt az, hogy optikai lemezre, meg USB-re kiírunk live iso-kat. A VC belefért 100 KB-ba, így maradt is hely az 1,44 MB-os kisfloppy-n, még úgy, hogy DOS, egér, generic CD driver, stb. is volt rajta. Csak azért tartottam vész-commanderként, mert az NC azért többet tudott. Nem csak én, már a PC-k őskorában is a power usert onnan lehetett megismerni, hogy volt a gépén valamilyen commander vagy annak megfelelő sváci bicska tool, meg normálisabb text editor, az OS-be beépített szutykokat már akkor is csak a normik használták.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy fenét nincs. A microsoftos UI-t kb. mindenki azért használja mert nincs más. Amúgy pedig a fullosan testreszabható KDE semmivel sem lassabb mint a fapados windows UI. Talán programozni kellene megtanulni a picipuhánál, illetve csinálni egy nagytakarítást, és az avítt dolgokat szépen átmozgatni egy windows emulátorba. Ehelyett a windowsban szépen együtt él a win32/64 a jó öreg COM-mal, a .NET, a Metró/WinRT/UWP/mittudoménmioabánatnakhívjákmost és ezen a szép nagy kódszörnyön még a control panel egységesítését is alig tudták megoldani, nem hogy a testreszabhatóságot. Egyszer kellett volna a Microsoftnak tökösnek lennie mint anno a Google az Android kapcsán, és azt mondani akkor amikor a .NET volt az API fõcsapás, hogy ok, gyerekek akkor innentõl kezdve a .NET bytekód a "natív", a legacy win32-t pedig beküldjük egy wine-féle emulátorba. Ehelyett lett winrt amit programozz javarscriptbõl meg C++-ból meg .NET-bõl meg csillámpónifarokból csak legyen már valami, bármi az áruházunkba. Az sem baj, ha CP/M-re írták, csak ott legyen!

Valaki nem tudja véletlenül megmondani, hogyha egy fullHD laptopot rácsatlakoztatok egy 4k monitorra akkor még mindig átméretezi az ablakokat?

Csalódott vagyok hogy senki nem teszi fel a valódi kérdést :(